Dodaj do ulubionych

Castro bez sensu

IP: *.lublin.mm.pl 18.10.04, 04:07
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Bernard [...] IP: *.ed.shawcable.net 18.10.04, 05:41
      • Gość: fsiok [...] IP: *.lublin.mm.pl 18.10.04, 05:45
        • slon2002 Figiel Castrat, stary bęcwał jeszcze nie zdechł? 18.10.04, 08:55
          • Gość: BOLOGLOWA KUBA OAZA AMERYKI,BIALORUS OAZA EUROPY IP: *.sympatico.ca 18.10.04, 16:25
            Te dwa kraje sa przestroga dla kontynentow jak nie powinno sie zyc w
            cywilizowanym swiecie. To skrajna nedza i terroryzm polityczny. Na Kubie
            Polonii jest kilkaset osob a w Bialorusi zyje okolo 3.5 milionna naszych
            rodakow. Wiekszosc z nich nie wie, ze sa Polakami. Obowiazkiem Polski jest nimi
            sie uczciwie zaopiekowac. Tam uratowanie jednego zycia kosztuje $ 500. Juz
            dzisiaj trzeba tworzyc dojrzale struktury aby rozwiazac tej humanitarny
            problem. Najwiecej na temat Polakow na bylych Kresach Wschodnich wie kosciol.
            LSD-up do tego sie nie nadaje.
    • szczurbiurowy Re: Castro bez sensu 18.10.04, 06:15
      Tak się zawsze kończy flirt z komunizmem. Pożyteczni idioci zwykle potem się
      dziwią ze ich komuniści zrobili w konia albo i co gorszego.
      • Gość: . Ano, racja..Ale nieuzyteczny idiota i przed szkoda IP: *.range81-156.btcentralplus.com 18.10.04, 06:22
        i po szkodzie glupi
    • Gość: . Castro? Ja bym powiedzial, ze ZAPATERO! IP: *.range81-156.btcentralplus.com 18.10.04, 06:38
      • Gość: U Re: Castro? Ja bym powiedzial, ze ZAPATERO! IP: *.dialup.sprint-canada.net 18.10.04, 07:12
        Castro nie chca?! A do komunistycznych Chin sie pchaja. Oto dzisiejsza
        obluda polityczna (politytkow).
    • Gość: Nika Re: Castro bez sensu IP: 156.17.253.* 18.10.04, 07:20
      Do pierwszego! nie chodziło tu o P....nie
      Poza tym sądzę, że Pan Castro powinien nareszcie się ocknąć i pod koniec swego
      życia zrobić coś dla rewolucji którą rozpoczął kilkadziesiąt lat temu
    • Gość: tow. stalin ciągnie Zapatero do lasu... IP: *.hutakatowice.com.pl / *.hutakatowice.com.pl 18.10.04, 07:26
      ha! komuniście zawsze będzie na rękę z innym komunistą, nawet jesli ten jest
      zbrodniarzem i dyktatorem, a ten drugi mieni się "socjalistą" wybranym w
      wolnych i demokratycznych wyborach. swój ciągnie do swego. a naiwniaki wierzą w
      te ich brednie... szkoda słów. historia nieczego ich nie nauczyła.
      • Gość: ex Re: ciągnie Zapatero do lasu... IP: 217.98.64.* 18.10.04, 07:44
        Niedługo rząd Hiszpanii będzie miał reputację podobną jak nasz rząd fachowców
        (od przekrętów)
    • Gość: :) Oto komusza wdzięczność IP: *.client.comcast.net 18.10.04, 08:21
    • Gość: maruda Re: Castro bez sensu IP: *.gdynia.mm.pl 18.10.04, 08:43

Zapatero od pół roku odkręca politykę zagraniczną swego poprzednika Jose Marii
      Aznara. Wycofał się z Iraku

Gdyby się nie wycofał, to jak sądzę, wielka miłość do Castro uszłaby mu na
      sucho. Nawet w GW.

• Gość: squirt WOLE CASTRO W POLU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 08:50
      NIŹLI FIOŁKI W NEAPOLU:)))

raport.blox.pl
      • Gość: meerkat AID FOR CONTRAS - AIDS FOR CASTRO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 10:41
        Takie haslo wymyslilem w okresie sporow w Kongresie USA, czy nalezy poprzec
        antykomusza partyzantke w Nicaragui.
        Mlodsi, niestety, pewnie nawet nie wiedza o co chodzi. :-(((
    • Gość: marcus_crassus zapatero nie tylko wyglada jak Jas Fasola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 08:57
      on sie rowniez zachowuje jak jas fasola.I blazen UE...na razie blaznowal na
      dworach francuskich i niemieckich...teraz nawet kubanskich...

gdybym byl hiszpanem spalilbym sie ze wstydu ze moj kraj jest tak kompromitowany
      • Gość: Dolores Ibarruri ZAPATERO - WON CHOLERO! N/T IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 10:43
      • Gość: . Re: Zapatero nie tylko wyglada jak Jas Fasola IP: *.range81-156.btcentralplus.com 18.10.04, 17:20
        www.e-faro.info/Imagenes/CARICAT/WCaric/Zapatero.jpg
        www.cartoonstock.com/blowup.asp?imageref=ate0002&artist=Teal,+Adrian
        Nieprawda, Atkinson sympatyczniejszy!
    • Gość: Atlantyk A kto utrzymuje Castro? IP: *.urpl.gov.pl / 62.233.201.* 18.10.04, 10:26
      O ile wiem, na Kubie znajduje się baza Guantanamo. Za jej wynajem USA płacą
      reżimowi Castro miliardowy czynsz, stanowiący podstawowe źródło utrzymania
      dyktatury. W Guantanamo znajduje się amerykańskie więzienie, stanowiące
      wzorcowy przykład łamania praw człowieka. Ludzie są tam przetrzymywani bez
      zarzutu, bez wyroku, bez możliwości widzenia z adwokatem i rodziną. Czy to jest
      bardziej moralne niż niefortunny krok Zapatero? Watpię.
      • Gość: meerkat A kto utrzymuje Castro? George BUSH!:-)))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 10:39
        Klamac skutecznie mozna tylko przy znajomosci stanu faktycznego (Dr. Goebbels)

Dlatego, two. Atlantyku, sprawdzie najpierw fakty.

1.Kiedy USA zawarly z Kuba porozumienie z rzadem Kuby i na jaki okres.

2.Jaka sume placa dozywotnio za lease.

NB. Te grosze Fidel od dziesiatkow lat demonstracyjnie odsyla, bo ma
        stukrotnie wieksze zyski z prostytuowania tysiecy Kubanek kanadyjskim i
        zachodnioeuropejskim turystom.:-(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((

Przejedzcie sie towarzyszu i sami zamoczcie (ceny juz od $10.00!):-)))))))))))))
        • Gość: gen. SWIERCZEWSKI A mnie sie Zapatero bardzo podoba! Nasz czlowiek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 10:46
          Jak obserwuje z piekla jego poczynania, to mnie nostalgia ogarnia.

Od czasu Operacji "WISLA" nie mialem takiej frajdy!

gen. Karol Swierczewski-WALTER
          (b. dowodca komuszej brygady miedzynarodowej w Hiszpanii)
        • caperucita Re: A kto utrzymuje Castro? George BUSH!:-)))))) 18.10.04, 10:55
          Guantanamo zostało Amerykanom oddane w dzierżawę tylko jako port dla statków i
          ew. przejściowa baza dla żołnierzy amerykańskich, nigdy nie było mowy o
          więzieniu. Podobno dlatego Castro nie pozwala realizować czeków, które dostaje
          regularnie od rządu amerykańskiego za dzierżawę, bo uważa Guantanamo za sztylet
          w piersi kubańczyków, ale oficjalnie nie protestuje. A 80% dochodu Kuby to
          wpływy z turystyki oraz to, co emigranci przysyłają rodzinom. A tak na
          marginesie, to skoro jineteras są tak tanie, to pewnie wielkich wpływów z tego
          nie ma ;-)))
          • Gość: meerkat Re: A kto utrzymuje Castro? George BUSH!:-)))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 17:08
            Castro zwraca czeki od l956tego roku, a wiec kiedy jeszcze zanego aresztu
            wojskowego w Guantanamo nie bylo!

Suma jest symboliczna.

a towarzyszki kubanskie biora od $10.00 do $50, w zaleznosci od klasy i
            urody,czyli co najmniej 5 razy mniej niz w USA.

Co do zyskow... Wy w polskiej gospodarce rabunkowej nie rozumiecie, ze w handlu
            liczy nie zysk JEDNOSTKOWY ,ale WOLUMEN!

Kazdy amerykanski dealer samochodowy powie Ci, ze lepiej jest sprzedac 500 aut
            miesiecznie z zyskiem netto $200.00 od sztuki, przynecajac tlum klientow niska
            cena niz 50 aut z marza $1,000.00 od automobilu.

I dlatego w polskich salonach samochodowych pustki, a kurewki zadajace 500 PLN
            za noc wysiaduja calymi dniami w barach i kawiarniach lapiac muchy!
        • Gość: Atlantyk Re: A kto utrzymuje Castro? George BUSH!:-)))))) IP: *.urpl.gov.pl / 62.233.201.* 18.10.04, 11:06
          Stan faktyczny jest taki, że istnieją różne formy płatności. Nieoficjalne też.
          Pamiętam zdjęcia z festiwalu cygar w Hawanie, z udziałem gwiazd amerykańskiego
          showbusinessu. Ujawnienie uzyskiwanych przez Castro od Amerykanów korzyści nie
          byłoby na rękę ani jemu, ani Bushowi. Obajc zgrywają twardzieli, robiąc wodę z
          mózgu opinii publicznej. Show must go on!
      • jorn Utrzymasz cały reżim za 4500$? 18.10.04, 11:00
        Czynsz za Guantanamo został ustalony ok. 100 lat temu na 4500 $ i nie był od
        tego czasu waloryzowany (trochę mało, jak na utrzymanie więzienia dla 11 mln
        ludzi). Po objeciu władzy Castro odsyła czeki żadając od USA opuszczenia bazy.
      • Gość: Hr. Koniec Polski ATLANTYK, UCZ SIĘ A NIE KŁAM, NIE KŁAM I NIE KŁAM IP: 195.116.92.* 18.10.04, 11:20
        Wynajęcie bazy na guantanamo kosztuje Amerykąńskiego podoatnika ok 1 USD
        rocznie (słownie "jeden dolar amerykański"). Zresztą od dojścia Fidela do
        władzy, Kuba ani razu nie przyjęła tej "jałmuzny, jak to okreslił
        przywódca "mlekiem i miodem" płynącej wyspy.
        • Gość: maruda Re: ATLANTYK, UCZ SIĘ A NIE KŁAM, NIE KŁAM I NIE IP: *.gdynia.mm.pl 18.10.04, 11:35
          Gość portalu: Hr. Koniec Polski napisał(a):

> Wynajęcie bazy na guantanamo kosztuje Amerykąńskiego podoatnika ok 1 USD
          > rocznie (słownie "jeden dolar amerykański"). Zresztą od dojścia Fidela do
          > władzy, Kuba ani razu nie przyjęła tej "jałmuzny, jak to okreslił
          > przywódca "mlekiem i miodem" płynącej wyspy.

Czyli rocznie do kasy Castro wpływa z tego tytułu ok. 200 mln USD (wg pogłowia).
          Mała rzecz, a cieszy.

• Gość: meerkat MAruda, UCZ SIĘ A NIE KŁAM, NIE KŁAM I NIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 17:20
            OPLata jest od stulecia ta sama: $4,500.00 rocznie, a Castro nie zrealizowany
            czek odsyla.

Marudo, nie udawaj businesmana, jak najprostszej operaci arytmetycznej nie
            potrafisz wykonac!

Podziel sobie $,4.500 przez 270 milionow obywateli USA i wowczas zobaczysz
            ileby nas Guantanamo kosztowalo, gdyby nawet Castro te" kase" wzial!

P.S. Za $4,500.00 w Ameryce nawet dobrego UZYWANEGO samochodu nie kupisz!
            Zas najtansze male autko w USA (Toyota Corolla) kosztuje $11,000, i to w wersji
            podstawowej! Moj Lincoln TownCar-CZTERY RAZY WIECEJ!

No, ale jak Bush wygra wybory, to bedziemy tak Fidela dalej wspierali, do 20
            stycznia 2009! :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
        • Gość: Atlantyk Koledzy, zdecydujcie się IP: *.urpl.gov.pl / 62.233.201.* 18.10.04, 11:48
          Raz czytam, że wynajęcie Guantanamo kosztuje 4500 USD, raz że 200 mln.
          Faktycznie, ktoś tu kłamie. Czyżby umowa leasingowa była fikcją? Za 200 mln USD
          można nieźle wyposażyć tajną policję, bezpiekę itp. Można też tak transferować
          forsę, żeby odbiorca mógł publicznie drzeć czeki i demonstrować obrzydzenie do
          zgniłego Zachodu.
          • Gość: Hr Koniec Polski ATLANTYK NIE PAJACUJ, BO DOJDĘ DO WNIOSKU... IP: *.e-loko.pl 18.10.04, 13:20
            ŻE MAM DO CZYNIENIA Z NASTOLATKIEM W OKRESIE BUNTU.

Jeżeli sie mówi, że np amerykanskiego podatnika wojna w Iraku kosztowała juz
            ponad 100 mld USD tzn tylko tyle że wszyscy wyłozyli ponad 100 mld dolarów
            (czytaj zrzucili sie na te 100 mld USD). Jeżeli mówi się że koszt dzierzawy
            bazy na Kubie wynosi 1 dolar tzn tylko tyle że wszyscy razem złozyli sie na
            tego dolara.
            Ufff jak ja nie lubię łopatologii. Ale widzę że z pewnymi osobami trzeba
            własnie tak rozmawiać.
            • Gość: Atlantyk Jeżeli ktoś pajacuje, to chyba ty... IP: *.urpl.gov.pl / 62.233.201.* 18.10.04, 14:36
              To już trzecia wersja kosztów wynajęcia Guantanamo. 4500 USD, 200 mln USD,
              teraz 1 USD. Rozumiem, że resztę pokrywają kosmici. Tak czy owak, dzięki za
              tego nastolatka. Od razu poczułem się młodszy.
              • Gość: meerkat Sam widzialem w WP kopie czeku!:$4,500.00! n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 17:22
              • Gość: Hr Koniec Polski ATLANTYK PRACUJ URZĘDASIE A NIE OBIJAJ SIĘ IP: 212.180.161.* 19.10.04, 12:43
                za moje pieniądze.
    • mathias_sammer i ja kilka slow 18.10.04, 11:37
      A to ciekawe!

Na Kubie wszystkie sklepy (rowniez te dla "szeregowej" ludnosci) wypelnione sa
      hiszpanskimi produktami.

Co zrobi teraz Hiszpania?

Embargo?

Iluzoryczne embargo?

Bardzo jestem ciekawy.

M.S.
      • caperucita Re: i ja kilka slow 18.10.04, 11:42
        Wypełnione są? Czym? Chyba te za dolary, bo tam też głównie "szeregowa ludność"
        musi robić zakupy podstawowych rzeczy żeby przeżyć.
        • mathias_sammer Re: i ja kilka slow 18.10.04, 11:50
          caperucita napisała:

> Wypełnione są? Czym? Chyba te za dolary, bo tam też głównie "szeregowa
          ludność"
          >
          > musi robić zakupy podstawowych rzeczy żeby przeżyć.

Przecietny kubanski zjadacz chleba nie kupuje za dolary zwlaszcza, ze zarabia
          ich okolo 20 miesiecznie.

Kupuje gdzie indziej, zeby przezyc.

Mnie w artykule zaintersowaly nie tyle warunki zycia ludnosci kubanskiej (te
          akurat dla mnie nie sa tajemnica), nie sprawa wiezniow, lecz postawa Hiszpanii.

M.S.
          • caperucita Re: i ja kilka slow 18.10.04, 11:58
            Przeciętny kubański zjadacz ryżu ma zwykle rodzinę za granicą, która mu
            umożliwia jako takie życie (także zakupy za dolary podstawowych artykułów) a
            kto jej nie ma, temu jest bardzo ciężko. A sprawa embarga jest bardzo
            dyskusyjna, bo brak podstawych produktów uderza bezpośrednio w najsłabszych, co
            powoduje, że wartościowi ludzie emigrują, z drugiej strony bogactwo i arogancja
            turystów też nie jest bez wpływu na całą sytuację. To co przyjdzie po Castro
            jest wielką niewiadową i ew. kapitalizm nie wszystkim wyjdzie na dobre (tak jak
            w Polsce). Mam nadzieję, że UE i dysydenci mają jakieś pomysły i wizje na temat
            przyszłości Kuby
            • mathias_sammer Re: i ja kilka slow 18.10.04, 12:14
              caperucita napisała:

> Przeciętny kubański zjadacz ryżu ma zwykle rodzinę za granicą, która mu
              > umożliwia jako takie życie (także zakupy za dolary podstawowych artykułów) a
              > kto jej nie ma, temu jest bardzo ciężko. A sprawa embarga jest bardzo
              > dyskusyjna, bo brak podstawych produktów uderza bezpośrednio w najsłabszych,
              co
              >
              > powoduje, że wartościowi ludzie emigrują, z drugiej strony bogactwo i
              arogancja
              >
              > turystów też nie jest bez wpływu na całą sytuację. To co przyjdzie po Castro
              > jest wielką niewiadową i ew. kapitalizm nie wszystkim wyjdzie na dobre (tak
              jak
              >
              > w Polsce). Mam nadzieję, że UE i dysydenci mają jakieś pomysły i wizje na
              temat
              >
              > przyszłości Kuby

Caperucita, jeszcze jestem jedna noga a raczej okiem i czytam Twoj tekst.
              Wybacz, ale o jakim embargu Ty piszesz?

Amerykanskim?
              Juz niedlugo Castro zemrze, Amerykanie beda mogli nareszcie zbudowac "druga
              Floryde" albo Bahamas. Wszyscy Kubanczycy marza przeciez a nadejsciu wielkiego
              Wujka Sama...

Embargo?

Farsa a nie embargo. A ludzi rzeczywiscie szkoda, ale z innego powodu.
              I wyrzutnia myslowa: O 14.00 Castro w telewizorze uczy ich jesc rybe. Ryba
              smaczna i zdrowa jest, witaminy ma. Rybe jesc trzeba.

Ludzie emigruja?
              Owczem, znam pewna Odales, ktora chciala emigorwac do Niemiec i tam wziac slub.
              Naprawde byla zakochana w jednym facecie, ktorego bardzo dobrze znam.
              Pojawila sie jedynie mala przeszkoda. W wieku 17 lat wyszla za maz i powila
              dziecie. Byly maz powiedzial, ze syna nie odda.
              Do malzenstwa nie doszlo, Odales pracuje w San Diego, dziecko mieszka z nia,
              rzadko widuje ojca, ktory ma nowa zone i dziecko nie bardzo go interesuje (nie
              wspominajac o fakcie, ze grosza nie daje na utrzymanie) a rzeczony Niemiec
              mieszka w Köln, sam.

Wiesz pewnie, ze po opuszczeniu Kuby nie mozesz juz tam wrocic nawet
              turystycznie?

M.S.
              • caperucita Re: i ja kilka slow 18.10.04, 14:16
                Można, jeżeli się jest obywatelem innego kraju (zachowując kubańskie
                obywatelstwo), ostatnio można nawet dostać wizę wjazdową na stałe. Azylanci
                natomiast lecą na Kubę przez Hiszpanię i inne kraje. Wiem to z bardzo pewnego
                źródła i sytuacja na Kubie obchodzi mnie przez osobę, na której to bardzo, ale
                to bardzo mi zależy. I cieszę się, że nie muszę przeżywać tego co Odales.
                • mathias_sammer Re: i ja kilka slow 18.10.04, 14:20
                  caperucita napisała:

> Można, jeżeli się jest obywatelem innego kraju (zachowując kubańskie
                  > obywatelstwo), ostatnio można nawet dostać wizę wjazdową na stałe. Azylanci
                  > natomiast lecą na Kubę przez Hiszpanię i inne kraje. Wiem to z bardzo pewnego
                  > źródła i sytuacja na Kubie obchodzi mnie przez osobę, na której to bardzo,
                  ale
                  > to bardzo mi zależy. I cieszę się, że nie muszę przeżywać tego co Odales.

W praktyce nie jest tak latwo wracac na Kube. Poza tym zalezy w jakim kraju sie
                  mieszka. W Niemczech nie wolno miec dwoch paszportow.
                  Mnie tez bylo szkoda tej dziewczyny. Jakos sobie poradzila lub poradzi- jej
                  zycie w koncu.

M.S.
                  • caperucita Re: i ja kilka slow 18.10.04, 14:28
                    Można, żaden Kubańczyk, którego znam, nie musiał oddawać paszportu (mój
                    narzeczony też nie), chyba że sam tego chciał. Uzasadnieniem są szykany, na
                    które mogą być narażeni członkowie jego rodziny na Kubie. I wszyscy regularnie
                    odwiedzają rodziny na Kubie.
                  • Gość: . W Niemczech NIE WOLNO. Ale Polacy MAJA IP: *.range81-156.btcentralplus.com 18.10.04, 17:26
                    w Niemczech z reguly po dwa paszporty. I...Niemcy nic im nie zrobili i nie
                    zrobia.
          • Gość: pekr Re: i ja kilka slow IP: *.t / 213.162.65.* 18.10.04, 12:02
            Zgadza sie.
            Bylem w lecie 3 tygodnie na Kubie, mieszkalem m.in. u nauczyciela, który
            zarabia miesiecznie ok. 15 USD. Kupowalem tez m.in. w Hawanie herbate, za
            paczke 20 torebek zaplacilem ponad 5 USD.
            • Gość: meerkat UE przestrzega sankcji tak samo jak wobec IRAKU! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 17:31
              Od 1991 szego roku Irak objety byl przez ONZ scislym embargiem, obejmujacym
              przede wszystkim dostawy BRONI!

Tymczasem, wkrotce po zajeciu Iraku znalezlismy tam i nowiukie Mirage 2000 i
              nowiutkie smiglowce Gazelle, i nowiutke Rolandy-3, i nowiutkie T-72, i
              nowiutkie "Striely" i nowiusienskie ruskie zagluszacze GPS. itd.

"ZA PIENIADZE KSIADZ SIE MODLI
              ZA PIENIADZE CZLEK SIE PODLI!" :-((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
    • toja3003 a co komu daja protesty i bojkoty? 18.10.04, 15:19
      Kuba jest Kuba jak byla od pol wieku
      i taka zostanie dopoki sami
      Kubanczycy sie nie rusza. A kto
      zalatwil NRD? W koncu Niemcy wyszli
      na ulice, bo tak to dzsiaj by
      tam jaki Honeker rzadzil. To samo
      i gdzie indziej musi nastapic.

I nie maja sensu embarga oraz
      izolacjonizm wobec takich krajow.
      Wspolpracowac gdzie sie da, bo
      to dla tamtych ludzi kontakty
      i okno na swiat.

A dlaczego w Polsce masy
      przestaly wierzyc w socjalizm?
      Bo widzialy w kontaktach
      z zagranica, ze jest inny swiat
      niz PRL-owska propaganda.
      • Gość: Arczyslaw SANKCJE BEZ SENSU IP: *.sympatico.ca 18.10.04, 17:01
        Sankcje umacniaja rezimy, rodza korupcje i oslabiaja efektywnosc opozycji.
        Historia nie zna przypadku, by wprowadzenie sankcji doprowadzilo gdziekolwiek
        do "demokratycznej" transformacji. Wrecz przeciwnie. Odizolowany i osaczony
        rezim zwiera szeregi i jeszcze bardziej gnebi poddanych. Opozycje do dyktatury
        mozna wspierac ale nie kosztem dalszego pogorszenia i tak juz mizernych
        warunkow zycia Kubanczykow. Z dochodem 15-20 dolarow na miesiac nikt nawet nie
        mysli o opozycji czy "demokracji" tylko jak z zarobic dodatkowe 10 dolarow. A
        te bedzie mozna zarobic najlatwiej po zniesieniu sankcji.
        • toja3003 slusznie prawisz, co daloby nam gdybysmy 18.10.04, 17:13
          stosowali sankcje wobec Chin?
          pewnie wygladaloby tam jak w Korei Polnocnej
          a tak to sie ten chinski socjalizm
          naturalna sila rzeczy rozleci,
          zreszta poniekad juz tak sie stalo...
        • Gość: meerkat CASTRO BEZ SENSU! Nie sankcje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 17:35
          Najprostszym sposobem poprawy stopy zyciowej Kubanczykow jest obalenie rezymu
          Castraty.
          Kiedy na Kube powroca amerykanscy kapitalisci i turysci, to dochod miesieczny
          per capita wzrosnie na Cuba Libre nie o $10.00, ale o $100.00, i to rychlo!
          • Gość: Arczyslaw Re: CASTRO BEZ SENSU! Nie sankcje! IP: *.sympatico.ca 18.10.04, 17:56
            Tak, tak rozumiemy. Najlepsze sa "proste" rozwiazania. Najlepiej silowe (vide
            Irak). Wprawdzie wymiana rezimow (z opornych na poddancze) to amerykanska
            specjalnosc to jednak po prawie 50 latach nieustannych prob, nawet idiota musi
            przyznac, ze strategia zawiodla. Castro trzyma sie dobrze i jednym z powodow
            jego monopolu sa wlasnie... sankcje. To one spauperyzowaly i calkowicie
            uzaleznily spoleczenstwo kubanskie od dobrej woli rezimu (podobnie jak w Libi,
            Iraku, i Polnocnej Korei). Nie wystarczy chciec obalenia rezimu, trzeba jeszcze
            pomoc Kubanczykom by mieli do tego motywacje, sily i srodki. Sankcje temu nie
            sluza. Rowniez propozycja ponownego przejecia Havany przez zydowskich landlords
            i mafie (tzw. inwestorow)moze Kubanczykom nie odpowiadac (szczegolnie tym
            starszym pamietajacym Batiste). Natomiast turysci amerykanscy sa na Kubie mile
            widziani. Do tego stopnia, ze przylatujacy poprzez Montreal lub Mexico City
            Amerykanie, nie dostaja nawet pieczatek imigracyjnych do swoich amerykanskich
            paszporatow. Zeby Bush sie nie dowiedzial.
            • Gość: meerkat Re: CASTRO BEZ SENSU! Nie sankcje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 20:04
              No pewnie ze Amerykanie sa mile na Kubie widziani. Zostawiaja tam wiecej
              pieniedzy niz inni, zwlaszcza Kanadole! ;-))))
              Czy moze Arczyslawie proponujesz nowy program pomocowy "Zywnosc za Cukier"?!

Bo, wiesz, ten iracki nabil tylko kabze Saddamowi i oenzetowskim oficjelom; do
              glodujacych i chorych dzieci irackich, ani zywnosc, ani leki jakos nie trafily!

A sankcje zniesione nie zostana, bo ich najgoretszymi poplecznikami sa miliony
              wplywowych Kubanczykow...z Florydy! Cuba si, Castro no!
              • Gość: Arczyslaw Re: CASTRO BEZ SENSU! Nie sankcje! IP: *.sympatico.ca 18.10.04, 21:47
                Czyzbys sugerowal ze prezydent Bush chodzi na pasku jeszcze jednej grupy
                etnicznej?
                Swoja droga siedziec w Miami i wykrzykiwac obelgi pod adresem Castro to niezle
                zajecie (i podobno dobrze platne?).
                Ameryka YES, Bush NO!
    • Gość: igor Castro zrobil blad nie uznajac zwiazkow pedalow IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 18.10.04, 15:41
      i lesbijek jak lewica Europy. To bylo poczatkiem rosnacego napiecia. Niewazne,
      ze 2 mln. ludzi opuscilo Kube, bo mieli tam 'za dobrze'. Niewazne, ze 100 tys.
      ludzi zgnilo w wiezieniach za demokracje, niewazne, ze Kuba wysylala wojska do
      12 krajow Afryki aby wspieraly rozowe dyktatury! To wszystko bylo za malo. Ale
      negatywna postawa Castro wobec homoseksualizmu ruszyla lewice.
    • ricardo2 havana 18.10.04, 18:35
      na cubie ludzie w przeciwieństwie do polski nie grzebią w śmietnikach.
      niech żyje wielki Fidel.
      • Gość: meerkat BO SMIETNIKI NA KUBIE SA ZAWSZE PUSTE! N/T IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 20:06
    • Gość: zofia Castro bez sensu IP: *.izacom.pl / *.izacom.pl 18.10.04, 18:59
      dziwie sie ze opozjinisci na kubie jeszcze nic nie zrobili przez tyle lat
      zeby obalic rezim fidela castro
      • Gość: meerkat Opor bez sensu: i na Kubie i w Rosji! :-(((((((((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 20:05
        A dziwilas sie, ze w ZSRS nie probowalli obalic? ;-)))
    • Gość: ricardo2 Castro bez sensu IP: 213.155.191.* 18.10.04, 20:58
      wałęsa i związek uratuje gorącą wyspę
    • Gość: Misio tak to jest, jak ciota wygrywa wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 21:32
      Zapatero to skonczony idiota bez jakiejkolwiek wyobrazni i politycznego
      instynktu, ale czego mozna sie spodziewac po kims, kto zachowuje sie jak
      tchorz, a wybory wygrywa dzieki terrorystom. A mieli Hiszpanie premiera
      marzenia - Jose Aznara, a wybrali polityczna prostytutke, ktora teraz w dodatku
      robi z nich po raz kolejny idiotow, ale widzialy galy co braly.
      • Gość: Kaczory11 Re: tak to jest, jak ciota wygrywa wybory IP: *.zeelandnet.nl 18.10.04, 22:24
        Brawo Misio ! Nic dodac, nic ujac. Jestem tylko ciekaw, kiedy Jas Fasola
        Zapatero odda muzulmanom w uzytkowanie jako meczet slynna katedre w Cordobie
        tzw. "Mezquite", do ktorej JUZ hiszpanscy muzulmanie zglosili "pretensje".
        Sadzac po jego dotychczasowych posunieciach nastapi to niebawem.
        I ten "przypadek" jest rowniez przykladem jakim szacunkiem (pozal sie Boze)
        cieszy sie cala UE w swiecie. Jedynie chorzy z megalomanii zabojadzi i
        zaslepieni wlasna buta "herrenvolk" znad Laby i Renu moga sadzic inaczej. Ale
        to juz temat na inna dluzsza dyskusje.
        Pozdrowienia - Kaczory11
        • Gość: AC Re: tak to jest, jak ciota wygrywa wybory IP: 67.71.149.* 19.10.04, 00:19
          Uzywajac argumentow w pozyszym artykule, Polska powinna co pare dni wzywac
          ambasadora USA w Polsce na dywanik z listem protestacyjym domagajacym sie
          wyjasnienia, dlaczego ten czy inny Jasio Kowalski z waznym dokumentem podroznym
          zostal zawrocony z lotniska w NY czy Chicago.

Kuba jest przezytkiem komunizmu ale jakby nie bylo US jest krajem dzielnych i
          wolnych. Po co wiec ta caly zgielk.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka