Dodaj do ulubionych

Kochany ten amerykanski styl zycia ...

29.03.15, 21:01
Przez dziesiatki lat byl podgladany, nasladowany i ... niejednego "wachacza" w kompleksy ciezkie wprowadzil.

Ta specyficzna struktura panstwa, oparta na wielonarodowosci, specyfika popkultury, umilowanie amerykanskiego dolara, niewiarygodna milosc do ojczyzny, uwiklanie w wyscig szczurow, uwielbienia dla sportu ... Wszystko to razem wziete stanowi o specyfice "american way of life".

Aby zrozumiec amerykanski styl zycia ... trzeba tu zamieszkac, dotknac i smakowac go dzien po dniu.

Stany Zjednoczone sa zupelnie innym rodzajem panstwa, ktore zna sie z europejskiej ( i nie tylko ) perspektywy. To panstwo sie odradza, a moze raczej odnawia, przez kolejne fale emigracji.

Multikulturowosc jest motorem napedowym.

Materializm, postep, osobisty sukces, purytanizm. Amerykanskie podejscie do zycia cechuje swiadomosc czasu i misjonarski duch ... W Stanach nawet wladza nie jest tak oczywistym wyznacznikiem sukcesu jak pieniadz. Byc bogatym to chwalebna zaiste rzecz.

Amerykanska cywilizacja materialna jest zwiazana z obrastaniem w rzeczy, uslugi i udogodnienia. Nikt tutaj do tej pory nie wymyslil innej miary powodzenia i satysfakcji niz pieniadz. Taka wlasnie jest Ameryka i amerykanski styl zycia.

Ameryka to idea, ktora czyni czlowieka wolnym.
Obserwuj wątek
    • j-k Kochany ten amerykanski styl zycia ... - nie jest. 29.03.15, 21:08
      blueelvic2 napisał(a):
      > Multikulturowosc jest motorem napedowym.

NIE JEST.

sa kultury lepsze i gorsze.
      podobnie z religiami.

motorem napedowym jest
      SYSTEM WARTOSCI.
      • blueelvic2 I system wartosci oparty jest ... 29.03.15, 21:15
        na multikulturowosci.

Stany to twor politycznym, spoleczny i gospodarczy oparty na emigrantch ... Tak bylo i tak jest nadal.
        • j-k jusz cieplej. 29.03.15, 21:22
          oparty jest na wielu kulturach.
          fakt.
          - jednak nie traktuje ich ROWNO.

z kazdej bierze to - co w niej najlepsze.
          • blueelvic2 No wlasnie ... 29.03.15, 21:23
            Bierze to co najlepsze i pcha w przyszlosc, ktora nalezy zmieniac. To jest wlasnie Ameryka.
          • zachodni-wiatr Już cieplej!!! 30.03.15, 00:21
            Już, już, już.......
            Proponuję doktorku "już" napisać 100 razy, bo walisz ten byk od zarania dziejów, albo i wcześniej.
      • blueelvic2 Wiesz Jasiu, ... 29.03.15, 21:22
        ze w Stanach nawet zebrzacy wloczega zapytany na ulicy, jak mu sie powodzi, najczesciej odpowie, iz jest trudno, ale nienajgorzej.

Bo przyznanie sie do bolu glowy, niedyspozycji, takich czy innych klopotow byoby nie po amerykansku. Takie narzekanie zalatywaloby niepowodzeniem, a pechowcy nie sa w tym kraju dobrze widziani.

To tez o czym swiadczy.

• j-k viem... 29.03.15, 21:40
          Tak z ciekawosci:
          ile Ty masz lat ?

bo ja to wszystko wiem - od lat 35-ciu.
          moi kumple z Warszawy sa tam tyle lat
          a ja tyle lat jestem w Reichu :)

kocham amerykanska muzyke
          ale opieka zdrowotna jest tam dla mnie za droga.
          • blueelvic2 Z autopsji znam to ... 29.03.15, 21:48
            rowniez od 35 lat. Sprzedaje wizje Ameryki tym, ktorze jej nie poznali i nie smakowali.
            • ubiquitousghost88 Re: Z autopsji znam to ... 29.03.15, 21:54
              Wszyscy jesteście od wtedy.
              Oglądałem was, jak fala ruszyła...
              • blueelvic2 A wiesz, ze ty mnie nie interesujesz ... 29.03.15, 22:13
                Wachasz, podgladasz, wspinasz sie na palce ... Jezeli z tym tobie dobrze, to nie zaluj sobie.

Kazdy ma swoj wlasny swiat.
                • ubiquitousghost88 Popełnię sepuku :))))))))))))))))))))))))))))))))) 30.03.15, 21:13
                  ............./....//. .............\\....\
                  .........../....//.. ..............\\.... \
                  ...../´¯/..../´¯\... ......../¯`\....\¯`\
                  .././.../..../..../. |_......_|.\....\... .\...\.\..
                  (.(....(....(..../.) ..)....(..(.\....).... )....).)
                  .\..................\../....\.¬......................./
                  ..\................. /...........\................./
                  ....\..............( ............)....... ......./
                  ......\............. \.........../....... ....../
                  • blueelvic2 I po co sie meczysz baranku ... 30.03.15, 23:06
                    images.rapgenius.com/y8tr6tem91rwu80gasjn2age.1000x667x1.png
                    • ubiquitousghost88 Zrzuć te łańcuchy, niewolniku... 31.03.15, 10:11
                      ...
                      • blueelvic2 Widac, ze glupcem nie jestes ... 31.03.15, 15:35
                        Masz wizje i wiedze - prosze zatem napisz cos wiecej o tych lancuchach. Sadze, ze zainteresuje to nie tylko mnie ale i innych.
                        • ubiquitousghost88 Łańcuchy mamony cię opętały... 31.03.15, 21:22
                          A żyje się raz...
    • misterrob Moja synteza tego tematu bedzie krotka, ale wymowna. 30.03.15, 00:32
      www.youtube.com/watch?v=xiRTgw0bFzc
      • blueelvic2 God Bless America ... 30.03.15, 15:56
        www.youtube.com/watch?v=6LSarhZpnMs
    • antyk-acap Re: Kochany ten amerykanski styl zycia ... 30.03.15, 07:47
      Stany to dość specyficzny kraj. Są na przykład bardzo religijni i patriotyczni. Sam kiedyś widziałem jak w sklepie wchodzi kobieta a sprzedawca pyta się czy to prawda że jej syn pojechał na wojnę w Iraku. Ta odpowiada że tak. I nagle wszyscy w sklepie odmawiają modlitwę z jej syna. Zero księdza, zero pastora. I podchodzi jakiś facet i mówi jej że jeden z jego synów będzie jej pomagał na farmie.
      • blueelvic2 To jest wlasnie Ameryka ... 30.03.15, 15:52
        Mozna ja kochac lub nie, ... ale podrobic jej nie sposob. Ona idzie wlasna droga i na nikogo sie nie oglada ... Inni patrza i czasami nasladowac cos tam probuja.
    • jk2007 blueelvic2, nie znasz amerykanskich realiow 30.03.15, 16:13
      33 Strange Facts About America That Most Americans Would Be Shocked To Learn
      thedailycoin.org/?p=23248#sthash.tZK5y6yb.NVdL4Fxr.dpbs
      • blueelvic2 Badz powazny prosze ... 30.03.15, 22:24
        To, co napisales swiadczy tylko o jednym, ze o zyciu w Stanach masz blade pojecie.

Prosze zaprzeczyc w to, co napisalem w watku otwarcia. Watpie, ze to zrobisz. Do tego potrzebna jest odpowiednia wiedza wynikajaca z samego faktu zamieszkiwania tam ...

Nie sprobowales skomentowac, rozszerzyc doswiadczenia .... i ewentualnie w sposob rozsadny zwrocic uwage na plusy i minusy Stanow.

To, ze nie wszystko jest tam cacy kazdy idiota w Wachocku o tym wie i pod tym wzgledem wcale nie jestes odkrywczy. W Dubaju (jezeli tan byles) znajdzisz bardak, syf i getta rowniez, ale nie o tym mowa.

Ja pisalem o Ameryce mojej, ktora postrzegam wlasnymi doswiadczeniami. Jezeli nie masz jej nic innego do zaoferowania tylko swoje wlasne miesnie, to postrzegac ja bedziesz z pozycji wyrobnika, ktory prace raz ma, a raz nie ...

W google znajdziesz tysiace stron o spolecznej niesprawiedliwosci w Stanach ... Czytaj je, a pozniej zrob podsumowanie i zaloz o tym watek.
        • ubiquitousghost88 Re: Badz powazny prosze ... 31.03.15, 10:15
          blueelvic2 napisał(a):

> Prosze zaprzeczyc w to, co napisalem w watku otwarcia.

Żeby dyskutować z Polakami na poziomie naucz się polskiego.
          Albo zaproponuj inny język, którym władasz biegle.
          • blueelvic2 Dziekuje za zwrocona uwage ... 31.03.15, 15:49
            Czy mozesz temu zaprzeczyc ... Tak, o wiele ladniej i przyjemniej dla ucha.
            • ubiquitousghost88 Re: Dziekuje za zwrocona uwage ... 31.03.15, 21:32
              blueelvic2 napisał(a):

> Czy mozesz temu zaprzeczyc ... Tak, o wiele ladniej i przyjemniej dla u
              > cha.

Robisz postępy, brawo!
              Teraz postudiuj parę lat, żeby nauczyć się jasno formułować myśli, z dala od demagogii i taniej propagandy.
              Jak mógłby ktoś zaprzeczać demagogii i propagandzie?
              Wystarczy je nazwać po imieniu.
              • blueelvic2 Czy zwracales uwage na swoje ... 01.04.15, 00:20
                wlasne wpisy?

forum.gazeta.pl/forum/w,904,138926320,138936451,Najnowszej_Pisaly_ja_takie_palanty_jak_ty_chu_ju.html
                A tutaj mamy przyklad wyjatkowej polszczyzny:

Obu do pierdla!
                Jak prowokację "dziennikarską" ogłosimy "czynem honorowym" to będzie to świństwem wyjątkowym uczynionym dla maluczkich, głupich i bezradnych.
                To może lepiej ich powyrzynać, co, panowie "dziennikarze"?

Daj se siana ubi.
                • ubiquitousghost88 Tak, tak, studiuj, studiuj... 01.04.15, 20:51
                  :)
    • jk2007 jako ciekawostka 30.03.15, 16:17
      America Is No Longer A Republic Or A Democracy
      healthandmoneynews.wordpress.com/2015/03/25/america-is-no-longer-a-republic-or-a-democracy/
      • blueelvic2 To twoja sprawa jak postrzegasz ... 30.03.15, 22:48
        Stany.

Na Ameryke mozna patrzec z rynsztoku, ale rowniez z Gramercy Tavern na E 20 st. Wszystko zalezy od twoich "zdolnosci".
    • lubat Re: To też ten amerykanski styl zycia ...? 30.03.15, 21:26
      Ameryka bez urlopów - Sennik amerykański

"Amerykanie mają o Europie pojęcie blade, ale z reguły wiedzą, że Europejczycy mają długie wakacje. Mówią o tym z mieszaniną ironii, zazdrości i irytacji; Europa kojarzy im się z krainą obiboków, którzy co roku dostają miesiąc urlopu, korzystają z publicznej, socjalistycznej służby zdrowia i nie chcą wydawać pieniędzy na wojsko, bo liczą, że Ameryka ich obroni. Dlatego za oceanem dość powszechna jest opinia, że Europa prędzej czy później musi "upaść" (cokolwiek miałoby to znaczyć).
      Z kolei Europejczycy zwykle nie wiedzą, że Ameryka jest krainą niewolników, choć formalnie rzecz biorąc, niewolnictwo zniesiono tam półtora wieku temu. A nawet jeśli wiedzą, to nie zdają sobie sprawy ze skali zjawiska..."

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75477,17678004,Ameryka_bez_urlopow___Sennik_amerykanski.html#ixzz3VtmddNNl
      • antyk-acap Re: To też ten amerykanski styl zycia ...? 30.03.15, 21:49
        To nie tak. Z moich doświadczeń - Amerykanin woli pracować dłużej, czasami i po 16 godzin na dobę, by więcej zarobić. Za to później mogą za to zabalować - jechać na wakacje na Hawaje. Albo kupić wypasione auto. Amerykanin mówi: co będziesz robić w domu? Oglądać tv? Lepiej popracuj jeszcze. Europejczyk woli iść do domu "pożyć". Pobawić się z dzieckiem, iść do kina.
        • romad2447 Re: To też ten amerykanski styl zycia ...? 30.03.15, 22:23
          Prawo w moim stanie zabrania pracowac 14 godz. lub wiecej na dobe i mozna pracowac tylko 13 dni a 14 dnia musisz odpoczac.
        • blueelvic2 Liczy sie pieniadz ... 30.03.15, 23:03
          Historia jest wyjatkowo bogata w przypadki gdzie nowo przybyli po pieciu latach harowania od switu do nocy otwierali swoje firmy, ktore w nastepnych latach wywindowali wlascicieli do pozycji ludzi zamoznych badz ... bardzo zamoznych.

Trzeba miec wizje i szczere checi.
          • ubiquitousghost88 Re: Liczy sie pieniadz ... licz, niewolniku, licz. 31.03.15, 10:35
            pracownia4.wordpress.com/2015/03/26/chaos-w-pelnym-zakresie-kryzysy-sie-mnoza-stany-spadaja-w-przepasc/#more-8836
            • blueelvic2 Liczylem, a jakzeby ... 31.03.15, 15:32
              bylo inaczej. Tylko glupcy nie licza, .... a raczej licza na innych.
      • romad2447 Re: To też ten amerykanski styl zycia ...? 30.03.15, 22:18
        Nikt nie jest w Ameryce niewolnikiem, tylko Amerykanie kochaja dolary, bo duza ilosc dolarow,daje swobode i luz zycia, jak wysoki jest standard zycia w USA wiekszosc Europejczkow nie ma zielonego pojecia.
        • blueelvic2 Zazdrosc i niewiedza doope sciska ... 30.03.15, 23:14
          Znaja temat od przyjaciol, ktorych przyjaciele za wielka wode wyjechali ...

• blueelvic2 Tobie to nawet cos na odleglosc przeszkadza ... 30.03.15, 22:57
        Mnie nie przeszkadzalo. To ja decydowalem jak dlugo mam pracowac. Wyznacznikiem byl stan konta. I dobrze.

Ja pisze o swojej Ameryce i swoich wlasnych doswiadczeniach. Piszesz tylko o innych (znajomych) i to ma byc wyznacznikiem jaka ona jest? A moze twoi znajomi to niedorajdy lub zyciowo przegrani ... Niech wiec wracaja do Europy. W Ameryce trzeba miec kregoslup i miec pomysl co chce sie w niej robic. Ameryka jest dla ludzi z polotem i inicjatywa.

Zyjesz i postrzegasz w zaleznosci od ... dochodow i z tego nalezy zdawac sobie sprawe przed osiedleniem sie w Stanach.
        • 5magna Niezly styl..... 31.03.15, 06:46
          A ty blue to ilu funtowa swinia ???

www.google.ca/search?q=american+obesity&biw=1024&bih=719&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=lCUaVe6PIsrVoASXyoHIAg&sqi=2&ved=0CDwQsAQ
          • x2014 Re: Niezly styl..... 31.03.15, 07:11
            ,,A ty blue to ilu funtowa swinia ???,,
            no pieknie, pokaz swoj ryj to ocenimy, dla ruskiego scierwa kazdy inny to wrog, nie istotne gruby, czarny, skosnooki, homo czy inaczej myslacy. dla scierwa kazdy inny jest do zaye/ba/nia
        • x2014 Re: Tobie to nawet cos na odleglosc przeszkadza . 31.03.15, 07:07
          gowno wiedza o zyciu w stanach, nie ma kraju wiekszych mozliwosci, jak usa,
          jezeli tylko chcesz ciezko pracowac badz uczyc sie,osiagniesz duzo a moze i bardzo duzo, jak niektorzy moi znajomi.
          ja wole wiecej podrozowac a mniej pracowac a ze czasami moja praca polega na podrozowaniu wiec czasami uda mi sie polaczyc przyjemne z pozytecznym. w europie nie mialem takich mozliwosci.
          • blueelvic2 Oczywiscie, ze maja tylko mgliste ... 31.03.15, 15:38
            pojecie, Cos slyszeli, cos przeczytaja i ... wyroki zaczynaja orzekac.

Kompleksy ich zzeraja i zal doope sciska.
    • jabbaryt noc cóz pracuję (jescze) w amrykańskiej 31.03.15, 18:21
      korporacji od 10 lat. Pisze 'jeszcze' bo niedługo laboratorium w którym pracuje zostanie zamknięte. Mam duzo kontaktu z Jankesami. Oczywiście sa oni różni. Jedni fajni inni nie.
      Negatywne cechy które rażą to taka plastikowośc w zachowaniu, totalny egoizm i zero skrupułów aby sobie przypisac cudze zasługi. Z drugiej strony Ameryka jest potęga: naukowa, przemysłową, militarną ekonomiczną, praktycznie Ameryka jest potęga w każdej dziedzinie no może tylko nie kulinarnej. To trzeba szanować i rozumieć.
      Co mnie jeszcze razi to ogromny rozwarstwienie społeczne. Prawie taki jak w Rosji. Amerykanie maja ogromna ilość milionerów i milarderów, ale przeciętny Jankes ma poziom bogactwa taki jak Grek. Takie rozwarstwienie nie jest dobre, jest motorem militaryzmu, napięc społecznych i braku solidarności wewnatrz jednego narodu.
      Nie znam dobrze Amryki, głównie Boston i nie bardzo mi sie tam podoba. Architektura jest tandetna w parkach zamiast koszy na smieci są pomalowane metalowe beczki po chemikaliach. Ale znam wielu ludzi którzy sa zachwyceni Ameryką. Zwłaszcza widzę to u Niemców. Dla nich Ameryka to wolność, dla mnie plastikowa tandeta.
      • 5magna Re: noc cóz pracuję (jescze) w amrykańskiej 31.03.15, 19:20
        news.goldseek.com/GoldSeek/1427816196.php
      • boavista4 Re: ameryka przyciagala mlodziez wtedy 31.03.15, 19:25
        kiedy Europa byla biedna I ludzie byli oszolomieni jazzem I broadwayem. Wtedy czulismy nude I odraze do komunitycznej kultury I propagandy, Dzisiejsza kulturkamps ma odwrotny charaker. Sowiecki styl zostal zamieniony na amerykanski. Wszedzie tylko Madonna , Jazz, amerykanska kultura, Hollywod, polityka , dolar, ekonomia.
        A co do Bostonu, jest to jedno z najladniejszych I najcystrzych miast amerykanskich m a jednak nie dorownuj Wroclawowi !
      • malkontent6 Re: noc cóz pracuję (jescze) w amrykańskiej 31.03.15, 19:41
        jabbaryt napisał:

> zero skrupułów aby sobie przypisac cudze zasługi.

Z tym się raczej nie zgadzam.

Nie bardzo też rozumiem co masz na myśli mówiąc o rozwarstwieniu społecznym. Znam tu sporo imigrantów (z Polski też), którzy dorobili się tu milionów.
      • blueelvic2 Chodzilismy wiec po tych samych ... 01.04.15, 00:59
        scieszkach, bo i ja w Bostonie 10 lat mieszkalem.

Boston jest cudowny i bardzo czysty. Kolonialna architektura przeplatana z historia. Paul Revere i Old State House ... Metro Boston, to miasto 56 Collegow i Uniwersytetow ze slynna MIT. Niezliczona ilosc bibliotek, kluby sportowe z Red Sox, Boston Bruins i z Celticem na czele ...

Cudowna linia brzegowa jest rajem dla zeglarzy (do ktorych i ja sie niesmialo zaliczam) i ilosc przystani i klubow zeglarskich przyprawia o zawrot glowy. Zwroc uwage na ilosc czerwonych punktow.

www.google.ca/maps/search/sailing+in+massachusetts/@42.0629398,-71.7183465,8z/data=!3m1!4b1

Winiarnie i sady owocowe na zachod od Bostonu ... I jeszcze gory.

Architektura nie jest tandetna, ona jest po prostu inna. Prawde mowiac nie architektura o samopoczuciu decyduje. Ona moze umilac, ale tylko tyle i az tyle.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/07/Boston_downtown_skyline.jpg/1280px-Boston_downtown_skyline.jpg

Napisales: Negatywne cechy które rażą to taka plastikowośc w zachowaniu, totalny egoizm i
        zero skrupułów aby sobie przypisac cudze zasługi

Masz widocznie pecha. Przez okres dziesieciu lat nie spotkalem ludzi, o ktorych powyzej wspominasz. Zreszta, nie wiem co masz na mysli piszac: plastikowos w zachowaniu.

Pierwszy raz w zyciu spotykam sie z takim okresleniem.

... praktycznie Ameryka jest potęga w każdej dziedzinie no może tylko nie kulinarnej.

Z ta opinia wyjatkowo sie nie zgadza. Malo, powiem nawet wiecej. Nikt im pod tym wzgledem nie dorowna ... Moze jedynie Burgundia i Toskania jest inna. W Ameryce sa wszystkie kuchnie swiata czego chyba nie zdazyles zauwazyc.

Tandete mamy wszedzie i tendetne jest malpowanie wszystkiego co amerykanskie. Malpowano wszystko: gume do zucia, programy amerykanskie, muzyka, styl bycia i nawet ten srodkowy palec ...

• jabbaryt Re: Chodzilismy wiec po tych samych ... 01.04.15, 13:02
          Ja byłem w sumie w Bostonie może, ze dwa trzy miesiące.
          Mieszkałem gdzieś na pograniczu Arlington i Cambridge (Alewife station) w hotelu (Hawthorn Suites) w Arlington. Hotelowe żarcie to koszmar z ulicy Wiązów. Ale OK byłem też w dobrych restauracjach.
          Centrum Bostonu znam jak turysta. Szwendałem się tez po nadbrzerzach.
          Byc może na moje negatywną ocene wpływa fakt, że bywałem tam głownie w zimie.
          Ale naprawde wszystko było brzydaśne i tandetne. Stacje metra wygladały poprostu koszmarnie. Zero estetyki. Byle taniej. Słupy elektryczne jak sie któryś zaczął łamać to dostawiono drugi i skręcano oba śrubami.
          Oczywiśce chyle czoło przed amerykańska nauką i uniwestytetami Harvard czy MIT, które miałem pod nosem. Ameyka ma nowoczene korporacje, których im mozna pozazdrościć. Nie twierdzę że każdy Jankes jest be bo spotkałem paru bardzo fajnych ludzi. Ale ogólnie Boston mi sie nie podobał, przeżyłem wręcz szok.
          Zresztą moi koledzy Amerykanie, których firma zesłała do serca Europy tez spieprzali do domu w podskokach i wielką radoscią w sercu.

• blueelvic2 Szukanie swojego miejsca w swiecie ... 01.04.15, 14:05
            nie jest latwe.

Przez rok mieszkalem we Wiedniu i moglem w nim zamieszkac na stale. Wieden jest przepiekny i ta ... goraca czarna mokka i przeslawny mazagran - zmrozona kawa z lodem i likierem Maraschino. Kawiarnia Hof Zur Blauen Flashe, Central w stylu Art Deco, no i oczywiscie Demel, .... a jak Demel to i Apfelstrudel - a jak, a co!!! Te wspaniale barokowe palace Schonbrunn i Belveder ..... przepiekny bulwar Ringstrase. Hofburg i katedra Sw. Stefana. Filharmonia, muzyka, a nad tym wszystkim duch Strausa i .... naszego rodaka Kulczyckiego. Coz za cudowna kompozycja duchowych wzruszen.

Ale to nie bylo to. Brakowalo przestrzeni, nie bylo morza, a ludziom brakowalo fantazji ...

Austriacy byli bardzo zamknieci podobnie jak Belgowie czy Szwajcarzy. Wybralem Kanade i USA. To wlasnie tutaj zrealizowalem swoje marzenia i odnalazlem to, co w zyciu liczy sie najbardziej ... radosc i szczescie.

Znalezienie swojego miejsca w swiecie jest bardzo wazne i tak bardzo indywidualne.

• romad2447 Re: noc cóz pracuję (jescze) w amrykańskiej 01.04.15, 06:36
        jabbaryt
        Nie wiem jak sie znasz na architekturze ale John Hanckok Tower in Boston, jest dzielem firmy ktora przewodzi M.I.Pei swiatowej slawy architekt, ktory takze zaprojektowal kontrowensyjna piramide w Paryzu, wiec moze nie tandetna architektura a kwestia gustu.
        Jezeli cos krytykujesz to musisz znac fakty, bogactwo jest wymierne,inaczej Twoje porownanie Amerykanina z Grekiem tylko Cie osmiesza.
        • jabbaryt Re: noc cóz pracuję (jescze) w amrykańskiej 01.04.15, 13:10
          Porównanie przeciętnego Amerykanina z Grekiem to twarde fakty ekonomiczne publikowane przez bank Kredit Suisse. Pisałem o tym w osobnym wątku pt:Przeciętny Rosjanin biedniejszy od Pakistańczyka. Ten wątek jest umieszczony na forum Rosja i tam łatwo go znajdziesz. Ze wszystkimi linkami.
          Ameryka jest bardzo bogatym krajem ale jest tam ogromne rozwarstwienie społeczne. Tam jest też dużo nędzy i ludzi bezdomnych. Taki przeciętny Jankes wcale nie jest milionerem i raczej kiepsko zarabia. Myśle że żyje dużo gorzej niż przeciętny Francuz, Niemiec czy Anglik.
          • misterrob Fakty ekonomiczne. 01.04.15, 14:15
            en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_average_wage
            • jabbaryt Re: Fakty ekonomiczne. 01.04.15, 15:09
              postaraj się jeszcze zrozumieć różnice między średnia płacą a płacą który otrzymuje przeciętny Amerykanin. Trzeba zrozumieć róznice między średnia a medianą.
              • misterrob A moze kolega cos niecos wyjasni. 01.04.15, 15:58
                Jak wiec sa zarobki przecietnego Jankesa? Kim jest przecietny Jankes, a kim jest przecietny Grek?

Srednia placa i przecietny Amerykanin - podaj konkretne cyfry kolego i ich zrodlo.

... ale przeciętny Jankes ma poziom bogactwa taki jak Grek.
                • jabbaryt Re: A moze kolega cos niecos wyjasni. 01.04.15, 16:37
                  Może inaczej pisząc o poziomie bogactwa nie miałem na myśli zarobków ale wielkość posiadanego wielkośc majątku. Tzn aktywa typu nieruchomości i różnego rodzaju formy oszczedzania. Jak wejdziesz na stronę credit suisse tam są takie raporty dotyczące bogactwa różnych narodów.
    • szwampuch58 Re: ile wnosisz na wage? 31.03.15, 19:48
      zywego ciala
      i.imgur.com/r68g0.jpg
      • blueelvic2 Z "Re:" cz bez "Re:" ? 01.04.15, 01:02
        Drobnostka, o ktorej masz male pojecie, ale dla wagi ma kolosalne znaczenie.

To tak, jakbys wage swego ciala podawal bez wagi jaj.
    • zeitgeist2010 godny uwagi wątek 01.04.15, 10:34
      blueelvic2 napisał(a):

(...) > Aby zrozumiec amerykanski styl zycia ... trzeba tu zamieszkac, dotknac i smakowac go dzien po dniu.
      >
      > Stany Zjednoczone sa zupelnie innym rodzajem panstwa, ktore zna sie z europejsk
      > iej ( i nie tylko ) perspektywy. To panstwo sie odradza, a moze raczej odnawia,
      > przez kolejne fale emigracji.
      >
      > Multikulturowosc jest motorem napedowym.
      >
      > Materializm, postep, osobisty sukces, purytanizm. Amerykanskie podejscie do zycia cechuje swiadomosc czasu i misjonarski duch ... W Stanach nawet wladza nie jest tak oczywistym wyznacznikiem sukcesu jak pieniadz. Byc bogatym to chwalebna zaiste rzecz.
      >
      > Amerykanska cywilizacja materialna jest zwiazana z obrastaniem w rzeczy, uslug
      > i i udogodnienia. Nikt tutaj do tej pory nie wymyslil innej miary powodzenia i
      > satysfakcji niz pieniadz. Taka wlasnie jest Ameryka i amerykanski styl zycia.
      >
      > Ameryka to idea, ktora czyni czlowieka wolnym.

w zalewie rusycyzmu i prowincjalnosci.

Twoje refleksje zyskują na wartosci, gdy doslownie zrozumieje sie "Ameryke" tak ja to robie z zasady. Chociaz ty jak zawsze jestes dokladny referując do stanow zjednoczonych.

Kanada, USA, Brazylia, Argentyna, CHile i te pozostale 40 nacje to Ameryka, ktora nigdy sie nam nie znudzi.
      • blueelvic2 Witaj zeitgeisi ... 01.04.15, 14:12
        Kazdy ma swoja wlasna recepte, aby zrealizowac swoje lepsze lub gorsze marzenia. W tym miejscu nalezy powiedziec, ze jest bardzo duzy odsetek tych, ktorzy swojego "celu glownego" nie okreslili lub nad nim sie nie zastanawiali w mysl zasady "jakos to bedzie". Mozna i tak, ale ...

Generalnie pisze o Ameryce Polnocnej, bo ona jest mi najblizsza. Inne znam tylko z turystycznych wypadow, a to jest juz troche wypaczony poglad.

Duzo miejsca jest na tym swiecie, ktore mozna pokochac ...
    • gobo2 i pomyslec, ze chiny wymyslily inna miare....! 01.04.15, 15:19
      i pomyslec, ze usa, bezbronna jest,wobec innych miar....!

blueelvic2 napisał(a):
      >
      > Amerykanska cywilizacja materialna jest zwiazana z obrastaniem w rzeczy, uslug
      > i i udogodnienia. Nikt tutaj do tej pory nie wymyslil innej miary powodzenia i
      > satysfakcji niz pieniadz. (...)
      • romad2447 Re: i pomyslec, ze chiny wymyslily inna miare.... 01.04.15, 18:34
        pieniadz czyni ludzi wolnym, nikt tego nie zrozumie dopoki nie dorobi sie troche szmalu,
        w USA najszybciej i najlatwiej mozna ten szmal zrobic.
        • 5magna Re: i pomyslec, ze chiny wymyslily inna miare.... 01.04.15, 20:34
          Ponieaz 90% ludzi tego szmalu nie zrobilo to zyje im sie golo ale wesolo....
          • romad2447 Re: i pomyslec, ze chiny wymyslily inna miare.... 01.04.15, 22:48
            Moze troche faktow dla oswiecenia:
            www.city-data.com/top2.html
            • 5magna Re: i pomyslec, ze chiny wymyslily inna miare.... 01.04.15, 22:54
              www.thenation.com/article/176242/americas-shameful-poverty-stats#
    • jk2007 Re: Kochany ten amerykanski styl zycia ... 01.04.15, 22:50
      Half of U.S. Households Struggle to Save Even a Few Cents
      investmentwatchblog.com/half-of-u-s-households-struggle-to-save-even-a-few-cents/
      • 5magna Re: Kochany ten amerykanski styl zycia ... 01.04.15, 22:57
        www.google.ca/?gws_rd=ssl#q=america%27s+poorest+cities
      • blueelvic2 Przestan doope zawracac ... 02.04.15, 02:29
        Poczytaj i pomysl ...

en.wikipedia.org/wiki/Household_income_in_the_United_States
        • 5magna Re: Przestan doope zawracac ... 02.04.15, 05:34
          www.alternet.org/economy/10-ways-america-has-come-resemble-banana-republic

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka