a.jej.rkoniak 03.10.23, 12:06 austriacki Madziar dostał Nobla z fizyki do spółki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polski_francuz Re: Epidemia węgierska 03.10.23, 12:42 a.jej.rkoniak napisał(a): " austriacki Madziar dostał Nobla z fizyki do spółki" Troche mnie to austro-wegier zadziwilo. Ale, sprawa jest jasna, jakas mafia wegierska manipuluje nagrody Nobla:) Szefuncio, ty to widzisz i nie grzmisz? PF Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz A to atto! 03.10.23, 12:46 a.jej.rkoniak napisał(a): "...dostał Nobla z fizyki..." BTW o femtosekundach juz czytalem ale o attosekundowych impulsach swiatla czytam po raz pierwszy... PF Odpowiedz Link Zgłoś
a.jej.rkoniak Re: A to atto! 03.10.23, 13:48 lata temu ludziki z PAN (Unipan?) zmajstrowały femtoamperomierz!!! bodaj na poziomie 1A, ale tu mogę się mylić Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: A to atto! 03.10.23, 17:42 a.jej.rkoniak napisał(a): " femtoamperomierz!!! " to juz tylko tysiace elektronow na sekunde. Prawie ze dadza sie policzyc:) PF Odpowiedz Link Zgłoś
1.melord Re: A to atto! 04.10.23, 08:09 kolej na "zeptoamperomierz", czyli jednej tysięcznej attosekundy ,nastepny to yoctosecond i....globalne ocieplenie nam nie grozi ani inna zaraza ,uleczy wszelkie choroby gnebiace swiat jak chocby syf i malarie. Wszelkie swiatowe zatargi i konflikty zbrojne zatrzyma w yoctosekundzie. Odpowiedz Link Zgłoś
oktavian_pl Re: Epidemia węgierska 03.10.23, 14:20 de.wikipedia.org/wiki/Ferenc_Krausz Od 2003 roku jest dyrektorem Instytutu Optyki Kwantowej Maxa Plancka w Garching. W 2004 roku objął także katedrę fizyki eksperymentalnej na Uniwersytecie Ludwiga Maximiliana w Monachium. Jest współzałożycielem i jednym z dwóch prelegentów Cluster of Excellence Monachium-Centre for Advanced Photonics (MAP), który powstał w 2006 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Epidemia węgierska 03.10.23, 16:01 Napisano w sanskrycie, języku Arjów, że najmniejsza niepodzielna porcja czasu nazywa się kszana. Buddyści określali ją jako przerwa między dwoma myślami. Kiedy Kartezjusz twierdził "myślę więc jestem", buddyjscy mnisi oponowali "jestem kiedy przestaję myśleć". Współczesny guru wyliczył że 1 kszana = 0.379957461406 ×10^−16 sec. Tymczasem attosekunda to 10^-18 sec. Stąd 1 kszana = około 38 attosekund. Odpowiedz Link Zgłoś