Dodaj do ulubionych

Chory czlowiek Europy

01.06.14, 13:27
Dosc czestym zjawiskiem we Francji jest szowinizm i nacjonalizm. Do niedawna prosta regula bylo, dla mnie, liczenie do pieciu i ten piaty Francuz byl nacjonalista i glosowal na nacjonalistyczna partie. Regula ta przestala obowiazywac i obecnie co czwarty jest nacjonalista i glosowal 25 maja na partie szowinistow.

Krzykaczka z Bretanii, ktora tej partii przewodzi daje wyraz swojej wizji swiata. Pani Merkel jest dla niej niezbezpieczna a Putin godny podziwu.*)

Niechec Francuzow do reformowania swego panstwa i do dostosowania sie do swiata moze doprowadzic do rozpadu Europy.

PF

*) Pelny artykul przeczytam i skomentuje we wtorek jak dostane nowego Spiegla
Obserwuj wątek
    • nie-tak Re: Chory czlowiek Europy 01.06.14, 13:49
      Chorym czlowiekiem Europy jak i jej wrogiem byla sama Bruksela jak i nacjonalne rzady, nie spychaj winy na wyborcow. Wyborcy pokazali czerwona kartke Brukseli ktora do dzis nie pojela poza Cameronem co stalo sie w Europie i co chieli przez wybor prawicy i antyeuropejskich partii powiedziec wyborcy.

deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2014/06/01/cameron-schwenkt-bei-einwanderung-auf-den-kurs-von-farage-ein/
    • eva15 Re: Chory czlowiek Europy 01.06.14, 14:02
      Francję zżera korupcja jej elit, traktowanie państwa na sposób Ludwika XIV - L'État, c'est moi!
      Państwo stało się prywatnym folwarkiem rządzących i każdy chce z niego jak najwiecej wyszarpnąć dla siebie.
      Wyborcy zareagowali absolutnie logicznie i pragmatycznie szukając dla siebie ratunku przed takimi elitami. Czy Maryna spełni ich oczekiwania, jeśli zostanie prezydentem, trudno oceniać, ale szanse są większe niż z dotychczasowymi elitami władzy.
      • indeed4 Skrajna prawica przeszkadza tylko na Ukrainie 01.06.14, 15:05
        a we Francji nie?

Interesujące :-) To kiedy drodzy państwo wysyłamy do Francji ONZ, żeby monitorować tych okropnych faszystów?

forum.gazeta.pl/forum/w,50,151272120,151272584,Re_O_tych_banderowcach_mowisz_.html
        • indeed4 Oh, wait... 01.06.14, 15:20
          to przecież "nasza" - proputinowska skrajna prawica... :-)))

Swoich nie monitorujemy, prawda szanowny pimpuś18?
        • nie-tak Re: Skrajna prawica przeszkadza tylko na Ukrainie 01.06.14, 15:46
          indeed4 napisał:

> a we Francji nie?
          >
          > Interesujące :-) To kiedy drodzy państwo wysyłamy do Francji ONZ, żeby monitoro
          > wać tych okropnych faszystów?
          ---------------------------
          Sama Unia wskazala nam wyborcom droge przez polityke wobec Ukrainy i Rosji, teraz nie narzekac. Ryba zawsze smierdzi od glowy czyli Brukseli z jej nacjonalnymi rzadami.
          Jak Kuba Bogu tak Bog Kubie, sama EU przejechala sie na wlasnej broni stosowanej wobec innych.
    • arkaf nie jest tak zle, troche optymizmu 01.06.14, 14:31
      biorac pod uwage 48% uczestnictwa, to juz sie to robi nie jako 4 Francuz, ale maksymalnie co 8, do tego dobrze wiemy ze jak dojdzie do powazniejszych wyborow, mobilizacja normalnych, nie do konca zawiedzinych bedzie troche wieksza, a wiec i rezultat taki sam bedzie.
      Wybory decydujace dopiero za 3 lata, niech nam Bleu Marine pokaze jak zarzadza miastami ktore w ramiona wlasnie wzielo; jak dobrze wiesz, z reguly wynik raczej radosny jest :)
      • arkaf ma byc "a wiec rezultat taki sam nie bedzie" 01.06.14, 14:32

• polski_francuz Re: ma byc "a wiec rezultat taki sam nie bedzie" 01.06.14, 14:43
          Cieszy mnie Twoj optymizm. Bo mi go trudno w sobie odnalezc. Jeden z kolegow zapytany o Lepenowne powiedzial, ze Francuzi nie wybiora kobiety na prezydentke. Takie argumenty nie trafiaja do mnie zupelnie.

Ja tego, ze Lepenowna nie bedzie prezydentka pewien nie jestem. "Normalne" partie robia wszystko by sie osmieszyc w najlepszym razie a w najgorszym - by poczuc do nich obrzydzenie. Mysle, ze tylka takie uczucie mozna zywic do Copé.

A gdzie szacunek, ktory chcialoby sie zywic do swoich przywodcow? Ostatni raz czulem szacunek do Jospin'a. I pamietasz z kim przegral?

PF
          • arkaf Re: ma byc "a wiec rezultat taki sam nie bedzie" 01.06.14, 14:49
            to prawda
            ja mazylem kiedys o Juppé, ale i on wykrecil numerek i do tego dosc ostro mu latek przybylo..., byl jeszcze Madelin
            nic to jak mawial pan Michal do Basienki, mamy jeszcze 3 lata na ogarniecie tego syfu, a Francuzi, jak sie polepszy w kieszeni, to szybko zapomna
            w koncu to co teraz sie dzieje jakos tak teraz sie dziac nie zaczelo, i dobrze wiesz ze tak dziala cala Francja, siostra blizniacza Rzeczypospolitej :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka