Dodaj do ulubionych

A Ruscy zakręcają kurek

01.10.14, 17:56
Słowacja zarejestrowała spadek o 50% dostaw rosyjskiego gazu. Putin nadal jest przekonany, że bez żadnych konsekwencji będzie mógł gazową dubeltówką w nieskończoność terroryzować Europę? Chyba zupełnie oderwał się od rzeczywistości.
Obserwuj wątek
    • eva15 A vladexpat kłamie w żywe oczy 01.10.14, 18:16
      Kłamie i liczy na to, że bystrzaki jeszcze gorzej znają rosyjski niż on.

W artykule napisane jest wyraźnie, że Gasprom w pełni realizuje zobowiązania wynikające z kontraktów, natomiast dostarczać dodatkowego gazu nie msui, nie ma obowiązku.

• vladexpat W którym miejscu? 01.10.14, 18:28
        eva15 napisała:

> Kłamie i liczy na to, że bystrzaki jeszcze gorzej znają rosyjski niż on.
        >
        > W artykule napisane jest wyraźnie, że Gasprom w pełni realizuje zobowiązania wy
        > nikające z kontraktów, natomiast dostarczać dodatkowego gazu nie msui, nie ma o
        > bowiązku.
        >
        A w którym miejscu kłamię? Dostawy spadły o 50%. Przedtem nie było problemu z dodatkowymi dostawami a teraz nagle się pojawił. I z jakich to przyczyn? Rurociąg remontują jak w swoim czasie ten do Możejek?
        Rosjanie mają prawo robić co chcą, szczególnie jeżeli nie jest to sprzeczne z podpisanymi dokumentami. Natomiast niech już nie liczą, że ktoś uwierzy w ich dobrą wole, o której tak chętnie opowiadają. I w to, że mogą być godnym zaufania partnerem.
        Dlatego relacje z Rosją powinny się ograniczać do prostej wymiany handlowej. Oni niech dostarczają gaz, my w zamian im dostarczymy jabłka, kartofle, samochody, pralki, koraliki, lusterka i co tam jeszcze trzeba. Wydaje mi się, że coraz więcej europejskich i amerykańskich polityków jest tego zdania.
        • eva15 Jeszcze raz, kłamczuchu 01.10.14, 18:52
          W artykule napisane jest wyraźnie, że Gasprom w pełni realizuje zobowiązania wynikające z kontraktów, natomiast dostarczać dodatkowego gazu nie musi, nie ma obowiązku.

Глaвa «Гaзпрoмa» Алекcей Миллер пoяcнял рaнее, чтo зaявления еврoпейcких пoтребителей o недoпocтaвкaх гaзa кacaютcя лишь дoпoлнительных oбъемoв, a кoнтрaктные oбязaтельcтвa «Гaзпрoм» пoлнocтью выпoлняет. Зaявки пoтребителей cверх кoнтрaктных oбъемoв «Гaзпрoм» yдoвлетвoрять не oбязaн.
          • vladexpat I znów kulą w płot. 01.10.14, 19:02
            eva15 napisała:

> W artykule napisane jest wyraźnie, że Gasprom w pełni realizuje zobowiązania
            > wynikające z kontraktów,
            natomiast dostarczać dodatkowego gazu nie musi, n
            > ie ma obowiązku.

Toć napisałem, że realizuje. Ale gazprom zakręcił kurek i dostawy spadły o 50%. Żeby się Słowacy nadmiernie nie rozgrzali przed zimą.
            I napisałem też, że dokładnie w ten sam sposób powinny być kształtowane w przyszłości relacje z Rosją. Ani okruszka ponad to co się należy zgodnie z papierami. Może nawet warto wprowadzić zasadę przedpłaty. Za za samoloty, samochody, żelazka, telewizory i za jabłka też.
    • j-k Po miesiecznym pobycie w Privislanskim Kraju 01.10.14, 18:29
      stwierdzam, ze gazu nie brakuje (chociaz cisnienie jakby spadlo)
      i wychodzi na to, ze bedzie GORZEJ.

- chociaz aktualnie nie wiadomo - dla kogo.
      • vladexpat Re: Po miesiecznym pobycie w Privislanskim Kraju 01.10.14, 18:34
        j-k napisał:

> stwierdzam, ze gazu nie brakuje (chociaz cisnienie jakby spadlo)
        > i wychodzi na to, ze bedzie GORZEJ.
        >
        > - chociaz aktualnie nie wiadomo - dla kogo.

A ja zacząłem właśnie sezon grzewczy i jak na razie problemu nie ma. A nawet tak jakoś przytulniej w domu się zrobiło.
        • mara571 Re: Po miesiecznym pobycie w Privislanskim Kraju 01.10.14, 22:18
          vladexpat napisał:

> A ja zacząłem właśnie sezon grzewczy i jak na razie problemu nie ma. A nawet ta
          > k jakoś przytulniej w domu się zrobiło.

A nie byloby bardziej patriotycznie spalic troche drewna w kominku pod wieczor?
          • vladexpat Re: Po miesiecznym pobycie w Privislanskim Kraju 02.10.14, 14:35
            mara571 napisała:

> vladexpat napisał:
            >
            > > A ja zacząłem właśnie sezon grzewczy i jak na razie problemu nie ma. A na
            > wet ta
            > > k jakoś przytulniej w domu się zrobiło.
            >
            > A nie byloby bardziej patriotycznie spalic troche drewna w kominku pod wieczor?
            >
            Z braku kominka jest to technicznie trudne. Ale docelowo będzie. I to taki z płaszczem wodnym. Żeby gazu jak najmniej zużywać. Na złość gazpromowi ;-)
            • marko125 Jaka wariatka 02.10.14, 17:19
              > A nie byloby bardziej patriotycznie spalic troche drewna w kominku pod wi
              > eczor?

Patriotycznie palić drewno w kominku hahaha. Patriotycznie nie opalać gazem nie jezdzić autem. Buhaha duża część kasy za paliwo i gaz idzie w kasę państwa patrioci od siedmiu boleści.
    • romrus No i? 01.10.14, 19:02
      vladexpat napisał:
      > Słowacja zarejestrowała spadek o 50%
      > dostaw rosyjskiego gazu.
      Putin nadal jest przekonany, że bez żadnych kon
      > sekwencji będzie mógł gazową dubeltówką w nieskończoność terroryzować Europę? C
      > hyba zupełnie oderwał się od rzeczywistości.

Zrezygnujcie z gazu i tyle.
      Po co ten ciagly belkot?

Macie lupki, glupki i gazoport.
      O co cie chodzi?

O budzet Rosji martwisz sie?
      • vladexpat Re: No i? 01.10.14, 19:07
        romrus napisał:

> vladexpat napisał:
        > > Słowacja zarejestrowała spadek
        > o 50%
        > > dostaw rosyjskiego gazu.
        Putin nadal jest przekonany, że bez żadny
        > ch kon
        > > sekwencji będzie mógł gazową dubeltówką w nieskończoność terroryzować Eur
        > opę? C
        > > hyba zupełnie oderwał się od rzeczywistości.
        >
        >
        > Zrezygnujcie z gazu i tyle.
        > Po co ten ciagly belkot?
        >
        > Macie lupki, glupki i gazoport.
        > O co cie chodzi?
        >
        > O budzet Rosji martwisz sie?

A ja tu się całkiem z tobą zgadzam. Zaorać przejścia graniczne, przeciąć rury, postawić jeszcze wyższe zasieki, zakazać Rosjanom wjazdu na teren UE. Może wreszcie stara Europa zrozumie, że są większe zagrożenia dla świata niż efekt cieplarniany czy nawet bezrobocie. Rosjanie niech się bawią we własnym towarzystwie. Albo chińskim. Nie mam nic przeciw.
        • romrus No to pisz na Berdiczow 01.10.14, 19:14
          vladexpat napisał:
          > A ja tu się całkiem z tobą zgadzam. Zaorać przejścia graniczne, przeciąć rury,
          > postawić jeszcze wyższe zasieki, zakazać Rosjanom wjazdu na teren UE. Może wres
          > zcie stara Europa zrozumie, że są większe zagrożenia dla świata niż efekt ciepl
          > arniany czy nawet bezrobocie. Rosjanie niech się bawią we własnym towarzystwie.
          > Albo chińskim. Nie mam nic przeciw.

To pisz jak zla jest Unia, ze tego jeszcze nie zrobila.
          Moze Rosja ma przejscia graniczny zaorac i zakazac wyjazdu do Europy?

Kiebso cie idzie leczenie swoich frustracji.
          Jednynie co mi cieszy, ze wy@bali cie w koncu z Rosji.
          • vladexpat Re: No to pisz na Berdiczow 01.10.14, 19:51
            romrus napisał:

>
            > To pisz jak zla jest Unia, ze tego jeszcze nie zrobila.
            > Moze Rosja ma przejscia graniczny zaorac i zakazac wyjazdu do Europy?

Pieskow dementuje, że Kreml ma taki zamiar. Masz jakieś bardziej aktualne wiadomości? Bo z dementi to różnie bywa.
    • wojciech.2349 Re: A Ruscy zakręcają kurek 01.10.14, 19:38
      To bardzo dobrze.

Wreszcie UE zacznie kupować nierosyjski gaz
      w większych ilościach.
    • volupte Re: A Ruscy zakręcają kurek 01.10.14, 19:47
      A czy to źle ? Mniej gazu mniej kasy , prosta zależność. A na przyszłość dobry argument do renegocjacji kontraktów.
    • gosc88 Vlad, twoj problem jest taki: 02.10.14, 14:25
      vladexpat napisał:

> Putin nadal jest przekonany, że bez żadnych ......

To o czym Putin jest przekonany to tylko twoja spekulacja. Zgadza sie ??

Jesli uwazasz, ze to nie spekulacja to powiedz jak doszedles do tego powyzszego swojego stwierdzenia (odnosnie przekonania Putina) ??
      • vladexpat Re: Vlad, twoj problem jest taki: 02.10.14, 14:39
        gosc88 napisał:

> Jesli uwazasz, ze to nie spekulacja to powiedz jak doszedles do tego powyzszego
        > swojego stwierdzenia (odnosnie przekonania Putina) ??
        Proste wnioskowanie. Jak coś zaczyna się dziać nie po myśli Kremla to albo gazprom zakręca kurki albo Rospotrebnadzor wykrywa jakieś problemy w importowanych towarach albo hamburgerowniach. Tyle razy stosowane, że aż nudne.
        • gosc88 Re: Vlad, twoj problem jest taki: 02.10.14, 15:33
          > Proste wnioskowanie.

Wnioskowanie oparte o co ?? (Ten twoj oryginalny lionk nie dziala)

>Jak coś zaczyna się dziać nie po myśli Kremla

A co tu sie dzieje nie po myśli Kremla ??
          • europitek Re: Vlad, twoj problem jest taki: 02.10.14, 17:14
            gosc88 napisał:
            > A co tu sie dzieje nie po myśli Kremla ??

Sugerujesz, że parę tysięcy rosyjskich trupów (wojskowych i cywilnych) w Donbasie są po myśli Kremla? Sankcje nałożone na Rosję to teżrealizacja pragnień Kremla? Oj, lepiej ty uważaj, bo skończysz jak Dżemilew - z pięcioletnim zakazem wjazdu do Rosji.
    • br0f Re: A Ruscy zakręcają kurek 02.10.14, 16:04
      www.youtube.com/watch?v=Zd0aollli9Y
    • jk2007 Polska, Węgry, Słowacja? 03.10.14, 11:32
      Техничеcкие и геoгрaфичеcкие вoзмoжнocти пocтaвлять еврoпейcкий гaз нa Укрaинy из вcех cтрaн ЕС cейчac еcть тoлькo y Пoльши, Слoвaкии и Венгрии. Причем вoзмoжнocти эти дaлекo не рaвнoценные. Один из caмых близких coюзникoв Укрaины в Еврoпе, Пoльшa из-зa инфрacтрyктyрных oгрaничений мoжет пocтaвить мaкcимyм – oкoлo 2 млрд кyбoметрoв гaзa в гoд. Венгрия yже пoбoльше, oкoлo 6 млрд кyбoметрoв. Нaкoнец, Слoвaкия мoжет пocтaвлять yкрaинцaм в гoд целых 10 млрд кyбoметрoв в гoд – блaгoдaря ширoким, еще coветcким гaзoпрoвoдaм.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka