Dodaj do ulubionych

US serial Homeland i rzeczywistosc

11.10.14, 15:59
Zapraszam do dyskusji o Homeland. Jest to serial tv USA showtime o dzialanosci CIA, bliskim wschodzie (tym semickim a nie rosyjskim), hipokryzji polityki zagranicznej tego kraju i kosztach ludzkich wojen oraz konfliktow prowadzonych przez rzady USA w imieniu szerzenia demokracji, wolnosci i innych idealow wolnego swiata.

4 sezon zaczął sie 5/10. Pierwsze 3 sezonu dostepne są na Netflix i plytkach DVD.

Zakladając, ze nie jest do dokument a fikcja telewizyjna to jest to produkcja bardzo autentyczna, krytyczna, rzeczowa i zadziwiająco wręcz bliska prawdzie. Bomby, ktore trafiaja cywilistow a nie terrorystow, prawodastwo kongresu i dekrety prezydenta, ktore pozwalaja CIA i FBI na lamanie konstytucji, zabojstwo ambasadora w Benghazi, konflikty między operatorami sluzb specjalnych a politykami i „politykierami” – weasels.

Sensacyjny jest ten element serialu, ktory przewiduje prawdziwe wydarzenia.

Ostrzezenie - spoilery!!

Przyklad 1: wyborcza.pl/1,76842,16079334,_Homeland__w_realu__Amerykanie_odzyskali_bohatera.html

Przyklad 2: watek zwerbowanego urzednika iranskiego, ktory przyczynia sie do zlagodzenia antyamerykanskiej i antyizraelskiej polityki Iranu.
Obserwuj wątek
    • felusiak1 Re: US serial Homeland i rzeczywistosc 11.10.14, 16:41
      no właśnie. ciekawe, że ja odbieram to zupełnie inaczej i nie zauważyłem paraleli pomiedzy Brodym i Berghdalem. Mam też niemałe problemy z hipokryzją i niekonstytucyjnością.
      Serial jest faktycznie dobry.
      Ciekaw jestem ile osób tu piszących oglada.
      • zeitgeist2010 Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) 11.10.14, 23:40
        felusiak1 napisał:

> no właśnie. ciekawe, że ja odbieram to zupełnie inaczej wlasnie licze na roznice w odbiorze.

i nie zauważyłem paraleli pomiedzy Brodym i Berghdalem.
        zauwazyl to autor zamieszczonego artykulu

Mam też niemałe problemy z hipokryzją i niekonstytucyjnością.
        W 2 sezonie co drugie slowo w scenariuszu to bylo FISA.
        Saul wymusil decyzje o sledzeniu Brodiego szantazujac sedziego.

O niekonstytucyjnych dzialaniach FBI w rzeczywistosci juz nie wspomne.

Serial jest faktycznie dobry.

1 i 2 byly rewelacyjne. 3 miala chaotyczna fabule i beznadziejne watki psychologiczne o corce i zonie Brodiego.

4 obiecująco sie zaczela.

> Ciekaw jestem ile osób tu piszących oglada.

ty, ja i malkontent.
        • felusiak1 Re: Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) 12.10.14, 01:05
          Ten autor musi mieć nieźle na$rane aby znaleźć podobieństwa pomiedzy Brodym a Berghdalem.
          Bo obaj byli sierżantami. Please.
          FISA jest konstytucyjna
          W dalszym ciągu nie wiem jakie działania prowadzi FBI, które są niekonstytucyjne. Oświeć mnie. Różni ludzie piszą różne rzeczy zarzucając niemal wszystko. Przyznam, że dowody przytaczane są nadwyraz wątłe. O niekonstytucyjności orzeka sąd najwyższy zatem ustawy muszą być zaskarzone. W sprawie Guantanamo zaskarżano nieustannie.

PS. Zawsze zaczyna się dobrze a potem traci pęd i zaplątuje się w psychologię. Do tej pory najlepszy serial, który widziałem to Breaking bad.
          • zeitgeist2010 listki figowe 13.10.14, 11:28
            felusiak1 napisał:

> Ten autor musi mieć nieźle na$rane aby znaleźć podobieństwa pomiedzy Brodym a Berghdalem. Bo obaj byli sierżantami. Please.

Berghdal to bagatela. Snowden pokazuje, jak rzeczywistosc moze przewyzszyc fikcje.

> FISA jest konstytucyjna W dalszym ciągu nie wiem jakie działania prowadzi FBI, które są niekonstytucyjne. Oświeć mnie. Różni ludzie piszą różne rzeczy zarzucając niemal wszystko. Przyznam, że dowody przytaczane są nadwyraz wątłe. O niekonstytucyjności orzeka sąd najwyższy zatem ustawy muszą być zaskarzone. W sprawie Guantanamo zaskarżano nieustannie.

DzIęKUJę ZA uprzejmosc. Oswiecanie jest jedną z moich pasji zyciowych. Obieralni politycy i biurokraci w urzedach wypracowali metody i cale plantacje listkow figowych, ktorymi przykrywa sie lamanie konstytucji, nielegalne i półlegalne dzialania.

Fisa jest takim listkiem figowym, ktory m.in. pozwolil FBI i administracji Whitehousu i kongresu zlamac kariere i zycie odwaznym i uczciwym whistleblowerom z NSA i CIA. Na dlugo przed Snowdenem.

Valerie Plame Wilson I jej maz ambassador stali sie ofiarami lajdakow w stylu Karla Rovea. Szczegoly w ksiazce i filmie “Fair Game”. Polecam.

Wartosc Homelandu I porownywalnych filmow (Body of lies, Syriana, cala tworczosc Olivera Stone´a ) polega na odslaniania i tlumaczeniu mechanizmow tych politycznych i prawnych naduzyc.

Ja i cala rzesza milosnikow tych filmow doceniamy – i trzeba to podkreslic- szacunek i uznanie dla tych prawdziwych bohaterow i patriotow, ktorzy anoninomowo i w dobrej wierze poswiecaja zycie za szerzene wartosci wolnego swiata.

Ci bohaterzy (I bohaterki !!!! takie jak Valerie Plame) stali sie ofiarami kretactw I zdrady lajdakow w stylu Rove´a i Libbiego w realu a znanych postaci z homelandu ((wiceprezydent, kolejni szefowie CIA) w fikcji telewizyjnej.

> PS. Zawsze zaczyna się dobrze a potem traci pęd i zaplątuje się w psychologię.

Niekoniecznie. Jezeli format jest nosny, mozna serial ciagnac dlugo. Seinfeld, Dexter, o Simpsons juz nie wspomne.
            Odnosnie psychologii Homelandu to niewypalem byly caly watek z corka brodiego w 3.

> Do tej pory najlepszy serial, który widziałem to Breaking bad.

Tym mnie zaskoczyles. Breaking bad nigdy mnie nie wciągnął. To taki przyklad wąskiej, czysto telewizyjnej rzeczywistosci.

Nieprawdopodobny maly swiatek, ktory niczego nie uczy ani o wielkim swiecie ani duszy prawdziwego czlowieka.

Co w niczym nie umniejsza zainteresowania tym serialem innych milosnikow malego i wielkiego ekranu!

-----------------------------------------------
            我也是香港的人 Wǒ yěshì xiānggǎng de rén - Tez jestem Hongkongczykiem.
            Przyszłosc ma długą historię
            • felusiak1 Re: listki figowe 13.10.14, 17:29
              Podoba mi się twoja wiara w BS Stone'a.
              Przytacza nie Plamę jest potwierdzeniem że dajesz wiarę bzdetom. Ona jest ofiarą politycznej miskalkulacji swojego męża. Rove nie miał z tym nic wspólnego.

Co do reszty to mogę zaakceptować.
              • zeitgeist2010 wzniesmy toast za nauczycieli chemikow 14.10.14, 18:41
                felusiak1 napisał:

> Podoba mi się twoja wiara w BS Stone'a.
                > Przytacza nie Plamę jest potwierdzeniem że dajesz wiarę bzdetom. Ona jest ofiarą politycznej miskalkulacji swojego męża. Rove nie miał z tym nic wspólnego.

it merits a thread on its own.
                >
                > Co do reszty to mogę zaakceptować.

jeden to walter white, ksywa „heisenberg” z breaking bad. Drugi to Jeffrey Wigand bohater filmu Insider Michaela Manna grany przez Russela Crowa o prawdziwym whistleblowerze przeciwko przemyslowi tytoniowemu.

P.S. Trzeba przyznac ze Breaking bad wzbogacil kinematografie kilkoma niezapomnianymi scenami.

„I like do business with family men. There is always a lot of collateral. „

In this one below he looks pretty much the same like yours truly
                • felusiak1 Re: wzniesmy toast za nauczycieli chemikow 15.10.14, 01:38
                  zeitgeist2010 napisał: it merits a thread on its own.

You first.

Whistleblower pracujacy dla aparatu władzy TAK ale w prywatnym businessie to są nielojalni ludzie. Wigand był zwolniony w 1993 a zagwizdał w 1996. Ciekawe ile za to dostał wszak ugoda opiewała na ponad 400 mld dolarow. Ktoś kto jest urządnikiem państwowym za gwizdanie nie dostaje pieniedzy i naprawdę ryzykuje. W prywatnym businessie ryzyka nie ma.
                  • zeitgeist2010 Re: wzniesmy toast za nauczycieli chemikow 17.10.14, 16:43
                    felusiak1 napisał:

Whistleblower pracujacy dla aparatu władzy TAK ale w prywatnym businessie to są nielojalni ludzie. Wigand był zwolniony w 1993 a zagwizdał w 1996. Ciekawe ile za to dostał wszak ugoda opiewała na ponad 400 mld dolarow. Ktoś kto jest urządnikiem państwowym za gwizdanie nie dostaje pieniedzy i naprawdę ryzykuje. W prywatnym businessie ryzyka nie ma.

Wigand zlamal „non-discosure-agreement” i poniosl konsekwencje. Wykazal nielojalnosc wobec pracodawcy ale byl lojalny wobec dobra spolecznego. Do tego chodzilo o rzetelnosc naukowca oraz solidnosc i uczciwsc przedsiebiorczosci. Wigand zdemaskowal nieuczciwe praktyki koncernow tytoniowych, ktore wzbogacaly papierosy substancjami wywolujacymi nalog.

Wigand byl dla mnie takim bohaterem dnia codziennego. Udziela wykladow na temat do dzis.
                    Demaskatorzy nieuczciwych i nielegalnych praktyk panstwa i jego urzedow tez sa niedocenianymi bohaterami. Urzednicy NSA poniesli ciezkie osobiste konsekwencje swoich czynow.

Malzenstwo Plame/Wilson nie naleza do zadnej z tych kategorii. Ich los unaocznia niecne akcje brudnych politykow. Przyklady tego dostarcza Homeland.

Snowden jest trudny do jednoznacznej oceny ze wzgledu na kraj, w ktorym wybral azyl. Moze byl albo stal sie agentem.

Gdyby wsiadl do samolotu do Brazylii jego wizerunek bylby inny.

Wszystko to co mowie nalezy brac jako pochwala USA. Panuje tam otwarta i rzeczowa konfrontacja polityczna. Pojedynczy obywatele i media maja odwage zeby wyzwac wladze.

Europa (ta stara zachodnia) pod tym wzgledem to niestety mieczaki i układnisie.

• malkontent6 Re: Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) 13.10.14, 04:26
          zeitgeist2010 napisał:

> > Ciekaw jestem ile osób tu piszących oglada.
          >
          > ty, ja i malkontent.

... i moja żona. :)
          • zeitgeist2010 Re: Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) 13.10.14, 11:34
            malkontent6 napisał:

> zeitgeist2010 napisał:

Ciekaw jestem ile osób tu piszących oglada.
            ty, ja i malkontent.
            > ... i moja żona. :)

prosze przekazac wyrazy szacunku i gratulacje za wybór serialu do ogladania. Wyjatkowosc Homelandu polaga na tym ze jest tam miejsce i na polityke ale do tego jeszcze komplikacje zycia rodzinnego, relacje z najblizszymi, wychowanie dzieci, sasiedzi itd.
            >
      • mrs.courvoisier Re: US serial Homeland i rzeczywistosc 13.10.14, 05:04
        ja Feliksie już od lat filmów amerykańskich nie oglądam - świat nieprawdziwy mnie nie interesuje
        • zeitgeist2010 Re: US serial Homeland i rzeczywistosc 13.10.14, 11:40
          mrs.courvoisier napisał:

> ja Feliksie już od lat filmów amerykańskich nie oglądam - świat nieprawdziwy mnie nie interesuje

Homeland zadziwia wlasnie wiarygodnoscią i niuansami w malowaniu realiow CIA, ich pracownikow, politykow, zolnierzy i ich rodzin, osobowosci terrorystow.
    • malkontent6 Re: US serial Homeland i rzeczywistosc 11.10.14, 17:33
      Z zainteresowaniem oglądałem sezon pierwszy i drugi. Póżniej producentom zaczęło brakować świeżości pomysłów.

Niemniej jesnak film wart oglądania.
      • zeitgeist2010 Re: US serial Homeland i rzeczywistosc 11.10.14, 23:43
        malkontent6 napisał:

> Z zainteresowaniem oglądałem sezon pierwszy i drugi. Póżniej producentom zaczęło brakować świeżości pomysłów.
        Niemniej jesnak film wart oglądania.

>
        3 mnie rozczarowala. dwuodcinkowy pilot 4 byl dobry.
      • pijatyka Re: Z zainteresowaniem oglądałem sezon 1 i 2 12.10.14, 23:36
        Tylko te dwa obejrzałem - póki TVP nie skasowała emisji ;)

Rewelacja pod każdym względem; jedna z najlepszych rzeczy jakie widziałem w telewizji ever.
        • zeitgeist2010 Re: Z zainteresowaniem oglądałem sezon 1 i 2 13.10.14, 11:44
          pijatyka napisała:

> Tylko te dwa obejrzałem - póki TVP nie skasowała emisji ;)
          > Rewelacja pod każdym względem; jedna z najlepszych rzeczy jakie widziałem w telewizji ever.

szkoda, ze skasowala. Jest jeszcze Netflix. Jakies 8 euro na miesiac. De facto nieograniczony dostep do filmow i seriali z calego swiata zachodniego.
          • pijatyka Re: Jest jeszcze Netflix 27.11.14, 18:54
            Wolę jednak z dobrym tłumaczeniem ;)
            • zeitgeist2010 najlepszy byl Kloss ... 27.11.14, 20:47
              pijatyka napisała:

> Wolę jednak z dobrym tłumaczeniem ;)

Ja cenie oryginal ponad wszystko. 4 sezon zbliza sie juz ku koncowi. Nic nie bede zdradzal o tresci a tylko polece jako najlepszy serial z gatunku politycznego thrillera.

ALe kazdy czas ma swojego idola i legendarna serie. Dla wielu pokolen POlakow byl takowym Stanislaw Mikulski - Kloss w Stawce wiekszej niz zycie. TO nie przemija ...

----------------------------------------
              "Co ma do zaoferowania Ukrainie Rosja? System rosyjski minus gas i ropa." Janusz Reiter
              "Let´s do some cooking!" - Mr White Breaking bad.
    • melord Re: US serial Homeland i rzeczywistosc 13.10.14, 05:09
      Ogaldalem dwa pierwsze sezony-serial mnie sie podoba.
      Obecnego(3),wiec pierwszych jego odcinkow jeszcze nie(brak czasu,ciagle w rozjazdach)
      Pytanie to chyba powtarza kazdy,gdzie jest granica miedzy prawda i fikcja w dzialanich sluzb ogladajac oczywiscie ten serial
      Za duzo rzeczywiscie czasu bylo poswieconemu ukladom rodzinnym Brodiego(zona,corka)
      jak rowniez drazni postawa glownej bohaterki(agentki CIA-zapomnialm imienia) ktora coprawda scenarzysci przedstawiaja jako niezrownowazona psychicznie,,tymniemniej jej zachowanie (lamanie zakazow/rozkazow,samowola) niezbyt pasuja do schematow pracy organizacji (i podobnych) w ktorej ona pracuje.
      Ciekawy jednak serial-warto ogladac dalej

BTW. b. ciekawy jest rowniez serial "House of the Cards", ktory pokazuje prace administracji amerykanskiej od wewnatrz...rowniez pytanie ,czy do konca fikcyjna?
      • zeitgeist2010 Re: US serial Homeland i rzeczywistosc 13.10.14, 12:05
        melord napisał:

> Ogaldalem dwa pierwsze sezony-serial mnie sie podoba.
        > Obecnego(3),wiec pierwszych jego odcinkow jeszcze nie(brak czasu,ciagle w rozjazdach)

teraz udzue sezon nr 4, czyli przeskoczyles sezon 3?

Pytanie to chyba powtarza kazdy,gdzie jest granica miedzy prawda i fikcja w dzialanich sluzb ogladajac oczywiscie ten serial

90% to realia.

Za duzo rzeczywiscie czasu bylo poswieconemu ukladom rodzinnym Brodiego(zona,c orka)

to zamierzone. pokazuje koszty ludzkie zolnierzy po powrocie do domu. Ofiarami sa rowniez ich rodziny.
        >
        jak rowniez drazni postawa glownej bohaterki(agentki CIA-zapomnialm imienia) ktora coprawda scenarzysci przedstawiaja jako niezrownowazona psychicznie,,tymniemniej jej zachowanie (lamanie zakazow/rozkazow,samowola) niezbyt pasuja do schematow pracy organizacji (i podobnych) w ktorej ona pracuje.

carrie . oczywiscie jej mlodosc i atrakcyjnosc to uklon w strone widzow. ale jej problemy psychiczne i specyficzna osobowosc to normalka w CIA. wielu tam ludzi samotnych i odizolowanych od normalnego zycia, nie tylko rodzinnego.

Postacie Brodyego i wlasnie tej Carrie to szczytowe osiagniecia w gatunku serialu tv/politycznego thrillera.

Ciekawy jednak serial-warto ogladac dalej

za 9 godzin obejrze odcinek 3.
        >
        > BTW. b. ciekawy jest rowniez serial "House of the Cards", ktory pokazuje prace administracji amerykanskiej od wewnatrz...rowniez pytanie ,czy do konca fikcyjna?

znowu 90% realia.
        House of cards jest na drugim miejscu w moim prywatnym rankingu. Czy wiesz ze pierwozworem jest ksiazka brytyjskiego Torysa i serial BBC sprzed kilkunastu lat?
        BBC jest nieporownywalnie lepsze od wersji usa.
        • wtopek Re: US serial Homeland i rzeczywistosc 14.10.14, 19:26
          ja mimo wszystko wolę trochę perspektywy czasowej

Zauroczył mnie Boardwalk Empire, Buscemi jest genialny

to też był nieprawdziwy świat, ja napisał ktoś wyżej?
          • zeitgeist2010 Buscemi i perspektywa czasowa 14.10.14, 20:26
            wtopek napisał:

> ja mimo wszystko wolę trochę perspektywy czasowej

absolutnie. zaloz watek o serialach politycznych w perspektywie czasowej. ja sie q*rwa zaloze , ze 4 pancerni i pies wygra ;)
            >
            > Zauroczył mnie Boardwalk Empire, Buscemi jest genialny

zaloz watek. i f*cking have no clue about this 1
            >
            > to też był nieprawdziwy świat, ja napisał ktoś wyżej?

nikt nie szuka prawdy w filmie ale sa i lepsze i gorsze. mnie sie wydaje , ze pisze o jednym z tych lepszych
            >
            • wtopek Re: Buscemi i perspektywa czasowa 14.10.14, 20:39
              twój serial jest po prostu nudny....
              • melord Re: Buscemi i perspektywa czasowa 14.10.14, 23:47
                wtopek napisał:

> twój serial jest po prostu nudny....

raczej staje sie nudny
                to problem wiekszosci seriali,ktore po pierwszym-drugim sezonie w ktorym osiagnely duza ogladalnosc i zachwyt ogladajacych w kolejnych sezonach zaczynaja sie "rozmywac"
                dotyczy to rowniez Boardwalk Empire (b.dobry szczegolnie pierwsze trzy i chyba najbardziej realistyczny z dotychczas wymienionych) czy nawet Game of Thrones
                wyglada to na pchanie seriali na sile(dopisywanie scenariusza at hoc),wykorzystujac dotychczasowa popularnosc
    • mariner4 A nie lepiej o Kaczorze Donaldzie? 13.10.14, 12:27
      On jest wyraźnie rusofobem!
      M.
    • szwampuch58 Re: seriale i rzeczywistosc 14.10.14, 21:40
      kontrowersyjny w Polsce serial swieci sukcesy na swiecie
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16802939,_Spiegel___Serial__Nasze_matki__nasi_ojcowie__nominowany.html?v=1&pId=31342543&send-a=1#opinion31342543
      • zeitgeist2010 Re: seriale i rzeczywistosc 13.11.14, 12:16
        szwampuch58 napisał:

> kontrowersyjny w Polsce serial swieci sukcesy na swiecie
        > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16802939,_Spiegel___Serial__Nasze_matki__nasi_ojcowie__nominowany.html?v=1&pId=31342543&send-a=1#opinion31342543

Oczywiscie w swoim czasie ogladalem. Znam film na pamiec. Zarejestrowalem elementy krytyki w POsce z powodu rzekomego przesadzonego antysemityzmy AK.

Ja bym sie tym nie przejmowal.

Jako ciekawostke podam, ze pokdazano mowy doku-serial o wybuchu 2 WSw. Zauwazylem , ze skrupulatnie pokazano polska perspektywe. W filmie wykorzystano wywiady z POlanskim i Wajda.

---------------------------------------------

• zeitgeist2010 Rodzynki po trzecim odcinku 14.10.14, 22:38
      Podtrzymuje swoje zdanie, ze Homeland jest najlepszym serialem dla milosnikow polityki, socjologii, kinematografii i aktualnych wydarzen na arenie miedzynarodowej.

Miejscem akcji jest Islamabad. Logo. Usama mial ochrone rzadu i sluzb specjalnych Pakistanu. Talibowie to kreacja Pakistanu.

Zabojstwo szefa placowki CIA to variacja na Benghazi. Widzimy skutki i konsekwencje wojny w ciemno dronami i podwojnej gry z niedemokratycznymi rezimami.

Carrie w wysokiej formie. Nie ufa personelowi ambasady i placowki CIA , zaklada wiec undercover potajemna placowke pod swoim nadzorem.

Agentka CIA iranskiego pochodzenia i Max – the nerd - sa w grupie. Scenariusz koncentruje sie na warsztacie pracy szpiegow.

Carrie uzyskuje wspolprace z Pakistanczykiem dzieki nieortodoksyjnej i ryzykownej akcji w toalecie. Sprytni filmowcy – musi Polacy – binarna opozycja bez slow – close up - miedzy blondynką a ciemnowlosym Azjatą.
      Cytat odcinka: „I fucking love you Quinn. You know it, don´t you? „

Carrie jest kompulsywna klamczucha w kazdej sytuacji. Jak kazdy szpieg i agent. Quinn wie o tym. Ale kupuje to. ON tez jest uzalozniony od narkotyku szpiegostwa. Nie przepusci okazji na operacje.

To be continued.

www.svtplay.se/homeland

• zeitgeist2010 Re: Rodzynki po 4 odcinku 31.10.14, 20:27
        zeitgeist2010 napisał:

> Podtrzymuje swoje zdanie, ze Homeland jest najlepszym serialem dla milosnikow polityki, cjologii, kinematografii i aktualnych wydarzen na arenie miedzynarodowej.
        > Miejscem akcji jest Islamabad. Logo. Usama mial ochrone rzadu i sluzb specjalnych Pakistanu. Talibowie to kreacja Pakistanu. Zabojstwo szefa placowki CIA to variacja na Benghazi. Widzimy skutki i konsekwencje wojny w ciemno dronami i podwojnej gry z niedemokratycznymi rezimami.

Pakistanski wywiad prowadzi podwojna gre. werbuje do wspolpracy meza us-amerykanskiej pani ambasador.

>
        > Carrie w wysokiej formie. Nie ufa personelowi ambasady i placowki CIA , zaklada wiec undercover potajemna placowke pod swoim nadzorem.

nawiazuje romans z pakistanczykiem , ktorego wujek ponoc zostal zamordowany w ataku dronu. okazuje sie jednak, ze ocalal ... albo zostala zalozona pulapka na carrie aby ja zwerbowac ...
        >
        Carrie uzyskuje wspolprace z Pakistanczykiem dzieki nieortodoksyjnej i ryzykownej akcji w toalecie. Sprytni filmowcy – musi Polacy – binarna opozy cja bez slow – close up - miedzy blondynką a ciemnowlosym Azjatą. Cytat odcinka: „I fucking love you Quinn. You know it, don´t you? „

nic ciekawego
        >
        > Carrie jest kompulsywna klamczucha w kazdej sytuacji. Jak kazdy szpieg i agent.
        > Quinn wie o tym. Ale kupuje to. ON tez jest uzalozniony od narkotyku szpiegostwa. Nie przepusci okazji na operacje.

quinn jest w grze ale Saul byly szef Carrie w Cia zostaje porwany przez grupe talibanska za wiedza pakistanskiego wywiadu. ciekawy rozwoj

>
        > To be continued.
        >
        > www.svtplay.se/homeland
        >
        >
        > -----------------------------------------------
        > 我也是香港的人 Wǒ yěshì xi&
        > #257;nggǎng de rén - Tez jestem Hongkongczykiem.
        > Przyszłosc ma długą historię
    • zeitgeist2010 juz jestesmy po 6 odcinku 07.11.14, 18:14
      zeitgeist2010 napisał:

> Zapraszam do dyskusji o Homeland. Jest to serial tv USA showtime o dzialanosci CIA, bliskim wschodzie (tym semickim a nie rosyjskim), hipokryzji polityki zagranicznej tego kraju i kosztach ludzkich wojen oraz konfliktow prowadzonych przez rzady USA w imieniu szerzenia demokracji, wolnosci i innych idealow wolnego swiata.

well. I couldn´t have put it better myself ;)

4 sezon nie umywa sie do 1 I 2 ale trzyma minimum poziomu.

Mąz pani ambasador w Islamabadzie zostal de facto zwerbowany przez sluzby pakistanskie w postaci (tu duperele tv – mlodej i seksownej szefowej operacji wyrazny dramaturgiczny antagonista do Carrie).

Saul – byly szef tajnych operacji CIA i mentor Carrie zostaje porwany przez talibanskiego terroryste.
      Carrie daje go ahaed na atak dronu, ktory zabilby terroryste a przy okazji jego mlodego siostrzenca, ktorego Carrie zwerbowala metodą lozkową.

You follow me, don´t you? Zdeprawowana psychicznie Carrie poswieca dla dobra Ameryki swojego mentora Saula i kochanka siostrzenca terrorysty, ktory jej zaufal.

Quinn powstrzymuje ten rozkaz.

Terrorysta zabija na miejscu wlasnego siostrzenca za glupote i niezamierzoną zdrade. Saul zostaje w niewoli jako „bargaining chip”.

cytat dnia: "Manipulating people and exploiting their weakness... it can get ugly sometimes."
      manipulacja ludzmi i wykorzystywanie ich slabosci ... czasami to wredny biznes
      • marekatlanta71 Re: juz jestesmy po 6 odcinku 14.11.14, 03:31
        Ostatni odcinek był tak głupi ze nie wiem czy obejrzę nastepny. Tylko UFO jeszcze brakuje w tym filmie.
        • zeitgeist2010 A mnie sie wydaje, ze ty nawet sekundy 14.11.14, 19:32
          marekatlanta71 napisał:

> Ostatni odcinek był tak głupi ze nie wiem czy obejrzę nastepny. Tylko UFO jeszcze brakuje w tym filmie.

tego serialu nie widziales.
          Nie znam w zadnym innym jezyku ani innym kraju serialu z gatunku politycznego thrillera, ktory moglby sie mierzyc z Homelandem.
          Nie mowie tu o serialach, gdzie sie strzela i goni. Chodzi mi o produkcje ambitne i spolecznie krytyczne, gdzie jest sensowna, pogłębiona intryga i wielowątkowe postacie, ktore maja zyciorysy i wiarygodną psychike.

Aktualny sezon przykladowo to czysta pedagogika o Pakistanie jako neudanym panstwie, dzialaniach CIA i dyplomacji. Mozna by go uzywac do edukacji szkolnej.

Osama bin ladin ukrywal sie przez 10 lat pod bokiem pakistanskiej bazy wojskowej.
          Ziaul Hak doprowadzil do powieszenia bylego premiera Zhulifikara ali bhutto.
          Benazir Bhutto zostala zamordowana w bialy dzien na wiecu przedwyborczym, na ktory patrzyl caly pakistan.
          Pakistan posiada islamską bombe atomową, wykreowal Talibow i otrzymuje 2 biliony dolarow rocznie od USA.
          Itd.

---------------------------------------------

• zeitgeist2010 po 7 odcinku 15.11.14, 18:30
      mąz ambasadorki okazuje sie niezwykle utalentownym szpiegiem.

podrzuca Carrie Heroine, co sprawia ze ona zachowuje sie jak junkie.

terrosrysta zachowuje Saula w niewoli , co ochrania go od zabicia przez drona.

agentka pakistanskiego kontrwywiadu porywa Carrie i odzyskuje i tajemna informacje "retrievs classified information".

the gist of the story: the pakistani intelligence plays f*cking deceiving ball with the americans

• marekatlanta71 Re: po 7 odcinku 16.11.14, 22:13
        Jaka heroinę???? To było extasy
        • zeitgeist2010 Re: po 7 odcinku 19.11.14, 21:58
          marekatlanta71 napisał:

> Jaka heroinę???? To było extasy

Jaka substancja to najmniej wazne. W samym filmie pada okreslenie: „you were poisoned.“ Zostalas otruta. Ale ani slowa czym.

Liczy sie natomiast to, ze CIA, kolejne administracje wspolpracuja z wrazymi rezimami, gdzie szkodzi sie (czasami zabija) ich wlasnym obywatelom i sojusznikom. Arabia Saudyjska, Izrael, Turcja, Egipt, Pakistan, Afganistan.
    • zeitgeist2010 po ósmym odcinku 19.11.14, 21:33
      W pakistanskich sluzbach wywiadowczych jest wiele konkurencyjnych frakcji. Protalibanska frakcja aktrakcyjnej agentki - Tasneem zamienia wlasnie Carrie psychofarmaka rękami męza pani ambasador.

Natomiast Aasar Khan, inny oficer sluzb pakistanskich otrzymuje cynk od mundurowej policji ze odurzony szef placowki CIA zatacza sie na srodku ulicy i „ strzela“ palcem do przechodniow.
      Jego agencji przejmuja nieprzytomna Carrie i dochodzi ona do siebie w prywatnym domu oficera. Odurzona Carrie majaczy ze oficer jest Brodym i zwierza mu sie.

Saul ucieka z niewoli u talibskiego terrorysty Haqqaniego, ktory ma kontakty z Tasneem - agentka ISI, ktora wspolpracuje z terrorystami.

W tym samym czasie dyplomaci USA i Pakistanu dochodza do porozumienia, wedlug ktorego Saul zostalby wymieniony na bliskich kumpanow Haqqaniego w niewoli pakistanskiej.
      Sam Saul jest przeciwny takiej wymianie i oznajmia Carrie ze on predzej popelni samobojstwo niz da sie wymienic.

Amerykanski team komandosow stara sie dotrzec do Saula aby go wywiesc z okolicy Talibow. Naprowadzanie za pomoca GPS i kamer w satelitach sledzimy na zywo z centrum operacyjnego w Islamabadzie. I tak to pewno wyglada w rzeczywistosci.

AMerykanscy komandosi zostaja zatrzymani przez Talibow. Saul nie moze byc wywiweziony z terytorium talibanskich klanow - Peshawar. Jednak Carrie znajduje sposob, i na to zeby Saul ocalal i nie strzelil sobie sam w leb. Celowo naprowadza go prosto w rece Talibow, ktorzy beda go bronic jak oczka w glowie.

Atut w pertraktacjach z USA.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka