Dodaj do ulubionych

Renesans Rosji

11.03.15, 19:00
Okazal sie dla zachodu calkowitym zaskoczeniem,chociaz to sam Zachod zrobil wszystko,zeby Rosjanie poczuli sie znow silnymi.
Wspanialy artykul autorstwa F. William Engdahl:

Russia’s Remarkable Renaissance
journal-neo.org/2015/03/09/russia-s-remarkable-renaissance-2/
"Ironically, Washington’s and now de facto NATO’s “undeclared war” against Russia has sparked this remarkable renaissance of the Russian spirit. For the first time in many years Russians are starting to feel good about themselves and to feel they are good in a world of some very bad people. It may be the factor that saves our world from a one world dictatorship of the bankers and their military."
First appeared: journal-neo.org/2015/03/09/russia-s-remarkable-renaissance-2/
Obserwuj wątek
    • antyk-acap Re: Renesans Rosji 11.03.15, 19:04
      Renesans? Raczej całkowity upadek.
      • szwampuch58 Re: Renesans Rosji 11.03.15, 19:10
        wiadomo: 2015 Rosja kaput,hehehehe
      • zabawa-na.102 Capku,przeciez nie znasz angielskiego 11.03.15, 19:12
        Po cholere zabierasz glos,osmieszajac sie przy tym?
    • man_sapiens Re: Renesans Rosji 11.03.15, 19:11
      Ciosek świetnie zna Rosję. Jego diagnoza Rosji pod wodzą führerka Putina:
      Próby odbudowy imperium nie udadzą się jednak, tak jak nie da się ożywić prądem zdechłej żaby.
      • zabawa-na.102 Ciosek nie zna Rosji 11.03.15, 19:13
        To stary komuch,ktory stal na bacznoscc przed ZSRR,a pozniej przed USA.
        • cholenderstwo Zdechłą żabę to on rano w lustrze widział... 11.03.15, 20:34
          ,,,przy goleniu...
          A golnąć już nie może...
          Starzeje się jak serbski opanak... (tj. jak Brzeziński):)
        • man_sapiens Re: Ciosek nie zna Rosji 11.03.15, 22:34
          > To stary komuch

Tym lepiej zna sowieckiego ducha Rosji.
    • smuta2015 Renesans bandytyzmu Rosyjskiego 11.03.15, 19:15
      Dzicz się rozzuchwaliła przez grzeczność i tolerancję Zachodu:/
      • zabawa-na.102 smutasku,gdzie ciebie uczyli ortografii? 11.03.15, 19:24

Małą literą piszemy:

Przymiotniki utworzone od nazw kontynentów, krajów np.: azjatycki, europejski, polski, słowiański.
        Wiecej mozesz poczytac tu:
        sciaga.pl/tekst/50186-51-zasady_pisowni_malej_i_wielkiej_litery
        p.s. jak na banderowca z Kolymyii piszesz po polsku swietnie,ale jak na Polaka wykazujesz sie bardzo kiepska znajomoscia ortografii polskiej.
        • smuta2015 Re: smutasku,gdzie ciebie uczyli ortografii? 11.03.15, 19:26
          Ruski łachu uważaj żebym ciebie nie ćwiczył z literówek!
          • zabawa-na.102 Ha,ha 11.03.15, 19:38
            Nie denerwuj sie,smutasku,przeciez wiemy obaj dobrze,ze Polakiem nie jestes.
            • smuta2015 Re: Ha,ha 11.03.15, 19:44
              Wynocha propagandysto zbrodni na kacapskie fora! Jak to się ruska hołota rozzuchwaliła na polskich forach.
              • zabawa-na.102 Smutasku,niema spraw... 11.03.15, 19:47
                Ale najpierw ty na swoi banderowskie fora.OK?
                • smuta2015 Re: Smutasku,niema spraw... 11.03.15, 20:07
                  Kacapskie świnie juz nawet narodowość próbują rozdzielać i przypisywać:/
                  Precz do swoich zbrodniarzy i czekać na pokrzywy!
                • wujaszek_joe ruska zabawa.. 11.03.15, 22:42
                  jak śmiesz kacapie Polaków języka uczyć?
                  zresztą, pisz sobie. twoją amatorszczyzną caly propagandowy trud idzie w piździec.
                  a ty sobie przy tym na słoninkę zarobisz.
                  zabawa-na.102 napisał(a):
                  > Ale najpierw ty na swoi banderowskie fora.OK?
        • x2014 Re: smutasku,gdzie ciebie uczyli ortografii? 17.03.15, 08:26
          ty ruski pomiocie bedziesz uczyl polskiej ortografii? w twoich gownianych wymiocinach az roi sie od bledow
    • antyk-acap Re: fuj,smutasku... 11.03.15, 20:17
      Typowo ruski antysemityzm. Kosz!!!
      • smuta2015 Re: fuj,smutasku... 11.03.15, 20:27
        Nie brudź się goownem Antykacap, wystarczy że ja się otarłem.
        • zabawa-na.102 Tak to nie czosnek,smutasku? 11.03.15, 20:33
          To ty gdzies w goowno wdepneles i na ludzi wylazles .

Smiesza mnie przyglupy,ktore co w drugim zdaniu pisza o kacapach,glupich ruskach i przy tym oskarzaja innych o antysemityzm.
        • cholenderstwo Smuty mamusia lepiej nie pisała... 11.03.15, 20:53
          Przekupkom wystarczy znać rachunki...
    • humbak Re: Renesans Rosji 11.03.15, 20:32
      Widzisz... jest problem. Odrodzić się może coś, co się kiedyś narodziło, na nie wykwitło na powierzchni tajgi.
      • zabawa-na.102 Ten problem jest wymyslem rusofoba,humbak 11.03.15, 20:36
        A ty jestes rusofobem.

p.s. coraz bardziej belkotliwie piszesz.Kiedys tobie lepiej szlo.Co sie stalo?
        • humbak Re: Ten problem jest wymyslem rusofoba,humbak 11.03.15, 20:59
          Nic się nie stało. To żart był Igor. Kiedyś miałeś więcej dystansu.
          • zabawa-na.102 Re: Ten problem jest wymyslem rusofoba,humbak 11.03.15, 21:03
            napisales:"Widzisz... jest problem. Odrodzić się może coś, co się kiedyś narodziło, na nie wykwitło na powierzchni tajgi."

Mnie chodzi o to,co wytluscilem.To jakis belkot.
            • humbak Re: Ten problem jest wymyslem rusofoba,humbak 11.03.15, 21:06
              Miało być "a". "a nie wykwitło".
              • zabawa-na.102 Re: Ten problem jest wymyslem rusofoba,humbak 11.03.15, 21:19
                I o to mnie chodzilo,humbak.Chciales napisac cos innego,stad literka "n".Dawniej tak u ciebie nie bylo.
                • humbak Re: Ten problem jest wymyslem rusofoba,humbak 11.03.15, 21:22
                  Skoro tak twierdzisz...
                  • zabawa-na.102 Re: Ten problem jest wymyslem rusofoba,humbak 11.03.15, 21:45
                    "N" jest dosc daleko na klawiaturze od "a",a to wyklucza przypadkowe wcisniecie klawisza.Wyraznie widac,ze zaczales pisac cos innego,ale w trakcie pisania cos innego przyszlo tobie do glowy.
                    • humbak Re: Ten problem jest wymyslem rusofoba,humbak 11.03.15, 22:00
                      Kim że ja jestem, by twój osąd podważać?
                      • zabawa-na.102 Re: Ten problem jest wymyslem rusofoba,humbak 11.03.15, 22:28
                        Alez to nie osad,a tylko uwazna obserwacja.
                • x2014 Re: Ten problem jest wymyslem rusofoba,humbak 17.03.15, 08:28
                  sztyrlitz sie znalazl haha od litery n
    • drugiwojwa Re: Renesans Rosji 11.03.15, 20:45
      To logiczne, pod warunkiem mądrego zarządzania. Wcześniej o tym pisałem.
      Podejrzewam że Obama pomaga Putinowi :)
      • eva15 Mara, wsadź głowę do lodówki na otrzeźwienie 11.03.15, 21:27
        Co am portal do teg? Artykuł napisał AMERYKANIN, a dokładniej - Ami o niemieckich korzeniach.
        Zamiast bawić się bez sensu w śledztwo, przeczytaj lepiej ten artykuł, bo jest ciekawy..
        • eva15 Sorry, to było do mary 11.03.15, 21:31
          drzewko mi się przesunęło.
        • mara571 to wlasciwie juz Niemiec 11.03.15, 21:44
          bo od 20 lat zyje w Bundesrepublice.
          Lawiruje miedzy teoriami spiskowymi a pozycjami mocno lewicowymi.
          • eva15 Re: to wlasciwie juz Niemiec 11.03.15, 21:53
            AMEN. Nie potrzebujesz więc czytać artykułu, choć jest ciekawy i jest sporą kopalnią wiedzy.
    • mara571 ku pokrzepieniu serc 11.03.15, 21:21
      kolejny portal zalozony w Rosji, artykuly w dwoch jezykach.
      Leci na serwerze o IP 89.253.233.48 nalezacym do spolki Rusonyx, znowu na Uralu.
      Igor wiarygodnosc buduje sie inaczej.
      • zabawa-na.102 Mara,biedaczka ty nasza 11.03.15, 21:52
        Jednak masz bardzo duzo od babki bazarowej.Ty nie zostanowiasz sie nad tekstem,a tylko od razu lecisz do google,zeby sprawdzic co to za portal,jaki to film omawia sie i o jakiej ksiazce dyskutuje sie. Sadzac po temu,co pisalas o sobie,jestes starsza kobieta i nie ma juz szans na to,zeby ty zaczela myslec samodzielnie.
        • eva15 Re: Mara,biedaczka ty nasza 11.03.15, 21:57
          Różnie bywa, niektórzy z wiekiem mądrzeją, niestety nie wszyscy.
          Moja życiowa obserwacja skłania mnie ku stwierdzeniu, że o ile młodość ma prawo być głupia, narwana i naiwna, o tyle wiek starszy powinien być czasem mądrzenia. To dla mnie jedyny plus upływu czasu i starzenia się. Innych korzyści ze starzenia się nie widzę.Tak więc najsmutniejszy jest widok starszych, którzy niczego nadal nie rozumieją.
        • wujaszek_joe Re: Mara,biedaczka ty nasza 11.03.15, 22:38
          mamy waszą propagande analizowac przed spuszczeniem w kiblu? bo wy tak chcecie?
          i czego jeszcze sobie dzikusy życzycie?
        • mara571 Igorku, rosyjski szowinisto i narodowcu 11.03.15, 22:40
          ja rozumiem, ze cie sie cieplo wokool serca robi, kiedy czytasz panegiryk na czesc twojwj ojczyzny, ale to tylko panegiryk, a prawdy w nim malo.
          Ot chociazby to zdanie:
          Russian biology, Russian math, Russian physics, Russian astrophysics, Russian geophysics—all disciplines approached their subject with a quality that had long before disappeared from American science.
          Rosyjski wklad do biologii jest zaden, w matematyce liczy sie tylko Lobaczewski, z fizyka za Stalina bylo lepiej (wazna dla wojska).
          A uwage porownujaca jakosc rosyjskiej i amerykanskiej nauki traktuje jako dowcip albo kpine z czytelnika.
          zakladam, ze jest jeszcze sporo takich portali i bedziesz czesciej zakladal watki o wspanialej Rosji, kraju miodem i mlekiem plynacym, do ktorego wszyscy wracaja.
          • zabawa-na.102 mara,biedna ty nasz babka bazarowa.. 11.03.15, 22:46
            Jestem rosyjskim imperialistom,a ty zakompleksiona babka,nie majaca zadnych szans na to,ze kiedys zmadrzejesz.
            • mara571 jak ci brakuje kontrargumentow przechodzisz 11.03.15, 22:55
              od razu do chamskich odzywek i opluwania przeciwnika.
              • zabawa-na.102 Mara,jakie moga byc kontrargumenty... 11.03.15, 23:00
                w dyskusji z googlarzem? mam tobie wklejac linki,czy tak jak ty to robisz,wklejac kawalki,zerzniete z cudzych tekstow i udawac,ze to moje dzielo?
                Mara,to kim jestes,zrozumialem dosc dawno,jeszcze wtedy,kiedy pefcia pomowil Ewe,a ty nie potrafila zachowac sie godnie.
                • wujaszek_joe Re: Mara,jakie moga byc kontrargumenty... 11.03.15, 23:04
                  w pewien sposób symbolizujesz swoją bandycką ojczyznę. gdy was nie głaskać po niekształtnej główce to wylatujecie z bombami.
                  czemu żyjecie jak dziady, to wszystko wina ameryki i żydów? innym jakoś wychodzi a wam nie.
            • x2014 Re: mara,biedna ty nasz babka bazarowa.. 17.03.15, 08:34
              ty, kacapski nauczycielu polskiej ortografii a przepraszam ty jestes ruskim imperalistOM na wygnaniu

om

om
    • mrs.courvoisier historia sie powtarza 11.03.15, 21:45
      z jednym wyjatkiem, na to ze wloski renesans (prad kulturalny) dotrze do Rosji z ponad 500-letnim opoznieniem nie ma co liczyc, ale to nic, do W.Brytanii tez nigdy nie dotarl. Tu mamy renesans polityczny Rosji, renesans upartej mysli politycznej ciagnacej sie od czasow carycy Katarzyny II, o sojuszu z Niemcami. Rosja wie ze Niemcy gotowi sa porzucic dla Rosji reszte Europy. To 2 wzajemnie perfekcyjnie uzupelniajace sie gospodarki.
      • eva15 Niemcy dostaną wiatraki jako broń masowego rażenia 11.03.15, 22:20
        Niemcy to mogą sobie porzucić elektrownie atomowe, ale nie kontrolę USA nad sobą.

Zresztą, co do elektrowni - dobrze to ktoś przemyślał, bo od elektrowni A. do bomby A droga dość niedaleka, zwłaszcza w ysoko rozwiniątym technologicznie kraju...

Lepiej Niemcom te zabawki zabrać, niech sobie stawiają wiatraki:-).
    • eva15 Putin obudził ducha w narodzie 11.03.15, 21:50
      Od jakiegoś czasu mam podobne przemyślenia jak Engdahl, ale nie pisałam o tym, bo w końcu moje obserwacje pochodzą jedynie z rosyjskiej tv, prasy, filmów o Rosji , youtube, obserwacji wypowiedzi Rosjan na forum, a nie z bezpośredniej obserwacji na miejscu jak w przypadku Engdahla. Cieszy więc, że on potwierdza moje przypuszczenia. Ja bowiem mam wrażenie, że Putinowi udało się coś, czego sam nawet w marzeniach chyba nie przewidywał.
      Pamiętam dobrze pewną jego wypowiedź sprzed kilku lat, wyraził się wtedy mniej więcej tak :

nie wszystko w ZSRR było złe. Jego (ZSRR) wielką siłą było to, że potrafił porwać i zjednoczyć naród, obudzić w nim dumę, ducha i wyzwolić energię społeczną. Dziś takiego spoiwa brak.

To było jakiś czas temu, teraz wg mnie coraz bardziej wygląda na to, że to właśnie jemu to się udaje. Potwierdzeniem moich przypuszczeń był dla mnie niedawny niemiecki film o Rosji, bardzo ciekawy i zadziwiająco uczciwy, pisałam o nim na forum. Właśnie w tym filmie było widać, jak bardzo Putin jednoczy naród, budzi w nim ducha i jedność. Daje to brakujące spoiwo, które gdzieś się po drodze zagubiło...

Symptomatyczna była wypowiedź rolnika na tym filmie, który powiedział (circa, cytuję z pamięci), że Putin jako przywódca robi wszystko dla państwa i narodu, a on swoją ciężką pracą rolnika na swym odcinku go w tym wspiera, najlepiej jak potrafi. Bardzo mi to utkwiło w pamięci. Zaden europejski obywatel nie wyrazi się nigdy w ten sposób, bo nie ma takiej więzi szacunku i przywiązania między nim a państwem i jego przywództwem.

• zabawa-na.102 Nic by Putinu nie udalo sie,Ewo... 11.03.15, 21:54
        bez wsparcia Zachodu.Putin nie moglby rozwinac swoich zdolnosci,o ile zachod nie zaczalby poniewierac Rosja.
        • eva15 Nie doceniasz Putina:-)))) 11.03.15, 22:01
          Dałby radę i bez "pomocy" Zachodu.:-). On już od dobrych kilku lat jednoczy naród wokół siebie, to przyznaje nawet wraże Centrum Lewady.
          Ale oczywiście - bez "pomocy " Zachodu przebudzenie Rosjan nie byłoby tak silne i jednoznaczne.
          • zabawa-na.102 Doceniam,i to bardzo :-)) 11.03.15, 22:27
            Putin jest patriotem Rosji i zrobil to,czego oczekiwali od niego Rosjanie.Stad tak ogromne poparcie dla niego po tylu latach jego rzadzenia.
            • wujaszek_joe Re: Doceniam,i to bardzo :-)) 11.03.15, 22:40
              u was to sami wybitni przywódcy. Niesamowicie szczęśliwy naród musicie być.
              tylko żyjecie jak dziady, nie zastanawia was to?
      • antyk-acap Re: Putin obudził ducha w narodzie 11.03.15, 22:00
        Hitler też jednoczył naród...
      • eva15 Re: Putin obudził ducha w narodzie 11.03.15, 22:08
        Wracając do tego rolnika wyrażę to obrazowo językiem chłopskim:

w Rosji naród dzięki Putinowi uzyskał pewność, że władza i on (naród) ciągną razem, zgodnie ten sam wóz w tym samym kierunku.

Na Zachodzie naród (narody) ma wrażenie, że władza rozparła się wygodnie na wozie i batem pogania obywateli służących za konie pociągowe, a innych, tych nieprzydatnych spycha tym samym batem z wozu.
        • wujaszek_joe ten duch to najwyraźniej upiór 11.03.15, 22:35
          no to wspaniale pociągnął, w kierunku wojny z bliskimi krajami. ten "krymnasz" to jakies zbiorowe szaleństwo musi być.
      • nie-tak Re: Putin obudził ducha w narodzie 11.03.15, 22:46
        eva15 napisała:
        > Symptomatyczna była wypowiedź rolnika na tym filmie, który powiedział (circa, c
        > ytuję z pamięci), że Putin jako przywódca robi wszystko dla państwa i narodu, a
        > on swoją ciężką pracą rolnika na swym odcinku go w tym wspiera, najlepiej jak
        > potrafi. Bardzo mi to utkwiło w pamięci. Zaden europejski obywatel nie wyrazi
        > się nigdy w ten sposób, bo nie ma takiej więzi szacunku i przywiązania między n
        > im a państwem i jego przywództwem.
        -------------------------------------
        Rosjanie maja porownanie do jakiego stanu doprowadzila Rosje zachodnia finansiera pod rzadami uleglego Gorbaczowa i wiecznie pihanego Jelcyna a dzisiejsza Rosja pod rzadami Putina, nawet sama Clintonowa (jej slynne powiedzenie) nie mogla tego przebolec ze putinowska Rosja sie tak rozwija.
      • x2014 Re: Putin obudził ducha w narodzie 17.03.15, 08:37
        nie wszystko w ZSRR było złe. Jego (ZSRR) wielką siłą było to, że potrafił porwać i zjednoczyć naród, obudzić w nim dumę, ducha i wyzwolić energię społeczną. Dziś takiego spoiwa brak.

to sobie fjutinek przemyslal i wywolal kolejna wojne, powodzenia
    • eva15 Rosja kopiująca Niemcy, Niemcy Anglosasów:-) 11.03.15, 22:43
      Teraz dla odmiany trochę dziegdziu w tym moim putinowskim miodzie.

Igor pisał niedawno w dyskusji, że dualne kształcenie zawodowe (szkoła + zakład pracy) było wielkim osiągnięciem ZSRR. Napisałam wtedy, że to był niemiecki wynalazek skopiowany przez ZSRR. Engdahl potwierdza w pełnej rozciągłości, że cały carski i potem radziecki system kształcenia opierał się na kopiowaniu niemieckiego, konkretnie reform Humbolda, o których też pisałam.

Ciekawe jest jego zestawienie niemieckiego systemu Humbodta hołdującemu wszechstronnemu, starannemu kształceniu w stylu greckim z anglosaskim systemen kształcącym czysto użytecznie, zawodowo.
      • zabawa-na.102 Alez to zadna ujma,Ewo... 11.03.15, 22:48
        brac od innych najlepsze.Ja wielokrotnie pisalem,ze glupi czlowiek uczy sie na wlasnych bledach,madry na cudzych.
        • eva15 Głupi Niemcy 12.03.15, 00:05
          Błędem Niemców jest to, że teraz bezmyślnie kopiują w odniesieniu do studiów system anglosaski. Niemiecki był lepszy..
    • j-k nie ma Renesansu Rassiji, bo nie bylo jej upadku 11.03.15, 22:52
      i wszystko od roku 1990 jedzie tymi starymi, szeroko-torowymi koleinami.

poviadam Ci, przylaczczcie w koncu ten Pietropavl vel Piertropawlowsk.
      tam leci alternatywna zeleznaja daroga na Sybir.
      • jabbaryt Renesans to był w XVI wieku 17.03.15, 13:42
        Humanizm, fascynacja antykiem, Michał Anioł, Leonado da Vinci, Kochanowski, Rej, Boticcelli, uniwersytety, rozwój astronomii.
        Natomiast Iwan Groźny, opriczina, rzeż Nowogrodu Wielkiego to akurat ma więcej wspólnego z Rosją ale nie juz nie z Renesansem.
    • wujaszek_joe oświecenie by wam się przydało 11.03.15, 22:54
      rządzi wami mafia, a wy się cieszycie bo krymnasz.
      psychiatra koniecznie i to od pierwszych klas podstawowych.
      • x2014 Re: oświecenie by wam się przydało 17.03.15, 08:40
        jakbys od przedszkola mial pranie mozgu to tez bys krzyczal krymnasz
    • vladexpat Od dawna o tym piszę 17.03.15, 10:25
      Izolacja Rosji jest zbawienna zarówno dla Rosji jak i dla Zachodu. Zachodowi daje większe bezpieczeństwo a Rosji możliwość autonomicznego rozwoju zgodnego z rosyjską specyfiką.
      Tzw. sankcje powinny przekształcić się w standardowe relacje pomiędzy Rosją i Zachodem.
      • j-k przyznaje 17.03.15, 10:30
        ze to ciekawa uwaga.

z jednym wyjatkiem:
        mieszkancy Obwodu Kaliningradzkiego juz tak nie mysla.
        • vladexpat Re: przyznaje 17.03.15, 11:39
          j-k napisał:

> ze to ciekawa uwaga.
          >
          > z jednym wyjatkiem:
          > mieszkancy Obwodu Kaliningradzkiego juz tak nie mysla.

Od każdej reguły są wyjątki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka