Dodaj do ulubionych

Prawdziwi Europejczycy

21.10.14, 10:09
Już dłużej zamiatać pod dywan się nie da, zbyt wiele jest dowodów, więc wreszcie HRW przyznała, że kijowskie demokratyczne władze puczystowskie zrzucają na Donieck bomby kasetowe, oraz ostrzeliwują z "Gradów" - co jest zbrodnią wojenną.

www.spiegel.de/politik/ausland/ukraine-krise-human-rights-watch-entdeckt-streubomben-in-donezk-a-998286.html

Dziś EU będzie radzić nad tym, jak zapłacić zbrodniarzom za gaz, bo wredne Ruskie odmawiają finansowania. Ta podłość Putina będzie EU kosztować miliardy, a Rosję pewnie kolejne sankcje.
Obserwuj wątek
    • brat_ramzesa nic to nie da 21.10.14, 10:15
      zachod wyrodzil sie z moralnych wartosci , pani Nuland nie zniesie sanckji uzasdaniajac to tym ze mieszkancy Donbassu lamia prawo bo nie daja sie zastrzelic
      • eva15 Co teraz? Może zmienić taktykę? 21.10.14, 10:23
        To prawda, gdyby ludność Donbasu dała się wybić do nogi, szybko nie byłoby żadnej wojny.

Jedno jest pewne - banderowcy chcą za wszelką cenę nie dopuścić do wolnych wyborów w Donbasie. Prędzej go zrównają z ziemią. Atak dopiero się rozkręca, banderowcy kumulują siły, będzie naprawdę coraz bardziej zbrodniczo.

Nie wiem, czy Putin nie powinien zmienić taktyki. Sankcje i tak już ma, teraz powinien więc może zagrozić na forum ONZ, że jeśli junta nie zaprzestanie zbrodni wojennych na ludności cywiolnej, to on wyśle karnie bombowce do zlikwidowania pozycji junty pod Donbasem.

Albo się Kijów wystraszy, albo EU go przyciśnie, albo należy faktycznie zbombardować. Wtedy następnych odważnych do ataku na Donbas już nie będzie.
        • marko125 Re: Co teraz? Może zmienić taktykę? 21.10.14, 10:47
          Żeby to zrobić to Putin musiałby mieć jaja.
        • brat_ramzesa Re: Co teraz? Może zmienić taktykę? 21.10.14, 11:14
          Tak, to prawda, czas na zdecydowane działania
          • igor_uk Jakie zdecydowane dzialania? 21.10.14, 11:20
            Kogo maja bombardowac rosyjskie bombowce? Rosjan,ktore dali sie omamic nazistowskiej propagandzie,czy moze tych Rosjan,ktorych na sile zaciagneli do wojska?
            • brat_ramzesa teraz nadchodzi najtrufniejszy moment 21.10.14, 11:29
              Nie wiem czy ludnosc i powstancy to uniosa, codziennie sa bombardowani bombami kasetowymi, Taczkami U...przeciez to jest ludobojstwo wynikajace glwonie z chaosu w Kijowie, to nie przemyslane, burdel, ta cala junta widzac upadek staje sie nieobliczalna
            • eva15 Re: Jakie zdecydowane dzialania? 21.10.14, 11:35
              No i co, skoro dali się omamić lub zostali siłą zaciągnięci do wojska, to należy pozwolić im wymordować ludność Donbasu?
              • igor_uk Ewa,przeciez o to Stanom chodzi. 21.10.14, 11:40
                Od samego poczatku w ich plany wchodzili rosyjskie bombowcy,zrzucajace bomby na Rosjan.

p.s. W Kirowogradzie(to centralna Ukraina),temperatura spadla do +1 w nocy,a w dzien nie przekracza +10,a grzejniki sa zimne,poniewaz sezon grzewczy nie rozpoczal sie.A w Doniecku i Lugansku grzejniki sa gorace od 15 pazdiernika.
                • eva15 Re: Ewa,przeciez o to Stanom chodzi. 21.10.14, 11:44
                  Wiem, sama od dawna piszę, że o co Stanom chodzi.
                  Ale ja mam na myśli nie wojnę z armią, tylko kilka karnych nalotów i na tym koniec.
                  • igor_uk Re: Ewa,przeciez o to Stanom chodzi. 21.10.14, 11:49
                    Kilka karnych nalotow rosyjskich bombowcow dopelnia obraz agresji rosyjskiej,ktora tak starannie rysuje sie przez media. Efkt militarny moze byc zerowy,a propagandowo calkowita kleska.
                    Moze wiecej napisze na prive,bo to jest zwiazane juz z moimi osobistymi sprawami,o ktorych na forum nie chce wspominac.
                    • eva15 Re: Ewa,przeciez o to Stanom chodzi. 21.10.14, 11:55
                      OK, jak możesz, napisz.

Co do ogrzewania:
                      wiem, że w Doniecku i Ługańsku zadbano o ogrzewanie oraz o wypłacanie pensji , rent i emerytur. To bardzo mądre.
    • eva15 Prawdziwi Europejczycy prawdziwym Europejczykom 21.10.14, 10:31
      Ponoć Merkel ma dziś na unijnym forum zaproponować kredyt pomostowy dla Ukrainy.
      Merkel i Fico błagają uniżenie Ukrainę, aby raczyła coś robić zamiast tylko wyciągać łapę po kolejną kasę.

Nahjwyraźniej oboje chyba jeszcze nie zrozumieli modelu biznesowwego tego demokratycznego państwa.
      • igor_uk Walka o Ukraine wchodzi w decydujaca faze. 21.10.14, 10:38
        Wspierana przez zachod junta doskonale zdaje sobie sprawe,ze nadchodzi najgorsze i dlatego sciagaja do miast resztki wojsk,bo Poroszenko wie,ze najwieksze zagrozenie dla niego idzie nie z Donbasu,a tylko ze Lwowa.Banderowcy juz dzis twierdza,ze nie uznaja wyborow do Rady,o ile oni nie wygraja ich.Zrzucenie rakiet balistycznych na Donieck,ma sluzyc dla odwrocenia uwagi.
        • eva15 Re: Walka o Ukraine wchodzi w decydujaca faze. 21.10.14, 10:49
          Nie bardzo to dla mnie logiczne. Czyją uwagę mają odwrócić bomby na Donieck?

Wg mnie te bombardowania służą uniemożliwieniu niezależnych od Kijowa wyborów w Doniecku.
          • igor_uk Re: Walka o Ukraine wchodzi w decydujaca faze. 21.10.14, 11:03
            Uwage banderowcow,Ewa.Ktore caly czas zarzucaja Poroszence,ze ten zdradzil Ukraine.
            Wybory w Noworosji maja odbyc sie 2 listopada,a wybory do Rady 26 pazdziernika.Poroszenko boi sie,ze po tym,jak radykaly banderowskie przegraja wybory,moga zaczac rozruby.I wtedy wybory w Noworosji beda najmniejszym jego zmartwieniem.

p.s.do Chrakowa i Kijow i Lwow wyslali swoi jednostki.Na ulicach miasta sa widoczne czolgi ukrainskiego wojska,rowniez wszedzie widac prawosiekow.Rozpadu Ukrainy dokonaja banderowcy.
            • eva15 Re: Walka o Ukraine wchodzi w decydujaca faze. 21.10.14, 11:10
              Myślisz, że banderowcy będą walczyć przeciw armii?
              • igor_uk Re: Walka o Ukraine wchodzi w decydujaca faze. 21.10.14, 11:14
                To juz dzieje sie.Na razie sporadycznie,ale do starc dochodzi bardzo czesto.Najbardziej krwawa byla "pomylka" ukrainskich artelerzystow,ktory bardzo celnie nakryli porusajaca sie kolumne nazigwardystow pare dni temu.Zginelo wtedy ponad 50 banderowcow i zostal zniszczony caly sprzet.
                • brat_ramzesa Re: Walka o Ukraine wchodzi w decydujaca faze. 21.10.14, 11:20
                  O, mowisz teraz tak jak ja, jeszzcze niedawno inaczej mowiles ;)
                  Ostatnio tez wyciekly materialy laczace Porszenka z byla swita kijowska, chodzi o wspolne imprezy Prossiaka, Kolomoja i Janukowicza, ciekawe czy radykalowie polacza sily
                  • igor_uk Nie o to chodzi,Brat... 21.10.14, 11:22
                    Ja nadal nie wierze w to,ze moze powstac majdan pod numerem dwa.Ale wierze w to,ze banderowcy moga probowac przyjac wladze sila.
                    • brat_ramzesa Re: Nie o to chodzi,Brat... 21.10.14, 11:25
                      Ale ja to dolkadnie mam na mysli mowiac o majdanie 2, ja tez nie wyobrazam sobie go tak samo zorganizowanego, co najwyzej banderowcy nauczeni majdanem powiela pewne metody, juz to widze
                      • igor_uk Re: Nie o to chodzi,Brat... 21.10.14, 11:28
                        To w takim razie nie zrozumieli sie.
                  • eva15 Możliwe są już chyba tylko 2 scenariusze 21.10.14, 11:24
                    Jak już pisałam - na Ukrainie możliwe są pewnie już tylko 2 scenariusze:-
                    1) albo kompletny chaos
                    2) albo kompletna, krwawa dyktatura

Wygra ta opcja, na którą postawi Imperium Dobra, a EU ją sfinansuje. Podejrzewam, że będzie to opcja 2).

Czy przegapiłam jakiś inny scenariusz?
                    • igor_uk Tak,Ewa,przegapilas. 21.10.14, 11:26
                      Ty nadal uwazasz,ze wszystko stanie sie tak,jak zazyczy sobie imperium "Dobra".
                      Ja znam trzeci scenariusz.
                      • brat_ramzesa Re: Tak,Ewa,przegapilas. 21.10.14, 11:30
                        Ja rowniez widze inny scenariusz
                        • eva15 Re: Tak,Ewa,przegapilas. 21.10.14, 11:37
                          No to jaki scenariusz obaj widzicie?
                          • igor_uk Re: Tak,Ewa,przegapilas. 21.10.14, 11:43
                            Przez chaos do wladzy dojda prorosyjskie sily.To nie stanie w ciagu kilka tygodnie,ale tak stanie sie.Zachod nie jest wstanie utrzymac Ukraine w swoich rekach,zreszta tego i nie chce.
                            • eva15 Re: Tak,Ewa,przegapilas. 21.10.14, 11:46
                              Igor, sam przecież dobrze wiesz, że zachodnia Ukraina nie jest prorosyjska, zresztą i dawniej nie była i nie będzie.
                              Ukraina może stać się prorosyjska jeśli się rozdzieli , odłączy od siebie swój zachód.
                              • igor_uk Re: Tak,Ewa,przegapilas. 21.10.14, 11:51
                                Trzy obwody zachodniej Ukrainy oddziela sie,przeciez o tym wspominalem w tym watku:
                                "Rozpadu Ukrainy dokonaja banderowcy."
                                • eva15 Re: Tak,Ewa,przegapilas. 21.10.14, 11:57
                                  No fakt, zwracam honor:-)

Te 3 obwody może sobie zabrać Sikorski i Merklowa:-))). Zeby się tylko nie pokłócili ...
                                  • brat_ramzesa Re: Tak,Ewa,przegapilas. 21.10.14, 12:01
                                    Ciekawe czy znow meszkajacych tam Rusionow w gorskich rejonach znow nikt nie spyta o zdanie czy chca z banderowcami
                                    • eva15 Re: Tak,Ewa,przegapilas. 21.10.14, 12:15
                                      Rusini powinn się trochę uaktywnić, może ich wtedy zauważą..
                • eva15 Re: Walka o Ukraine wchodzi w decydujaca faze. 21.10.14, 11:20
                  Marna to pociecha, w końcu ta armia należy do kijowskiej junty i jej słucha...
                  • igor_uk Nie o poocieche chodzi,Ewa. 21.10.14, 11:24
                    A tylko o sam fakt,ze po stronie wrogow Rosji panuje wiele sprzecznosci,a to oslabia ich,a nie Noworosje.
                    • brat_ramzesa Re: Nie o poocieche chodzi,Ewa. 21.10.14, 11:33
                      Eva mysli ze wszystkim kieruja zachodnie sluzby, a wg mnie bedzie tak ze w dobie kijowskiego chaosu bedzie rodzic sie w bolach porodowych Noworosja, w niej nastanie porzadek :)reszte Ukrainy dalej bedzie toczyc chaos ale tam rowniez z czasem nastanie porzadek :)
                      • eva15 Re: Nie o poocieche chodzi,Ewa. 21.10.14, 11:38
                        Właśnie, że nie wierzę. Gdyby zachodnie służby miały wszystko na Ukrainie pod kontrolą, nie byłoby aż takiego bardaku.
                        • brat_ramzesa Re: Nie o poocieche chodzi,Ewa. 21.10.14, 11:41
                          Eva przeczytaj, na czasie
                          rusvesna.su/news/1413881744
                          • igor_uk Ewa,a wiesz gdzie jest Twoj ulubieniec Achmetow? 21.10.14, 11:44
                            Czy cos o tym slyszalas?
                            • eva15 Re: Ewa,a wiesz gdzie jest Twoj ulubieniec Achmet 21.10.14, 11:48
                              Ano nie wiem, gdzie o się aktualnie podziewa...
                              • igor_uk Re: Ewa,a wiesz gdzie jest Twoj ulubieniec Achmet 21.10.14, 11:54
                                Ponoc jest w Doniecku.
                                Wiecej o tym poczytaj tu:
                                www.dialog.ua/news/23670_1413730923
                                • eva15 Re: Ewa,a wiesz gdzie jest Twoj ulubieniec Achmet 21.10.14, 12:13
                                  Ech, czemu on mnie nie słuchał??? Przecież, jak chyba pamiętasz, ja to wszystko napisałam na forum już ca 6 miesięcy temu, tylko nieco innymi słowami: Achmetow nie jest ich i będzie usuwany. To będzie główny przegrany oligarcha w tej wojnie...
                                  Nie chciał mnie słuchać, to teraz ma:-)))

Ахметoв — изгoй нa пирy yкрaинcких oлигaрхoв, и емy этo яcнo дaют пoнять. В кaчеcтве примерoв мoжнo привеcти пoпытки рейдерcких зaхвaтoв принaдлежaщих емy кoмбинaтa «Зaпoрoжcтaль» и шaхтoyпрaвления «Пoкрoвcкoе». Сценaрий везде oдин: прибывaют неcкoлькo coтен aгреccивнo нacтрoенных мoлoдых людей c нaциoнaлиcтичеcкoй cимвoликoй, ocaждaют прoхoдные и врывaютcя aдминиcтрaтивные кoрпyca предприятий. Пoтoм ocaдa cнимaлacь, нo хoзяинy явнo дaвaли пoнять, чтo нa егo coбcтвеннocть глaз yже пoлoжили и «oтoжмyт» при первoй же вoзмoжнocти.
                                  • igor_uk A no nie posluchal... 21.10.14, 13:31
                                    i dlatego straci "wszystko".
                          • eva15 Re: Nie o poocieche chodzi,Ewa. 21.10.14, 12:43
                            Igor, przeczytałam. To przecież walka oligarchów między sobą, to się dzieje cały czas..
                            • igor_uk Ewa,to nie ja... 21.10.14, 13:32
                              to Brat... zalinkowal Tobie ten tekst.
    • romrus Nawet Jankiesi: Ukraine Used Cluster Bombs 21.10.14, 12:31
      eva1.5 napisał(a):
      > Już dłużej zamiatać pod dywan się nie da, zbyt wiele jest dowodów

Ukraine Used Cluster Bombs, Evidence Indicates

The army’s use of cluster munitions, which shower small bomblets around a large area, could also add credibility to Moscow’s version of the conflict, which is that the Ukrainian national government is engaged in a punitive war against its own citizens.

Używanie przez armie bomb kasetowych...podtwierdza wersje konfliktu Moskwy, ktora twierdzi że ukraiński rząd prowadzi karna operacje przeciwko własnych obywateli.

www.nytimes.com/2014/10/21/world/ukraine-used-cluster-bombs-report-charges.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&version=LedeSum&module=first-column-region®ion=top-news&WT.nav=top-news&_r=0
      • eva15 Re: Nawet Jankiesi: Ukraine Used Cluster Bombs 21.10.14, 12:34
        No tak, pewnie dlatego Spiegel odważył się o tym napisać. Była zgoda z centrali w USA, temat puszczono do druku:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka