Dodaj do ulubionych

Rola USA maleje w świecie.

10.11.20, 12:20
edition.cnn.com/2020/11/01/world/trump-us-global-leadership-election-analysis-intl/index.html
I bez Trumpa rola USA się zmniejsza, aczkolwiek on sam znacząco przyspieszył ten proces, ośmieszając USA na każdym kroku. Przez Donalda Ameryka stała się pośmiewiskiem.
Obserwuj wątek
    • de_oakville Re: Rola USA maleje w świecie. 10.11.20, 12:39
      Normalna rzecz w ludzkich dziejach. Jeszcze nie tak dawno (od konca I Wojny Swiatowej do poczatku 21-szego wieku) Ameryka nie miala zadnego rownorzednego konkurenta na swiecie. Obecnie ma dwoch - Unie Europejska oraz Chiny. Oba te panstwa (jesli UE uznamy za panstwo, pewnie niedlugo bedzie) maja wiecej ludnosci od USA, maja perspektywe wlasnego rozwoju opracowana na dlugie lata. Nie wiadomo jaka perspektywe widzi dla siebie Ameryka. Kiedys dawno Anglia byla bezkonkurencyjna, a pozniej musiala boryka sie z konkurencja Niemiec, Japonii itd. Powtarza sie znany z przeszlosci cykl historyczny.
      Anglia wyszla, mozna powiedziec, "z twarza" ze wszystkich burz i zawirowan historii i znalazla sobie miejsce w nowej sytuacji. USA rowniez sobie znajda. "Twarz" USA to nie jest twarz Trumpa, podobnie jak, miejmy nadzieje, "twarz" Polski to rowniez nie ta, obecnie najczesciej pokazywana.
      • kylax4 Re: Rola USA maleje w świecie. 10.11.20, 17:43
        UE ma więcej ludności, ale jacy są imigranci zalewający Europę? Głównie półpiśmienne ludy, które nie wnoszą nic do rozwoju naukowego, kulturowego, czy gospodarczego.
        Do USA, też tacy imigrują, ale oprócz tego znaczna część przyjezdnych to najlepsi ludzie w swoich dziedzinach.
        • kylax4 Re: Rola USA maleje w świecie. 10.11.20, 17:44
          Chiny to z kolei temat rzeka. Są pracowici, mają silny rząd autorytarny, ale ich piętą achillesową jest kultura, dławiąca w zarodku wszelkie wyróżnianie się z tłumu, niezależne myślenie. To nie sprzyja innowacyjności i kreacji nowych idei, technologii, czy nurtów kulturalnych.
        • engine8 Re: Rola USA maleje w świecie. 10.11.20, 19:21
          Biden zburzy mur i otwarzy granice wiec ci wszyscy nie tylko a Am Pd ale i Afryki pojda teraz w Strone Ameryki. A ta im zaoferuje azyl, darmowa opiek medyczn, darmowe studia itp.....
          • amunicyjny1 Re: Rola USA maleje w świecie. 10.11.20, 19:23
            Tak jak tobie
            • engine8 Re: Rola USA maleje w świecie. 10.11.20, 19:31
              Mnie niczego takiego nikt nie oferowal ani nie dal.
              Mnie "kupiono" bo od pierwszrgo dnia bylem korzyscia a nigdy obciazeniem.
              Nie wydano na mnie ani na moje wyksztalcenie ani dolara a ja stalem sie produktywnym i placacym podatki po kilku miesiacach.
              • engine8 Re: Rola USA maleje w świecie. 10.11.20, 19:33
                I jeszcze jedno - bardzo wazne.
                Ja zostalem do USA przyjety legalnie - nie na zasadzie ze przeskoczylem plot jako nielgalny.. Zlozzylem aplikacje i zostalem legalnie zaakceptowany oraz zaproszony bedac na zewnatrz tego kraju. Tak jak to byc powinno.
                • amunicyjny1 Re: Rola USA maleje w świecie. 10.11.20, 19:50
                  engine8 napisał(a):

> I jeszcze jedno - bardzo wazne.
                  > Ja zostalem do USA przyjety legalnie - nie na zasadzie ze przeskoczylem plot j
                  > ako nielgalny.. Zlozzylem aplikacje i zostalem legalnie zaakceptowany oraz za
                  > proszony bedac na zewnatrz tego kraju. Tak jak to byc powinno.

Taaaaa, w Niemczech też tak legalnie byłeś,napisz jeszcze że cie ONZ karmił,Gdyby Polska graniczyła z USA...to byś zrobił dokładnie jak Meksykanie,niestety oceanu nie przeskoczysz.A teraz jak niemiaszki cie odkarmili, wsadzili do samolotu piszesz....''Tak jak to byc powinno''''
                  • amunicyjny1 Re: Rola USA maleje w świecie. 10.11.20, 19:52
                    Aha

> Mnie "kupiono"

Ten ''kupiec'..... nazywa się sponsor...WSZYSTKICH ''kupiono'' bo taki był warunek
                    • engine8 Re: Rola USA maleje w świecie. 10.11.20, 22:26
                      Ty wogleni emasz na ten temat pojecia.
                      Zlozylem aplikacje na emigracje do USA, Zaproszono mnie na rozmowe i dano wize z prawem stalego pobytu...
                      A sponsorow potrzebuja tylko Ci co nie maja ani do kogo ani za co leciec.
                      • amunicyjny1 Re: Rola USA maleje w świecie. 10.11.20, 22:35
                        engine8 napisał(a):

> Ty wogleni emasz na ten temat pojecia.

Nie ucz ojca dzieci robić

> Zlozylem aplikacje na emigracje do USA, Zaproszono mnie na rozmowe i dano wize
                        > z prawem stalego pobytu...

Tak jak każdy geniuszu

> A sponsorow potrzebuja tylko Ci co nie maja ani do kogo ani za co leciec.

Sam kupiłeś bilet.....

To na pewno były lata osiemdziesiąte......
                    • felusiak1 Re: Rola USA maleje w świecie. 11.11.20, 01:44
                      Czy ty amunicyjny tak rozmawiasz z ludźmi twarzą w twarz. Nie sadzę bo nie mialbyś twarzy tak by cię obili, ze oczy z tyłu powedrowalyby do tyłu glowy
                      • amunicyjny1 Re: Rola USA maleje w świecie. 11.11.20, 08:54
                        felusiak1 napisał:

> Czy ty amunicyjny tak rozmawiasz z ludźmi twarzą w twarz.
                      • amunicyjny1 Re: Rola USA maleje w świecie. 11.11.20, 08:57
                        felusiak1 napisał:

> Czy ty amunicyjny tak rozmawiasz z ludźmi twarzą w twarz.
                  • engine8 Re: Rola USA maleje w świecie. 10.11.20, 22:27
                    Skad wiesz ze byem w Niemczech? wymyslasz sobie niestworzone rzeczy a potem dopasowujesz historie
                    • amunicyjny1 Re: Rola USA maleje w świecie. 10.11.20, 22:30
                      engine8 napisał(a):

> Skad wiesz ze byem w Niemczech? wymyslasz sobie niestworzone rzeczy a potem d
                      > opasowujesz historie

Pisaleś
                      • engine8 Re: Rola USA maleje w świecie. 10.11.20, 23:35
                        Bzdury opowiadasz.
              • amunicyjny1 Re: Rola USA maleje w świecie. 10.11.20, 19:41
                engine8 napisał(a):

> Mnie niczego takiego nikt nie oferowal ani nie dal.

Dali ci wszystko co potrzebne, inaczej byś nie wiechał

> Mnie "kupiono" bo od pierwszrgo dnia by
                Ta w latach 80-tych....
                lem korzyscia a nigdy obciazeniem.

To twoje zdanie

> Nie wydano na mnie ani na moje wyksztalcenie ani dolara a ja stalem sie produkt
                > ywnym i placacym podatki po kilku miesiacach.

Nagle po kilku miesiącach......Bo ja przyjechałem w czwartek w nocy,w piątek obformili,a w poniedziałek w robocie byłem
                • engine8 Re: Rola USA maleje w świecie. 10.11.20, 23:43
                  Wyglada ze ty jednak G wiesz.
                  Jedyne co mi dali to pieczatke w paszporcie oraz otuche ze sie nie ma czego bac.

A wyladowalem w polowie lipca, poszedlem do wakacyjnej szkoly jezyka i troche "dorabialem" u Polaka co mial warsztat samochodowy zeby bylo na mieszkanie i jedzenie a od poczatku listopada pracowalem jako inzynier w firmie.
                  • amunicyjny1 Re: Rola USA maleje w świecie. 11.11.20, 01:26
                    engine8 napisał(a):

> Wyglada ze ty jednak G wiesz.
                    > Jedyne co mi dali to pieczatke w paszporcie oraz otuche ze sie nie ma czego bac
                    > .
                    >
                    > A wyladowalem w polowie lipca,

Wnuczkom opowiadaj takie pierdy. Koniec tematu
                    • engine8 Re: Rola USA maleje w świecie. 11.11.20, 03:02
                      wot durak.
          • buldog2 Re: Rola USA maleje w świecie. 10.11.20, 19:36
            Fakt. To wielki problem, z biegiem lat będzie coraz większy. Bo Ameryka otworzy się nie na ludzi, którzy będą ją budować, tylko nierobów, którzy umieją tylko niszczyć. Ale może ten proces zostanie zatrzymany także przez demokratów.
            Inne skutki końca rządów Trumpa wydają się pozytywne. Trump kompromitował idee republikańskie.
          • kylax4 Re: Rola USA maleje w świecie. 10.11.20, 20:59
            Jak to jest, że inne kraje potrafią zapewnić wyższą edukację opłacaną (głównie) z podatków, a USA nie potrafi?
            • engine8 Re: Rola USA maleje w świecie. 11.11.20, 00:06
              Ilez razy mozna ci tlumaczyc ze USA to nie socjalistyczna europa .... nikt cie tu nie zawala podatkami ale daja ci kase i mozesz sobie z nia robic co chcesz ale nic nie ma za darmo poniewaz rzeczy darmowych nikt nie szanuje.
              Ja pracujac jak policzylem ile sreednio placilem (wliczjac wszytkie ulgi i "odpisy" i lacznie ze wszytkimi podatkami na emeryture itp) to palcilem pomiedzy 28% a 32% zarabiajc ~ 3x srednia krajowa.

W Niemczach to chyba blisko 50%?
              www.chicagofed.org/publications/chicago-fed-letter/2017/382

Uniwersytet Stanowy a Californi kosztuja ok $4 tys rocznie dla rezydentow.... "pol- prywatne" jak University of California 2x tyle a prywatne jak Stanford $53k (plus $16k utrzymanie)
              (uwaga, uniwersytety podajc koszty zwykle doliczaja koszty utrzymania).

Mozna studiowac taniej - np isc na pierwsze 2 lata do Junior College gdzie oficjalna oplata jest $1k/semestr gdzie sie zalicza przedmiwty podstawowe a zdecydowana wiekszsc lokalnych dostaje subsidy - biedniejszym placa nawet za przedszkole dla dzieci, a po 2 latach transfer na uniwersytet.
              • kylax4 Re: Rola USA maleje w świecie. 11.11.20, 12:07
                I tak naprawdę płacisz za edukację znacznie więcej, niż zapłaciłbyś w podatkach. Ponadto stajesz się niewolnikiem, bo biorąc pożyczkę młody człowiek musi trzymać się danego kierunku, nawet jeśli w trakcie studiów okaże się, że to nie jest to, co chciałby/chciałaby robić, albo do czego się nadaje.
                • kylax4 Re: Rola USA maleje w świecie. 11.11.20, 12:10
                  Oba systemy mają swoje wady i zalety, ale faktem jest niesamowita inflacja kosztów edukacji w USA. To jest biznes samonapędzający się. Im droższa edukacja, tym więcej ludzi bierze kredyt, co powoduje dalszy wzrost kosztów itd.
                  Do tego dokładają się tzw. pijawki wokółedukacyjne, czyli ogromny biznes obsługujący to wszystko, a nie wnoszący nic wartościowego do gospodarki.
                • engine8 Re: Rola USA maleje w świecie. 11.11.20, 18:50
                  Robisz dwa podstawow bledy w swojej analizie
                  1. Po pierwsze jak place za edukacje to za swoja. Wierz mie ze placac za prywtny uniwersytet kosztuje mnie to mniej nic placenie cale zycie dodatkowe 10% podatkow..
                  2. Po drugie - dlaczego zakladasz od razu ze kazdy bierze pozyczke ?
                  3. Po trzecie - wybor studiow to wspolna odpwiedzialnisc za swoje dzialania. Nie wybierasz tego bezmyslnie i frywolnie i ot na razie wybierzemy to a jak zobacze ze to nie to to wybore co innego... Mozesz ale to nie jest darmowe i uczy odpowiedzilanosci za swoje czyny.
                  4. I po czwarte to jak placisz za cos to to szanujesz i dbasz aby bylo wykorzystane i nie zmarnowane..
                  5. I po 5 te to placenie $500 na miesiac za uniwersytet Stanowy czy nawet $1000 miesiecznie za pol prywatny to wcale nie takie poswiecenie. . W wiekossci student potrafi zarobic na to pracuja w kawiarni a dla rodzicow to tez nie nieosiaglany wydatek...
                  A zmian kierunku to nie znaczy zaczynaie od poczatku jako ze studia sa tak ulozone ze pierwsza polowa to przedmioty podstawowe ktore w 80% sa takier same na kazdym kierunku..
                  6. i po 6 te - unwersytety prywatne nigdzie nie sa darmowe.
                  7. Po 7-me wile firm nie tylko umozliwia ludziom pdonoszeni kwalifikacji i poprzed dawanie czasu i pomocy finasowej ale maj w zakladzi sale podlaczone do duzych uniwersytetow gdzi emozesz iczeszczc w godzinach pracy ....
                  • kylax4 Re: Rola USA maleje w świecie. 11.11.20, 20:28
                    engine8 napisał(a):

> Robisz dwa podstawow bledy w swojej analizie
                    > 1. Po pierwsze jak place za edukacje to za swoja. Wierz mie ze placac za prywtn
                    > y uniwersytet kosztuje mnie to mniej nic placenie cale zycie dodatkowe 10% poda
                    > tkow..

Możliwe, trzeba by to dokładnie wyliczyć.

> 2. Po drugie - dlaczego zakladasz od razu ze kazdy bierze pozyczke ?

Mało kto w USA może gotówką zapłacić kilkadziesiąt, czy nawet kilkaset tysięcy USD za edukację.

> 3. Po trzecie - wybor studiow to wspolna odpwiedzialnisc za swoje dzialania. Ni
                    > e wybierasz tego bezmyslnie i frywolnie i ot na razie wybierzemy to a jak zobac
                    > ze ze to nie to to wybore co innego... Mozesz ale to nie jest darmowe i uczy o
                    > dpowiedzilanosci za swoje czyny.

Dobrze, że masz kryształową kulę. Jednak zanim nie zaczniesz jakiś studiów, tak naprawdę nie wiesz, czy będą Ci odpowiadać...

> 4. I po czwarte to jak placisz za cos to to szanujesz i dbasz aby bylo wykorzy
                    > stane i nie zmarnowane..

Generalnie tak.

> 5. I po 5 te to placenie $500 na miesiac za uniwersytet Stanowy czy nawet $1000
                    > miesiecznie za pol prywatny to wcale nie takie poswiecenie. . W wiekossci stud
                    > ent potrafi zarobic na to pracuja w kawiarni a dla rodzicow to tez nie nieosiag
                    > lany wydatek...
                    > A zmian kierunku to nie znaczy zaczynaie od poczatku jako ze studia sa tak uloz
                    > one ze pierwsza polowa to przedmioty podstawowe ktore w 80% sa takier same na k
                    > azdym kierunku..

Może studiując czesanie psów, można połowę czasu przeznaczyć na pracę w kawiarni. Jednak chciałbym, żeby lekarze, inżynierowie, naukowcy, czy prawnicy większość czasu przeznaczali na studiowanie swojej dziedziny dogłębnie, a nie na roznoszeniu kawy.

> 6. i po 6 te - unwersytety prywatne nigdzie nie sa darmowe.

Prawda

> 7. Po 7-me wile firm nie tylko umozliwia ludziom pdonoszeni kwalifikacji i popr
                    > zed dawanie czasu i pomocy finasowej ale maj w zakladzi sale podlaczone do duzy
                    > ch uniwersytetow gdzi emozesz iczeszczc w godzinach pracy ....

W godzinach pracy chyba się pracuje, a nie ogląda wykłady.....
    • polski_francuz Bieguny 10.11.20, 12:39
      "...rola USA się zmniejsza.."

Sie zmienia. Inne kraje i wspolnoty (EU) rozwijaja sie i rosna. Swiat sie staje wielobiegunowy. Trump to dobrze zrozumial i sie staral temu przeciwdzialac.

PF
    • szwampuch58 Re: Rola USA maleje w świecie. 10.11.20, 12:44
      Do stycznia czeka nas jeszcze sporo salw smiechu
    • tytus_staropolski Czy mozesz podac przyklady, ktore smiesza swiat? 10.11.20, 15:01
      Pytam ze zwyklej ciekawosci.
      • szwampuch58 Re: Czy mozesz podac przyklady, ktore smiesza swi 10.11.20, 15:14
        Grenlanda,lotniskowce, Lizol,chinski wirus, koreanski kumpel, prezyden wszechczasow.
        ..dziekuje za uwage
        • elka-sulzerowa2 Re: Czy mozesz podac przyklady, ktore smiesza swi 10.11.20, 16:10
          ... jeszcze jeden przyklad ... szczepionka Pfizera za ktora nasz nieudacznik daje sobie kredyt podczas gdy ten kredyt w 100% nalezy sie Niemcom.

fortune.com/2020/11/09/pfizer-vaccine-funding-warp-speed-germany/
          • polski_francuz Re: Czy mozesz podac przyklady, ktore smiesza swi 10.11.20, 16:15
            "100% nalezy sie Niemcom"

Raczej Turkom. Albo, jesli juz, tureckim emigrantom do Niemiec.

PF
            • kylax4 Re: Czy mozesz podac przyklady, ktore smiesza swi 10.11.20, 17:49
              Rozumiem, że w firmie BioNTech szczepionkę stworzyły dwie osoby z zarządu? Pozostałe 1300 ludzi nie miało z nią nic do czynienia?
              • czizus Re: Czy mozesz podac przyklady, ktore smiesza swi 10.11.20, 17:54
                kylax4 napisał:

> Rozumiem, że w firmie BioNTech szczepionkę stworzyły dwie osoby z zarządu? Pozo
                > stałe 1300 ludzi nie miało z nią nic do czynienia?

Kylax to już komuna. Oczywiście że mieli. Ale zazwyczaj jednostki wymyślają i decydują o kierunku badań. Pozostali tylko pomagają. A liczą się głównie ci którzy wymyślili, zbudowali, zaprojektowali, . . .itd. Oczywiście w żadnym wypadku nie lekceważąc wszystkich uczestników pracy.
                • kylax4 Re: Czy mozesz podac przyklady, ktore smiesza swi 10.11.20, 21:01
                  Tylko, że zarząd nie wymyślił szczepionki. Zarząd, jak sama nazwa wskazuje zajmuje się sprawami finansowymi, organizacyjnymi, kontraktami itd.
                  Szczepionkę wymyślili naukowcy i technicy laboratoryjni będący wśród tych 1300 osób.
                  • buldog2 Re: Czy mozesz podac przyklady, ktore smiesza swi 11.11.20, 07:45
                    Kajlaks, jesteś głupszy niż Kot prezesa.
                    Z całą pewnością szczepionki nie wymyślili pracownicy w ilości 1300 sztuk. Było ich może kilkunastu czy niewiele więcej, reszta obsługiwała urządzenia techniczne, dbała o ich sprawność itd. czyli robiła rzeczy pożyteczne, wręcz niezbędne dla pracy laboratoriów, ale wymyślaniem to nie było, nawet nie stało obok.
                    Natomiast zarząd, jeśli nie wymyślił, to musiał w sposób twórczy (znaczy z oceną i wyborem niuansów) ogarnąć całość, inaczej nie mógłby podejmować prawidłowych decyzji.
                    • kylax4 Re: Czy mozesz podac przyklady, ktore smiesza swi 11.11.20, 12:11
                      Ciekawe, nazywasz mnie głupkiem, a w zasadzie napisałeś to samo co ja, tylko kilka zdań więcej....
      • boavista4 Re: Czy mozesz podac przyklady, ktore smiesza swi 11.11.20, 18:55
        a wsciekle krowy - to dopiro smich! do tego smiszek Jasiu hartman, nasza wielce szanowana faworyta Joanna Wielgus ze swoim boy-friendem Biedroniem.;l

Lecz dziś nie pora na zabawki!

Gra toczy się o wielkie stawki

i wkrótce bitwa się rozhula,

gdzie stawką będzie cała pula!
      • boavista4 Re: Czy mozesz podac przyklady, ktore smiesza swi 11.11.20, 18:57
        Lecz dziś nie pora na zabawki!

Gra toczy się o wielkie stawki

i wkrótce bitwa się rozhula,

gdzie stawką będzie cała pula!
    • j-k Rola USA maleje - za Hillary tez tak by bylo... 10.11.20, 16:17
      kylax4 napisał:

> I bez Trumpa rola USA się zmniejsza, aczkolwiek on sam znacząco przyspieszył te
      > n proces, ośmieszając USA na każdym kroku.

Bzdury, to normalny proces - za Hillary Clinton (gdyby to ona byla Preziem) - tez by tak bylo.
      • kylax4 Re: Rola USA maleje - za Hillary tez tak by bylo. 10.11.20, 17:52
        Hillary Clinton nie zrobiłaby z USA pośmiewiska. Poczytaj, co Afrykanie piszą o USA pod rządami Trumpa. Coś w stylu "kiedyś Afryka wzorowała się na amerykańskiej demokracji, teraz Ameryka wzoruje się na afrykańskiej demokracji".
        • j-k ja o zupie - ty o doopie. 11.11.20, 15:01
          kylax4 napisał:
          > Hillary Clinton nie zrobiłaby z USA pośmiewiska. Poczytaj, co Afrykanie piszą o
          > USA pod rządami Trumpa. Coś w stylu "kiedyś Afryka wzorowała się na amerykańsk
          > iej demokracji, teraz Ameryka wzoruje się na afrykańskiej demokracji".

dobrze, ale ja nie o tym.

ale o tym ze rola Ameryki tak, czy tak bedzie malec - niezaleznie od tego kto by nia rzadzil.
          • kylax4 Re: ja o zupie - ty o doopie. 11.11.20, 17:54
            Ale Trump to przyspieszył.
            • j-k nie... 11.11.20, 20:28
              kylax4 napisał:
              > Ale Trump to przyspieszył.

NIE.

za Hillary byloby to samo.
              • kylax4 Re: nie... 11.11.20, 20:29
                Za Obamy nikt nie porównywał USA to krajów afrykańskich.
                • j-k to bez znaczenia. 12.11.20, 06:09
                  w tym swiecie liczy naga sila (finansowa, lub militarna) - a nie jakiekolwiek standardy

tymi przejmuja sie tylko dzieci - like you.
                  • kylax4 Re: to bez znaczenia. 12.11.20, 19:58
                    Siła finansowa i militarna wynika także z pojmowania danego imperium. Kraju będącego pośmiewiskiem nikt się nie boi.
                    • j-k przeciwnie. 12.11.20, 21:29
                      kylax4 napisał:

> Siła finansowa i militarna wynika także z pojmowania danego imperium. Kraju będ
                      > ącego pośmiewiskiem nikt się nie boi.

przeciwnie
                      Trumpa wszycy sie bali.
                      wlasnie dlatego, ze jest nieprzewidywalny i moze kazdemu wyciac numer, ze ho, ho...
                      • 1.melord czyzby 12.11.20, 23:00
                        j-k napisał:

> przeciwnie
                        > Trumpa wszycy sie bali.
                        > wlasnie dlatego, ze jest nieprzewidywalny i moze kazdemu wyciac numer, ze ho, h
                        > o...

wszyscy to znaczy kto?...prawda jest,ze byl nieprzewidywalny,decyzje zmienial jak rekawiczki
                        nawet taki koreanski Kim,pogrozkami Trumpa nie przejmowal sie
                        Iran poturbowal Amerykanow w irackich bazach w odpowiedzi za zamordowanie Sulejmaniego i co...Trump zareagowal?
                        nie, podwinal ogon...tak jakby nic sie nie stalo.
                      • kylax4 Re: przeciwnie. 12.11.20, 23:35
                        Polska i inne kraje III świata może się bały. Chiny, Rosja, czy kraje Europy się go nie bały, raczej traktowały jak męczącego słonia w składzie porcelany.
    • czizus Re: Rola USA maleje w świecie. 10.11.20, 16:22
      Może i maleje ale ta rola cały czas jest olbrzymia i będzie jeszcze długo. Nie ma drugiego tak atrakcyjnego, silnego militarnie, gospodarczo i w dziedzinie kultury kraju na świecie. Chiny?? Wolne żarty. Sama gospodarka to za mało a chiński zamordyzm nie jest specjalnie atrakcyjny w zasadzie dla nikogo. To do USA cały czas walą tłumy z całego świata a nie do Chin. UE z czasem z pewnością stanie się dużym rywalem USA ale nie widać innych, . . . . . ! Rosja? Ha!, ha! z gospodarką mniejszą od gospodarki Włoch?, Indie z tym swoim syfem, smrodem, . . . . ? To kto ?
      • kylax4 Re: Rola USA maleje w świecie. 10.11.20, 17:56
        USA nigdy nie będzie już supermocarstwem, jakim było po zakończeniu Zimnej Wojny. Trump doprowadził do tego, że choć USA nadal jest zamożne, to straciły coś ważniejszego: poważanie i szacunek, obecnie stają się pośmiewiskiem. Skoro nawet w Afryce robią sobie żarty z amerykańskiego systemu politycznego, to jest to wielce wymowne, jak zmienił się świat.
        A kto rośnie? Znaczna część świata: Chiny, Indie (może i są biedniejsi, ale jest ich tak dużo, że nadrabiają to ilością), reszta Azji, Bliski Wschód, Afryka, niektóre państwa Ameryki Łacińskiej.
        Oczywiście USA nadal pozostaje państwem wiodącym, ale proces zmniejszania się ich roli, już się zaczął, Trump to przyspieszył niesamowicie.
        • engine8 Re: Rola USA maleje w świecie. 10.11.20, 19:27
          Oj cos plyciutkie te twoje wiadomosc sa, plyciutkie.... wyglada ze powtarzesz to co media lewicowe klepia...
          Trump probowal ten system ustawiony po II Ws zmienic i doprwadzic do zdrwego resetu i utsalenia nwych miedzynarodwych ukladow. Ale to nie prowadzloby Stanow w strone socjalizmu wiec ani EU ani Chinom ani innym socjalistycznyma czy pro-socjalistycznym krajom sie oczywiscie nie podoabalo...
          Zobaczymy czy Biden to wykorzysta czy znow zawroci ten lotniskiwec na wschod.
          • amunicyjny1 Re: Rola USA maleje w świecie. 10.11.20, 19:35

To jest akurat fakt.... jesteś emigrantem,który trzęsie się na widok innego emigranta
            • kylax4 Re: Rola USA maleje w świecie. 10.11.20, 21:03
              Engine to imigrant, który trzęsie się na widok Amerykanów urodzonych w USA (jak sam napisał jakiś czas temu).
              • engine8 Re: Rola USA maleje w świecie. 10.11.20, 22:21
                i najlepsze - tzn z waszej strony najglupsze co mozna powiedziec, to to ze Ty i ten ruski od amunicji jak mu tam, wiecie na jakie widok ja sie trzese....
                Whot duraki
                • amunicyjny1 Re: Rola USA maleje w świecie. 10.11.20, 22:43
                  engine8 napisał(a):

> i najlepsze - tzn z waszej strony najglupsze co mozna powiedziec, to to ze Ty i
                  > ten ruski od amunicji jak mu tam, wiecie na jakie widok ja sie trzese....
                  > Whot duraki

Na widok innego emigranta,emigrancie
                  • engine8 Re: Rola USA maleje w świecie. 11.11.20, 00:07
                    Glupis
                • kylax4 Re: Rola USA maleje w świecie. 11.11.20, 12:12
                  Sam pisałeś, że na widok dwóch czarnych (czyli na 99% urodzonych w USA Amerykanów) przechodzisz na drugą stronę ulicy.
                  • engine8 Re: Rola USA maleje w świecie. 11.11.20, 18:53
                    On pisal ze ja trzese na widik innych emigrantow co jest kompletna bzdura....
                    Wy jesli sie nie trzesiecie to byc moze niedlugo bedziesie sie trzesc wlansie na wdok emigrantow.
                    • kylax4 Re: Rola USA maleje w świecie. 11.11.20, 20:30
                      Odpowiesz na zarzut? Sam pisałeś, że przechodzisz na drugą stronę ulicy, bo boisz się sytuacji, gdy mijasz dwóch czarnych.
                      • engine8 Re: Rola USA maleje w świecie. 11.11.20, 21:00
                        No ale to nasi rodzimi czarni - zadni tam emigranci...
                        • kylax4 Re: Rola USA maleje w świecie. 11.11.20, 21:32
                          To tym bardziej przeraża, że boisz się własnych współobywateli.....
                          • j-k Ameryki nie odkrywasz.- za to kpisz durnie 12.11.20, 06:13
                            kylax4 napisał:
                            > To tym bardziej przeraża, że boisz się własnych współobywateli.....

swoje problemy etniczne maja i inne duze Panstwa

Rosjanie - muzulcow

Chiny - Ujgurow.

moze tylko Brazylia takich problemow nie ma.

(mieszkancy Amazonii sa bez znaczenia - na razie...)
                            • kylax4 Re: Ameryki nie odkrywasz.- za to kpisz durnie 12.11.20, 19:58
                              Przestępczość w Brazylii jest (morderstwa) jest 4 razy większa, niż w USA i 3 razy większa, niż w Rosji.
                              • lubat Re: Ameryki nie odkrywasz.- za to kpisz durnie 12.11.20, 20:29
                                kylax4 napisał:

> Przestępczość w Brazylii jest (morderstwa) jest 4 razy większa, niż w USA i 3 r
                                > azy większa, niż w Rosji.

Nie wiem, jak to wygląda liczbowo, ale dzisiaj słyszałem w polskim radio krótki komentarz o polityce prezydenta Brazylii i było w nim stwierdzenie, że jedyną zrealizowaną jego obietnicą wyborczą jest zlikwidowanie przestępczości pospolitej. Komentował jakiś "obrońca praw człowieka", bo ronił łzy, że zastrzelono przy tym wielu bandytów bez sądu i utworzono uzbrojone komitety obrony osiedli, składające się z mieszkańców.
                              • j-k Brazylii tez nie odkrywasz. 12.11.20, 21:33
                                kylax4 napisał:
                                > Przestępczość w Brazylii jest (morderstwa) jest 4 razy większa, niż w USA i 3 r
                                > azy większa, niż w Rosji.

ale to nie ma nic wspolnego z mniejszosciami.
                                Brazylijczycy zabijaja i okradaja sie sami.

gdy w USA 1/3 wiezniow to Murzyni - mimo, ze stanowia tylko ca. 12 % ludnosci.
          • kylax4 Re: Rola USA maleje w świecie. 10.11.20, 21:02
            Aaaa, no tak, globalny spisek socjalistyczny czyhający na biednych rednecków i ich sypiące się chałupy bez opieki zdrowotnej.....
    • engine8 Re: Rola USA maleje w świecie. 10.11.20, 19:19
      Biden wszytko zmieni i Ameryka znow stanie sie szanowanym i uznawanym liderem Swiata.
      A zacznie od klimatu bo jak slyszalem wczoraj na BBC to ponoc be Stanow to caly ten program upadal i byl malo wiarygdny. A jak Stan znow przystapia to Swiat uwierzy ze to co rrobia Amerykanie na pewno jest dobre.. :)
      • stop_pis Re: Rola USA maleje w świecie. 11.11.20, 11:27
        Nic twój Biden nie zmieni. Najpierw będzie musiał się skupić na Covid19, w którym "America" jest w dalszym ciągu "First" na świecie. Aby to osiągnąć, będzie musiał przez pół roku dusić gospodarkę lock-down-ami i drukować puste dolary na pomoc bezrobotnym. Potem będzie się dłuuugo zmagał z republikanami, którzy im tak łatwo nie odpuszczą grzechów z poprzedniej kadencji, kiedy to "demokraci" robili wszystko, aby nie dać normalnie działać ich prezydentowi. Czyli degrengolady i cyrku ciąg dalszy, co najmiej na 2 lata. Za ten czas Chiny ostatecznie przytulą rynek EU i po ptokach... Bay bay "Imperium Dobra" zza wielkiej wody. Dobrze jeśli po następnych wyborach nie rozpadną się na kilka-kilkanaście republik jak swego czasu związek zdradziecki... ;))
        • engine8 Re: Rola USA maleje w świecie. 11.11.20, 18:54
          OMG to mowisz ze wybor Bidena to nie bylo takie super rozwiazanie?
          To znaczy ze ci co go wwybierali to niekumate matoly jakies?
          • stop_pis Re: Rola USA maleje w świecie. 12.11.20, 08:18
            Po pierwsze, trzeba zaznaczyć, że w USA prezydenta wybiera sobie jedno z dwóch oligarchicznych ugrupowań (z tak zwanego establiszmentu), a nie prości amerykanie, jak jeszce do dziś, wielu ludzi naiwnie sobie myśli. Czyli w danym przypadku nie jest to historia o kumatych-niekumatych, ale o zwycięstwie jednego z tych ugrupowań.
            Problem USA w ostatnich czasach polega na silnej i wciąż pogłębiającej się wzajemnej wrogości tych dwóch obozów, wynikającej przede wszystkim z różnic światopoglądowych między nimi.
            Jedni są konserwatywni, myślami w czasach świetnej przeszłości, zorientowani na izolacjonizm (budowanie własnejj gospodarki), na wartości rodzinne w oparciu o katolicyzm. Drudzy natomiast, chcą globalizacji nawet kosztem uraty miejsc pracy i hamowania rozwoju samego USA, która to jest im potrzebna do rządzenia całym światem w celu, jak im się wydaje, jego ratowania (podobnie jak kiedyś komuniści), myślami są w przyszłości (niekoniecznie świetnej dla wszystkich), za nic mają tradycyjne wartości i rodzinę, a kościół otwarcie atakują jako obrnę starego układu (stosunek do LGBT, aborcji itd.).
            Generalnie oba te obozy są nie do pogodzenia. Jeśli teraz wygrali demokraci (współcześni komuniści), to podążą oni ścieżką "ratowania świata" kosztem USA, co nieuchronnie zderzy ich innymi ośrodkami siły na świecie i tylko przyśpieszy koniec Pax Amerikana.
            To tak w dużym skrócie.
            • kylax4 Re: Rola USA maleje w świecie. 12.11.20, 23:39
              Katolicyzm??? Nie widziałem, że protestanccy konserwatyści w USA, którzy stanowią zdecydowaną większość amerykańskiej prawicy religijnej, to katolicy. Ale człowiek różnych rzeczy dowiaduje się w internecie.......
              • stop_pis Re: Rola USA maleje w świecie. 13.11.20, 08:12
                << Katolicyzm??? Nie widziałem, że protestanccy konserwatyści w USA, którzy stanowią zdecydowaną większość amerykańskiej prawicy religijnej, to katolicy>>

Miałem na myśli chrześcijaństwo, ale wymknął mi się katolicyzm. Choć w sumie, czym się zasadniczo różnią protestanci od katolików oprócz przyziemnych spraw "administracyjnych", może wierzą w innego Boga, mają inne 10 przykazań?

<<Już zupełnie niepoważne jest nazywanie partii centrolewicowej, jaką są demokraci "komunistami". Prawica ma naprawdę zryty beret.>>

No może trochę na wyrost (sprawa gustu), ale ja, jako człowiek, który pożył trochę przy późnej "komunie", widzę tu spore podobieństwa. Są tak samo zacietrzewieni w dążeniu "po trupach" ( po Trampach ;)) ), do celu, no i jest tylko jedna - ich słuszna racja.
            • kylax4 Re: Rola USA maleje w świecie. 12.11.20, 23:40
              Już zupełnie niepoważne jest nazywanie partii centrolewicowej, jaką są demokraci "komunistami". Prawica ma naprawdę zryty beret.
              • stop_pis Re: Rola USA maleje w świecie. 13.11.20, 08:33
                <<Już zupełnie niepoważne jest nazywanie partii centrolewicowej, jaką są demokraci "komunistami".

No może trochę na wyrost (sprawa gustu), ale ja, jako człowiek, który pożył trochę przy późnej "komunie", widzę tu spore podobieństwa. Są tak samo zacietrzewieni w dążeniu "po trupach" ( po Trampach ;)) ), do celu, no i jest tylko jedna - ich słuszna racja.

<< Prawica ma naprawdę zryty beret.>>

Według mnie twoja "centrolewica" ma nie mniej zryty.
    • tytus_staropolski Czym dla Ciebie jest supermocarstwo? 10.11.20, 19:57
      Jaki zwiazek ma "smiesznosc" z supermocarstwem?

Byc moze sa to dwa rozne pojecia, ktore nalezaloby rozpatrywac oddzielnie?
      • amunicyjny1 Re: Czym dla Ciebie jest supermocarstwo? 10.11.20, 20:03
        tytus_staropolski napisał:

> Jaki zwiazek ma "smiesznosc" z supermocarstwem?
        >
        > Byc moze sa to dwa rozne pojecia, ktore nalezaloby rozpatrywac oddzielnie?

Nie da się, śmieszność to nie problem,w każdym kraju jest.Z supermocarstwem gorzej, to deficytowy towar,brak takiego
      • kylax4 Re: Czym dla Ciebie jest supermocarstwo? 10.11.20, 21:04
        Taki, że imperia, kiedy są u szczytu są podziwiane i szanowane, mogą być nienawidzone przez wrogów i podbite ludy, ale mimo wszystko są podziwiane.
        Trump doprowadził USA do roli pośmiewiska, porównań z demokracją afrykańską....
        • senioryta13 Re: Czym dla Ciebie jest supermocarstwo? 11.11.20, 17:06
          kylax4 napisał:

> Trump doprowadził USA do roli pośmiewiska, porównań z demokracją afrykańską....

Nie Trump tylko D-Mafia zrobila posmiewisko.
          Gdzie dwoch sie bije trzeci korzysta.

---
          -caesar_pl: Polacy to zruszczeni Slowianie
          -boomerang: Póknij się w łeb, Cysorzu
          • kylax4 Re: Czym dla Ciebie jest supermocarstwo? 11.11.20, 17:56
            Trump i zorganizowana, trwająca dekady operacja wywiadu rosyjskiego powoli, oddolnie karmiąca różne ruchy skrajnej prawicy w USA. Ludzie wychowani na tej propagandzie, zaczynają przenikać do aparatu rządzącego Ameryką.
      • engine8 Re: Czym dla Ciebie jest supermocarstwo? 10.11.20, 22:22
        Kylax i amunicyjny sa smieszni.
        • amunicyjny1 Re: Czym dla Ciebie jest supermocarstwo? 10.11.20, 22:39
          engine8 napisał(a):

> Kylax i amunicyjny sa smieszni.

Ty tu amunicyjnym gęby nie wycieraj, bo są dwie opcje.Albo masz demencje, albo do tej pory fantazjowałeś o swojej drodze do USA.Co cie stawia w szeregu z recenzentem
          • engine8 Re: Czym dla Ciebie jest supermocarstwo? 11.11.20, 00:10
            Oczywiscie ze nie tylko jedno i drugie ale jest jeszcze 3 opcja.... tobie sie cos popieprzylo i to solidnie. ??
            A ty podejrzewales ze ja tu prawde [[isze i to ze szczegolami? LOL
    • boomerang Re: Rola USA maleje w świecie. 10.11.20, 22:33
      Nic tak w oczach świata nie zaszkodziło USA jak te sfałszowane wybory. Nawet Łukaszenka się z nich śmieje.
      • boavista4 Re: Rola USA maleje w świecie. 11.11.20, 00:11
        Na cale szczescie Trump sie polapal i teraz widac ze sfalszowano az 80 procent wynikow!!!!!!! No to jak Trump przejmie wladze na nastepne 4 to wykrywacz Klmstw straci prace, Assange pojdzie na wolnosc. USA z Rosja sie zleje w super-duper mocarstwo, Kaczynksi zostanie zastepca Putina, Putin ozeni sie z Merklowa, a Biden zostanie ogrodnikiem w golf klubie Trumpa.
        • stop_pis Re: Rola USA maleje w świecie. 11.11.20, 11:31
          I w momencie się obudziłeś....
          z rąsią w nocniku... :D
      • kylax4 Re: Rola USA maleje w świecie. 11.11.20, 12:13
        Tak, sfałszowano 200% głosów, a co tam będziemy się ograniczać 800%.
        • senioryta13 Re: Rola USA maleje w świecie. 11.11.20, 17:12
          kylax4 napisał:

> Tak, sfałszowano 200% głosów, a co tam będziemy się ograniczać 800%.

Po frekwencji tylko na sporadycxnych wystapieniach bidena, gdzie gromadzil gora 10 osob, moxna wiedziec ze to falszywy prezydent. Nikt go nie chce sluchac, a zostaje okrzkjniety liderem , czy to nie dxiwne ?

---
          -caesar_pl: Polacy to zruszczeni Slowianie
          -boomerang: Póknij się w łeb, Cysorzu
          • szwampuch58 Re: Rola USA maleje w świecie. 11.11.20, 17:17
            Mozna powiedziec :dopoopa cie boli okrpicznie?
          • kylax4 Re: Rola USA maleje w świecie. 11.11.20, 17:57
            Może nie zauważyłeś/łaś, ale mamy pandemię i Biden celowo organizował spotkania wirutalne.
            • boomerang Re: Rola USA maleje w świecie. 11.11.20, 22:52
              Ja nie zauważam żadnej pandemii. Biden to marionetka. Wybory zostały sfałszowane na co wskazuje fakt że rozkład cyfr pierwszych liczbowych wyników jakie uzyskał Biden w krytycznych "swingowych" stanach w pasie rdzy odbiegają znacznie od rozkładu Benforda, podczas gdy wyniki Trumpa pasują do tego rozkładu. Prawo Benforda jest powszechnie stosowane w księgowości i finansach do wykrywania fałszerstw finansowych, np. w zeznaniach podatkowych. Tam gdzie wchodzą w grę metody matematyczne, nawet Murzynek Bambo nie pomoże.
              • j-k nie kpij.- system wyborczy USA archaiczny. 12.11.20, 06:47
                Biden dostal 73 mln glosow.

a Trump. - 69

i to jest jedyne kryterium w demokracji.
                • boomerang Re: nie kpij.- system wyborczy USA archaiczny. 12.11.20, 09:50
                  Może się jeszcze okazać że na odwrót.
                  • kylax4 Re: nie kpij.- system wyborczy USA archaiczny. 12.11.20, 20:01
                    Nie masz dostępu do pełnych danych. Prawo Benforda stosujesz wybiórczo.
                    • boomerang Re: nie kpij.- system wyborczy USA archaiczny. 12.11.20, 21:01
                      Ja nie mam ale Trump ma.
                      • kylax4 Re: nie kpij.- system wyborczy USA archaiczny. 12.11.20, 23:41
                        Trump nie jest matematykiem.
                        • elka-sulzerowa2 Re: nie kpij.- system wyborczy USA archaiczny. 19.11.20, 18:34
                          kylax4 napisał:

> Trump nie jest matematykiem.
                          >

Tru.p nie tylko nie jest matematykiem ale matematykow uslucha tylko i wylacznie gdy mu beda przytakiwac i nie stawac w drodze.
                        • bmc3i Re: nie kpij.- system wyborczy USA archaiczny. 21.11.20, 00:22
                          kylax4 napisał:

> Trump nie jest matematykiem.
                          >

Nawet do egzaminu na koniec high school kolega za niego za pieniądze przystąpił, a Bachelor zdobył jako jeden z najgorszych na roku, poniżej standardu.
                      • bmc3i Re: nie kpij.- system wyborczy USA archaiczny. 21.11.20, 00:17
                        boomerang napisał:

> Ja nie mam ale Trump ma.

Taki sam jak Ty.
    • herr7 Re: Rola USA maleje w świecie. 12.11.20, 11:54
      Zmiany są ogromne i dotyczą przede wszystkim Chin, które powróciły na miejsce, które zajmowały jeszcze do końca XVIII w, tj. największej gospodarki świata. Swój wzrost gospodarczy Chiny zawdzięczają zachodnim globalistom, którzy zakładali że kraj ten będzie jak Bangladesz, tyle że mający 15 razy więcej ludzi. Partia komunistyczna miała zapewniać zamordyzm. A tu się okazało, że chińscy komuniści mieli ludzi na tyle mądrych, że potrafili wykorzystać swoją szansę, przekształcając swój kraj w rodzaj oświeconego absolutyzmu. Chiny wróciły do swoich dawnych tradycji konfucjańskich, opartych na poszanowaniu hierarchii, lojalności i prawa. Chińska biurokracja słynęła z uczciwości i kompetencji. Chiny oparły swój rozwój na tyle na taniej sile roboczej, co na inwestycjach w rozwój, w tym na inwestycjach w badania naukowe. Obecnie stały się potęgą naukową i coraz bardziej polegają na własnych technologiach.

Rozwój Chin można porównać z upadkiem Rosji, w której komunistyczna nomenklatura, pospolici przestępcy i renegaci z KGB podzieli się bogactwami tego kraju traktując go jak jakąś kolonię. Obecnie moskiewski reżim jest w fazie schyłkowej, co pokazała choćby epidemia koronawirusa, kiedy to kremlowski staruszek uciekł z Moskwy i schował się w którymś ze swoich bunkrów.

Stany Zjednoczone mają przede wszystkim problem ze swoją skorumpowaną do cna elitą. To nadal jest kraj olbrzymich możliwości, ale waszyngtońska elita marnuje zasoby tego kraju na militarne awantury, zaniedbując jego podstawowe potrzeby. Z kolei globalizm spowodował zmiany w praktyce gospodarczej, co najlepiej widać na przykładzie Boeinga, gdzie liczą się cele krótkofalowe. Przegrywając na wolnym rynku Amerykanie coraz częściej polegają na szantażu i sankcjach.
      • kylax4 Re: Rola USA maleje w świecie. 12.11.20, 20:36
        Konfucjanizm dał współczesnym Chinom bogactwo, aczkolwiek może je także odebrać. O ile ideologia ta sprawdza się w przypadku utrzymania porządku społecznego i jako takiej harmonii, to ma kilka, zasadniczych wad:
        - eliminowanie jednostek wybijających się na tle reszty społeczeństwa
        - brak innowacji, poprzez hamowanie nowych idei (patrzy punkt powyżej)
        - ogromna biurokracja, która może zacząć tłamsić gospodarkę i społeczeństwo
        - niechęć do zmian, powodującą skostnienie zastanego porządku

Chiny mają duże szanse, ale mogą też popełnić błędy ze swojej historii i znowu zamknąć się na świat.
        • lubat Re: Rola USA maleje w świecie. 12.11.20, 20:58
          kylax4 napisał:

> Chiny mają duże szanse, ale mogą też popełnić błędy ze swojej historii i znowu
          > zamknąć się na świat.

Chiny zamknęły się na świat, gdy dominowały nad nim, a przynajmniej nad tą częścią, którą wtedy można było dosięgnąć. Dzisiaj to nie jest możliwe, bo świat na to nie pozwoli, i to w sensie pozytywnym, jak i negatywnym. Ale nawet gdyby Chińczycy bardzo chcieli się odizolować, to jest to niewykonalne.
          • boomerang Re: Rola USA maleje w świecie. 12.11.20, 21:14
            Wykonalne jest. Można postawić mur na fale radiowe i internet, a przede wszystkim wstrzymać eksport/import. To by zatrzymało ich rozwój bo dziś Chiny wciąż żyją z tego świata, z tego co mu sprzedadzą. Gdy już świat nie będzie miał czym płacić, to wtedy tak, można się będzie od niego odciąć, albo przeciwnie - podbić go. Na pierwszy rzut pójdzie Rosja.
            • kylax4 Re: Rola USA maleje w świecie. 12.11.20, 23:47
              Przyszłość można przewidzieć, obserwując przeszłość. Narody popełniają te same błędy, w ciągu swojej historii. Jako że ciężko zmienić mentalność ludzi zamieszkujących dany teren, popełniają oni podobne błędy jak 100 czy 500 lat temu.

Polska upadła przez oszalały katolicyzm, zawierzenie maryjce i Watykanowi, totalne zacofanie i agenturę rosyjską w polskim KK i prokatolickiej magnaterii.
              Obecnie mamy nad Wisłą ten sam scenariusz.

W przypadku Chin może być podobnie, że gdy urosną w siłę, znów uznają, że są szczytem rozwoju, a ludzi z zewnątrz uznają za "głupich barbarczyńców" i znowu zamkną się na świat.

USA, z kolei to kraj przypominający Imperium Rzymskie, ze wszystkimi tego skutkami, typu konflikt na linii cesarz - senat, skonfliktowane elity, masa plebsu utrzymywana igrzyskami w nieświadomości, imperialny overstretch itd.

Rosja z kolei co jakiś czas rozpadała się, z powodu wyjątkowego złodziejstwa panującego zarówno wśród elit, jak i wśród przeciętnych obywateli, regularna zapaść społeczno-gospodarcza to część historii tego państwa
              • stop_pis Re: Rola USA maleje w świecie. 13.11.20, 12:40
                do herr7 i kylax

Nie macie bladego pojęcia o Rosji (pewnie ani razu tam nie byliście), więc powielacie spleśniałe już stereotypy...
                • czizus Re: Rola USA maleje w świecie. 13.11.20, 12:51
                  stop_pis napisał:

> do herr7 i kylax
                  >
                  > Nie macie bladego pojęcia o Rosji (pewnie ani razu tam nie byliście), więc powi
                  > elacie spleśniałe już stereotypy...

Cuchnie kacapem na odległość. Już dawno wiedziałem że coś śmierdzi pod tym nickiem ale teraz już wiadomo co.

Ps. Nikt nie krytykuje Rosjan, zwyczajnych ludzi, ale absurdalny reżim Putina i jego liczne, znane efekty.
                  • kylax4 Re: Rola USA maleje w świecie. 14.11.20, 13:57
                    Ja wychodzę z założenia, że elity są odzwierciedleniem społeczeństwa. Ergo, kraj ma takie elity, jacy są właśnie "zwykli ludzie".
                  • stop_pis [...] 16.11.20, 12:31
                    Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                    • czizus Re: Rola USA maleje w świecie. 16.11.20, 14:17
                      stop_pis napisał:

> do czizus
                      >
                      > Może jakieś rzeczowe argumenty na temat "reżymu Putina" zapodasz, biedo umysłow
                      > a? ;))
                      Ha!, ha! Ty wiesz co takiego jest umysł?

Mówisz i masz: mord na Politkowskiej, mord na Mgnickim, zamordowanie Litwinienki, zamordowanie Niemcowa, próba zamordowania Skripala i to bronią chemiczną(nowiczok), próba zamordowania Nawalnego również zakazaną bronią chemiczną(nowiczok), , . . . . setki mordów na niewygodnych dziennikarzach, działaczach społecznych gdzieś na prowincji w mniej znanych ośrodkach.
                      Złamanie umowy międzynarodowej i zaatakowanie Ukrainy i kradzież Krymu, sprowokowanie i zaatakowanie Gruzji, rozbuchanie wojny domowej w Syrii w tym bombardowanie szpitali, szkół, całych dzielnic mieszkalnych i doprowadzenie do gigantycznych dramatów Syryjczyków, . . . . również do ich emigracji do Europy. Mącenie w Libii, nieustanne mącenie w czasie różnych wyborów ; w Niemczech, we Francji, W Hiszpanii, w czasie referendum n/t brexitu w Wlk. Brytanii, mącenie w czasie wyborów w USA w 2016 r., oskarżanie Polski że wywołała II w.ś . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . !!!!! To tylko przykłady. Można by tak jeszcze ze dwie godziny pisać.

A teraz zajrzyj do encyklopedii i przeczytaj co to takiego jest umysł. Bo nie wiesz!
                      • stop_pis Re: Rola USA maleje w świecie. 18.11.20, 10:07
                        Brednie. Zapomniałeś jeszcze o globalnym ociepleniu, plamach na słońcu i Covid-19... :)))
                        • czizus Re: Rola USA maleje w świecie. 18.11.20, 11:49
                          stop_pis napisał:

> Brednie.

Fakty dla ciebie są bredniami? Rozumiem, że kremlowska propaganda , . . to ta prawda i ten "umysł". Masz prawo do takich opinii ale nie wstydz się ich i wal prosto z mostu.
                          • stop_pis Re: Rola USA maleje w świecie. 18.11.20, 15:14
                            Jakie fakty? Propagandę Zachodu (tu prym głównie wiodą USA i Anglia) prowadzoną w ramach wojny informacyjnej z Rosją nazywasz faktami? No nie rozśmieszaj... ;)))

To tak samo jak wierzyć w bajki III Rzeszy, że niby to Polacy napadli na radiostację w Gliwicach...
                            • czizus Re: Rola USA maleje w świecie. 18.11.20, 16:43
                              stop_pis napisał:

> Jakie fakty? Propagandę Zachodu (tu prym głównie wiodą USA i Anglia) prowadzo
                              > ną w ramach wojny informacyjnej z Rosją nazywasz faktami? No nie rozśmieszaj...
                              > ;)))

Masz rację. To Polska wywołała II w.ś, Nawalnego otruli Niemcy w samolocie albo w szpitalu, . . . . , w Katyniu to polscy oficerowie popełnili zbiorowe samobójstwo a w Donbasie rebelianci prorosyjscy kupili sobie broń w sklepie z zabawkami, . . . tam za rogiem.
                              • stop_pis Re: Rola USA maleje w świecie. 19.11.20, 15:54
                                Widzisz, ty patrzysz na świat zero-jedynkowo i dlatego wszystko sobie upraszczasz. Nie wiem czy robisz to nieświadomie (bo już tak masz), czy też celowo, bo masz w tym jakiś interes?
                                Dla ciebie wszystko co robi USA albo Polska jest dobre, a wszystko co robi Rosja jest złe i przez takie okulary widzisz świat, a on wcale taki nie jest. Świat jest bardziej skomplikowany...
                                Na wybuch II WŚ miało wpływ wiele państw, w tym także i Polska. Oczywiście jej "zasługa" była tu bardzo minimalna, mniejsza niż ZSRR, a ten zkolei ustępuje w tej konkurencji Angli czy USA.
                                Nawalnego nikt nie otruł, bo jakby go otruli, to by go już na tym świecie nie było. Według mnie to była raczej klasyczna prowokacja MI-6 do spółki z CIA i BND. Ci chłopcy muszą mieć co jakiś czas powód by sobie popluć na tę Rosję...
                                W Katyniu to była robota NKWD ZSRR - co ma z tym wspólnego "reżym Putina" to ja już nie wiem??? Wszystko ci się pomieszało.
                                W Donbasie Rosja pomagała i będzie pomagać rebeliantom, bo to leży w ich interesie i jest związane z BEZPIECZEŃSTWEM narodowym, analogicznie USA pomaga "demokratycznej opozycji" na całym świecie (wzsczynając przy okazji przewroty i wojny), również dlatego, że to leży w ich interesie...
                                Niestety, ale taki jest ten dziwny świat! ;))
                                Pewnie mnie znowu wykarczują za ten post, ale co tam, przecież mamy wolność poglądów... ;)))
                                • kylax4 Re: Rola USA maleje w świecie. 19.11.20, 16:40
                                  Ależ oczywiście, że Rosja dba o swój interes, a USA o swój. I jedni i drudzy stosują odpowiednie urabianie opinii publicznej wobec własnej koncepcji geopolityki.
                                  • stop_pis Re: Rola USA maleje w świecie. 19.11.20, 17:27
                                    Dokładnie. Bawią mnie tylko naiwni, którzy biorą za dobrą monetę te bajki wymyślone właśnie do urabiania opinii. ..:))
    • szwampuch58 Re: Rola USA maleje w świecie. 18.11.20, 13:58
      wyborcza.pl/7,155287,26515158,rosnie-rola-chin-w-kreowaniu-nowej-rzeczywistosci-handlowej.html#do_w=52&do_v=66&do_a=311&s=BoxBizLink
      • bmc3i Re: Rola USA maleje w świecie. 19.11.20, 17:43
        szwampuch58 napisał:

> wyborcza.pl/7,155287,26515158,rosnie-rola-chin-w-kreowaniu-nowej-rzeczywistosci-handlowej.html#do_w=52&do_v=66&do_a=311&s=BoxBizLink

Dużo mówi sie o tym w amerykanskich mediach. Obama zawarł transpacyficzny uklad TPP bez udziału Chin. Przyszedł Trump i wycofał sie z niego. Chiny zorganizowały wiec własny układ wolnego handlu obszaru Pacyfiku, z udziałem m.in. Japonii, Australii i Nowej Zelandii, bez udziału USA które zostały w ten sposób decyzją Trumpa wyautowane. Sukces gospodarczy za sukcesem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka