polski_francuz 09.08.14, 11:48 Rosjanie chcieli wjechac na Ukraine pod pozorem pomocy humanitarnej. Olbrzymi konwoj zostal zatrzymany zanim wjechal na Ukraine. PF Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szwampuch58 Re: jakos nie mam zaufania do tego pana 09.08.14, 11:51 "oświadczył wiceszef administracji prezydenckiej w Kijowie Wałerij Czałyj." a ty? Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: jakos nie mam zaufania do tego pana 09.08.14, 11:57 szwampuch58 napisał: > "oświadczył wiceszef administracji prezydenckiej w Kijowie Wałerij Czałyj." > a ty? ---------------- A ufasz temu co mówił, że nie zna zielonych ludzików? Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: jakos nie mam zaufania do tego pana 09.08.14, 12:12 *****Według zastępcy szefa administracji Poroszenki Czerwony Krzyż zaprzeczył, jakoby władze rosyjskie uzgadniały z nim swoje działania. Czałyj nie ujawnił, w którym miejscu granicy rosyjscy żołnierze zamierzali wtargnąć do jego kraju. **** no, zatrzymali konwoj, nie wiedzac, gdzie on mial wtargnac ... zatrzymali ten konwoj, w Rosji .... , a moze konwoj mial jechac przez terytoria Ukrainy opanowane przez Poroszenke ... jak byli w stanie zatrzymac konwoj jadacy przez tereny graniczne bedace pod kontrola separytystow ... jak oni to zrobili ... no i oczywiscie ten konwoj humanitarny musial byc naszpikowany bronia, armatymi itd no to .... pokazcie ta bron z Tego zatrzymanego konwoju , pokazcie ludzi z konwoju . ****Wczoraj amerykańska ambasador w ONZ Samantha Power ostrzegła Rosję przed dalszą interwencją na wschodniej Ukrainie, w tym pod pretekstem dostarczenia pomocy humanitarnej, gdyż byłoby to uznane za "inwazję".**** no wiadomo ... pomocy moze udzielac tylko usa , Irak , Afganistan , Kosowo , Libia ****Zdaniem amerykańskiej ambasador pogarszająca się sytuacja humanitarna wymaga działania, lecz "nie ze strony tych, którzy się przyczynili do jej powstania". *** no wymaga dzialania , uciekinierzy , ludzie moga do tej pory jesc trawe ... ona ma wazniejsze sprawy na glowie, dalej naprawic to co zaczeli w 2003 r w Iraku , beda dalej zrzucac paczki z ... bombami . Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: jakos nie mam zaufania do tego pana 09.08.14, 12:22 Konwoje Czerwonego Krzyża są jawne. Ciekawe czy Czerwony Krzyż wiedział o tym? No i ewenement. Konwój z zielonymi ludzikami. Odpowiedz Link Zgłoś
gloubiboulgomm Re: Humanisci 09.08.14, 12:36 Masz racje PF.Ci sami humanisci sie wpieprzyli na nasze Kresy 17/09/1939 azeby Niemcy nas nie zajeli... Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Nauka 09.08.14, 21:30 Dzieki powszechnosci infomacji, moze juz nie tylko Polacy zrozumieja wrednosc "humanistow". A wiec, nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo. PF Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Czy to nie jest tak, ze Czerony Krzyż sam 09.08.14, 21:36 transportuje swoje dostawy? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Symbol 09.08.14, 21:41 To byl chyba "крacный креcт". I dwa aspekty. Jeden nie ma symbolu, ktorego nie daloby sie zbrukac. Czerwony Krzyz jest takim symbolem. Drugi: jak moze "normalny" czlowiek zyc na wschodniej Ukrainie? Bez pradu, autobusow, pracy i z samolotami nad glowa? Czerwony Krzyz jest potrzebny. Tyle, ze na pewno nie ze wschodu. PF Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Wejda, nie wejda ? 09.08.14, 21:42 Jak za dawnych czasow. Pomysl wydaje sie potwornie naiwny i glupi, bo Zachod juz Putinowi nie wierzy. Tylko ... przestawienie nie jest tym razem dla Zachodu. Ono jest dla kacapow. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Wejda, nie wejda ? 09.08.14, 21:54 To dobre pytanie. I wrocmy do Polski lat 80-tych kiedy je postawiono. 10 lat potrwalo zanim sie unormowalo a 25 lat potrwalo zanim sie na dobre odmienilo. Takie sa zatem, zgrubsza, perspektywy dla Ukrainy. PF Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Dzis szybciej miela mlyny boze. 09.08.14, 22:00 A moze jestem patologicznym optymista:) Bedzie git. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Dzis szybciej miela mlyny boze. 09.08.14, 22:17 Jesli szybciej to szybko nadejda kolejne kryzysy. Pierwszy i najwazniejszy: z czego zyc? Zdaje sie, ze wschod Ukrainy byl bardziej uprzemyslowiony. Czy dalej bedzie? PF Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Zachod zaplaci kazde pieniadze... 09.08.14, 22:25 By zmniejszyc ryzyko wojny. To tchorzliwie, ale madrze. Sytuacja Ukrainy nie da sie porownac z Polska 1989 - oni jakis kulawy kapitalizm maja. Byc moze, starczy spolecznego entuzjazmu, by przetrzymac zle czasy. Jak nam starczylo w latach 90-siatych. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Pieniadze 09.08.14, 22:31 Zachod to pewnie tez Francja. Jakos nie widze podatkow na Ukraine. U Niemcow? Hm, tez niezbyt widze. Jak dla mnie, stan dzisiejszy to stan nieustalony. Do optymizmu nie ma podstaw. PF Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Swoja droga... 09.08.14, 21:57 Kreml jest niczym dinozaur z malutkim mozgiem. Ciagle powtarzanie tego samego, bezczelnego numeru, nie wystarczy, by oszukac nawet wlasne, bardzo szowinistyczne spoleczenstwo. O zachodnich eunuchach nie wspominam. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Wejda, nie wejda ? 10.08.14, 14:06 Separatysci proponuja zawieszenie broni w Doniecku. A chodzi raczej o danie szansy Rosjanom by weszli pod pozorem humanitarnej pomocy... PF Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Nie probowalesz sie zastanowic,... 09.08.14, 21:54 polski_francuz napisał: > Rosjanie chcieli wjechac na Ukraine po > d pozorem pomocy humanitarnej. Olbrzymi konwoj zostal zatrzymany zanim wjechal > na Ukraine. Kim, gdzie i kiedy ten konwoj byl zatrzymany, przy tym ze 165 km. granicy sa pod kontrola powstancow i Kijow nie ma nawet dostepu w te rejony? Moze troche myslec jednak? Chceli by wjechac, wjechali by. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Zastanowic? 09.08.14, 21:57 Na pewno ja nie mam potrzeby sie zastanowic. Zastanowic sie moze Patagonczyk albo Urugwajczyk, bo juz chyba nie ma takiego Europejczyka, ktory potrzebuje zastanowienia. PF Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Tak myslalem:-) 09.08.14, 22:15 polski_francuz napisał: > Na pewno ja nie mam potrzeby sie zastanowic. Wszystko co pisze urzad Chochlostanu to czysta prawda, nawet jesli czegos takiego nie moglo byc z zasady:-) Powtarzam, kilka przejsc granicznych na 165-km odcinku granicy sa pod kontrola powstacow, jesli by konwoj mial zamiar wjechac, to by wjechal, a palant z Kijow pocalowal by kierowcow w tylki. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Nauka na bledach 09.08.14, 22:25 Widzisz romrus, przypominaja mi sie dyskusje sprzed roku czy dwoch z tego forum. Igor i jemu podobni chetnie sie wpisywali na moje watki stawiajac bardzo celne pytania typu: gdzie sie urodzil Gorbaczow albo kto zamordowal Boya-Zelenskiego. I wowczas traktowalem to powaznie. Jako dyskusje i jako szukanie prawdy. Dzisiaj wiem, ze chodzilo o zdenerwowanaie forumowicza i ewentualne podwazenie jego autorytetu. Tak tez Twoje pytania traktuje. I nie mam najmniejszej ochoty by popelnic niegdysiejszy blad i potraktowac pytania powaznie. Tylko glupek nie uczy sie na bledach. PF Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Bardzo slusznie, PF. 09.08.14, 22:28 Obywatelom z web brygady, mowimy dzis WON. Niezbyt grzecznie, ale oni tylko tak zrozumiec poradza. Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Twoja sprawa, PF 09.08.14, 22:43 polski_francuz napisał: > Widzisz romrus, przypominaja mi sie dyskusje sprzed roku czy dwoch z tego forum. Igor i jemu podobni chetnie sie wpisywali na moje watki stawiajac bardzo celne pytania typu: gdzie sie urodzil Gorbaczow albo kto zamordowal Boya-Zelenskiego. > I wowczas traktowalem to powaznie. Jako dyskusje i jako szukanie prawdy. > Dzisiaj wiem, ze chodzilo o zdenerwowanaie forumowicza i ewentualne podwazenie jego autorytetu. > Tak tez Twoje pytania traktuje. I nie mam najmniejszej ochoty by popelnic niegdysiejszy blad i potraktowac pytania powaznie. > Tylko glupek nie uczy sie na bledach. Kazdy ma prawo postepowac, jak uwaza za sluszne. W tym przypadku mi chodzilo tylko o to, ze goscie z Kijowa klamia, a Ty to lykasz bez zastanowienia. P.S. Sprawe diskusji o Boju-Zelenskim tez przekrecylesz co nie co. Ty napisalesz z wlasnej woli ze jego zamordowali Ruscy, ja poprosilem opowiedziec o szczegolach tej zbrodni, a wyszlo jak wyszlo. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Ofiara wojny 09.08.14, 22:52 "ze goscie z Kijowa klamia, a Ty to lykasz bez zastanowienia" Pierwsza ofiara wojny jest prawda. I dotyczy to dwoch stron. Zastanow sie jednak nad czyms innym. A mianowicie, z kim sa, w tej wojnie, interesy Polski? Moja analiza jest taka, ze sa z Ukraina. Bo wybrala podobna do polskiej droge do Europy. Bo szuka sposobu by sie stac niezalezna. Bo chce, jak dziesiatki lat temu Polska, sprobowac innych sojuszy. PF Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Re: Ofiara wojny 09.08.14, 23:40 polski_francuz napisał: > "ze goscie z Kijowa klamia, a Ty to lykasz bez zastanowienia" > Pierwsza ofiara wojny jest prawda. I dotyczy to dwoch stron. Zastanow sie jednak nad czyms innym. A mianowicie, z kim sa, w tej wojnie, interesy Polski? > Moja analiza jest taka, ze sa z Ukraina. Bo wybrala podobna do polskiej droge do Europy. Bo szuka sposobu by sie stac niezalezna. Bo chce, jak dziesiatki lat temu Polska, sprobowac innych sojuszy. Ja rozumiem polska racje stanu. Tyle ze kazde powtarzanie ukrainskich klamstw ta racje niszczy. Tak samo jak hipokryzja i klamstwa Zachodu zniszczyli jego moralna przewage. Komuny juz nie ma, a Zachod klamie 2 razy wiecej i 2 razy bezwstydniej niz to robilo politbiuro KPZR i gazeta Prawda. Caly rzad Ukrainy to sa sami zlodzieje i klamcy, nawet gorszy od Janukowicza. Januk musial jakis pozory przestrzegac, dzisejszy rzadzacy przy slepym wsparciu Zachodu nawet tego nie musa robic. Januk rozkazal spalowac paredzisiat oszolomow i Zachod ledwo go zywcem nie zezral, teraz kijowska banda artyleria ruinuje miasta z cywilami i nic. Zreszta ja wam teraz dobrego nie zycze, im bedzie gorzej dla UE z tym sojuszem z Chochlami, im wiecej za to zaplacicie tym lepiej:-) A zaplacic nadejdzie czas w 100%. Juz ta zima. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Trudne poczatki 10.08.14, 11:06 "Caly rzad Ukrainy to sa sami zlodzieje i klamcy, nawet gorszy od Janukowicza." Polska rewolucje zapoczatkowal robotnik, Lech Walesa. Sprytny, inteligentny ale robotnik. Nie potrafi(l) przemawiac i jako prezydent stracil kredyt raz-dwa. Czy Rosja ma kadry? Skad, u was szefem zostaje pulkownik sluzb. Sluzb, ktore klamia jak oddychaja. A jak ktos klamie to trudno powiedziec, przynajmniej mi, czy jest uczciwy. Sadze raczej, ze takiego pytania lepiej nie stawiac bo nie ma na nie odpowiedzi. "Zreszta ja wam teraz dobrego nie zycze, im bedzie gorzej dla UE z tym sojuszem z Chochlami, im wiecej za to zaplacicie tym lepiej:-)" Zyczyc to ja nikomu zle nie zycze. Rosji wojny nie zycze bo i tam sa ludzie. Wielu Polakow na Syberii, przedsiebiorcow, naukowcow i innych elit. Brat mojej babci ozenil sie z Rosjanka i ona, nawet po jego smierci, byla nam przyjazna. Ludzi macie w porzadku, sa tacy jak my. Problem macie z kilkoma sprawami. Glowna jest panstwowotworcze przekonanie, ze Rosja jest wyjatkowa i ze Rosja moze robic co chce i jak u hitlerowcow Gott ist mit Euch. Taka wiare lepiej wykorzenic im szybciej tym lepiej. Podobna wiara Japonczykow, ze cesarz jest synem Boga zostala wykorzeniona po 2ws. Zyjecie swoim mentalnym swiecie i lagodnie rzecz ujmujac nie jest to mentalnie zdrowy swiat. Druga jest wasza ekonomiczna i gospodarcza nieudolnosc. Trzeba rzeczywisci wziac lud za morde i zakazac lapowek, klamania i nakazac porzadnie pracowac. Poprawic system bankowy, wypalic ogniem mafijny Vetternwirtschaft. Od tego bym zaczal, gdybym mial cos u was do powiedzenia. A wy sie zabieracie za okradanie Ukrainy. Zle piorytety. PF Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Re: Trudne poczatki 10.08.14, 11:27 polski_francuz napisał: > Polska rewolucje zapoczatkowal robotnik, Lech Walesa. Sprytny, inteligentny ale robotnik. Nie potrafi(l) przemawiac i jako prezydent stracil kredyt raz-dwa. Zgadza sie, ja akurat Walese szanuje, mieszkalem w Polske za jego kadencje. Podkreslam jednak, ROBOTNIK, a nie zlodziej-oligarcha, ktory sfinansowal swoja kampanie za skradziona kase. > "Zreszta ja wam teraz dobrego nie zycze, im bedzie gorzej dla UE z tym sojuszem z Chochlami, im wiecej za to zaplacicie tym lepiej:-)" > Zyczyc to ja nikomu zle nie zycze. Rosji wojny nie zycze bo i tam sa ludzie. "Wam" to nie znaczy Polakom czy Francuzom ogolnie, to znaczy tylko tym, kto wspiera ten bajzel na Ukruinie. > Problem macie z kilkoma sprawami. My swoi problemy zname. Radze martwic sie o waszy, bo ich tez nie brakuje:-) > A wy sie zabieracie za okradanie Ukrainy. Zle piorytety. Okradac? Przeciez tam nie ma co krasc, bo wsystko dawno skadziono timoszenkami-walcmanami-kolomojskimi-achmetowymi-janukowiczami. Mnie akurat martwi, ze bedzieme museli pomagac Wschodu b. Ukruiny i to bedzie nam drogo kosztowalo. Ale wyjscia nie mame. Na razie utrzymujeme na nasz koszt ~200 000 uchodcow. Zobaczyme jak wy bedziecie pomagac reszcie b. Ukrainy. Bo jak na razie, to w zaden sposob oprocz pustego p@rdolenia o demokracji i jakis tam wartosciach. Za swoja kiszen trzymacie sie mocno, nie da sie wyrwac nawet grosza:-) Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Pomoc czy "pomoc" 10.08.14, 11:54 " Przeciez tam nie ma co krasc, bo wsystko dawno skadziono timoszenkami-walcmanami-kolomojskimi-achmetowymi-janukowiczami." Maja problemy? Zgoda. Ale co to Rosje obchodzi, do cholery? Czy Polska wchodzi na Kreml bo Putain gnoi opozycje? Przestancie sie brac za Boga slowianszczyzny. Jestescie raczej jej chuliganami "Mnie akurat martwi, ze bedzieme musieli pomagac Wschodu b. Ukrainy i to bedzie nam drogo kosztowalo. Ale wyjscia nie mame. Na razie utrzymujeme na nasz koszt ~200 000 uchodcow" Na, ja. I ci uchodzcy to niby dlaczego uszli, a? "Zobaczyme jak wy bedziecie pomagac reszcie b. Ukrainy." Moralnie tak. Finansowo, jak sie rzeczy zaczna zmieniac. Po wielowiecznej rosyjskiej demoralizacji Ukraina jest ekonomicznym bagnem. Moze Balcerowicz pomoze? PF Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Ale logika:-) 10.08.14, 12:13 polski_francuz napisał: > Maja problemy? Zgoda. Ale co to Rosje obchodzi, do cholery? Czy Polska wchodzi na Kreml bo Putain gnoi opozycje? Na Kreml nie wchodzi, ale do Kijowa to tak, bo to wasze podworko kiedys bylo? Brawo:-) Nie pomylil Cie sie Kijow z Warszawa? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Kiedys mocarz zawsze mocarz 10.08.14, 12:17 Nu, mocarstwowo to siem Polska jeszcze nie zachowuje. I niepredko zacznie. Trza by lektury sprzed 1795 roku wyszukac:) PF Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Re: Kiedys mocarz zawsze mocarz 10.08.14, 12:23 polski_francuz napisał: > Nu, mocarstwowo to siem Polska jeszcze nie zachowuje. I niepredko zacznie. Trza by lektury sprzed 1795 roku wyszukac:) No tak. Ale pyskuje ladnie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Kiedys mocarz zawsze mocarz 10.08.14, 12:26 Czego i wam zycze. Twoja zona dobrze gotuje? No to bon appetit... PF Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Re: Kiedys mocarz zawsze mocarz 10.08.14, 12:41 polski_francuz napisał: > Czego i wam zycze. Twoja zona dobrze gotuje? > No to bon appetit... Dzieki. Mam juz trzecia, wiec dlugo wybieralem, zeby mogla gotowac z produktow krajowych:-) Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Kiedys mocarz zawsze mocarz 10.08.14, 12:47 Idz za ciosem i kup dom z ogrodkiem. Bedziesz mial krajowe produkty. W dystrybucje krajowych produktow w Rosji raczej nie wierze. Jestesci zbyt skorumpowani i zbyt nieudolni. PF Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Re: Kiedys mocarz zawsze mocarz 10.08.14, 12:58 polski_francuz napisał: > Idz za ciosem i kup dom z ogrodkiem. Bedziesz mial krajowe produkty. Juz kupilem w 1996 po powrocie z Polski. Mieszkam na stale po za miastem. Wiedzialem ze sie przyda:-) > W dystrybucje krajowych produktow w Rosji raczej nie wierze. Jestesci zbyt korumpowani i zbyt nieudolni. Nawet jesli przyjac twoi tezy, to sie mylisz. Finski Valio, n/p, z obtotem w 400-500 mln. euro rocznie ma w Rosji zaklady przetworzacy, ale mleko na 50% wwozil z Suomi, rowniez okolo 50% produkcji szlo z ich zakladow finskich. Takiej kasy nikt nie chce stracic. Taraz dla nich jedyne wyjscie to kupic w Rosji farmy, krow, produkowac mleko w Rosji i zwiekszyc mocy produkcyjny na terenie kraju. To samo dotyczy Danone i jeszcze wiele, wiele znanych firm zachodnich. Rosijskie rolnictwo czeka rozkwit i zachodni inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Kiedys mocarz zawsze mocarz 10.08.14, 12:55 romrus napisał: > Mam juz trzecia, wiec dlugo wybieralem, zeby mogla gotowac z produktow krajowych:-) -------------------- Wy macie chyba jeden produkt krajowy - śnieg. Są potrawy ze śniegu? Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Trudne poczatki 10.08.14, 11:59 Taka drobna uwaga. Macie prezydenta wychowanka tajnej policji. Tacy ludzie zajmują się kałem. Nic dobrego z tego nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Nie probowalesz sie zastanowic,... 09.08.14, 22:05 borrka napisał: > Pomysl wydaje sie potwornie naiwny i glupi, bo Zachod juz Putinowi nie wierzy. firma z usa ExxonMobil - rezimowa ruska firma - wspolny projekt - Arktyka - platforma wyd. **bo Zachod juz Putinowi nie wierzy.** a teraz , marsz !, czas , pora, na jablko - chcacy dokopac ruskiemu powinni jesc trzy jablka dziennie im wiecej zjesz jablek , tym wiekszy cios dla ruskiego . Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Wowan gumanist ... 09.08.14, 22:08 Zapedzil sie w kozi rog: dzis kazda decyzja jest dlan bledna i kompromitujaca. Wkroczy, to bedzie wojna - nie wkroczy, ostatecznie traci Ukraine. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Wowan gumanist ... 09.08.14, 22:15 borrka napisał: > Wkroczy, to bedzie wojna - nie wkroczy, ostatecznie traci Ukraine. ------------- Na moje lewe słabsze oczko, jak nie wkroczy, to utraci władzę. Ciekawe gdzie wybierze wolność? Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Re: Wowan gumanist ... 09.08.14, 22:36 tylko bolszewicy złamali reguły gry w przypadku rodziny Mikołaja II. Pózniej nikomu krzywdy nie zrobiono. Ani Chruszczowowi ani Gorbaczowowi nic sie nie stało. A Putina nie da sie usunąć bez upozorowania jakiejś choroby. Rosjanie naprawdę w niego wierzą. Odpowiedz Link Zgłoś
zeitgeist2010 to juz sa subtelne dywagacje dla 28.08.14, 16:57 borrka napisał: > Zapedzil sie w kozi rog: > dzis kazda decyzja jest dlan bledna i kompromitujaca. > > Wkroczy, to bedzie wojna - nie wkroczy, ostatecznie traci Ukraine. znawcow Rosji. Zachod przeszedl przyspieszona lekcje decyfrowania rosyjskiej swoloczy "and is acting accordingly, unternimmt Aktionen, die die Situation verlangt ", Odpowiedz Link Zgłoś
br0f Re: Humanisci 10.08.14, 16:03 en.wikipedia.org/wiki/Humanitarian_bombing firstlook.org/theintercept/2014/08/08/us-bombing-iraq-redundant-presidential-ritual/ Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Łżewrow twierdzi, że jak nie jeżdżą po ludziach... 28.08.14, 14:51 ...czołgami to już są cacy. Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: Wieźli powietrze 28.08.14, 15:02 Zgadza się - bandytom z Doniecka podali tlen. Odpowiedz Link Zgłoś