Dodaj do ulubionych

Cyganie wygrywają procesy w Bułgarii

08.09.04, 13:11
trzeba uwazac bo jeszcze nasi was zaskarza o nazewnictwo, bo przeciez od
niedawna to nie Cyganie a Romowie.
a swoja droga dziwi fakt ze posrednio sady popieraja złodziejstwo
Obserwuj wątek
    • Gość: Tom Re: Cyganie wygrywają procesy w Bułgarii IP: *.bas.roche.com 08.09.04, 14:04
      Faktycznie jest to wielki blad, nazwac Cyganow Cyganami... A tak swoja droga to
      nie ma sie co dziwic, ze tak sa traktowani. Sam wiele razy mialem szanse
      doswiadczyc jak to z nimi wyglada. W duzej czesci sa sobie sami winni... No ale
      polityczna poprawnosc ponad wszystko.....
      • neptus Re: Cyganie wygrywają procesy w Bułgarii 08.09.04, 15:19
        Nazewnictwo nazewnictwem, moim zdaniem to tez przegięcie, podobnie jak nie widzę różnicy między murzynem a czarnym. Ale skoro komuś tak
        bardzo na tym zalezy, niech mu bedzie. Fakt, w gazecie, która ma pretensje do opiniotwórczej, napisać "Cyganie" nie wypada.
        Zbiorowa odpowiedzialność to inna sprawa. Złodzieja trzeba złapać, udowodnic mu winę i ukarać i tu nie ma znaczenia, jakiej jest nacji. Nawet,
        jeśli
        80% Cyganów trudni się złodziejstwem (to i tak proporcja lepsza niż w naszym rządzie), to pozostałe 20% ma prawo do szacunku i sprawiedliwego
        traktowania. Inaczej trzeba by za czyny skinów karać hurtem wszystkich łysych.
        • Gość: Cyganka Brawo, Neptus! IP: *.in-addr.btopenworld.com 09.09.04, 03:24
          I dziekuje za wsparcie. Mam nadzieje, ze i w Polsce podobne procesy sie zaczna -
          chocby za zmuszanie nas do posylanie dzieci do szkol specjalnychb (dla
          uposledzonych umyslowo). Na rodzicow wywierane sa straszne presje, a jak sie
          nie godza to dzieciom stwarza sie takie pieklo w szkolach, ze w koncu oddajemy
          je do tych szkol specjalnych, po ktorych nikt ci zadnej przyzwoitej pracy nie
          da, nie mowiac o szkolnictwie wyzszego stopnia.
          W szkole, do ktorej chodzily moje dzieci dyrekcja nie pozwalala romskim dzieci
          mowic miedzy soba w naszym jezyku. Byly przymusowo polonizowane i to jest
          granda. Dlatego teraz jestesmy w Anglii, gdzie szkola traktuje moje dzieci i
          nasza kulture z szacunkiem! Ktos moze nazywac to polityczna poprawnoscia, ale
          moja rodzina po raz pierwszy od pokolen czuje, ze ma przyszlosc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka