08.06.14, 09:48
Zasluzeni dla polskiej niepodleglosci mowi o tym jaka bedzie Polska w 2039, za 25 lat. Najciekawsza jest, dla mnie, prognoza Cioska. Przewiduje on przylaczenie Rosji do unii celnej z EU na podobnej zasadzie jak obecnie USA a takze zachowanie zlotowki i upodobnienie Polakow do Czechow :)

Osobiscie przewiduje, ze Polska bedzie sie dalej rozwijac pod warunkiem poszukania wlasniej drogi w ekonomii, w nauce i w obronie. Potrzebne sa programy rzadowe na rozwiniecie nowych technologii, na ulatwienie zdolnym dojscia do mozliwosci decyzji i, w koncu, na stworzenie takiej armii, ze Rosjanie dostawali sraczki na mysl o niej.

Europa, za 25 lat stanie sie jeszcze bardziej niemiecka: Wlosi i Grecy beda troche wiecej placic podatki a Francuzi przestana troche rzadziej padac na kolana przed swietym obrazem Panstwa a zaczna liczyc bardziej na siebie.

W koncu swiat, to chyba coraz bardziej potega i wplyw na wydarzenia Chin bedzie sie akcentowal.

A jak Wy te najblizsza przyszlosc widzicie?

PF
Obserwuj wątek
    • borrka Polska musi korzystac z izraelskich wzorcow. 08.06.14, 10:03
      To doskonala strategia rozwoju wobec agresywnych sasiadow.
      A Rosja bedzie stawac sie chinskim (duzym) przyczolkiem.
      • borrka Giedroyc zatryumfuje. 08.06.14, 10:07
        Europejska Bialorus zamknie kordon sanitarny, a w Kaliningradzie bedzie park tematyczny "Przemijanie cywilizacji".
      • polski_francuz Interesujaca uwaga 08.06.14, 11:20
        A zatem coraz wieksza pewnosc siebie, bo aby Zydow pobic w tym zgledzie trzeba bedzie ciezko popracowac:)

I bombe atomowa rozwinac? Aby tak bylo trzeba bedzie faktycznie Antka lub Antka-like do sluzb wenetrznych. Tam jeszcze pewnie ciagle za duzo sympatykow Rosji...

PF
        • polski_francuz Re: Interesujaca uwaga 08.06.14, 11:34
          Prasa polska sie na korzysc odroznia i bedzie odrozniac za nastepne 20 lat mowi Jerzy Baczynski z Polityki. I ma chyba racje, bo ja Polityce wierny zostalem od lat 60-tych, kiedy czytalem Taty gazety. I Polityka zachowuje klase i tradycje. A ta istatnia tez wazna...

PF
        • melord Re: Interesujaca uwaga 08.06.14, 12:16
          Specyfika Izraela polega na czym innym.
          Zbrojony jest przez USA od wielu lat(ok $3mld rocznie wylacznie na zbrojenia),potencjalni przeciwnicy tego kraju , neutralizowani sa rowniez przez USA (Irak,Egipt ,Syria czy nawet Libia),wojna z Iranem (ostatnim zagrozeniu) wisi w powietrzu,reszta krajow slabiutka
          Izrael jak jedyny w tym rejonie posiada bron atomowa i co najwazniejsze posiada srodki przenoszenia.....o VI Flocie na Morzu Sr.nie wspomne,w razie czego...
          Polska nigdy tego statusu nie osiagnie,potrzeba na to dziesiecioleci i niewyobrazalnie duzych pieniedzy...wielkosc terytorialna/militarna Rosji(o tym wrogu mowa?) i Polski jest nieporownywalna wiec sama bron atomowa w posiadaniu Polski niczego nie zmieni
          • polski_francuz Amerykancy 08.06.14, 13:06
            mogliby tez Polska zbroic, jeli juz. Ale brakuje checi oby stronom. I Polacy zaczynaja widziec wspolprace z USA z coraz lepszej perspektywy: wlasnych interesow. Ton sie bardzo przez te 9 lat mojego swiatowego forumowania.

PF
            • melord Re: Amerykancy 08.06.14, 13:34
              > mogliby tez Polska zbroic, jeli juz. Ale brakuje checi oby stronom.

to nawet nie o checi chodzi, co rozbieznosc celow...
              trzeba wreszcie zdac sobie sprawe,ze Ameryka niczego i nikomu nie daje nic za darmo...Izrael jest jednym i jedynym wyjatkiem.

zbroic sie?
              najpierwto trzeba rozwalic skorupowana i zdemoralizowana kadre oficerska MON...mamy wiecej generalow na etatach broniacych fikcyjnych stolkow, niz kompanii (nie batalionow) zdolnych do podjecia walki...kto ma to zrobic?
        • borrka Nie mam na mysli kalkowania, lecz korzystanie. 08.06.14, 13:08
          Z pewnych doswiadczen.
          Ale jasne sprecyzowanie wroga, uswiadomienie spoleczenstwu zagrozen, ksztaltowanie pewnosci siebie - polskie biadolenie do szalu doprowadza.
          Pracowalem w wielu krajach, z ludzmi roznej narodowosci i ZAWSZE bylem najlepszy, no w ramach ograniczen po piepr.onym, ruskim komunizmie.
          Nie uwazam sie za wyjatkowy egzemplarz - tak po prostu mamy.
          Trzeba te prosta wiedze upowszechnic.

Izrael jest dzielem polskich Zydow.
          Takich, jak my, chowanych na Lokomotywie i Sloniu Trabalskim.
          Oni sa podobni, lecz zaszli o pare krokow dalej.
          • polski_francuz Re: Nie mam na mysli kalkowania, lecz korzystanie 08.06.14, 13:32
            Trzeba to przekuc na idee. A jeszcze lepiej na ich uosobienie czyli na lidera. Teraz taki-ego(ej) nie widze.

PF
            • polski_francuz Chrystus narodow czy narod wybrany 08.06.14, 18:49
              nie da sie tak latwo przeskoczyc z mentalnosci Polaka na mentalnosc Zyda. Wieki wychowania, literatura, wychowanie mlodziezy...Twoja idea tworczego rozwinieca doswiadczen Izraela ma zbyt duzo slabosci.

PF
              • borrka PF, cala szkole siedzialem z Zydem w lawce, 08.06.14, 19:29
                Wiec moze przesiaklem:)
                A powaznie, polski Zyd, to polska mentalnosc.
                Po wojnie sztetli nie bylo.
                • polski_francuz Z wyjatkiem pewnosci siebie 08.06.14, 19:52
                  (w moim pokolenia dodam). I i to sie caly czas rozchodzilo.

Ja nabieralem pewnosci siebie, jak Niemcy, powoli z sukcesami zawodowymi. Zydzi ja wysysali z mlekiem matki.

To zupelnie nie to samo.

Dzisiejsi mlodzi Polacy sa pewniejsi sie bo Polska jest krajem sukcesu. Ale jeszcze nie mysla jak zwyciezcy. Podsunelem temat o Krolewcu, niewielu go rusza. Bo ludzie sa jeszcze w mentalnej defensywie a nie w ofensywnie.

PF
    • brat_ramzesa droga wdupowlazenia skonczy sie tak 08.06.14, 10:18
      Ja tego nie chce, stad bije na alarm , ale Zaleszczyczanie w razie w dadza dzide i beda tworzyc rzady emigracyjne ;)
      zmianynaziemi.pl/wiadomosc/nowe-panstwa-granice-w-europie-w-2035-roku-analitycy-przewiduja-rozbior-polski
      • polski_francuz Faktycznie 08.06.14, 11:24
        trzeba nad atomowka popracowac by Kacapow odstraszyc. Odechce im sie takich map:)

PF
      • melord najciekawiej to nie wyglada 08.06.14, 11:32
        brat_ramzesa napisał:

> zmianynaziemi.pl/wiadomosc/nowe-panstwa-granice-w-europie-w-2035-roku-analitycy-przewiduja-rozbior-polski

biesiadni spiewaja....a za sto lat nie bedzie nas
        okazuje sie,ze moze nastapic to szybciej
        • kzet69 Re: najciekawiej to nie wyglada 08.06.14, 12:19
          "zmiany na ziemi"... hm, to ten sam portal co twierdzi że Atlantyda była na Marsie, Egipcjanie kontaktowali się z obcymi a USA zagraża inwazja... zoombie.

zmianynaziemi.pl/
          Ja rozumiem komsomolskie zacięcie brata-Ramzesa w sianiu kremlowskiej propagandy, ale cytując takie "autorytety" robi idiotę... z samego siebie .
      • ukos Analitycy przewidują? 08.06.14, 14:09
        brat_ramzesa napisał:

analitycy-przewiduja-rozbior-polski" target="_blank" rel="nofollow">zmianynaziemi.pl/wiadomosc/nowe-panstwa-granice-w-europie-w-2035-roku-analitycy-przewiduja-rozbior-polski</a>

Buhahahaha!!! :))) Kacapy śnią.
      • malkontent6 Re: droga wdupowlazenia skonczy sie tak 08.06.14, 20:02
        brat_ramzesa napisał:

> Ja tego nie chce

A teraz poszukaj kogoś, kto ci uwierzy.
    • j-k Za 25 lat - "Zlotowki" nie bedzie. 08.06.14, 19:46
      Ogolnie slusznie uwagi, ale jako, ze ... wrocilem dzisiaj z kraju
      ( z Warszawy tylko -co prawda...)
      (a bywam tam nie czesciej, niz raz do roku...)

Zlotowki nie bedzie.
      Nie bedzie jej w sposob naturalny.
      I to JUZ za KILKA lat.

Placilem w kilku miejscach w Euro i nikt mnie nie prosil - bym biegal do kantoru.

J.K.
      ekonomista.

• polski_francuz Tez tak mysle 08.06.14, 21:52
        w naturalny sposob, Polska staje sie krajem Euro. Nasz partner z Unii tez juz wchodzi do tej strefy:)

PF
      • melord Re: Za 25 lat - "Zlotowki" nie bedzie. 08.06.14, 22:40
        j-k napisał:

j-k napisał:
        > Ogolnie slusznie uwagi, ale jako, ze ... wrocilem dzisiaj z kraju
        > ( z Warszawy tylko -co prawda...)> Placilem w kilku miejscach w Euro i nikt mnie nie prosil - bym biegal do kantoru

hmm.. wrocilem pol godz. temu z knajpy na Foksal,chcialem zaplacic w euro(pozbyc sie)..nie chcieli,Amex rowniez nie, Visa zaakceptowali...nie musialem biegac do bankomatu(sciany placzu jak ja popularnie zwa)
        moze na Muranowie blisko tego Muzeum.....jak mu tam, wszystko biora
      • mara571 Re: Za 25 lat - "Zlotowki" nie bedzie. 09.06.14, 16:10
        j-k napisał:

> Ogolnie slusznie uwagi, ale jako, ze ... wrocilem dzisiaj z kraju
        > ( z Warszawy tylko -co prawda...)
        > (a bywam tam nie czesciej, niz raz do roku...)
        >
        > Zlotowki nie bedzie.
        > Nie bedzie jej w sposob naturalny.
        > I to JUZ za KILKA lat.
        >
        > Placilem w kilku miejscach w Euro i nikt mnie nie prosil - bym biegal do kantor
        > u.
        >
        > J.K.
        > ekonomista.
        >
        Placiles karta czy gotowka?
        Zagraniczna karta (prowadzona na koncie w euro) w bankomacie lub terminalu kasy oferuje wybor: euro lub zloty. Z podaniem kursu.
        A jesli placiles gotowka, to byloby interesujace, gdybys podal gdzie (miasto)ktorym przeliczono i kurs po ci euro.
    • tornson Jakiej niepodległości? 09.06.14, 11:55
      Polska po 1989 stała się pachołkiem Ameryki, Watykanu i globalnych korporacji.
      "Polska niepodległość", "polska wolność", śmiechu warte!!!
    • tornson Masz taś swoją "wolną" Polskę! 09.06.14, 12:45
      wyborcza.biz/biznes/1,100896,16095640,W_Leroy_Merlin_zwolniono_zwiazkowca__W_sadzie_walczy.html#BoxBizTxt
    • mara571 nie wiem co Ciosek pije albo pali, 09.06.14, 15:19
      ale moim skromnym zdaniem bredzi.
      I nawet nie zdaje sobie sprawy z obecnej sytuacji w kraju, kiedy twierdzi:
      "Obecne podziały polityczne wynikające z rodowodów – zbledną. Urodzeni w 1989 roku będą mieć po 50 lat. Wrócą natomiast podziały wynikające z rozwarstwienia materialnego społeczeństwa. "
      One nie wroca, tylko sa juz obecnie najbardziej niepokojacym zjawiskiem spolecznym w Polsce!
      I co gorsze, politycy PO zachowuja sie wedlug starych wzorcow nomenklatury PZPR.
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16120046,Jak_zarobic_na_Arlegu__Kontrowersyjne_przetargi_w.html?lokale=katowice#BoxWiadTxt
      Teza druga jets tez z gruntu falszywa:
      "Bogate państwa Unii przymkną mocno drzwi przed pracownikami ze Wschodu. Energia młodych realizować się więc będzie głównie w kraju. Rozwijać się będzie dzięki temu rodzimy przemysł, pozostając również w symbiozie z niemieckim."
      Do zamkniecia drzwi przed pracownikami ze Wschodu trzeba po pierwsze rozpadu Unii.
      Po drugie: zwlaszcza Niemcom zalezy i bedzie zalezec na mlodych ze Wschodu. Tych wykwalifikowanych, zdolnych zastapic w firmach odchodzace w najblizszych latach liczne roczniki niemieckie. I co najwazniejsze, mlodzi beda zakladac rodziny i miec potomstwo, ktore szybko sie zasymilizuje i nie bedzie sprawialo tylu problemow, co potomkowie migrantow w basenu Morza Srodziemnego.
      Reszta jest rownie niepowazna i szkoda mi czasu na polemike z tymi mrzonkami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka