24.08.23, 09:12
Mam nadzieje, ze mi koledzy piszacy n/t Rosji mi wybacza, ze dubluje ich watki. Ale nie sposob spokojnie przelknac zamordowanie Prigozina i 9 innych pasazerow i czlonkow zalogi samolotu. Kierowanie panstwem nie jest domena ulicznikow czy awanturnikow. Sa reguly przekonywania, sa sposoby sprawowania wladzy...a wsiokow udajacych liderow lepiej zeslac na Sybir.

PF
Obserwuj wątek
    • borrrka Przedziwna sprawa 24.08.23, 09:21
      Bo jednocześnie chodzą słuchy, o planowanym powrocie wagnerowców do rassiejuszki (z Białorusi).
    • a.jej.rkoniak Re: Wsioki 24.08.23, 09:26
      uwierzę w śmierć prigożina po drugim nekrologu
      • horpyna4 Re: Wsioki 24.08.23, 12:57
        Podejrzewam, że w tym samolocie nie było ani Prigożina, ani Utkina.
        • szwampuch58 Re: Wsioki 24.08.23, 13:10
          Jakie kozysci by mieli z tego?
          • horpyna4 Re: Wsioki 24.08.23, 13:29
            Po pierwsze, ich "śmierć" miałaby rozwścieczyć wagnerowców do tego stopnia, że ruszyliby na Putina zrobić mu kuku.

A po drugie, sami mieliby możliwość ukrycia się na jakiś czas.
            • szwampuch58 Re: Wsioki 24.08.23, 13:43
              Pierwsze: totalna bzdura
              Drugie:mozliwe....Jak reszta zycia chca spedzic w ukryciu
      • polamek100 Re: Wsioki 26.08.23, 20:06
        Nigdy nie bedzie mozna na 100% uwierzyc poniewaz pozorowane smierci nie sa tam niczym obcym a wszelkie dostene traz i poznje inforacje sa i wyjda w rak rosyjskich sluzb w formie takiej jaka im bedzie pasowac.
        Moza bedzie wierzyc kiedy pokaza cialo i wyniki DNA zrobione przez agencje niezlazne od Rosji.
    • yabbaryt Re: Wsioki 24.08.23, 14:30
      nikt chyba nie wątpi, że za tą śmierć obwiniany będzie Putin i zapewne słusznie. Osobiście wydał Prigożynowi list żelazny. Czyli wychodzi na to, że Putin złamał własne słowo i rządzi już tylko strachem. Ostatnie zasady zostały złamane. Czy to oznacza umocnienie władzy Putina? Pewnie tak. Z drugiej strony likwidacja tego bandyty spowoduje osłąbienie rosyjskich wpływów w Afryce. Wagnerowcy też chyba nie będą juz narzędziem do nacisków na granicy polsko-białoruskiej.
      • jorl11 Re: Wsioki 24.08.23, 18:14
        yabbaryt napisał:

> nikt chyba nie wątpi, że za tą śmierć obwiniany będzie Putin

Oczywiscie ja nie watpie ze bedzie obwiniany Putin.
        Ale nie przez wszystkich, np nie przeze mnie. Ja mam zaufanie do moich, zachodnich, sluzb specjalnych ktore doskonale takie sprawy robia. Nie sa wsioki, duzo place na nich w koncu aby wsiokami nie byli.
        Czy trucie Nawalnego czy Skripala, moi sa w tym doskonali.
        Bo tak sie robi, samemu sie zabija ale mowi sie ze to zrobil ten inny.
        • yabbaryt Re: Wsioki 24.08.23, 21:57
          mylisz się jorlu. rosyjskie służby rozwalają przeciwników tak aby każdy domyślił się, kto to zrobił, ale jednocześnie nie było niepodważalnych dowodów. To daje imidż, że ruskie służby są wszechmocne, okrutne a kara z ich ręki jest nieunikniona.
          Ja uważam że Prigożin został z likwidowany z polecenia Putina. Trochę z powodu zemsty i zastraszenia potencjalnych rebeliantów a po trzecie Prigożin był popularną postacią w ruskim mirze i była możliwość, że wykorzysta ją w celach politycznych.
          • jorl11 Re: Wsioki 26.08.23, 10:56
            yabbaryt napisał:

> mylisz się jorlu. rosyjskie służby rozwalają przeciwników tak aby każdy domyśli
            > ł się, kto to zrobił, ale jednocześnie nie było niepodważalnych dowodów. To da
            > je imidż, że ruskie służby są wszechmocne, okrutne a kara z ich ręki jest nieun
            > ikniona.
            > Ja uważam że Prigożin został z likwidowany z polecenia Putina. Trochę z powodu
            > zemsty i zastraszenia potencjalnych rebeliantów a po trzecie Prigożin był popul
            > arną postacią w ruskim mirze i była możliwość, że wykorzysta ją w celach polity
            > cznych.

Pizdisz tak po polsku yabb.
        • boomerang Re: Wsioki 25.08.23, 00:13
          Dobrze myślisz Jorłow, ruska onuco, jako że twoje myśli pokrywają się z wytycznymi wodza Putina. Wizja własnego mieszkanka na Kremlu jest niewątpliwie kusząca.
          • boavista4 Re: Wsioki 26.08.23, 19:53
            I wy, o których zapomniałem,
            Lub pominąłem was przez litość,
            Albo dlatego, że się bałem,
            Albo, że taka was obfitość,
            I ty, cenzorze, co za wiersz ten
            Zapewne skażesz mnie na ciupę,
            Iżem się stał świntuchów hersztem,
            Całujcie mnie wszyscy w dupę!
    • polamek100 Re: Wsioki 26.08.23, 20:03
      Sa kraje cywilizowane i rzadzone w cywilzowany sposob
      Sa kraje udajace cywilizowane ale rzadzone jak mafia
      A sa tez kraje jak Mafia i udajace ze sa rzadzone przez cywilozowne struktury.

I Rosja jest tym ostatnim.

Mafia na jednego Bosa i on kontroluje wszystko wg wlasnego widzimisie i uzywa wlasnych metod na to aby sie go bali - cena i koszty ludzkie nie maja znaczenia bo ludzi sie go beda bali albo sie beda z niego smiali.
      Kiedys aby ludzi odstraszac od przestpestw robiono publiczne egzekucje. W Rosji aby ludzie nie wazyli sie podniesc reki na Bosa - pokazuje sie im co ich czeka.
    • szwampuch58 Re: Wsioki 28.08.23, 13:45
      Zażądaliśmy od reżimu Łukaszenki natychmiastowego opuszczenia przez Grupę Wagnera Białorusi oraz natychmiastowego opuszczenia strefy przygranicznej przez nielegalnych migrantów - powiedział Mariusz Kamiński. -
    • z_orian_miesgeot Re: Wsioki 28.08.23, 14:05
      polski_francuz napisał:

> Mam nadzieje, ze mi koledzy piszacy n/t Rosji mi wybacza, Kierowanie panstwem nie jest domena ulicznikow czy awanturn
      > ikow. Sa reguly przekonywania, sa sposoby sprawowania wladzy...a wsiokow udajac
      > ych liderow lepiej zeslac na Sybir.
      >
      > PF

O to nie, ale rusticānus, rūsticus oznacza 'wiejski, chłopski'. ruralis - wiejski, potomkowie Ruryka muszą być wieśniakami, tle, że wysyłanie na Sybir to metoda ruska wieśniacka i tak zostałeś rustykalnym wieśniakiem.
      • polski_francuz Re: Wsioki 28.08.23, 16:01
        z_orian_miesgeot napisał:

"...i tak zostałeś rustykalnym wieśniakiem."

Juz dziadek byl zawiadowca stacji w Ponarach na Litwie. Kiedys pewnie zylismy na wsi. Tu mowa jest o uliczniku, ktory zostal liderem...Wsiok jest po polsku epitetem.

PF

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka