Dodaj do ulubionych

Jezyk swiatowy

29.08.04, 10:55
Czesto zarzucamy Rosjanom rozne wystepki polityczne, na ogol slusznie, ale rzeczywiscie robi sie to monotonne.

Wiec zmienie nieco temat.
Oswiata.
Swoista "rusyfikacja" w 20 wieku - przynajmniej dwa pokolenia Polakow (dodaj Czechow, Slowakow, Bulgarow itd.) nie zna porzadnie ZADNEGO jezyka obcego, bo nasi bracia slowianscy z azjatyckich stepow, wymyslili, iz mamy poznawac nowy jezyk swiatowy.
Rosyjski.
W szkolach nie uczono angielskiego, badz w minimalnym wymiarze godzin...
Wielkim nakladem czasu i srodkow wbijano dzieciom do glowy bezuzyteczne slownictwo i egzotyczny alfabet.
Z zalosnym skutkiem, bo nikt nie chcial sie uczyc, bo i po co ?

Rosjanie do dzis czesto oczekuja, ze zostana zrozumiani przez bylych wasali, ktorych usilowali wychowac na oddanych i swiadomych rabow Matuszki R.
Tymczasem zakres oddzialywania jezyka rosyjskiego cofnal sie w sposob NIEZNANY w europejskiej historii i ciagle maleje - wlasnie zdemontowalem keyboard z jakims dziwnym alfabetem, jakby greckim, czy co...
Nie bardzo juz wiem.
Obserwuj wątek
    • Gość: . Re: Jezyk swiatowy+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 29.08.04, 10:59
      • borrka Re: Jezyk swiatowy+ 29.08.04, 11:02
        Tak, zgadzam sie calkowicie.
    • Gość: . Re: Jezyk swiatowy+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 29.08.04, 11:04
      Монотонный-так это же ты!
      Демонтировал клавиатуру?-Дурацкий поступок.
      Наазло кондуктору пешком идешь?
      Скоро опять надо будет смонтировать.
      • borrka Re: Jezyk swiatowy+ 29.08.04, 11:11
        A niby po co ?
        Klawiature zdemontowalem, bo sie zepsula.
        Ale nowej nie kupie, bo dlaczego mam pisac w jezyku, ktory stracil znaczenie w Europie srodkowej ?
        Zreszta, jesli je kiedykolwiek mial, to za cara Mikolaja, a "to se ne vrati".
        A jesli mialoby sie wrocic, to i komputerow nie bedzie.
        • Gość: . Re: Jezyk swiatowy+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 29.08.04, 11:31
          Wiesz co?
          Jak klawiatura moze sie zepsuc?
          O kulturze czlowieka swiadzczy,miedzy innymi,co na klawiaturze wystukuje.
          Dla porownania dobrze by bylo jak bys odwiedzil sajty rosyjskie,
          szczegolnie dotyczace kultury i dyskusji na poziomie kulturalnym.
          Jak widze,tobie to nie zaszkodzi.
          Z innej beczki:
          "Stracil na znaczeniu"?
          1.Byc moze.
          Dlatego Europa ta min.sie schamila?
          Ciekawie Polityke i Przekroj sie czyta.
          2.Dlatego powolutku nauka rosyjskiego jednak w Europie tej coraz bardziej
          sie rozwija,ze bez Rosji i handlu z niej sie jednak nie obejdzie?
          Zreszta w Swecji dawno juz to pojeli.
          W Anglii i USA - tez.
          Pamietam kretynow w Polsce w latach 90 co propagowali zerwanie stosunkow
          handlowych z Rosja,bo to nie zmuszalo Polakow do podniesienia jakosci wyrobow.
          Jedynie co w Polsce wtedy produkowano na wysokim poziomie-rozowe okulary.
          • wqrwiony2 Myslisz się, szwedzka mendo - ja np. nie mam nic 29.08.04, 12:08
            przeciwko posługiwaniu się językiem rosyjskim, jako że po upadku ZSRR przestał
            być dla mnie "językiem sowieckim". Natomiast z kontaktów z ludźmi z byłych
            republik sowieckich wynoszę niemiłe wrażenie, że często prościej jest
            porozumiewac się z nimi po angielsku, niźli po rosyjsku - nie jest to już nawet
            kwestia niechęci, ale np. młode pokolenie w Gruzji po prostu nie zna języka
            okupanta.
            Rozumiem twoje sentymenty, jako że ty i twoi pobratymcy w UB bez rosyjskiego
            nie mogliście wysoko zajść...
            • Gość: . Irtytujesz mnie nazistowska mendo z Polski IP: *.range81-156.btcentralplus.com 29.08.04, 12:20
              • wqrwiony2 Banderowcy wyzywają od nazistów... no! no! 29.08.04, 12:29
                Czego to porządny Szczepanek dla brytyjskiego paszportu nie zrobi...
                • Gość: . To juz nie Zyd, tylko Ukrainiec? Niech nazistowska IP: *.range81-156.btcentralplus.com 29.08.04, 13:44
                  holota w koncy cos ustali..
                  • Gość: a o co chodzi Re: To juz nie Zyd, tylko Ukrainiec? Niech nazist IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 13:49
                    a fe , a te ładne wzorce dyskusji rodem z rosji tym razem cie opuscily?
                  • wqrwiony2 Sam się, angielska kropo, przyznałeś do Bandery... 29.08.04, 15:41
    • maurycy Re: Jezyk swiatowy 29.08.04, 11:21
      Wlaliśmy dziecko z kąpielą. Rosja jest naszym duzym sąsiadem, a nauczenie się
      rosyjskiego nie sprawia Polakom trudności. Mój dziadek r.i.p, studiował za
      caratu polonistykę w Moskwie, bo nie było polonistyki na UW. Też niechętnie się
      uczyłem ruskiego, a moja pani profesor mnie pytała, po tym jak podnosiłem rękę -
      Co ci brakuje do krzyżówki, Maurycy?. Mój dziadek, który mówił biegle po
      rosyjsku powiadał, Rosjanie to dobrzy ludzie i maja piękny język. Odrzuć aspekt
      polityczny, jeden język więcej to wzbogacenie osobowości.

Dzis mamy wielu Wokulskich, co chciałoby się dorobic na handlu z Rosją. Cóż, nie
      douczyli się rosyjskiego, bo tak jak w moim przypadku, była to demonstracja
      polityczna. Dziś na rynkach Rosyjskich króluja Niemcy - bo dederoni uczyli sie
      rosyjskiego z niemiecką precyzją i dokładnością, dzieki czemu Niemcy maja kadry,
      a my nie.
      • borrka Re: Jezyk swiatowy 29.08.04, 11:39
        Eee tam...
        W zyciu nie spotkalem dederona mowiacego jako tako po rosyjsku.
        Sam jestem dziwnym zrzadzeniem losu native speakerem, wiec potrafie to ocenic.
        Niemcy interesuja sie rynkiem rosyjskim, bo postrzegaja go jako zrodlo surowcow dla swego przemyslu, wiec przy okazji probuja oczywiscie cos sprzedac i nawet inwestowac w przemysl surowcowy.
        Ale to ciagle minimalny rynek, wielkosci Belgii.
        A co do komunikacji jezykowej, Rosjanie zaczynaja mowic po angielsku.
        • maurycy Re: Jezyk swiatowy 29.08.04, 11:41
          Zawodowo zetknąłem się z wieloma dederonami mówiącymi płynnie nie tylko po
          rosyjsku ale też po polsku.
          • borrka Re: Jezyk swiatowy 29.08.04, 11:48
            A sam mowisz plynnie po rosyjsku ?
            Bo tylko wtedy mozesz ocenic czyjas znajomosc jezyka...
            • maurycy Re: Jezyk swiatowy 29.08.04, 13:03
              Nie mówie płynnie, ale wszystko rozumiem i potrafie odrówznić ukraińca, czy też
              czeczena lub gruzina mówiącego po rosyjsku. Rozumię też ukraiński i białoruski.
              Dwujęzycznym jestem jedynie w angielskim (habitual user) i polskim (język
              ojczysty).
              • borrka Re: Jezyk swiatowy 29.08.04, 13:12
                No wiec mowie Ci, ze Niemiec (nie emigrant z Kazachstanu) mowiacy dobrze po rosyjsku, to Kurska Anomalia Magnetyczna i owszem, moze gdzies tacy sa, ale sa rowniez cieleta z dwoma glowami.
                • Gość: . Znalem Niemke z Kazachstanu robiaca doktorat z IP: *.range81-156.btcentralplus.com 29.08.04, 13:53
                  literatury rosyjskiej w Lomonosowie. Rzecz jasna opuscila Rosje i jest gdzies w
                  Niemczech, miala na imie Frieda, nazwiska nie pamietam.
                  • Gość: a o co chodzi Re: Znalem Niemke z Kazachstanu robiaca doktorat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 13:55
                    znam Czeczenkę z doktoratem sprzątającą w Moskwie kwartiry
        • Gość: . Native speaker ma swa nazwe po rosyjsku. IP: *.range81-156.btcentralplus.com 29.08.04, 12:26
          Przytocz. Co do komunikacji jezykowej to Rosjanie w swej masie znacznie lepiej
          mowia po angielsku niz Polacy. Vide: pielegniarki - to Polki, nie Rosjanki maja
          klopoty z przebrnieciem przez egzaminy jezykowe.
          Rynek rosyjski jest ogromny, to produkt jest rowny produktowi nawet nie Belgii,
          lecz Londynu
          • borrka Re: Native speaker ma swa nazwe po rosyjsku. 29.08.04, 12:36
            A co to, egzamin ?
            Nie badz smieszny.

Co do znajomosci jezykow obcych w Rosji, to raczysz zartowac,
            Ona jas ZADNA.
            Zilch.
            Dopiero mlodzi ludzie z duzych miast (Moskwa, Petersburg, Nowosibirsk) ucza sie i czasem calkiem dobrze mowia po angielsku.
            Znajomosc obcych jezykow w Polsce, choc dosc marna, to sen jaki zloty w porownaniu z Rosja.
            • Gość: . Nie zartuje. Jestem Anglikiem i slawista.Wiem, kto IP: *.range81-156.btcentralplus.com 29.08.04, 12:43
              i z jakim jezykiem przekracza nasza granice i kto i z jakim jezykiem o prace
              sie u nas pyta. Polacy maja zdrowo w glowach poprzestawiane,jesli chodzi o ich
              umiejetnosci z jezykowymi na czele.
              • borrka Re: Nie zartuje. Jestem Anglikiem i slawista.Wiem 29.08.04, 12:47
                Do Anglii jezdzi masa holoty nie mowiacej nawet dobrze po polsku.
                Nie jest to zaden miernik znajomosci jezykow w Polsce, ktora jak powiedzialem jest ciagle marna w porownanniu np. ze Szwecja, czy Holandia, ale o niebo lepsza niz w Rosji.
    • Gość: . Re: raz jeszcze? IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 29.08.04, 11:32
      Gość: . 29.08.2004 11:31 odpowiedz na list

Wiesz co?
      Jak klawiatura moze sie zepsuc?
      O kulturze czlowieka swiadzczy,miedzy innymi,co na klawiaturze wystukuje.
      Dla porownania dobrze by bylo jak bys odwiedzil sajty rosyjskie,
      szczegolnie dotyczace kultury i dyskusji na poziomie kulturalnym.
      Jak widze,tobie to nie zaszkodzi.
      Z innej beczki:
      "Stracil na znaczeniu"?
      1.Byc moze.
      Dlatego Europa ta min.sie schamila?
      Ciekawie Polityke i Przekroj sie czyta.
      2.Dlatego powolutku nauka rosyjskiego jednak w Europie tej coraz bardziej
      sie rozwija,ze bez Rosji i handlu z niej sie jednak nie obejdzie?
      Zreszta w Swecji dawno juz to pojeli.
      W Anglii i USA - tez.
      Pamietam kretynow w Polsce w latach 90 co propagowali zerwanie stosunkow
      handlowych z Rosja,bo to nie zmuszalo Polakow do podniesienia jakosci wyrobow.
      Jedynie co w Polsce wtedy produkowano na wysokim poziomie-rozowe okulary.
      • borrka Re: raz jeszcze? 29.08.04, 11:47
        Nie wiem, ale sie zepsula.
        Poniewaz mam nowiutka Della, to zmienilem i dziala.
        Wiazanie schamienia Europy Wschodniej z Rosja jest sluszne.
        To lata rosyjskiej okupacji spowodowale nasze schamienie i nie ze Wschodu oczekujemy pomocy.
        Pomijam Twoje argumenty na poziomie personalnym i informuje, ze wielokrotnie wlaczalem sie w dyskusje na forach rosyjskich.
        Ale lepiej tluc kamienie.
        Tego slepego szowinizmu nic nie zmieni.
        Nawet moja blyskotliwa inteligencja.
        • Gość: . Re: raz jeszcze?+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 29.08.04, 11:59
          Masz bardzo subjektywne podejscie do swojej inteligencji.
          P.S
          Moze to wyjasnia dlaczego tlukles kamienie.
          • borrka Re: raz jeszcze?+ 29.08.04, 12:16
            Dziwi Cie ten subiektywizm ?
            Moja inteligencja poraza mnie kazdego ranka, tuz po przebudzeniu!
        • janosik6 borka cos nie kumam za bardzo pomoz mi. 29.08.04, 12:01
          Jak moze cham sie bardziej schamic ?
          Przeciez nawet kamienie wiedza co mozna sie od polaka spodziewac ..
          Nic oprocz chamstwa..
          Chamstwo do polski nie przyszlo z nikad ,TO STAD WYSZLO i rozprzestrzenilo
          sie na caly swiat wraz z wedrowka polakow za chlebem.
          Polak zawsze byl chamem a jego panem byl BAT ......
          Caly swiat wie gdzie mozna polaka umiejscowic a ty NIE ?
          Polak to zlodziej , pijak, leser, cham ,sprzedawczyk,kutafon i wiecznie
          zadowolony ze swoich osiagniec <patrz wyzej>debil swiniopas.
          • Gość: a o co chodzi świniopasie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 12:10
            w pełni zgadzam się z tymi, którzy tak do ciebie wołają
          • Gość: . Re: borka cos nie kumam za bardzo pomoz mi.+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 29.08.04, 12:13
            Czy tacy Gucio,splity,nierzydki,tamtyle-Polacy?
            Mnie sie wydaje,ze jak sie wyniesli z Polski,to przestali byc polakami.
            A moze nigdy nimi nie byli.
            Wprawdzie oni polakow udaja.
            Taka Niemka jak ABE tez Polaka udaje i ich broni-Jak lis w kurnilu-
            przedstawicielem kur.
            Wiec przeniesiesiebnie ich przywar na teren polski i Polakow uwazam za
            przesadzony.
            Borka natomiast "szlacta zasciankowa-sarmata(we pelnym znaczeniu tego slowa)
            udaje "oryginala""
    • Gość: Tysprowda Re: Jezyk swiatowy IP: 193.188.161.* 29.08.04, 12:07
      Glupstwa pleciesz, do tego do kwadratu.

Ja sie uczylem w szkolach, ZA DARMO, oprocz polskiego oczywiscie: rosyjskiego,
      francuskiego, angielskiego, niemieckiego nawet i laciny.

Odciecie sie Polski zupelnie od rosyjskiego, to strata dla Polakow.
      • borrka Re: Jezyk swiatowy 29.08.04, 12:12
        Przyucz sie do faktu, ze ja ZAWSZE mam racje.
        Jezyka rosyjskiego zaczynanano uczyc juz w czwartej podstawowej w wymiarze 4 godziny tygodniowo.
        Byla to czysta strata czasu, lepiej bylo uczyc dialektu z wysp Bora Bora.

Jezyki zachodnie na ogol zaczynano w pozniejszych latach szkoly i w mniejszej ilosci godzin,
        • Gość: . Re: Jezyk swiatowy+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 29.08.04, 12:16
          Czy tacy Gucio,splity,nierzydki,tamtyle-Polacy?
          Mnie sie wydaje,ze jak sie wyniesli z Polski,to przestali byc polakami.
          A moze nigdy nimi nie byli.
          Wprawdzie oni polakow udaja.
          Taka Niemka jak ABE tez Polaka udaje i ich broni-Jak lis w kurnilu-
          przedstawicielem kur.
          Wiec przeniesiesiebnie ich przywar na teren polski i Polakow uwazam za
          przesadzony.
          Borka natomiast "szlacta zasciankowa-sarmata(we pelnym znaczeniu tego slowa)
          udaje "oryginala""

P.S
          A moze za glupi byles,dlatego strata?
          • borrka Re: Jezyk swiatowy+ 29.08.04, 12:21
            Przeciez tlumacze Ci Kolego, ze jestem blyskotliwie inteligentny.
            Cos non plus ultra.
            Jak widzisz jezyki tez posiadam.
        • Gość: Tysprowda Re: Jezyk swiatowy IP: 193.188.161.* 29.08.04, 12:53
          Glupstwa pleciesz, do szescianu.
          • borrka Re: Jezyk swiatowy 29.08.04, 13:00
            Wiesz, czasem mysle, ze nie kazdy moze byc taki madry, jak Ty.
            Gdyby wszyscy byli tacy madrzy, to co drugi czlowiek zglupialby od tej madrosci (Szwejk).
        • Gość: Kris Re: Jezyk swiatowy IP: *.cab18.mus.starman.ee 29.08.04, 16:24
          borrka napisał:

> Przyucz sie do faktu, ze ja ZAWSZE mam racje.
          > Jezyka rosyjskiego zaczynanano uczyc juz w czwartej podstawowej w wymiarze 4
          go
          > dziny tygodniowo.
          > Byla to czysta strata czasu, lepiej bylo uczyc dialektu z wysp Bora Bora.
          >
          > Jezyki zachodnie na ogol zaczynano w pozniejszych latach szkoly i w mniejszej
          i
          > losci godzin,

Ty chyba chodziles do szkoly z naklonem do nauki jezyka rosyjskiego,bo jak
          pamietam mialem 2 razy w tygodniu rosyjski ,i od piatej klasy.
          Pewnie jestes synalkiem jakiegos komucha,ktory cie poslal do takiej szkoly dla
          dzieci partyjnych,tacy najwiecej krzyczeli za komunizmem,a teraz oczywiscie na
          odwrot,takie sobie horagiewki!Jestes idealnym przykladem!
    • Gość: NEMO To sa brednie IP: *.mweb.co.za / *.mweb.co.za 29.08.04, 13:00
      Borrka!!!!
      Zlituj sie. Tak mowi moj syn, gdy w szkole dostanie "pale". Wszystkiemu jest
      winny kto inny ( najczesciej nauczyciel) tylko nie jego nieuctwo. I tak to bylo
      z ta nasza nauka jezykow nam obcych - najczesciej winny byl komunizm i Zwiazek
      Radziecki tylko nie my sami.

Pozdrawiam
      • borrka Re: To sa brednie 29.08.04, 13:09
        Mylisz dwa pojecia.
        Wszechobecne nieuctwo i olewanie "ruskiego" ze wzgledow quasi politycznych.

Bojkotowanie rosyjskiego mialo pelna akceptacje wsrod rodzicow, uczniow, czasem nauczycieli, od Bugu do Laby.
        Czesto bywalem obiektem kpin, bo JA SIE UCZYLEM i czytywalem Dostojewskiego w oryginale.
        Ale w dalszym ciagu wolalbym, aby nauczono mnie francuskiego.
        • Gość: . Re: To sa brednie+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 29.08.04, 14:23
          Kazda kandydatka na regionalna miss swiata,na pytanie co czytala odpowiadac
          zwyczj miala:"Dostojewskiego".
          Wiec to nie dziwota-kazdy polgluwek go czytal.
          Natomiast czytac "Красная шапочка" bylo duzo trudniej.
          • borrka Re: To sa brednie+ 29.08.04, 14:32
            Czytalem Dosjewskiego powodowany mlodzienczym snobizmem, nie lubie kreowania na sile pojecia "duszy rosyjskiej" i "niepojetej Rosji".
            Ja i Rosje, i te rosyjska dusze pojmuje az za dobrze.
            Chodzilo mi jedynie o moje oddanie nauce rosyjskiego, niewatpliwie unikalne w socstranach.
            • Gość: . Re: To sa brednie+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 29.08.04, 14:49
              Czytajac Dostojewskiego,duszy rosyjskiej nie zrozumiesz.
              Natomiast "Чук и Гек"-moze.

P.S
              A dusze polska by poznac,co przeczytac nalezy?
              • borrka Pojmiesz polska podlosc czytajac... 29.08.04, 15:13
                "Jak hartowala sie stal", sekwencje dotyczace polskich panow, katujacych ruski narod.
                Polecam serdecznie, szczegolnie epizody z pacyfikacji ludu bialoruskiego.
                • Gość: . Re: Pojmiesz polska podlosc czytajac..+. IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 29.08.04, 15:15
                  Sarkazm,nie jest odpowiedzia na moje pytanie!
                  • borrka Re: Pojmiesz polska podlosc czytajac..+. 29.08.04, 15:17
                    No dobrze.
                    "Kamienie na szaniec".
                    • Gość: . Re: Pojmiesz polska podlosc czytajac..+. IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 29.08.04, 15:40
                      Dobrze poczytam.
                      A jednak jestem zawiedziony:
                      Myslalem,ze polska dusza-to Zagloba.
                      • borrka Re: Pojmiesz polska podlosc czytajac..+. 29.08.04, 15:48
                        To troche tak, jakby powiedziec, iz Bat'ka Machno jest typowym reprezentantem Rosji, czy Ukrainy.
                        Anarchii, rozwydrzeniu, chamstwu plebejskiemu, przeciwstawiaja sie prawdziwe polskie elity.
                        Niekoniecznie dobrze widoczne w tej chwili.
                        • borrka Re: Pojmiesz polska podlosc czytajac..+. 29.08.04, 15:51
                          PS. I nie majace wiele wspolnego z tradycyjnymi podzialami.
                          A wiec ani ojciec Rydzyk, ani rozowi liberalowie.
                        • Gość: . Re: Pojmiesz polska podlosc czytajac..+. IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 29.08.04, 15:53
                          Tak samo:
                          Dlaczego bochaterowie Dostojewskiego maja reprezentowac rosyjska dusze?
                          Dlaczego Machno-ukrainska?
                          A moze Szewczenko:"Do braci Polakow"?
                          • borrka Re: Pojmiesz polska podlosc czytajac..+. 29.08.04, 16:01
                            Nie, ja nie twierdze, ze ktokolwiek ma prawo reprezentowac dusze, etos, czy jak to zwac, narodu.
                            To jest typowe dla ignorantow, przylepianie etykiet, Rosjanom, czy Polakom.
                            Stereotypy niewiele warte.
                            Dostojewski stanowi taki stereotyp dla Zachodu i dlatego go niespecjalnie lubie, choc to oczywiscie genialny pisarz.
                            Z niego ZROBIONO stereotyp.
                            • Gość: . Re: Pojmiesz polska podlosc czytajac..+. IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 29.08.04, 16:05
                              Борька,дай лапу!
                              Zgadzam sie co do stereotypow.
                            • Gość: J.K. Borka, ale co mnie obchodza stereotypy? IP: *.arcor-ip.net 29.08.04, 18:13
                              to klasyfikacja innych - kazdy ma do niej prawo.

Dla mnie, od pierwszego kontaktu z Dostojewskim, nie mialem najmniejszej
                              watpliwosci, ze to genialny pisarz...
                              a to, ze byl nienajlepszego zdania o Polakach, to zupelnie inna historia...
        • Gość: J.K. Rowniez uczylem sie pilnie rosyjskiego IP: *.arcor-ip.net 29.08.04, 15:18
          i takze czytywalem Dostojewskiego w oryginale, bedac nauturalnie takze w mojej
          klasie wyjatkiem
          - uwazalem zas juz wtedy, ze nauka KAZDEGO jezyka obcego przynosi korzysci,
          a mimo, ze Rosjan traktowalem jako naszych okupantow, to tkzw. "wysoka kultura"
          rosyjska jest przeciez warta poznania.

Ja z kolei z czasow liceum pamietam olewanie nie tylko rosyjskiego,
          ale i angielskiego - bo przeciez to sie nigdy do niczego nie przyda...
      • wqrwiony2 W moich rodzinnych stronach, czyli na tzw. 29.08.04, 13:10
        Ziemiach Odzyskanych, przez długie lata panował faktyczny zakaz nauczania
        języka niemieckiego - ze zrozumiałych dla komuchów względów; języka angielski
        również postrzegano przez pryzmat walki ideologicznej. Jedynie do Francji PRL
        Gierka żywił sentyment, zatem język ten był u nas nauczany masowo. Wielu moich
        kolegów, uczęszczających do szkół o profilu technicznym, uczyło się natomiast
        jedynie języka rosyjskiego - nie było obowiązkowego nauczania drugiego języka.
        Kuzyn chodził do Mechanika, a ja do Ogólniaka. Ja rafiłem do klasy z
        poszerzonym profilem nauczania języka franscuskiego, choć marzyłem o
        angielskim, ale swierdziłem, że na stracie dobre i to - 7 godzin języka w
        tygodniu; kuzyn miał 2 godziny i - rzecz jasna - w życiu nie zacząl mówić w tym
        języku. Porównaj to sobie zliczbą godzin języka w Skandynawii lub Holandii -
        poza tym my mogliśmy się uczyć języków zachodnich dopiero w szkole średniej,
        podczas gdy w normalnych systemach zaczyna się to z początkiem podstawówki.
        • zwingli Tak, tak, uczmy się czeczenskiego albo arabskiego 29.08.04, 15:07
          Jezyka bandytów i morderców. Basajew to przecież teraz Abdullach Szamil Abu-
          Idrys.
          Co do języka rosyjskiego to znam ze szkoły i bardzo rad jestem z tego.
          • wqrwiony2 A na temat, szowinisto? 29.08.04, 15:42
    • abstrakt2003 Rosyjski nie jest zły! 29.08.04, 15:31
      Brzmi całkiem dobrze! Ma fajna melodię!
      • borrka Re: Rosyjski nie jest zły! 29.08.04, 15:33
        Rosyjski jest najladniejszym jezykiem slowianskim, ale to za malo, aby byl jezykiem swiatowym.
        • Gość: . Re: Rosyjski nie jest zły!+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 29.08.04, 15:38
          A ktory oprocz francuskiego jest swiatowym?
          • wqrwiony2 Tobie, szwedzka mendo, wszystko się przestawia - 29.08.04, 16:09
            głównym językiem światowym jest angielski, a potem dopiero frncuski i
            hiszpański. Głównym przyjętym w językoznawstwie kryterium nie jest ilość ludzi
            posługujących się danym językiem (wtedy bowiem palmę pierwszeństwa wypadało by
            oddać dialektowi kantońskiemu), ale zasięg oddziaływania i krąg ludzi spoza
            danego obszaru językowego, posługujących się danym językiem. Nie mniej ważne
            jest, czy zasięg oddziaływania języka zwiększa się, czy też kurczy.
            • Gość: . Re: Tobie, szwedzka mendo, wszystko się przestawi+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 29.08.04, 16:27
              Ty "wqrwiony2" pajacu.
              Jak sie wypowiadasz na temat francuskiego,to musisz wpierw z Czyrakiem uzgodnic.
              Jasne,ty mendo nieszwedzka.
              Bo znowu wam kota pogoni prze mende taka.

• wqrwiony2 habet... 30.08.04, 13:16
            • Gość: . Re: Tobie, nieszwedzka mendo, "wqrwiony2" + IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 29.08.04, 18:04
              Toty taki durny jestes,ze nawet jedynka byc nie mozes`?
              • wqrwiony2 spieniłeś się, jak widzę, ignorancie... doucz się. 30.08.04, 13:17
                • Gość: . Re: spieniłeś się, jak widzę, ignorancie... doucz+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 31.08.04, 03:54
                  Czego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka