Dodaj do ulubionych

news from israel

IP: *.jazo.org.il 21.10.04, 12:21
sharon nie ma latwo.... chce wyjsc z gazy, ma gotowy plan i.... przeciwnikow.
w likudzie ma, w partiach religijnych ma... ale to nic, to pestka,
wiedzielismy przeciez, ze nie wszyscy sa za wyjsciem z gazy...
nu, ale ten cymesik, to to, ze wszystkie 3 arabskie partie w knesset sa
PRZECIW !!!! arabowie nie chca, zeby israel opuscil gaze, arabowie nie chca
gazy tylko i wylacznie dla siebie.... arabowie chca israel w gazie, chca
nasza "okupacje".... hm, interesujace, nie, przyjaciele pro arabscy i pro
arafatowscy i pro terrorysci....
moze wiecie dlaczego? hm, wy NAPEWNO wiecie dlaczego.
Obserwuj wątek
    • jura111 Re: news from israel 21.10.04, 12:25
      oczien interesna.
      ale kto to jest 'my', was sa dwie, padruga?
      • Gość: dana33 Re: news from israel IP: *.jazo.org.il 21.10.04, 12:57
        my, to am israel, czyli narod israela, 5 milionow nas jeszt tutaj. znaczy sie,
        my, 5 milionow, wiedzielismy. ty znasz efraim kishon? ty czytal cus co on pisal?
        on kiedys napisal, ze w israelu jest jeden premier i 5 milionow doradcow. 5
        milionow doradcow, to my... :)
        • jura111 Re: news from israel 21.10.04, 13:37
          Efraim Kishon? Ten Wegier co wyglada prawie jak nasz Litynski? Cos mi sie
          isotnie obilo o sluchy. Uprzejmnie dziekuje WAM za nalezyte wyjasnienie.
          • biedronka24 Czy dana to taki PR narodu izraelskiego? 21.10.04, 13:40
            czy aby jest pewna ze ´my wszyscy´ chca nacisnac ten guzik?
            Bo to by byla wazka wypowiedz....
            Tak wogole to newsy - cenne sa- tak daleko idace komentarze (jak z tym guzikiem)
            - cosik niebezpieczne..
            A moze po prostu nieodpowiedzialne..
          • Gość: dana33 Re: news from israel IP: *.jazo.org.il 21.10.04, 13:46
            my ci tez dziekujemy, ze ci sie obilo..... :)
        • tees1 nazywam sie Milijion 21.10.04, 14:55
          "Ja i ojczyzna to jedno.
          Nazywam się Milijon - bo za milijony
          Kocham i cierpię katusze."

Dziady cz. III

Aha, jeszcze tez:

"Francja to ja"

Krol Slonce, oraz Napoleon

a teraz

dana33 : > my, to am israel, czyli narod israela
    • mirmilek ja ci danusiu wytlumacze dlaczego 21.10.04, 12:29
      bo plan dobrego wujka szarona (dlaczego on dalej, mimo zaproszen, nie chce
      zobaczyc brukseli?) zaklada nie tylko wycofanie sie z gazy ale rowniez
      POZOSTANIE jako okupant w palestynskiej jerozolimie i na zachodnim brzegu.

proste.

ariel by chcial oddac kawalek, i twierdzic, ze izrael sie wycofal, a przy
      okazji liczyc, ze swiat o palestynie zapomni na zasadzie "niech sie ciesza z
      tego, co maja", co by syjonistom dalo wolna reke w powolnym wyniszczaniu
      palestynczykow.

pokoj, danusiu, powinien byc zawarty przy zgodzie obu stron i MUSI przewidywac:

a. granice z 67 w tym oddanie czesci jerozolimy
      b. likwidacja wszelkich nielegalnych osiedli zydowskich
      c. rozwiazanie problemu uchodzcow

proste, po raz drugi.
    • marcus_crasuss Re: news from israel 21.10.04, 12:30
      Gość portalu: dana33 napisał(a):

> sharon nie ma latwo.... chce wyjsc z gazy, ma gotowy plan i.... przeciwnikow.
      > w likudzie ma, w partiach religijnych ma... ale to nic, to pestka,
      > wiedzielismy przeciez, ze nie wszyscy sa za wyjsciem z gazy...
      > nu, ale ten cymesik, to to, ze wszystkie 3 arabskie partie w knesset sa
      > PRZECIW !!!! arabowie nie chca, zeby israel opuscil gaze, arabowie nie chca
      > gazy tylko i wylacznie dla siebie.... arabowie chca israel w gazie, chca
      > nasza "okupacje".... hm, interesujace, nie, przyjaciele pro arabscy i pro
      > arafatowscy i pro terrorysci....
      > moze wiecie dlaczego? hm, wy NAPEWNO wiecie dlaczego.

Ty to potrafisz rozbawic.
      Ludzie, o ktorych piszesz to chyba Izraelczycy pochodzenia arabskiego.
      Tyle razy sie tu skarzylas, ze o zydach ktorzy "juz od osmiuset lat...... w
      Polsce" ktos powiedzial ze sa "goscmi". Czuli sie przeciez rowniez gospodarzami
      (Polakami ?? ). Robisz dokladnie to samo.
      Nie przyszlo ci do glowy, ze mysla glownie o swoim interesie , ktory nie musi
      byc zbiezny z interesem Palestynczykow ?
      • Gość: dana33 Re: news from israel IP: *.jazo.org.il 21.10.04, 13:04
        sluchaj, falszywy markusie. sprawa jest dosc skomplikowana. bo oni niby mieli
        byc przedstawicielami israelskich arabow, ty farsztejst? a tumczasem to im
        cusik nie wyszlo. oni sa przede wszystkim przedstawicielami arabow
        palestynskich. ahmad tibi z jednej partii to doradca generalissimo arafata, ami
        bashara z drugiej partii spotyka sie z hizballa, a wszyscy razem lataja na
        demonstracje do gazy, nawolujace do zbrojnej walki z israelem. ty to
        farsztejst? git. to ty mi teraz powiedz, oni sa naprawde obywatelami
        israelskimi, czy tylko udalo im sie dostac nasze obywatelstwo? no i twoje
        porownanie z zydami polskimi to cusik kuleje. polscy zydzi jezdzili gdzies
        demonstrowac przeciwko polsce? polscy zydzi jechali np do niemiec i nawolywali
        do zbrojnej walki przeciwko polsce?
        a to ostatnie zdanie to mnie szczegolnie zaciekawilo: wiec jaki oni maja cel w
        takim zachowaniu, jesli zakladamy, ze ich cel nie jest zbiezny z celem arabow
        palestynskich? to jaki cel oni maja? czekam z wielkim zaciekawieniem na twoja
        odpowiedz....
        • nierzyd Re: news from israel 21.10.04, 13:06
          na pewno bardziej nalezy im sie izraelskie obywatelstwo niz tobie farsztejst
          przybledo?
          • Gość: . Dana musi miec obywatelstwo izraela jak mur, IP: *.range81-156.btcentralplus.com 21.10.04, 13:26
            jesli pracuje tam, gdzie pracuje - to jedno jest na 100% pewne. Panimajesz,
            czynowniku Ochrany?
            • nierzyd jak kazdy sluzalczy kapus imigrant 21.10.04, 13:37
              Ci arabowie sa u siebie. Dana to przybleda. Kto bardziej zasluguje na prawo
              pobytu tam?

Ruskiego tez sie uczyles od 18 roku zycia ty "angliku" z Pultuska?

heheheheheheheheheh
              • Gość: . Rosyjskiego uczylem sie nawet PRZED polskim - to IP: *.range81-156.btcentralplus.com 21.10.04, 13:42
                NORMALNE na wszystkich slawistykach Zachodu; jak zrobisz mature to bedziesz o
                tym wiedzial. I jeszcze - SCS (po tym kazdy slowianski latwy). Przypominam, ze
                studia w UK podejmuje sie wczesniej, nizli w Polsce, a do "zerowki" ida 4-latki.
                • nierzyd Anglik z Klobucka uczyl sie ruskiego w wieku 10 la 21.10.04, 14:04
                  he he he...

A nienawisc do Polski wyssal z rzydoskim mlekiem swojej mamusi.

To dobrze, ze poza jidisch znasz jeszcze jezyki swoich wrogow - z angielskim
                  wlacznie.
                  • Gość: . Juz ci mowilem, nieczysty rasowo, ze jestem White IP: *.range81-156.btcentralplus.com 21.10.04, 15:31
                    Supremist, a Cep to potwierdzi, bo to wlasnie na moj temat glosi. A tam Zydow
                    jeszcze nie przyjmuja. I polaczkow, hehehe...
                    Do Zydow mam stosunek neutralny - nic mi zlego nie zrobili, a nawet sa
                    pozyteczni. Niestety, nie cierpie wsiokow, proli, prostakow, prymitywow i
                    glupcow, a tych wsrod polaczkow (nie mylic z Polakami ) cos jakby wiecej niz u
                    innych europejskich nacji. Moze dlatego, ze te inne nacje ZNACZNIE MNIEJ
                    ZMONGOLONE!!!
                    • jarek-festweb Re: Juz ci mowilem, nieczysty rasowo, ze jestem W 21.10.04, 15:35
                      Gość portalu: . napisał(a):

Niestety, nie cierpie wsiokow, proli, prostakow, prymitywow i
                      > glupcow,

Ty to musisz siebie nienawidziec !!!

Zrozumiale jest wiec to "niestety"

Powies sie najlepiej.
                      • Gość: . Wole widziec, jak ty sie wieszasz:ja, dzieki Bogu, IP: *.range81-156.btcentralplus.com 21.10.04, 15:38
                        ani polaczkiem, ani nawet Polakiem nie jestem. I swiat o mnie Polish jokes nie
                        opowiada ani o gentyczny antysemityzm nie posadza...
                        A glupcem, prostakiem i wychodzca za chlebem jestes TY. I twoje poszczekiwanie
                        tego faktu nie zmieni.
                    • nierzyd rzydoska gabrycha jest WHITE POWER he he he 21.10.04, 16:34
                      a swiadkiem tego jest cep bo tak mysli i to jest dowod i gabrycha strasznie z
                      tego dumna ze cep tak mysli he he he....

Na leczenie nie tylko za pozno ale nawet szkoda pieniedzy NIEARYJSKI POMIOCIE.

I takie toto uczylo sie ponoc polskiego od 18 roku zycia na kursach
                      wieczorowych.
                    • Gość: Cep Re: Juz ci mowilem, nieczysty rasowo, ze jestem W IP: *.aster.pl 22.10.04, 07:44

> Supremist, a Cep to potwierdzi, bo to wlasnie na moj temat glosi.

Yes. Absolutely.

Tylko prawdziwy aryjski Anglik nie musi się wstydzić za ortografię i napisać spokojnie < deap > zamiast < deep > i < ashemed > zamiast < ashamed >.

www.stormfront.org/archive/t-99148
                      > Supremist, a Cep to potwierdzi, bo to wlasnie na moj temat glosi.
            • Gość: dana33 Re: Dana musi miec obywatelstwo izraela jak mur, IP: *.jazo.org.il 21.10.04, 13:38
              ja ci cos powiem, ja mam obywatelstwo israela juz 30 lat, nie pracuje tam gdzie
              myslisz, spozniles sie na moj post z adresami, bo go kropka wyciela. nu, i nie
              tylko mam obywatelstwo, ale mieszkam tez tutaj i jestem z tego nie tylko
              zadowolona ale i dumna.
              • nierzyd he he he folksdojcze z Besarabii 21.10.04, 13:42
                Folsdojcze sciagnieci z Besarabii na Zamojszczyzne tez dostawali obywatelstwo
                III Rzeszy, z ktorego byli strasznie dumni he he he
                I mieli to obywatelstwo nawet dluzej, niz zyjacy tam od dziesiatek pokolen
                Polacy.

• Gość: . Pieprzysz nieuku: to byli REICHDEUTCHE. IP: *.range81-156.btcentralplus.com 21.10.04, 13:44
                  • nierzyd REICHDEUTCHE czy RZYDZI jeden pies 21.10.04, 13:58
                    jedni i drudzy to zlodzieje, ktorzy prawowitym mieszkancom wywlaszczonym i
                    okradzonym wymachuja swoim "obywatelstwem" RZYDZIE.
                  • eu_lola Re: Pieprzysz nieuku: to byli REICHDEUTCHE. 21.10.04, 14:34
                    Reich to wiem, ze oznacza "bogaty" ale co oznacza "deuche" ?

Przypuszczam, ze chodzilo ci o Niemcow czyli "Bogaci Niemcy" ????

Zwracam sie do ciebie jako do "wyuczonego"
                    • Gość: . Czepiasz sie. Czyzbys dolaczala do nierzyda? Moje IP: *.range81-156.btcentralplus.com 21.10.04, 15:35
                      gratulacje - zadziwiacie obydwoje poziomem.
                      • eu_lola Re: Czepiasz sie. Czyzbys dolaczala do nierzyda? 21.10.04, 15:39

> gratulacje - zadziwiacie obydwoje poziomem.

Zastanow sie moze nad sytuacja.
                        Nazywasz kogos "nieukiem" i go poprawiasz.
                        W twojej, poprawionej i napisanej "wolami" wersji robisz dwa bledy w jednym
                        slowie.
                        Czy wedlug ciebie nie zakrawa to na arogancje ?
                        • Gość: . Re: Czepiasz sie. Czyzbys dolaczala do nierzyda? IP: *.range81-156.btcentralplus.com 21.10.04, 16:26
                          A PARODII w tym nie wyczula? Idz sie leczyc!
                          • nierzyd Re: Czepiasz sie. Czyzbys dolaczala do nierzyda? 21.10.04, 16:36
                            rzeczywiscie chory fantasto jestes jedna wielka PARODIA.

Co za zalosna proba pokrycia wlasnego nieuctwa i nadymania jak balon.
                            Sprawdzilem. To zero popelnilo az dwa bledy w jednym slowie.
                            • Gość: . Kiss my arse , cunt! I co? Sa bledy? IP: *.range81-156.btcentralplus.com 22.10.04, 02:43
                              • nierzyd "Kiss my arse" - Jezyk rzydowskiego plebsu 22.10.04, 13:07
                                na obczyznie.

Byles jestes i bedziesz prostakiem gabrycha. A piszac o "REICHDEUSCHACH"
                                zroblas dwa byki w jednym slowie. No ale czy to dziwi?
          • Gość: dana33 Re: news from israel IP: *.jazo.org.il 21.10.04, 13:28
            nu, duzo do powiedzenia to ty nie masz, nierzytku... niezyt ci pekl i zalalo ci
            struny glosowe ropa????
            • nierzyd Re: news from israel 21.10.04, 13:38

> nu, duzo do powiedzenia to ty nie masz, nierzytku... niezyt ci pekl i zalalo
              > ci struny glosowe ropa????

Gulgasz. Kazdy z tych Arabow jest u siebie i to od poklen. Ty jestes i
              pozostaniesz przybleda, intruzem i zlodziejem.
              • Gość: . Nie jest"u siebie":o blizsze dane spytaj Ottomanow IP: *.range81-156.btcentralplus.com 21.10.04, 13:45
                • nierzyd jesli ktos gdzies zyje OD POKOLEN rzydzie 21.10.04, 14:00
                  to jest u siebie.

Jesli ktos na ta ziemie sie przypaleta i ukradnie innemu jego ziemie to jest
                  ZLODZIEJEM i PRZYBLEDA.

• Gość: . To kogo winisz? Ottomanow czy Brytyjczykow? Bo IP: *.range81-156.btcentralplus.com 21.10.04, 15:33
                    to Brytyjczycy ziemie protektoratu Zydom pod osadnictwo DALI - a Zydzi
                    wylacznie wzieli, co dostali.. Historii w twej wiejskiej szkolce nie bylo,
                    wloscianinie?
                    • nierzyd liczysz gabrycha na dyskusje ze mna? 21.10.04, 16:41
                      z podludzmi nie zwyklem prowadzic dyskusji.
                      powiem tylko tyle, co i tak nie bedzie pasowac do twojego negroidalnego lba:
                      zlodziej to zlodziej.
              • Gość: dana33 Re: news from israel IP: *.jazo.org.il 21.10.04, 13:49
                ulzylo? bo mnie to sie chce smiac jak widze, jak ty sie ciskasz... sam wiesz,
                ze nic wiecej nie mozesz zrobic, nie? nu, ciskaj sie dalej...
                • nierzyd Re: news from israel 21.10.04, 14:02
                  "ciskanie sie"

fajne okreslenie na prawde - takie wypisz wymaluj rzydoskie he he he....
                • Gość: rachelka Re: news from israel IP: *.twcny.rr.com 21.10.04, 15:15

> ulzylo? bo mnie to sie chce smiac jak widze, jak ty sie ciskasz... sam wiesz,
                  > ze nic wiecej nie mozesz zrobic, nie? nu, ciskaj sie dalej...

nu nu danus my tu gadu gadu a beczki juz schna,ty sie lepiej odchudzaj i w
                  kondycje wprowadzaj a nie zajmuj sie knesetem i szaronem,un ci kotus na wodzie
                  nic pomoze,tylko zepchnie w dol.
                  • Gość: . A moze zastapic beczke Szaronem? IP: *.range81-156.btcentralplus.com 21.10.04, 16:29
                    Nie ladnie smiac sie z ludzkich slabosci, ale ten pan naprawde ma srodki, by
                    sie zdrowo odchidzac pod opieka najlepszych lekarzy i fizjoterapeutow...

PS: Pogoda nam wlasnie zwariowala - mam regularna burze z piorunami...Serio!
        • Gość: aki Re: news from israel IP: *.protonet.pl 22.10.04, 07:53
          mi polskimi to cusik kuleje. polscy zydzi jezdzili gdzies
          > demonstrowac przeciwko polsce? polscy zydzi jechali np do niemiec i nawolywali
          > do zbrojnej walki przeciwko polsce?
          no mówiąc oględnie po 17 wrzesnia 1939 polscy żydzi na kresach raczej nie byli przeciwni "wyzwoleniu" tych terenów przez zsrr
          • Gość: dana33 Re: news from israel IP: *.jazo.org.il 22.10.04, 08:09
            nu, nie dziwie sie. woleli rosjan od niemcow. i patrzac w tyl, to chyba mieli
            racje, nie myslisz? rosjanie nie stworzyli obozow koncentracyjnych,
            przynajmniej nie w polsce, jak mi wiadomo. niemcy natomiast dali popis swojemu
            porzadku, dokladnosci i oszczedzania.
            • Gość: aki w 1939roku to IP: *.protonet.pl 22.10.04, 09:29
              żydzi polscy jeszcze nie mieli wielkiego pojęcia co ich spotka z reki hitlera tym niemniej raczej aprobowali najazd sowiecki na polskęę(nie sadze żeby agresje niemiecką także) a byli przeciez obywatelami II rzeczypospolitej-trudno to nazwac dzialaniem w interesie napadnietego kraju będącego ich przybraną ,a czasem i faktyczną ojczyzną, nieprawdaz?
              swoją drogą ich aprobata czy ewentualny sprzeciw wzgledem sowietów nie miał żadnego praktycznego znaczenia tak jak i polacy nie mieli praktycznego znaczenia przy realizacji przez niemców planów holocaustu
    • zagryziaczek news from israel znamy,znamy!! 21.10.04, 14:09
      Araby nie chca wycofania Izraela z Gazy, w Afganistanie juz pelna demokracja a
      w Iraku wojska amerykanskie witaja kwiatami.
      Czy jakis news przeoczylem??
    • Gość: aki dana-a co z osiedlami na zachodnim brzegu? IP: *.protonet.pl 21.10.04, 16:21
      ?????????????????????????
      • Gość: dana33 Re: dana-a co z osiedlami na zachodnim brzegu? IP: *.broadband.actcom.net.il 22.10.04, 01:56
        a ty gdzie sie spieszysz, aki? tymczasem nic z zachodnim brzegiem. jak w koncu
        bedzie z kim rozmawiac, jak israelczycy i arabowie palestynscy usiada przy
        stole i zaczna omawiac warunki pokojowe, to wtedy zostana rowniez omowione
        sprawy osiedli na zachodnim brzegu. chyba sam rozumiesz, ze to wszystko zajmie
        dosc duzo czasu. tymczasem sa problemy z gaza, bo sharon nie ma dosyc poparcia
        i jeszcze bedzie duzo klotni, az w koncu zrozumieja wszyscy, ze trzeba z gazy
        wyjsc i zostawic ten klopot samym arabom. daje ci slowo, ze nie jestesmy glupsi
        od jordanczykow i egipcjan.
        a zastanowiles sie nad takim pytaniem moze: dlaczego arabowie moga zyc w
        israelu, pod wladza rzadow israelskich, moga tu pracowac, uczyc sie, zakladac
        rodziny, chodzic na zakupy, i robia to bez zadnych obaw, a israelczycy nie moga
        zostac na terenach, ktore zostana oddane w przyszlosci arabom palestynskim?
        jak to sie mowi, wyjdz z siebie, stan obok i pomysl o tym w miare objektywnie.
        • Gość: zbalansowany Re: dana-a co z osiedlami na zachodnim brzegu? IP: *.mel.dialup.connect.net.au 22.10.04, 02:27
          a zastanowiles sie nad takim pytaniem moze: dlaczego arabowie moga zyc w
          > israelu, pod wladza rzadow israelskich, moga tu pracowac, uczyc sie, zakladac
          > rodziny, chodzic na zakupy, i robia to bez zadnych obaw, a israelczycy nie
          moga
          >
          > zostac na terenach, ktore zostana oddane w przyszlosci arabom palestynskim?
          > jak to sie mowi, wyjdz z siebie, stan obok i pomysl o tym w miare objektywnie.

Ano dlatego ze jak syjonisci wymordowali setki Palestynczykow to wsrod
          Palestynczykow nasilily sie tendencje antysemickie i zydzi przestali byc tam
          popularni. Poza tym ci kolonisci zydowscy to najwieksza swolocz ktora wiedzac
          ze siedzi na ukradzionej ziemi nienawidzi jej prawowitych wlascicieli.
          • Gość: Jerzy Re: dana-a co z osiedlami na zachodnim brzegu? IP: *.02-11-6c756e2.cust.bredbandsbolaget.se 22.10.04, 05:37
            "Ano dlatego ze jak syjonisci wymordowali setki Palestynczykow to wsrod "

Ta mysl ZB* wyjal z "podrecznikow szkolnych", "palestyncow".

"Palestynczykow nasilily sie tendencje antysemickie i zydzi przestali byc tam
            popularni."

"Tendencje antysemickie" ... To tez "szkolne ksiazeczki".

"Poza tym ci kolonisci zydowscy to najwieksza swolocz ktora wiedzac
            ze siedzi na ukradzionej ziemi nienawidzi jej prawowitych wlascicieli."

Z tych bezdennie glupich zdan wnosimy, ze Arabowie "siedzieli na swojej ziemi".
            nie "sa swolocza" i kiedys "kochali miloscia bezdenna", Israelczykow.
            ("Podreczniki" -J.w.)

Jak na "dziennikarza" wcale niezle.
            (J)

• Gość: Cep Po polsku IP: *.aster.pl 22.10.04, 08:04
              Gość portalu: Jerzy napisał(a):

> kiedys "kochali miloscia bezdenna", Israelczykow.

Pisze się: Izraelczyków. Izrael, izraelski, Izraelczyk. Po polsku.
          • Gość: dana33 Re: dana-a co z osiedlami na zachodnim brzegu? IP: *.jazo.org.il 22.10.04, 08:18
            Ano dlatego ze jak arabowie wymordowali setki israelczykow to wsrod zydow
            nasilily sie tendencje antyarabskie i arabowie przestali byc tutaj popularni.
            Poza tym ci arabowie to najwieksza swolocz ktora wiedzac, ze onz przyznala ta
            ziemie zydom nienawidzi jej prawowitych wlascicieli, rozpoczyna z zydami wojne
            po wojnie a potem jak przegrywa do skomli o pomoc do swiata, zabija w
            terrorystycznych atakach ludnosc cywilna israela i wrzeszczy ze zlikwiduje
            panstwo israela. razem z takim sqrwsynem australijskim.

• Gość: zbalansowany Na mnie prosze nie liczyc IP: 61.68.202.* 22.10.04, 08:34

Ja wole swoja plaze, winko i piekne dziewczyny - po zadnych pustyniach ani za
              zydami, ani za arabami nie bede sie uganial - zalatwcie wasze sprawy wewnatrz
              rodziny jak pan Bog przykazal, a nas goi prosze do niczego nie mieszac.
              Sciagaj wiec dalej zydow do Izraela (w koncu za to ci placa) i wyrzynajcie sie
              tam "skolko ugodno".
              • Gość: dana33 Re: Na mnie prosze nie liczyc IP: *.jazo.org.il 22.10.04, 09:18
                dokladnie. siedz na plazy, ogladaj dziewczyny i przestan sie wtracac w sprawy,
                o ktorych nie masz pojecia a za popieranie ktorych niezle ci placa.
                • Gość: zbalansowany Re: Na mnie prosze nie liczyc IP: 61.68.202.* 22.10.04, 09:28

Nie mierz wszystkich swoja miarka.
                  Nikt mi za moje pisanie nie placi.
                  Jak uwazam ze cos jest biale to mowie ze jest biale, a jak cos jest czarne to
                  mowie ze jest czarne i tym sie roznimy.
        • Gość: aki kamizelka IP: *.protonet.pl 22.10.04, 06:51
          no ja wiem ze sharon nie ma duzego poparcia, a własciwie to ma "poparcie inaczej"(cos tam o jakis kewlarowych kamizelkach gadają chyba..... ;-)
          pytanie:
          ile jest tych osiedli w gazie,a ile na zachodnim brzegu,ilu ludzi ludzi tam mieszka- pytam bo nie znam danych.rzeczywiscie wielu arabów żyje w izraelu ale nie mnie oceniac jak im sie żyje,trochę ty to możesz powiedzieć, a najbardziej to oni sami chyba

• Gość: dana33 Re: kamizelka IP: *.jazo.org.il 22.10.04, 08:32
            nie wiem aki, ile jest tam tych osiedli dokladnie. sa osiedla osiedla, to
            znaczy cos na wielkosc malych miasteczek lub wiekszych wsi, sa "osiedla"
            skladajace sie z 1-2 karawanow. sa "osiedla" ktore zostaly zalozone w chwili
            protestu, kiedy zamordowano mieszkanca innego osiedla i jego przyjaciele na
            znak protestu ze "nie uda sie wam zniszczyc nas", jeszcze tej samej nocy
            zabojstwa zakladali "osiedle" stawiajac tam 1 karawan i dajac temu miejscu
            nazwe, przewaznie imie zamordowanego/ej. ale zdaje sie ze w sumie mieszka tam
            okolo 200 tys ludzi. mieszkaja tam okolo 40 lat, wiec juz 3 generacja. nie moga
            opuscic swoich domow, znalezc inny gdzie indziej, prace, szkoly dla dzieci itd
            itd w ciagu tygodnia. panstwo nie moze przedsiedlic 200 tys, ludzi w ciagu
            tygodnia. to sprawa miesiecy i zdajesz sobie z tego sprawe tak samo dobrze, jak
            jak kazdy normalnie myslacy czlowiek.
            wiesz, hipokryzja nie ma konca. przesiedlic tych ludzi jest rzecza absolutnie
            oczywista dla swiata, dla forumowiczow. to sa wg nich tereny okupowane, ziemia
            ktora byla przyznana arabom. natomiast jak w 1948 arabowie uciekali z israela,
            lub czesc ich zostala wysiedlona, to dzisiaj ten sam swiat i ci sami
            forumowicze uwazaja, ze arabowie powinni wrocic na te tereny, ktore ostatecznie
            zostaly przyznane israelowi ta sama rezolucja. uwazaja, ze arabowie tutaj zyli
            i ze mysmy ich wygonili z ich domow. a co robimy dzisiaj z wlasnymi
            obywatelami? jakos nie slyszalam ani generalissimo, ani zadnego innego
            arabskiego przywodce, ktory by powiedzial, ze te ziemie powinny wrocic pod
            wladze arabska, ale ze zydzi moga spokojnie i bez obawy zyc dalej w swoich
            domach.
            natomiast slyszalam w tv 2 dni temu dyskusje, w ktorej jakis arab zadal,
            slyszysz, ZADAL, zeby ani jeden dom w tych opuszczonych osiedlach nie zostal
            zburzony, tylko oddany arabom. bo niby dlaczego? wprawdzie ja osobiscie uwazam,
            ze zburzenie tych domow jest bez sensu, ale dlaczego wlasciwie arabowie
            uwazaja, ze trzeba im te domy zostawic? nie jestem pewna, ze kazdy wlasciciel
            tekiego opuszczonego domu zechce zostawic wrogowi to co sam zbudowal, gdzie
            zalozyl rodzine i spedzil cale swoje zycie wlasciwie....
            • Gość: aki Re: kamizelka IP: *.protonet.pl 22.10.04, 08:46
              no ale wiekszosc tych osadników to chyba nie chce sie przesiedlac ani teraz ani w przyszłosci.wiec niby jak ma istniec ta autonomia palestynska z dziesiątkami enklaw izraelskich nad którymi roztacza opieke militarną izrael.to żadna autonomia
              • Gość: dana33 Re: kamizelka IP: *.jazo.org.il 22.10.04, 09:30
                nie jestem pewna, czy wiekszosc nie chce, ale napewno nie kazdy chce. dziwisz
                sie? wszystkie, ale to wszystkie rzady israela od 67 roku, czy to byla prawica
                czy lewica przy wladzy, popieraly osiedlenie sie tam slowem i czynem. ludzie
                wybudowali tam swoje domy, zorganizowali zycie, pracowali ciezko i z niczego
                zrobili piekny, zyjacy, zazieleniony i funkcjonalny obszar ze szkolami,
                przedszkolami i wyzszymi uczelniami. i nagle przychodzi jakis rzad i
                mowi "wynocha", narobiliscie sie 40 lat a teraz zwracajcie. ty tez tak bez
                protestu wyszedlbys z wlasnego mieszkania?
                a co do przyszlego panstwa palestynskiego, to wg mnie od poczatku rabin & co
                zrobili kompletne glupstwo, zaczynajac uklady oslo od "najpierw gaza". no i
                zostawiajac sprawe jerozolimy na koniec. jerozolima powinna byla byc jako
                pierwszy problem do rozwiazania, bo o jerozolime wszystko sie i tak rozwali.
                powinni byli od razu oddac jeden ciagly obszar ziemi, wg mnie gaze i wszystko
                kolo gazy, tak, zeby arabowie mieli rzeczywiscie swoj obszar, na ktorym mozna
                stworzyc panstwo, jerozolima oczywiscie jest nie do podzielenia i zostaje w
                naszych rekach, jako ze jerozolima byla zawsze stolica zydow, arabowie maja
                mekke i medine, jerozolima zaczela byc wazna dopiero arafatowi. na tych
                obszarach oddanych powinna byc najpierw stworzona autonomia, i jesli by sie
                okazalo, ze sa zdolni do samoistnienia bez ciaglego wywolywania wojny,
                zabijania nas, po tym jakby uznali nasze istnienie i skreslili ze swojej
                "konstytucji" punktu mowiacego o zlikwidowaniu israela, mogliby oglosic swoja
                niezaleznosc. ciekawe, ze arafat, widzac ta posiekana mape oslo nie protestowal.
                zdaje sie, ze juz wtedy wiedzial dobrze, ze nie chce zadnego niezaleznego
                panstwa palestynskiego.
                • Gość: aki ale tak czy siak IP: *.protonet.pl 22.10.04, 09:50
                  osadnicy nie kwapią sie do opuszczenia swoich miejsc zamieszkania czemu się i dziwię i nie dziwię jednoczesnie ale z drugiej strony autonomia palestynska z dziesiatkami czy setkami "dziurek" stworzonych przez osady żydowskie i otoczona murem wijącym sie w esy floresy i wycinającym ziemię bedzie tylko "autonomią"
          • Gość: zbalansowany Re: kamizelka IP: 61.68.202.* 22.10.04, 08:42
            Wejdz na domino.un.org

Pod "description" kliknij "Document type"

Kliknij "map"

Wybierz Mape 3070

• Gość: Cep Re: kamizelka IP: *.aster.pl 22.10.04, 08:49
            Czytałem w wielu miejscach, że to około 400 tys.
            • Gość: dana33 Re: kamizelka IP: *.jazo.org.il 22.10.04, 09:54
              gdzie czytales? daj link cepie.

"The number of settlements and their inhabitants are divided up as follows in
              the different occupied regions (these figures are from May 2001 but are
              continually increasing):

Gaza Strip: 14 settlements/7000 settlers;
              Golan Heights: 29 settlements/9000 settlers;
              West Bank: 107 settlements/180,000 settlers; "
              www.medea.be/?page=2&lang=en&doc=41

• Gość: Cep Re: kamizelka IP: *.aster.pl 22.10.04, 09:59
                Dana,

W tej chwili nie pamiętam - chyba w Waszych gazetach, w Maarivie? Jak odnajdę, to ci podeślę link. Ale nie upieram się. Wiesz, w różnych kontekstach mogą się pojawiać liczby zaniżone i zawyżone. Zależy od tego, co kto chce udokumentować.
                • Gość: dana33 Re: kamizelka IP: *.jazo.org.il 22.10.04, 10:03
                  jak przeczytasz ten link co ci dalam, to oczywiscie mozesz dojsc do 400
                  tysiecy, jak sie wezmie mieszkancow jerozolimy i jeszcze paru miejsc, ktore
                  oczywiscie nie sa zadnymi settlements. ale z tego co ja wiem, to jest tam okolo
                  230 tysiecy ludzi do przesiedlenia.
                  • Gość: Cep Re: kamizelka IP: *.aster.pl 22.10.04, 10:19
                    No własnie chciałem Ci to napisać.

W 2003 na Zach. Brzegu wg IL Biura Statystycznego 232 tys. Duży wzrost.

Nie wierzę, że zostaną przesiedleni. Odnoszę wrażenie, że to oni już sterują Waszą polityką.
                    • Gość: dana33 Re: kamizelka IP: *.jazo.org.il 22.10.04, 11:01
                      nie jestem taka pewna. jest mowa o referendum, a tu juz szaron ma wyrazne
                      przewage, bo podobno 80% israelczykow, nie zwazajac na partie do ktorej naleza,
                      popiera wyjscie z gazy. ale oczywiscie jest tez niebezpieczenstwo wojny
                      domowej, jako ze paru wariackich rabinow nawoluje do nie wykonywania rozkazow.
                      moze tez byc, ze z powodu tych wszystkich trudnosci, wyjscie z gazy opozni sie
                      o pare miesiecy.
                      ta cala sytuacja nie jest absolutnie latwa, i napewno nie mozna jej zakonczyc w
                      ciagu 10 dni. arafat juz postaral sie o to, zeby wlasnie taka sytuacja
                      zaistniala, jako ze argumentami tych, ktorzy nie chca wyjscia z gazy sa takie
                      twierdzenia:
                      wejda do naszych domow i bede mieli wygodniej i blizej ostrzeliwac nie tylko
                      shderot, ale i ashkelon i tel aviv
                      sami mowia, ze nawet jak wyjdziemy z gazy, nie zaprzestana terroru i atakowania
                      nas rakietami

i cos w tym jest cepie, cos w tym jest.
    • Gość: mirex Re: news from israel IP: *.abhsia.telus.net 22.10.04, 09:09
      arabowie nie chca, zeby israel opuscil gaze, arabowie nie chca
      > gazy tylko i wylacznie dla siebie.... arabowie chca israel w gazie, chca
      > nasza "okupacje"

zydzi chcieli zeby hitler "wyzwolil polske", zydzi nie chcieli miec polske
      tylko i wylacznie dla siebie, zydzi chcieli swojego "holokaustu"
    • Gość: Cep Re: news from israel IP: *.aster.pl 22.10.04, 09:27

> moze wiecie dlaczego? hm, wy NAPEWNO wiecie dlaczego.

Ja tam nie wiem, ale jeden taki Meron Benvenisti nad tym na swój sposób się zastanawia:

www.haaretz.com/hasen/spages/492037.html
      • Gość: zbalansowany Re: news from israel IP: 61.68.202.* 22.10.04, 09:41
        Cep

Tam zadne zmiany polityczne nie sa mozliwe. Nawet taki skrajny prawicowiec jak
        Szaron ma klopoty z wywaleniem fanatykow z Gazy, a gdzie Zachodni Brzeg?
        Przy tych dziesiatkach zwariowanych partii zaden rzad nie bedzie w stanie
        niczego przeglosowac, bo kazda koalicja natychmiast straci wiekszosc. U tych
        dzikusow licza sie tylko fakty dokonane i tak tam dalej bedzie.
        • Gość: Cep Re: news from israel IP: *.aster.pl 22.10.04, 09:55
          Dzikusów nie dzikusów. OK? Epitety absolutnie niczego nie załatwiają, w żadnej sprawie.

Co do reszty. Sytuacja jest rzeczywiście bardzo trudna. W miarę łatwe i rozumne rozwiązania odeszły w niebyt. Jak się zdaje, po obu stronach. Trzeba dramatycznych posunięć. Jest ktoś, kto byłby na to gotowy? Obopólne odczucia - strach, nienawiść, brak zaufania - to źli doradcy. Artykuł Benveniste'a oddaje skalę politycznej złożoności problemu (podejrzewam, że to czubek góry lodowej, to co "chodzi" podskórnie, nie zostało chyba jeszcze w pełni ujawnione w publicznym dyskursie). Teraz przeszkadza mi żona - niestety. Będę musiał ten artykuł przeczytać później, jeszcze raz.

• Gość: Heinz Re: news from israel IP: *.telia.com 22.10.04, 11:41
            To co dopiero przed nami (sadze ze ok 10-20 lat ) ,mogloby juz byc daleko za
            nami gdyby po Camp David kontynuowano rokowania w Taba i doszlo do porozumienia
            bazujacego na "planie Baraka", ktory przewidywal ( w ten czy inny sposob) zwrot
            terenow Gazy i wiekszosci zach.brzegu .
            Prawdopodobnie bylo prosciej rozpetac "rzeznie intyfade"
    • Gość: sp;lit Re: news from israel IP: *.nas32.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 22.10.04, 11:39
      Dana , oddajcie im Gaze , cala Gaze w jednym kawalku a nie Swiss-cheese w
      trzech kawalkach z klauzula , ze uchodzcy nie maja prawa powrotu .

Palestynczycy chca niezalezne panstwo a nie ochlapa , ktorego im rzucacie i na
      dokladke wymagacie wdziecznosci . Zairzyj do slownika pod termin "independent"

uklony
      • Gość: dana33 Re: news from israel IP: *.jazo.org.il 22.10.04, 12:03
        sluchaj rozlupancu, wyjscie z gazy to wyjscie z gazy. calej. i wszystko jedno
        skad wyjdziemy, teraz i potem, nasze sily wojskowe beda staly tuz, tuz, zaraz
        za tymi nowymi granicami. rowniez zaraz za gaza. nie mamy do nich najmniejszego
        zaufania. i zamiast mnie tu nawolywac do wyjscia z gazy, zacznij nawolywac
        twoich przyjaciol, ze jak juz wyjdziemy z tej gazy, to zeby nie wazyli sie
        strzelac na nasze miasta. bo wtedy, to juz bedzie ich ostatnia zaprzepaszczona
        szansa.
        i glupi jestes i naiwny, jesli naprawde myslisz, ze oni chca niezalezne panstwo.
        dlatego teraz tak protestuja i nie zgadzaja sie na nasze wyjscie.
        jeszcze sie przekonasz.
        • Gość: Cep Re: news from israel IP: *.aster.pl 22.10.04, 12:09
          Ja już kiedyś Tomkowi (jeśli pamiętam) zadałem pytanie o granice. W odpowiedzi było, że zamierzacie utrzymać kontrolę nie tylko nad granicą Gaza-Izrael, ale
          też nad morską granicą Gazy i granicą z Egiptem.

To - wybacz to powiedzenie - po cholerę w ogóle stamtąd wychodzić? Wygląda na to, że settlerstwo ma rację.
          • Gość: dana33 Re: news from israel IP: *.jazo.org.il 22.10.04, 13:02
            nu, jak dotychczas, cep, to egipt nie specjalnie kontrolowal swoja granice,
            pomagajac jeszcze w przemycaniu broni i narkotykow. maja wyjscie z sytuacji:
            niech sie wezma do roboty i porzadnie kontroluja swoje granice, to my wtedy nie
            bedziemy musieli tego robic. a jak nie umieja albo nie chca, to ktos to musi
            zrobic, nie uwazasz? czy tez myslisz, ze mamy spokojnie pozwolic im na to, zeby
            zgromadzili u siebie arsenaly broni i potem znow zaczeli krzyczec o likwidacji
            israel?
            wogole stamtad nie wychodzic??? moze to pomysl. jest ponad 230 tysiecy osob,
            ktorzy tak uwazaja....
            • Gość: sp;lit Re: news from israel IP: *.nas30.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 22.10.04, 14:43
              Odkad wy pilnujecie to pustynia zostala nafaszerowana cialami pomordowanych
              podejrzanych "terrorystow" . Tysiace bezdomnych i 1/10 miasta w gruzach , to
              tez efekt waszego pinowania ,... Zboczeni barbarzyncy !

==============================================================================
              nu, jak dotychczas, cep, to egipt nie specjalnie kontrolowal swoja granice,
              pomagajac jeszcze w przemycaniu broni i narkotykow. maja wyjscie z sytuacji:
              niech sie wezma do roboty i porzadnie kontroluja swoje granice, to my wtedy nie
              bedziemy musieli tego robic.
              ===============================================================================

seattletimes.nwsource.com/html/nationworld/2002066604_mideast19.html
        • Gość: sp;lit Re: news from israel IP: *.nas30.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 22.10.04, 14:23
          Ten "wasz" zwrot okupowanych terytoriow , ciucka , walkowalem juz raz , szkoda
          czasu i zachodu , bo wy zawsze macie racje ,... Nawet jak nie macie :)

uklony

==============================================================================

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=15418501&a=15418501
      • Gość: Oozie Re: news from israel IP: *.handelsbanken.se 22.10.04, 12:06
        Gość portalu: sp;lit napisał(a):

> Dana , oddajcie im Gaze , cala Gaze w jednym kawalku a nie Swiss-cheese w
        > trzech kawalkach z klauzula , ze uchodzcy nie maja prawa powrotu .
        Do Izraela? Izrael jest żydowski.

> Palestynczycy chca niezalezne panstwo a nie ochlapa , ktorego im rzucacie i >
        na dokladke wymagacie wdziecznosci . Zairzyj do slownika pod
        termin "independent"

Zajrzyj do atlasu i znajdź sobie takie coś o nazwie Jordania.
        • marchewkowa1 Re: news from israel 22.10.04, 12:22
          Jak wpuszczą wszystkich uchodźców, to im marchewek zabraknie i umrą z głodu.
          To dobry pomysł na rozwiązanie problemów.
          Dziwne, że Izrael jeszcze tego nie zrozumiał.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka