Dodaj do ulubionych

Polskie swinie

10.09.20, 16:26
przeszly przez granice i sieja zaraze w Niemczech. Pierwsza ofiara stracila zycie....

PF
Obserwuj wątek
    • magna200 Re: Polskie swinie 10.09.20, 16:52
      Jakie, dzikie swinie ?
      • polski_francuz Re: Polskie swinie 10.09.20, 16:56
        Swinie hodowlane wola zostac w Polsce i byc zarazane przez Rumunow Covidem...

PF
        • polski_francuz Re: Polskie swinie 10.09.20, 16:56
          ...i nie byc...

Sorry

PF
          • amunicyjny1 Re: Polskie swinie 10.09.20, 17:17
            Wykładowca ponoć..na..uniwersytetach, recenzent..
    • engine8 Re: Polskie swinie 10.09.20, 17:59
      Masz na mysli dzikie czy te co tu pisza?
      • szwampuch58 Re: Polskie swinie 10.09.20, 18:09
        Wysokiej klasy" zagajenie" franczskiego" intiligenta" jeszcze lepszy twoj "humor"....jednak uspokoje was "miszczowie":Epidemia prawie zawsze jest śmiertelna dla świń. Jednak wirus nie stanowi zagrożenia dla ludzi.
        • amunicyjny1 Re: Polskie swinie 10.09.20, 18:14
          Teraz borka ..powinien rzec mądre słowo...
      • polski_francuz Co poeta chcial przez to powiedziec? 10.09.20, 18:13
        "Masz na mysli dzikie czy te co tu pisza?"

No dobrze, fakty sa takie, ze grozny (swinski) wirus rodem z Afryki przedostal sie jakos do krajow Europy Srodkowej (Polska, Czechia, Litwa...) i zaczal zabijac dziki. Wschodnie Niemcy sie przestraszyli i zaczeli rozwazac ogrodzenie na polskiej granicy. Ale pierwszy niemiecki dzik polegl od wirusa. Tyle o tresci.

Co do formy. To w stosunkach polsko-niemieckich slowo "swinia" czy Schwein byla czesto uzywane i naduzywane. AK nie chcialo by Polacy chodzili do kin ogladac propagande Goebbelsa i stad powstalo powiedzenie "tylko swinie siedza w kinie". Z kolei Niemcy uzywali "polnische Schwein" na okreslenie Polakow, mieszanej rasy, ktorzy sie nie chcieli ich sluchac. Cos w rodzaju "klamcy z kongresowki" uzywanego na forum przez jednego inzyniera z Gdanska.

Po co to wyjasniam? Ano, bo wielu nie "zaskoczylo" i nie zaczelo probowac zrozumiec "co poeta chcial przez to powiedziec":).

Pozdro

PF

• engine8 Re: Co poeta chcial przez to powiedziec? 10.09.20, 19:34
          I dobrze ze ot zrobiles.... bo autor mial na mysli to ze wielu Polakow po przejsciu granicy zachodniej "zniemczyli" sie i "swiania" swoj kraj i rodakow.
          • vermieter Re: Co poeta chcial przez to powiedziec? 10.09.20, 21:56
            nie miałeś problemu po wyjeździe za chlebem z Polski siedzieć miesiącami na utrzymaniu rodaków Adolfa Hitlera?
            • engine8 Re: Co poeta chcial przez to powiedziec? 10.09.20, 23:25
              Ja nie siedzalem na ich utrzymaniu.. Bylem na utrzymaniu ONZ.
              • vermieter Re: Co poeta chcial przez to powiedziec? 11.09.20, 00:52
                A UNO skąd bierze forsę?
                Wykorzystałeś naiwność Zachodu.
                W 1981 byłem prywatnie w RFN, w Sauerland. Znajomy kolegi był szefem urzędu ds cudzoziemców, właśnie się pobudował, on był ciekawy Polaka z pierwszej ręki, mnie ciekawiło, że 30 latek ma takie stanowisko, małżonka zaprosiła nas w weekend na obiad. Oczywiście były zrazy zawijane :D
                Facet mówi, gdybym chciał zostać, to dostanę azyl. Pytam, na jakiej podstawie. Zakłada się, że młodzi ludzie w Ostblocku są pozbawieni praw i możliwości rozwoju itd. itp.... Mój kolega, Bio-Niemiec, co roku obecny w Polsce na polowaniu aż się żachnął, gdy to usłyszał. Najlepsza była żona tego urzędnika, wołała do mnie, nie bądź głupi, nie daj się nabrać.
                A ja pokazałem się z najlepszej polskiej, cwaniackiej strony. Powiedziałem, OK, to ja wrócę na kilka dni do Polski i przywiozę rodzinę. :D Niestety, wówczas by nie wypaliło z tym prześladowaniem.
              • vermieter Re: Co poeta chcial przez to powiedziec? 11.09.20, 00:58
                engine8 napisał(a):

> Ja nie siedzalem na ich utrzymaniu.. Bylem na utrzymaniu ONZ.

Brzydko zapytam: Dlaczego chuju ONZ ciebie utrzymywała? Bo kiełbasa zwyczajna ci nie smakowała? Milicja strzelała do ciebie?
                A dzisiaj odmawiasz praw uchodźcom z terenów gdzie wojna się toczy? Życzę tobie i twojej rodzinie żebyście zdechli, brzydzisz mnie skurwysynie.
                • engine8 Re: Co poeta chcial przez to powiedziec? 11.09.20, 03:34
                  Tobie sie tak od dawna i czesto zdarza czy dopiero ostatnio?
                  Co lekarze na to?
                • petronella.kozlowska vermieter co łykasz? koks? 11.09.20, 07:20
                  A dzisiaj odmawiasz praw uchodźcom z terenów gdzie wojna się toczy?

Aktualna statystyka azylowa w Niemczech

1 Syrien, Arabische Republik
                  2 Irak
                  3 Afghanistan
                  4 Türkei
                  5 Iran, Islamische Republik
                  6 Nigeria
                  7 Ungeklärt
                  8 Eritrea
                  9 Georgien
                  10 Somalia

www.bamf.de/SharedDocs/Anlagen/DE/Statistik/AsylinZahlen/aktuelle-zahlen-juli-2020.html;jsessionid=566AD01B41B43171F9AE9B844AF6748C.internet561?nn=284722
                  • vermieter Re: vermieter co łykasz? koks? 11.09.20, 12:23
                    hau ab!
                    • szwampuch58 Re: vermieter co łykasz? koks? 11.09.20, 12:45
                      juz tak nie pultaj synek bo siedza w brunatnym gooooownie po uszy
                      www.watson.de/deutschland/politik/652776847-afd-diese-politiker-duerfen-als-neonazis-bezeichnet-werden-sagen-gerichte
                      • vermieter Re: vermieter co łykasz? koks? 11.09.20, 14:13
                        no to już mamy dwóch, AfD sama się oczyści, czarne owce są w każdej partii, nawet w kościele katolickim
                        • szwampuch58 Re: vermieter co łykasz? koks? 11.09.20, 14:26
                          jak na nie sympatyka tych brunatnych masz wiele toleracji dla tego gooooowna,zastanawiajace, Björn Höcke ,Andreas Kalbitz und andere „politikfähige 'Flügler'“ würden „ihren politischen Kurs im Sinne der AfD weiterführen“, sagte Höcke in einem Interview mit Götz Kubitschek. .....a propo samooczyszczenia
                    • petronella.kozlowska Re: vermieter co łykasz? koks? 11.09.20, 19:01
                      vermieter napisał(a):

> hau ab!

link prowadzi do federalnego urzędu

• boomerang Re: Polskie swinie 10.09.20, 18:06
      chyba wypowiadasz się z pozycji ortodoksyjnego żyda, ewentualnie niemieckiego nazisty?
      • polski_francuz Re: Polskie swinie 10.09.20, 18:15
        Nu, niezle jak na inzyniera. Z AGH zgaduje, a?

PF
        • boomerang Re: Polskie swinie 11.09.20, 00:51
          taa, imienia Stanisława Staszica, wybitnego polskiego antysemity
    • felusiak1 To nie jest dobry temat do dyskusji 10.09.20, 18:18
      Bo nie wiadomo czy dzik szed z Polski do Niemiec czy w odwrotnym kierunku.
      • amunicyjny1 Re: To nie jest dobry temat do dyskusji 10.09.20, 18:31
        felusiak1 napisał:

> Bo nie wiadomo czy dzik szed z Polski do Niemiec czy w odwrotnym kierunku.

To akurat wyjaśnia miejsce twego pobytu.Choć pośrednio
        • szwampuch58 Re: To nie jest dobry temat do dyskusji 10.09.20, 19:01
          nastepny "lotny miszcz"
          wiadomosci.radiozet.pl/Polska/Stukilometrowy-plot-na-granicy-dwoch-wojewodztw.-Budowa-rusza-15-wrzesnia
        • felusiak1 Re: To nie jest dobry temat do dyskusji 10.09.20, 19:24
          Niektórzy maja tak po_bane w głowie, ze wszystko im sie z czymś kojarzy
      • polski_francuz Re: To nie jest dobry temat do dyskusji 10.09.20, 19:23
        Mozliwe, bo ponoc jednym z ognisk rozszerzania wirusa jest Belgia.

PF
        • felusiak1 Re: To nie jest dobry temat do dyskusji 10.09.20, 19:42
          Ale Derszpigiel pisze, ze dziki przechodzą do Niemiec z wschodniej Europy co sugeruje, że Niemcy są w Europie srodkowej. Okazuje się, ze przyszły do Rosji, Bialorusi i Ukrainy z Azerbejdzanu, Gruzji i Armenii.
          A jak te dziki przeszly z Afryki do Kaukazu?
          • polski_francuz Jak przechodzi wirus granice 10.09.20, 20:02
            Weitere Übertragungswege sind das Verfüttern von Speiseabfällen oder Schweinefleischerzeugnissen. Das Friedrich-Loeffler-Institut nennt als Infektionsquellen außerdem Transportfahrzeuge oder kontaminierte Kleidung.
            Poprzez odpady pozywienia i miesa z dzikow i zakazone pojazdy trransportowe i ubrania...

PF
          • szwampuch58 Re: To nie jest dobry temat do dyskusji 10.09.20, 20:17
            pewno autostopem,miszczu
            pl.wikipedia.org/wiki/Afryka%C5%84ski_pom%C3%B3r_%C5%9Bwi%C5%84
            • vermieter Re: To nie jest dobry temat do dyskusji 10.09.20, 22:19
              po polskiemu? tu są same poligloty :D
    • vermieter Re: Polskie swinie 10.09.20, 22:21
      tej francuz, uciekaj.
      niedobrze mi się robi na twój widok, jestem uczulony na głupotę
      • boomerang Re: Polskie swinie 11.09.20, 00:49
        tej ty Poznaniak jesteś, zgadłem?
        • vermieter Re: Polskie swinie 11.09.20, 01:03
          a to tak trudno zgadnąć?
          Fajnie, gdy po niemiecku zaciągam po poznańsku. To mają Niemcy zagadkę :D
    • de_oakville "Rozwalily nam sie swinie" 11.09.20, 11:03
      polski_francuz napisał:

> przeszly przez granice i sieja zaraze w Niemczech. Pierwsza ofiara stra
      > cila zycie...
      .

Przeczytalem tytul Twojego watka i od razu bardzo zle mi sie on skojarzyl. Ze zlym okresem w historii. W PRL-u, od lat wczesnego dziecinstwa (praktycznie od podstawowki) "wychowywano" mnie na "polskiej swini" a takze na wspomnieniach z Majdanka i Oswiecimia. Pokazywano mi filmy z okresu wojny i okupacji, na ktorych butny okupant zwracal sie czesto do mieszkancow naszych ziem per "ty polska swinio". Dowiedzialem sie pozniej, ze niemieckie slowo "Schwein" uzyte w stosunku do czlowieka nalezy raczej tlumaczyc na "łajdak" niz na "swinia". Za łajdakow uwazali oni wszystkich tych, ktorzy skrzywdzili narod niemiecki po I-szej Wojnie Swiatowej, zabierajac mu jego dawne ziemie (Alzacje, Lotaryngie, Slask, Poznanskie, Gdansk itd.) oraz narzucili mu straszne splaty odszkodowan, a takze przestali uwazac go go za taki sam narod, jak wszystkie inne, tylko za "pariasa" Europy. Dlatego tez Niemcy po zajeciu ziem polskich umiescili np. pod pomnikiem Jana Kasprowicza w Inowroclawiu napis nastepujacy:

"Auf dem deutschen Stein sitzt polnisches Schwein"
      ("Na miemieckim kamieniu siedzi polska swinia")

Bylo to z pewnoscia "odreagowywanie kompleksow", ktore wpedzily ich w chorobe psychiczna, z tym, ze Polacy nie pozostali im dluzni, np. spiewajac:

"Hej tam pod Krakowem, gdzie z gor Wisla plynie, rozwalila nam sie swinia na polskiej krainie."

Nie pamietam wszystkich slow tej piosenki, ale wiem ze w dalszej jej czesci jest mowa o robieniu kielbasy.
      I na kielbasie w czasach pokojowych pozostanmy - nie ma lepszej kielbasy na swiecie od polskiej, a najlepsze kielbasy jakie jadalem i nadal jadam w Kanadzie sa z polskiego sklepu. Nawet jezeli w przeszlosci Polacy nauczyli sie robic kielbase od Niemcow, podobnie jak kiszona kapuste ("sauerkraut"). Niemieckie parowki rowniez znakomite ("Bockwurst", "Knackwurst", frankfurterki i inne). I dobrze, ze mamy czasy pokojowe i te dawne "swinskie" szalenstwo i docinki juz dawno przeminely. I dla Polakow i dla Niemcow. Pozostali jednak nieliczni "pogrobowcy" dawnego okresu, jacys ludzie "z pogranicza", ktorzy sami nie wiedza kim sa i z ktorymi rowniez i na forum przychodzi sie czasem zetknac w "swinskich" dyskusjach.
      • szwampuch58 Re: "Rozwalily nam sie swinie" 11.09.20, 11:07
        " Pozostali jednak nieliczni "pogrobowcy" dawnego okresu, jacys ludzie "z pogranicza", ktorzy sami nie wiedza kim sa i z ktorymi rowniez i na forum przychodzi sie czasem zetknac w "swinskich" dyskusjach."
        Zgadza sie " francuski intiligent" jest z kresowego zadupia
      • polski_francuz Notwendigkeit des Auseinandersetzens 11.09.20, 11:24
        "Pokazywano mi filmy z okresu wojny i okupacji, na ktorych butny okupant zwracal sie czesto do mieszkancow naszych ziem per "ty polska swinio". Dowiedzialem sie pozniej, ze niemieckie slowo "Schwein" uzyte w stosunku
        do czlowieka nalezy raczej tlumaczyc na "łajdak" niz na "swinia
        ".

Niemcy i Polska zblizaja sie mentalnie i ekonomicznie w ramach zjednoczonej Europy. Zanim jednak zaczniemy sie traktowac jak Kalifornijczycy traktuja mieszkancow Oregonu w ramach Stanow Zjednoczonych duzo pracy jest niezbedne.

Pracy nad tym co nas dzieli poprzez dzialania neofaszystowskiej AfD w Niemczech i cwaniakow grajacy na milosci Ojczyzny w Polsce. Pracy prowadzacej do usuniecia mentalnego "muru historycznego". Tego muru, ktory wynika i z historii i z wzajemnych uprzedzen. I w tej perpektywie bezczelne chamstwo takich forumowiczow jak jorl, vermieter czy szwampuch pokazuje ile jeszcze jest do zrobienia.

Pozdro

PF
        • vermieter [...] 11.09.20, 12:19
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • engine8 Re: Notwendigkeit des Auseinandersetzens 11.09.20, 18:13
          A jak to
          "Kalifornijczycy traktuja mieszkancow Oregonu w ramach Stanow Zjednoczonych?

Myslem ze raczej odwrotnie :)
          • polski_francuz Re: Notwendigkeit des Auseinandersetzens 11.09.20, 19:54
            "Kalifornijczycy traktuja mieszkancow Oregonu "

No, Kalifornijczykow mozna porownac do Niemcow a Polakow do mieszkancow Oregonu. Ale, jak kazde porownanie, takze i to nie jest pelne i jest krytykowalne. Ale, inzynier jest od upraszczania a nie od komplikowania:)

PF
            • boomerang Re: Notwendigkeit des Auseinandersetzens 11.09.20, 23:49
              Tych kalifornijskich Meksykanów też podciągasz pod Niemców?
            • engine8 Re: Notwendigkeit des Auseinandersetzens 12.09.20, 06:43
              Z tego co wiem to Kalifornijczycy nie maj nic przeciwko Oregonczykom... To ludzi z Oregonu oficjalnie nie cierpia Kalifornijczykow poniewaz wg nich zle jezdza, maja za duzo kasy i winduja ceny nieruchomosci a te problemy ktore dzieki nim wypchnely ich z Kaliforni (skrajne lewactwo, podatki, itp) do Oregonu - staraj sie dublowac w Oregonie..
              No i podobno kazdy Kalifornijczyk na kazdym kroku powtarz i udowadni w czym to kalifonia jest lepsza od Oregonu - co oczywscie wkuza lokalnych bo jak kalironia taka super to po jakiego ty przjezdzacie? Bo tanio ?
              Z tego co wiem to Niemcy nie najezdzaj Polski i nie traktuja tych terenow jak swoje Rancho?
              • polski_francuz Re: Notwendigkeit des Auseinandersetzens 12.09.20, 10:17
                "Z tego co wiem to Niemcy nie najezdzaj Polski i nie traktuja tych terenow jak swoje Rancho?"

Chyba sa jakies utrudnienia by Niemcy/zagranicznicy kupowali polskie ziemie. Sadze, ze chcieli by kupowac. Niemcy jako panstwo staja sie miedzynarodowe/roznowyznaniowe a Polska pozostaje katolicko/europejska i atrakcyjna dla wielu Niemcow.

PF
                • vermieter Re: Notwendigkeit des Auseinandersetzens 13.09.20, 00:55
                  polski_francuz napisał:

> Chyba sa jakies utrudnienia by Niemcy/zagranicznicy kupowali polskie ziemie.

Przypomnę, że RFN i jej obywatele są członkami Unii Europejskiej.

www.google.com/search?client=ubuntu&hs=MkH&channel=fs&q=nabywanie+nieruchomo%C5%9Bci+przez+cudzoziemc%C3%B3w+po+1+maja+2016&sa=X&ved=2ahUKEwjOkduB2eTrAhWE2KQKHUjCD3oQ1QIoAXoECAsQAg&biw=1920&bih=941
                • boomerang Re: Notwendigkeit des Auseinandersetzens 13.09.20, 04:48
                  Zgadza się. Kaczyński położył Niemcom szlaban, ale wcześniej zdążyli wykupić kawał Pomorza (w ramach Unii Europejskiej).
                  • vermieter Re: Notwendigkeit des Auseinandersetzens 13.09.20, 11:43
                    boomerang napisał:

> Zgadza się. Kaczyński położył Niemcom szlaban, ale wcześniej zdążyli wykupić ka
                    > wał Pomorza (w ramach Unii Europejskiej).

Nie Niemcy lecz Holendrzy, którzy zagospodarowali nieużytki rolne.
        • boomerang Re: Notwendigkeit des Auseinandersetzens 12.09.20, 00:16
          a czy czasem Niemcy nie kierowali słowa "Schwein" do Polaków wyznania mojżeszowego?
        • vermieter Re: Notwendigkeit des Auseinandersetzens 13.09.20, 01:02
          polski_francuz napisał:

I w tej perpektywie bezczelne chamstwo takich forumowiczow
          > jak jorl, vermieter czy szwampuch pokazuje ile jeszcze jest do zrobienia.
          >

Pozwolę sobie zwrócić uwagę administratorów, że uwagi ad personam są sprzeczne z netykietą i regulaminem forum.
          Brak reakcji na chamskie wpisy cytowanego forumowicza zachęca go do jeszcze większego chamstwa.
          • petronella.kozlowska Re: Notwendigkeit des Auseinandersetzens 13.09.20, 08:17
            vermieter napisał(a):

Pozwolę sobie zwrócić uwagę administratorów, że uwagi ad personam są sprzeczne z netykietą i regulaminem forum. Brak reakcji na chamskie wpisy cytowanego forumowicza zachęca go do jeszcze większego chamstwa.

vermieter napisał(a): > hitlerowskie korzenie to ty masz głupia pizdo i przestań rozpowszechniać półprawdy Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawe, ze uzywajac takiego jezyka potwierdzasz tylko argumenty swoich przeciwnikow w dyskusji. Bo z cala pewnoscia nie reprezentujesz kultury

• petronella.kozlowska Re: "Rozwalily nam sie swinie" 11.09.20, 14:57
        Nawet jezeli w przeszlosci Polacy nauczyli sie robic kielbase od Niemcow, podobnie jak kiszona kapuste ("sauerkraut").

.***
        Pieprzysz bzdury.

Na to nie ma żadnych dowodów.
        • dunajec1 Re: "Rozwalily nam sie swinie" 11.09.20, 18:31
          Ktory to kiedys powiedzial ze ,"...dowodem jest to ze nie ma dowodow.." czy jakos tak.
        • boomerang Re: "Rozwalily nam sie swinie" 12.09.20, 00:24
          To Polacy z kultury łużyckiej wymyślili kiełbasę i kiszoną kapustę.
          • petronella.kozlowska Re: "Rozwalily nam sie swinie" 12.09.20, 01:02
            Nie.

Rosjanin Kiełbasow i Rosjanin Kapustow.
            • boomerang Re: "Rozwalily nam sie swinie" 12.09.20, 01:19
              a Rosjanin Starodupcew pierwszy wpadł na to jak się robi dzieci.
              • bywszy2 Re:uwaga+ 12.09.20, 08:21
                boomerang napisał:

> a Rosjanin Starodupcew pierwszy wpadł na to jak się robi dzieci.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                a Polak Niedojebiec od niego sie tego nauczyl.
                • vermieter Re:uwaga+ 12.09.20, 08:24
                  Polacy to naród wybrany przez boga. Szkoda, że jako niewierzący, nie mogę korzystać z tego. :(
                  • bywszy2 Re:pociesz sie pan+ 12.09.20, 15:53
                    vermieter napisał(a):

> Polacy to naród wybrany przez boga. Szkoda, że jako niewierzący, nie mogę korzy
                    > stać z tego. :(

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                    A Bog to tylko zyd.
                    Wiec zadna to mecyja.
                    • vermieter Re:pociesz sie pan+ 12.09.20, 15:58
                      bywszy2 napisał:

> A Bog to tylko zyd.
                      > Wiec zadna to mecyja.
                      >
                      >
                      >
                      Nie pomyliłeś ojca z synem? :D
                      • bywszy2 Re:pociesz sie pan+ 13.09.20, 17:28
                        vermieter napisał(a):

> Nie pomyliłeś ojca z synem? :D

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                        i jeden i drugi zydami sa.
                        Tylko,ze syn jak w to w rodzinie,ojcu sie zrewoltowal.
                        Jedni w narkotyki wpadaj,inni inne nalogi wynajduja.
                        A ten sobie sekte wlasna zalozyl.
                    • boomerang Re:pociesz sie pan+ 13.09.20, 08:25
                      Uważaj żeby cię Swaróg piorunem nie poczęstował.
                      • bywszy2 ReTwarogiem mnie juz poczestowal.+ 13.09.20, 17:30
                        boomerang napisał:

> Uważaj żeby cię Swaróg piorunem nie poczęstował
                        .
                        zzzzzzzzz
                        www.google.com/search?q=twarog+polski&oq=twarog+polski&aqs=chrome..69i57.7360j0j9&sourceid=chrome&ie=UTF-8
                        • boomerang Re: ReTwarogiem mnie juz poczestowal.+ 14.09.20, 01:31
                          Tak wyglądają ręce Swaroga, bo widzę że masz problem ze zrozumieniem:

en.wikipedia.org/wiki/Svarog#/media/File:ReceBogaSwargi.svg
                          • bywszy2 Re: nie mam problemow+ 14.09.20, 03:16
                            boomerang napisał:

> Tak wyglądają ręce Swaroga, bo widzę że masz problem ze zrozumieniem:

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                            tylko,ze jako nie slowianin wole zamiast swaroga troch e twaroga.
                            A jego osobiscie mam ...!
                            I gdzie mu do Jachwy?
                            • boomerang Re: nie mam problemow+ 14.09.20, 03:42