Dodaj do ulubionych

Co stracilismy , co 'zyskalismy'...

16.04.18, 18:12
Lwow i Wilno za Szczecin i Wroclaw...
Znajomi wrocili z Polski , z nudow pojechali na Ukraine , byli we Lwowie , zatrzymali sie w hotelu "George" , pokazywali zdjecia i musze przyznac ze bylem zdziwiony pieknem Lwowa ...
Zaczalem szukac w necie i porownywac zdjecia miast niemieckich ktore znalazly sie w granicach Polski i miast ktore utracilismy takich jak Wilno i Lwow...
Wedlug mnie wiecej stracilismy....
Obserwuj wątek
    • yurek11111 Re: Co stracilismy , co 'zyskalismy'... 16.04.18, 18:21
      Granice Polski przed II WW...

www.google.ca/search?q=mapa+polski+1939&oq=mapa+polski+&aqs=chrome.1.69i57j0l3.9673j0j8&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8#imgrc=43uTDdLeGSS6jM:
    • j-k Wiecej stracilismy, niz 'zyskalismy'... 16.04.18, 18:24
      i pisze to na roznych forach od 15-tu lat.

- ale II. RP w 1939 przegrala wojne. - i trzeba o tym pamietac.

a ze PL byla w obozie "zwyciezcow"

to CZESCIOWA rekompensate Ziem Wschodnich / Kresow dostala.

PS. Krewnych mam z Pruzan (bliska Bialorus)
    • yurek11111 Taka 'perelke' architektury dostala Ukraina... 16.04.18, 18:37
      Zdjecia Lwowa

www.stacjabalkany.pl/zdjecia-ze-lwowa-wiosna/
    • borrka Stracilismy swoje 16.04.18, 18:42
      Zyskalismy niemieckie.
      I to jest bol.

Zasyfiony Lwow nie umywa sie do Wroclawia, ale byl polski, jak Krakowek.
      Wrocek jest piekny, lecz w pomysle niemiecki.

O Wilnie szkoda nawet gadac.
      • 5magna Re: Stracilismy swoje 16.04.18, 18:48
        Jak by Polska byla Rosja a nie obciagaczami loda to by mozna bylo to sobie odzyskac.....
      • yurek11111 Re: Stracilismy swoje 16.04.18, 18:54
        Wroclaw sprzed 30+ lat znam bardzo dobrze , nie umywa sie do Lwowa ktory ogladam na zdjeciach...
        Zatrzymywalem sie zwykle w hotelu Monopol , apartament byl na I pietrze...
        Kiedys na sniadaniu przy stoliku obok siedziala grupa niemieckich turystow , a bylo to w czasach gdy Gornik Zabrze gral z Roma w pucharach , bo wlasnie we Wroclawiu mecz ogladalem, jeden z niemiaszkow cos fotografowal z okna , robil to ukradkowo i w sposob podejrzany na co zwrocil uwage moj kolega z ktorym sniadanialem ale sprawe zbagatelizowalismy... ...
        • borrka Zdjecia nie sa miarodajne 16.04.18, 18:59
          Lwow jest zaniedbany, Wrocek odpicowany.
          • yurek11111 Re: Zdjecia nie sa miarodajne 16.04.18, 19:01
            Mi chodzi o architekture , Wroclaw to blokowiska a Lwow to przedwojenna , przepiekna zabudowa...
            Koscioly w ilosci niespotykanej i wieki historii...polskiej....
            • borrka A Wroclaw to historia niemiecka 16.04.18, 19:08
              Rozbawiles mnie troche:
              to niby we Lwowie nie ma blokowisk?

Lwow jest bezcenny dla historii Polski, ale obiektywnie, to Wroclaw stanowi europejska metropolie.
              • yurek11111 Re: A Wroclaw to historia niemiecka 16.04.18, 19:22
                Oczywiscie ze we Lwowie sa blokowiska , ale mi chodzi o to ze jak to okreslasz 'niemiecka historia' we Wroclawiu legla w gruzach , a na tych gruzach Polacy wybudowali nowe miasto , natomiast we Lwowie na polska obecnosc historyczna potykasz sie co krok...
                • borrka Polacy odbudowali Wroclaw 16.04.18, 19:31
                  Zachowujac, dzieki Bogu, podstawowe zalozenia urbanistyczne.
                • j-k Cenie Wroclaw, ale u siebie to czuje sie we Lwowie 16.04.18, 19:33
                  I dziekuje stworcy, ze Lwow pozostal niezniszczony.

J.K.
                  warszawiak.
                  • bywszy2 Re: Cenie Wroclaw, ale u siebie to czuje sie we L+ 16.04.18, 20:11
                    j-k napisał:

> I dziekuje stworcy, ze Lwow pozostal niezniszczony.
                    >
                    > J.K.
                    > warszawiak.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                    co za smarkata romantyka.
                    A ci co tam mieszkaja wiedza,ze sie czuje pan tam jak u siebie w domu?
                    Co za pyszalstwo.
                    A tam powyzej ktos napisal,ze Niemcy zdjecia robia ukradkiem we Wroclawiu.
                    • j-k gdybys dziecie, mialo troche rozumu... 17.04.18, 15:34
                      tobys pojelo - ze chodzi o ARCHITEKTURE miasta Lwowa (polska architekture)

- a nie o mieszkajacych tam dzis ludzi.
                      • bywszy2 Re:to pijaczyna niehabilitowany+ 17.04.18, 17:51
                        doktor rozrywkowy z niemickiej miesciny zna sie na architekturze cudzego miasta?
                      • yurek11111 Re: gdybys dziecie, mialo troche rozumu... 17.04.18, 17:58
                        Wlasnie o tym ten watek , de_oakville z PFem rozplywaja sie nad pieknem germanskich miast , chociaz duzo mniej zostalo ze Szczecina i Wroclawia , to porownujac z Lwowem te miasta , Lwow jest dla mnie zdecydowanie ladniejszy , powtarzam dla mnie...
                        • polski_francuz Re: gdybys dziecie, mialo troche rozumu... 17.04.18, 19:50
                          Wilno tez ladne bylo. I jak czytam wieszcza "Litwo Ojczyzno moja..." to mam lzy w oczach. Ale Wroclaw jest piekny i rozsadnie zaplanowany. Bylem w zeszlym tygodniu na Politechnice Wroclawskiej i motywowalem studentow do nagrdy Nobla. Niemcy z Politechniki mieli.

A przeciez Polak nie gorszy od Niemca!

PF
                          • borrka W mojej branży... 17.04.18, 23:49
                            Polowa patentow przed 1939 pochodzi z Wroclawia.
                          • bywszy2 Re: gdybys dziecie, mialo troche rozumu... 18.04.18, 04:12
                            polski_francuz napisał:

> Wilno tez ladne bylo. I jak czytam wieszcza "Litwo Ojczyzno moja..." to
                            mam lzy w oczach.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                            Czemu?
                            • polski_francuz Re: gdybys dziecie, mialo troche rozumu... 18.04.18, 09:40
                              Bo uwazam, jak wieszcz, Litwe za moja Ojczyzne.

PF
                              • bywszy2 Re: brak+ 18.04.18, 10:03
                                polski_francuz napisał:

> Bo uwazam, jak wieszcz, Litwe za moja Ojczyzne.
                                >
                                > PF

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                                komentarza!
                          • amunicyjny1 Re: gdybys dziecie, mialo troche rozumu... 18.04.18, 12:40
                            i motywowalem studentow do nagrdy Nobla.

Na podstawie własnych doświadczeń
                • yurek11111 Tematem na inny watek jest lwowska mowa ... 16.04.18, 19:36
                  ...balakowa okresu przedwojennego i lwowskie piosenki ktore czesto slucham z przyjemnoscia...
                  • bywszy2 Re: Tematem na inny watek jest lwowska mowa ... 16.04.18, 20:12
                    yurek11111 napisał:

> ...balakowa okresu przedwojennego i lwowskie piosenki ktore czesto slucham z p
                    > rzyjemnoscia...
                    >

I smarki pan puszcza z rozrzewnienia popijajac z czerwona kartka?
    • jk2007 polecam zamek w Mirze, Nieswiżu 16.04.18, 18:48
      w Grodno - katedra (dawniej kościół farny) sw. Frańciszka Ksawerego (1678) - wybitny zabytek Białorusi XVII-XVIII wieku,, kościół Znalezienia Krzyża Świętego i pierwsza apteka w Europie Wschodniej (otwarta w 1687).
      • borrka Na Bialorusi polecam dziewczyny 16.04.18, 18:55
        Najladniejsze w Yurop.
        • yurek11111 Re: Na Bialorusi polecam dziewczyny 16.04.18, 19:18
          To dla jorla wskazowki...😀
          Re : Na Bialorusi polecam dziewczyny
          Zaraz po osiedleniu sie w Kanadzie spotkalem pozniejszego kandydata na Prezydenta Bialorusi , ale mu Lukaszenko wyperswadowal szybko bezsensowny zamiar , wydawal gazete w Toronto , nawet mu cos do niej raz napisalem , ozenil sie z duzo mlodsza Bialorusinka i zdecydowali o powrocie na Bialorus , hrabia P. , do dzis czasem pisuje dla torontonskiego Gonca...

pl.m.wikipedia.org/wiki/Alexander_Pruszyński
        • yurek11111 Najladniejsze w Yurop. 16.04.18, 20:03

Bo nad wszystkich ziem branki milsze Laszki kochanki,

Wesolutkie jak młode koteczki,

Lice bielsze od mleka, z czarną rzęsą powieka,

Oczy błyszczą się jak dwie gwiazdeczki.

Stamtąd ja przed półwiekiem, gdym był młodym człowiekiem,

Laszkę sobie przywiozłem za żonę;

A choć ona już w grobie, jeszcze dotąd ją sobie

Przypominam, gdy spojrzę w tę stronę.

Po śnieżystej zamieci do wsi zbrojny mąż leci,

A pod burką wielkiego coś chowa.

"Ej, to kubeł, w tym kuble nowogrodzkie są ruble?"

- "Nie, mój ojcze, to Laszka synowa".

Po śnieżystej zamieci do wsi zbrojny mąż leci,

A pod burką wielkiego coś chowa.

"Pewnie z Niemiec, mój synu, wieziesz kubeł bursztynu?"

- "Nie, mój ojcze, to Laszka synowa".

Po śnieżystej zamieci do wsi jedzie mąż trzeci,

Burka pełna, zdobyczy tam wiele,

Lecz nim zdobycz pokazał, stary Budrys już kazał

Prosić gości na trzecie wesele.

literat.ug.edu.pl/amwiersz/0051.htm
      • yurek11111 Re: polecam zamek w Mirze, Nieswiżu 16.04.18, 18:59
        W Grodnie mieszkala w czasie wojny moja ciociunia ukochana , jedna z siostr mojej mamy , nigdy nic zlego nie powiedziala o tym okresie swego zycia....
      • j-k jk2007 - z calym szacunkiem: 16.04.18, 19:21
        jk2007 napisał:
        > w Grodno - katedra (dawniej kościół farny) sw. Frańciszka Ksawerego (1678)
        - wybitny zabytek Białorusi XVII-XVIII wieku,,
        kościół Znalezienia Krzyża Świętego i pierwsza apteka w Europie Wschodniej (otwarta w 1687).

jk2007 - z calym szacunkiem:
        to nie jest zabytek Bialorusi.

to jest zabytek POLSKI - na terytorium Bialorusi.
        i to jeden z moich ulubionych celow podrozy.
        pl.wikipedia.org/wiki/Bazylika_katedralna_%C5%9Bw._Franciszka_Ksawerego_w_Grodnie#/media/File:Grodno_plac.jpg
        • borrka Bialorusini, to flegmtyczni Polacy 16.04.18, 19:25
          Genetycznie identyczni.
        • bywszy2 Re: jk2007 - z calym szacunkiem:+ 16.04.18, 19:26
          j-k napisał:
          jk2007 - z calym szacunkiem:
          > to nie jest zabytek Bialorusi.
          >
          > to jest zabytek POLSKI - na terytorium Bialorusi.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
          Podobnie z obozami.
          Nie byly polskimi.
          To byly niemieckie na terytorium polskim.
          P.S
          A moze jednak litewskimi?
          Panstwo bylo jednak obojga narodow?
          • j-k bywszy, bez szacunku:+ 22.04.18, 06:10
            bywszy2 napisał:
            Podobnie z obozami.
            > Nie byly polskimi.
            > To byly niemieckie na terytorium polskim.

istotnie, tak bylo.

jedyny oboz, jaki Polacy maja na sumieniu
            to Bereza Kartuska.
            - ale tam nikt nie zginal.
        • jk2007 Białoruś to prawdziwa Litwa 16.04.18, 22:52
          z którą byliśmy przez kilkaset lat w Unii. A dzisiejsza Litwa to Żmudź. Językiem Wielkiego Księstwa Litewskiego był język staro-białoruski, zwany również ruskim. Dlatego nasza szlachta i szlachta litewska nie potrzebowały tłumaczy ani przy gorzale, ani podczas sejmików i elekcji.
          • yurek11111 Re: Białoruś to prawdziwa Litwa 16.04.18, 23:28
            Przy gorzale to Polak z kazda nacja sie dogada 😀 , a podczas sejmikow i elekcji to roznie bywalo...
          • bywszy2 Re: Białoruś to prawdziwa Litwa + 17.04.18, 06:59
            jk2007 napisał:

> z którą byliśmy przez kilkaset lat w Unii. A dzisiejsza Litwa to Żmudź. Językie
            > m Wielkiego Księstwa Litewskiego był język staro-białoruski, zwany również rusk
            > im. Dlatego nasza szlachta i szlachta litewska nie potrzebowały tłumaczy ani pr
            > zy gorzale, ani podczas sejmików i elekcji.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
            A kiedys Litwa to bylo prawdziwe Wielkie Ksiestwo Litewskie Ruskie i Zemajtyskie-
            a Litwini mieli szanse zostac w przyszlosci Wielkim Bratem w wielkiej rodzinie narodow przyszlego ZSRR.
    • bywszy2 Re: Co stracilismy , co 'zyskalismy'+ 16.04.18, 19:21
      W koncowym rozrachunku uzyskalo sie niepodlegle swoje panstwo.
      A moglo sie stracic wszystko.
      Wiec nalezy sie cieszyc i dziekowac opatrznosci z tego co jest.
      • borrka I tu masz Bywszy 100% racji 16.04.18, 19:26

• yurek11111 Re: Co stracilismy , co 'zyskalismy'+ 16.04.18, 19:30
        Zanioslem w podziece na msze do kosciola , bywszy , czego jeszcze chcesz , zebym poszedl pomodlic sie do Synagogi...
        Nie wiesz jak to jest , jak ma sie Szczecin i Wroclaw to chcialoby sie miec i Grodno i Lwow...😀

bywszy :
        W koncowym rozrachunku uzyskalo sie niepodlegle swoje panstwo.
        A moglo sie stracic wszystko.
        Wiec nalezy sie cieszyc i dziekowac opatrznosci z tego co jest.
        • bywszy2 Re: Co stracilismy , co 'zyskalismy'.poniwaz+ 16.04.18, 20:08
          mnie osobiscie zwisaja i kosciol i synagoga,mozesz pan udac sie nawet do toalety dla spelnienia tej misji.
          Ciesz sie,ze uniknelo sie losu narodow Jugoslawii po jej upadku.
          Wyobraz sobie pan wysepke lwowska w zarzewiu lun i bieszczad.
          P.S
          " Nie wiesz jak to jest , jak ma sie Szczecin i Wroclaw to chcialoby sie miec i G
          > rodno i Lwow...😀"
          - nie badz pan taki zachlanny.
          Moze i gwiazdke z nieba?
          Pozdrow pan ciotunke kochana(czyzby naprawde?).Brzmi jak zapach wirzby placzacej nad Niemanem.
          • yurek11111 Re: Co stracilismy , co 'zyskalismy'.poniwaz+ 16.04.18, 20:22
            Tez cie lubie bywszy, zebym we wszystkim rozumial to nie powiem , czesto piszesz nowomowa niezrozumiala...
            • bywszy2 Re: watpie+ 16.04.18, 22:48
              yurek11111 napisał:

> Tez cie lubie bywszy, zebym we wszystkim rozumial to nie powiem , czesto piszes
              > z nowomowa niezrozumiala...
              > <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
              ze pan nie rozumie.
        • 5magna Re: Co stracilismy , co 'zyskalismy'+ 16.04.18, 20:10
          Przylaczyc sie do Rosji a warunkiem niech bedzie jak Rosja przyczyni sie do odzyskania Grodna I Lwowa.....
          • yurek11111 Re: Co stracilismy , co 'zyskalismy'+ 16.04.18, 20:25
            E tam bercik , to ja juz wole ruskich do Chin przylaczyc...
            Sprawy ukrainsko -polskie zostaw Ukraincom i Polakom...

Re :Przylaczyc sie do Rosji a warunkiem niech bedzie jak Rosja przyczyni sie do odzyskania Grodna I Lwowa.....
            • 5magna Re: Co stracilismy , co 'zyskalismy'+ 16.04.18, 20:52
              Polak, Ukrainiec dwa bratanki.....Dogadaja sie.....
    • szwampuch58 Re: Uwielbiam"gdybanie" 17.04.18, 11:37
      hehehehe ,szczegolnie nacjonalistycznych polaczkow
    • de_oakville Materialnie zyskalismy, moralnie stracilismy 17.04.18, 11:40
      Wyobrazmy sobie Pawlaka z "Samych swoich", ktory jezdzil przed wojna furmanka odziedziczona po ojcach i dziadach, a pierwsze zbiory kosil wlasnym sierpem, rowniez po przodkach odziedziczonym. Po wojnie "rozbijal sie" juz kareta zabrana z Muzeum Powozow w Lancucie, ktora sprezentowal mu "dobry Janosik". "Masz do niej pelne prawo", powiedzial "Janosik", bo to "z twojego potu i z twojej krwawicy" ci wyzyskiwacze
      i krwiopijcy dorobili sie karet. A teraz "sprawiedliwosci stalo sie zadosc" i wreszcie ty mozesz nia jezdzic. I od tej pory Pawlak, zupelnie spokojny na sumieniu, codziennie do owej karety zaprzega swe woly. Lyk wodki humor mu jeszcze bardziej poprawia. I nie zaluje tej "furmanki", ktora "Janosik" zarekwirowal dla siebie, bo byla lepsza na jego wlasne drogi.

Przypomnial mi sie rowniez kawal z czasow PRL-u, w ktorym Gierek, Ford (prezydent USA) i Brezniew siedzieli przy stole, wyciagali z kieszeni swoje papierosnice i palili papierosy. Papierosnica Gierka wszystkim sie podobala I ogladali ja z ciekawoscia. Bylo na niej wygrawerowane "Towarzyszowi Gierkowi klasa robotnicza". Rownie ciekawa papierosnice
      posiadal Ford, a na niej bylo napisane "Geraldowi Fordowi Nelson Rockefeller". Papierosnica Brezniewa byla najladniejsza ze wszystkich, ale nie chcial on jej nikomu pokazac. Kiedy mu ja wreszcie wyrwano, zobaczono, ze widnieje na niej napis "Lubomirski Radziwillowi".

Chodzi wlasnie o to, czy chodzac ulicami Wroclawia albo Gdanska moge jako Polak wskazywac na piekne ratusze tych miast i mowic "to jest moje"? Ten, kto urodzil sie w Gdansku z pewnoscia moze, bo tam sie urodzil i basta. Jest z tym miastem zwiazany do konca zycia w naturalny sposob. Ale ktos taki jak ja, ani z Gdanska, ani z Krakowa? W Krakowie moze tak uczynic, bo to dawna stolica Polski. A we Wroclawiu? Jesli moze we Wroclawiu, wiedzac o tym, ze przez wieki bylo to miasto niemieckie a nie polskie, to moze rowniez w Rotterdamie, Sztokholmie i Mediolanie. Czemu nie? Dzieki Bogu, ze istnieje Unia Europejska, ktora
      zmierzala rowniez i ku temu, zeby wszystkich "wyzwolic moralnie" i dac im prawo do mowienia "to moje", kiedy chodza po Wiedniu i po Lizbonie. Ale "Janosikowi" to sie z pewnoscia nie podoba. Ani krajowemu ani zagranicznemu. I nieraz Polakowi nie podoba sie rowniez. Bo ja oczywiscie moge, ale np. Arab nie powinien moc. On ma swoja Casablanke, a ja swoj Rotterdam.

Jak na razie, to chodzac po Toronto moge sobie z czystym sumieniem powiedziec "to moje". Bo wszystko odbylo sie uczciwie. Ja zglosilem z wlasnej woli chec przyjazdu do Kanady, a Kanada z wlasnej nieprzymuszonej woli mnie przyjela. Bylo to wiec cos jak "oswiadczyny", kore zostaly przyjete. I to wszystko zapoczatkowalo udane "malzenstwo", nawet bardzo udane. Nie bylo wiec tak, ze jakis "Azja Tuchajbejowicz" najpierw wcielil mnie na sile do swojej armii, a potem przydzielil mi "na sile" corke Nowowiejskiego do mojego "haremu", uwazajac mnie przy tym za swojego "ostatniego ordynca". Mozna kochac dzieci i wlasne i cudze. Nawet takie "z gwaltu", bo to nie ich wina. Ale czlowiekowi lzej z pewnoscia na duszy jesli wszystko odbywa sie uczciwie i legalnie. Z tym, ze nie zawsze sie to udaje. Szczegolnie
      jesli mieszka sie w kraju lezacym kiedys pomiedzy Hitlerem i Stalinem. I nie dac sobie narzucic przez ich "silne osobowosci" mentalnosci podobnej do nich jest bardzo trudne. Nie dac na siebie wplynac i pozostac wolnym uwazajac straty moralne za gorsze od materialnych.

• yurek11111 Re: Materialnie zyskalismy, moralnie stracilismy 17.04.18, 18:30
        Z Arabem to jest inny problem , mi tam Arab nigdzie nie wadzi , dopoty dopoki z europejskiego miasta ktore go przyjelo nie chce zrobic Mekki...
        Co do tezy ze materialnie zyskalismy gdy nam zabrano Lwow i Wilno a dano Wroclaw i Szczecin w ruinie to pelna niezgoda gdyz wedlug mnie to materialnie stracilismy, a co do moralnosci to nasi sasiedzi, i ci ze wschodu i ci z zachodu moga z nas brac przyklad bo to u nich sie zalegla brunatna i czerwona zaraza , a Polacy byli ta nacja ktora pierwsza z tymi zarazami walczyla wnoszac duzy wklad w pokonanie epidemii zagrazajacej dla Swiata...
        • bywszy2 Re: Polska sie zarazila?+ 17.04.18, 19:17
          www.newsweek.pl/opinie/co-zrobic-z-onr-dlaczego-coraz-popularniejszy,artykuly,426135,1.html?src=HP_Opinions
          a moze
          wpolityce.pl/polityka/378627-niemiecka-dziennikarka-atakuje-polske-warszawa-europejska-stolica-rasizmu-polska-stala-sie-bardzo-brunatna
          • yurek11111 Re: Polska sie zarazila?+ 17.04.18, 19:57
            Nie Polska tylko pojedyncze egzemplarze ,margines mierzony w promilach...
            Sprawdz jak to wyglada w Izraelu to sie zalamiesz....

Re : Polska sie zarazila...
            • bywszy2 Re: Polska sie zarazila?+ 18.04.18, 03:44
              yurek11111 napisał:

> Nie Polska tylko pojedyncze egzemplarze ,margines mierzony w promilach...
              > Sprawdz jak to wyglada w Izraelu to sie zalamiesz....
              >
              > Re : Polska sie zarazila...

> <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
              Bara.nie sam o Polsce zaczales,a co cie owieczko Izrael obchodzi.
              P.S
              No,kto jest brunatny?
            • bywszy2 Re: Polska sie zarazila?+ 18.04.18, 04:14
              yurek11111 napisał:

> Nie Polska tylko pojedyncze egzemplarze ,margines mierzony w promilach...

> Re : Polska sie zarazila...

><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
              Pan,zdaje sie z Kanady?
              A ja przytaczam prase polska.
              Oni chyba lepiej wiedza,co sie u nich dzieje?
        • de_oakville Co to znaczy "w ruinie"? 18.04.18, 11:07
          yurek11111 napisał:

> Co do tezy ze materialnie zyskalismy gdy nam zabrano Lwow i Wilno a dano Wrocla
          > w i Szczecin w ruinie to pelna niezgoda gdyz wedlug mnie to materialnie stracil
          > ismy, a co do moralnosci to nasi sasiedzi, i ci ze wschodu i ci z zachodu moga
          > z nas brac przyklad bo to u nich sie zalegla brunatna i czerwona zaraza , a Pol
          > acy byli ta nacja ktora pierwsza z tymi zarazami walczyla wnoszac duzy wklad w
          > pokonanie epidemii zagrazajacej dla Swiata...

Czy Ziemie Zachodnie, ktore Polska dostala byly az tak bardzo zniszczone, ze wygladaly
          jak tereny z ktorych dopiero co ustapil lodowiec? Albo jak obszary syberyjskiej tajgi
          bez wyraznie widocznych sladow dzialalnosci ludzkiej? Jak krajobraz ksiezycowy?
          Wrecz przeciwnie, bo nawet zniszczone, mialy 10 razy wiecej lepszych i ocalalych budowli niz tzw. "rdzenna Polska". Posiadaly mnostwo zamkow jak chocby Malbork, Ksiaz, zamki krzyzackie Mazur. Mialy zagospodarowane lasy i jeziora, ocalale pola uprawne, gesta siec kolejowa i drogowa, uregulowane rzeki, kanaly i mnostwo, mnostwo malych i wiekszych miast oraz wsi, ktore ocalaly. Domy z charakterystycznymi spadzistymi dachami krytymi czerwona dachowka na Dolnym Slasku przypominaly bardziej Szwajcarie niz Polske. Uzdrowiska: Kudowa Zdroj, Swieradow Zdroj, Polanica Zdroj, Szczawno Zdroj, Kudowa Zdroj itd. Miasta posiadaly ulice o twaredej nawierzchni, linie tramwajowe, a nadmorskie osrodki
          baseny portowe, mola i falochrony. Ma wybrzezu Baltyku wydmy obsiane byly odpowiednia roslinnoscia zapobiegajaca ich przesuwaniu, a drewniane pale wbite w morze spelnialy rowniez swoja role. Przeciez ja tam bylem, a nie tylko o tym czytalem. Byly rowniez cmentarze, na ktorych ludzie zyjacy tam i pracujacy od setek lat chowali i pozostawili
          swoich przodkow. Niektore z nich zamieniono pozniej na parki, a wczesniej wiele grobow "spladrowali" polscy "cwaniacy" szukajacy jakichs "skarbow". Trzeba brac pod uwage to, ze nie wszyscy ludzie tam mieszkajacy i nie wszyscy ludzie tam pochowani byli "do szpiku kosci" zli, tylko dlatego, ze byli Niemcami. Podobnie nie nalezy sadzic, ze wszyscy jestesmy "aniolami", tylko dlatego ze jestesmy Polakimi, a naszym jezykiem ojczystym jest "piekna polska mowa".

P.S. Austro-Wegry mialy 3 najwazniejsze miasta, do ktorych nie "umywaly sie" pozostale: Wieden, Budapeszt i Prage. A takie mniejsze osrodki jak na przyklad Verona, Lemberg (czyli Lwow) czy Krakau byly o wiele mniejsze i lezaly na obrzezach cesarstwa. Byly to jego peryferie. Mozna i tak rozumowac, przyjmujac "austro-centryczny" i "wiednio-centryczny" punkt widzenia.
          • bywszy2 Re:jestem zdumiony+ 18.04.18, 14:08
            Pisuje pan tutaj herezje,a nikt nie wyzywa pana od Polakozercow.
            Czy ma pamn specjalne wzgledy?
          • yurek11111 Re: Co to znaczy "w ruinie"? 19.04.18, 01:24
            Nie wiesz ze Wroclaw i Szczecin byly w ruinie...
            Szczecin byl bombardowany podobnie do Poczdamu , tylko tego tak nie naglosniono jak w przypadku Poczdamu ....

sedina.pl/wordpress/index.php/2004/08/16/jak-zniszczono-szczecin/

Z Wroclawia Niemcy zrobili twierdzę, aby spowolnić marsz Armii Czerwonej na Berlin i z tego powodu we Wrocławiu walki były bardzo zażarte. Zniszczono całe dzielnice (np. Popowice, okolice ul. Powstańców Śląskich), nie oszczędzono zabytków, np. pałacu cesarskiego. Zginęło też kilkadziesiąt tysięcy (choć niektórzy badacze twierdzą, że nawet ponad 100 tysięcy) żołnierzy obu stron i mieszkańców.
            wroclaw.naszemiasto.pl/artykul/66-lat-temu-rozpoczela-sie-zaglada-wroclawia,779520,art,t,id,tm.html
    • czizus Re: Co stracilismy , co 'zyskalismy'... 18.04.18, 12:38
      Zdecydowanie skorzystaliśmy na ziemiach zachodnich. Cała infrastruktura na wysokim poziomie, zagospodarowane wsie, miasteczka. W każdej wsi były już wodociągi i każdy dom na wsi miał bieżącą wodę. Dobre drogi, kolej, . . . itd. Oczywiście surowce - węgiel, gaz, miedz, . . . . . ! Na wschodzie poza kilkoma dużymi miastami był syf, kiła i mogiła. Totalne zacofanie, bida do kwadratu a chłop na wsi całował pierścień pana(o czym kiedyś wspominał zażenowany Zamojski(z tych Zamojskich), w latach 90-tych poseł na Sejm z ramienia Unii Wolności.
      Obecny Wrocław to perełka, podobnie Gdańsk. Lwów oczywiście ma ładne zabytki ale jest mocno zaniedbany. Wilno to jednak miasto litewskie, pomimo bardzo dużego osadnictwa polskiego.
      • borrka Dzis bez wątpienia litewskie 18.04.18, 13:34
        Ale dwa ostatnie spisy ludnośći przed masowymi wysiedleniami Polakow, określaja ilość Litwinow na 1 - 2 %, przy czym ten zupelnie ostatni przeprowadzili Niemcy, których trudno posądzic o propolskie manipulucje.
        To dlugi czas bylo polsko-zydowskie miasto, z nieokresloną domieszka Bialorusinów.
        Nieokresloną, bo kryterium bylo religijne, a nie etniczne.
        Litwini siedzieli w lesie, jak mawiali zli ludzie.

Akcja kolonizacyjna po 1944 do zludzenia przypomina nasze "Ziemie Odzyskane" - Wilno było podobnie litewskie, jak Wroclaw polski.
        Smętne historyjki o "żmudzkich matkach" pakujących synom kanapki do tekturowych walizek, gdy jechali "odzyskiwac Wilno", to takie same propagandowe dyrdymaly, jak nasi pionierzy praslowianskiego szabru na Dolnym Sląsku.
        Uchowaj Boże bym namawial do jakiegoś rewizjonizmu, ale jesli juz, to zazadajmy od razu slowianskiego Berlina!
        Rzadzil tam nasz czlowiek, niejaki Jaxa z Kopanicy (po nowemu Köpenick)
        • bywszy2 Re: no,a+ 18.04.18, 14:27
          Malbork byl niemiecki,a teraz polski.
          Pozatym Wilno przez Zeligowskiego zostalo zagrabione - niewatpliwie.
      • bywszy2 Re: Co stracilismy , co 'zyskalismy'... 18.04.18, 14:13

"1.
        Totalne zacofanie, bida do kwadratu a chłop na w si całował pierścień pana....
        2.
        Wilno to jednak miasto litewskie, pomimo bardzo dużego
        > osadnictwa polskiego."

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
        1.
        A czy chlop i pan,to byli Polacy? - obydwoje.
        A dzieki komu on pierscien calowac przestal?
        2.
        A mnie wyglada,ze Lwow to miasto ukrainskie?
    • jk2007 decydująca rola Stalina 18.04.18, 13:18
      Istotne jest to, że rola Stalina w zmianie granic jest nie tylko często pomijana, lecz nawet samą wzmiankę o niej traktuje się jako przejaw niechęci Polaków do rozliczenia się z własną przeszłością.
      • j-k wez, jk2007, nie zartuj. 18.04.18, 13:46
        kazde dziecko znajace sie nieco na polityce i historii w PL - wie...

ze granice PL w 1945 ustalil jednostronnie STALIN.

i USA+GB+polska AK nie mieli tu nic do gadania.

a polscy komunisci z AL/PPR zdolali jedynie uprosic Stalina
        - by przekazal Polsce POLOWE Puszczy Bialowieskiej.

Dr. J.K.
        PS. Mam rodzine z niedalekich Pruzan - wiec temat to mi bliski.
        • bywszy2 Re: wez, jk2007, nie zartuj. + 18.04.18, 14:24
          j-k napisał:

> kazde dziecko znajace sie nieco na polityce i historii w PL - wie...
          >
          > ze granice PL w 1945 ustalil jednostronnie STALIN.
          >
          > i USA+GB+polska AK nie mieli tu nic do gadania.
          >

> a polscy komunisci z AL/PPR zdolali jedynie uprosic Stalina
          > - by przekazal Polsce POLOWE Puszczy Bialowieskiej.
          >
          > Dr. J.K.
          > PS. Mam rodzine z niedalekich Pruzan - wiec temat to mi bliski.
          <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
          panie j-k
          pan jest dzieckiem niezwyklym.
          Na tym forum raczej nie chca wspominac swoich dobroczyncow ze Wschodu.
          Nieraz wspominajac dobroczynce,spotykalem tutaj opory.
          A jezeli wg. pana wie kazde dziecko,kto jest dobroczynca,obrzuca sie jego krajan imwektywami.
          No,a dlug wdziecznosci?A pomniki?
          A ze panu jest temat bliski,odnosze wrazenie,ze pan jest wszedzie,gdzie okiem nie rzucisz.
          Jeszcze troch i bedzie pan bardziej znany niz Jesus Crisstus Superstar.
          I Puszce Bialowieska,prezent od Stalina,zescie zniszczyli:
          daj chlopu(nawet niehabilitowanemu i slubnemu slynnej docentki od slawistyki) zegarek.
      • bywszy2 Re: wyglada to na hypokryzje+ 18.04.18, 14:16
        jk2007 napisał:

> Istotne jest to, że rola Stalina w zmianie granic jest nie tylko często pomijan
        > a, lecz nawet samą wzmiankę o niej traktuje się jako przejaw niechęci Polaków d
        > o rozliczenia się z własną przeszłością.

wyglada to na przerobke historii.
        A co sie tu dziwic,jak o zawodniku,skaczacym przez plot stoczniowy juz zapomniano.
      • jk2007 Stalin jest twórcą współczesnej Polski 18.04.18, 17:26
        "Mamy taką Polskę, jaką dał nam Stalin i warto znaleźć w tej rzeczywistości elementy łączące zarówno Polaków między sobą, jak i zaczyn konstruktywnych relacji z sąsiadami".

• bywszy2 Re: wiec podziekujmy+ 18.04.18, 17:30
          jk2007 napisał:

> "Mamy taką Polskę, jaką dał nam Stalin i warto znaleźć w tej rzeczywistości ele
          > menty łączące zarówno Polaków między sobą, jak i zaczyn konstruktywnych relacji
          > z sąsiadami".
          >

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
          za dom rodzimy!
          Moze pomnik jakis?
          • jk2007 Re: wiec podziekujmy+ 18.04.18, 17:34
            bywszy2 napisał:
            > Moze pomnik jakis?

Pałac Kultury i Nauki im. Józefa Stalina jako pomnik
            • bywszy2 Re: ale on go sam zafundowal+ 18.04.18, 17:58
              jk2007 napisał:

> bywszy2 napisał:
              > > Moze pomnik jakis?
              >
              > Pałac Kultury i Nauki im. Józefa Stalina jako pomnik
        • czizus Re: Stalin jest twórcą współczesnej Polski 18.04.18, 17:54
          jk2007 napisał:

> "Mamy taką Polskę, jaką dał nam Stalin i warto znaleźć w tej rzeczywistości ele
          > menty łączące zarówno Polaków między sobą, jak i zaczyn konstruktywnych relacji
          > z sąsiadami".
          >

Czy ty poważnie to wszystko piszesz czy to tylko takie żałosne kpiny??
          Stalin to bandyta, który mordował polskich oficerów będących w niewoli a ZSRR to kraj który wspólnie z Hitlerem napadł na Polskę i wspólnie z Hitlerem prowadził eksterminację narodu polskiego a potem przez 45 lat okupował Polskę. To zawdzięczamy Stalinowi i ZSRR!!!

Najpierw napadli na Polskę, zabrali jej kawał terytorium, mordowali i prześladowali Polaków mieszkających na wschodzie tylko dlatego że byli Polakami, dzielili sobie Polskę jak im się podobało a ty coś bredzisz o jakiejś wdzięczności. Żenada!!!
          • bywszy2 Re:ale czasami i morderccom+ 18.04.18, 17:59
            zdarza sie robic dobre uczynki!
      • yurek11111 Re: decydująca rola Stalina 19.04.18, 01:30
        Ano wlasnie nie ma co liczyc ze sie dostanie to co sie chce , jak sie nie uczestniczy w ustalaniu granic , a Polacy na ustalanie granic Polski powojennej nie mieli zadnego wplywu....
        • j-k Re: decydująca rola Stalina 19.04.18, 04:53
          yurek11111 napisał:
          a Polacy na ustalanie granic Polski powojennej nie mieli zadnego wplywu....

mieli. pisalem tu juz o tym.
          komunisci polscy z PPR zadzwonili do Stalina, ze stan polskich lasow jest katastrofalny
          i zeby nam zostawil chociaz polowe Puszczy Bialowieskiej

Stalin (po konsultacji z komunistami bialoruskimi)
          uprzejmie byl sie zgodzil.

HISTORYCZNIE UDOWODNIONE.
          • yurek11111 Re: decydująca rola Stalina 19.04.18, 20:44
            I tym sposobem mam Zubra w Kanadzie....
            Mowie oczywiscie o piwie...😀
            • j-k decydująca rola Stalina + jeszcze.... 19.04.18, 21:53
              Stalin wahal sie co do Szczecina...
              Komunisci niemieccy z Ulbrichtem cisneli go - by granica Polska-Niemcy przebiegala scisle wzdluz
              rzeki Odry.
              Ale komunisci Polscy byli cwansi.
              Stalin jeszcze w 1943 obiecywal Polakom CALE Prusy Wschodnie - wraz z Krolewcem.
              ale w 1945 zmienil zdanie i zdecydowal, ze Krolewiec sam zagarnie...
              a Polacy chytrze to wykorzystali...
              "skoro nie dajesz nam Krolewca (jak obiecales) - to daj nam inny drugi port - Szczecin."...
              i tu Stalin sie zlamal - i wbrew ostremu protestowi Churchilla

Szczecin Polakom dal.

PS. Osobiscie wolalbym Krolewiec (a nie Szczecin), ale zachlannosc Stalina
              - to jest to - z czym dzis nawet sami Rosjanie maja klopoty...

J.K.

• amunicyjny1 Re: decydująca rola Stalina + jeszcze.... 19.04.18, 21:57
                Bajki
                • j-k Niewiedza historyczna 19.04.18, 22:12
                  na Szczecinie, hloopcze, to zeby sobie zlamalem,
                  gdyz tam przez 40 lat (1965-2005) mieszkala moja rodzona siostra.
                  www.historia.uwazamrze.pl/artykul/858278/szczecin-z-woli-stalina
                  Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
                  warszawiak.
                  • j-k Niewiedza historyczna + jeszcze 19.04.18, 22:16
                    a matka mojego szwagra (meza mojej siostry) przyjechala do Szczecina w 1945.

Juz ze zlosliwosci dodam, ze byla Pania Profesor Politechniki Sczesickiej.
                  • amunicyjny1 Re: Niewiedza historyczna 19.04.18, 22:20
                    W niczym to nie usprawiedliwia twojej ignorancji w tym temacie
                    • j-k nadal Niewiedza historyczna 19.04.18, 22:51
                      twojej niewiedzy w tym temacie, szczesliwie usprawiedliwiac nie musze - bo to mne ne zaima

ERGO: Stalin o przynaleznosci Szczecina do Polski zdecydowal dopiero w sierpniu 1945.

kilka miesiecy sie wahal.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.

PS. siostrzenice mam ze Szczecina.
                      - twierdzi, ze to beznadziejne miasto :)
                  • bywszy2 Re: panie j-k+ 20.04.18, 09:02
                    jednak jest z pana czasami pozytek - wieje swiezosca.
                    Ponawiam pytanie:
                    Moze jakis pomnik dla Stalina.
                    • j-k Stalin sam sobie postawil pomnik w PL. 22.04.18, 06:03
                      bywszy2 napisał:
                      > Ponawiam pytanie:
                      > Moze jakis pomnik dla Stalina.

Stalin sam sobie postawil pomnik w PL.
                      sa nimi obecnie polskie granice.
                      i zdaje sie ten pomnik troche juz postal i nadal postoi...
                      • bywszy2 Re: przeciez sam odpisalem panu wczesniej+ 22.04.18, 08:48
                        ze pomnik ten Stalin samsobie postawil.
                        A przeciez jemu,jako dobrodziejowi,tez sie cos od kogos nalezy?
                        A ze,pozostal?To pamietam pospolite ruszenie by go rozwalic.
                        Jak zreszta wszystko inne z "nimi" zwiazane.
                        W mysl:"
                        "Весь мир насилья мы разрушим
                        До основанья, а затем
                        Мы наш, мы новый мир построим,
                        Кто был ничем – тот станет всем."
                        No,i?
                        Solidarnosc sie skonczyla.
                        Checi tez.
                        Zamiast tego - co?
    • 1.melord Re: Co stracilismy , co 'zyskalismy'... 19.04.18, 00:52
      Stracilismy terytorialnie,zyskalismy wlasciwie pozbylismy sie mniejszosci narodowych z ktorymi nie dawalismy sobie rady za II RP...strach pomyslec co byloby dzisiaj,gdyby nie....
      Miasta,w nich budynki potrzebuja konserwacji,z ta tez w Polsce nie najlepiej.
      Zmienia sie,choc zbyt powolnie,na zdjeciach zawsze wszystko lepiej wyglada niz w rzeczywistosci.

Wroclaw ,Gdansk,Poznan,inne jak rowniez Wilno,Minsk (starsza czesc nie blokowiska) wygladaja duzo lepiej niz np.Warszawa.
      To poniemieckie -odnowione ,jakby nabralo polskosci?
      Palac Kultury,brudny i ponury w ciagu dnia(wciaz czeka na "wode z mydlem" ) w nocy podswietlony wyglad zupelnie inaczej(nie widac brudu),podobnie Stare Miasto w ktorym zacieki i odpadajacy tynk,wieczorem/w nocy oko ludzkie nie dostrzega.
      Lwow w ktorym bylem 5 lat temu przedstawial sie dosc ponuro,ale piec lat to sporo czasu by nadrobic zaleglosci.....pomimo tego "pachnie" polskoscia.

Iluminacja jest dzisiaj b. wazna sprawa dla poprawy wizerunku miast/budynkow.
      Slynna Opera w Sydney w dzien to struktura z szarego betonu pokryta "laminowanym" dachem,w nocy...
      www.google.com/search?q=sydney+opera+lights&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwi9h9zN88TaAhXEfbwKHfuOD00QsAQINg&biw=1012&bih=625&dpr=1.25
      • boavista4 Re: Co stracilismy , co 'zyskalismy'... 19.04.18, 01:39
        Oczywiscie Lwow byl nasz, Wroclaw byl niemiecki, Lwow czaruje nas austriackim monumentalizmem i przydupiasta wloszczyzna.
        Wroclaw to gotyk, piekna architektura niemiecka, ktora teraz zaczynamy oceniac, rzeka, monumentane ciagi wodne. Wroclaw byl niemal zupelnie zniszczony, a przy zmianie wlascicieli , dokonane zostalo niesamowite zniszczen i szaber. Szczegolnie na prowincji skala powojennej dewastacji jest monumentalna, to jest zbrodnia. Zobaczcie widea Hamilton Smoke. Setki arcydziel sztuki zostaly bezpowrotnie stracone. Na kresach wschodnich nie bylo rownie bogatych zabytkow, tam tez dewastacja nastepnych wlascicieli jest ogromna.
        • boavista4 Re: Co stracilismy , co 'zyskalismy'... 19.04.18, 02:20
          Niestety te wydawnictwo , Hamilton Smoke, Najpiekniejsza Katastrofa Swiata, zniknelo, szukalem teraz na internecie i nic nie ma. Wydali piekne albumy o Slasku i Wroclawiu rejestrujace los zabytkow w tym rejonie. Ciekawe kto to ocenzurowal.
          • yurek11111 Re: Co stracilismy , co 'zyskalismy'... 19.04.18, 03:33
            Hannibal Smoke...
            m.youtube.com/watch?v=RwEKK1YetrM
      • yurek11111 Re: Co stracilismy , co 'zyskalismy'... 19.04.18, 20:47
        Z tym pelna zgoda...
        Re :
        pozbylismy sie mniejszosci narodowych z ktorymi nie dawalismy sobie rady za II RP...strach pomyslec co byloby dzisiaj,gdyby nie....
        • j-k Tez pisalem, o tym yurek... 19.04.18, 21:58
          yurek11111 napisał:
          pozbylismy sie mniejszosci narodowych z ktorymi nie dawalismy sobie rady za II RP...
          strach pomyslec co byloby dzisiaj, gdyby nie....

Tez pisalem, o tym yurek...
          Nie byloby tak zle... yurek.
          z Bialorusinami nie bylo problemow (mam rodzine w pobliskich Pruzanach)

a Ukraincy sami by sie powoli udobruchali...
          woleli by Polske - zorientowana na Zachod - niz dyktatorsko rzadzona Rosje...
          • 1.melord Re: Tez pisalem....kiedy i gdzie? 19.04.18, 23:02
            j-k napisał:

> z Bialorusinami nie bylo problemow (mam rodzine w pobliskich Pruzanach)

problemy byly,choc nie tak duze jak na Ukrainie gdyz chlopow - Bialorusinow ,traktowano jeszcze w 39r. jak panszczyznianych,choc panszczyzne dawno zniesiono.
            (Tata w 39 r. byl na praktyce w Lidzie-rozbudowywali lotnisko polowe,sporo opowiadal w jakiej nedzy zyli Bialorusini i jak byli traktowani przez posiadaczy majatkow...Stalin byl "za plotem",komuna buntowala)

> a Ukraincy sami by sie powoli udobruchali...
            > woleli by Polske - zorientowana na Zachod - niz dyktatorsko rzadzona Rosje...

Nie...przylaczenie Lwowa do Polski musialoby byc polaczone z przesiedleniem wiekszosci Ukraincow na rosyjska czesc Ukrainy...ono potrafili "udobruchac",Polacy nie.

Jak zwykle asekuracyjnie zapominasz o innej sporej miejszosci jak rowniez o Litwinach

Lwow powinien byc w granicach Polski,podobnie jak Grodno...nawet kosztem Szczecina.
            Wilno...hmm,serce mowi TAK,rozsadek NIE
            Samo miasto bylo polskie ale wokol wiekszosc to Litwnini....dzisiaj sladu nie ma po Koronie(skuta z budynkow),zostala tylko Pogon.
            Stosunek do Polakow w Wilnie...powiedzmy obojetny choc stanowimy 70-80% turystow odwiedzajacych Wilno,szacunek i usmiech dla turystow rosyjskich,niemieckich,innych...to widac.
            • bywszy2 Re: zwroc sie pan do ONZ w sprawie zmiany granic+ 20.04.18, 09:15
              1.melord napisał(a):
              Lwow powinien byc w granicach Polski,podobnie jak Grodno...nawet kosztem Szczecina.

W Szwecji jest jakis klub milosnikow Lwowa.
              Chyba pana popra.
          • karbat Re: Tez pisalem, o tym yurek... 20.04.18, 08:47
            j-k napisał:
            > yurek11111 napisał:
            > pozbylismy sie mniejszosci narodowych z ktorymi nie dawalismy sobie rady za II
            > RP...
            > strach pomyslec co byloby dzisiaj, gdyby nie....

> Tez pisalem, o tym yurek...
            > Nie byloby tak zle... yurek.

Polacy sa dzis podzieleni. tna sie rowno . dwa obozy, ktore raczej nigdy sie nie dogadaja .
            kazdy ciagnie w swoja strone , - destrukcja w wielu dziedzinych zycia spol. w kraju zaplanowana .

do tego dodaj sobie mniejszosc bialoruska , ukrainska , litewska , paru zydow
            i Niemcow , - i masz Balkany w Polsce .
            wystarczyloby jednym , czy drugim podrzucic troche dolarow i karabinow .

bnyloby wesolo , mialbys rozne Majdany , albo panstwo policyjne na skale niewyobrazalna .
          • bywszy2 Re: pan mnie imponuje+ 20.04.18, 09:11
            j-k napisał:

> Tez pisalem, o tym yurek...
            > Nie byloby tak zle... yurek.
            >
            <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
            Wszedzie ma pan rodzine!
            Co do udobruchania - widac po polaczkach,wrzesciacych:"Polska dla Polakow".
            Ukraincy na Zachodzie tez nie w ciemie bici.
            Wolyn jest przykladem.
            Ukraincy na Wschodzie wola Rosje.
            A pan majaczy.
        • bywszy2 a czy pan jest pewien,ze nie jest pan mniejszoscia 20.04.18, 09:06
          yurek11111 napisał:

> Z tym pelna zgoda...
          > Re :
          > pozbylismy sie mniejszosci narodowych z ktorymi nie dawalismy sobie rady za II
          > RP...strach pomyslec co byloby dzisiaj,gdyby nie...
          .
          > <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
          pdobno tysiecy i tysiecy Polek nzostalo zgwalconych - przez widomo kogo.
          Pozatym nie pozbyliscie sie a jednych wyslaliscie a drugich zeslaliscie.
          No,ale przez to losy Jugoslawii zescie unikneli - to byl zysk najwiekszy.
    • de_oakville Lwow, Wilno, Wroclaw, Szczecin - zestawmy fakty 19.04.18, 11:08
      Wedlug przedwojennych danych statystycznych z roku 1921, lista najludniejszych miast Polski wygladala nastepujaco:

1) Warszawa - 937 tys (1939: 1,289 mln)
      2) Lodz - 452 tys
      3) Lwow - 219 tys (1939: 340 tys)
      4) Krakow - 184 tys (1939: 259 tys)
      5) Poznan - 185 tys
      6) Wilno - 129 tys (1939: 209 tys)
      7) Lublin - 94 tys

W tym samym mniej wiecej czasie (1924) sytuacja w Niemczech przedstawiala sie tak:

1) Berlin - 4, 024 mln (1939: 4,339 mln), metro, szybka kolej miejska juz przed wojna
      2) Hamburg - 1, 079 mln (1939: 1,712 mln), metro, szybka kolej miejska juz przed wojna
      3) Kolonia - 700 tys
      4) Monachium - 680 tys
      5) Lipsk - 679 tys
      6) Drezno - 619 tys
      7) Wroclaw - 557 tys (1939: 630 tys)
      '
      '
      20) Szczecin - 244 tys (1939: 383 tys)
      '
      '
      24 Gdansk - 206 tys (1939: 250 tys)
      (Gdansk to oczywiscie nie Niemcy tylko Wolne Miasto, w ktorym ludnosc polska stanowila tylk 4,4 % mieszkancow)

Zestawmy wiec jeszcze raz tylko te miasta, ktore nas interesuja, tuz przed wojna w roku 1939

Wroclaw - 630 tys
      Szczecin - 383 tys
      Lwow - 340 tys
      Gdansk - 250 tys
      Wilno - 209 tys

To, co Polska otrzymala (Wroclaw, Szczecin, Gdansk) liczylo lacznie przed wojna: 1,263 mln mieszkancow, czyli mniej wiecej tyle co Warszawa Natomiast te miasta, ktore Polska stracila (Lwow, Wilno) liczyly lacznie: 549 tys mieszkancow, czyli mniej niz sam tylko przedwojenny Wroclaw i tylko 43% ludnosci tych miast, ktore Polska dostala. Oczywiste jest jednak to, ze te miasta "poniemieckie" byly straszliwie zniszczone przez wojne. Ale nie zmienia to faktu, ze byly wieksze, bogatsze i bardziej rozwiniete gospodarczo. Czy piekniejsze? Jak na przecietny gust Polakow, pewnie nie. Miasta "poniemieckie" byly przed wojna w wiekszosci protestanckie, wiec "surowe", nie mialy takiego uroku jak miasta katolickie Wilno czy Lwow, czy nawet "mikroskipijny" Kazimierz Dolny nad Wisla. Uroku podobnego do Rzymu, Rio de Janeiro czy Warszawy. Powojenny Wroclaw przekroczyl przedwojenna liczbe ludnosci dopiero w latach 80-tych, a Wilno uznawane jest do dzis za najpiekniejsza stolice panstw baltyckich, co stanowi niebagatelne osiagniecie jezeli jest pod tym wzgledem "lepsze" od Rygi nazywanej kiedys "Paryzem Wschodu", miasta portowego, oraz "lepsze" od Tallina w bardzo bogatej jak na wschodnie warunki Estonii. Wilno ma podobno charakter miasta "latynoskiego", ale jako jedyna stolica w panstwach baltyckich, ktora nie jest portem morskim pociaga mnie jako entuzjaste morza, tylko w ograniczonym stopniu.
      • yurek11111 Re: Lwow, Wilno, Wroclaw, Szczecin - zestawmy fak 19.04.18, 13:27
        Absurdem jest mowienie o stanie Wroclawia i Szczecina sprzed wojny a tym co znalazlo sie w granicach Polski po wojnie...
        Ale w jednym zdaniu uchwyciles to co mialem na mysli zaczynajac ten watek ....
        de_ oakville
        ''Miasta "poniemieckie" byly przed wojna w wiekszosci protestanckie, wiec "surowe", nie mialy takiego uroku jak miasta katolickie Wilno czy Lwow, czy nawet "mikroskipijny" Kazimierz Dolny nad Wisla."

O Gdansku nie wspominam bo to troche inna historia warta odrebnego watku...
        • yurek11111 Re: Lwow, Wilno, Wroclaw, Szczecin - zestawmy fak 19.04.18, 21:03
          W wiki jest dokladnie to samo co ja mowie o Szczecinie :

"Po zakończeniu II wojny światowej kwestia bombardowań Szczecina stała się tematem tabu. Wskutek przypisania Niemcom całości winy za zniszczenia wojenne oraz panującej ówcześnie opinii o nieskazitelności Aliantów ukrywano liczne fakty, między innymi, że poza głównym celem bombardowań zniszczono również budynki o wartościach kulturowych, jak również kamienice i szpitale. Pomijana była także liczba ofiar wśród mieszkańców Szczecina.

Istotną rolę odgrywała kwestia polityki Stalina, któremu zależało, aby przekonać polską opinię publiczną, że w zamian za Kresy Wschodnie wielka trójka przyznała Polsce cywilizowane miasto (zob. konferencja poczdamska), podczas gdy Polacy nie zdawali sobie sprawy ze stopnia jego zrujnowania."

pl.m.wikipedia.org/wiki/Bombardowania_Szczecina#Ocalałe_obiekty
          • bywszy2 Re:ciesz sie ztego pan,co ci dali+ 21.04.18, 13:56
            Bo moglbys i w ... dostac.
            Nie badz pan pazerny.
    • jk2007 Polacy wyjeżdżają leczyć się na Białoruś 21.04.18, 10:56
      Ceny niższe o połowę i brak kolejek. Pacjenci mają także doceniać rosnący standard usług i podejście personelu do pacjenta.
      wiadomosci.onet.pl/swiat/polacy-wyjezdzaja-leczyc-sie-na-bialorus/jkx29z4
    • karbat Re: Co stracilismy , co 'zyskalismy'... 21.04.18, 14:18
      yurek11111 napisał:
      > "Po zakończeniu II wojny światowej kwestia bombardowań Szczecina stała się tema
      > tem tabu. Wskutek przypisania Niemcom całości winy za zniszczenia wojenne oraz
      > panującej ówcześnie opinii o nieskazitelności Aliantów ukrywano liczne fakty, m
      > iędzy innymi, że poza głównym celem bombardowań zniszczono również budynki o wa
      > rtościach kulturowych, jak również kamienice i szpitale. Pomijana była także li
      > czba ofiar wśród mieszkańców Szczecina.

yurek11111 jestes infantylny jak dziecko we snie

Wollt ihr den totalen Krieg?, - "Ja!" , - krzyczalo 15 000 niemieckich gardel
      mowca podkraca stawke ;
      "Wollt ihr ihn, wenn nötig, totaler und radikaler, als wir ihn uns heute überhaupt vorstellen können?"

chcieli , wiec dostali ta totalna wojne .

Wojna totalna , na skale swiatowa , - zabij , albo zginiesz .
      W totalnych wojnach NIGDY nie beda przestrzeganie zadne konwencje wojenne
      humanitarne hasla itd itp . tak bylo , tak jest i tak bedzie ! .
      ten kto mysli inaczej , jest infantylny , ten mysli pobozno zyczeniowo .

Kolejna totalna wojna , to nie ca 10 mln ( I WS ) , to nie ca 50 mln zabitych ( II WS)
      to min 250 mln trupow . albo i wiecej, jak wynika z postepu nauki i techniki zabijania

tak, ze ci , co bredza o jakiejs totalnej konfrontacji , o jakich radykalnych wojennych rozwiazaniach , - to woytki , janusze durnie do potegi . nie wiedzace o czym belkocza .
      • yurek11111 Re: Co stracilismy , co 'zyskalismy'... 21.04.18, 17:54
        Nie wypowiadam sie o slusznosci bombardowan a jedynie podkreslam stopien ruiny Szczecina i Wroclawia...

Re :
        jestes infantylny jak dziecko we snie

Wollt ihr den totalen Krieg?, - "Ja!" , - krzyczalo 15 000 niemieckich gardel
        mowca podkraca stawke ;
        "Wollt ihr ihn, wenn nötig, totaler und radikaler, als wir ihn uns heute überhaupt vorstellen können?"

chcieli , wiec dostali ta totalna wojne .
        • caesar_pl Re: Co stracilismy , co 'zyskalismy'... 21.04.18, 21:16
          Po kazdej wojnie Niemcom idzie lepiej...Moze po 3 wojnie z Anglosasami Niemcom pojdzie jeszcze lepiej?
    • de_oakville Zyskalismy inna osobowosc 23.04.18, 04:48
      Bardziej "zachodnia", choc oczywiscie nie wszyscy. Podobno przed wojna "pol Polski" mowilo spiewnym wschodnim akcentem, takim jak niejaki Szawełło z "Czterech pancernych"
      (bylo tam dwoch Szawełłów, z ktorych jeden byl stryjem, a drugi bratankiem i obaj mowili w filmie takim zabawnym jezykiem, grali te postaci Czechowicz i Turek). Daniel Olbrychski, ktory z kolei zagral Piłsudskiego w filmie "Bitwa warszawska" powiedzial w wywiadzie, ze marszalek mowil rowniez podobnym dialektem, czego on w filmie nie mogl jednak nasladowac, bo wyszlaby z tego "komedia" niczym "Sami swoi". Podobnie mowilo dwoch lwowiakow w serialu "Dom" (jeden zginal potem nieszczesliwie pod gruzami rozbieranego domu, a drugi przyjechal z Anglii i mial wypadek samochodowy rozbijajac "BMW", ktore pozyczyl
      mu jeden z glownych bohaterow serialu - "Henio" Lermaszewski). Ow lwowiak zapomnial sie z wrazenia, ze jest w Polsce a nie w Anglii i jechal lewa strona ulicy. Ten drugi lwowiak, juz po przylocie do Polski okazal sie niemalym dziwakiem - kazal sie najpierw wiezc taksowka z Okecia na wschodnia granice, za Przemysl, zeby sie tam "nawdychac lwowskiego powietrza". Gdyby nie zmiana granic bylibysmy z duzym prawdopodobienstwem tacy jak oni. Ale nie jestesmy i ja nie zaluje (moze nie wiem "co trace"). Mnie los nie rzucil do Lwowa czy Wilna, tylko do "chlodnego hanzeatyckiego Gdanska", naznaczonego przez architekture krzyzacka i niderlandzka. Zostalem przez to "przeciagnety" mentalnie w kierunku Europy Zachodniej.
      Akurat w Amsterdamie, na ktorym 17-wieczny Gdansk sie wzorowal jak w wieku 20-tym Hong-Kong na Nowym Jorku, gromadzili sie w czasach "beatlemanii" "hippiesi",
      a muzyka "big-beatowa", przybyla z Anglii, ksztaltowala w znacznym stopniu mentalnosc mojego pokolenia. I przez te zwiazki i powiazania tamta kultura nie byla mi wiec taka calkiem obca, znacznie blizsza niz dla slowianskiego mieszkanca jakiegos Czelabinska czy Kujbyszewa.
      Anglia miala mentalnosc i kulture dosyc bliska Holandii, Kanada ma z kolei mentalnosc i kulture dosyc bliska Anglii. Moze to wlasnie sprawilo, ze nigdy nie czulem sie tutaj obco - kraj ten byl w ten sposob po prostu "przedluzeniem" tego co znalem juz niemal od dziecka.
      O Anglikach pisal ich pisarz Matthew Arnold w roku 1867:

"Germanskosc" zaiste bierze w nas gore; jestesmy ludem germanskim - nie na tyle jednak, by moc calkowicie zapomniec o celtyckich korzeniach, ktore w polaczeniu z owa germanskoscia odpowiadaja, jak sadze, za nasze usposobienie, ani germanskie, ani celtyckie i tak silnie daja znac o sobie, ze wydajemy sie innym dziwni i osobliwi, rozni od wszystkich znanych nacji i jedyni w swoim rodzaju"

Holendrzy pod wieloma wzgledami przypominaja Anglikow (plus maja pewne dodatkowe zalety, ktorych Anglicy nie posiadaja i vice versa). Ale sa czesto rownie "niedbali" - w przeciwienstwie do Niemcow czy Szwajcarow, zostawiaja samochody nad kanalami "byle jak", a nie "jak pod sznurek" i sa bardziej "na luzie". To mi odpowiada. A co do Slowian, no coz, wielu z nas jest zbyt fanatycznych i lubi naciagac rzeczywistosc do wlasnych wyobrazen i "poboznych zyczen". To mi sie za bardzo nie podoba.

P.S. Winston Churchill byl przeciwny przylaczaniu po wojnie zbyt wielu bylych niemieckich terenow do Polski. Powiedzial podobno: "Nie bedziemny napychac polskiej gesi niemiecka karma, zeby dostala niestrawnosci" Za wyjatkowo zlosliwe posuniecie w niemieckich oczach moze uchodzic zgoda Stalina na przylaczenie do Polski Szczecina. Miasto to lezy na zachod od Odry i w Roku 1945 zaczeli juz do niego wracac dawni niemieccy mieszkancy, sadzac, ze pozostanie niemieckie. Wkrotce musieli je ponownie opuscic. Szczecin byl od lat
      najwazniejszym portem Prus i przed wojna, do wybudowania Gdyni, najwiekszym portem na Baltyku. Lezy zaledwie 150 km od Berlina, z ktorym polaczony jest Odra i kanalem Odra-Szprewa. Wyobrazmy sobie port morski lezacy tylko 150 km od Warszawy. Jakaz to wygoda dla dostarczania do stolicy towarow przybylych droga morska ze swiata. I nagle ktos nam taki port zabiera i przylacza do innego kraju, Litwy albo Czech. Jak bysmy to odczuli? W Gdansku wiekszosci ludnosci nie wprawdzie stanowili Polacy, ale miasto to bylo zawsze z Polska silnie zwiazane, bogacac sie na handlu polskim zbozem. Ale Wroclaw czy Szczecin? Te miasta dostalismy "w prezencie". I nie ma sensu "naciagac" ich historii do wlasnych "poboznych zyczen".
    • tanebo2.0 Re: Co stracilismy , co 'zyskalismy'... 23.04.18, 07:53
      No nie wiem. Co z mieszkającymi tam Ukraińcami? Przed wojną mieszkańcy Lwowa i Wilna to Polacy. Ale teren to Ukraińcy i Litwini. Oraz Białorusini. Co z nimi? Co gdyby chcieli pójść w ślady Katalończyków? Albo Basków?
      • bywszy2 Re: dziwne,ale kogos pan nie zapomnial wymienic?+ 23.04.18, 09:37
        tanebo2.0 napisał:

> No nie wiem. Co z mieszkającymi tam Ukraińcami? Przed wojną mieszkańcy Lwowa i
        > Wilna to Polacy. Ale teren to Ukraińcy i Litwini. Oraz Białorusini. Co z nimi?
        > Co gdyby chcieli pójść w ślady Katalończyków? Albo Basków?

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
        W międzywojennym Wilnie mieszkało blisko 50 tys. Żydów, którzy stanowili prawie 1/3 wszystkich mieszkańców. W mieście ulokowanych było ponad sto synagog i domów modlitwy. Istniała sieć szkół powszechnych i gimnazjów, w których językiem wykładowym był jidysz. Uczono także hebrajskiego. W 1925 r. powstał Żydowski Instytut Naukowy YIVO (ul. Wiwulskiego 18). Żydzi mieli własne kluby sportowe oraz boisko przy ulicy Krupniczej.
        Przy Pohulance 18 mieścił się żydowski dom kultury, a także Związek Literatów i Dziennikarzy Żydowskich.
        "Co gdyby chcieli pójść w ślady Katalończyków? Albo Basków?" - to byly by
        Nowe Luny w Bieszczadach.
        • jk2007 Re: dziwne,ale kogos pan nie zapomnial wymienic?+ 23.04.18, 16:40
          bywszy2 napisał:
          > W międzywojennym Wilnie mieszkało blisko 50 tys. Żydów, którzy stanowili prawie 1/3 wszystkich mieszkańców.

www.russ.ru/Mirovaya-povestka/Ochen-nepolitkorrektnaya-beseda-s-Lejzerom-Broerom-Lejzer-Litva-uzhe-sgorela
          • bywszy2 Re:to nie ja napisalem.Tylko linke dolozylem + 23.04.18, 18:42
            jk2007 napisał:

> bywszy2 napisał:
            > > W międzywojennym Wilnie mieszkało blisko 50 tys. Żydów, którzy stanowili
            > prawie 1/3 wszystkich mieszkańców.
            <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
            A za panska linke Спасибо.
            Mam nadzieje,ze ktos z tlumaczem Googla bedzie chcial przytoczony tekst przeczytac.
            Dzieki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka