Dodaj do ulubionych

Pogoda w sluzbie klimatu

06.01.23, 19:46
Zastanawiam się jak to jest, ze media przedstawiają pogodę jako dowod na zmianę klimatu.
Za kazdym razem huragan jest dowodem na zmianę, duży deszcz jest dowodem, wysoka tempratura i niska temperatura są dowodami. Ale nie zawsze. Kiedy Texas nawiedzily mrozy, co jest rzadkością, to była tylko i wyłacznie pogoda. Czyli kiedy zimą jest cieplo to klimat a kiedy zimno to pogoda. Kiedy latem jest goraco to klimat a kiedy zimno to pogoda. Na bezrybiu i rak ryba.
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Pogoda w sluzbie klimatu 06.01.23, 19:59
      Teraz jestem pewny Felus: Spisales debila na straty koncetrujesz sie na klimacie....w twoim szalemstwie prawackim,tez piknie,co tydzien innym szajs prawaka
    • tanebo001 Re: Pogoda w sluzbie klimatu 06.01.23, 20:08
      Gdy zmienia się klimat pogoda staje się o wiele bardziej nieprzewidywalna - śnieg w lato upał w zimę.
      • jorl11 Re: Pogoda w sluzbie klimatu 06.01.23, 20:16
        tanebo001 napisał:

> Gdy zmienia się klimat pogoda staje się o wiele bardziej nieprzewidywalna - śni
        > eg w lato upał w zimę.

Pizdzisz, teraz pogody sa calkiem dobrze, coraz lepiej przewidywalne. Kazdy ma w srajfonie u siebie pogode teraz, jutro i na pare dni. Fakt im bardziej do przodu tym mniej sprawdzalna ale w miare uplywu lat ludzkosc coraz lepiej przewiduje pogode. Coraz dokladniej przepowiednie sie sprawdzaja i coraz bardziej do przodu

Wiec gdzie jest nieprzewidywalna coraz bardziej?
        • tanebo001 Re: Pogoda w sluzbie klimatu 06.01.23, 20:32
          Ale to właśnie się zmienia...
          • jorl11 Re: Pogoda w sluzbie klimatu 06.01.23, 20:37
            tanebo001 napisał:

> Ale to właśnie się zmienia...

Zmienia sie to ze ludzkosc coraz lepiej przewiduje pogode, normalny postep.
    • 1.melord Re: Pogoda w sluzbie klimatu 07.01.23, 09:40
      W/g wczorajszej prognozy pogody mialo byc 24 st(zimno jak na srodek lata)....bylo 20-21st,roznica niby nie wielka.
      W dzisiejszej prasie natomiast,wypowiadaja sie ekspeci od pogody czy klimatu (do wyboru) twierdzac,ze w 2100r(slownie dwa tysiace sto) !!! srednia temp. na ziemi wzrosnie o 2 stopnie.
      Wiedza ile wzrosnie na ok 80 lat,nie wiedza qfa ile spadnie temp. nastepnego dnia
      • stefan4 Re: Pogoda w sluzbie klimatu 07.01.23, 10:00
        1.melord:
        > Wiedza ile wzrosnie na ok 80 lat,nie wiedza qfa ile spadnie temp. nastepnego dnia

Ty wiesz, że za ok. 80 lat będziesz bardzo stary (być może już za stary, żeby żyć), ale nie wiesz, czy jutro nie padniesz ofiarą wypadku lub przestępstwa. Demografowie potrafią przewidzieć, ile mniej więcej osób w najbliższym roku umrze, a ile się urodzi, ale nie wiedzą, czy ten konkretny człowiek umrze, a tamta ciąża zakończy się skutecznym rozmnożeniem. Badacze opinii publicznej mogą przewidzieć, kto wygra najbliższe wybory, ale nie wiedzieć, jak zagłosuje pierwszy przechodzień napotkany na ulicy.

Czym całkiem innym jest wiedza o ogólnych zjawiskach, a co innego o lokalnych zawirowaniach. Ile trzeba wysiłku, żeby coś tak prostego wytłumaczyć komuś, kto uparł się mylić ogólny klimat z chwilową pogodą?

- Stefan
        • 1.melord Re: Pogoda w sluzbie klimatu 07.01.23, 10:37
          znow stefan odwracasz kota ogonem.....Ty wiesz, że za ok. 80 lat ..itd-nic nie wiem

Wiec moze inaczej
          Ok 80 lat temu zaplanowano operacje „Overlord” ktora miala rozpoczac sie na poczatku czerwca 1944r....cofne sie do tylu o tyle samo lat.
          D-day przesuwano z dnia na dzien poniewaz na Kanale La Manche szalał sztorm.
          Jednak brytyjscy meteorolodzy przygotowali prognoze, z ktorej wynikało, ze w nocy 5 i rankiem 6 czerwca 1944 r. pogoda poprawi się na kilkanascie godzin. Machina inwazyjna została wprawiona w ruch.

Nie posiadali sieci satelitow,radarow pogodowych,komputerow itd
          Dzisiaj tego nie potrafia posiadajc w/w badziewia w nadmiarze i o to biega.
          • stefan4 Re: Pogoda w sluzbie klimatu 07.01.23, 11:33
            1.melord:
            > znow stefan odwracasz kota ogonem.....Ty wiesz, że za ok. 80 lat ..itd-nic nie wiem

No przecież to jest krzycząca nieprawda, że nic. Wiesz dokładnie, w jakim będziesz wieku za 80 lat. Można przewidzieć, ile mniej więcej będzie wtedy ludzi na świecie, bo to czysta demografia — znacznie trudniej jest przewidzieć, jak będą rozmieszczeni geograficznie, bo to zależy od polityki, ekonomii, mody itp. Można ocenić, w jakim kierunku będzie zmieniał się klimat — ale nie da się przewidzieć, czy w Twoim zakątku świata dnia 7 stycznia 2103 będzie wiał wiatr z prędkością między 5 m/s a 9 m/s.

1.melord:
            > D-day przesuwano

Przepraszam, ale ja nic nie wiem o tej prehistorii i nic nie wiem o wojskowych awanturach. Myślałem, że rozmawiamy o pogodzie i klimacie (tak sugeruje tytułwątku), a nie o inwazjach. Jeśli kiedyś tam ktoś tam obstawił numerek w totolotku i wygrał, albo obstawił chwilową zmianę pogody i się sprawdziło, to należą się gratulacje, ale nie wynika z tego żaden wniosek ogólny.

1.melord:
            > Nie posiadali sieci satelitow,radarow pogodowych,komputerow itd
            > Dzisiaj tego nie potrafia posiadajc w/w badziewia w nadmiarze i o to biega.

No to doradź rządowi swojej ojczyzny, żeby zabronił meteorologom używania satelitów, radarów, komputerów i reszty badziewia, żeby nie utrudniało poprawnego przewidywania pogody.

- Stefan
            • vermieter Re: Pogoda w sluzbie klimatu 07.01.23, 12:27
              stefan4 napisał:

.........

idioci nie wiedzą co to jest abstrakcyjne myślenie, oni myślą konkretnie i na wszystko znajdują potwierdzenie w kręgu najbliższej rodziny, np. "a moja ciocia powiedziała, że..."
            • ivergon prognoza GW na 13stycznia spadek o 1C, na NH 07.01.23, 12:58
              stefan4 napisał:

> 1.melord:
              > > znow stefan odwracasz kota ogonem.....Ty wiesz, że za ok. 80 lat ..itd-ni
              > c nie wiem
              >

Stefan to bejbi Joda jeszcze 800 lat pociągnie, obecnie ma dziecinne spostrzeżenia, bo na razie głównie to go żabki i kijanki interesują, żadnej nie przepuści by ją zeżreć, a przynajmniej próbuje.

Po pierwsze klimat to jest albo mokry albo suchy, poza tym klimaty są to pojęcia geograficzne, np. klimat międzyzwrotnikowy średnio o stałych temperaturach. Okaże się 13stego z prognozy 156 godzinnej, czy GW spadnie o 1K, oczywiście na NH, na półkuli północnej, bo na SH czyli południowej tzw. GW nie ma i nie było, obecnie na SH -0.22K.

Z temperatur anomalii by wyglądało, że tzw. GW globalnie spadnie 13stego, do nędznych dziesiętnych wartości, anomalia 0.147K na plus, z powodu napływu na Saharę mas powietrza z Syberii, czyli anomalia na NH spadnie z 1.32K na plus, do ledwie 0.296K na plus, co oczywiste SH musi być na zero lub lekki minus. No ale to tylko prognoza.

Oczywiście okres referencyjny, temperatury średniej, do której się to liczy, to lata 1981-2010.

www.karstenhaustein.com/climate.php#forecast
              • ivergon tempera. GW na 13stycznia spadek o 1C, na NH 14.01.23, 14:24
                ivergon napisał:

>
                > Z temperatur anomalii by wyglądało, że tzw. GW globalnie spadnie 13stego, do nę
                > dznych dziesiętnych wartości, anomalia 0.147K na plus, z powodu napływu na Saha
                > rę mas powietrza z Syberii, czyli anomalia na NH spadnie z 1.32K na plus, do le
                > dwie 0.296K na plus, co oczywiste SH musi być na zero lub lekki minus. No ale t
                > o tylko prognoza.
                >
                > Oczywiście okres referencyjny, temperatury średniej, do której się to liczy, to
                > lata 1981-2010.
                >

Prognoza globalnie na 13stego prawie w punkt, no lokalnie są pewne większe rozbieżności Afryka zimniejsza niż w prognozie, plus 6 godzin jeszcze większy spadek, prognoza 30 godzin plus, to ślizganie się po średniej globalnej z lat 1981-2010.
                W Niemczech była susza no mogła być, Niemcy to tylko 1/1700 Świata.

Ciekawie będzie jak temperatura globalna tąpnie z 1-2C, czy są na to szanse Wulkany bogowie tego świata się aktywizują, pyły i aerozole wulkaniczne stają się zarodkami opadów, Sahel dostał już dużo wody, to blisko Sahary, mamy tam wielkie powodzie, też w Australii itp. Czyli szanse na to są, chyba nawet duże, klimat zimny jest mokry, a ciepły jest suchy.
    • j-k co chcesz ? media wyczuly trend 07.01.23, 15:06
      ze na straszeniu katastrofa klimatyczna mozna zarobic - i zarzynaja te kulawa kobyle - az padnie :)
    • szwampuch58 Re: Pogoda w sluzbie klimatu 14.01.23, 16:47
      Wojna o Lützerath....."interesujaca" podstawa samobojcow zaskoczyla policje
      • szwampuch58 Re: Pogoda w sluzbie klimatu 14.01.23, 16:52
        www.tagesschau.de/inland/luetzerath-raeumung-133.html
    • szczypawka.jadowita Re: Pogoda w sluzbie klimatu 17.01.23, 21:49
      Pogoda "w służbie narodu". Sił progresywnych znaczy się.
    • engine8t Re: Pogoda w sluzbie klimatu 18.01.23, 00:38
      To tak podobnie jak z wplywem mojego humoru na zachwanie zony.

Chodze jednogo dnia usmiechniety..
      - A co ty taki wesoly ostatnio? cos dobrego sie stalo?
      - Nie, nic , ot tak mam dobry humor.
      - O tak?? - pewnie kogos tam masz na boku
      - No nie zartuj.
      - Oj juz ja wiem nie dosc ze masz to jeszcze klamiesz i wypierasz sie?

Albo na drugi dzien
      - co ty taki naburmuszony dzisiaj?
      - jaki tam naburmuszony, nie mam ochoty na smiech
      - powiedz stalo sie cos? Moze to ja cos zrobilam?
      - nie, nic sie nie stalo, ty nic nie zrobilas, ot taki dzien.
      - O nie , juz ja cie znam, cos sie stalo i tym nie dosc ze mi nie ufasz i nie chcesz mowic to jeszcze bezczelnie sie wypierasz i klamiesz.. Ty na pewno kogas masz.

A wiec nie ma dyskusji ja kogos mam i to na kazdym kroku widac przeciez a wypieranie sie to klamanie.
      • 1.melord Re: Pogoda w sluzbie klimatu 19.01.23, 01:25
        wreszcie cieplej po 331 dniach "'chlodu"

www.smh.com.au/national/nsw/sydney-set-to-break-30-degree-mark-before-dangerous-storms-arrive-20230118-p5cdev.html
        • a.jej.rkoniak Re: Pogoda w sluzbie klimatu 19.01.23, 02:12
          to było wczoraj, jeden dzień
          teraz mam za oknem 19 i od północy 5 mm deszczu

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka