Dodaj do ulubionych

Puls Biznesu: mocny trop, wskazujący na Rosjan

23.06.14, 11:23
— Rosjanie wiedzą, że Polak na stanowisku komisarza ds. energetyki oznacza dużo trudniejszy biznes i potencjalne straty liczone w setkach milionów, a może i miliardów — mówi jeden z naszych rozmówców.

twitter.com/puls_biznesu/status/480839443587530752

Znów Rosjanie? Co za podłość, to taki przyzwoity naród...

natemat.pl/80583,putin-podsluchiwal-swoich-gosci-za-pomoca-urzadzen-ukrytych-w-pendrive-ach-donosza-wloskie-media
Obserwuj wątek
    • vladexpat Trop słaby i bez sensu 23.06.14, 11:35
      To są akurat puste konfabulacje. Za rękę pewnie nikogo nie złapią, więc sami będziemy sobie musieli z tymi taśmami poradzić.
      Zresztą sprawa jest dęta. Poza Nowakiem (już w prokuraturze) przyczepić się można tylko do rynsztokowego języka. Lecz kto takiego nigdy nie użył, niech pierwszy rzuci kamieniem.
    • indeed4 Re: Puls Biznesu: mocny trop, wskazujący na Rosja 23.06.14, 11:40
      analogowy_digitalizer napisał:

> był już kilka miesięcy temu artykuł

tygodnik, portal, dziennik; pamiętasz mniej więcej gdzie?
    • indeed4 Rosyjski biznesmen Andrij Persona vel Kononenko 23.06.14, 11:57
      "Andrzej Barcikowski, były szef Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, potwierdził tvn24.pl, że ostrzegał posłów i rząd przed kontaktami z Andrijem Personą, gdyż „działał w sposób, który budził podejrzenia, że w rzeczywistości nie jest biznesmenem, lecz raczej osobą związaną z obcymi służbami wywiadowczymi”.
    • romrus Tak, to my:-) 23.06.14, 11:59
      A Radek nasz agent, bo tylko ruski agent mog powiedziec cos takiego:

"Bullshit kompletny. Skonfliktujemy się z Niemcami, z Rosją, i będziemy uważali, że wszystko jest super, bo zrobiliśmy laskę Amerykanom. Frajerzy. Kompletni frajerzy".
      R.Sikorski
    • indeed4 "MSZ nie widzi żadnego problemu" 23.06.14, 12:16
      "Leonid Swiridow został przed laty deportowany z Czech, bo pojawiły się podejrzenia o jego ewentualnej współpracy z moskiewskimi służbami specjalnymi. A teraz zorganizował wyjazd dla polskich dziennikarzy finansowany przez rosyjski Acron. Tymczasem MSZ kierowany przez Radosława Sikorskiego nie widzi żadnego problemu"

PS. dzięki za linki
    • indeed4 "Blow job" - o co chodziło Sikorskiemu 23.06.14, 12:31
      "Putin chce Ukrainy w Unii Eurazjatyckiej"- Putin dąży do budowy Unii Eurazjatyckiej i chce, by Ukraina była jej elementem. Jeśli nie zdoła wciągnąć jej całej, to chce to zrobić przynajmniej w części. Należy zadbać o to, by natowskie gwarancje bezpieczeństwa były realne i wiarygodne, ponieważ, jeśli raz się takimi nie okażą, zagrożona zostanie wiarygodność całego Sojuszu"

wyborcza.pl/1,75478,16196360,Sikorski_dla_BBC__Amerykanie_nas_nie_wyrecza.html
      • romrus O co chodziło Sikorskiemu? 23.06.14, 12:42
        O blow job:-)

fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t1.0-9/10325566_10202597731528607_7404233666054008263_n.jpg
        • indeed4 Twoja rodzina, rosyjski turysto w Polsce? 23.06.14, 12:44
          bi.gazeta.pl/im/ec/5c/ce/z13524204Q,Zwolenniczka-komunistow-z-ikona-Jozefa-Stalina-pod.jpg
          • romrus Nie. Jestem antikomunista. 23.06.14, 12:57
            To moja rodzina:-)

s45.radikal.ru/i109/1406/68/029f63bbdfed.jpg
            • indeed4 To też twoja rodzina? 23.06.14, 13:03
              twitter.com/marekosiecimski/status/464280678298054656
              • indeed4 Spójrzcie tylko na te "inteligentne" facjaty :-> 23.06.14, 13:16
                No comment.
              • pijatyka Kadr jak z "Planety Małp" ;-> 23.06.14, 13:17

• romrus Eee, tam. "Planeta Małp" to tutaj. 23.06.14, 13:28
                  Kijow, tam dopiero sa malpy.
                  www.youtube.com/watch?v=La7pbBsDY7Q
                  www.youtube.com/watch?v=lQkcfMiF1OU
                  • indeed4 Kolejne małpy z sowieckiego skansenu: 23.06.14, 13:37
                    www.giornalettismo.com/archives/862903/immagina-una-russia-nazifascista/russiannenazis/

www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-w-rosji-narasta-rasizm-300-zabojstw-w-ciagu-5-lat,nId,232672
            • krzysiozboj Re: Nie. Jestem antikomunista. 23.06.14, 13:37
              Na pacyfistę to Ty nie wyglądasz ;)

A swoją drogą to zastanawiam się gdzie się podziali piewcy wielkiej i dozgonnej przyjaźni polsko amerykańskiej, ci co tak mocno się oburzali na stwierdzenia że Polska robi za kundla dla USA. W końcu ich idol, najlepszy szef MSZ w tej galaktyce (a nie wiadomo czy tylko w tej galaktyce) tak nieładnie się wyraża o naszym sojuszu z USA, o tym jak to USA by nas broniło w sytuacji zagrożenia a też i o nas samych Polakach sprowadzając nas do poziomu murzynów w obraźliwym tego słowa znaczeniu.

No ale widać tak trzeba, kiedyś była dozgonna miłość do ZSRR a teraz to samo do USA, chyba z podobnym nastawieniem drugiej strony do nas, różnica jedynie polega na tym ze do miłości z ZSRR nas przymuszano a do USA jest dobrowolnie.

Z Sikorskim niestety zgadzam się w tym że brakuje nam własnej godności, za dużo kompleksów i uległości, czy to do USA czy do Żydów czy innych krajów/narodów.
              • indeed4 Ma prośbę :-> 23.06.14, 13:48
                Czy mógłbyś prowadzić swoje dyskusje z tym obrzucającym Ukraińców i Polaków błotem przybyszem ze wschodu w innym wątku? W moich nie jest mile widziany, o czym zresztą doskonale wie.

Z góry dzięki.
                • indeed4 *Mam 23.06.14, 13:49

• krzysiozboj Re: Ma prośbę :-> 23.06.14, 15:16
                  Skoro prosisz to postaram się pamiętać o tym :)) Niemniej nie podzielam Twojej opinii o romrusie, dla mnie jeden z sensowniejszych i trzeźwiej myślących forumowiczów tutaj, a że nacjonalista rosyjski? Ja akurat nic złego w tym nie widzę o ile nie chce mnie na siłę uszczęśliwiać a takich zapędów u niego nie widzę :))
              • romrus Re: Nie. Jestem antikomunista. 23.06.14, 14:05
                krzysiozboj napisał:
                > Na pacyfistę to Ty nie wyglądasz ;)

No przeciez nigdy i nie udawalem:-)
    • indeed4 Deutsche Welle: za aferą może stać rosyjski wywiad 23.06.14, 12:42
      "Powołując się na Sueddeutsche Zeitung podkreśla, że według ekspertów za aferą może kryć się rosyjski wywiad. Wiele aspektów sprawy wygląda na robotę specjalistów, a rosyjscy szpiedzy wyspecjalizowani są w prowokacjach i dezinformacji"

www.gazetaprawna.pl/artykuly/804968,niemiecka-prasa-czy-za-afera-tasmowa-kryja-sie-rosjanie.html
    • indeed4 Re: Twoja rodzina, rosyjski turysto w Polsce? 23.06.14, 12:50
      :-)))
      • indeed4 Przyjezdny skansen nauczył się kilka słów 23.06.14, 12:57
        po polsku i szpanuje łamaną polszczyzną że jest "Europejczyk" ;-)
    • indeed4 Zagadka: "Niemcy to koń trojański Rosji w NATO" 23.06.14, 13:25
      kto to powiedział i gdzie?
      • romrus Pametam cos o amerikanskim osle trojanskim w UE:-) 23.06.14, 17:50

• indeed4 EOT 23.06.14, 22:42
    • gosc_ze_smolenska Re: Puls Biznesu: mocny trop, wskazujący na Rosja 23.06.14, 13:31
      Za czasow komuny u nas zawszy byl winny Zyd. Sami Zydzi ukladali nawet kuplety satyryczne na ten temat. Masz na przyklad:
      www.youtube.com/watch?v=KIKHKv_3Yw8
      Niestety podobna paranoja, jak widac, nie ominela Polski. Tylko, ze teraz zawsze ponosi wine Ruski.
      Sikorski w zasadzie powiedzial to, o czym mysli bardzo duzo ludzi (w tym politykow), ale boja sie powiedziec glosno. Niby cenzury nie ma, ale sproboj powiedziec cos podobnego, i koniec kariery, co najmniej w rzadowych strukturach albo mainstreamowych ugrupowaniach Polski tym bardziej w strukturach europejskich. No i jak za czasow ZSRR/PRLu: pozostaja przyslowiowe rozmowy na kuchni. Jak i w tamtych czasach takie rozmowy nieraz przestaja byc poufne, wczesniej dzieki stukaczom teraz dzieki zaawasowanej technice.
    • krzysiozboj Re: Puls Biznesu: mocny trop, wskazujący na Rosja 23.06.14, 15:23
      A ja myślałem że tylko Macierewicz ma pi...lca na punkcie Rosjan, Rosji i teorii spiskowych a tu widzę monopol na paranoje został przełamana to po pierwsze. Po drugie przykro żyć w tak s...nym kraju gdzie winny kradzieży jest ten który wskaże złodzieja a nie złodziej przy czym kradzież uznaje sie za coś normalnego, nienormalne jest tylko wskazywanie zjawiska.

No ale stańmy murem za naszą maf... ups, chciałem napisać naszą klasą polityczną, w końcu tym wspaniałym ludziom, którzy tyle dobrego dla nas zrobili, ktoś chce krzywdę zrobić i pokazać im kim oni naprawdę są.
      • indeed4 Re: Puls Biznesu: mocny trop, wskazujący na Rosja 23.06.14, 17:20
        > A ja myślałem że tylko Macierewicz ma pi...lca na punkcie Rosjan, Rosji i teorii spiskowych

Proponuję poczytać sobie wątki na FK :->
    • indeed4 To samo: 23.06.14, 17:36
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,151617032,151631957,Won_komusze_scierwo_nt_.html
      • romrus Cienki bolek jestesz, buraku:-) b/t 23.06.14, 17:49
        indeed4 napisał:

> forum.gazeta.pl/forum/w,50,151617032,151631957,Won_komusze_scierwo_nt_.html
        • indeed4 EOT. 23.06.14, 22:24

• lubat Re: Puls Biznesu: mocny trop, wskazujący na Rosja 23.06.14, 17:51
      To taka forma nadymania się prostaczków nie śmierdzących groszem: patrzcie, jak oni się nas boją! I żadnemu głąbowi nie przyjdzie do głowy myśl, że na Zachodzie Europy pomysł, żeby Polak miał stanowisko komisarza ds. energetyki wywołuje takie reakcje, jak próba zatrudnienia złodzieja w kasie banku.

Także pomysł, by Radek S. był min. spr. zagr. UE wywołał konsternację. Tam nikt poważny nie chce wojny z Rosją.

Stąd autorzy tych taśm są raczej na zachodzie, niż na wschodzie.
      • krzysiozboj Re: Puls Biznesu: mocny trop, wskazujący na Rosja 23.06.14, 18:01
        Z tymi złodziejami w kasie banku to bym tak nie szastał, Peter Vogel pokazuje że można i to sporo wyżej w tym banku dojść mając na koncie nie tylko kradzież ;)

I mnie jakoś średnio interesuje gdzie autorzy owych nagrań, gdzie zleceniodawca. Nawet to mi średnio przeszkadza że to może być próba obalenia rządu. Mnie przeszkadza i to cholernie to co na tych taśmach jest - totalne szambo oraz kupczenie wszystkim na najwyższych szczeblach władzy w tym kraju.

Autorom nagrań raczej wdzięczny jestem za to że już dzisiaj zacznie się głośno mówić o tym że system emerytalny jest kpiną i padnie za jakiś czas (pytanie gdzie składki mojego pokolenia, pokolenia urodzonego w latach 70 i 80tych?), za to ze obnażyli syf w tzw elitach, obnażyli to o czym mówiło się cicho a teraz jest podane na tacy, za to że pokazali gdzie ci mafiozi z wiejskiej mają interes swojego kraju i swojego narodu oraz co i nim myślą.
        • lech.junosza Re: Puls Biznesu: mocny trop, wskazujący na Rosja 23.06.14, 18:05
          krzysiozboj napisał:

> Z tymi złodziejami w kasie banku to bym tak nie szastał, Peter Vogel pokazuje ż
          > e można i to sporo wyżej w tym banku dojść mając na koncie nie tylko kradzież ;
          > )
          >
          > I mnie jakoś średnio interesuje gdzie autorzy owych nagrań, gdzie zleceniodawca
          > . Nawet to mi średnio przeszkadza że to może być próba obalenia rządu. Mnie prz
          > eszkadza i to cholernie to co na tych taśmach jest - totalne szambo oraz kupcze
          > nie wszystkim na najwyższych szczeblach władzy w tym kraju.
          >
          > Autorom nagrań raczej wdzięczny jestem za to że już dzisiaj zacznie się głośno
          > mówić o tym że system emerytalny jest kpiną i padnie za jakiś czas (pytanie gdz
          > ie składki mojego pokolenia, pokolenia urodzonego w latach 70 i 80tych?), za to
          > ze obnażyli syf w tzw elitach, obnażyli to o czym mówiło się cicho a teraz jes
          > t podane na tacy, za to że pokazali gdzie ci mafiozi z wiejskiej mają interes s
          > wojego kraju i swojego narodu oraz co i nim myślą.
          100 % poparcia.
      • eva15 To, co się dzieje, to szczyt zakłamania i obłudy 23.06.14, 23:30
        żałosne jest już samo to, że ściga się tych, którzy upublicznili -via taśmy- faktyczny stan państwa, a nie tych, którzy ten opłakany stan państwa tworzą. To tak, jakby karać posłańca za przynoszone posłanie.

Ale jest jeszcze gorzej:

Sikorski załamuje ręce nad polskim włażeniem w US-pupę i nad tym polskim zakompleksionym murzyństwem, czyli naturą poddanego, niewolnika, na polski przekładając - chłopa pańszczyźnianego.

Ale kto za ten stan stosunków PL-USA odpowiada? Pani Malinowska z urzędu pocztowego w Pcimiu Dolnym, pan Kowalski z małego przedsiębiorstwa na Mazowszu, a może pan Nowak ze sklepu na rogu ulicy? Kto w Polsce spotyka się z elitami USA, kto decyduje o postawie Polski wobec Waszyngtonu?

KTO, jak nie polskie elity rządzące, w tym Sikorski?
        • brat_ramzesa Re: To, co się dzieje, to szczyt zakłamania i obł 23.06.14, 23:38
          Sikorski sie nawrocil, boje sie ze w nawalnicy teraz oskarzen na niego , wycofa sie ze swoich slow
          • eva15 Re: To, co się dzieje, to szczyt zakłamania i obł 23.06.14, 23:55
            Tak sądzisz? Od 1993 r. Sikorski jest (z krótkimi przerwami) trwale umocowany w polskich strukturach władzy, niezależnie od tego jaka partia władzę sprawuje, bo on jest elastyczny:-) .

Mimo to przez te wszystkie lata nie widziałam i pewnie nie zobaczę jego krytycznego stosunku do USA wygłaszanego z pozycji oficjalnych. Czyli - za murzyńskość polskich władz/elit, za włażenie USA w pupę on jak najbardziej odpowiada. Pamiętam, jak on się zachowywał wobec Condolizy Rice, gdy ta wymachiwała obietnicami przyznaniu Polsce tarczy antyrakietowej. Nawet najuleglejszy chłop pańszczyźniany lepiej by tego nie zrobił.

Nikt Sikorskiego o nic nie oskarży, włos mu z głowy nie spadnie. USA już ogłosiły, że nie mają pretensji o jego prywatne rozmowy.
            Ot, taki niegroźny kokietek, pokazuje Polakom via taśmy, że jest prawdziwym polskim patriotą.
            • indeed4 Ty w ogóle zrozumiałaś coś z tego, biedulko? :-> 23.06.14, 23:57
              forum.gazeta.pl/forum/w,50,151629394,151629394,_Niemcy_to_kon_trojanski_Rosji_w_NATO_.html
        • indeed4 To jest Sikorski czy Miller? 23.06.14, 23:54
          www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/miller-jesli-sikorskiemu-nie-podoba-sie-sojusz-z-usa-niech-zlozy-dymisje,442099.html

eva15 napisała:

> Ale kto za ten stan stosunków PL-USA odpowiada? Pani Malinowska z urzędu pocztowego w
          > Pcimiu Dolnym, pan Kowalski z małego przedsiębiorstwa na Mazowszu, a może pan Nowak
          > ze sklepu na rogu ulicy? Kto w Polsce spotyka się z elitami USA, kto decyduje o postawie
          > Polski wobec Waszyngtonu?

> KTO, jak nie polskie elity rządzące, w tym Sikorski?
          • hasta.la.vista1 Re: To jest Sikorski czy Miller? 24.06.14, 10:18
            Lewica nie chce pamiętać, że Miller wprowadził Polskę do NATO; nie pasuje to do ich wizji rzeczywistości.
    • borrka Nie jest wykluczone. 23.06.14, 19:39
      Dzis byly szef ABW potwierdzil powazne podejrzenia wobec Lubianki.
      To nie jest Kazio spod budki z piwem i jesli mowi cos takiego w TV, istnieja przynajmniej jakies przeslanki.
      • romrus Przeciez juz przyznalem sie. Ale co to zmenia? 23.06.14, 19:50
        borrka napisał:
        > Dzis byly szef ABW potwierdzil powazne podejrzenia wobec Lubianki.
        > To nie jest Kazio spod budki z piwem i jesli mowi cos takiego w TV, istnieja przynajmniej jakies przeslanki.

Jakim tam przeslanki, i tak ich nie znajda.
        Wprost mowie - to my, czekisci.
        Co to zmenia, borrat? Tresc rozmow?
        • indeed4 Won, komusze ścierwo /bt. 23.06.14, 23:03

• indeed4 Ja się temu wszystkiemu na razie przyglądam 23.06.14, 23:00
        bo wersja o obcych służbach to wymarzony pretekst, żeby zwalić wszystko na obcy wywiad i nie dymisjonować winnych (w pierwszym rzędzie właśnie ABW). Wolę cierpliwie poczekać na rozwój sytuacji.
    • mara571 Merkel nigdy sie nie zgodzi na Polaka 23.06.14, 19:53
      komisarza ds energetyki. A to z powodu tze zielonej energii i certyfikatow CO2.
      Targi w sparwie stanowisk w EU trwaja w najlepsze, moze ktos, najlepiej ABY, zalozy o tym watek.
      Zanim ujawniono tasmy Sikorskiego, niemieckie media donosily, ze szefem KE bedzie Juncker, szefem PE Schulz, a Oettinger pozostaje komisarzem ds energii.
      • indeed4 Może Bielecki i Lewanowski nie jadają w Sowie ;-) 23.06.14, 23:16
        Tusk rozważa bowiem - jak "Wyborcza" pisała już w maju - wysłanie do Brukseli nie Sikorskiego, lecz Jana Krzysztofa Bieleckiego bądź Janusza Lewandowskiego na drugą kadencję w Komisji Europejskiej. Lewandowski to obecny komisarz UE ds. budżetu, ale ostatnio wydawało się, że Bielecki to kandydat numer jeden dla Tuska.

wyborcza.biz/biznes/1,100896,16202325,Sikorski_chcial_byc_komisarzem_ds__energetyki__Nie.html
        --
        "Dzisiejszym wrogiem Rosji jest Zachód, Amerykanie, NATO i Żydzi" - R. Pipes.
    • mara571 Maerk F. zatrzymany: Puls Biznesu na nosa 24.06.14, 15:27
      albo wie duzo wiecej niz inni dziennikarze.
      A trop faktycznie prowadzi do Rosji, ludzi, ktoryz mieli przejac/przejeli polski rynek handlu weglem. I to po 300 zl.
      www.pb.pl/3741621,8199,rosjanie-mogli-przejac-skladywegla-pl
      Inny link:
      ngi24.pl/article/731/prezes-dluznik-i-inne-ryzyka-grupy-idmsa
      Marek F. zaczal robic duze pieniadze za rzadow SLD, za Oleksego i Cimoszewicza.
      • indeed4 Marek Falenta - milioner od Składów Węgla 24.06.14, 15:53
        wyborcza.pl/1,75478,16205334,Kolejny_zatrzymany_ws__podsluchow_to_Marek_Falenta_.html

pytanie jaki miał cel i czy śledczy znajdą jakieś powiązania z obcymi służbami
        • indeed4 Jest motyw zemsty 24.06.14, 16:02
          "Kilka tygodni temu zatrzymano 10 osób zajmujących kierownicze stanowiska w Składach Węgla. Trzymiesięczny areszt tymczasowy zastosowano dla pięciu osób. Są podejrzewani m. in. o oszustwa, wyłudzanie podatku VAT i pranie brudnych pieniędzy na kwotę 85 mln zł. Według hipotezy śledczych taśmy dostarczone tygodnikowi "Wprost" mogły być form zemsty na politykach."

www.se.pl/wydarzenia/kraj/afera-tasmowa-biznesmen-marek-f-marek-falenta-udzialowiec-skladow-wegla-440-mln-jeden-z-najbogatszyc_408592.html

Skąd miał nagrania, kupił od gangu kelnerów?
    • pijatyka Re: trop wskazujący na Rosjan 24.06.14, 18:30
      Niekoniecznie

www.rmf24.pl/tylko-w-rmf24/tomasz_skory/blogi/news-bialy-kon-i-czarny-wegiel,nId,1447882
      • indeed4 Re: trop wskazujący na Rosjan 24.06.14, 18:48
        Tak, piętro wyżej jest o motywie zemsty - przeciwko jego firmie aktualnie toczy się śledztwo. Dla Tuska to gorsza opcja, będzie się musiał ostro nakombinować, jak z tego wyjść bez ścięcia głowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka