Dodaj do ulubionych

Węgry robią powtórkę z 1939?

18.02.15, 08:49
Jakoś tak średnio podoba mi się przyjmowanie Putina w kraju UE w sytuacji gdy Rosja najechała Ukrainę i stara się sprowadzić ten kraj do upadku. W 1939 odreagowali traktat z Trianon, teraz pewnie Orban bierze odwet za politykę liderów UE wobec małych (tu i ja jestem zdania że byłe demoludy zostały sprowadzone prawie do roli kolonii) oraz za robienie w UE z niego Hitlera. Miłości Orbana do Rosji nie było kiedyś, pytanie tylko czy aby nie przesadnie reaguje na w/w i czy aby po dobrej stronie staje.

A politycy z UE powinni mocno się zastanowić nad tym czy warto upokarzać małych tak jak robiono to Orbanowi kilka lat temu. Jestem pewny że tej wizyty by nie było gdyby swego czasu UE za pomocą MFW nie próbowała Orbana rzucić na kolana. Teraz on na swój sposób upokarza ich pokazując że w polityce nie ma jednej UE. Ot taka UE i taki sojusz militarny gdzie jeden kraj prze prawie do wojny z Rosją a drugi zacieśnia współpracę z nią i podejmuje z honorami jej przywódcę.
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Swoj ciagnie do swojego 18.02.15, 08:55
      I Orban, ktory ma dyktatorskie ciagotki czuje sie z Putinem dobrze. Grajac troche z nim troche z EU wbija klina w unie i staje sie narzedziem w reku Rosji.

Mnie zaciekawiaja esy floresy twoich pogladow. Nie mecza cie te ciagle wygibusy? Trzeba na kregoslup uwazac.

PF
      • krzysiozboj Re: Swoj ciagnie do swojego 18.02.15, 09:03
        Patrząc na Twój kręgosłup to uważam że mam jeszcze ogromny margines bezpieczeństwa. Tu spokojnie bym zapytał co tam w wyzwolonej Libii słychać?
        • zgred-zisko Re: Swoj ciagnie do swojego 18.02.15, 09:17
          Jak również w Iraku i Afganistanie.
          • polski_francuz Analogia 18.02.15, 09:25
            Libii do Ukrainy?

Ach, juz rozumiem. Putin chce obalic autokrate i wprowadzic demokracje.Tylko zaraz, kto jest tym autokrata? Troche sie gubie w tych skrotach myslowych.

I powiem moze lepiej po swojemu. Szatan sie ubral w ornat i ogonem na msze wydzwania. To à propos roznych przybran tworcy watku.

PF
            • krzysiozboj Re: Analogia 18.02.15, 10:01
              Kochaniutki pf, nigdzie, ale to nigdzie nie znajdziesz tu na forum mojej pochwały tego co robi Rosja na Ukrainie, ja myślę ze Twojego radosnego tupania nóżkami przy rozwalaniu Libii sporo bym tu znalazł. Ja nawet jestem w stanie Ciebie tutaj zrozumieć - ot gdyby mój kraj grabił inny kraj (mordy były przy okazji) to mógłbym spokojnie założyć ze część z tego co zagrabione pójdzie dla organizatorów grabieży a część pewnie zasili skarb państwa,tym samym i Tobie coś kapnie.

Analogia jak najbardziej trafna, jedno i drugie to sprowadzanie jakiegoś państwa do poziomu państwa upadłego, to co różni Ukrainę od Libii to nie tylko sposób sprawowania rządów (choć geszefciarz pf nie zrozumie tego nigdy iż w pewnych krajach demokracja niemożliwa) ale też ilość ofiar, myślę że przy Libii ok 2 rzędy większa, procentowo do mieszkańców całego kraju to mogą być nawet trzy rzędy wielkości.

A wszami które dla kilku groszy są w stanie zorganizować innym wojnę domową zwyczajnie się brzydzę, takimi co radośnie tupią nóżkami na widok tych wojen też. Więc nie muszę Tobie chyba inaczej tłumaczyć kim dla mnie jesteś Ty, Twój wielki wódz Sarkozy, Bush, Obama czy Putin.
              • polski_francuz Re: Analogia 18.02.15, 10:16
                Bez przesady.

Francja ma wiele wad, ktore widze jako emigrant, ale nie napadla na Libie dla forsy. Raczej by ukrocic wybryki Kadafiego wobec swego ludu podczas "arabskiej wiosny". Ma tez swoje zasady i nie dostarcza Mistrali Rosji, mimo, ze finansowa za to beknie. Tak sie geszefciarze nie zachowuja.

I wrocmy raz jeszcze do tej analogii. Kto jest Kadafim na Ukrainie? Poroszenko, Jaceniuk? Ja ich raczej widze jako tych, ktorych chcial lud. Lud, ktory swoja wole wykazal na kijowskim Majdanie.

Kogo wiec popiera Rosja? Moze Rosjan z Ukrainy? Moze chce zmienic granice by byc wieksze terytorium. Nic wspolnego to z demokracja nie ma i nie mialo.

Jesli zmiana pogladow gietkiego wygibusa na taki przeciwne najedzcy Putinowi moze cieszyc, to bardzo watpie czy wynika ona z przekonan. Raczej, trudno jest miec prorosyjskiej poglady w dzisiejszej Polsce.

I sie dostosowujesz.

PF
                • krzysiozboj Re: Analogia 18.02.15, 10:23
                  Wskaż mi zakłamany łgarzu przynajmniej jedno miejsce gdzie chwaliłem Putina za najazd na Ukrainę, jeśli łgarzu nie potrafisz to przynajmniej milcz.

A bajeczki jakoby to Francja tak sama od siebie zablokowała sprzedaż mistrali to 7sobie wsadź gdzie tylko chcesz. Francja wręcz słynie ze swych zasad w sytuacji wojny, są one od wieków niezmienne, tu aż dziw bierze że jeszcze białej flagi nie wywiesili przed Putinem.

I napisz hipokryto jak wygląda raj w Libii po ukróceniu praktyk Kadafiego.
                  • polski_francuz Re: Analogia 18.02.15, 10:35
                    Wiele dyskusji, ktore z toba mialem na to wskazywalo. Wlasnie, zes sympatykiem Putina. I moge sie tylko cieszyc, ze ci sie sympatie odmienily. A epitety tylko to potwierdzaja.

Obys tylko wytrzymal z tymi pogladami.

PF

• krzysiozboj Re: Analogia 18.02.15, 11:49
                      Ja mógłbym tu spokojnie napisać w kontekście Ukrainy i Putina - wiele dyskusji z Tobą przeprowadzonych wskazuje żeś pedofil i alkoholik. Dowody mam na to takie same jak Ty na to że pałałem entuzjazmem przy napaści na Putina na Ukrainę. Choć chyba mnie łatwiej byłoby się bronić choćby tym że tą zadymę od zawsze uważałem za wojnę między Rosją i USA, Ty natomiast nigdy nie zaprzeczałeś w sprawie własnej pedofilii.

Mam jeszcze pytanie - załóżmy że mam po sąsiedzku patologiczną rodzinę, on sobie lubi wypić, czasem przyłoży żonie i dzieciom. Jak pójdę i go odstrzelę, żonę wyślę do burdelu, z dziećmi zrobię co mi się żywnie podoba a majątek jego przywłaszczę to zasłużę u pefci na uznanie czy nie? Bo pefcia chyba lubi takie rozwiązania?

www.google.pl/search?q=Kadafi+we+Francji&biw=1280&bih=891&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=yWzkVJn9GevOygP_rIDgCQ&ved=0CDcQsAQ#imgdii=_&imgrc=lL4jAHXv3D0fbM%253A%3B8zPnsrRAHbK8cM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.pisarski.pl%252Fwp-content%252Fuploads%252F2011%252F09%252Fkadafi_g8.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.pisarski.pl%252Fblog%252Fsprawy-miedzynarodowe%252Fkoncert-paryski-libijczycy-i-ich-przyjaciele%252F%3B500%3B333
                      Napisz mi też pefcia czy zbrodnie za które odstrzelono Kadafiego były popełnione nim te zdjęcia zostały zrobione czy po zrobieniu tych zdjęć? bo rozumiem że kraj z zasadami jakim jest Francja (a przy okazji masz tam jeszcze kilku innych wodzów z zasadami) nie podejmował by z honorami zbrodniarza a aresztowałby go. Bo nim zaczniesz drzeć na siebie szaty po wizycie Putina w Budapeszcie to załóż solidne okularki i dobrze popatrz na podlinkowane zdjęcia. Ups, zapomniałem, wtedy nie byłoby jak okraść Libii :/
                • berek_p Re: Analogia 18.02.15, 11:40
                  jaki lud chciał Poroszenko,Turczynowa i Jaceniuka. Ten lud z Krymu i Doniecka oraz Lugańska ?
                  Jaki lud protestował w Kijowie,czy byli to ludzie z południowej Ukrainy,ze stolicy czy z centrum państwa ?
                  co robią bojówki nacjonalistyczne ze Lwowa na wschodzie,rosyjskiej ziemi ? Francuzi bekną,przyjdzie na to czas.
              • xystos Re: Analogia 18.02.15, 13:31
                rosjanie na ukrojonej malorusi sa w ...domu !
    • krzysiozboj Re: Swoj ciagnie do swojego 18.02.15, 10:10
      Udajesz głupiego czy nie musisz? Twórców Ak-Kaidy i ISIS chcesz w Rosji szukać?

pl.wikipedia.org/wiki/Usama_ibn_Ladin
      Gdy w roku 1979 wojska radzieckie najechały Afganistan, udał się do Pakistanu i zajął się organizowaniem pieniędzy i zaopatrzenia dla afgańskich mudżahedinów – organizował pomoc ze strony Stanów Zjednoczonych, Arabii Saudyjskiej i Pakistanu. W Pakistanie założył dom gościnny, który był przystankiem dla ochotników w walce z komunistyczną Armią Radziecką

może tutaj słowo komentarza?

A może porozmawiamy o tym kto zbroił i szkolił armię Saddama? Systemy do inwigilacji Libijczyków dla Kadafiego to też fajny temat, chciałbyś może o to zahaczyć? W Rosji zaczniemy szukać czy od razu tam gdzie trzeba?
    • melord Węgry z Orbanem 18.02.15, 10:11
      staraja sie wyrwac z neokolializmu ,ktory zostal narzucony im przez EU i NATO (wiekszosci bylych demoludow rowniez).
      Opluwaja Orbana gdyz nie chce sluchac upakazajacych dyrektyw z Washigtonu i Brukseli....stara sie dbac tak w polityce wewnetrznej jak i zewnetrznej o Wegierska Racje Stanu.
      Taki odpowiednik Orbana ,neokolonialnej Polsce by sie przydal by za morde nieudacznikow wziasc,gdzie urzedujacy Premier ucieka jak szczur z tonacego statku na ciepla i bez znaczenia posade w EU, gdzie korupcja , zlodziejstwo ,padanie na kolana przed Merkel czy Obama stalo sie tradycja polskiej polityki , bez wzgledu ,ktora partia rzadzi.

www.animatedgif.net/animals/otheranimals/aaroo_e0.gif
      • krzysiozboj Re: Węgry z Orbanem 18.02.15, 10:25
        Tylko czy aby Putin tu za zbawcę może robić? Kiedyś takiego wybawcę od swoich kłopotów w Hitlerze upatrywali, podobnie zresztą jak Słowacy ale to już byłoby za duże OT.
        • melord Re: Węgry z Orbanem 18.02.15, 10:40
          krzysiozboj napisał:

> Tylko czy aby Putin tu za zbawcę może robić?

tego to nie wiem..zbawca napewno nie (jeden juz byl ponad 2 tys. lat temu)
          wydaje sie jednak,ze jakies korzysci Wegrom przyniesie a to sie glownie liczy.
          NIE...jakas watpliwa i zaklamana solidarnosc EU ,gdzie Niemcy, i inni probuja lody krecic z Putinem pomimo sankcji,USA zreszta tez...
          • krzysiozboj Re: Węgry z Orbanem 18.02.15, 11:58
            A to jest trochę już inna bajka. Mi zawsze najbardziej było szkoda tego że po wywaleniu ruskich od nas nie poszliśmy mocniej w grupę wyszehradzką. Otwieramy między sobą własne rynki, grzebiemy się najszybciej jak możemy a na zachodnie korporacje dajemy szlaban na jakiś czas by dać szansę swoim, strategiczne sektory uznajemy że muszą zostać w naszych rękach. Poszło jak poszło w tych krajach.

I całkowicie się z Tobą zgadzam ze wielcy w UE grają cynicznie swoje interesy a na małych wymagają różnych fanaberii w imię takiej czy innej solidarności, choćby i w sprawie gazu, może wpierw Niemcy zakręciliby kurek na rurze bałtyckiej a później wymagali od małych by ruskiego gazu nie brali w imię solidarności? Postawa Niemiec wychodzi choćby teraz przy Ukrainie, na dobra sprawę blokują ostrzejsze sankcje an które ochotę ma USA (USA grają tu też swoją gierkę) a samą Ukrainę zachęcają do kapitulacji przed Rosją. A Orban robi to co Niemcy i Francja, tyle ze nie łże a mówi wprost, ze będzie robił to co uważa za korzystne dla Węgrów.
        • xystos Re: Węgry z Orbanem 18.02.15, 13:34
          ongis Polacy zbawce w osobie Napoleona widzieli
          a Koscól Rzymsko-Katolicki do dzis widzi w nim
          wcielenie Szatana !
        • pijatyka Re: Kiedyś takiego wybawcę w Hitlerze upatrywali 20.02.15, 01:36

I - jak widać - gó... się nauczyli.
    • xystos Re: Swoj ciagnie do swojego 18.02.15, 13:29
      rosja wspiera rowniez cyganow pomagajac im w emigracji do Szwecji i innych infantylnych kraików.
    • gobo2 wegry robia swoje, czyli dbaja o swoje interesy..! 18.02.15, 13:40
      dlatego polska, jest pionkiem, a wegry, konikiem...!

krzysiozboj napisał: (...)
      > Teraz on na swój sposób upokarza ich pokazując że w polityce nie ma jednej UE.
      > Ot taka UE i taki sojusz militarny gdzie jeden kraj prze prawie do wojny z Rosj
      > ą a drugi zacieśnia współpracę z nią i podejmuje z honorami jej przywódcę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka