05.02.15, 21:52
Pentagon analizuje, a za nim Le Figaro, ze rosyjski prezydent jest dotkniety rodzajem autyzmu zwanym zespolem Aspergera.

Taki zespol, jesli wierzyc wikipedii to: upośledzenie umiejętności społecznych, trudności w akceptowaniu zmian, ograniczoną elastyczność myślenia przy braku upośledzenia umysłowego oraz szczególnie pochłaniające, obsesyjne zainteresowania, natomiast rozwój mowy oraz rozwój poznawczy przebiega bardziej prawidłowo w porównaniu do autyzmu dziecięcego. Głównymi kryteriami różnicującymi zespół Aspergera od autyzmu głębokiego są brak opóźnienia rozwoju mowy i innych istotnych jej zaburzeń uniemożliwiających logiczną komunikację, prawidłowy rozwój poznawczy.

Amerykanie doszli do takiego wniosku obserwujac videa z Putinem.

Przyznam sie, ze Putin rzeczywiscie sie troche inaczej zachowuje niz inni politycy przy wystapieniach publicznych. I pewnie kazdy polityk ma jakies zaburzenie psychiczne wsrod ktorych narcyzm (na ktorego forme cierpi m.in nasz byly prezydent Sarkozy) jest dosc powszechny.

Tym niemniej analiza goscia, ktory zaczyna prowadzic pierwsza od lat wojne na kontynencie europejskie jest dosc niepokojaca.

PF
Obserwuj wątek
    • eva15 Wzruszająca naiwność 05.02.15, 22:00
      Tobie każde g.wno medialne można bez problemu wcisnąć. Jesteś wdzięcznym obiektem propagandy, wręcz wymarzonym. Nawet pies Pawłowa nie miałby aż takiego automatyzmu:-)
      • kaszebe12 Re: Wzruszająca naiwność 05.02.15, 22:02
        Przeciez juz dawno wystawiono pefci diagnoze , Ewo...nieco nizej tkwi watek o dostawach broni dla Kijowa.-Ciekawym , czy informacje o polskich dostawach sa prawdziwe.
      • wojciech.2349 Re: Wzruszająca naiwność 05.02.15, 22:11
        Effciu,
        ale krasnal na normalnego nie wygląda.
        • mrs.courvoisier a jeszcze do niedawna go chwalili 06.02.15, 00:29
          że taki z niego samiec alfa, uprawia dżudo, jeździ na koniu z gołym torsem, łowi ryby, nie może się opędzić od młodych kobiet
          • wojciech.2349 Re: a jeszcze do niedawna go chwalili 06.02.15, 01:03
            Podobno Putina wybrał Bieriezowski w sposób
            naukowy. Mnie zastanawiają dwa szczegóły.
            1. Podpułkownik w Rosji na koniec kariery wojskowej to nieudacznik.
            2. Jego dziadek był kucharzem Lenina, Stalina i podobno Rasputina.
    • jk2007 p_f, jestes bardzo latwowierny 05.02.15, 22:01
      te videa sa z sobotworem Putina
    • szwampuch58 Re: Autyzm 05.02.15, 22:01
      bystrzak przyznaje ze lyknol newsa,hehehehe
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,156468279,156509575,Re_a_tym_z_rana_raczy_sie_.html
    • borrka Autyzm ? Nie, botoks. 05.02.15, 22:02
      Brak normalnej mimiki twarzy.
      • karbat Re: Autyzm ? Nie, botoks. 05.02.15, 22:11
        pentagon zbadal , stwierdza - Putinowi rosna nawet wlosy na pietach
        ale beda mieli o czym dyskutowac ... w Polsce ... pod budka z piwem

Merkel , Hollande, jada prowadzic powazne rozmowy dyplomatyczne ,
        z ... ograniczionym autysta ...

• wojciech.2349 off topic 05.02.15, 22:05
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,156516927,156519344,_Mechaniczna_pomarancza_.html
      • ubiquitousghost88 Masz rację wojtuś... 05.02.15, 22:15
        Pefcię trzeba blokować byle jak i byle czym, bo kompromituje Prawy Sektor FŚ...
        • wojciech.2349 sio /bt 05.02.15, 22:18
    • mara571 szczerze PF? 05.02.15, 22:14
      jak sie przyjrzec wiekszosci najwazniejszych politykow i co jest jeszcze gorsze wiekszosci szefow wielkich koncernow to tam nie ma normalnych.
      Tu jest dobry artykul na ten temat.

Omawiane przypadki: R. Branson, S. Job, G. Rinehart, J. Chambers, F. Piëch
      • ubiquitousghost88 Znajdź mi normalnego/ną tutaj, na forum... 05.02.15, 22:19
        ...
    • man_sapiens Re: Autyzm 05.02.15, 23:44
      To obraża aspich. Jedna z rzucających się w oczy cech ludzi z ZA jest to, ze oni nie potrafią kłamać. A Putin łże jak najęty zanim jeszcze usta otworzy.
      • wojciech.2349 Re: Autyzm 06.02.15, 00:34
        man_sapiens napisał:
        > To obraża aspich. Jedna z rzucających się w oczy cech ludzi z ZA jest to, ze on
        > i nie potrafią kłamać. A Putin łże jak najęty zanim jeszcze usta otworzy.
        -----------------------------
        Poczytałem na ten temat i jest jak piszesz.
        Ci z ZA nie kłamią również jako dorośli.

A Putin kłamie dla sportu.
      • krzyysioo Re: Autyzm 06.02.15, 00:40
        Sporo osób właśnie rajcuje się tym że jak ma jakieś zaburzenie psychiczne to już musi być zbok, dewiant i z definicji człowiek zły czy niebezpieczny. Umyka niestety to że osobniki z ZA właśnie nie kłamią, brak im cynizmu i złośliwości. Za to są do bólu logiczni i racjonalni, często też ponadprzeciętnie uzdolnieni w jakichś dziedzinach.

Putinowi diagnozy stawiał nie będę ale ja nie miałbym nic przeciw by moim krajem zarządzał człowiek z ZA, brak empatii do ludzi tu ryzykowny ale może nadrobiłby to właśnie racjonalnością i logiką działania.

A dla mnie temat ciekawostka bo mam dzieciaka który ma chyba sporo z ZA, czasem może trudny w złapaniu kontaktu ale jak się go już złapie i zaakceptuje bezpośredniość to same plusy. Nauczycieli tylko uprzedziłem by spokojnie reagowali na sytuacje gdy "zabije" pytaniem czy reakcją na coś, że tam nie ma cienia złośliwości a jest albo ciekawość albo logiczne jego zdaniem spostrzeżenie :))
        • man_sapiens Re: Autyzm 06.02.15, 19:44
          Jest forum forum.gazeta.pl/forum/f,10034,Inny_Swiat.html - ale wpisy tam są na ogół tragiczne. A o tym jaki jest świat widziany oczami aspiego, powinien przeczytać każdy - otwiera to inne spojrzenie na świat wszystkich dzieci, nie tylko te z krawędzi autyzmu (dorosłych też).
          lubimyczytac.pl/ksiazka/194264/patrz-mi-w-oczy-moje-zycie-z-zespolem-aspergera
          Wiem, że to kompletnie off topic i off FK ale krzysioo nie ma priva a temat może być ciekawy nie tylko dla niego.
          • krzyysioo Re: Autyzm 06.02.15, 20:40
            Ja tam bym się "off topic" absolutnie nie przejmował, tu jest tyle głupawych dyskusji i chamskich przepychanek ze takie odejście od tematu w coś ciekawego może być tylko na plus ;)

A wiedza o tym jak widzą dzieci albo z autyzmem albo z pogranicza autyzmu nie zaszkodzi nikomu, może w wielu wypadkach pomóc. Ja mam dwójkę dzieci, graja w szachy, "ciągotki" autystyczne ma młodszy, ot czasem trafi mu się "uciec w swój świat". W szachy gra sporo dzieci autystycznych, są tutaj zazwyczaj bardzo dobre, pomaga im ten ich sposób "wyłączania się" ze świata zewnętrznego. Mój zaczął grać w wieku 5 lat i często w trakcie partii lub lekcji szachowych błądził gdzieś wzrokiem po suficie lub robił coś innego, np czymś się bawił, wyglądało jakby nie był zainteresowany szachami, do czasu jak nie wykonał posunięcia lub nie został odpytany z tego co się mówi do niego, wtedy zadziwiał innych. Wtedy też (kilka lat temu) jeden z trenerów pokazał mi takie dzieci (w nieco ostrzejszej formie, mój ma bardzo łagodną o ile ma) które tak reagują i powiedział co mają zdiagnozowane.

Mogę podać przykład ze szkoły, cholernie dużo czyta, wpierw bibliotekarka (która przy okazji jest niezła polonistką) zaczęła go podejrzewać o nieczytanie i zaczęła odpytywać z książek, z tego wyszły ich fajne pogawędki w bibliotece, ot dziecko bardzo chętnie opowiadało co jest w sporych cegłach, co się mu tam podobało lub nie podobało (II klasa), równolegle nauczycielka nauczania początkowego miała z nim problem przy czytance 1-2 stronicowej, ot potrafił szybko odpowiedzieć ... że tam nic ciekawego nie ma i na tym kończyło się streszczanie czytanki. Pytaniem (lub uwagą) potrafi "zabić" a pytaniu nigdy nie można odmówić logiki, ot zadaje je z czystej ciekawości. Ogromne zdolności do łamania łamigłówek.

To zmusiło mnie kiedyś do poczytania o tych "zaburzeniach", chyba nawet przy całkiem normalnych dzieciach taka wiedza nie jest zła, bo moim zdaniem pomoże dokładniej się dziecku przyglądnąć i wyciągnąć z niego to co w nim ciekawe a nie wpakować go w jakieś utarte schematy, takie z łagodnym autyzmem wymaga ciut więcej czasu od opiekuna ale i daje później więcej. Tu całkowicie się z Tobą zgadzam, inaczej później patrzy się na wszystkie dzieci, o wiele ciekawiej.

Mnie też nie dziwi że tacy ludzie odnoszą sukcesy, ich logika oraz zdolność zauważania rzeczy czy rozwiązań banalnych ale dla innych ukrytych jest zadziwiająca. To że w krzemowej dolinie było/jest sporo ludzi z autyzmem jest dla mnie naturalne, poza tym że bywa kłopot z relacjami z innymi to bywają genialni ludzie i absolutnie niezłośliwi wobec innych.
            • man_sapiens Re: Autyzm 06.02.15, 20:51
              Tylko że sukcesy odnosi niewielu. Nie każdy ZA jest genialny, większość nie ma żadnego nadzwyczajnego talentu. Spośród tych z nadzwyczajnymi zdolnościami w miarę normalne życie osiąga tylko niewielki ułamek. Reszta i tych zdolnych i tych zwyczajnych jest przez szkołę, rówieśników itd. po prostu wdeptywana w ziemię. Wszyscy aspi piekielnie ciężko pracują od dziecka nad tym, żeby włączyć się do społeczeństwa i bardzo rzadko napotykają już nawet nie pomoc ale choćby brak wrogości. Co więcej, ostatnio obserwuję takie nastawienie np. wśród nauczycieli "ma ZA? Aha, to znaczy że jest geniuszem w matematyce/fizyce/biologii/językach/informatyce (niepotrzebne skreślić), niech przestanie się złośliwie lenić i wygra dla szkoły jakąś olimpiadę".
              Jak masz ochotę pogadać o tym - napisz na priva, może znajdziemy lepszy kanał komunikacji niż to forum :)
              • krzyysioo Re: Autyzm 06.02.15, 21:53
                priva nie mam ale myślę że i tutaj dyskusja nikomu nie zaszkodzi właśnie z powodów o których piszesz. Z jednej strony takie dzieci są "wdeptywane", albo przez równanie do średniej albo poprzez izolacje bo trochę inaczej reagują, choćby samo to jest warte tego by i inni o tym poczytali jeśli znajdą odrobinę chęci.

Ja pamiętam pierwszą swoją rozmowę z nauczycielami, reakcja była na swój sposób obronna, tak jakbym im szykował kłopoty, druga rzecz która mnie uderzyła to jakby pretensje do mnie ze niby szukam dziecku "wariackich papierów". Dzieciak żadnych "wariackich papierów" nie ma i nie zamierzam mu ich robić a nauczyciele z przymrożeniem oka na niektóre rzeczy reagują. I widzę że takie ciut nietypowe dziecko wcale nie wymaga dużo by oddało coś dobrego z nawiązką. Przykład choćby wspomnianej bibliotekarki która nie chce mu pożyczać więcej niż jednej książki bo ... wtedy by przez kilka dni nie przyszedł do biblioteki i nie porozmawiał sobie z nią a jej to sporo radochy daje. Czasem ludzie chyba niepotrzebnie się tego boją a to mogą być fantastyczne dyskusje (nieprawdopodobnie logiczne) z kimś kto ma nieco innych "schemat rozumowania", inny absolutnie nie znaczy gorszy. I tu nawet nie potrzeba genialności ZA, fajne jest już samo spotkanie z innym sposobem postrzegania niektórych rzeczy.

• mrs.courvoisier Pentagon 06.02.15, 00:13
      Widzę że się już pozbierali do kupy po tym wypadku przy pracy 911. A pamiętasz jak zrobili z Kadafiego drag queen?
      • polski_francuz Re: Pentagon 06.02.15, 06:53
        Pozwalniali wielu specjalistow of Rosji po koncu zimnej wojny. Beda nowych wychowywac. Analiza body language to nie jest skomplikowana sprawa. I mozna na pierwszy rzut oka widziec, ze Putin chodzi breiteinig jak ulicznik i jest macho.

Ale tak pewnie chodza i sie zachowuja mali wzrostem policaje/szpiony.

PF
        • mrs.courvoisier macho-wisznu 06.02.15, 07:17
          Putin chodzi jak marynarz, zamaszyście i kiwając się. To zapewne rezultat kompleksu, wynikającego z braku przystojności, takiego że nawet gej na niego nie poleci, chyba że na jego portfel. Ale podejrzewać go że jest członkiem Zespołu Aspergera? On w tym zespole nie chce grać nawet a fujarce i w tym problem.
    • zgred-zisko Re: Autyzm 06.02.15, 07:14
      To, że w rozmaitych krajach robi się badania stanu zdrowia (szczególnie psychicznego) różnych ważnych przywódców, to normalne. Ale publikowanie wyników normalne nie jest. I to wymaga pilnego zbadania.
    • b_666dup to już powoli staje się nudne i tak przewidywalne, 06.02.15, 07:49
      Stara wypróbowana bolszewicka , ups, wróć demokratyczna - amerykańska metoda.
      To już powoli staje się nudne i tak przewidywalne, że nie będę zaskoczony, jak ogłąszą rewelacje typu:

Putin uczestniczył w rytuałach u kanibali z Marsa

Zjawisko kreowania opinii o produkcie, osobie, państwie lub wydarzeniu jest w obecnych czasach jedną z głównych metod osiągania zamierzonych celów i ich uzasadniania w oczach innych.

interia360.pl/swiat/artykul/jak-saddam-zostal-zabojca-dzieci,54435
      www.polskatimes.pl/artykul/663969,na-moich-oczach-gwalcil-chlopcow-wstrzasajace-relacje-z-haremu-muammara-kaddafiego,id,t.html?cookie=1
      • zgred-zisko Re: to już powoli staje się nudne i tak przewidyw 06.02.15, 09:06
        To, że wszyscy szanujący się przywódcy, mając się spotkać i innymi, chcą o nich wiedzieć możliwie dużo, choćby po to, by nie popełnić gafy. Przygotowanie takich materiałów leży w obowiązku MSZ-ów. I wszędzie są to dane poufne.
        A więc są dwa wyjaśnienia
        - albo ktoś wyssał to z brudnego palucha
        - albo ktoś w USA powinien natychmiast wylecieć na zbity pysk
    • ubiquitousghost88 Re: Autyzm... no, no, ale im podpadł... 06.02.15, 11:42
      I nic dziwnego...
      www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=k0KOMWuZIzI
    • gosc_ze_smolenska Re: Autyzm 06.02.15, 12:00
      > Tym niemniej analiza goscia, ktory zaczyna prowadzic pierwsza od lat wojne na kontynencie europejskie jest dosc niepokojaca.

Jak moze nazywac sie choroba z w/w objawami?
      1. Ignorancja
      2. Stwardnienie rozsiane
      • mara571 Re: Autyzm 06.02.15, 14:21
        znasz niemiecki, wiec przeczytaj ten artykul z Die Zeit, do ktorego podalam link.
        Wedlug badan takie schorzenie sprzyja sukcesom!
        • karbat Re: Autyzm 06.02.15, 21:19
          a ... kiedy pentagon zanalizuje ... murzyna ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka