de_oakville
14.08.17, 11:35
Nie napisze, jaki kraj mam na mysli. Obecnie takich krajow na swiecie jest wiele, zbyt wiele,
co wydaje sie dziwne w 21-szym wieku. Mozg ludzki nie wszedzie nadaza za postepem cywilizacyjnym, w zetknieciu z ktorym nie zawsze "promienieje" tylko odwrotnie - "tumanieje".
Moznaby sporzadzic dluga liste krajow "zwariowanych" niczym liste "ekstraklasy". A kraj, ktory mam na mysli wcale nie znajduje sie na czele tej listy. Wrecz przeciwnie - jest gdzies na jej "szarym koncu". Do "ekstraklasy" dostal sie "fuksem", bedac poprzednio gdzies w "czwartej lidze". I ciagle ma ogromne szanse na spadek do "nizszej ligi", czego wielu ludzi w nim bardzo by pragnelo.
A propos roznych list - wiele lat temu bedac we Francji u rodziny dostalem przed powrotem do Polski prezent. Byla to bardzo gruba ksiega w formie encyklopedii pt. "Ouid 1986. Tout pour Tous", czyli "Wszystko dla kazdego". Byly tam informacje na temat doslownie wszystkiego napisane drobnym drukiem. Dzis, w dobie internetu mozna znalec nawet wiecej danych korzystajac z komputera, ale wtedy tego jescze nie bylo. Dzwigalem wiec ten ksiazkowy "internet" w plecaku lecac do Polski i mam go do dzis. Z dedykacja. Na stronie 174 tej ksiegi jest lista Nagrod Nobla wedlug krajow. Stan na rok 1986.
Tak to wtedy wygladalo:
USA - 164
Wlk. Brytania - 84
Niemcy - 59
Francja - 41
Szwecja - 26
ZSRR - 16
Dania, Szwajcaria - po 13
Austria, Wlochy, Holandia - po 12
Belgia - 8
Hiszpania, Norwegia, Japonia - po 6
RPA - 5
Argentyna, Australia, Wegry, Irlandia, Polska - po 4
Oczywiscie, ocenianie potegi cywilizacyjno-kulturalnej danego kraju nie mozna ograniczac do porownywania przyznanych mu Nagrod Nobla. Byloby to zbyt wielkie uproszczenie. Tym niemniej jakis wskaznik to jest. I tak ZSRR, majacy 16 Nagrod Nobla, ktory konkurowal wtedy z USA, a nawet uwazal sie za "cos lepszego" musialby jeszcze wiele popracowac aby dogonic USA, majace 164 Nagrody Nobla. Podobnie Polska, majaca 4 Nagrody Nobla, musialaby wiele popracowac, aby rownac sie z Niemcami, majacymi 59 Nagrod Nobla.
Pisze o tym dlatego, bo slyszalem niedawno w telewizji TVP Info ministra, ktory powiedzial, ze gdyby Niemcy nie napadly na Polske w roku 1939, to Polska bylaby dzis zarowno ludnosciowo jak i gospodarczo rowna Niemcom. W roku 1939 Polska liczyla okolo 35 mln ludnosci, Niemcy ponad 80 mln. Po wojnie Polska liczyla jakies 24 mln ludnosci (tyle co Turcja), a wiec moglibysmy dorownac ludnosciowo dzisiejsczym Niemcom, gdyby przyrost naturalny
w Polsce byl tak wysoki jak w Turcji, ktora dzis ludnosciowo Niemcom dorownuje. A zatem ustepujemy nie na skutek wojny tylko przez zbyt niski przyrost naturalny po wojnie.
Jak napisal Stanislaw Cat-Mackiewicz (jeden z moich ulubionych autorow) w swojej ksiazce pt. "Londyniszcze", wydanej niedlugo po II WS:
"Trudno jest zreszta pisac o historii wspolczesnej dla czytelnika polskiego. Jestesmy niestety narodem bardzo a bardzo megalomanskim. Jestesmy, jak wiadomo, narodem rzadzonym przez kobiety, moze jedynym narodem w Europie, ktory od poczatku XVIII wieku stale byl rzadzony
przez nastroje kobiet, co, nie obrazajac dam, stwarza u nas ten niemozliwy i nieznosny dla obiektywnych sadow historycznych megalomanski charakter tlumaczenia sobie wszystkiego, co sie na swiecie dzieje przez 'Slon a sprawa polska'"
(Stanislaw Cat-Mackiewicz, "Londyniszcze")
Dodam jeszcze, ze polskie 4 Nagrody Nobla to 3 z literatury i jedna pokojowa. Wegierskie 4 Nagrody Nobla to 3 z medycyny i jedna z chemii. A zatem Wegrzy dali swiatu wiecej "dla ciala", a Polacy wiecej "dla ducha".
A propos "geniuszu polskiej literatury", to wpadla mi ostatnio w rece ksiazka, tym razem bardzo cięka. Autorem jest Feliks Rajczak, a tytul ksiazki "Ambaje", wydana w Łodzi w roku 1983. Zafascynowaly mnie niektore fraszki, ktore moim zdniem pasuja do dnia dzisiejszego "jak ulal":
"Z dna go wynoszac o dwa stopnie,
Boje sie, czy mnie w brzuch nie kopnie."
"Zyję poza sektą,
Wiec jestem insektem?"
"Narodowa nedza i ruina
Od szczytu swietnosci swojej sie poczyna"
"Zamiast stawiac watpliwe ku chwale pomniki,
Lepiej przeznaczyc fundusz ten na odgromniki."
"Debil debila, wiedzą zapyla"