Dodaj do ulubionych

Happy Thanksgiving

28.11.24, 18:18
Wszystkim forumowym Amerykanom życzę smacznego indyka.
Obserwuj wątek
    • boavista4 Re: Happy Thanksgiving 28.11.24, 18:40
      To nie Mayflower przywiozła pierwszych osadnikow na teren USA, To byli prawie 100 lat wczesniej Hiszpanie z Juan Ponce de Leon, ktorzy zakotwiczyli statek u brzegow Florydy i ta amerykanska kolonia rozciagala sie od Nowej szkocji az po Teksas i trwala az do poczatku XIX wieku,

De León słyszał od Indian Taino, jakoby na mitycznej wyspie Bimini istniało źródło wiecznej młodości[1][2]. Zwykło się mówić, że de León uwierzył w legendę o Fontannie Młodości, w związku z czym zorganizował wyprawę na północ. Najprawdopodobniej jednak interesowało go przede wszystkim złoto oraz podbój nowych terytoriów. Niewielka flotylla udała się na północ w roku 1513. Po krótkiej żegludze de León odnalazł ląd. Wybrzeża dostrzeżono 27 marca[4], a nowo odkryty ląd nazwano Florydą w uznaniu dla zielonego krajobrazu tej ziemi, ale też dlatego, że był to okres Wielkanocy, który Hiszpanie nazywali Pascua Florida ,
      Ponierwaz historie podaje sie nam w wydaniu anglosaskim, posluchajcie co mowi amerrykanska publiczna telewizja, To jest bardziej obiektywne,
      www.youtube.com/watch?v=x_recFnLBgo&t=2033s
    • engine8t Re: Happy Thanksgiving 28.11.24, 20:44
      Same to you and family..

Co rok mowiimy ze mamy bardzo wiele rzeczy za ktore mozemy i powinnismy dziekowac.

My bedziemy w tym roku mowic "What we are thankful for " a biedne lewactwo bedzie pewnie wyliczac wszytko "what they are hateful for" ? LOL
    • boomerang Re: Happy Thanksgiving 28.11.24, 23:27
      Wciąż zapominam skąd się wzięło to święto, które mnie co roku zaskakuje, co wcale nie jest Happy. Znów zajęło mi sporą chwilę zanim wykoncypowałem dlaczego indeksy giełdowe na Wall Street stanęły w miejscu.
      • engine8t Re: Happy Thanksgiving 29.11.24, 00:20
        boomerang napisał:

> Wciąż zapominam skąd się wzięło to święto, które mnie co roku zaskakuje, co wca
        > le nie jest Happy. Znów zajęło mi sporą chwilę zanim wykoncypowałem dlaczego in
        > deksy giełdowe na Wall Street stanęły w miejscu.

Nie wazne skad sie wzielo - wazne ze jest okazja aby sie na chwile zatrzymac, spotkac z przyjaciolmi , zastanowic, powspominac i dziekowac za wszystko co tu mamy bo to Swieto rodzinne i uniwersalne ktore nie ma granic narodowych, socjalnych religijnych etc.
        A chyba jest za co.
    • felusiak1 Re: Happy Thanksgiving 28.11.24, 23:35
      Dziękuję.
      W tym roku żremy schab bo nikt nie chce żreć indyka.
      • engine8t Re: Happy Thanksgiving 29.11.24, 00:16
        felusiak1 napisał:

> Dziękuję.
        > W tym roku żremy schab bo nikt nie chce żreć indyka.
        >

Tez mowie ze pierwsi pielgrzymi jedli indyka bo jeszcze bydla na steki nie wyhodowali... :)
        Dobrze ze indianie nie celebruja i nie robia tego co robili z tymi pielgrzymami
        • petronella.kozlowska Re: Happy Thanksgiving 29.11.24, 02:14
          engine8t napisał:

A co pili?
    • senioryta13 Re: Happy Thanksgiving 29.11.24, 12:21
      malkontent6 napisał:

> Wszystkim forumowym Amerykanom życzę smacznego indyka.

Nawzajem, w polowie juz zjedzony.
      • boavista4 Re: Happy Thanksgiving 29.11.24, 16:27
        Otwarlem dzis wiadomosci na MSN i jak zwykle, te zaklamane media klamia jak najete , Prazcuiez wiemy ze Ukraina zwycieza kazdego dnia o tym donosily wszystkie wiarogodne media i nasi umilowani przywodcy . Tymczasem MSN zdradza zasdady przyzwoitosci i dzis donosi:

The end is coming for Zelenskyy
        www.msn.com/en-us/news/world/the-end-is-coming-for-zelenskyy/ar-AA1uYJNC?ocid=msedgntp&pc=HCTS&cvid=27519295a31b475092bcb94fbe26339c&ei=8
        • hadrian_pl Re: Happy Thanksgiving 29.11.24, 17:04
          Bardzo optymistyczny artykul.Putin świętuje „inteligentnego” Trumpa – i mówi o zakończeniu wojny na Ukrainie
          www.msn.com/de-de/nachrichten/politik/putin-feiert-intelligenten-trump-und-spricht-%C3%BCber-ende-des-ukraine-kriegs/ar-AA1uYzMQ?ocid=winp1taskbar&cvid=c643392c01304fb699916ac01d5ef021&ei=43
    • engine8t Trump shows at Biden's Thanksgiving dinner 29.11.24, 23:54
      youtu.be/AWOg8CFXsGw

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka