Dodaj do ulubionych

Co z ta pogoda?

09.07.21, 09:42
Od wiele lat organizuje BBQ na poczatku lipca i zawsze mielismy ladna albo bardzo ladna pogode. Dopiero w tym roku temperature sa ponizej 20°C (mapa ponizej) i codziennie musze sprawdzac prognoze by widziec czy bede grillowac w garazu czy na wolnym powietrzu. Z zazdroscia patrze na kraje tropikalne, jak Polska czy Kanada, gdzie sa upaly co prawda przerywane przez przelotne opady i liczne burze tu i tam.

Chyba Greta miala racje i trzeba zaczac panikowac:)

PF
Obserwuj wątek
    • 1.melord Re: Co z ta pogoda? 09.07.21, 11:52
      z takimi temp.macie australijska zime,narzekac nie ma powodu...zawsze moze byc gorzej
      • polski_francuz Give me a break 09.07.21, 12:12
        1.melord napisał(a):

" z takimi temp.macie australijska zime,narzekac nie ma powodu...zawsze moze byc gorzej"

Czy Ty w zimie organizujesz barbie?

PF
        • 1.melord Re: Give me a break 09.07.21, 12:31
          nie byles nigdy na kuligu w Polsce.... minus 8-10 st. kielaski smarzylo sie na ognisku(taka namiastka BBQ)
          • polski_francuz Re: Give me a break 09.07.21, 13:15
            1.melord napisał(a):

" nie byles nigdy na kuligu w Polsce.... minus 8-10 st. kielbaski smazylo sie na ognisku(taka namiastka BBQ)"

Nie bylem. Nie mielismy takiej tradycji.

PF

• vermieter Re: Give me a break 09.07.21, 13:39
              polski_francuz napisał:

> 1.melord napisał(a):
              >
              > " nie byles nigdy na kuligu w Polsce.... minus 8-10 st. kielbaski smazylo si
              > e na ognisku(taka namiastka BBQ)
              "
              >

cytujesz melorda bezbłędnie trollu! kolejny klon?
          • tuttifrutti1234 Re: Give me a break 09.07.21, 13:20
            1.melord napisał(a):

> nie byles nigdy na kuligu w Polsce.... minus 8-10 st. kielaski smarzylo sie na
            > ognisku(taka namiastka BBQ)

smaŻyć możesz na patelni, ale nie na ognisku
        • a.jej.rkoniak Re: Give me a break 10.07.21, 12:09
          tak
    • boomerang Re: Co z ta pogoda? 09.07.21, 12:45
      a jaka jest średnia temperatura na przestrzeni lat i standardowa dewiacja?
      • polski_francuz Re: Co z ta pogoda? 09.07.21, 13:10
        boomerang napisał:

" a jaka jest średnia temperatura na przestrzeni lat i standardowa dewiacja?"

Mieszkam gdzie mieszkam od 10 lat i srednia na poczatku lipca jest pewnie powyzej 25°C. Zawyzona przez 2 poprzednie lata kiedy bylo dobrze powyzej 30°C. I dewiacja jest pewnie kilka stopni.

PF
    • petronella.kozlowska Re: Co z ta pogoda? 09.07.21, 12:53
      Nie zamykaj drzwi jak grylujesz w garażu.
      • polski_francuz Re: Co z ta pogoda? 09.07.21, 13:12
        Chyba bedzie bezdeszczowo i bede grillowal w ogrodku.

PF
    • vermieter Re: Co z ta pogoda? 09.07.21, 13:35
      nie przeżywaj tak biedaku, raz do roku BBQ a trąbisz jak o bankiecie u królowej
    • felusiak1 Francuzom trudno dogodzić 09.07.21, 19:10
      Albo im za zimno albo za gorąco. Albo za mokro albo za sucho. Przypominaja polakow.
      • polski_francuz Re: Francuzom trudno dogodzić 09.07.21, 19:14
        felusiak1 napisał:

" Albo im za zimno albo za gorąco. Albo za mokro albo za sucho. Przypominaja Polakow."

Wada Francuzow: brak dyscypliny spolecznej. Zaleta: kreatywnosc. W duzym uproszczeniu: Francja= (Wlochy+Niemcy)/2. Ale da sie zyc.

Polakowi.

PF
    • engine8 Re: Co z ta pogoda? 09.07.21, 19:24
      A u mnie jak zwykle - sucho, slonecznie i przyjemnie.
      Temp na nastepne 2 tygodnie 23C do 25C. I to tak samo w naszym ogrodka jak i nad oceanem.
      W basenie usatwiona na +28C
      Booooring :)

A moze dlatego ze Grety tu jeszcze nie bylo?
      • polski_francuz Re: Co z ta pogoda? 09.07.21, 19:54
        engine8 napisał(a):

" A u mnie jak zwykle - sucho, slonecznie i przyjemnie. Temp na nastepne 2 tygodnie 23 C do 25 C. I to tak samo w naszym ogrodka jak i nad oceanem. "

To niesprawiedliwe. Bylem w San Diego na konferencji w koncu kwietnia 2x. I mozna sie bylo kapac w hotelowym basenie. A po drodze, w NY padal snieg.

Macie pewnie jakis mikroklimat miedzy gorami a oceanem. I ciagle temperature >20°C.

Eh zizn

PF
        • engine8 Re: Co z ta pogoda? 09.07.21, 20:41
          Raczej to relacja pomiedzy Pustynia i Oceanem ktore sie nawzjaem trzymaja w objeciach i przepychaja.

No jak to niesprawiedliwe? Czyz nie jest sprawiedliwym stwierdzenie
          "You got what yo paid for"?

Dostepne dla kazde kto chce.
          O wlasnie Niemic z Monachium kupil dom obok kilka lat temu a 2 lata temu drugi - obok.
          Jeden wynajmuje chyba na stale - ok $5k miesicznie (co mu splaca kredyt) a drugi na Airbnb - w sezonie czyli przez prwie pol roku ma gwarantowane ze zarobi co najmniej $500 dziennie co mu tez pokrywa roczne koszty ..

• polski_francuz Re: Co z ta pogoda? 09.07.21, 22:46
            engine8 napisał(a):

" O wlasnie Niemiec z Monachium kupil dom obok kilka lat temu a 2 lata temu drugi - obok.
            Jeden wynajmuje chyba na stale - ok $5k miesicznie (co mu splaca kredyt) a drugi na Airbnb - w sezonie czyli przez prwie pol roku ma gwarantowane ze zarobi co najmniej $500 dziennie co mu tez pokrywa roczne koszty
            .."

Tez we Francji wiele zyje/dorabia na wynajeciu domow/apartamentow. Trzeba jednak miec zaciecie do klientow i do ich sztuczek.

Z drugiej strony, ja szukalem pracy w Stanach jak wracalem z Australii, ale nie znalazlem. Kilka lat potem, proponowano mi ale juz mialem prace i ja sam nie chcialem. I juz zostane gdzie jestem. I bede wam zazdroscil pogody i popieral Grete z jej walce o klimat:)

PF
            • engine8 Re: Co z ta pogoda? 10.07.21, 00:00
              I wiesz czym gosc sie zajmuje? Szuka w USA starych klasycznych amerykanskich aut i wysyla je do Niemiec. I ponoc z tego zyje...zona watpi ale kto wie.
              • boomerang Re: Co z ta pogoda? 11.07.21, 10:37
                auta a'la Elvis Presley, który 2 lata służby wojskowej przesłużył w RFN, co było dla niego parasolem ochronnym w czasie kiedy w USA rząd rozwalał r'n'roll
      • senioryta13 Re: Co z ta pogoda? 11.07.21, 14:23
        engene
        > W basenie usatwiona na +28C
        > Booooring :)
        >
        > A moze dlatego ze Grety tu jeszcze nie

A komu kradniesz prad ?
        U mnie w oceanie woda podgrzewana naturalnie, sloneczkiem I wiaterek chyba prosto z Afryki.
        • engine8 Re: Co z ta pogoda? 11.07.21, 18:18
          Nikomu pradu nie kradne.... Podgrzewane gazem za ktory zima i noca palca mieszkancy - uzytkownicy (koszt utrzymania tem +28C w zimie to ok $5/miesiac na mieszkanca) a w lecie i w dzien prawie nic nie kosztuje bo slonca na dachu pelno.
          • senioryta13 Re: Co z ta pogoda? 11.07.21, 18:34
            engine8 napisał(a):

> Nikomu pradu nie kradne.... Podgrzewane gazem za ktory zima i noca palca miesz
            > kancy - uzytkownicy (koszt utrzymania tem +28C w zimie to ok $5/miesiac na mies
            > zkanca) a w lecie i w dzien prawie nic nie kosztuje bo slonca na dachu

To czego boisz sie Grety , ona tak lubi.
            Myslalam, ze masz w ogrodku, wlasny.
            Ja spacerkiem na plaze, basen sporadycznie.
            • engine8 Re: Co z ta pogoda? 11.07.21, 18:50
              Bo Great zakaze palenie gazem i zamknie nam wode do podlewania i kto wie co jeszcze.

Ja niestety spacerkiem na plaze nie chodze poniewaz za daleko. Zalozenia byly aby mieszkac powyzej potencjalnych fal tsunami (czyli powyzej 50 mnpm) oraz powyzej porannych "marine layers" ( tu juz potrzeba powyzej 100m npm). Mozna by dojechac wiec na rowerze ale komu sie tam chce :)
              Basen mamy 30x10 m wiec mozna w nim spokojnie plywac. A ze wiekoszsc ludzi ma swoje "nerki" przy domu wiec zwykle na basenie jest jak w kolejkach do kas w sklepie - " 3 is a crowd" .
              A do tego jestem jednym z tych ktorzy to "Set the rules, can break the rules and have keys to all locks" wiec mam do dyspozycji cala "farme" lacznie z niezle wyposazonym clubhouse przy basenie.
    • a.jej.rkoniak Re: Co z ta pogoda? 10.07.21, 09:55
      Myśle, że okolice Arles sa o qrwą.
      • 1.melord aby do lata... 10.07.21, 10:18
        tak tu sobie marzymy....dzisiaj tylko plus 16...brrr

www.youtube.com/watch?v=JJ1MAZkRNDk
        • polski_francuz Re: aby do lata... 10.07.21, 10:30
          1.melord napisał(a):

" tak tu sobie marzymy....dzisiaj tylko plus 16...brrr"

Wspolczuje, ale wole 2+1:)

PF
          • 1.melord Re: aby do lata... 10.07.21, 10:49
            Kozirak w 1978 byla gwiazda...laska rowniez prima sort,glos wspanaialy
            z nia do tego lata mozna bylo gnac w ciemno...
            • boomerang Re: aby do lata... 10.07.21, 11:24
              Później zrobiła się na Blondie.

A ta jej kompozycja była na światowym poziomie.
              www.youtube.com/watch?v=BzWoQspCQSs
              • boomerang Re: aby do lata... 10.07.21, 11:37
                Przepraszam, słowa Kozidrak, a muzyka faceta z Krakowa o pseudonimie Franz Dreadhunter, który zaczynał w zespole Düpą, założonym przez Piotra Marka, malarza i legendę peerelowskiego Krakowa.
                • 1.melord Re: aby do lata... 10.07.21, 12:16
                  mowiac szczerze Kozirak pamietam wlasnie i praktycznie jedynie z....aby do lata
                  to pozne lata 70-te ub.wieku....pozniej z Polski "wyparowalem" i dooopa wiecej jej nie slyszalem

Krakow...hmm,wybierajac sie praktycznie corocznie na narty na hale Gasiennicowa(okres swiat Wielkanocnych) w powrotnrej drodze zatrzymywalem sie w Krakowie by odwiedzic Piwnice pod Baranami,posluchac Demarczyk,posluchac Skrzyneckiego,ktory im wiecej nawalony tym bardziej byl sluchany/podziwiany...glownie jednak by odwiedzic kolezanke-gimnastyczke ,ktora szpagat potrafila zrobic stojac...interesujace i podniecajace to bylo,nie przecze
                  • boomerang Re: aby do lata... 10.07.21, 13:08
                    Piwnica to była kultura oficjalna. Bezpieka zlikwidowała jedynie Wiesława Dymnego, który ich ze sceny obrażał, a nawet puszczał na nich bąki (bezpieczniacy siedzieli w pierwszym rzędzie). Była też w Krakowie kultura nieoficjalna, ale ta już nie była znana turystom.
                    • amunicyjny1 Re: aby do lata... 10.07.21, 14:04
                      boomerang napisał:

> Piwnica to była kultura oficjalna. Bezpieka zlikwidowała jedynie Wiesława Dymne
                      > go, który ich ze sceny obrażał, a nawet puszczał na nich bąki (bezpieczniacy si
                      > edzieli w pierwszym rzędzie).
                      >

Radził bym poczytać
                      Kolacja z konfidentem. Piwnica Pod Baranami w dokumentach Służby Bezpieczeństwa.

Rzeczywistośćj była delikatnie mówiąc, ciut inna.
                        • boomerang Re: aby do lata... 12.07.21, 12:29
                          Piotr Marek był przede wszystkim malarzem, członkiem Związku Polskich Artystów Plastyków do którego przyjęli go w wieku 20 lat, pomimo że nie miał skończonych studiów, mało powiedziane - nie miał nawet matury, bo z Liceum Plastycznego go wyrzucili, oraz z wszystkich innych liceów w Krakowie. W wieku lat 16 był już poza systemem szkolnictwa i studiował na własną rękę w domu. Nie zdążył zostać muzykiem, bo 3 miesiące po tym występie w Piwnicy Pod Baranami powiesił się. Jego trzech synów poradziło sobie w życiu.
                      • boomerang Re: aby do lata... 15.07.21, 07:28
                        Kolacja z konfidentem. Piwnica Pod Baranami w dokumentach Służby Bezpieczeństwa.

Rzeczywistośćj była delikatnie mówiąc, ciut inna.

a jakaż była ta rzeczywistość, bo nie mam dostępu do w/w dzieła? Dziś Piwnica Pod Baranami jest już tylko swoim cieniem. Konfidenci na pewno byli, ale to nie oni kształtowali to co tam się działo. Dziś konfidentów nie ma, a to co się tam dzieje to lipa.
          • boomerang 2+1 10.07.21, 15:46
            Czy to czasem nie był zespół ciut tandetny?

www.youtube.com/watch?v=KYuwV6X39kA
            • polski_francuz Re: 2+1 10.07.21, 19:10
              boomerang napisał:

" Czy to czasem nie był zespół ciut tandetny?"

Ta piosenka mi grala dlugie lata w uszach:

PF
            • szwampuch58 Re: 2+1 10.07.21, 21:24
              youtu.be/krkBDC9HI68
            • de_oakville Re: 2+1 11.07.21, 18:33
              boomerang napisał:

> Czy to czasem nie był zespół ciut tandetny?

www.youtube.com/watch?v=wXWzmlECz-4
              • boomerang Re: 2+1 12.07.21, 12:03
                To tylko potwierdza moją tezę że 2+1 był ciut tandetny. Polska wtedy miała zespół ANAWA, o bardziej wyrafinowanych liniach melodycznych.
                • szwampuch58 Re: 2+1 12.07.21, 12:18
                  W swiatowej histori muzyki "tadetnej" Polska nie istnieje,zreszta poza muzyka klasyczna w reszcie tez nie
        • a.jej.rkoniak Re: aby do lata... 10.07.21, 12:12
          14, ale w nocy już 10
          • boomerang Re: aby do lata... 11.07.21, 10:32
            a u mnie w nocy poniżej zera
      • polski_francuz Re: Co z ta pogoda? 10.07.21, 10:26
        a.jej.rkoniak napisał(a):

" Myśle, że okolice Arles sa o qrwą."

To poludniowe poludnie, jak u was Queensland, tam zawsze cieplej.

PF
        • boomerang Re: Co z ta pogoda? 10.07.21, 13:18
          Arles... czy to tam gdzie się wygrzewał Van Gogh?
          • a.jej.rkoniak Re: Co z ta pogoda? 11.07.21, 03:25
            właśnie tam, i ta kawiarnia w nocy i kilka innych
            przez lata wisiała w domu reprodukcja, ale miałem okazję stanąć oko w oko z oryginałem
            The Kröller-Müller Museum - polecam
            • polski_francuz Van Gogh vs. Kandinski 11.07.21, 09:15

" właśnie tam, i ta kawiarnia w nocy i kilka innych przez lata wisiała w domu reprodukcja, ale miałem okazję stanąć oko w oko z oryginałem"

Ja, juz wiele lat temu powiesilem obraz Kandinskiego w kuchni (see below). Przyjemnie jest zaczynac dzien patrzac sie na jego fantazje. Duzo jego obrazow jest w centrum Pompidou, ktore odwiedzamy regularnie.

PF

• a.jej.rkoniak Re: Van Gogh vs. Kandinski 11.07.21, 09:55
                ja zaczynam od pieczywa smarowanego francuskim serkiem kozim
                plus chińska herbata
                oczy moje pasą się widokiem Włocławka i Bolesławca
                • polski_francuz Re: Van Gogh vs. Kandinski 11.07.21, 10:20

"ja zaczynam od pieczywa smarowanego francuskim serkiem kozim plus chińska herbata"

Mnie zostaly 4 sery po BBQ i bede musial je sam jesc bo zona nie jest serojadka. Co do chinskiej herbaty to widze, ze umiesz patrzec w przyszlosc. Nastepnym krokiem, ktory juz rozwazalem, jest nauka chinskiego. Ponoc Biden w wolnych chwilach juz sie go uczy:)

PF

• boomerang Re: Van Gogh vs. Kandinski 11.07.21, 11:13
                    Ty P_F zatrzymałeś się chyba na herbatach z PRLu, a były wtedy trzy nazywane: ulung, madras i gruzińska. Żadna z nich nie była tym co nazwa głosiła.
                  • engine8 Re: Van Gogh vs. Kandinski 11.07.21, 18:22
                    Ponoc Biden w wolnych chwilach juz sie go uczy:)

heheheh on tak "babla" z powodu swojej mentalnej choroby ze oni mysla ze to po chinsku gada?
              • boomerang Re: Van Gogh vs. Kandinski 11.07.21, 10:30
                Te opakowania od cukierków Kandinskiego nijak się mają do Van Gogha.
                • polski_francuz Re: Van Gogh vs. Kandinski 11.07.21, 10:40
                  boomerang napisał:

" Te opakowania od cukierków Kandinskiego nijak się mają do Van Gogha."

Styl abstrakcyjny, zgoda. Ale ten obraz emanuje optymizmem. I coraz bardziej nam go potrzeba.

PF
                  • boomerang Re: Van Gogh vs. Kandinski 11.07.21, 11:07
                    a obrazy Van Gogha, pomimo że był wielkim pesymistą, emanują optymizmem, a ponadto on jednak coś technicznie umiał, a t.zw. malarzem abstrakcyjnym jest zostać łatwo, coraz łatwiej, tyle że dziś już nikogo to nie rusza
                    • polski_francuz Re: Van Gogh vs. Kandinski 11.07.21, 11:27
                      boomerang napisał:

" a ponadto on jednak coś technicznie umiał, a t.zw. malarzem abstrakcyjnym jest zostać łatwo, coraz łatwiej, "

Sztuka jest sztuka budzenia reakcji u widzow. I Kandinski te sztuke posiadl.

PF
                      • boomerang Re: Van Gogh vs. Kandinski 11.07.21, 12:00
                        Fakt. Kiedy zobaczyłem w Muzeum w Canberze obraz, który były pomalowany w całości na biało, zbliżyłem się do tego dzieła wyciągając z kieszeni długopis, po to żeby zapisać sobie nazwisko tego malarza-geniusza abstrakcji, podniósł się z krzesełka w kącie pilnujący tej sali malarstwa abstrakcyjnego cieć, który myślał że chcę nielegalnie coś narysować na tej pustej przestrzeni blejtramu, który muzeum zakupiło w USA za milion dolarów, albo i trzy. Po chwili rozczarowany usiadł spowrotem na swoim krzesełku w kącie. Kandińśki to pikuś.
                        • senioryta13 Re: Van Gogh vs. Kandinski 11.07.21, 15:16
                          boomerang napisał:
                          >który były pomalowany w całoś
                          > ci na biało, ....
                          > muzeum zakupiło w USA za milion dolarów, albo i trzy.

To museum musi sie pospieszyc , wschodzi nowa gwiazda w art, syn prezydenta. Hunter Biden, bedzie sprzedawal swoje dziela tylko po pol miliona plus tylne drzwi do W.H.
                    • a.jej.rkoniak Re: Van Gogh vs. Kandinski 12.07.21, 14:40
                      ten raczej nie
                      w realu jest niesamowity, żadna reprodukcja nie oddaje kolorów
                      en.wikipedia.org/wiki/Wheatfield_with_Crows#/media/File:Vincent_Van_Gogh_-_Wheatfield_with_Crows.jpg
    • szwampuch58 Re: Co z ta pogoda? 10.07.21, 20:52
      Morderczy i rekordowy upał 10.07.2021. Będzie 50 stopni w cieniu. ? W Polsce upał od poniedziałku
    • pijatyka Re: Co z ta pogoda? 19.09.21, 07:51

Niestety, jeszcze nie grzeją...

• felusiak1 Re: Co z ta pogoda? 19.09.21, 09:37
      U mnie codziennie jest 33 stopnie i sucho, nie doskwiera. W nocy tylko 23 i woda w basenie zrobila się zimna.
      Mówią, ze będzie tak do poczatku października ale noce nędą chlodne. Nawet tylko 12 stopni. Mróz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka