Dodaj do ulubionych

Koncerny ... przeciw interesom UE

27.04.17, 06:41
Dwa tytuły do art.:

"Zachodnie koncerny sfinansują nowy bałtycki gazociąg z Rosji do Niemiec. "

"A Rosja awansowała na trzecie miejsce w świecie w wydatkach zbrojeniowych."

wyborcza.pl/7,155287,21693842,zachod-finansuje-gazprom-moskwa-ma-wiecej-na-zbrojenia.html?utm_source=agora&utm_medium=nlt&utm_campaign=wyborczabiz
ad 1. Koncerny zachodnie mają współfinansować MSII. Nie zwracają nawet uwagi, że (bez budowy NSII) gazociągi Gazpromu do Europy są minimalnie wykorzystane a państwa UE zgłaszają sprzeciw budowie .
ad 2. Odciążając budżet Rosji przejęciem części kosztów budowy NSII, Koncerny zachodnie
umożliwiają Rosji zwiększanie wydatków na zbrojenia.

Czy to nie wymaga potępienia ?

Obserwuj wątek
    • pandaber Re: Koncerny ... przeciw interesom UE 27.04.17, 08:05
      Celem koncernów jest zarabianie i pomnażanie kasy.
      • czuk1 Re: Koncerny ... przeciw interesom UE 27.04.17, 08:23
        Przekazałem fakty.
        Nie mam uwag do koncernów.
        • eva15 Re: Koncerny ... przeciw interesom UE 27.04.17, 08:59
          czuk1 napisał:

> Przekazałem fakty.
          > Nie mam uwag do koncernów.

nieco wcześniej czuk1 napisał:

> Czy to nie wymaga potępienia ?

Poczciwiec nie ogarnia własnego bełkotu.
          • czuk1 Re: Koncerny ... przeciw interesom UE 27.04.17, 16:00
            eva15 napisała:
            > czuk1 napisał:
            > > Przekazałem fakty.
            > > Nie mam uwag do koncernów.
            --------------------------------------
            > nieco wcześniej czuk1 napisał:
            > > Czy to nie wymaga potępienia ?
            ---------------------------------------
            > Poczciwiec nie ogarnia własnego bełkotu. (???????????)
            Albo przeczytaj jeszcze raz i przeproś albo odwal się i nie licz na to, że ktoś ci uwierzy.
            Co może UE więcej zrobić - niż potępić - takie, antyunijne postępowanie koncernów !!!!
            Sądzę, że Koncerny wiedzą doskonale , że działają na szkodę UE .
            • pandaber Re: Koncerny ... przeciw interesom UE 27.04.17, 16:22
              czuk1 napisał:

> Sądzę, że Koncerny wiedzą doskonale , że działają na szkodę UE .

Taka jest rola koncernów.
              • czuk1 Koncerny ... przeciw interesom UE 27.04.17, 22:41
                Nie myślałem inaczej.... nawet przez sekundę.
                Ale teraz jak połączymy dwa zdania (moje i pandabera) to dowiadujemy się , że:
                Koncerny wiedzą doskonale , że działają na szkodę UE . Taka jest rola koncernów. ???

Może powiedzmy sobie szczerze. Rzadko koncerny działają na szkodę państwa. I nie jest rolą koncernów by państwu szkodzić. Gdyby interes państwa był poważnie naruszony , państwo może włączyć się finansowo i zrekompensować koncernowi utracone korzyści (związane z rezygnacją z inwestycji) albo spowodować pogorszenie rachunku opłacalności/rentowności przedsięwzięcia a tym samym rezygnację koncernu z inwestycji (poprzez dywersyfikację źródeł zaopatrzenia). ... I tym samym postanowić na swoim.
                • europitek Re: Koncerny ... przeciw interesom UE 28.04.17, 01:53
                  czuk1 napisał:
                  spowodować pogorszenie r
                  > achunku opłacalności/rentowności przedsięwzięcia a tym samym
                  > rezygnację koncernu z inwestycji

Państwo (lub prganizacja wielopaństwowa) może też ukarać dany koncern. Wystarczy poczakać aż inwestycja będzie mosniej zaawansowana w terenie i stworzyć warunki do jej nieopłacalności. Wystarczy odpowiednio politycznie i finansowo "zasponsorować" konkurencję, żeby inwestorzy w niechciane przedsięwzięcie "umoczyli" dużą kasę... i dostali nauczkę.

Wystarczy zgrać w czasie ze zdarzeniami wokół NS2 zachęcenie Amerykanów i Katarczyków do eksportu do Europy i sfinansowanie rozbudowy świnoujskiego gazoportu lub budowy drugiego w Trójmieście. Na dobrą sprawę taki plan jest w stanie wykonać samodzielnie nawet Polska, a rozbudowa naszego gazoportu to tylko kwestia czasu, biorąc pod uwagę wygaśnięcie aktualnego kontraktu długoterterminowego w 2022 r.
                  • el.commendante Re: Rusofoby ... przeciw interesom UE 28.04.17, 13:33
                    Czyli wedle ciebie uwalenie możliwości tranzytu taniego gazu z Rosji i uzależnienie Europy od drogich dostaw z USA i Kataru to ma być działanie na korzyść Europy? Do tego gnojenie europejskich koncernów i wspieranie tych z USA i Kataru?
                    Pitolisz pitek naprawdę jak potłuczony! :D
                • pandaber Re: Koncerny ... przeciw interesom UE 28.04.17, 06:27
                  czuk1 napisał:

> Koncerny wiedzą doskonale , że działają na szkodę UE . Taka jest rola konce
                  > rnów.
                  ???
                  >
                  Nigdzie nie napisałem że działają na szkodę własnego kraju. Koncerny są zainteresowane własnym zyskiem i zyskiem własnego kraju a nie Unii.
                  • czuk1 Re: Koncerny ... przeciw interesom UE 28.04.17, 08:46
                    Na moje zdanie :
                    > Koncerny wiedzą doskonale , że działają na szkodę UE
                    Odpowiedziałeś właśnie tak :
                    >Taka jest rola koncernów.

Nie ma sprawy. Dziećmi nie jesteśmy, wiemy jak funkcjonuje gospodarka rynkowa.
                    pzdr
                  • suender Re: Koncerny ... przeciw interesom UE 28.04.17, 12:07
                    pandaber 28.04.17, 06:27

> Koncerny są zainteresowane własnym zyskiem i zyskiem własnego kraju a nie Unii.

Nie do końca tak.
                    Wystarczy, że dany koncern działa na korzyść tylko jednego/dwu państw z EU, np. BRD, albo Francji, to już działa na korzyść UE. Nie zapominaj, że w zespole wielopaństwowym tym jest lepiej im więcej ludzi z tych krajów jest lepiej. Zauważ, że Francja + BRD = 66 ml. + 81 ml. = 147 ml., czyli całkiem spory procent ludności UE.
                    Nieprawdaż!

Pozdr.
    • czizus Re: Koncerny ... przeciw interesom UE 27.04.17, 09:20
      To tylko biznes. Amerykańskie firmy współpracowały z Hitlerem nawet jeszcze przez jakiś czas po wybuchu II w.ś. Tak było i tak będzie. Ale Polska zamiast obrażać się, powinna realizować swoją politykę uniezależniania się od rosyjskich dostaw bo jesteśmy od nich zbyt mocno uzależnieni. Gazoport już jest, teraz czas na rurę z Danii. Polska musi zdywersyfikować dostawy gazu bo zawsze będzie inaczej traktowana przez Rosję niż np. Wlk. Brytania, Niemcy czy Francja. Ale po pierwsze trzeba to wszystko robić spokojnie, konsekwentnie i profesjonalnie i na pewno nie należy rezygnować z rosyjskiego gazu tak całkowicie bo to głupota.To skomplikowana gra i boje się, że "dobra zmiana" PIS-owska może nie podołać.
    • szwampuch58 Re: Koncerny ... przeciw interesom UE 27.04.17, 10:41
      Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo podpisało w środę umowę na jednorazową dostawę do Polski amerykańskiego skroplonego gazu ziemnego LNG. Tankowiec ma przypłynąć do Świnoujścia w połowie czerwca. ....jednorazowa,achaaa
      Wiceprezes spółki, Maciej Woźniak, informuje, że cena jest „atrakcyjna i rynkowa”. Ale szczegółów nie zdradza. - Nie ujawnię ceny i chyba nigdy jej nie ujawnimy – mówi Maciej Woźniak ....bo dwa razy drozszy od ruskiego?
      Kto bogatemu zabroni drogo kupowac ?....no kto?
      • czizus Re: Koncerny ... przeciw interesom UE 27.04.17, 11:44
        szwampuch58 napisał:

Nie ujawnię ceny i chyba nigdy jej nie ujawni
        > my – mówi Maciej Woźniak ....bo dwa razy drozszy od ruskiego?
        > Kto bogatemu zabroni drogo kupowac ?....no kto?

Jak na razie to gaz rosyjski jest najdroższy. Więc ta dywersyfikacja ma sens. Tyle, że trzeba dobrze to rozgrywać i po to właśnie żeby zbić ceny gazu rosyjskiego.
    • el.commendante Czyli zwiększenie bezpieczeństwa energetycznego UE 27.04.17, 11:49
      uniezależnienie się od kaprysów psychopatów rządzących w Polsce czy na Ukrainie, to ma być niby działanie wbrew interesom Europy? Puknij się naprawdę w tą makówkę!
      Jeśli już to przeciw interesom Europy działają koncerny które zabierają stąd miejsca pracy i transferują nieopodatkowane dochody do rajów podatków, a nie koncerny które finansują powstanie cennej i ważnej strategicznie dla UE infrastruktury!
      • europitek Re: Czyli zwiększenie bezpieczeństwa energetyczne 28.04.17, 12:41
        I nareszcie Zachód uwolni się spod polsko-ukraińskiego jarzma. Nareszcie na Zachodzie zapanuje wolność i niepodległość, o które bezskutecznie walczył od dzisięcioleci. Moje gratulacje!
        • el.commendante Re: Czyli zwiększenie bezpieczeństwa energetyczne 28.04.17, 13:26
          europitek napisał:

> I nareszcie Zachód uwolni się spod polsko-ukraińskiego jarzma. Nareszcie na Zac
          > hodzie zapanuje wolność i niepodległość, o które bezskutecznie walczył od dzisi
          > ęcioleci. Moje gratulacje!
          Ukraina już nie raz kradła gaz przeznaczony dla UE. Straszyła też jak nie spełni się jej terrorystycznych żądań to wstrzyma tranzyt przez swój kraj. Teraz UE będzie niezależna od kaprysów neobanderowców.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka