Dodaj do ulubionych

Felusiak, engine - piszą o nas

16.06.23, 20:16
Jest tu chyba jeszcze ktoś z Brazylii.

"wielu Polaków ma charakter, że jeśli wracają z emigracji, to wobec wszystkich z tarczą, a nie na tarczy"

weekend.gazeta.pl/weekend/7,177344,29797620,widzisz-im-dalej-pojedziesz-tym-fajniejszych-i-madrzejszych.html#s=BoxWeekSl-1-2
Obserwuj wątek
    • bmc3i Re: Felusiak, engine - piszą o nas 16.06.23, 20:31
      O Felusiaku? Tym nie mającym oporów dopuszczać się zawoalowanych gróźb osobistych na forum?
      To chyba w tej części o bliskiej imigracji.
    • engine8t Re: Felusiak, engine - piszą o nas 16.06.23, 21:57
      Raczej nie o nas chyba. W naszej okolicy Polacy uwazaja sie raczej za Amerykanow Polskiego pochodzenia czy tez urodzonych w Polsce.
      Zwykle to nie ich pierwsze miesce zamieszkania i brak skupisk polnijnych. Wkreceni czy wzenieni w srodowisko.
      Zaadotowali sie w srodowisku - glownie z braku Polonii??, i radza sobie niezle. Nie slysze tez nigdzie o kims kto by planowal powrot do Polski na stale.
    • engine8t Re: Felusiak, engine - piszą o nas 17.06.23, 00:55
      Tak?
      www.youtube.com/watch?v=MSnwibc6fms
    • gosc88 Niedawno moja znajoma poleciala 17.06.23, 01:31
      do Polski (z Kanady), po 30-to paroletnim pobycia w tym kraju. Po wyladowaiu w Polsce zostala zapytana przez kogos ze sluzb granicznych: "Czy pani wraca do Polski na stale" ??

Swiadczy to w/g mnie o tym, ze sporo Polonusow wraca do Polski na stale (mimo wojny na Ukrainie).
      • boomerang Re: Niedawno moja znajoma poleciala 17.06.23, 01:49
        Zapytanie śmierdzącego naftaliną palanta ze służb granicznych o niczym nie świadczy.
        • gosc88 Re: Niedawno moja znajoma poleciala 17.06.23, 02:07
          boomerang napisał:

> Zapytanie śmierdzącego naftaliną palanta ze służb granicznych o niczym nie świa
          > dczy.

hahahaha

A to, ze on byl śmierdzącego naftaliną to ty wiesz ponad wszelka watpliwosc.

hahahaha
      • bmc3i Re: Niedawno moja znajoma poleciala 17.06.23, 02:22
        gosc88 napisał:

> do Polski (z Kanady), po 30-to paroletnim pobycia w tym kraju. Po wyladowaiu w
        > Polsce zostala zapytana przez kogos ze sluzb granicznych: "Czy pani wraca do Po
        > lski na stale" ??
        >
        > Swiadczy to w/g mnie o tym, ze sporo Polonusow wraca do Polski na stale (mimo w
        > ojny na Ukrainie).

Nie, została zapytana ze względów celnych i podatkowych, bo przy powrocie na stałe uprawniona była do zwolnienia z ceł wwozowych, na mienie przesiedleńcze.
        • gosc88 Re: Niedawno moja znajoma poleciala 17.06.23, 02:29
          bmc3i napisał:

> Nie, została zapytana ze względów celnych i podatkowych, bo przy powrocie na st
          > ałe uprawniona była do zwolnienia z ceł wwozowych, na mienie przesiedleńcze.

Czy sugerujesz, ze takie pytanie zadaja kazdemu Polonusowi odwiedzajacemu Polske ?
          • bmc3i Re: Niedawno moja znajoma poleciala 17.06.23, 05:42
            gosc88 napisał:

> bmc3i napisał:
            >
            > > Nie, została zapytana ze względów celnych i podatkowych, bo przy powrocie
            > na st
            > > ałe uprawniona była do zwolnienia z ceł wwozowych, na mienie przesiedleńc
            > ze.
            >
            > Czy sugerujesz, ze takie pytanie zadaja kazdemu Polonusowi odwiedzajacemu Polsk
            > e ?

Bynajmniej. Ja jak latam do Polski, to nikt mnie o to nie pyta. Jakieś okoliczności towarzyszące, musiały go skłonić do zadania takiego pytania.
          • bmc3i Re: Niedawno moja znajoma poleciala 17.06.23, 05:42
            gosc88 napisał:

> bmc3i napisał:
            >
            > > Nie, została zapytana ze względów celnych i podatkowych, bo przy powrocie
            > na st
            > > ałe uprawniona była do zwolnienia z ceł wwozowych, na mienie przesiedleńc
            > ze.

> Czy sugerujesz, ze takie pytanie zadaja kazdemu Polonusowi odwiedzajacemu Polsk
            > e ?

Bynajmniej. Ja jak latam do Polski, to nikt mnie o to nie pyta. Jakieś okoliczności towarzyszące, musiały go skłonić do zadania takiego pytania.
      • engine8t Re: Niedawno moja znajoma poleciala 17.06.23, 04:40
        No bo przeciez Polacy nie maja sie czego bac.
        Polakow sie straszy aby nie protestowali kiedy kraj wydaje horendalne sumy na pomoc Ukrainie.
        • bmc3i Re: Niedawno moja znajoma poleciala 17.06.23, 05:43
          engine8t napisał:

> No bo przeciez Polacy nie maja sie czego bac.
          > Polakow sie straszy aby nie protestowali kiedy kraj wydaje horendalne sumy na p
          > omoc Ukrainie.

A konkretnie kto, i jakimi sposobami Cię straszył?
    • felusiak1 Re: Felusiak, engine - piszą o nas 17.06.23, 18:21
      Z artykułu wynika, ze Bruno ma męża.
    • bmc3i Re: Rego nie moze sluchac zaden przyzwoity 17.06.23, 19:11
      Eee tam, ja proponuję Felusiaka do prawyborów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka