Dodaj do ulubionych

To już nie są pomidory

04.12.15, 21:46
Wczoraj,w swoim orędziu do narodu,Prezydent Rosji Putin powiedział:"Nie zamierzamy i nie będziemy pobrzękiwać szabelką. Ale jeśli ktoś myśli, że po dokonaniu podłej zbrodni, zabójstwo naszych ludzi, oni (władze Turcji ) obejdą się pomidorami lub jakimiś ograniczeniami w budownictwie i innych gałęziach, są w głębokim błędzie. My jeszcze nie raz przypomnimy o tym, co oni zrobili. I jeszcze nie raz oni pożałują o swoich działaniach. Wiemy przy tym, co musimy zrobić."
Oryginał:
"Мы не coбирaемcя и не бyдем бряцaть oрyжием. Нo еcли ктo-тo дyмaет, чтo, coвершив пoдлoе вoеннoе преcтyпление, yбийcтвo нaших людей, oни oтделaютcя пoмидoрaми или кaкими-тo oгрaничениями в cтрoительнoй и дрyгих oтрacлях, тo oни глyбoкo зaблyждaютcя. Мы ещё не рaз нaпoмним o тoм, чтo oни cделaли. И oни ещё не рaз пoжaлеют o coдеяннoм. Мы знaем при этoм, чтo нaдo делaть".

I długo nie trzeba było czekać:

Rosja rozpoczęła zrzuty zaopatrzenia Kurdom.Dostarczane są,przede wszystkim,bron i amunicja.

p.s. Kurdowie twierdza,że od tygodnia nie spadła na nich żadna turecka bomba,a w niebie nie zauważyli żadnego tureckiego samolotu..
Obserwuj wątek
    • eva15 Wyścig o sympatię Kurdów między Rosją a USA 04.12.15, 21:55
      No to wesoło, między Rosją a USA zaczyna się szybki wyścig o pozyskanie Kurdów.
      USA będą ich wspierać, już wspierają, bo to jedyna siła walcząca na ziemi przeciw ISIS, oczywiście oprócz armii Assada - ale tę ma pod sobą Rosja:-).

Gdzieś przemknęło mi przez oczy, że podobno USA planują zrobić bazę wojskową na terenach Kurów syryjskich, ale to chyba jest fake.
      • czizus Re: Wyścig o sympatię Kurdów między Rosją a USA 04.12.15, 22:07
        Żaden wyścig. Kurdowie od zawsze byli w sojuszu i przyjazni z USA. Nigdy nie zrezygnują z poważnego kontraktu i sojuszu na rzecz jakiejś koniunkturalnej. kolejnej gierki Kremla.

Ludzie, czy w ogóle myślicie?
        • graca0 Re: Wyścig o sympatię Kurdów między Rosją a USA 04.12.15, 22:12
          No i jak na tym sojuszu wyszli? Maja panstwo czy nie?.
        • walter622 PKK 04.12.15, 23:11
          czizus napisał:
          > Kurdowie od zawsze byli w sojuszu i przyjazni z USA.

Owszem, zwłaszcza Kurdowie z PKK - tylko Turcy o tym nic nie wiedzieli.
          "Przyjacieluameryki" jak widać zmiana nicku nie wpłynęła na poziom twoich
          tekstów (nadal poniżej parkietu).

www.youtube.com/watch?v=roHPAt_sHe8
      • banderom.nie Re: Wyścig o sympatię Kurdów między Rosją a USA 04.12.15, 22:28
        eva15 napisała:

> No to wesoło, między Rosją a USA zaczyna się szybki wyścig o pozyskanie Kurdów

Nie ma żadnego wyścigu.Nastroje antyamerykańskie wśród Kordów są bardzo silne,natomiast wieź Rosji i Kurdów rozpoczęła się w XIX wieku.I cały czas była podtrzymywana.

> USA będą ich wspierać, już wspierają, bo to jedyna siła walcząca na ziemi przec
        > iw ISIS, oczywiście oprócz armii Assada - ale tę ma pod sobą Rosja:-).

Kurdowie doskonale zdają sobie sprawę z tego,że Amerykanie ich chcą wykorzystać,przy tym nic nie zrobili,żeby ochronić ich przed Turkami.

> Gdzieś przemknęło mi przez oczy, że podobno USA planują zrobić bazę wojskową na
        > terenach Kurów syryjskich, ale to chyba jest fake.

Te pogłoski chodzą od roku.Najpierw miało być 3 bazy.
        • nie-tak Re: Wyścig o sympatię Kurdów między Rosją a USA 04.12.15, 22:34
          banderom.nie napisał(a):
          > Nie ma żadnego wyścigu.Nastroje antyamerykańskie wśród Kordów są bardzo silne,n
          > atomiast wieź Rosji i Kurdów rozpoczęła się w XIX wieku.I cały czas była podtrz
          > ymywana.
          -------------------------------
          Nie bądź za pewny Igor, oni maja dwa oblicza, niby wałczą przeciw Turkom ale z Turakami prowadza paliwowe nielegalne interesy.
          ............................................................
          lese / czytaj: Zwei Mustereuropäer, die Europa nicht braucht
          www.nachdenkseiten.de/?p=28670
          www.zlv.lu/spip/spip.php?article15666
          • banderom.nie Re: Wyścig o sympatię Kurdów między Rosją a USA 04.12.15, 22:36
            nie-tak napisała:

> Nie bądź za pewny Igor, oni maja dwa oblicza, niby wałczą przeciw Turkom ale z
            > Turakami prowadza paliwowe nielegalne interesy.

Daj spokój z tymi bredniami,nie-tak.
            • nie-tak Re: Wyścig o sympatię Kurdów między Rosją a USA 04.12.15, 22:42
              Ty nazywasz brednie ale nie są to żadne brednie tylko pisze się o tym w mediach, linkowalam kilkakrotnie artykuły na ten temat.
              Masz pecha ze ich nie czytałeś.
              • banderom.nie Re: Wyścig o sympatię Kurdów między Rosją a USA 04.12.15, 23:15
                nie-tak napisała:

> Ty nazywasz brednie ale nie są to żadne brednie tylko pisze się o tym w mediach
                > , linkowalam kilkakrotnie artykuły na ten temat.
                > Masz pecha ze ich nie czytałeś.

A może szczęście?
                nie-tak,ja 90% tych tekstów,które Ty polecasz,staram się zapomnieć od razu po tym,jak przeczytam.Ty powinnaś mieć bardziej krytyczny stosunek do tego,co krąży w necie.
                • nie-tak Re: Wyścig o sympatię Kurdów między Rosją a USA 05.12.15, 00:05
                  Igor każdy ma inne podejście do sprawy. Jak widzę ciebie ponoszą emocje (wcale się temu nie dziwie z względu na twoje pochodzenie) niesamowicie i nie strasz się je opanować.
                  Ja natomiast szukam więcej info i może mam większy horyzont wiadomości (nie chce się tym chwalić ani wywyższać!!!) których nie potrafię jeszcze (często nawet z braku czasu) je przekazać jak przekazuje to Eva czy Lubat.

Co mi się nie podoba powiem ci wprost w oczy i mam nadzieje ze się nie obrazisz za prawdę.
                  Często grasz role dyktatora, króla forum narzucając twój punkt widzenia innym a to nie jest już zdrowo dla dyskusji i niedemokratycznie.

• eva15 Re: Wyścig o sympatię Kurdów między Rosją a USA 04.12.15, 22:44
          W niemieckim radio znaffcy twierdzili, że NATO będzie szukać poparcia Kurdów syryjskich.
          Bełkot medialny jest ogromny, trudno się połapać.
          • nie-tak Re: Wyścig o sympatię Kurdów między Rosją a USA 04.12.15, 23:09
            Skoro Igor twierdzi ze to bzdury powinien w takim razie powiedzieć nam do czego służył Kurdom Kirkuk-Ceyhan pipeline? [/b]

Widzę ze nie jest za bardzo zorientowany w tej sprawie, o tej sprawie pisały tez rosyjskie media, o link niech teraz nie prosi to było parę dni temu a czytałam ich dość dużo.
            • eva15 Re: Wyścig o sympatię Kurdów między Rosją a USA 04.12.15, 23:42
              Najwyraźniej sprawy są bardziej skomplikowane niż Igor je widzi...
              • nie-tak Re: Wyścig o sympatię Kurdów między Rosją a USA 04.12.15, 23:54
                eva15 napisała:

> Najwyraźniej sprawy są bardziej skomplikowane niż Igor je widzi...
                ----------------
                Emocje, emocje czasami zaślepiają oczy.
                Pisał o tym DWN, FT, Zerohedge, rosyjskie media w związku dowodami nielegalnego handlu z ISIS ropa przez Turcję, o ile się nie mylę pisał tez Kopp Verlag, pisze tez Alles Schall und Rauch
                alles-schallundrauch.blogspot.de/2015/12/nach-einigen-aufwendigen-recherchen-ist.html
                ASR pisze prawie to samo co pisał FT.
                Wystarczy wrzucić hasło w google: kurdische geschäfte mit Türkei und ISIS i widzi się.

Nie przeceniajmy i nie chwalmy Kordów, oni maja swoje tez za paznokciami, tam gdzie pieniądze, interesy ich oczy zaraz brylują.

• banderom.nie Re: Wyścig o sympatię Kurdów między Rosją a USA 05.12.15, 00:07
              nie-tak napisała:

> Skoro Igor twierdzi ze to bzdury powinien w takim razie powiedzieć nam do czego
              > służył Kurdom Kirkuk-Ceyhan pipeline? [/b]

Nie-tak,daj spokój z tymi rewelacjami.
              Przecież irackie Kurdowie komuś muszą sprzedawać ropę.I jedynie komu to mogą sprzedać,to Turcja.
              Ten ropociąg jest w użytku od kilkudziesięcioleci.
          • banderom.nie Re: Wyścig o sympatię Kurdów między Rosją a USA 04.12.15, 23:16
            eva15 napisała:

> W niemieckim radio znaffcy twierdzili, że NATO będzie szukać poparcia Kurdów sy
            > ryjskich.
            > Bełkot medialny jest ogromny, trudno się połapać.

A kto im zabroni szukać? Co innego,czy znajda :-)
        • eva15 Upraszczasz problem, 04.12.15, 23:12
          banderom.nie napisał(a):

> Nie ma żadnego wyścigu.Nastroje antyamerykańskie wśród Kordów są bardzo silne,n
          > atomiast wieź Rosji i Kurdów rozpoczęła się w XIX wieku.I cały czas była podtrz
          > ymywana.

To duże uproszczenie. Kurdowie to jeden naród, a Kurdowie iraccy wiele USA zawdzięczają. Naturalnie sytuacja Kurdów syryjskich jest nieco inna, bo USA nie mogą otwarcie zadrzeć z 2. potęgą NATO - czyli Turcją, ale mogą ich (Kurdów) cichcem wspierać. USA nieźle to robią via Niemcy...
          • banderom.nie Re: Upraszczasz problem, 04.12.15, 23:25
            eva15 napisała:

> To duże uproszczenie. Kurdowie to jeden naród, a Kurdowie iraccy wiele U
            > SA zawdzięczają. Naturalnie sytuacja Kurdów syryjskich jest nieco inna, bo USA
            > nie mogą otwarcie zadrzeć z 2. potęgą NATO - czyli Turcją, ale mogą ich (Kurdów
            > ) cichcem wspierać. USA nieźle to robią via Niemcy...

Ewa,właściwe twoja uwaga jest pozbawiona sensu,ponieważ ja nic nie pisałem o tym,ze Kurdowie są jednym narodem,niezależnie od miejsca zamieszkania,i maja jednakowy stosunek do USA.
            Ja pisałem wyłącznie o Kurdach syryjskich,i pośrednio tureckich.Ani jedni,ani drudzy nie maja za co być wdzięcznymi Amerykanom.
            I nawet irackie Kurdowie maja duży dystans do USA,ponieważ poczuli się oszukani i właśnie dlatego,pomimo nacisków Amerykanów,Kurdowie odmawiają uczestnictwo w walkach z ISIS poza obszarami,które oni zamieszkują.
            • eva15 Re: Upraszczasz problem, 04.12.15, 23:37
              Ty nie pisałeś, to ja piszę, że Kurdowie to jeden naród i dlatego wydaje mi się, że istnieje między nimi silna więź, niezależnie od kraju zamieszkania.

Czemu Kurdowie iraccy czują się oszukani przez USA? Wiem, czytałam, że tak się czują, ale czemu właściwie? Wszak USA dały im dużą autonomię. Coś musiałam przegapić, nie twierdzę, że wszystko ogarniam, zbyt wiele się dzieje.
              • banderom.nie Re: Upraszczasz problem, 05.12.15, 00:01
                eva15 napisała:

> Ty nie pisałeś, to ja piszę, że Kurdowie to jeden naród i dlatego wydaje mi się
                > , że istnieje między nimi silna więź, niezależnie od kraju zamieszkania.

W takim razie bardzo mylisz się.

> Czemu Kurdowie iraccy czują się oszukani przez USA? Wiem, czytałam, że tak się
                > czują, ale czemu właściwie? Wszak USA dały im dużą autonomię. Coś musiałam prze
                > gapić, nie twierdzę, że wszystko ogarniam, zbyt wiele się dzieje.

O to i chodzi,ze nic im Amerykanie nie dali.Oni im obiecali własne państwo,a jak obalili Saddama,to powiedzieli,ze najważniejszym jest zachowanie całości Iraku.Amerykanie zmusili Kurdów opuścić zajęte przez nich Mosul i Kirkuk.Co o polowe zmniejszyło terytorium irackiego Kurdystanu.

• eva15 Re: Upraszczasz problem, 05.12.15, 00:23
                  Jeśli Kurdowie nie są solidarni, to czarno dla nich widzę. USA i spółka wcześniej czy później będą rozgrywać jednych przeciw drugim.

OK, ale na tej drugiej połowie Kurdowie mają się całkiem dobrze. Nigdy nie dostaje się wszystkiego, zawsze są kompromisy..
                  • banderom.nie Re: Upraszczasz problem, 05.12.15, 00:30
                    eva15 napisała:

> Jeśli Kurdowie nie są solidarni, to czarno dla nich widzę. USA i spółka wcześni
                    > ej czy później będą rozgrywać jednych przeciw drugim.

Oczywiście,że nie są solidarni.Czy pamiętasz jakaś akcje polityczna,nie wspomnę o zbrojnej,która irackie Kurdowie wsparliby Kurdów Tureckich?
                    nie-tak wspomina o ropociągu,którym irackie Kurdowie dostarczają ropę Turcji.A czy nie-tak coś wie o tym,ile razy tureckie Kurdowie ten ropociąg wysadzali?

> OK, ale na tej drugiej połowie Kurdowie mają się całkiem dobrze. Nigdy nie dost
                    > aje się wszystkiego, zawsze są kompromisy..

I co z tego maja syryjskie,czy tureckie Kurdowie,o których ten watek?

• eva15 Re: Upraszczasz problem, 05.12.15, 00:34
                      banderom.nie napisał(a):

> I co z tego maja syryjskie,czy tureckie Kurdowie,o których ten watek?

Powtarzam - jeśli nie ma solidarności i pomocy wśród Kurdów, to będą łatwym łupem mocarstw. Nie znam dokładnie tematu i myślałam, że jest nieco inaczej, że jedni drugich jednak wspierają.
                    • nie-tak Re: Upraszczasz problem, 05.12.15, 02:19
                      banderom.nie napisał(a):
                      > nie-tak wspomina o ropociągu,którym irackie Kurdowie dostarczają ropę Turcji.A
                      > czy nie-tak coś wie o tym,ile razy tureckie Kurdowie ten ropociąg wysadzali?
                      -------------------------
                      Dobrze wiem o tym Igor, wiem tez jak Kurdowie po wielokrotnym wysadzeniu rurociągu dostarczali ropę od ISIS Turcji czy malutkiemu państewku w tym regionie.

• graca0 Re: To już nie są pomidory 04.12.15, 21:57
      Jak narazie igor to wyglada mi to na wojne. Szkoda tylko ze Putin wzial sie za bronienie Syrii tak pozno, ale moze lepiej pozno niz wcale. Wiem ze Putin nie rzuca slow na wiatr.
      Kurdowie maja wiele terenow nalezacych do 4 panstw naokolo. Czy Syria odda im tez ziemie aby mieli suwerenne panstwo jak beda chciec? Tam gdzie ma lezec Kurdystan tam jest najwiecej zloz ropy.
      • kaszebe12 Maz Stanu... 04.12.15, 22:12
        -Trudno mnie sobie wyobrazic mojego Franka Hollandunia tak przemawiajacego...coz -jaki narod , taki prezydent.
        • graca0 Re: Maz Stanu... 04.12.15, 22:20
          Dokladnie. Narod Francji sie musi dopasowac do jelit aby tym jeliton sie zylo dostatnie i szczesliwie. Tak was Francuzow wyszkolil Marano Rzyd i spolka a przed tem kundel chazarski Sarkozy. Oprocz ciebie oczywiscie.
        • banderom.nie Re: Maz Stanu... 04.12.15, 22:29
          kaszebe12 napisał:

> -Trudno mnie sobie wyobrazic mojego Franka Hollandunia tak przemawiajacego...co
          > z -jaki narod , taki prezydent.

Ale jaki on okrąglutki! :-)
    • jorl Re: To już nie są pomidory 04.12.15, 22:13

Ciekawe ze francuski lotniskowiec ma odplynac z pobliza morskiego Syrii i udac sie do zatoki Perskiej aby stamtad walczyc z IS.
      Co najmniej tak tvn24 donosi.

www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/wojna-z-dzihadystami-francois-hollande-na-francuskim-lotniskowcu,600225.html
      Jak to prawda to znaczy ze im cholernie niewygodnie latac gdzie sa Rosjanie i wola od strony Kuwejtu/Iraku.
      Ciekawe jak Brytole z Cypru lataja. Tez sie przeniosa w tamt gdzie Francja okolice? Cuy pod radarami rosyjskiemi beda odwaznie latac?
      A gdzie beda Tornada niemieckie? Od strony morza Srodziemnego czy tez od zatoki Perskiej?
      • graca0 Re: To już nie są pomidory 04.12.15, 22:28
        Musza znalezc jakas nicz aby walczyc z ISIS przeciwko Rosji. Walczyli z ISIS przeciwko ASSADOWI WIEC JAK TERA BY MOGLO BYC?
      • banderom.nie Re: To już nie są pomidory 04.12.15, 22:33
        jorl napisał:

> Ciekawe jak Brytole z Cypru lataja. Tez sie przeniosa w tamt gdzie Francja okol
        > ice? Cuy pod radarami rosyjskiemi beda odwaznie latac?
        > A gdzie beda Tornada niemieckie? Od strony morza Srodziemnego czy tez od zatoki
        > Perskiej?

W Wielkiej Brytanii zaczęli mówić,ze najwięcej żołnierze ISIS ma w Iraku,i to w Iraku,przede wszystkim, trzeba walczyć z islamistami.
        Prawdopodobnie dojdzie do tego,że Rosja z sojusznikami będzie walczyć z islamistami w Syrii,a cały demokratyczny świat,nadal, w Iraku.
      • nie-tak Re: To już nie są pomidory 04.12.15, 22:39
        jorl napisał:
        > Jak to prawda to znaczy ze im cholernie niewygodnie latac gdzie sa Rosjanie i w
        > ola od strony Kuwejtu/Iraku.
        -------------------
        Przemieszczenie francuskich wojennych okrętów ma swoje znaczenia, wyciekły tajne plany ze wściekły z nad Bosforu przygotowuje swoje wojska do wkroczenia na teren Iraku by zagarnąć pola naftowe.
        • walter622 Bashiqa 04.12.15, 23:23
          nie-tak napisała:
          > wściekły z nad Bosforu przygotowuje swoje wojska do wkroczenia na
          > teren Iraku by zagarnąć pola naftowe.

Już to zrobili. Dziś wojska tureckie zajęły miasto Bashiqa w północnym Iraku.
          W europejskich mediach o tym na razie cicho bo nie wiadomo w jakim sosie
          podać to info.
          • banderom.nie Re: Bashiqa 04.12.15, 23:31
            walter622 napisał:

> Już to zrobili. Dziś wojska tureckie zajęły miasto Bashiqa w północnym Iraku.
            > W europejskich mediach o tym na razie cicho bo nie wiadomo w jakim sosie
            > podać to info.

Nie zupełne tak. Ca setka tureckich żołnierze prowadza ćwiczenia,wraz z irackimi,i co ciekawo,Amerykanie twierdza,ze to bez ich wiedzy.
            • walter622 Re: Bashiqa 04.12.15, 23:35
              banderom.nie napisał(a):

> Nie zupełne tak. Ca setka tureckich żołnierze prowadza ćwiczenia

Do dzisiaj było ich tam ca setka. Od dzisiejszego dnia jest ich tam ponad 1 200 i bynajmniej nie bawią się z irackimi szwejkami w "ćwiczenia".
              • eva15 Re: Bashiqa 04.12.15, 23:40
                Ooo, Turcy otwierają kolejny front? Co sobie po tym obiecują?
              • banderom.nie Re: Bashiqa 05.12.15, 00:18
                Walter,o 1200 tureckich żołnierze informował CNN,ale szybko zmienił na 130.

twitter.com/CNNTURK_ENG?ref_src=twsrc^tfw
                • walter622 Re: Bashiqa 05.12.15, 00:28
                  Pożyjemy, zobaczymy.
                  Cała sprawa dość dziwna. Również to "sprostowanie".
                  • banderom.nie Re: Bashiqa 05.12.15, 00:33
                    walter622 napisał:

> Pożyjemy, zobaczymy.
                    > Cała sprawa dość dziwna. Również to "sprostowanie".

Coś te liczba 1200 żołnierzow zaczęło kręcić się.I Niemcy wysyłają 1200 żołnierze,i Turcy tyle samo.
                    Wyraźnie widać,ze media nie są doinformowani,a to znaczy,ze coś szykuje się.
                    • eva15 Re: Bashiqa 05.12.15, 00:37
                      Niemcy straszą w mediach, że nie będą swoich lotów koordynować z Rosją. Ile w tym prawdy, diabli tylko wiedzą.
                      Masz rację, znów coś się szykuje. A Niemcy idealnie nadają się na 1. front:-).
          • jk2007 Re: Bashiqa 05.12.15, 15:08
            ciekawa opinia
            "Веcь cмыcл тyрецкoгo мaневрa зaключaетcя вернyть вмеcтo тyрецкoгo ИГ нa бoлее блaгooбрaзнoгo тyрецкoгo гyбернaтoрa. Кyрды кoнтрoлирyет в Нaйнaве yже три oкрyгa Акрy, Шaйхaн c cтoрoны Ирaкcкoгo Кyрдиcтaнa и Синджaр c Зaпaдa. Пешмергa Бaрзaни cчac oтcacывaет y Эрдoгaнa, тaк кaк гoняет пo тyрецкoгo трyбе нефть и Эрдoгaн делитcя c клaнaми Бaрзaни Тaлaбaни дoхoдaми oт этoй пoлyкoнтрaбaнды. Нo c КРП тyркaм дoгoвoрняки не cветят. Рyccкие нaчaли cнaбжение КРП, чтo и еcть cильный пoвoд Анкaре менять cтрaтегию. Удaлить КРП c Синджaрa не yдacтcя И дaже Пешмергa не бyдет вoевaть c КРП. В этих ycлoвиях. кoгдa ИГ вcе-тaки пoтреcкивaетcя, тyрки решили yдержaть Мocyл в cвoих рyкaх и вo втoрых не дaть рacширить плaцдaрм КРП.."
            postskriptum.org/2015/12/05/baskari/#comments
          • jk2007 Re: Bashiqa 06.12.15, 09:49
            ciekawa analiza
            navoine.info/alma-iraqturk.html
            postskriptum.org/2015/12/06/mosul-11/
    • jk2007 igorka-pidorek, podaj link 04.12.15, 22:18
      :)
      • banderom.nie jk2007 pedalek glupieje nadal 04.12.15, 22:34
        Zaczekaj z dwa dni,o tym będą pisać wszystkie media.
        • banderom.nie jk2007, glupi pedal,to jest zbyt trudne dla ciebie 04.12.15, 22:35
          Nie zabieraj głos w sprawach,o których nic nie wiesz.
    • antyk-acap2.0 Re: To już nie są pomidory 04.12.15, 22:25
      Czyli można naruszać cudze granice i jeszcze grozić? A gdy cywilny koreański samolot naruszył wasze granice to mordercy w MIGu nie zadrżał palec!
      • banderom.nie Re: To już nie są pomidory 04.12.15, 22:38
        antyk-acap2.0 napisał(a):

> Czyli można naruszać cudze granice i jeszcze grozić?

jakie granicy?

>A gdy cywilny koreański s
        > amolot naruszył wasze granice to mordercy w MIGu nie zadrżał palec!

O tym co wtedy stało się,wiedza wszyscy,oprócz ciebie,i podobnych do ciebie przygłupów.
        • antyk-acap2.0 Re: To już nie są pomidory 04.12.15, 22:56
          Tureckiej granicy. O tym wiedzą wszyscy poza kacapami.
          • banderom.nie Re: To już nie są pomidory 04.12.15, 23:32
            antyk-acap2.0 napisał(a):

> Tureckiej granicy. O tym wiedzą wszyscy poza kacapami.

Czyli ty nie wiesz,capek.
    • jorl Re: To już nie są pomidory 04.12.15, 22:44
      co do Kurdom i Rosji. Mam w pracy, juz pisalem, dziewczyne, corke Kurda z Syrii i Niemki. Urodzona w Niemczech ale czuje sie z Kurdami zwiazana. Bywala tam, wlasnie przy granicy z Turcja.
      Jak sie zaczely rozruchy w Syrii przed paru laty byly zadowolona. Arabow nie lubia Kurdowie. Jak wojna sie na powaznie zaczela, byla przerazona. Katastrofa. Akurat w okolicy jej krewnych maja wiecej spokoju ale troche dalej sa atakowani przez tych Bojownikow o Eolnoasc i Demokracje ze szol amerykanskich. Straszne dla niej. jak niedawno powiedzialem ze Rosjanie zrobia porzadek to powiedziala ze ma nadzieje.
      Wydqje mi sie ze jej stosunek do Rosji jest powszechny wsrod Kurdow. Acha, Turkow nie lubi.
    • eva15 Jedno jest pewne- nagromadzenie wojsk i interesów 04.12.15, 23:47
      Jedno jest pewne - nagromadzenie wojsk i interesów całego Zachodu, Rosji oraz świata arabskiego wokół Syrii jest przeogromne i niczego dobrego nie wróży.

To jest prawdziwa beczka prochu, pytanie- kiedy i jak wybuchnie.

W międzyczasie Chiny rozumiejąc powagę sytuacji poparły starania Rosji w regionie..
      • banderom.nie Re: Jedno jest pewne- nagromadzenie wojsk i inter 05.12.15, 00:34
        eva15 napisała:
        > W międzyczasie Chiny rozumiejąc powagę sytuacji poparły starania Rosji w region
        > ie..

Ha,ha.Cwaniaki wyczuli kto jest górą :-)
        • eva15 Re: Jedno jest pewne- nagromadzenie wojsk i inter 05.12.15, 00:41
          Myślę, że rzecz w zagrożeniu Chin przez islamistów. Chiny są celem ostatecznym tego, co się wyprawia i dobrze o tym wiedzą.
          Tak jak Rosja poparła Syrię, by nie mieć islamistów u siebie, tak przypuszczalnie Chiny będą stać po stronie Rosji - z tego samego powodu. Niestety bardziej werbalnie niż czynem zbrojnym. Ale dobre i to.
      • walter622 Re: Jedno jest pewne- nagromadzenie wojsk i inter 05.12.15, 00:54
        eva15 napisała:
        > To jest prawdziwa beczka prochu, pytanie- kiedy i jak wybuchnie.

Prawdziwą beczką prochu jest Turcja. Przy niej to co się obecnie dzieje w Syrii to
        niewinne igraszki. Koszmarna przeszłość XX w. (bestialskie prześladowania Ormian,
        Greków, Kurdów, Żydów, Asyryjczyków, Alawitów), którą skrupulatnie zamiatano pod dywan, powróci by wystawić rachunek za te zbrodnie. Elity polityczne Turcji nie są w stanie powstrzymać zbliżającej się katastrofy.

www.youtube.com/watch?v=HU4Z6TtWuNc
        • eva15 Re: Jedno jest pewne- nagromadzenie wojsk i inter 05.12.15, 01:09
          Tak, ale Turcja jest fortyfikacją Zachodu przeciw Rosji. Jakby Zachód Turcji negatywnie nie oceniał, to to jest jednak jego antyrosyjski bastion, od samego początku, od przyjęcia Turcji do NATO.
          Możliwe, że USA i kumple w razie czego (wskutek nieobliczalności Erdogana i konfliktów wewnętrznych) wymienią w Turcji rządzące elity, ale rola tego kraju nie ulegnie zmianie.

• walter622 Re: Jedno jest pewne- nagromadzenie wojsk i inter 05.12.15, 01:19
            Wewnętrzne sprzeczności i konflikty rozsadzą ten kraj niezależnie od intencji i politycznych kalkulacji zewnętrznych graczy. To co będzie się działo w sąsiedztwie Turcji ( Syria, Irak)
            może tylko przyśpieszyć ten rozpad lub spowolnić.
            "Wymiana" elit nie jest możliwa z banalnej przyczyny - nie ma na kogo wymieniać - na tym polega problem - Tayipp jest faktycznie jedynym kogutem na wybiegu.
            • eva15 Re: Jedno jest pewne- nagromadzenie wojsk i inter 05.12.15, 01:41
              Dopóki on jest jedynym kogutem, to sytuacja jest tak patowa jak w Niemczech. Jest bardzo wielu bardzo niezadowolnych, ale wszyscy zgodnie pytają: KTO, jeśli nie Merkel?
    • jorl Re: To już nie są pomidory 05.12.15, 08:44
      Cos w tym jest ze zaczyna sie Zachod przesuwac na Irak. Przejecie kontroli nad Irakiem odcina dostep Rosjanom do Syrii. Tamta, wygodna droga. Dal lotnictwa.
      Dlatego zapewne Rosjanie na gwalt zbroja Iran. Te przerzeczone rakiety przeciwlotnicze beda dostraczone Iranowi juz w tym grudniu. Najpierw mowiono 1,5 roku teraz 1 miesiac.
      Rosja udzielila kredytu Iranowi w wysokosci 5 mild $. Zapewne na duzo bronii. Iran zapewne ma pomoc Irakowi.

Tez budowa nastepnej bazy rosyjskiej w Syrii zbliza Rosjan z tej strony do Iraku.
      Szykuje sie wielka zawierucha.
      • karbat Re: To już nie są pomidory 05.12.15, 10:16
        jorl napisał:

> Cos w tym jest ze zaczyna sie Zachod przesuwac na Irak. Przejecie kontroli nad
        > Irakiem odcina dostep Rosjanom do Syrii. Tamta, wygodna droga. Dla lotnictwa.

Niemcy dostarczaja bron Kurdom w Iraku ,
        Turcja bedzie Kurdow w Iraku ... zwalczac ...

Rzad iracki ( szyici ) raczej panuje nad sytuacja w Bagdadzie i na poludniu Iraku .
        watpie tez , ze bedzie w 100 % - tach tanczyc jak mu zachod zagra .

> Rosja udzielila kredytu Iranowi w wysokosci 5 mild $. Zapewne na duzo bronii. I
        > ran zapewne ma pomoc Irakowi.

Rosja , Iran , maja duzy problem, na swiecie jest tylko ca 150 mln szyitow .
        Sunnitow jest ponad miliard . Stoja za nimi püopiera ich Arabia Saudyjska ,
        Katar , Turcja i miliony muzulmanow sunnitow w krajach Bliskiego Wschodu .

> Tez budowa nastepnej bazy rosyjskiej w Syrii zbliza Rosjan z tej strony do Ira
        > ku.
        > Szykuje sie wielka zawierucha.

nie sadze , zachodnia koalicja bedzie bombardowac IS w Iraku ... ,
        tzn . wzmocni pozycje sceptycznego wobec USA obecnego szyickiego rzadu Iraku .

bombardowania raczej nie przyniosa wiekszego skutku , moga odciac ISIS
        od czesci kasy z ropy , ale tez przysporza sympatykow- sunnitow dla IS .

Niemiec do dzis sam nie wie , co chce osiagnac ,
        wysylajac szesc starych samolotow do Syrii .
    • jk2007 prezydent Finlandii jako posrednik 06.12.15, 10:13
      Глaвa Финляндии зaявил, чтo был пocредникoм междy Пyтиным и Эрдoгaнoм.
      При этoм президент Финляндии Сayли Нииниcтё не yтoчнил, где cocтoялиcь егo вcтречи c Эрдoгaнoм и Пyтиным.
      ria.ru/world/20151205/1336547145.html#ixzz3tTaSXVzE

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka