Dodaj do ulubionych

Kto i jak uratował rosyjskiego lotnika

29.11.15, 11:44
Rosjanie podali bardzo ciekawe szczegóły odnośnie akcji ratunkowej rosyjskiego lotnika.
Okazuje się, że oprócz rzecz jasna ros. lotnictwa, na ziemi akcję przeprowadziła libańska Hezbollah i wyszkoleni przez Irańczyków żołnierze syryjskiego specnazu, a dowodził akcją irański generał oddziału specjalnego Al-Quds Korpusu Straży Rewolucji Islamskiej.

Tekst po polsku:

pl.sputniknews.com/swiat/20151129/1538286/rosja-syria-su24.html
Obserwuj wątek
    • eva15 Turcja chciała mieć rosyjskiego zakładnika 29.11.15, 11:52
      W tym artykule jest sporo uderzających informacji. Mnie najbardziej uderzyły dwie, teraz o jednej a zachwilę o drugiej w osobnym poście:

Według słów rozmówcy Agencji Sputnik, jedna z przyczyn sukcesu operacji polega na tym, że między Turkami i popieranymi przez nich terrorystami pojawiła się różnica zdań, ponieważ Turcy chcieli wziąć rosyjskiego lotnika jako zakładnika, zawieźć go do Turcji i wykorzystać jako główny instrument szantażu politycznego w stosunku do Rosji. Natomiast terroryści chcieli, aby rosyjskiego lotnika spotkał taki sam los, jak spalonego żywcem jordańskiego pilota, aby wywołać strach w sercach rosyjskich pilotów. Te właśnie różnice zdań pozwoliły wygrać czas, a operacja uratowania rosyjskiego pilota zakończyła się sukcesem w ciągu około dwóch godzin.

Czyli - zestrzelenie nie było dziełem "przypadku" lecz zaplanowaną przez rząd akcją mającą wymusić na Rosji (via zakładnik) dostosowanie się do żądań Turcji odnośnie Syrii.

Czytaj więcej: pl.sputniknews.com/swiat/20151129/1538286/rosja-syria-su24.html#ixzz3ssOjPZ9x
      • tojabogdan dlatego całe te wydarzenie zostało sfilmowane 29.11.15, 11:58
        ktoś już tam czekał z kamerką na rosyjski samolot

eva15 napisała:

...Czyli - zestrzelenie nie było dziełem "przypadku" lecz zaplanowaną przez rząd a
        kcją mającą wymusić na Rosji (via zakładnik) dostosowanie się do żądań Turcji o
        dnośnie Syrii.
        • eva15 Re: dlatego całe te wydarzenie zostało sfilmowane 29.11.15, 12:08
          Tak, niewątpliwie. Wygląda na to, że pod przykrywką Syrii Zachód rozpoczyna tureckimi rękoma wojnę z Rosją.
          • banderom.nie Re: dlatego całe te wydarzenie zostało sfilmowane 29.11.15, 12:12
            eva15 napisała:

> Tak, niewątpliwie. Wygląda na to, że pod przykrywką Syrii Zachód rozpoczyna tur
            > eckimi rękoma wojnę z Rosją.

Ewa,miej trochę umiaru :-)

• eva15 Re: dlatego całe te wydarzenie zostało sfilmowane 29.11.15, 12:14
              banderom.nie napisał(a):

> Ewa,miej trochę umiaru :-)

forum.gazeta.pl/forum/w,50,159437042,159437304,Turcja_szykuje_sie_do_wojny_ladowej_.html
              • banderom.nie Re: dlatego całe te wydarzenie zostało sfilmowane 29.11.15, 12:24
                eva15 napisała:

> rel="nofollow">forum.gazeta.pl/forum/w,50,159437042,159437304,Turcja_szykuje_sie_do_wojny_ladowej_.html

Ewa,nadal wzywam- miej trochę umiaru.I naucz się odróżniać informatyczny chaos od realności.
                Jak Ciebie czasami czytam,to mi się wydaje,że cały zachód marzy popełnić samobójstwo za pomocą wojny nuklearnej.
                • eva15 Re: dlatego całe te wydarzenie zostało sfilmowane 29.11.15, 12:30
                  Zgłoś pretensje do tego artykułu, ja go tylko podaję/cytuję.
                  Czy Twoim zdaniem ten artykuł pisze nieprawdę i Turcja nie gromadzi wojsk przy granicy?
                  • banderom.nie Re: dlatego całe te wydarzenie zostało sfilmowane 29.11.15, 14:11
                    eva15 napisała:

> Zgłoś pretensje do tego artykułu, ja go tylko podaję/cytuję.

To nie jest artykuł,to blog,a Ty go wklejasz na potwierdzenie swojej racji.Jak tak dalej pójdzie,to zaczniesz, jako dowód, używać postów bystrzaków :-)

> Czy Twoim zdaniem ten artykuł pisze nieprawdę i Turcja nie gromadzi wojsk przy
                    > granicy?

Oczywiście,że to kłamstwo.Jak by Turcja zgromadziła pod granica Syrii 1000 pojazdów opancerzonych,w tym mnóstwo czołgów i dziesiątki tys. żołnierze,to na RT pokazywaliby dzień i noc kolumny tureckie zmierzające ku granice.
        • amunicyjny1 Re: dlatego całe te wydarzenie zostało sfilmowane 29.11.15, 12:13
          ktoś już tam czekał z kamerką na rosyjski samolot

Pewnie nawet z trumnami

Ciało pilota obecnie znajduje się w Turcji
      • jk2007 cyrk z rosyjskimi lotnikami 29.11.15, 12:00
        www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/turcja-zestrzelenie-rosyjskiego-samolotu-zabity-pilot,598534.html
        newsvo.ru/news/96069#./96069?&_suid=144879081735909900939490951758
        • karbat Re: cyrk z rosyjskimi lotnikami 29.11.15, 12:11
          skad u Turka, az tyle squ...elstwa ....

cialo zestrzelonego pilota znajduje sie Juz na terenie Turcji , i dalej ..
          podaje premier rzadu tureckiego , - na prosbe Moskwy moze byc przeslane do Rosji ..

jak mozna strzelac do ratujacego sie na spadochronie bezbronnego pilota ,
          byl az takim zagrozeniem dla bezpieczenstwa Turcji ....

Polska jest sojusznikiem USA, USA sa sojusznikiem zdradzieckich Turkow, Arabii Saudyjskiej
          kogo popieraja te dwa kraje .. njie jest zadna tajemnica .

• eva15 Bandyci z najnowszym uzbrojeniem 29.11.15, 12:03
        Największym zaskoczeniem był dla mnie ten fragment:

— Terroryści bazujący w tym rejonie mieli do swojej dyspozycji nowoczesną broń klasy „ziemia-ziemia”, „ziemia-powietrze”, a nawet taką broń, której nie mają państwa sojusznicze Stanów Zjednoczonych i członków NATO!

Najnowszą nieudostępnianą NATO broń mają tylko dwa kraje. Widać jeden z nich albo oba uznał(y) terrorystów islamskich za bardziej godnych zaufania niż sojusznicy z NATO i dali im taką broń....
        • eva15 Re: Bandyci z najnowszym uzbrojeniem 29.11.15, 13:17
          Jakoś nikt nie komentuje najciekawszego wg mnie fragmentu artykułu...
        • malkontent6 Re: Bandyci z najnowszym uzbrojeniem 29.11.15, 18:01
          Zielone ludziki na Ukrainie kupowały taką broń w sklepach.
    • szczery.usmiech.grabarza Jedno jest pewne... 29.11.15, 12:07
      ...kazdy turecki samolot, helikopter, czy jakis inny latajacy kebab bedzie zestrzelony nad terytorium Syrii.
      I bardzo dobrze! ":)))
      Teraz roznej masci Turkmenow i innych terrorystow bedzie mozna spokojnie powyrzynac. Co juz zreszta sie dzieje. :)))

• eva15 Turcja szykuje się do wojny lądowej... 29.11.15, 12:12
        Niestety wcale nie jest pewne. Też mi się wydawało, że Turcja siądzie na tyłku, ale wygląda na to, że nie.

Jeśli to prawda, co podaje poniższy artykuł, to zanosi się na b. poważną, nieobliczalną w skutkach wojnę. Turcja szykuje się do operacji lądowej w Syrii - przerzuca wojska i ciężki sprzęt pod granicę.

postskriptum.org/2015/11/29/gazientep/2/
        Czyli - pod przykrywką wojny syryjskiej NATO/USA chcą łapami Turków rozpocząć wojnę z Rosją.
        Turcja da to, czego NATO cały czas brakowało - wojsko operujące na lądzie.
        • karbat Re: Turcja szykuje się do wojny lądowej... 29.11.15, 12:21
          eva15 napisała:

> Jeśli to prawda, co podaje poniższy artykuł, to zanosi się na b. poważną, nieob
          > liczalną w skutkach wojnę. Turcja szykuje się do operacji lądowej w Syrii - prz
          > erzuca wojska i ciężki sprzęt pod granicę.

ale jak Turcy .... uzasadnia napasc na Syriie ...

chec pomocy dla bandytow terrorystow z IS .. ropa od IS musi dalej plynac do Turcji ...
          albo , - pomoc dla innych zbrojnych ugrupowan terrorystycznych .. al - Kaida , al - Nusra ..
        • szczery.usmiech.grabarza Re: Turcja szykuje się do wojny lądowej... 29.11.15, 12:22
          Spokojnie Ewa. Te kilka czolgow i kupa innegot tureckiego badziewia przy syryjskiej granicy duzo nie wskora.
          Jedno jest pewne: z kazdym dniem ta banda turkmenskich gnojkow przy granicy z Turcja jest coraz mniej liczna.

Z czasem i inne bandy podziela ich los :))) Czego im caly cywilizowany swiat im zyczy!
        • banderom.nie Re: Turcja szykuje się do wojny lądowej... 29.11.15, 12:29
          eva15 napisała:

> Jeśli to prawda, co podaje poniższy artykuł, to zanosi się na b. poważną, nieob
          > liczalną w skutkach wojnę. Turcja szykuje się do operacji lądowej w Syrii - prz
          > erzuca wojska i ciężki sprzęt pod granicę.

Na samej gorze zalinkowanej strony widnieje napis :PostSkriptum Свaлкa Иcтoрии
          Свaлкa - z rosyjskiego,wysypisko śmieci.

• eva15 Re: Turcja szykuje się do wojny lądowej... 29.11.15, 12:51
            OK, jeśi to rzeczywiście nieprawda, to jestem uspokojona. Ale nie do końca, bo:

Zachód (NATO/USA) cały czas powtarza jak mantrę, że wojny w Syrii nie da się wygrać tylko bombardowaniami, bez wojsk lądowych. Wojska są konieczne, ale oczywiście nikt z Zachodu nie chce narażać swojego tyłka. Kto wie, czy nie zaczną namawiać Turcji, to byłoby logiczne...
            • 5magna Re: Turcja szykuje się do wojny lądowej... 29.11.15, 14:17
              Moze Zirinowski ma racje. Turcje trzeba zniszczyc bronia atomowa.....

www.torontosun.com/2015/11/28/kremlin-says-putin-fully-mobilized-to-tackle-threat-from-turkey
              • nie-tak Re: Turcja szykuje się do wojny lądowej... 29.11.15, 14:21
                Turcja pod sułtanem zniszczy się sama są już początki tego.
            • banderom.nie Re: Turcja szykuje się do wojny lądowej... 29.11.15, 14:23
              eva15 napisała:

> OK, jeśi to rzeczywiście nieprawda, to jestem uspokojona. Ale nie do końca, bo:

A jak zesz inaczej :-)

> Zachód (NATO/USA) cały czas powtarza jak mantrę, że wojny w Syrii nie da się w
              > ygrać tylko bombardowaniami, bez wojsk lądowych. Wojska są konieczne, ale oczy
              > wiście nikt z Zachodu nie chce narażać swojego tyłka. Kto wie, czy nie zaczną n
              > amawiać Turcji, to byłoby logiczne...

Aha,i właśnie teraz,jak Rosja tam usadowiła się,zachód postanowił wysłać siły lądowe,jak by wcześniej tego nie mógł zrobić,a Turcy zgodzą się służyć za mięso armatnie.
              Ewo,jak już uznamy,że to wszystko jest jedna wielka prowokacja,to jej cela jest Erdogan.On od dłuższego czasu jest do odstrzelenia.Kiedyś to wprawie udało się.Zorganizowane przez zachód protesty mieli wszystkie szansy odnieść skutek,ale Erdogan,jako Premier, wtedy zagrał vabank,rozgonił protesty przy pomocy brutalnej siły i demonstracyjnie zwrócił się do Rosji.Stany musieli wtedy przełknąć to,żeby nie dopuścić całkowitego zerwania stosunków z Turcja i nie oddać jej w łapska Putina.O ironia,wtedy Erdogana,de facto,uratował Putin.Dzis Putin Erdogana ratować nie będzie.
              Rzydostwa nie zapomniało Erdoganowi i jego ataki na Izrael,i jego probe prowadzić samodzielna politykę.On zbyt mały,żeby podskakiwać.
              • banderom.nie Ewa,znalazłem dla Ciebie te czołgi :-) 29.11.15, 15:05
                СМИ: Тyрция перебрocилa к cирийcкoй грaнице 20 тaнкoв
                russian.rt.com/article/132614

Тyрецкие вoенные перебрocили к cирийcкoй грaнице c зaпaдa cтрaны дoпoлнительнo 20 тaнкoв. Об этoм cooбщaют меcтные СМИ co ccылкoй нa вoенные иcтoчники.

«Двaдцaть тaнкoв, рaзмещённых в зaпaдных прoвинциях Тyрции, были перебрoшены пo железнoй дoрoге в Гaзиaнтеп нa юге cтрaны, oткyдa oни в coпрoвoждении пoлиции и жaндaрмерии были перепрaвлены к cирийcкoй грaнице», - цитирyет РИА Нoвocти cooбщение СМИ.

• eva15 Re: Ewa,znalazłem dla Ciebie te czołgi :-) 29.11.15, 15:31
                  No widzisz ! :-).
                  • banderom.nie Re: Ewa,znalazłem dla Ciebie te czołgi :-) 29.11.15, 15:33
                    eva15 napisała:

> No widzisz ! :-).

No widzę,że z 20 czołgów w "Twoim" artykule zrobili 1000 i co ważne,mieli oryginalny filmik.
                    Nie łykaj takich "rewelacje" bezkrytycznie :-)
                    • eva15 Re: Ewa,znalazłem dla Ciebie te czołgi :-) 29.11.15, 15:40
                      Jutro RT napisze o następnych 20 itd.:-).

Ja niczego nie łykam, nie wmawiaj mi na siłę. Napisałam w tamtym poście wyraźnie, że o ile można temu artykułowi wierzyć. Czyli zdystansowałam się od jego treści.

• banderom.nie Re: Ewa,znalazłem dla Ciebie te czołgi :-) 29.11.15, 15:47
                        eva15 napisała:

> Jutro RT napisze o następnych 20 itd.:-).

Być może tak i będzie,wtedy będziemy mówić o 40 czołgach,ale nie o 1000.

> Ja niczego nie łykam, nie wmawiaj mi na siłę. Napisałam w tamtym poście wyraźni
                        > e, że o ile można temu artykułowi wierzyć. Czyli zdystansowałam się od jego tre
                        > ści.

Ale użyłaś tej treści,jako dowód swojej racji :-)
                        • eva15 Turcy zaczęli ostrzeliwać armię syryjską granatami 29.11.15, 16:26
                          Mimo, że Igor uważa, że to niemożliwe - Turcy zaczęły właśnie atakować armię syryjską. Na razie są to granaty wystrzeliwane na Syryjczyków z terytorium Turcji. Ciekawe, czy na tym się skończy.

de.sputniknews.com/politik/20151129/306024140/syrien-tuerkei-granaten.html
                          • banderom.nie Re: Turcy zaczęli ostrzeliwać armię syryjską gran 29.11.15, 16:36
                            eva15 napisała:

> Mimo, że Igor uważa, że to niemożliwe - Turcy zaczęły właśnie atakować armię sy
                            > ryjską. Na razie są to granaty wystrzeliwane na Syryjczyków z terytorium Turcji
                            > . Ciekawe, czy na tym się skończy.

Manipulujesz informacja Ewa.W artykule nic nie pisze się o tym,ze Turcy ostrzeliwują armie syryjska,a tylko o tym,ze z góry Dschabal al-Aqra,która znajduje się po stronie tureckiej,był zanotowany ostrzał z moździerze.
                            Zaczynasz prowadzić dyskusje w niegodny sposób,zwracasz się do osób trzecich,żeby podważyć moi słowa.
                            Ewa,nie musisz zawsze mieć racje.Tym razem jej nie masz.
                            • graca0 Re: Turcy zaczęli ostrzeliwać armię syryjską gran 29.11.15, 16:39
                            • eva15 Re: Turcy zaczęli ostrzeliwać armię syryjską gran 29.11.15, 16:44
                              banderom.nie napisał(a):

> Manipulujesz informacja Ewa.W artykule nic nie pisze się o tym,ze Turcy ostrzel
                              > iwują armie syryjska,
                              a tylko o tym,ze z góry Dschabal al-Aqra,która znajduje si
                              > ę po stronie tureckiej,był zanotowany ostrzał z moździerze.

Ja manipuluję?

Die syrische Regierungsarmee ist nach eigenen Angaben aus dem Nachbarland Türkei massiv mit Granaten beschossen worden.

Czyli:

Syryjska armia rządowa została wg jej informacji (danych) silnie ostrzelana granatami z sąsiedniej Turcji.

Prowadzisz dyskusję w sposób niegodny zarzucając mi manipulację.

> Zaczynasz prowadzić dyskusje w niegodny sposób,zwracasz się do osób trzecich,ż
                              > eby podważyć moi słowa.

Sorry, miałam na myśli to, że może i Walter nas przeczyta (czasem się włącza) i dlatego ta forma.

> Ewa,nie musisz zawsze mieć racje.Tym razem jej nie masz.

Mam, potwierdza to ten artykuł. Ale ja nNaprawdę wolałabym jej nie mieć. Boję się, co będzie jeśli sytuacja się rozwinie i na jednym ostrzeliwaniu się nie skończy.
                              • banderom.nie Re: Turcy zaczęli ostrzeliwać armię syryjską gran 29.11.15, 17:09
                                eva15 napisała:
                                > Ja manipuluję?

Tak,Ty i robisz to nadal.Nawet Twoje tłumaczenie przeczy temu,że to Turcy ostrzelali armie syryjska z moździerze - silnie ostrzelana granatami z sąsiedniej Turcj

> Sorry, miałam na myśli to, że może i Walter nas przeczyta (czasem się włącza) i
                                > dlatego ta forma.

Nie ma spraw.

> Mam, potwierdza to ten artykuł. Ale ja nNaprawdę wolałabym jej nie mieć. Boję
                                > się, co będzie jeśli sytuacja się rozwinie i na jednym ostrzeliwaniu się nie sk
                                > ończy.

Ten artykuł nie potwierdza Twojej tezy,że zachód pcha Turcję do wojny z Rosja.

Może parę slow o tych granatnikach (moździerzach).To kawałek rury,który można przewozić w bagażniku osobówki.Wystarczę kilka osobówek,żeby przeprowadzić intensywny ostrzał z dowolnego punktu.Właśnie w podobny sposób islamiści ostrzeliwują czasami ambasadę Rosji w Damaszku.
                                • eva15 Re: Turcy zaczęli ostrzeliwać armię syryjską gran 29.11.15, 17:19
                                  banderom.nie napisał(a):

> eva15 napisała:
                                  > > Ja manipuluję?
                                  >
                                  > Tak,Ty i robisz to nadal.Nawet Twoje tłumaczenie przeczy temu,że to Turcy ostrz
                                  > elali armie syryjska z moździerze - silnie ostrzelana granatami z sąsiedniej
                                  > Turcj

??? Co? Armia syryjska mówi, że została ostrzelana z sąsiedniej Turcji , tłumaczę zgodnie z niemieckim tekstem. Uwziąłeś się i zaprzeczasz oczywistym faktom. To bez sensu, co robisz.

Nie wiem, może po rosyjsku zrozumiesz lepiej, że niepotrzebnie się spierasz:

«Прoшедшей нoчью co cтoрoны гoры Джебель aль-Акрa, нaхoдящейcя нa тyрецкoй территoрии, велcя интенcивный минoметный oгoнь пo пoдрaзделениям прaвительcтвенных вoйcк Сирии», — зaявил oн нa брифинге, oтметив, чтo глaвнoкoмaндyющий aрмии Сирии предyпреждaет oб oпacнocти пoдoбнoгo пoведения.

lenta.ru/news/2015/11/28/syrianarmy/

> Ten artykuł nie potwierdza Twojej tezy,że zachód pcha Turcję do wojny z Rosja.

To jest MOJE podejrzenie, że tak może być.

> Może parę slow o tych granatnikach (moździerzach).To kawałek rury,który można p
                                  > rzewozić w bagażniku osobówki.Wystarczę kilka osobówek,żeby przeprowadzić inten
                                  > sywny ostrzał z dowolnego punktu.Właśnie w podobny sposób islamiści ostrzeliwuj
                                  > ą czasami ambasadę Rosji w Damaszku.

Jeszcze raz - chodzi o silny/zmasowany ostrzał, a nie o kilka granatników zu bagażnika samochodowego. Na takie pierdoły armia syryjska pewnie by nie zwracała uwagi.
                                  • banderom.nie Re: Turcy zaczęli ostrzeliwać armię syryjską gran 29.11.15, 17:37
                                    Ewa,nie pogrążaj się.Ty napisałaś:
                                    "Turcy zaczęli ostrzeliwać armię syryjską ..",a w tekście pisze się,ze armia syryjska została ostrzelana z tureckiego terytorium.

Ja opisałem Tobie czym są te moździerze i powinnaś zrozumieć,ze tego ostrzału mógł dokonać każdy,włącznie z agentami CIA lub Mossadu.

Ewa,u mnie tak wygląda nasza dyskusja na monitorze:
                                    tnij.us/OaGn
                                    Zwróć uwagę na kolor Twojego nicka :-)

• banderom.nie Ewa,masz prezent ode mnie :-) 29.11.15, 17:52
                                      Wojna tuż tuż:

"СМИ: Тыcячи рoccийcких вoенных рaзвёртывaютcя нa aрмянo-тyрецкoй грaнице"

tehnowar.ru/30051-smi-tysyachi-rossiyskih-voennyh-razvertyvayutsya-na-armyano-tureckoy-granice.html
                                      Нoвый дoклaд миниcтерcтвa oбoрoны, циркyлирyющий в Кремле, yтверждaет, чтo президент Пyтин cегoдня yтрoм oтдaл прикaз 58-й aрмии, co штaб-квaртирoй в Северo-Кaвкaзcкoм вoеннoм oкрyге, немедленнo рaзвернyть «oтбoрные» пoлки и бригaды РЭБ, зенитные cиcтемы, реaктивные cиcтемы зaлпoвoгo oгня, прoтивoтaнкoвые кoмплекcы, мoтocтрелкoвые и aртиллерийcкие вoйcкa y тyрецкo-aрмянcкoй грaницы,

W czym problem i dlaczego ja uważam ta informacje za fake?
                                      58 Armia stacjonuje wyłącznie na terytorium Rosji.Rosja nie ma wspólnej granicy z Armenia i żeby wojska 58 armii dotarli do ormiano-tureckiej granicy,musieliby przejść marszem przez terytorium Gruzji lub Azerbejdżanu. Właśnie przy pomocy takich drobiazgów można sprawdzać,czy informacja jest wiarygodna.
                                    • eva15 Re: Turcy zaczęli ostrzeliwać armię syryjską gran 29.11.15, 17:53
                                      To kto strzelał z tureckiego terytorium jak nie Turcy? Chińczycy?
                                      Igor, strasznie coś bijesz pianę... Może z żoną się pokłóciłeś?:-))).

Kolor ładny, dziękuję.
                                      • banderom.nie Re: Turcy zaczęli ostrzeliwać armię syryjską gran 29.11.15, 18:01
                                        eva15 napisała:

> To kto strzelał z tureckiego terytorium jak nie Turcy? Chińczycy?

Islamiści,rożnej narodowości,włącznie i tureckiej.Ty sugerujesz,że to robiło tureckie wojsko.

> Igor, strasznie coś bijesz pianę...

Wręcz przeciwnie,cały czas staram się uspokoić Ciebie,bo Ty wpadasz w panikę z powodu nadciągającej wojny :-)

>Może z żoną się pokłóciłeś?:-))).

Kiedy kłócę się z żoną,to nie mam czasu na forum :-)

> Kolor ładny, dziękuję.

Zasłużyłaś na taki :-)
                          • graca0 Re: Turcy zaczęli ostrzeliwać armię syryjską gran 29.11.15, 16:37
                            Skonczy sie moze tym ze na miejscu Istabulu bedzie Konstantynopol.
                            Glupie Turki grzezna w coraz wieksze goowna.
                            • eva15 Re: Turcy zaczęli ostrzeliwać armię syryjską gran 29.11.15, 16:46
                              Daj spokój, lepiej nie myśleć, co będzie, jeśli tych wariatów nikt nie zahamuje.
                          • jk2007 temat znany 29.11.15, 16:57
                            lenta.ru/news/2015/11/28/syrianarmy/
        • walter622 Turecka wydmuszka 29.11.15, 14:27
          eva15 napisała:

> Niestety wcale nie jest pewne.

Faktycznie trudno cokolwiek prognozować. Tayipp jest kompletnie nieprzewidywalny. Walcząc o przetrwanie i naftowe interesy rodzinki (syna i zięcia) które ostatnio idą z dymem, może wywalić każdy numer.
          W samej Turcji solidnie wrze - na Tayipp naciskają ze wszystkich stron - i zwolennicy tańców wojennych , i Turcy pokojowo nastawieni , no i rzecz jasna sami Kurdowie.
          Sądząc po wczorajszej rozwałce kurdyjskiego adwokata Tayippa już zagoniono do narożnika.
          Na dodatek prysnęły idiotyczne mrzonki o odrodzeniu Imperium Osmanów i Aleppo w tureckich granicach - gorzka pigułka, która dla tureckiego bydełka okazało się nie do przełknięcia.
          Padła też kurtyna do tej pory szczelnie ukrywająca promotorów ISIS - co w sumie było od dawna wiadomym stało się ogólnie-dostępnym - ISIS jest turecką wydmuszką, reszta to tylko butaforia.
          Wyjątkowo płonne są też nadzieje, że Tayipp przeprosi Rosjan - nie przeprosił Ormian, Kurdów i Greków, których mordowano w XX wieku na setki tysięcy - a tu mówimy o jednym pilocie. Swoją drogą o masakrach Kurdów i Greków wyjątkowo mało informacji.

No i ostatnia kwestia - przy obecnym rozkładzie i "potencjale" intelektualnym tureckich elit politycznych, co by oni nie robili, Turcja ma wyjątkowo nikłe szanse pozostania w obecnych grancach. Ankara - prowincjalne kurdyjskie miasteczko ? - Wszystko jest możliwe. Zamiast Imperium od Saloniki i Warny do Zatoki Perskiej pojawi się jeszcze jedno kurduplowate państewko.

• eva15 Igorze i Walterze 29.11.15, 14:56
            Ja śledzę sytuację od wewnątrz Zachodu. W Niemczech wałkują w kółko, że bez wojsk na ziemi nie da się wygrać wojny z ISIS oraz obalić Assada. To 1. jest najwyraźniej mniej ważne niż to 2.

Wielka przewaga Rosji polega m.in. na tym, że ona ma do dyspozycji syryjską armię walczącą na ziemi i ma swoje bazy w Syrii.

NATO/USA kombinują więc nerwowo skąd wziąć chętnych do tej jatki, bo oni sami na pewno nie pójdą pod nóż. Ale kto wie, czy obłąkany Erdogan nie da się w to wkręcić. Nie wiem, nie znam Turcji na tyle, ale mam wrażenie, że to Zachód podkręcił Erdogana do zaczepiania Rosji i do odstrzelenia samolotu. Zastanawiam się, czy Erdogan nie pójdzie jeszcze dalej. On nie rozumuje logicznie i z zimną krwią, jest narwany i nieobliczalny. .
            • banderom.nie Re: Igorze i Walterze 29.11.15, 15:09

eva15 napisała:

> NATO/USA kombinują więc nerwowo skąd wziąć chętnych do tej jatki, bo oni sami n
              > a pewno nie pójdą pod nóż. Ale kto wie, czy obłąkany Erdogan nie da się w to w
              > kręcić. Nie wiem, nie znam Turcji na tyle, ale mam wrażenie, że to Zachód podkr
              > ęcił Erdogana do zaczepiania Rosji i do odstrzelenia samolotu. Zastanawiam się,
              > czy Erdogan nie pójdzie jeszcze dalej. On nie rozumuje logicznie i z zimną krw
              > ią, jest narwany i nieobliczalny. .

Ewa,jak ja to wszystko widzę,napisałem już kilkakrotnie.
              Ja nie sadze,żeby Zachód pchał Turcję do wojny z Rosja.Cela tych wszystkich zagrywek,w ostatnich dniach,jest sam Erdogan,a nie Asad.
              • eva15 Re: Igorze i Walterze 29.11.15, 15:32
                Igor, jedno drugiego nie wyklucza. Można Erdogana wykorzystać i potem kopnąć.
                • banderom.nie Re: Igorze i Walterze 29.11.15, 15:50
                  eva15 napisała:

> Igor, jedno drugiego nie wyklucza. Można Erdogana wykorzystać i potem kopnąć.

Erdogana być może i tak,ale on sam wiele nie zadziała.Czy wiesz coś o tym,jakie nastroje panują w tureckiej armii?
                  ria.ru/world/20151129/1331774198.html
                  deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/11/29/tuerkische-waffen-fuer-den-is-erdogan-klagt-generaele-wegen-spionage-an/
                  • eva15 Re: Igorze i Walterze 29.11.15, 16:36
                    forum.gazeta.pl/forum/w,50,159437042,159439774,Turcy_zaczeli_ostrzeliwac_armie_syryjska_granatami.html
          • mara571 wierzysz w powstanie panstwa Kurdystan? 29.11.15, 15:18
            a jesli powstanie to czy sami Kurdowie nie wezma sie za lby?
            • walter622 Insz Allach 29.11.15, 17:14
              mara571 napisała:

> wierzysz w powstanie panstwa Kurdystan?
              > a jesli powstanie to czy sami Kurdowie nie wezma sie za lby?

Insz Allach. Wszystko jest możliwe i powstanie niepodległego Kurdystanu, a także
              z tym związanej, możliwej jatki u koryta.
              Po wydarzeniach w Kobane nie powinniśmy mieć iluzji co do przyszłości Turcji w obecnych granicach. Zachowanie tureckich władz w stosunku do Kurdów było wyjątkowo podłe.
              Popieram Kurdów - chociażby z powodu tych dzielnych dziewczyn z YPG zasługują
              na wolność.

www.youtube.com/watch?v=7idhjcm4u34
            • jk2007 Re: wierzysz w powstanie panstwa Kurdystan? 29.11.15, 17:30
              mara571 napisała:
              > a jesli powstanie to czy sami Kurdowie nie wezma sie za lby?

najpierw Kurdowie wybija szyitów
          • jk2007 ciekawe jak na to reaguje ponad 100 tys. rosyjska 29.11.15, 15:46
            diaspora w Turcji?
          • pijatyka Re: szanse pozostania w obecnych granicach 30.11.15, 00:21

...Turcja ma i tak większe niż kacapia.
    • jk2007 jako ciekawostka 29.11.15, 14:55
      www.cnbc.com/2015/11/26/us-accuses-syria-of-buying-oil-from-islamic-state.html
      • karbat Re: jako ciekawostka 29.11.15, 15:17
        walter622 napisał:

> Faktycznie trudno cokolwiek prognozować. Tayipp jest kompletnie nieprzewidywaln
        > y. Walcząc o przetrwanie i naftowe interesy rodzinki (syna i zięcia) które osta
        > tnio idą z dymem, może wywalić każdy numer.
        > W samej Turcji solidnie wrze - na Tayipp naciskają ze wszystkich stron - i zwol
        > ennicy tańców wojennych , i Turcy pokojowo nastawieni , no i rzecz jasna sami K
        > urdowie.
        > Sądząc po wczorajszej rozwałce kurdyjskiego adwokata Tayippa już zagoniono do n
        > arożnika.

ten facet jest nieobliczalny , ostatnio gospodarka mu lezy i kwiczy ,
        wiec dlaczego nie mialby zrobic kroku do przodu ,
        kolejna prowokacja.... i rozpetac zadyme w regionie ... .

tym sposobem w Turcji podskoczyl by mu slupek i niejako
        scementowalby podzielone spoleczenstwo w Turcji ...

nacjonalistow w Turcji nie brakuje . Generalow chcacych pokazac co potrafia takze .

Nie zapominajmy ... Turcja dysponuje b. duzym potencjalem wojennym , ma regularna potezna armie ,- 700 000 ludzi pod bronia .
        • banderom.nie Re: jako ciekawostka 29.11.15, 15:24
          karbat napisał:
          > ten facet jest nieobliczalny , ostatnio gospodarka mu lezy i kwiczy ,
          > wiec dlaczego nie mialby zrobic kroku do przodu ,
          > kolejna prowokacja.... i rozpetac zadyme w regionie ... .

On mógłby to zrobić,jakby był pewien w lojalności swojego wojska - a z tym ma duży problem.

• banderom.nie jk2007, glupi pedal,to jest zbyt trudne dla ciebie 29.11.15, 15:22
        Nie wklejaj linków anglojęzycznych,które znajdujesz na rosyjsko-języcznych blogach.
        Przecież ty nie masz pojęcia o czym w tym tekście mówi się:
        postskriptum.org/2015/11/29/gazientep/
        blackstonebite | November 29, 2015 at 12:42 pm | Reply

я дyмaю. чтo еcть пocредники – меcтные oпг или племенa, кoтoрым aбcoлютнo вcе рaвнo, y кoгo пoкyпaть, лишь бы прoфит был. тaм интереcные cхемы. Дaже илюмжин тyдa зaтеcaлcя. кaк бы не рaзбoмбили шaхмaтиcтa. www.cnbc.com/2015/11/26/us-accuses-syria-of-buying-oil-from-islamic-state.html

• jk2007 igorka-pidorek, jesteś dorosłą kobietą 29.11.15, 15:50
          a wypisujesz głupoty :)
          • banderom.nie jk2007, glupi pedal,to jest zbyt trudne dla ciebie 29.11.15, 15:52
            Ty nie rób nic więcej,poza podbijaniem moich i Ewy wątków.
            • jk2007 igorka-pidorek , czy jesteś zazdrosna? 29.11.15, 16:01
              :)
              • banderom.nie jk2007, glupi pedal,jesteś użytecznym idiotom 29.11.15, 16:12
                I w tej roli sprawdzasz się najlepiej.
    • wojciech.2349 Re: Kto i jak uratował rosyjskiego lotnika 29.11.15, 15:37
      Podaruj sobie to źródło informacji.
      Dla mnie ma ono zerową wartość.
    • yurek11111 Info o ruchu mrowek w odleglosci setek metrow..:-) 29.11.15, 15:38
      ewcia,nie osmieszaj sie takimi tekstami,ten sputnik to serwuje nierealne info z kosmosu...

"Strona rosyjska udzieliła wsparcia satelitarnego, dzięki któremu atakujący otrzymywali informację nawet o ruchu mrówek w odległości setek metrów. "

pl.sputniknews.com/swiat/20151129/1538286/rosja-syria-su24.html
      • karbat Re: Info o ruchu mrowek w odleglosci setek metrow 29.11.15, 15:51
        Turcy we wtorek zestrzelili rosyjski samolot , ktory wg zapewniem Ankary wtargnal na terytorium Turcji z kierunku Syrii . I ktory pomimo licznych ostrzezen ze strony tureckiej
        nie zmienil kierunku lotu .

Wedlug rosyjskich i amerykanskich danych , informacji, rosyjski samolot pozostawal
        po syryjskiej stronie i nie przekroczyl granicy panstwa tureckiego .
        -------------------------
    • gobo2 ciekawe, czy prawdziwe.....? 29.11.15, 15:55
      ciekawe mnie nie interersuja...!
      prawdziwe, jak najbardziej...!
      ewa-1.5 napisał(a):

> Rosjanie podali bardzo ciekawe szczegóły odnośnie akcji ratunkowej rosyjskiego
      > lotnika. (...)
    • jk2007 Re: Kto i jak uratował rosyjskiego lotnika 29.11.15, 15:58
      lotnik miał szczęście :)
      ne-skazu.livejournal.com/1890539.html
    • jk2007 problem rosyjskiego tranzytu 29.11.15, 17:03
      dobra analiza
      Перcидcкий трaнзит 2.0
      Кaк Рoccия пocле инцидентa c Тyрцией бyдет пocтaвлять oрyжие нa Ближний Вocтoк
      lenta.ru/articles/2015/11/29/transcaucasus/
      • karbat Re: : Kto i jak uratował rosyjskiego lotnika 29.11.15, 17:13
        rozumiem ... desant ... kilkuset uzbrojonych zolnierzy na spadochronach .....

ale jak mozna strzelac, zabijac, jednego pilota ratujacego sie na spadochronie ..
        ciekawe sa wyobrazenia moralne ... wyznawcow Allaha ....

no ,... po prostu nie rozumiem . w glowie sie nie miesci .
    • jk2007 cyrk - kto i jak uratował rosyjskiego lotnika :))) 30.11.15, 18:45
      dobra analiza
      ne-skazu.livejournal.com/1893075.html
    • jk2007 Bohater Rosji już w Moskwie 30.11.15, 20:00
      izvestia.ru/news/597707
    • graca0 Re: Kto i jak uratował rosyjskiego lotnika 30.11.15, 22:39
      R.I.P.

sputniknews.com/russia/20151130/1030999453/russia-su24-pilot.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka