Dodaj do ulubionych

Sa poszlaki silne

24.06.14, 20:55
ze to rosyjskie scierwa podsluchiwaly.

Fuj!

PF
Obserwuj wątek
    • pimpus18 Re: Sa poszlaki silne 24.06.14, 21:00
      Zachowuje się Pan jak dziki osioł.

Byłby już czas zmądrzeć.
    • krzysiozboj Re: Sa poszlaki silne 24.06.14, 21:02
      To na razie tylko poszlaki, to że ścierwa z USA to robią jest w zasadzie pewne. Ci "ruscy" mniej szkodliwi bo pokażą co mają i być może szambo się nieco oczyści, ci drudzy bardziej niebezpieczni bo nigdy nie wiadomo gdzie i w jaki sposób wykorzystają.
      • mara571 obawiam sie, ze sie nie oczysci 24.06.14, 22:17
        w mysl zasady " ladzy raz zdobytej nie oddamy nigdy".
        W sieci znalazlam ten wpis:
        "Rosjanie czy nie Rosjanie, u mnie w Legionowie prezydent miasta już zapisał siebie i swoich współpracowników na lekcje języka migowego. Ot, tak na wszelki wypadek..."

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75248,16208941,Za_afera_podsluchowa_moga_stac_Rosjanie___poszlaki.html?v=1&pId=28289312&send-a=1#opinion28289312#ixzz35aXlsKrr
        • mara571 jeszcze jeden wpis 24.06.14, 22:47
          Rosjanie za tym nie stoja bo rosjanie walcza za pomoca oszczerstw a tu bylo ujawnienie prawdy.
          • krzysiozboj Re: jeszcze jeden wpis 25.06.14, 08:47
            To kto za tym stoi i kto chce wysadzić rzad z siodła jest ważne bo raz nauczy bronić się przed powtórkami a dwa pokaże gdzie tkwią ewentualne zagrożenia. Ważne ale nie najważniejsze, dla mnie ważna i zwalająca z nóg jest treść i tu jestem zdania że te nagrania naszemu państwu mogą tylko pomóc. Pomóc przez to że pojawi się jakaś szansa na wymiecenie z polityki największego syfu a nowi będą musieli być ostrożniejsi. Chciałbym też by nie było tak jak przy Blidzie czy Sawickiej a by padły solidne wyroki nie tylko więzienia ale i konfiskaty majątków, te taśmy dają przynajmniej przyzwolenie społeczne na tego typu dochodzenia.

I nie wiem czy tymi taśmami Polska zostanie długofalowo mocno osłabiona, gdzie jesteśmy zarówno w polityce wewnętrznej jak i zewnętrznej doskonale pokazują nagrania czołowych polityków - w polityce zewnętrznej robimy za friko laskę USA i ryzykujemy konflikt z innymi krajami UE, wewnętrznie jako państwo nie istniejemy a system emerytalny tylko kwestią czasu kiedy padnie. "Ruski" nam to zrobiły?
        • vladexpat Re: obawiam sie, ze sie nie oczysci 25.06.14, 09:32
          mara571 napisała:

> w mysl zasady " ladzy raz zdobytej nie oddamy nigdy".
          > W sieci znalazlam ten wpis:
          > "Rosjanie czy nie Rosjanie, u mnie w Legionowie prezydent miasta już zapisał si
          > ebie i swoich współpracowników na lekcje języka migowego. Ot, tak na wszelki wy
          > padek..."
          >
          W dobie miniaturowych kamerek internetowych to też nie jest wyjście. Może lepiej potrenować telepatię?
    • indeed4 Re: Sa poszlaki silne 24.06.14, 22:43
      inny ciekawy wariant - też bardzo prawdopodobny

forum.gazeta.pl/forum/w,50,151626567,151649318,Jest_motyw_zemsty.html
      • indeed4 Poprawka: 24.06.14, 22:44
        forum.gazeta.pl/forum/w,50,151626567,151649318,Jest_motyw_zemsty.html
        • boavista4 Re: niepolski francuz 24.06.14, 23:15
          to ze ujawniono prawde pomoze otworzyc wielu Polakom oczy, co przeraza scierwe - niepolskiego francuza.
          • krzysiozboj Re: niepolski francuz 25.06.14, 08:53
            Przeraża każdego który chce żyć mitem wielkiej i wolnej Polski a tych którym powiodło się mniej chce zepchnąć na margines i sprowadzić do nieudaczników życiowych. A tu zonk, klęczymy na kolanach przy czyimś rozporku a profity z tego ciągnie wąska grupa alfonsów przy żłobie.

Jakiś czas temu o ile pamiętam właśnie PF wklejałem linki z szacunkami tego ile dzieciaków w Polsce niedojada bo był zafascynowany skokiem cywilizacyjnym jaki zrobiliśmy po 89, taśmy tylko dopełniają, pokazują mechanizm działania tego państwa. Szkoda tylko że nie ma na nich ustaleń prywatyzacyjnych państwowych firm, to byłby materiał jeszcze ciekawszy, wygląda na to że spece od wałków jednak nieco rozsądniejsi od czołowych polityków i w knajpach tego nie ustalali.
            • polski_francuz Duma 25.06.14, 09:53
              z osiagniec kraju ojczystego jest emigrantom potrzebna jak woda do picia w upal. Pamietam lata 80-te kiedy wielu wstydzilo sie swojej polskosci. U niektorych (jak u jorla czy evy) pozostalo to do dzis.

Zrodlem sukcesu Polski jest wolnosc. Nie mam co do tego najmniejszych watpliwosci. Polacy chcieli byc zawsze wolni, o wolnosc uparcie walczyli nie liczac ofiar. Jesli zapytac co laczy Polakow ze soba to odpowiedz jest wlasnie taka: poczucie bycia wolnym.

Ty piszesz o braku sukcesow i o przegranych. Przypomina mi sie niedawny artykul o polskim opozycjoniscie Jacku Kuroniu, ktory cierpial widzac ze wybrana przez Polske polityka do tylu ludzkich porazek prowadzi. Cierpial bo byl wrazliwy ale wiedzial, ze nie ma innej drogi, ktora Polska isc musi.

Nie ma polityki bez tego, ze jakas klasa spoleczna cierpi. We Francji przez kiepski adres i kiepskie nazwisko mozesz nie dostac pracy. W Stanach jest chyba 40-50 mln odbiorcow pomocy spolecznej. Nie ma spoleczenstwa gdzie wszyscy sa rownie bogaci i rownie szczesliwi.

PF
              • eva15 Rozmowa z kaleka o zdrowiu 25.06.14, 10:22
                Ty , zeby byc dumnym budujesz sobie mityczna, potezna i prezna Polske, ktorej w tej postaci nie ma. Ja nie wypieram sie nigdy polskosci, ale nie buduje swej dumy í zadowolenia z jej sukcesow tylko z wlasnych. Dla ciebie ta mityczna Polska to jak dla kaleki kule, bez nich nie moglby chodzic i musialby pelzac na czworaka. Mnie takie kule nie sa potrzebne.

• eva15 Nie ma innej drogi? 25.06.14, 10:36
                polski_francuz napisał:

> Ty piszesz o braku sukcesow i o przegranych. Przypomina mi sie niedawny artykul
                > o polskim opozycjoniscie Jacku Kuroniu, ktory cierpial widzac ze wybrana przez
                > Polske polityka do tylu ludzkich porazek prowadzi. Cierpial bo byl wrazliwy al
                > e wiedzial, ze nie ma innej drogi, ktora Polska isc musi.

Nie ma innej drogi? Owszem, w narzuconych US-neoliberalizmie nie ma, tu faktycznie niezaleznie od kraju obszary nedzy i wykluczenia rosna w zastraszajacym tempie.

Ale neoliberalizm amerykanski nie jest jedyna droga. Dam ci porownanie ze znienawidzona przez ciebie "scierwo-Rosja". Poslka buduje swoj obrobyt od 25 lat, Rosja dopiero od 14 lat, po calkowitym upadku panstwa i gospodarki w okresie lat 90.

Mimo takich zapoznien poziom ros. PKB/capita zrownal sie juz z polskim, bo w Rosji rosnie szybciej. W dzisiejszej Rosji mezczyzni ida na emeryture w wieku 60 lat, kobiety - 55 , w Polsce obie plci musz pracowac do 67 r. zycia i mimo to, jak wiadomo, system emerytalny wkrotce sie zalamie. W Rosji kobiety dostaja 10 tys. dol. po urodzeniu dziecka w Polsce cos kolo 300 dol. (1.000 zl.).

W Polsce, by miec powyzszy "dobrobyt", trzeba placic ca 35 % podatkow( w zaleznosci od dochodow), w Rosji .... 15%, dla wszystkich podmiotow.

I nie wypisuj mi tu, ze to dzieki ropie i gazowi , bo rope i gaz Rosja miala i za Jelcyna, a poziom zycia byl wowczas taki, jak dzis na Ukrainie.
                • vladexpat Re: Nie ma innej drogi? 26.06.14, 10:45
                  eva15 napisała:

> Nie ma innej drogi? Owszem, w narzuconych US-neoliberalizmie nie ma, tu faktycz
                  > nie niezaleznie od kraju obszary nedzy i wykluczenia rosna w zastraszajacym tem
                  > pie.
                  >
                  > Ale neoliberalizm amerykanski nie jest jedyna droga. Dam ci porownanie ze znien
                  > awidzona przez ciebie "scierwo-Rosja". Poslka buduje swoj obrobyt od 25 lat, Ro
                  > sja dopiero od 14 lat, po calkowitym upadku panstwa i gospodarki w okresie lat
                  > 90.
                  >
                  > Mimo takich zapoznien poziom ros. PKB/capita zrownal sie juz z polskim, bo w Ro
                  > sji rosnie szybciej.

Rosja niewątpliwie ma wielkie osiągnięcia przez ostatnie lata. I wielka w tym zasługa Putina. Jednak akurat operowanie statystycznymi średnimi w przypadku Rosji niczego nie odzwierciedla. Problemem Rosji jest gigantyczna rozpiętość dochodów i poziomu życia. Moskwa i inne wielkie miasta a prowincja to zupełnie różne światy. Pod każdym względem.
                  Polsce udało się w końcu (w dużym stopniu dzięki wsparciu UE) doprowadzić do tego, że cywilizacja dotarła nawet do zapadłej prowincji. I nie pisz, że Syberia jest wielka więc trudno tam dotrzeć. Wystarczy przejechać się po Obwodzie smoleńskim, żeby zobaczyć o czym piszę.

> W dzisiejszej Rosji mezczyzni ida na emeryture w wieku 60
                  > lat, kobiety - 55 , w Polsce obie plci musz pracowac do 67 r. zycia i mimo to,
                  > jak wiadomo, system emerytalny wkrotce sie zalamie.

W Polsce oczekiwana długość życia wynosi dla mężczyzn 76 lat, dla kobiet 80. W Rosji odpowiednio 59 i 73. Zagadka arytmetyczna - kto dłużej nacieszy się emeryckim lenistwem?

W Rosji kobiety dostaja 10
                  > tys. dol. po urodzeniu

Brawo, pomoc jest udzielana i faktycznie wpływa na wzrost dzietności.

> W Polsce, by miec powyzszy "dobrobyt", trzeba placic ca 35 % podatkow( w zalezn
                  > osci od dochodow), w Rosji .... 15%, dla wszystkich podmiotow.
                  >
                  Państwo polskie nie ma w zasadzie swoich dochodów poza podatkami. Nie ma ropy, gazu i całej tablicy Mendelejewa pod ziemią.
                  Państwo rosyjskie ma ogromne dochody z wydobycia i eksportu. I ciągły proficyt budżetu. Pozostaje małe pytanie - czy państwo z tak kiepską infrastrukturą powinno zachowywać się tak bardzo zachowawczo? A może po prostu nie ma pomysłu jak zagospodarować środki?

> I nie wypisuj mi tu, ze to dzieki ropie i gazowi , bo rope i gaz Rosja miala i
                  > za Jelcyna, a poziom zycia byl wowczas taki, jak dzis na Ukrainie.

Za Jelcyna cena ropy była bodaj dziesięciokrotnie niższa. Co nie zmienia faktu, że wiecznie nawalony Jelcyn zupełnie nie radził sobie z kierowaniem państwem. Putin zdecydowanie go przerasta.

Jednostronne spojrzenie na Rosję nie ma sensu. Ani zachwyt, ani totalne potępienie nie pozwala zobaczyć jaka Rosja jest naprawdę.
              • krzysiozboj Re: Duma 25.06.14, 11:03
                Tyle że my (ja i Ty) dumni jesteśmy z czegoś zupełnie innego, Ty z wolnej Polski a ja z własnych rodaków którzy nawet w tak zepsutym od góry kraju jakoś sobie radzą. Chcesz może cytat co o wolnej Polsce myślą dwaj kluczowi Politycy w Polsce? Coś z Sienkiewicza i Sikorskiego? I jest mi przykro, mnie nie odpowiada obraz Polski na kolanach robiącej laskę USA, w obciąganiu komuś druta nie ma dumy.
              • melord Re: Duma 25.06.14, 11:04
                polski_francuz napisał:

> z osiagniec kraju ojczystego jest emigrantom potrzebna jak woda do picia w upal
                > . Pamietam lata 80-te kiedy wielu wstydzilo sie swojej polskosci. U niektorych
                > (jak u jorla czy evy) pozostalo to do dzis.

na wode do picia trzeba bylo najpierw zarobic,osiagniecia potrzebne byly na wlasnym emigracyjnym podworku by zdobyc przyslowiowa wlasna lyzke do jedzenia i poduszke do spannia....zdecydowana wiekszosc emigrantow zaczynala od zera
                osiagniecia krajowe schodzily na 3-4 plan...jesli wogole byl na to czas by o tym myslec
                nie kazdy jak Ty p-f mial mozliwosci/szczescie/uklady/znajomosc jezyka, by zaczac natychmiast prace w wyuczonym zawodzie na emigracjii...to trwalo czasami dlugie lata .

Dziwie sie,ze krytykujesz ewe,jorla,innych...ich poczatki emigracji mogly byc inne niz Twoje,zdobywali doswiadczenie ktore bylo/jest Tobie obce, przebijajac sie byc moze przez mur niecheci,niedowierzania(kwalifikacje) by zatrudnic emigranta na stanowisku adekwatnym do jego wyksztalcenia.
                Sam krytykuje dziki kapitalizm ktory gnebi Polakow(oferta pracy-4 zl na/godz??/do specjalisty lekarza za 10 lat??) porownujac swoje nawet najgorsze doswiadczenia w USA w latach 80-tych(poczatki eigracji),tyralem jak wol ale placili uczciwie,moglem utrzymac rodzine na w miare przyzwoitym poziomie...roznice sa nieporownywalne choc tam jak i w Polsce obecnie niby ten sam system.

Po latach gdy wiekszosc emigrantow tych czasow stanela dobrze na nogach,mamy wiecej czasu by poswiecic to sprawom polskim....w koncu w Polsce sie urodzilismy,mamy tutaj jeszcze rodziny,znajomych,przyjaciol.
                Porownujemy wiec warunki pracy w biurach,fabrykach,szpitalach,uczelniach w ktorych pracujemy i ich osiagniecia lub niedociagniecia z podobnymi w Polsce...coz w tym zlego?
                Myslisz,ze nie chcialbym sie pochwalic znajomym Australijczykom...popatrz ten statek handlowy zbudowano w Polsce,ten samolot rolniczy,namiot,ganitur,ta szynke.....rowniez
                Kazdy z nas(w tym ewa ,jorl) zapewne rowniez TY widzisz dziwolagi/korupcje/ogromna biurokracje/tumiwisizm zagluszany falszywa propaganda sukcesu w Polsce.

Zadne panstwo na swiecie nie jest idealne,kazde ma wieksze czy mniejsze problemy.
                Istotne jest czy probuje te problemy likwidowac czy jedynie zamiatac pod dywan-tak sie niestety dzieje w Polsce na co wskazuja kolejne nastepujace po sobie afery...ta ostatnia podsluchowa wskazuje na to dobitnie.

pzdr

ps.jutro jade na Litwe na pare dni,pozdrowie ja od Ciebie jesli nie masz nic przeciwko temu
                • polski_francuz Swietlana droge 25.06.14, 11:43
                  na emigracji to chyba niewielu mialo. Mnie sie przydazyly 3 epizody bezrobocia w tym jeden, ktory trwal ponad rok i po ktorym mi sie przez dlugie lata zmienil charakter na bardziej spolegliwy (na szczescie juz mi przeszlo):)

Mysle, ze zapominasz o podstawowej rzeczy. Dume z kraju rodzinnego sie ma albo nie. W latach 80-tych duma z Polski pracujac w Niemczech byla rzadka bo Polacy traktowani jako ludzie, ktorym trzeba pomagac, jako ludzie nieuczciwi i jako nieudacznicy. Nielatwo bylo te dume zachowac.

Po drugie, brak solidnej kultury (porzadnej rodziny, porzadnych szkol czy uniwerstytetow) konczy sie na takim charakterze "do wziecia": dzis Aussi jutro Niemiec a jak podrapiesz troche, to wychodzi wlasnie "nic" albo "niewiele". Pamietam na Monashu jednego pracownika w moim wieku, ktory "zapomnial" polskiego. Nie uwierzylem w to zupelnie i sadze, ze sie polskosci wstydzil.

Przyjemnego pobytu na Litwie (Ojczyznie naszej...). My sie wybieramy na tydzien do Berlina na wyrazne zadanie coreczki w 2-giej polowie lipca.

Pozdro

PF
              • szwampuch58 Re: Duma 25.06.14, 11:31
                polski_francuz napisał:

> z osiagniec kraju ojczystego jest emigrantom potrzebna jak woda do picia w upal
                > . Pamietam lata 80-te kiedy wielu wstydzilo sie swojej polskosci. U niektorych
                > (jak u jorla czy evy) pozostalo to do dzis.
                >
                > Zrodlem sukcesu Polski jest wolnosc. Nie mam co do tego najmniejszych watpliwos
                > ci. Polacy chcieli byc zawsze wolni, o wolnosc uparcie walczyli nie liczac ofia
                > r. Jesli zapytac co laczy Polakow ze soba to odpowiedz jest wlasnie taka: poczu
                > cie bycia wolnym.
                Jasny gwint ale belkot,pijany czy gupi?
    • jk2007 rosyjskie MSZ chwali R.Sikorskiego 25.06.14, 11:06
      za realizm polityczny
      ria.ru/world/20140623/1013252298.html
      "- Wiesz, że polsko-amerykański sojusz to jest nic nie warty. Jest wręcz szkodliwy, bo stwarza Polsce fałszywe poczucie bezpieczeństwa. Bullshit kompletny. Skonfliktujemy się z Niemcami, z Rosją, i będziemy uważali, że wszystko jest super, bo zrobiliśmy laskę Amerykanom. Frajerzy. Kompletni frajerzy. Problem w Polsce jest, że mamy bardzo płytką dumę i niską samoocenę." wyjaśnia R.Sikorski.
      www.wprost.pl/ar/453226/Rozmowa-Sikorski-Rostowski-Mozna-zac-PiS-komisja-specjalna-ws-Macierewicza/
    • marsaqua sa poszlaki ze to NSA=mossad podsluchiwaly 26.06.14, 10:03
      I ze to byla operacja falszywej flagi. a PF jak zwykle wychodzi na osla.
      • boavista4 Re: Bullshit PF 26.06.14, 10:30
        pamitamy jak za komuny Gomulka karcil tych co krytykuja karmiaca reke, i tym skalanym gniezdzie, i uzywanie sztucznego patriotyzmu dla ukrycia swojej lichwy i zbrodni.
        Pan Radek powiedzial prawde, a to czy jest karierowiczem , czy tez Konradem Walenrodem, powie historia. Podsluchujacy powinni zostac uznani za bohaterow narodowych.
    • tornson Jedyną "poszlaką" jest rusofobiczna paranoja 26.06.14, 10:17
      niedorozwojów z Polski.
      • szwampuch58 Re: Jedyną "poszlaką" jest rusofobiczna paranoja 26.06.14, 10:23
        to przykra choroba,miej litosc dla pacjentow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka