noyle 08.09.04, 13:11 trzeba uwazac bo jeszcze nasi was zaskarza o nazewnictwo, bo przeciez od niedawna to nie Cyganie a Romowie. a swoja droga dziwi fakt ze posrednio sady popieraja złodziejstwo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tom Re: Cyganie wygrywają procesy w Bułgarii IP: *.bas.roche.com 08.09.04, 14:04 Faktycznie jest to wielki blad, nazwac Cyganow Cyganami... A tak swoja droga to nie ma sie co dziwic, ze tak sa traktowani. Sam wiele razy mialem szanse doswiadczyc jak to z nimi wyglada. W duzej czesci sa sobie sami winni... No ale polityczna poprawnosc ponad wszystko..... Odpowiedz Link Zgłoś
neptus Re: Cyganie wygrywają procesy w Bułgarii 08.09.04, 15:19 Nazewnictwo nazewnictwem, moim zdaniem to tez przegięcie, podobnie jak nie widzę różnicy między murzynem a czarnym. Ale skoro komuś tak bardzo na tym zalezy, niech mu bedzie. Fakt, w gazecie, która ma pretensje do opiniotwórczej, napisać "Cyganie" nie wypada. Zbiorowa odpowiedzialność to inna sprawa. Złodzieja trzeba złapać, udowodnic mu winę i ukarać i tu nie ma znaczenia, jakiej jest nacji. Nawet, jeśli 80% Cyganów trudni się złodziejstwem (to i tak proporcja lepsza niż w naszym rządzie), to pozostałe 20% ma prawo do szacunku i sprawiedliwego traktowania. Inaczej trzeba by za czyny skinów karać hurtem wszystkich łysych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cyganka Brawo, Neptus! IP: *.in-addr.btopenworld.com 09.09.04, 03:24 I dziekuje za wsparcie. Mam nadzieje, ze i w Polsce podobne procesy sie zaczna - chocby za zmuszanie nas do posylanie dzieci do szkol specjalnychb (dla uposledzonych umyslowo). Na rodzicow wywierane sa straszne presje, a jak sie nie godza to dzieciom stwarza sie takie pieklo w szkolach, ze w koncu oddajemy je do tych szkol specjalnych, po ktorych nikt ci zadnej przyzwoitej pracy nie da, nie mowiac o szkolnictwie wyzszego stopnia. W szkole, do ktorej chodzily moje dzieci dyrekcja nie pozwalala romskim dzieci mowic miedzy soba w naszym jezyku. Byly przymusowo polonizowane i to jest granda. Dlatego teraz jestesmy w Anglii, gdzie szkola traktuje moje dzieci i nasza kulture z szacunkiem! Ktos moze nazywac to polityczna poprawnoscia, ale moja rodzina po raz pierwszy od pokolen czuje, ze ma przyszlosc. Odpowiedz Link Zgłoś