Dodaj do ulubionych

Durny ja durny

13.06.14, 19:52
to o G.W. Bush jr.

Doszedl do Bagdadu by pomscic pamiec tatusia. Rozwalil Irak w 2003 roku i pogonil Saddama: jedyna sila umiejaca trzymac za morde ten bliskowschodni burdel w Iraku zlozony z sunnitow, szyitow i Kurdow.

I co teraz? Amerykancy stchorzyli i uciekaja do siebie. A dzihadisci, wrodzy Zachodowi, zaczynaja dominowac Irakiem. I ten durny, zyjacy jeszcze prezydent, maluje portety. M.in. swojego "przyjaciela" Putina.

Jedyna satysfakcje, ktora moze miec polski Francuz jest to, ze Szirak tlumaczyl to durakowi z Teksasu. Satysfakcje tlumiona durnowatym (choc zrozumialym) postepowanie polskich rzadow, ktore zamiast myslec sie plaszczyly przed durnym prezydentem.

Szkoda, ze Szirak nie wytlumaczyl (:

PF
Obserwuj wątek
    • krzysiozboj Re: Durny ja durny 13.06.14, 20:02
      A ja myślałem że tylko płatni czekiści to durnowate łebki a tu widzę z Iraku trzeba wiać, Afganistan też jakiś taki mało przyjazny, w Libii na razie walą się po mordach między sobą ale jak im się to znudzi to kolejny rozwalony i wrogi kraj i w tej durnocie mamy do czynienia ze zwiększaniem nakładów na szkolenie bojówkarzy walczących w Syrii. Oj durnym trzeba być by po Irakowi nie widzieć czym pachnie rozwalanie kolejnych państw o podobnej specyfice i tupać radośnie nóżkami gdy kolejny kraj przechodzi "demokratyzację".
      • polski_francuz Proba rekuperacji? 13.06.14, 20:06
        Polak z mojego pokolenia wierzy w wolnosc i w niepodleglosc i w to ze mozna i trzeba o to walczyc.

Sluchaj starszych. Tyle moge powiedziec...

PF
        • krzysiozboj Re: Proba rekuperacji? 13.06.14, 20:12
          Myślę ze ci z Iraku którzy idą na Bagdad wierzą w to samo, myślę też że dość jednoznacznie zdefiniują sobie okupanta.
          • polski_francuz Sluszaj 13.06.14, 20:16
            zanim Polska zacznie kapowac o co chodzi (i co trza zrobic?) w Iraku troche wody uplynie. Na razie kapuje bardzo dobrze co sie rozgrywa na Ukrainie.

Wygrajmy dla polskiej racji stanu Ukraine i wowczas zerkniemy dalej na wschod i na poludnie:)

PF
      • mara571 a ja sie zastanawiam, kto byl i moze jest nadal du 13.06.14, 20:41
        rny.
        Ci, ktorzy wyslali zolnierzy, zeby wyzwolic arabskie plemiona od dyktatorow. Oczywiscie jezeli w to wierzyli.
        Czy ci, ktorzy uwierzyli, ze taka misja moze sie powiesc.
        I jaka byla w tym wszystkim rola mediow.
        • krzysiozboj Re: a ja sie zastanawiam, kto byl i moze jest nad 13.06.14, 21:05
          Można się zastanawiać lub nie ale jeśli już nawet mało rozgarnięty widzi że w niektórych miejscach wprowadzanie demokracji nie działa to nie robi się tego w innych miejscach. Tu już nie ma przypadku czy pomyłki, tu już jest celowe działanie na rozwalanie państw i wywoływanie lokalnych wojen w jakimś celu. Można dywagować nad tym ilu ludzi w to uwierzyło i na ile media tych ludzi ogłupiały ale to chyba drugorzędne już. Dla mnie ci którzy wierzą w demokratyzowanie Iraku niczym nie różnią się od tych którzy będą chcieli islamizować zachód, ot jedni i drudzy uroili sobie że mają monopol na super system społeczny i trzeba go zaszczepić innym, nawet siłowo dla ich własnego dobra.

Kilkanaście lat temu czytałem świetne opracowania pewnego lekarza który przepracował ileś lat przy misji w Afryce. Fajnie wyjaśniał sposób funkcjonowania tamtejszych plemion i prosto uzasadniał sensowność nawet tego co dla nas mogło być szokujące. Pokazywał też co się dzieje w takiej społeczności gdy nieumiejętnie się jej pomaga, gdy się jej narzuca jakieś obce dla niej wzorce. Po tamtej lekturze ja bym się sto razy zastanowił czy ingerować w jakąś społeczność żyjącą ileś lat według wypracowanych przez nią wzorców zanim raz bym zaingerował. Skutki przewidywane przez niego to mniej więcej Irak, to w konsekwencji możliwa walka każdego z każdym i bardzo różnych liniach konfliktowych.
          • mara571 Re: a ja sie zastanawiam, kto byl i moze jest nad 13.06.14, 21:40
            krzysiozboj napisał:

> Można się zastanawiać lub nie ale jeśli już nawet mało rozgarnięty widzi że w n
            > iektórych miejscach wprowadzanie demokracji nie działa to nie robi się tego w i
            > nnych miejscach. Tu już nie ma przypadku czy pomyłki, tu już jest celowe działa
            > nie na rozwalanie państw i wywoływanie lokalnych wojen w jakimś celu. Można dyw
            > agować nad tym ilu ludzi w to uwierzyło i na ile media tych ludzi ogłupiały ale
            > to chyba drugorzędne już. Dla mnie ci którzy wierzą w demokratyzowanie Iraku n
            > iczym nie różnią się od tych któzry będą chcieli islamizować zachód,

Brak ci doswiadczenia czlowieka, ktory ma okazje przygladac sie muzulmanskim spolecznosciom w zyciu codziennym.
            A islamizowanie zachodu bedzie konsekwencja zmian demograficznych.
            Juz dzisiaj w niektorych dzielnicach Berlina, Londynu czy innych duzych miast W. Brytanii muzulmanska wiekszosc narzucila swoja kulture, ma wlasnych sedziow, ktorzy orzekaja wedlug szariatu. W W. Brytanii doszlo do tego, ze sady wyroki islamskich sedziow w sprawach rodzinnych akceptuja.
            Stopniowo opanowywane sa panstwowe szkoly:
            wyborcza.pl/1,75477,16146478,Brytyjskie_wladze_wyganiaja_konia_trojanskiego_islamu.html
            > ot jedni i
            > drudzy uroili sobie że mają monopol na super system społeczny i trzeba go zasz
            > czepić innym, nawet siłowo dla ich własnego dobra.

Jest faktem, ze cywilizacja zachodnia oparta o tradycje rzymska i chrzescijanstwo zdominowala swiat w ostatnich circa 600 latach. To ona zadecydowala o postepie naukowo-technicznym, podniosla jakosc i dlugosc zycia ludzi zyjacych w Europie, Ameryce Pln i w Australii.
            Ja tak naprawde wcale nie jestem pewna czy chodzilo o zaszczepienie systemu rzadow i tzw demokracji.
            Podejrzewam, ze raczej o inne interesy.

> Kilkanaście lat temu czytałem świetne opracowania pewnego lekarza który przepra
            > cował ileś lat przy misji w Afryce. Fajnie wyjaśniał sposób funkcjonowania tamt
            > ejszych plemion i prosto uzasadniał sensowność nawet tego co dla nas mogło być
            > szokujące. Pokazywał też co się dzieje w takiej społeczności gdy nieumiejętnie
            > się jej pomaga, gdy się jej narzuca jakieś obce dla niej wzorce. Po tamtej lekt
            > urze ja bym się sto razy zastanowił czy ingerować w jakąś społeczność żyjącą il
            > eś lat według wypracowanych przez nią wzorców zanim raz bym zaingerował. Skutki
            > przewidywane przez niego to mniej więcej Irak, to w konsekwencji możliwa walka
            > każdego z każdym i bardzo różnych liniach konfliktowych.

Zmiany musza byc stopniowe i oparte na edukacji i to podstawowej, uwzgledniajacej tubylcza kulture. A cywilizacyjna skok potrzebuje np. w Afryce kilkunastu pokolen. Problem polega jednak na tym, ze mieszkancy Afryki chca miec zachodni standard zycia juz teraz. I to widac codziennie na Sycylii czy Lampeduzie.
            • krzysiozboj Re: a ja sie zastanawiam, kto byl i moze jest nad 13.06.14, 21:59
              Mara, oburzasz się na islamizację Europy, chcesz się przed nią naturalnie bronić i pewnie zgodzisz się ze mną że gdy zostanie ona w demokratyczny sposób narzucona europejczykom to nie będzie dla nas przyjazna. Ale czy narzucając demokrację w tamtych rejonach nie robi się tego samego? Co prawda innymi metodami, oni u nas "brzuchami swoich kobiet" a my u nich lokalnymi watażkami z super uzbrojeniem bo technicznie mamy przewagę. Dla mnie smutne jest to że "oni" wygrają z nami naszymi słabościami, tam pogonią nas siłą a tu zagrają na wartościach którymi się chlubimy.

Ja wiem jedno, technicznie/technologicznie ostatnie kilkaset lat jest nasze (wcześniej inni dominowali choć nie globalnie), czy także systemowo/ideologicznie to taki pewny nie jestem. Wyrosłem w tej kulturze, w tym systemie wartości i on jest dla mnie naturalny ale ja już dawno wyzbyłem się teorii że musi być najlepszy dla innych.

Problem polega jednak na tym, ze mieszkancy Afryki chca miec zachodni st
              > andard zycia juz teraz. I to widac codziennie na Sycylii czy Lampeduzie.

Moim zdaniem bardzo daleko idące uproszczenie. Chcesz się przekonać że się mylisz to pojedź do któregoś z krajów Afryki i tam na miejscu szokowo wdróż to co mamy w Europie, sposób pracy, konsumpcji, rytm życia codziennego, daj i wymagaj.
              Swoją drogą jakieś migracje byłyby i tak ale to co podajesz za dowód swojej teorii jest głównie spowodowane tym o czym pisałem - rozwalamy innym ich kraj i sposób funkcjonowania społeczności, fundujemy wojnę a później się dziwimy że uciekają.
              • mara571 Re: a ja sie zastanawiam, kto byl i moze jest nad 13.06.14, 22:29
                ja sie oburzam z powodu czesci skladowej lewackiej ideologii zwanej multi-kulti. Ona w Niemczech polegala na holubieniu migrantow, bo przeciez "wzbogacaja nasza kulture" (cytuje czolowa lewaczke z Zielonych Claudie Roth). Krotko urzedujacy prezydent Wulff psie nawet tak daleko, ze zaczal posunal tak daleko, ze bredzil o lacinsko-chrzescijansko-zydowsko-muzulmanskich korzeniach Niemiec!
                Za dlugo rzadzacy Niemcami Kohl kilkakrotnie podkreslal, ze Niemcy nie sa krajem migracyjnym mimo, ze liczby mowily cos innego.
                Ja ci juz nie bede pisac o naszych podatkach, ktore przeznaczane sa na zasilki dla bezrobotnych i nie posiadajacych swiadectw ukonczenia szkoly i zawodu wyznawcach Allaha, ktorzy w Niemczech sie urodzili, ale po niemiecku mowia z wyraznym akcentem. I o specjalnych zajeciach dla dzieci migratow, ktore probuje sie teraz uczyc niemieckiego zanim przyjda do szkoly. Ani o stanie budynku gimnazjum, do ktorego uczeszczaly nasze dzieci (remonty odbywaly sie za zebrane od rodzicow pieniadze), ani o wydatkach na pracownikow socjalnych, prywatne instytuty probujace czegokolwiek nauczyc mlodych doroslych, aby ich ktos wreszcie przyjal na nauke zawodu.

Jest oczywiste, ze kiedys muzulamanie skorzystaja z demokratycznych wyborow, wybiora swoich reprezentantow i stopniowo beda zmieniac prawo.

Migracja sama w sobie jest zjawiskiem pozytywnym. Pod jednym warunkiem: ilosc migrantow nie jest duza i oni sami sa zdeterminaowani do ciezkiej pracy w nowym miejscu. I do integracji w nowym spoleczenstwie. Wspolczesnie migruje sie do systemow socjalnych, a liczba migrantow uniemozliwia ich integracje w krotkim czasie.
                • krzysiozboj Re: a ja sie zastanawiam, kto byl i moze jest nad 13.06.14, 22:45
                  Mara, ale ja mam tego świadomość i ja się tu zgadzam z Twoimi opiniami. Ja tylko chcę zauważyć że tak jak dla nas islamizacja naszego jest zła i raczej nieciekawie się skończy tak i narzucanie naszych standardów w innych kulturach też za mądre nie jest.

Tu pisanie o tym że Husajna czy Kadafiego trzeba było odfajkować a ludziom dać wolność, bo jeden i drugi za kilkadziesiąt lat zamordyzmu wymordował kilkadziesiąt tysięcy ludzi jest niepoważne by skutek leczenia jest taki że w krótszym czasie mamy ofiar chyba już kilka milionów. To akurat może nie do Ciebie nakierowane ale pomoże mi pokazać że nie wchodzi się z takimi buciorami w inne kultury czy społeczności, też i w tą naszą europejską.
        • polski_francuz Zalety szczerosci 13.06.14, 21:07
          Poglady uczciwego czlowieka wynikaja z jego wychowania rodzinnego, nauk pobranych w szkolach (glownie historii) i przezytego zycia.

Jesli przy historii zostaniemy to inaczej mysli Chinczyk o 50 wiecznej historii, inaczej Zyd o 30 wiecznej, Francuz o 15-wiecznej, inaczej Polak o 10-wiecznej inaczej Amerykaniec o 3-wiecznej historii.

Prawdy uniwersalnej niestety nie ma. Natomiast widac jakie reakcje przynosza rozna akcje. I jesli juz przy Iraku zostaniemy to rezultaty sa odwrotne od zamierzonych. Akcja byla wiec bledna.

Coz mozna jeszcze dodac?

PF
          • krzysiozboj Re: Zalety szczerosci 13.06.14, 21:21
            I jesli juz przy Iraku zostaniemy to rezultaty sa odwrotne od zamier
            > zonych. Akcja byla wiec bledna.
            >
            > Coz mozna jeszcze dodac?

Powtarzać nadal tą samą operację mimo że kolejni pacjenci zdychają? Twoich wpisów z czasów Iraku nie pamiętam bo ... mnie tu nie było, z czasów Libii a teraz Syrii są jednoznaczna - trzeba powielać model iracki bo Kadafi i Assad to satrapa a ludziom w tych krajach należy się demokracja i wolność jak psu buda.
          • mara571 Re: Zalety szczerosci 13.06.14, 21:47
            nie mam pojecia czy bledna. Moze w naszej moralnej ocenie.
            Ale byc moze chodzilo o zahamowanie demograficznej ekspansji.
            W takiej wojnie iracko-iranskiej zginelo milion ludzi, glownie mlodych mezczyzn, ktorzy nie zdazyli miec potomstwa.
            • polski_francuz Mara, mara 13.06.14, 22:05
              moge Cie zapewnic, ze w tej wojnie nie chodzilo o jakalwiek demografie. Takie demograficzne efekty sa efektami ubocznymi.

Jedyne akcje o charakterze "demograficznym", ktore mi na mysl teraz przychodza to byly akcje niemieckich rasistow wobec Polakow, Zydow czy Rosjan podczas 2. ws a troche wczesnie Turkow wobec Ormian. Te wojny mialy charakter rasistowski i bazowaly na przekonaniu Niemcow o byciu Herrenvolkiem.

Wojny w Iraku w Syrii czy w Libii nie mialy takiego charakteru.

Ale moze faktycznie te nowe wojny beda demograficzne, bo Arabowie walcza demograficznie z Zachodem czy z Izraelem i moze dojdzie do kontrataku. Ale sadze, ze to bedzie raczej ukrocenie pomocy spolecznej czy, w najgorszym wypadku, przymus stosowania prezerwatyw:)

PF
              • krzysiozboj Re: Mara, mara 13.06.14, 22:14
                Myślę że jako człowiek ponoć wykształcony powinieneś co nieco wiedzieć o możliwościach które daje genetyka. Oczywiście my jako cywilizowani europejczycy z odrazą byśmy patrzyli na to gdyby ktoś po kluczu genetycznym przetrzebił jakąś społeczność ale w zaciszu gabinetów co za problem. W końcu i dzisiaj tak funkcjonujemy, piękne frazesy a że gdzieś giną miliony ludzi w wyniku wcielania frazesów w życie ... ot "mała pomyłka" czy "skutek uboczny".
                • polski_francuz Re: Mara, mara 13.06.14, 22:18
                  Nie jestem "ponoc" wyksztalcony w genetyce. Jestem wystarczajaco wyksztalcony w logice by zapytac o co siem z te genetyka rozchodzi?

PF
                  • krzysiozboj Re: Mara, mara 13.06.14, 22:38
                    Mniej więcej o to co przypadkowo stało się w Ameryce płn ale w nieco dopracowanej wersji. Skoro nauka pozwala już robić leki w taki sposób by wrażliwość na te leki zależała od genów to co stoi na przeszkodzie by i w drugą stronę się zabawić, zrobić coś co szkodzi wyłącznie ludziom o pewnych cechach genetycznych.
                    • polski_francuz Hm 13.06.14, 22:49
                      intersujaca uwaga. jest jednak duzo przeszkod by "genetycznie" podzialac w sposob selektywny. Po pierwsze genotypu jeszcze sie nie okresla i niewiadomo zbytnio kto do jakiego genotypu nalezy. I niezbyt widze, ze takie badania zaczeto robic. Juz wyobrazam sobie krzyk protesu mediow.

PF
                      • krzysiozboj Re: Hm 13.06.14, 23:17
                        Genetykiem nie jestem, dla mnie to bardziej ciekawostka. O ile wiem można identyfikować geny które odpowiadają za jakieś cechy fizyczne (Niemcy całkiem niedawno po cechach fizycznych segregowali), nie wiem też czy i nie da rady nieco etnicznie zróżnicować. Pewnie z jakimś błędem to wyjdzie ale jeśli naszych padnie 5% a tych "złych" 90% to straty własne mogą okazać się akceptowalne.

I kto byłby na tyle idiotą by takie badania zlecać a później mediom to dawać? To że leki są które w taki sposób działają (na jedne genomy reagują a na inne nie) to żadne SF, więc potrafimy już się w to bawić. Co do krzyku mediów - one o wiele mocniej wrzeszczały wtedy gdy w Iraku czy Libii ginęły jednostki niż teraz gdy giną tam tysiące, więc jak widać i to można kontrolować.
              • mara571 Re: Mara, mara 13.06.14, 22:38
                w przyszlosci beda wojny o wode.
                Zareczam ci, ze bardzo krwawe.
                • polski_francuz Re: Mara, mara 13.06.14, 22:43
                  Bo wystarczy dodac etylenu i stanie sie wino:)

Zartuje sobie bo juz pozno sie robi.

A wiec dobranoc

PF
          • blue.skay Ladnie napisane, ale ... 14.06.14, 15:00
            nie zawsze prawdziwe, a jezeli juz, ... to z kilkoma poprawkami.

Jak w swietle tego o napisales traktujesz aneksje Kuwejtu przez Saddama i uzurpowanie sobie roli przywodcy BW w swietle sytuacji na swiecie w owczesnym czasie?

Oczywiscie uwzgledniajac wszyskie czynniki geopolityczne.

• polski_francuz Re: Ladnie napisane, ale ... 14.06.14, 15:58
              Jesli to do mnie, to zdanie n/t wyrazilem w dyskusji z jorlem, troche ponizej. Bush sr. pogrywal dobrze moim zdaniem.

PF
              • blue.skay No to jestesmy zgodni ... 14.06.14, 16:16
                w sprawie Busha Seniora ( nie czytalem Twojej dyskusji z jorlem ).

Sprawa Bushs Jr. nie jest moim zdaniem tak zupelnie jednoznaczna. Jest wiele okolicznosci, ktore nalezy brac pod uwage: sa nimi ataki terrorystyczne i sam arabski terroryzm jako taki oraz aroganckie zachowanie Saddama juz po atakach Sept. 11 wobec USA. Uciekinierzzy Al Kaidy z Afganistanu znalezli schoronienie w Iraku i Jemenie ... Fakt, ze Saddam posiadal BMR nie stanowi przeciez tajemnicy. Gra w bambuko z inspektorami ONZ nie byla najlepszym wyjsciem, odgrazanie sie rowniez ...

To nie jest takie proste.

• arkaf Re: Durny ja durny 13.06.14, 20:07
      Jacek Czyrak nie taki glupi byl, szkoda jak piszesz, ze focha strzelil i tylko cicho kazal siedziec

Tu, znaczy w Iraku, radosci dodaje ze to chyba ci sami co ich USA popiera w Syrii, urocze :(
      • 5magna Re: Durny ja durny 13.06.14, 20:10
        Jezeli tu chodzilo o to aby ropa byla po $300 za barylke to trafili w dziesiatke....
    • 1igor-uk To prawda,pefcia. 13.06.14, 20:35
      jestes ty durny:-)
    • jorl Re: Durny ja durny 13.06.14, 21:34
      A nie przyszlo PF Tobie do glowy ze wlasnie efekty jakie widzimy to wlasnie dokladnie takie byly zamierzone? Wprowadzic chaos? Moze powiesz ze z tego beda terrorysci ktorzy jakies wieze znowu zniszcza? To zlo jest mniejszym zlem dla Zachodu. Bo wiekszym zlem dla Zachodu byloby jakby sie panstwa rozwijaly droga wlasnie cywilizowana. Rozwijaly sie technicznie, gospodarczo. A politycznie dyktatura b o inaczej by sie rozwalily przez ciemnote jeszcze ludzka tamze.
      A wlasnie Iraq przed 1990 takim byl. Nie jak pasibrzucy z Kuwejtu ktorzy rope sprzedawali a kupowali zabawki a Iraq budowal swoj przemysl powoli naturalnie ale ze mial rope mogl to robic.
      Rozwalanie krajow ktore moga isc taka droga jest wlasnie celem Zachodu. Najpierw Iraq potem Libia teraz Syria.
      Niekoniecznie trzeba rozwalac, fakt. Wystarczy jak w Polsce przerobic godpodarke na kraj Montowni im. Balcerowicza ale tych innych lepiej rozwalac.
      Oczywiscie propaganda ze dla ich dobra, za ich wolnosc itd to dla maluczkich.

Niestety PF pasuje do Ciebie tytul watku. Twojego. Popierales niszczenie Libii Syrii mysle ze tez Iraqu.
      Ale zgadza sie tez ze tak naprawde popierales z antyrosyjskosci wyssanej z mlekiem matki. Ci zza Buga juz tak maja. Bo wszystkich przywodcow Iraqu Libii czy Syrii utozsamiales z Rosja.

Pozdrowienia
      • polski_francuz Z mlekiem matki 13.06.14, 21:55
        wyssalem przekonanie, ze Polska jest wielkim krajem i przy tym przekonaniu zostalem. Rosjanie przyblakali sie do Polski i niczego nie mogli nas nauczyc czego mysmy juz nie wiedzieli.

Uwazalem i dalej uwazam, ze Polska jest krajem bardziej cywilizowanym niz Rosja.

Co do "montowni Balcerowicza" to moge tylko zacytowac Walese, "nikt nie umie ozywic akwarium z martwymi rybami". I Polakom sie to ozywianie najbardziej udalo.

Jesli juz bierzesz sprawy osobiscie, to popieralem atak na Kaddafiego, ktory mordowal swoj narod, ale nie popieralem ataku na Saddama. Wiedzialem ze Bush senior sie zatrzymal juz w Iraku i dalej nie chcial isc po wyzwoleniu Kuwejtu. Osiagnal cel. I w jego osiagnieciu popieral go caly Zachod.

Akcja Busha jr. miala charakter kowboskiej akcji mlodego, ktory chcial "pokazac" ze zrobi cos wiecej niz stary i rozwazny. I doszedl az do Bagdadu. Poparcia Zachodyu nie mial.

Historia byla wiec zupelnie inna i fakty, ktore mialem do dyspozycji w ocenie sytuacji byly inne.

Jako zes inzynier z zamilowaniem do detali, to zrob forum 300 watkow/strone i jedz az do 60 czy 70 strony i dojdziesz do wpisow z lat 2005 czy nawet 2004 i przeczytaj kilka moich czy z moim udzialem watkow n/t wojny w Iraku i udzialu w niej Polski. Dowiesz sie zatem co wowczas myslalem. Jesli Cie juz moje myslenie interesuje az tak.

PF
        • jorl Re: Z mlekiem matki 13.06.14, 22:11
          Po pierwsze nie upadlem na glowe aby grzebac stare watki. W celu udowodnienia Tobie ze akurat mordowanie Libijczykow i wprowadzanie tam ogromnego chaosu czy to samo robienia od 3 lat w Syrii lubiles ale napsac na Iraq juz nie.

I nie mow o latach 2004 czy 2005. Mow o swoim stanowisku w 1990/1, pierwsza napasc na Iraq i wiosna 2003 druga. I te 10 lat pomiedzy pod ciaglymi napasciami militarnymi na Iraq i ogromnym embargo. Bo gadanie o 2005 jak juz sie okazalo ze wcale nie jest latwo w Iraqu to pod nos nie posuwaj.

A ja wlasnie w tych zwycieskich dla USA tygodniach 2003 pamietam dokladnie nastroje w Polsce. I mniej czy bardziej ukrywana radosc z Polskiej Strefy Okupacyjnej w Iraqu z ktorej Polska bedzie ciagnela rope. Potem jak sie schody pokazalo to Polacy zapomieli jak chcieli rope po zwyciejskiej wojnie krasc i husia na Amerykanow. Zy ich wcigneli ze biednych itd. Zygac sie chce na ta chciwosc. Ja tak widze wlasnie ta cywilizacjna ceche Polakow.
          I jestem przekonany ze wtedy USA popierales dokladnie tak samo jak napsac na Libie czy na Syrie.
          I jestem przekonany ze byles wsciekly na Chiraka jak Polsce poradzil siedziec cicho. Moze nie? A gdzie Twoj patriotyzm byl wtedy?

Wiec nie cuduj PF, jedyne co dobrze w tym watku napisales to jego tytul.

Pozdrowienia

• polski_francuz Re: Z mlekiem matki 13.06.14, 22:15
            Kto zaczal miszczu? Kto zajal Kuwejt, he? Od tego sie zaczelo. Saddamowi odbilo jak teraz Putinowi i zajal Kuwejt.

Po francusku sie dobrze mowi "il faut pas mettre charrure avent le boeuf". Bush sr zareagowal na te szajbe Saddama i mial poparcie innych krajow Zachodu.

PF
            • jorl Re: Z mlekiem matki 13.06.14, 22:27
              polski_francuz napisał:

> Kto zaczal miszczu? Kto zajal Kuwejt, he? Od tego sie zaczelo. Saddamowi odbilo
              > jak teraz Putinowi i zajal Kuwejt.
              >
              > Po francusku sie dobrze mowi "il faut pas mettre charrure avent le boeuf". Bush
              > sr zareagowal na te szajbe Saddama i mial poparcie innych krajow Zachodu.

Fajnie drogi PF. Przyznalesc ze napasc na Iraq w 1991r popierales i popierasz. Rozumiem ze popierales embargo ponad 10 lat na Iraq, co raz ataki lotnicze na nich.

Abstrahuje od tego ze Kuwejt ze swoimi pasibrzuchami powinni nalezec do Iraqu, dlaczego by nie? Chociaz zamiast pasc brzuchy by museili byc inzynierami i cos konstruowac jak to juz bylo w Iraqu. Nie byloby to cywilizacyjnie sluszne?

Ale dalej. Jak Bush mlodszy zbieral sie do napasci na Irak na wiosne 2003, Polska poparla to w calej rozciaglosci. Pytanie, jak wtedy uwazales? Nie w 2005 a wtedy?
              Ja wlasnie gdzies w kwietniu bylem na jednej konferencji o GMRach. I tam byl jeden prof z Polski, mial wyklad. Na przerwie z nim rozmawialem, akurat Iraq byl wysoko w kursie, nawet on puscil oczko, bedziemy mieli kolonie z ropa.
              No wiec PF, jak Ty wtedy uwazales? No smialo? Tez mowilec Polakom ze powinni siedziec cicho? Jak Twoj prezydent ten z Paryza, czy ten z Warszawy napadamy z USA? Jakim byles patriota z Twojego nicku? Pierwsza czesc czy ta druga?
              Smialo PF, nie wstydz sie.

Pozdrowineia

• polski_francuz Re: Z mlekiem matki 13.06.14, 22:34
                Polska postepila durnie popierajac Stany w 2003 roku ale byla to okazja ze zlota by zaistniec na arenie miedzynarodowej i wyjsc troche z koszar w wielki swiat.

To tak jak miszczu pierwsza randka. Dziewczyna ma krzywe nogi i do tego jest Zydowka, ale na randke idziesz bo chcesz poznac dziewczyny. I innego sposobu nie ma niz chodzenie na randki.

A propos randek: co z Toba. Klopoty z erekcja masz czy co, ze zamiast do dzikiej Polski jechac na podryw piszesz na forum?

Co siem dzieje?

PF
                • jorl Re: Z mlekiem matki 13.06.14, 22:54
                  polski_francuz napisał:

> Polska postepila durnie popierajac Stany w 2003 roku ale byla to okazja ze zlot
                  > a by zaistniec na arenie miedzynarodowej i wyjsc troche z koszar w wielki swiat

OK, przyznales dalej ze popierales i popierasz dalej:
                  1. napasc na Iraq 1991
                  2.potem te 10 lat ciezkiego embarga
                  3. I napasc na Iraq 2003. Powiedzmy pierwsze 3- 6 miesiace.
                  4. Nie popierales Twojego prezydenta z Paryza ale tego z Warszawy.

Przestales popierac napasc na Iraq w roku 2004 i pozniej jak sie okazalo ze zadne Kolonie z Ropa a koszty rosna i tylko dlatego. Dla Polski.

Wlasnie to PF chialem Tobie udowodnic.

Dodam popierales i popierasz napasc na Libie i cofniecie jej do plemiennych itd walk

Popierasz niszczenie przez prymitywow Syrii.

Wiec po co tak dlugo sie gimnastykowales?

>
                  > A propos randek: co z Toba. Klopoty z erekcja masz czy co, ze zamiast do dzikie
                  > j Polski jechac na podryw piszesz na forum?
                  >
                  > Co siem dzieje?

Liczyc nie umiesz? Dzisiaj piatek PF, piatek!
                  Dzisiaj pracowalem, bylem o 18 na zumbie, a na jutro i hotel i dziewczyna w Polsce zamowiona. Dziewczyna 25lat..
                  I ja nie jezdze na podryw, ja jezdze na umowione juz spotkania. Mala roznica ale istotna.

Ale w nastepny tydzien jest spotkanie dluzsze. W czwartek wieczorem samolotz Berlina do Krakowa 3 noce hotel tamze, w piatek wycieczka do Wieliczki w sobote Oswiecim. Tak KZ, chce w koncu zobaczyc. Dziewczyna, ta sama, dojedzie w czwartek pociagiem i zwiedza ze mna. Ma wszystko na moj koszt i oczywiscie stala premie 600zl za uslugi sexualne za spotkanie.
                  I tak co tydzien albo jak jutro albo i wycieczki sponsorowane.
                  A z erekcja wszystko OK u mnie, staram sie ja zajezdzic, niestety dziewczyne nie da sie, przeznaje. Ale walcze zawsze. Jak mezczyzna powinien.

Pozdrowienia
                  • jorl Gdzies widzialem 13.06.14, 23:19
                    ze Eva do Krakowa tez jedzie. Ale chyba teraz, ja za tydzien. Ciekawy zbieg okolicznosci...

Pozdrowienia
                  • br0f Re: Z mlekiem matki 14.06.14, 21:57
                    jorly nie trac czasu franky
                    franjy to automaton nie zdolny do samodzielnego myslenia potrafi tylko powtarzac pamietam jak w czasie ataku na libie franky brandzlowal sie sloganami o demokracji . mialo byc w libii dobrze a wyszlo jak zawsze bo tak mialo byc jak jest. franky nigdy tego nie pojmie.
                    en.wikipedia.org/wiki/April_Glaspie
              • jabbaryt pasibrzuchy znad zatoki perskiej 13.06.14, 23:24
                Pracowałem ze dwa miesiące w UAE i nie widziałem ani jednego rodowitego emiratczyka który parałby sie pracą. No może z wyjatkiem strażników na lotnisku.
                Jeżeli mówi sie o Arabach to trzeba mieć pewne rozróżnienie. Arabowie z krajów rolniczych maja inna mentalnośc niz beduini z głebi pustyni. Oni tam nie mieli nawyków systematycznej pracy, bo co niby mogli robić po za wypasem wielbładów na diunach? Sa natomiast dobrymi handlowcami. Wszystkie firmy w UEA mają krajowych 'wspólników' z którymi trzeba sie dzielic zyskami. Firma w której pracuję ma parę fabryk na BW i z doswiadczenia wiadomo, Saudyjczyk, Kuwejtczyk czy Dubajczyk do roboty się nie kwapi. Co innego Libanczycy, Jordańczycy. Oni są kadrą zarządzająca w tamtejszych firmach.
                Co do pasibrzuchów to jednak oni zbudowali takie firmy jak SABIC, Emirates czy Quatar airways.
                • superspec Z sondaży wynikało że większość Polaków 13.06.14, 23:30
                  nie popierała demokratyzacji Iraku. Skąd to Jorl wziął tego nie wiem.
                  wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=420474&kat=1356&ticaid=112e6f
                • mara571 Re: pasibrzuchy znad zatoki perskiej 14.06.14, 14:26
                  jabbaryt napisał:
                  > Co innego Libanczycy, Jordańczycy. Oni są kadrą za
                  > rządzająca w tamtejszych firmach.
                  A co z Palestynczykami?
                  Znam relacje ludzi, ktorzy pracowali tam i w AS przy zakladaniu sluzby zdrowia w latach 70-tych i 80-tych i mowili o wykwalifikowanych Palestynczykach. I to zarowno w budownictwie jak i o personelu szpitali.
        • marsaqua Re: Z mlekiem matki 14.06.14, 07:32
          Ty PF naprawde nie masz pojecia o tym ci sie dzieje w swiecie I jakie mechanizmy tym rzadza. Wyssales widac nienawisc do ludzi z innych plemion I kultur z mlekiem matki. Rosja jest soba, a Polska nie jest soba, bo zostala po 1989 r. okradziona z calego kapitalu I zniewolona. Jest dzis nie tylko tania montownia i nedzarka , ale i najwiekszym zaglebiem niewolnikow w UE. To faktycznie powod do wielkiej dumy narodowej dla ludzi takich jak ty, ktorych jedyna ambicja jest sluzba u jakiegos paniska I ktorzy zadowalaja sie koscia, ktora spadnie z jego stolu .
          • polski_francuz Re: Z mlekiem matki 14.06.14, 08:18
            "Ty PF naprawde nie masz pojecia o tym ci sie dzieje w swiecie I jakie mechanizmy tym rzadza"

Alez mam, zarabialem w kilku krajach swiata. To prawda, ze olginowskiej Rosji nie znam.

"To faktycznie powod do wielkiej dumy narodowej dla ludzi takich jak ty, ktorych jedyna ambicja jest sluzba u jakiegos paniska"

Polacy emigruja, jak Wlosi niegdys i sieja milosc do dobrej pracy wsrod ludow, ktore tej milosci nie maja. I jak Wlosi przestana kiedys emigrowac. Juz teraz, pisza mi koledzy forumowi, emigruja juz tylko slabi. Dobrzy zostaja w kraju.

PF
    • mara571 niezla analiza 13.06.14, 21:50
      www.youtube.com/watch?v=XXXBlaOD8oM&list=PLLGjqRmtg8RWOTSixG0-Em18HJLCSf4ae&index=2
    • ekwiwokacja Re: Durny ja durny 13.06.14, 21:52
      Tak czytam niekiedy te twoje durne posty na tym forum GW i sie zastanawiam - co powoduje ze sie tak mocno udzielasz? Nie masz zajecia? Nudzisz sie? Dowartosciowujesz sie w ten sposob? Skad ten twoj nick "polski_francuz"? Jestes bezrobotnym polskim mechanikiem i stad w twoim nicku ten francuski klucz - "francuz"? Probujesz zrobic jak najlepsze wrazenie na czytelnikach tego forum?
      Moze zacznij cos czytac dla zabicia czasu - wyjdzie ci to na zdrowie! Bedziesz mial szanse bycia nieco madrzejszym, a jezeli nie... to conajmniej przestaniesz zasmiecac to forum twoimi "madrosciami"!
      • polski_francuz Dobrze 13.06.14, 22:08
        ze czytasz ale przymusu czytania nie ma. A juz w szczegolnosci opisywania Twojej wizji autora watku.

Masz cos do powiedzenie na temat watku to powiedz. Nie masz to spadaj.

PF
      • j-k ja viem, ze islamuski to placza... 13.06.14, 22:18
        gdy ich sie leje po doopie

Ty tesz ?

Tfu()j), jak zawsze, Dr. J.K.
    • marsaqua samokrytyka PF mile widziana.... 13.06.14, 22:20
      nie dociera do niego, ze przed atakiem bushmenow-neokonsow na Irak w tym kraju rozne plemiona zyly ze soba w harmonii I pokojowo pod wodza Saddama. Przyszedl zbrodniarz wojenny Bush ze swoim gangiem I zamienil caly BW w inferno. Podobnie Clinton rozwalil wczesniej pokojową, żyjącą w dobrobycie Jugoslawie. Nalezy sie cieszyc, ze Bush teraz maluje obrazy, a nie nadal morduje.
      • polski_francuz Krym zyl w pokoju tez 13.06.14, 22:25
        To nie samokrytyka ale licentia poetica. Saddam gazowal swoich wrogow i nikt tam w pokoju nie zyl. To sa bzdury.

Saddamowi odbilo jak (kilka miesiecy temu) Putinowi jak zajal Kuwejt i tym zaczal sie upadek i jego samego i jego kraju.

Moze ten przyklad ostudzi troche entuzjazm Rosjan cieszacych sie z zajecia Krymu.

PF
        • marsaqua Re: Krym zyl w pokoju tez 14.06.14, 08:02
          Ty PF nadal niczego nie pojmujesz I powtarzasz tylko globmafijna (czyli usraelska) propagande wojenna. Poczytaj sobie chocby ponizszy tekt, moze cos zrozumiesz.
          www.911review.com/articles/anon/false_flag_perations.html
          Krym od czasow rzadow Katarzyny II (pond 250 lat) byl rosyjski. Nigdy nie byl ukrainski, bo Ukraina nigdy tez nie byla niezaleznym krajem, zawsze byla czescia Rosji, a zachodnia - czescia Polski. Chruszczow samowolnie przypisal Krym republice ukrainskiej, co bylo wowczas tylko formalnoscia administracyjna, ale po rozpadzie ZSRR, Ukraina ukradla Krym I chciala oddac go w rece globmafii, ktore zaplanowaly tam swje bazy wojskowe do atakow na Rosje. Dla Rosji bylo to naturalnie nie do przyjecia, wiec musiala odebrac swoj Krym. Jesli tego nie rozumiesz, to nie rozumiesz niczego. Doksztalc sie.
          • polski_francuz Polska 14.06.14, 08:24
            byla tez od morza do morza. Ale zaden polski polityk nie upadl jeszcze na glowe by takie "prawdy" historyczne glosic.

Putin zdurnial, jak niegdys Saddam, by zajac Krym. Rosjan stala sie w oczach obojetnych ludzi oprychem. Zaplacicie drogo za ten Anschluss.

"wiec musiala odebrac swoj Krym"

Nie kcem alem muszem, jak powiada jeden wielki polski polityk:)

PF
    • superspec Demokracja wybiera durnych polityków. 13.06.14, 22:24
      hnn.us/article/7106
      www.rollingstone.com/politics/blogs/national-affairs/obama-on-the-couch-inside-the-mind-of-the-president-20111111
    • felusiak1 Oh my God 14.06.14, 03:17
      pf a tobie co dzisiaj odbiło? masz zły dzień? wstałeś nie tą nogą?
      • 5magna Re: Oh my God 14.06.14, 06:39
        Pewcia wrocil z parady I musi sie uspokoic. Za bardzo jeszcze podniecony.....

apnews.myway.com/article/20140613/ml--israel-gay_pride-fa1c7da5e5.html
      • polski_francuz Nu felusiak 14.06.14, 08:11
        nie wszyscy mieszkancy Teksasu sa durni:)

Pozdro

PF
    • jorl ss 14.06.14, 07:39
      superspec napisał:

> nie popierała demokratyzacji Iraku. Skąd to Jorl wziął tego nie wiem.
      > rel="nofollow">wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=420474&kat=1356&ticaid=112e6f

Tez daneben jak Niemcy mawiaja. Sondaz ze stycznia, napasc byla w marcu i po miesiacu jak sie widzialo ze USA zwycieza a do tego i ze Polak ma dostac kolonie z ropa ta ocena sie radykalnie zmienila.
      W tym sonadzu jest mowa o normalnych ludziach ktorzy wtedy w styczniu nie widzieli czy to sie tak ladnie dla USA uda jak i pare miesiecy wygladalo po marcu.
      Ale elity polskie staly murem za USA. Pamietam doskonaea premiera wtedy Milera, w radiu go osobiscie uslyszalem w marcu, jak powiedziel na pytanie ze Niemiecy i Francja nie czemu Polska, "ze inni sie do zwyciezcow tez przylacza tylko ze pozniej". Czyli Polska madrzejsza bo szybciej.
      Po prostu Amerykanie dajac jakby Polsce wrazenie ze bedzie ciagnela ze swojej strefy rope za poldarmo przeciagneli w marcu i z 3 miesiecy pozniej i normalnych Polakow na swoja strone. Dyskutowalem o tym na forum i wlasnie Polscy z Polski puszczali tez dyskretnie oczko jak to nareszcie ropa za pol darmo bedzie.
      Amerykanie zagrali na chciwosci, tak sie robi przeciez, i spowodowali radykalna zmiane nastawienia Polakow.
      A potem jak sie okazalo zadna ropa z kolonii tylko koszty szbciutko zapomnieli i prosci Polacy jak i polscy politycy ze miesiac temu czuli sie bogaci i byli przeciw.

A PF byl za napascia. Gwarantowanie. I w styczniu i do powiedzmy gdzies konca roku 2003. Dlatego polecal mi szukac jego postow z roku 2005 no moze z 2004. Postow z 2003 nie polecal. Dlaczego? Bo by udowodnily co ja powiedzialem. Ze byl za napascia.
      A ze teraz jest przeciw? Niekonsekwentny. Albo zgodnie z tytulem watku po prostu.

Pozdrowienia
      • polski_francuz Inzynior, inzynior 14.06.14, 08:09
        "Postow z 2003 nie polecal"

Bo jeszcze go na forum nie bylo. I pracowal w ogrodku jak mu zona kazala:)

PF
      • superspec Bardziej jak Millera Polacy słuchali 14.06.14, 09:08
        papieża Jana Pawła II. Pewnie z powodów egoistycznych. Bo wychodzą z założenia, że jak będą robili to co mówi przywódca duchowy to pójdą po śmierci do Raju.

Watykan też ma interes w sprzeciwianiu się interwencjom zbrojnym USA bo w ten sposób osłabia ten protestancki kraj.
        • jorl Re: Bardziej jak Millera Polacy słuchali 14.06.14, 09:38
          superspec napisał:

> papieża Jana Pawła II. Pewnie z powodów egoistycznych. Bo wychodzą z założenia,
          > że jak będą robili to co mówi przywódca duchowy to pójdą po śmierci do Raju.

Bzdura. Poboznosc konczy sie tam gdzie mozna kase ukrasc. I Jak Amis zamachali w marcu/kw 2003 Polakom ze beda mieli tania rope ze swojej strefy okupacyjnej w Iraku zaraz zaczeli popierac ta wojne.
          Rok pozniej jak sie okazalo ze kasy nie ma za to kase trzeba wydawac zaczela sie znowu poboznosc.

Pozdrowienia
          • superspec W kwietniu 2003 roku Polacy byli również przeciwni 14.06.14, 11:36
            "39% badanych sądziło, że Polska zrobiła dobrze popierając Amerykę, a 53%, że
            zrobiła źle."

obop-arch.tnsglobal.pl/archive-report/id/1403
            • jorl Re: W kwietniu 2003 roku Polacy byli również prze 15.06.14, 17:49
              superspec napisał:

> "39% badanych sądziło, że Polska zrobiła dobrze popierając Amerykę, a 53%, że
              > zrobiła źle."

Drogi spezu co linkujesz to potwierdza moje przekonanie.
              Teraz z dnii 2 tygodnie od tej napasci USA na Iraq. Juz skoczyly % dla poparcia USA a jeszcze wojna trwala chociaz USA dobrze szla do przodu.
              A ja bywam praktycznie co tydzien, w weekendy w Polsce, w hotelu a tam sa telewizory. Raczej nie ogladam bo mam co innego do roboty a TV wlaczem i uzywam jako lamki nocnej. I w tym czasie jeszcze Polska nie dostala tej strefy okupacyjne. To bylo troche pozniej ale Polacy czuli ze sie kasa kroi. Widzialem te polskie flagi na wykrojonym dla Polski Iraqu. Nareszcie kolonia!
              Do tego przejrzalem cos zalinkowal. I tam podaja ze te 39% ktore USA popieralo, dzieli sie roznie w zaleznosci od wyksztalcenia. Ci z wyzszym mieli ten % poparcia dla USA zdecydowanie wyzszy, w dol ciagneli prymitywniejsi.
              Wlasnie tak jak pisalem ten profesor z Polski co mrugnal oczkiem ze ropa z Iraqu, z naszej kolonii bedzie poldarmo jest w tych 39%. I forumowicze z ktorymi dyskutowalem o tym. Prymitywni nie mieli napewno netu wtedy.
              A teraz moze prymitywnie dlatego byli w wiekszosci przeciw USA? Bo papiez? A takiego wala!
              Byli prymitywnie wiec jeszcze po 2 tyg. wojny nie zrozumieli ze sie kolonia z ropa dla Polski szykuje. A napewno dochodzi, jakby juz sie domyslali ze kolonia moze byc, jeszcze czynnik ze z wlasnego doswiadczenia jak sie dla Polski kasa pojawi to do niego i tak nie dojdzie. Zawisnie u tych wyzej, wiec po cholere jak ja nie mam miec dlaczego inni? Dosyc kradna! Odwrotnie ci wyzej wiedzieli ze kasa za iracka rope wpadnie im do kieszeni.
              Widzisz drogi specu, ja bez badan opini publicznej prawidlowe diagnozy stawiam. Co ludzie mysla. Bo znam ludzi, ich chytrosc jakby kase dostac. A moi byli wspolplemiency, to wiem juz dawno, ten charakterek maja super rozwiniety.
              Pozdrowienia

• 5magna Re: Bardziej jak Millera Polacy słuchali 14.06.14, 14:12
            Za pieniadze ksiadz sie modli za pieniadze lud sie podli.....
    • marsaqua PF, oswiec sie 14.06.14, 08:32
      jaki jest prawdziwy cel globalnych mafii , ktore rozwalily caly BW I cofneły go do epoki kamiennej, a teraz wziely sie za rozwalanie I dobijanie Europy. Ty tez po tej "demokratyzacji" wyladujesz z reka w przyslowiowym nocniku.

"The globalists are primarily interested in fomenting chaos and disorder. Iraq was invaded in 2003 because it was a relatively strong contender in the neighborhood – and this is, as well, why it was coaxed into attacking Iran and, fatefully, Kuwait. Bush’s” Mission Accomplished” was not a tribute to the defeat of Saddam Hussein. It was an acknowledgement that Iraq had been reduced to a failed state on par with Yemen and countries in sub-Sahara Africa.

ISIL and other Saudi-financed and supported terrorist groups may desire a caliphate in the Middle East. However, for the global elite, such a prospect comes in a distant second to its primary objective – taking down all contenders and reconfiguring the world order for its ultimate end: the establishment of a one world totalitarian government."
      www.infowars.com/saudi-arabia-sunni-caliphate-nato-run-secret-terror-army-in-iraq-and-syria/

• polski_francuz Dobrze 14.06.14, 08:37
        Ide zrobic poranny sport.

See ya

PF
    • jorl jabb 14.06.14, 08:51
      jabbaryt napisał:

> Pracowałem ze dwa miesiące w UAE i nie widziałem ani jednego rodowitego emiratc
      > zyka który parałby sie pracą. No może z wyjatkiem strażników na lotnisku.

No wlasnie

> Jeżeli mówi sie o Arabach to trzeba mieć pewne rozróżnienie. Arabowie z krajów
      > rolniczych maja inna mentalnośc niz beduini z głebi pustyni. Oni tam nie mieli
      > nawyków systematycznej pracy, bo co niby mogli robić po za wypasem wielbładów n
      > a diunach?

Zgadza sie. Kuwej byl w stosunku do Iraqu w latach 90tych krajem pasibrzuchow, Saddam stawial na szkoly uni i budowe wlasniego przemyslu. W Iraqu wtedy bylo najwiecej wyksztalconyc na glowe z krajow arabskich i to w naukach scislyc nie filozofow czy socjologow.
      Wlasnie dlatego nalezalo na niego napasc, Kuwejt byl pretekstem, jakby nie to bylby inny.
      Glupota jest ocenianie ze Busch senior nie wjechal do Bagdadu i popelnil tym blad. Kalkulowal dobrze, potem embarga, ciagle bombardowania, szczucie grup ludzi tam na siebie, tym oslabianie Saddama. Wladzy oswieconej wlasnie. Poprzez embargo obnizenie wladzom Iraqu mozliwosci trzymania ludzi przey sobie poprzez standard zycia tym samym pomaganie wewnetrznym rozruchom. Strategia jak najbardziej sluszna, malo kosztowna. Jako ze sie okazalo ze Saddam lepiej sobie z tym radzi jak zakladano trzeba bylo oficjalnego najazdu. 2003. Bombardowania parodniowe nie wystarczaly. A byly co i rusz.
      A wszystko dlatego ze Saddam chcial isc prawidlowa droga rozwoju cywilizacyjnego. Wlasnie inzynierowie biura konstrukcyjne itd. I to jest glowne niebiezpieczenstwo dla Zachodu.

Co do rodzajow Arabow to oczywiste. Dlaego wlasnie do USA sporowadzano Murzynow bo byli juz rolnikami u siebie a Indian z wczesniejszej epoki ludzkosci, bo myslistwa, nie dawalo sie na niewolnikow prosto przerobic. Inna mentalnosc, nie bylo czasu ich wychodowywac latwiej bylo wyrznac. I Murzynow sprowadzic.

> Co do pasibrzuchów to jednak oni zbudowali takie firmy jak SABIC, Emirates czy
      > Quatar airways.

Jasne, nawet pasibrzuchy zaczynaja cos po genaracjach sie uczyc, ten proces mozna opoznic ale zatrzymac trudno. Ale to 30 lat po Sadamie.

Pozdrowienia
      • 5magna Re: jabb 14.06.14, 14:18
        Ide zrobic poranny sport........Lewa czy prawa reka????
        • 5magna Re: jabb 14.06.14, 14:36
          Odpoczynek po starciach na forum......

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/5,114944,16150843,Dzieci_pracujace_w_Bangladeszu_i_niezwykle_ujecie.html?i=9
    • blue.skay Agresja Iraku na Kuwejt ... 14.06.14, 15:11
      Kto poparl agresje? Kto utworzyl koalicje z upowaznienia Rady Bezpieczenstwa/

Dlaczego wiekszosc byla za ...
      • 5magna Re: Agresja Iraku na Kuwejt ... 14.06.14, 19:57
        Wypuscili w maliny Huseina.....
        • blue.skay Kumple sunnici z ... 14.06.14, 20:10
          z Saddamowej partii BAAS.
        • melord Re: Agresja Iraku na Kuwejt ... 14.06.14, 20:11
          5magna napisał(a):

> Wypuscili w maliny Huseina.....

dostal "zielone swiatlo" z ambasady amerykanskiej w Iraku....
          dzierzymorda byl dobry ,polityk kiepski...przecenial poklepywanie po plecach
          • 1igor-uk melord. 14.06.14, 20:19
            Kto teraz o tym pamjeta?Chociaz i bylo tak,jak piszez, mainstream media od ponad 20 lat skutecznie przekonuja szarakow,ze Saddamowie odbilo i on wbrew logice napadl na Kuwejt .
            • melord Re: melord. 14.06.14, 20:35
              zeby potwierdzic co pisze ,szukalem jakiegos zrodla na internrcie..zero
              kiedys bylo tego sporo
              jesli mnie pamiec nie myli przedstwicielem ambasady USA byl kobieta, ktora dala Husajnowi synal ...go ahead
              • 5magna Re: melord. 14.06.14, 22:12
                rense.com/general69/41.htm
            • felusiak1 nikt nie pamieta bo kazdy poci bzdury 15.06.14, 05:32
              Joseph C. Wilson, Glaspie's Deputy Chief of Mission in Baghdad, referred to her meeting with Saddam Hussein in a May 14, 2004 interview on Democracy Now!: an "Iraqi participant in the meeting [...] said to me very clearly that Saddam did not misunderstand, did not think he was getting a green or yellow light."
              Joe Wilson dla mniej kumatych to ten sam co jeździł po Bushu za inwazję na Irak. A jeszcze mniej kumatym podpowiadam, że jest mezem Valerie Plame. A tym co nie wiedzą kto zacz nic już nie pomoże.
              drodzy czekiści nie twórzcie wlasnych "faktów".
              • melord pocic bzdury 15.06.14, 07:39
                .... in a May 14, 2004 interview

prawie 14 lat po interwencji....podobnie jak dzisiaj wypowiada sie Clintonowa o ataku na Irak 11 lat temu

>Saddam did not misunderstand, did not think he was getting a green or yellow light.

no pewnie dzisiaj mozna wszystko na Sadama zwalic...odwrocic kota ogonem jak to zawsze probuje sie robic kiedy z bagna wydobyc sie nie mozna
                Sadam nie ruszyl by na Kuwejt bez zgody CIA,ktora trzymala go w garsci od wojny z Iranem

drodzy neoconi nie twórzcie wlasnych "faktów".
                • felusiak1 Tarq Aziz to też neocon? 15.06.14, 08:19
                  Former Deputy Prime Minister Tariq Aziz, who stated in a 1996 interview with Frontline that, prior to the invasion of Kuwait, Iraq "had no illusions" about the likelihood of U.S. military intervention. Similarly, in a 2000 Frontline interview, Aziz declared, "There were no mixed signals", and further elaborated:
                  “ ...it was a routine meeting. ... She didn't say anything extraordinary beyond what any professional diplomat would say without previous instructions from his government. She did not ask for an audience with the president [Saddam]. She was summoned by the president. ... She was not prepared.... People in Washington were asleep, so she needed a half-hour to contact anybody in Washington and seek instructions. So, what she said were routine, classical comments on what the president was asking her to convey to President Bush.

Najwyraźnie widać, że nikt nie potrafi czytać po angielsku ze zrozumieniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka