Dodaj do ulubionych

KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR

IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 01.08.02, 21:02
Ciekawe kto projektuje nowe Renault.
Musicie przyznać, że to wyjątkowe szkardy
- vel satis, aventime , a teraz megane ...
wszystko na jedno kopyto, nie wiadomo co to w ogole
jest - miniwan, auto użytkowe, eksperyment ? ... gdzie sie
podziała klasyczna, ponadczasowa elegancja ?

Wczesniej podliftowali stare clio dajac mu szkardną
"mordkę".
Laguna ostatnio jako taki wyglądający samochód
Renault tez wygląda gorzej niz poprzednik (z wyjątkiem
kombi). Przód dziwolagowaty.
No i jeszcze ta glupawa karta ...

Kto wymysla te francuskie dziwactwa ?

W połaczaniu z tradycyjnie mierną jakością nie
wróży to najlepiej żabojadom.
Obserwuj wątek
    • jg.lint Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR 01.08.02, 22:19
      Megane II to jakiś wytwór chorej wyobraźni
    • Gość: re re re re re Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: 217.153.117.* 01.08.02, 22:26
      Szczerze to porzód i bok ma spoko ale ten tył to juz jest porażka tak zepsuć
      samochód!Tak samo jak Opel zepsół Vectre ,ta 2 to był najbardziej udany
      egzemplarz długo by wymieniać.W dodatku na całym świecie robi sie jakieś
      samochody kwadratowe jakiś głupawy styl.Nowa Mazda 6 jest spoko ma to w sobie
      coś i nie jest bardzo kwadratowa i tak powinny wyglądać samochody a nie
      kwadraty! takie jest moje zdanie!
      • Gość: Milos Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: 62.233.165.* 01.08.02, 23:29
        Zgadzam się, nowa Mazda 6 jest po prostu przepiękna. Nie widzę rywala w klasie
        średniej pod względem designu.
      • Gość: Milos Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: 62.233.165.* 01.08.02, 23:36
        Aha, a z Renault, chociaż nie lubię tej marki, to bardzo mi się podoba design
        Avantime'a. Vel Satis to koszmar, Laguna brzydka, nowe Megane bardzo dziwne.
        Thalia to absolutne brzydactwo, jeden z najbrzydszych samochodów poza Multiplą,
        która jest bezkonkurencyjna. Clio i Twingo też brzydkie. Także jest piękny
        Avantime i reszta koszmarna. A mówią, że Francuzi i Włosi projektują piękne
        auta, a Japończycy nudne i brzydkie. Według mnie jest dokładnie na odwrót, a
        Japończycy jako jedni z ostatnich dochowują reguł klasycznego piękna i
        elegancji.
        • Gość: hevelius Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 02.08.02, 00:18
          uuu widze ze sa z was wyrafinowani krytycy :-/ , jesli tak to czemu wy
          nieprojektujecie tych samochodow, upieracie sie przy "starej-klasycznej" linii
          a swiat idzie na przod i takich "klasycznych" linii bylo juz kilka i za kazdym
          razem gdy byla ona zmieniana ludzie tak samo marudzili jak wy, jednym sie to
          podoba a innym nie, taki jest swiat , naprawde nieda sie wszystkim dogodzic i
          musicie sie pogodzic z tym ze samochody beda coraz bardziej "kwadratowe" z
          wielkimi ksenonowymi reflektorami itd. itd. a co do nowych wloskich i
          francuskich aut to np. fiat stilo w wersji 3-drzwiowej jest wedlug mnie
          zayebysty :)
          • Gość: Milos Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: 62.233.165.* 02.08.02, 00:37
            Zauważ, że stara klasyczna linia nigdy nie wychodzi z mody. Auta wyższych klas,
            nieco bardziej prestiżowe niż gówniany Fiat STilo zachowują tę elegancję.
            Jaguar, Volvo, Lexus, BMW, Mercedes, Audi A8, Camry, Maxima itd. itp. to są
            włśnie te wzory elegancji. Natomiast mody w przypadku aut popularnych zmieniają
            się ciągle, co w połączeniu z agresywną reklamą skierowaną do maluczkich daje
            efekt w postaci masowej sprzedaży. Po 2-3 latach takie przeprojektowane
            designerskie auto nie podoba się już nikomu, bo się znudziło, bo moda się
            zmieniła. Spójrz na Alfę, która 3-4 lata temu powalała designem. Dziś pies z
            kulawą nogą się za nią nie obejrzy, a ja wręcz się odwracam z niesmakiem na jej
            widok. Jeśli chcesz to goń za trendem w modzie, motoryzacji, muzyce i czym tam
            chcesz. Ja wolę klasykę, która zawsze będzie aktualna i nigdy się nie znudzi. A
            minivan do limuzyny zawsze będzie się miał tak jak dres do garnituru.
            • Gość: Sławek Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: *.aries.com.pl 02.08.02, 09:43
              Gość portalu: Milos napisał(a):

Prosze jaki burżuj,światowiec i znawca się znalazł...

/gówniany Fiat STilo\
              co w połączeniu z agresywną reklamą skierowaną do /maluczkich\ daje
              > efekt w postaci masowej sprzedaży. Spójrz na Alfę, która 3-4 lata temu
              powalała designem. Dziś pies z
              > kulawą nogą się za nią nie obejrzy, a ja wręcz się odwracam z niesmakiem na
              jej
              >
              > widok> minivan do limuzyny zawsze będzie się miał tak jak dres do garnituru.
            • Gość: Sławek Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: *.aries.com.pl 02.08.02, 09:52

/gówniany Fiat STilo\
              jej
              >
            • Gość: Sławek Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: *.aries.com.pl 02.08.02, 09:53

/gówniany Fiat STilo\
              jej
              >
              • Gość: Milos Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: 62.233.165.* 02.08.02, 20:59
                Ile razy jeszcze to napiszesz ? Nie potrzeba być burżujem, wystarczy odrobina
                gustu i smaku.
                Pozdr
                • Gość: Sławek Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: *.aries.com.pl 02.08.02, 21:35

Podziwiam twój gust i smak zwłaszcza słowo "gówniany" i "maluczkich"

p.s.miałem problemy z wysłaniem posta stąd 3x

> Ile razy jeszcze to napiszesz ? Nie potrzeba być burżujem, wystarczy odrobina
                  > gustu i smaku.
                  > Pozdr
                  • Gość: Milos Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: 62.233.165.* 02.08.02, 21:40
                    Jakoś pisząc o Fiacie to jedyne słowo, które automatycznie przychodzi mi na
                    myśl. A co do maluczkich, to chyba nie czujesz się obrażony ?
                    Zresztą, co ja się tłumaczę...
                    • Gość: Sławek Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: *.aries.com.pl 02.08.02, 21:55

Zajebiste poczucie estetyki uzależnione nie od wyglądu produktu lecz od jakichś
                      dziwacznych uprzedzeń -gratuluje!
                      Nie nie czuje się obrażony ale zastanawiam się za koga ty się uważasz obrażając
                      innych?
                      Zresztą,co ja będę z toba gadał...

> Jakoś pisząc o Fiacie to jedyne słowo, które automatycznie przychodzi mi na
                      > myśl. A co do maluczkich, to chyba nie czujesz się obrażony ?
                      > Zresztą, co ja się tłumaczę...
            • Gość: paweł Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: *.net.external.hp.com 02.08.02, 10:42
              > Spójrz na Alfę, która 3-4 lata temu powalała designem. Dziś pies z
              > kulawą nogą się za nią nie obejrzy, a ja wręcz się odwracam z niesmakiem na >
              > widok.

No tu to chyba trochę przecholowałeś. Nic bardziej klasycznego, oczywiście w
              nowoczesnej aranżacji, obecnie się nie produkuje. Mam oczywiście na myśli alfę
              156 i 147. Uważam, że nadal oba modele powalają designem, a zdanie dowolnego
              psa (nawet kulawego) jest raczej mało istotne.
              Oczywiście oprócz widokiem, alfy powalają również awaryjnością.
              • Gość: Milos Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: 62.233.165.* 02.08.02, 21:03
                No coś ty, moim zdaniem to tylko kolejny designerski popis Włochów, ale klasyki
                w nim nie ma. Jest za dużo agresji w tej stylizacji, a mówiąc o klasyce mam na
                myśli spokojną elegancję.
                Pozdr.
            • Gość: rysiu Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: *.oceanic.domain / 192.168.2.* 02.08.02, 13:42
              Francuskie autka są super , nowa meganka trochę dyskusyjna ale
              przynajmniej jest o czym pogadać. Nie rozumiem jednak jak można lubić
              Avantime i jednocześnie twierdzić ,że Vel Satis i nowa Megane to
              szkaradztwa. Przecież te auta są rozwinięciem koncepcji Avantime i widać
              to jak na dłoni - gruba gustowa niekonsekwencja. Ale jeśli autorowi
              podobała się Alfa ( zapewne 156) a teraz nie może na nią patrzeć to
              właściwie czego się spodziewać. Auta klasy wyższej luksusowej są
              klasyczne z prozaicznego powodu , co by nie mówić ,najczęściej stać
              jest na nie osoby , które już coś w życiu zawodowym osiągnęły a co za
              tym idzie mają swoje lata .Auta te są wyznancznikiem prestiżu i mówią
              o swoim właścicielu ,że jest osobą godną zaufania ,
              przewidywalną ,zrównoważoną itd.itp. Auta klasy średniej i niższej są
              adresowane do po prostu młodszej klienteli ,otwartej na nowości, która
              ma po prostu inne gusta i potrzeby. Weźcie też pod uwagę ,że
              projektanci zakładają , że tego rodzaju auta będą często drugim
              samochodem w rodzinie a nie podstawowym środkiem transportu jak to
              ma miejsce w naszym kraju. Więc jeśli ktoś juz posiada nobliwe auto ,
              to kupi sobie dziwne Megane dla żony ,syna , córki a jak starczy mu
              fantazji i gotówki to jescze Vel Satisa ,od tak z ciekawości.
              • Gość: Krzysiek O gustach .. IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.02, 13:46
                się nie dyskutuje. Można się Megane II czepiać np. za silniki z poprzedniego
                modelu ale nia za wygląd.
              • Gość: Milos Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: 62.233.165.* 02.08.02, 21:13
                Nie rozumiesz jak może się komuś bardzo podobać Avantime i zupełnie nie podobać
                Vel Satis ? Hm, myślę że to dość proste, ale mogę ci wytłumaczyć. Po prostu
                jakaś koncepcja czasem wychodzi, a czasem nie. Avantime im wyszedł, Vel Satis
                zdecydowanie nie. Ma okropny kwadratowy przód, dziwaczny tył, no i zupełnie nie
                pasuje do swojej klasy. Avantime, jak chyba wiezs należy do nieco innego
                segmentu, co też nie jest bez znaczenia. Na tej samej zasadzie podoba mi się
                Focus (wciąż), a nie podoba mi się Mondeo i Fiesta. I co, zabijesz mnie, bo to
                ta sama koncepcja. Pomyśl trochę.
                A co do Alfy 156, to mój ojciec kiedyś kupił tego niewypała. Kompletna porażka.
                Ale wracając do tematu, jak go oglądaliśmy w salonie przed kupnem, to wydawał
                mi się piękny. Po roku patrzenia na niego tak mi się opatrzył, że zupełnie mi
                się przestał podobać. Tak jest zawsze z autami zbyt przeprojektowanymi.
                Zupełnie inaczej jest z Japończykami. Na ulicy wyglądają zwykle jak szare
                myszki, ale gdybyś miał kiedyś przyjemnność stać się właścicielem Japsa to byś
                zrozumiał, że są to auta, które nie nu8dzą się właścicielowi i każdego dnia
                podobają mu się bardziej. Ja na swoją Toykę każdego dnia, tak jak i na
                poprzednią patrzę z rosnącą sympatią.
                Pozdr
        • Gość: Burza Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: *.gov.pl 02.08.02, 08:57

A mówią, że Francuzi i Włosi projektują piękne
          > auta, a Japończycy nudne i brzydkie. Według mnie jest dokładnie na odwrót, a
          > Japończycy jako jedni z ostatnich dochowują reguł klasycznego piękna i
          > elegancji.

A na ścianę jelenia na rykowisku !
          • Gość: Milos Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: 62.233.165.* 02.08.02, 21:34
            Gość portalu: Burza napisał(a):

> Gość portalu: Milos napisał(a):
            >
            > A mówią, że Francuzi i Włosi projektują piękne
            > > auta, a Japończycy nudne i brzydkie. Według mnie jest dokładnie na odwrót,
            > a
            > > Japończycy jako jedni z ostatnich dochowują reguł klasycznego piękna i
            > > elegancji.
            >
            > A na ścianę jelenia na rykowisku !

ATWG to o co ci chodzi ?
    • Gość: zs Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: 212.160.128.* 02.08.02, 08:11
      Gość portalu: maciek napisał(a):

> Ciekawe kto projektuje nowe Renault.
      > Musicie przyznać, że to wyjątkowe szkardy
      > - vel satis, aventime , a teraz megane ...
      > wszystko na jedno kopyto, nie wiadomo co to w ogole
      > jest - miniwan, auto użytkowe, eksperyment ? ... gdzie sie
      > podziała klasyczna, ponadczasowa elegancja ?
      >
      > Wczesniej podliftowali stare clio dajac mu szkardną
      > "mordkę".
      > Laguna ostatnio jako taki wyglądający samochód
      > Renault tez wygląda gorzej niz poprzednik (z wyjątkiem
      > kombi). Przód dziwolagowaty.
      > No i jeszcze ta glupawa karta ...
      >
      > Kto wymysla te francuskie dziwactwa ?
      >
      > W połaczaniu z tradycyjnie mierną jakością nie
      > wróży to najlepiej żabojadom.
      Bardzo"twórcze"są takie wypowiedzi o gustach poparte "gruntownym "znawstwem
      tematu z zakresu projektowania form użytkowych.Zważ,że w gospodarce rynkowej
      w jakiej ty też egzystujesz lub będziesz poważne firmy duże pieniądze na nowe
      produkty i ich przygotowanie wydają po gruntownym przemyśleniu i zrobieniu
      odp.symulacji ekonomicznych.Żaden czlowiek o zdrowych zmysłach nie zaakceptuje
      projektu Megane II za kilkaset milionów EURO nie mając ku temu podstaw,że towar
      będzie się dobrze sprzedawał/a sprzedawał się będzie b.dobrze tak jak cała gama
      Renault w coraz to większej ilości krajów,czy tego chcą czy nie "fachowcy"od
      francuskiej motoryzacji na tym forum .Mogą sobie tylko poujadac najlepiej o
      kształtach,bo tu każdy coś jest w stanie bąknąć/.
      W celu dokładniejszego zobaczenia Megana II polecam sierpniowy numer AUTO-MOTO
      action i porównania /zaskakującego/kształtów i wymiarów 307 i Renault.
      Co do karty.Po kilku dniach uzytkowania karty zapomina sie ,że auto można
      odpalić czymś takim jak kluczyk/a tak na marginesie dlaczego ktoś wymyslił do
      uruchamiania wlaśnie kluczyk-dziwne./
      Pozdr

• Gość: mikis Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: *.mos.gov.pl / 194.181.155.* 02.08.02, 11:59
        Gość portalu: zs napisał(a):

> Bardzo"twórcze"są takie wypowiedzi o gustach poparte "gruntownym "znawstwem
        > tematu z zakresu projektowania form użytkowych.Zważ,że w gospodarce rynkowej
        > w jakiej ty też egzystujesz lub będziesz poważne firmy duże pieniądze na nowe
        > produkty i ich przygotowanie wydają po gruntownym przemyśleniu i zrobieniu
        > odp.symulacji ekonomicznych.Żaden czlowiek o zdrowych zmysłach nie
        zaakceptuje
        > projektu Megane II za kilkaset milionów EURO nie mając ku temu podstaw,że
        towar
        >
        > będzie się dobrze sprzedawał/a sprzedawał się będzie b.dobrze tak jak cała
        gama
        >
        > Renault w coraz to większej ilości krajów,czy tego chcą czy nie "fachowcy"od
        > francuskiej motoryzacji na tym forum .Mogą sobie tylko poujadac najlepiej o
        > kształtach,bo tu każdy coś jest w stanie bąknąć/.

oby się tylko ci spece od marketingu nie przeliczyli. czym innym jest robić
        badania rynku pokazując ludziom projekty i pytając czy im sie nowa linia
        nadwozia podoba (prawie każdy powie że zaj..sta, odlotowa, porą..ana - bo nikt
        nie przejdzie obojętnie obok czegoś takigo, to fakt), ale czym innym jest
        znaleźć nabywców chcących wyłozyć na to "cudo" dzisiątki tysięcy...
        Mój kumpel zachwyca się tym autem, że śliczne, że nowoczesne, że oryginalne (ma
        zamiar pod koniec roku kupić samochód), więc byłem pewien, że kupi M2, ale jak
        mu to poweidziałem to zaprzeczył. Stwierdził że auto super, ale kupuje na parę
        lat, dla siebie i dla rodziny, a jak sie wydaje kupę szmalu to nie czas na
        eksperymenty i ryzyko tylko klasyka i sprawdzony wybór więc kupi japończyka.
        Myślę że wiekszość postąpi podobnie-będą się zachwycać, ale portfele otworzą u
        innych...
        pozdr
    • Gość: zs Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: 212.160.128.* 02.08.02, 08:13
      Gość portalu: maciek napisał(a):

> Ciekawe kto projektuje nowe Renault.
      > Musicie przyznać, że to wyjątkowe szkardy
      > - vel satis, aventime , a teraz megane ...
      > wszystko na jedno kopyto, nie wiadomo co to w ogole
      > jest - miniwan, auto użytkowe, eksperyment ? ... gdzie sie
      > podziała klasyczna, ponadczasowa elegancja ?
      >
      > Wczesniej podliftowali stare clio dajac mu szkardną
      > "mordkę".
      > Laguna ostatnio jako taki wyglądający samochód
      > Renault tez wygląda gorzej niz poprzednik (z wyjątkiem
      > kombi). Przód dziwolagowaty.
      > No i jeszcze ta glupawa karta ...
      >
      > Kto wymysla te francuskie dziwactwa ?
      >
      > W połaczaniu z tradycyjnie mierną jakością nie
      > wróży to najlepiej żabojadom.
      Bardzo"twórcze"są takie wypowiedzi o gustach poparte "gruntownym "znawstwem
      tematu z zakresu projektowania form użytkowych.Zważ,że w gospodarce rynkowej
      w jakiej ty też egzystujesz lub będziesz poważne firmy duże pieniądze na nowe
      produkty i ich przygotowanie wydają po gruntownym przemyśleniu i zrobieniu
      odp.symulacji ekonomicznych.Żaden czlowiek o zdrowych zmysłach nie zaakceptuje
      projektu Megane II za kilkaset milionów EURO nie mając ku temu podstaw,że towar
      będzie się dobrze sprzedawał/a sprzedawał się będzie b.dobrze tak jak cała gama
      Renault w coraz to większej ilości krajów,czy tego chcą czy nie "fachowcy"od
      francuskiej motoryzacji na tym forum .Mogą sobie tylko poujadac najlepiej o
      kształtach,bo tu każdy coś jest w stanie bąknąć/.
      W celu dokładniejszego zobaczenia Megana II polecam sierpniowy numer AUTO-MOTO
      action i porównania /zaskakującego/kształtów i wymiarów 307 i Renault.
      Co do karty.Po kilku dniach uzytkowania karty zapomina sie ,że auto można
      odpalić czymś takim jak kluczyk/a tak na marginesie dlaczego ktoś wymyslił do
      uruchamiania wlaśnie kluczyk-dziwne./
      Pozdr

• Gość: Sławek Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: *.aries.com.pl 02.08.02, 09:35
        Gość portalu: zs napisał(a):

A widziałeś 100 lat temu karte magnetyczną?

a tak na marginesie dlaczego ktoś wymyslił do
        > uruchamiania wlaśnie kluczyk-dziwne./
        > Pozdr
        >
        >
        • Gość: Michal Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: *.telia.com 02.08.02, 10:36
          Pytasz kto projektuje nowe Renault?
          Odpowiadam krotko i zwiezle......Francuscy inzynierowie,ktorzy maja swietne
          pomysly w miedzyczasie popijajac najlepszy koniak.Kiedy jeszcze brakuje
          ostatniego wykonczenia konstrukcji,juz ledwo na oczy widzac, podejmuja wspolna
          decyzje zaspawac.
          • Gość: johndoe Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: *.tlsa.pl 02.08.02, 12:44
            nie to jest ladne co jest ladne, tylko to co sie komu podoba.
            mnie tez sie nie podoba /konserwatysta ze mnie, hehe/.
            twingo tez mi sie nie podobalo i nadal nie podoba. cinquecento po kilku tygodniach zaczelo mi sie podobac, multipla tez mnie juz nie razi i zaczynam dostrzegac, ze jest niczego sobie /oczywiscie dla kogos kto potrzebuje auta o takim charakterze/. jka sie przesiadalem z golfa 3 na 4 to wydawalo mi sie ze 4 jest brzydsza, teraz juz oczywiscie nie. po kliku miesiacach gusta nam sie zmienia a wtedy zobaczymy. zadaniem projektantow jest stworzyc cos co bedzie sie prezentowac dobrze wsrod innych towarow z tego samego asrtymentu. linia, ktora ford zapoczatkowal mondeo 2 nie przyjela sie, ale po focusie powstalo kilkanascie samochodow focusopodobnych i tutaj ogromny plus dla forda, moze francuzi licza na to samo. jako konserwatysta liczee, ze skonczy sie to jak z mondeo 2:)
            ps. i tak kupilbym s60 /T5/, gdyby finanse pozwolily.
            ps. stilo 3d jest faktycznie niezle, tylko plastiki swiatel tylnych /ale to nie tylko fiat/ przypominaj mi samochodziki na kabelku, ktorymi bawilem si w mlodosci:) /taki nialy przezroczysty plastik, tez macie takie wrazenie?/
      • Gość: maciek Jakie to Renault "mądre" .. A inni głupole ... IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 02.08.02, 20:55
        Ktoś tu wypisywał, że skoto tyle
        mln EUR wydano na te dziwaczne projekty
        to nie bez kozery ...

A zatem inni (niemcy, jappończycy)to
        widać zdaniem tego "inteligenta"
        jołopy bo dalej projektują klasyczne
        eleganckie limuzyny zamiast
        dresiarskich miniwanów.

A moze np mazda czy bmw wydają inne
        EUR na swoje projekty ?

Prawda jest taka, że jak się nie ma
        jakosci, własnego stylu to chce się
        skusić naiwaniaków na oryginalność
        ... bo cóż pozostaje ?
        Zawsze w końcu jakiś dres się trafi ...

• Gość: Ryszard Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: *.abo.wanadoo.fr 02.08.02, 15:23
      Ciekawy temat. sam sie zastanawiam nad logika renault i dochodze do kilku
      wnioskow. Renault nie ma, a na 100 % nie mialo "rozpozawalnego" znaku, ksztaltu
      tak jak bm, skoda czy merc. Juz od wielu lat wszystlie renowki 12/21/ megane/
      25/safrane za kazdym liftingiem dostawaly nowa atrape. Kliniczny przypadek to
      clio, gdzie udziwniono przod ostatnio bo chyba byli zdesperowani sukcesem 206 i
      nowej linii peugeota. Szczytem designu jest nowa laguna. Co dalej? Ano
      wymyslono powrot do lat 30 tych z tym barokowym tylem velsatisa i
      postanowiono , ze megane bedzie podobny, potem espace i clio. Sprawa z
      avantimem jest powazna gdyz sprzedano tego czolgu cos ok 1,5 tys i tak naprawde
      jest to widok niezbyt przyjemny dla oka. Syslwetka ciezka, masywna, ogromniaste
      drzwi (cholernie praktyczne he he) Tu chyba straca pieniadze. raczej na pewno
      gdyz mieli rok opoznienia w premierze i dwa modele sie znalazly na raz na
      rynku. message marketingowy do kitu. Osobiscie jednak do velsatisa jakos sie
      przyzwyczailem i nawet jestem za. Dlaczego taki zamet? A no dlatego , ze R chce
      byc kreatorem samochodu, nie zwyklym producentem pod ustalone gusta. Maja
      ambicje te gusta ksztaltowac. Na drugim, skrajnym biegunie znajduje sie toyota
      z lexusem. rozebrali mesia, podumali z 4 lata i robia swoja kopie, nawet lmpy
      te same.Kopisci. Inne maximy, duze daewoo, nawet nowa mazda 6 to komputerowo
      powyciagane fajne pomysly z roznych samochodow i zlepek eklektyczny, stateczny
      i nie drazniacy.... Ot i cala filozofia! R.
      • Gość: Milos Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: 62.233.165.* 02.08.02, 21:32
        Gość portalu: Ryszard napisał(a):

> Ciekawy temat. sam sie zastanawiam nad logika renault i dochodze do kilku
        > wnioskow. Renault nie ma, a na 100 % nie mialo "rozpozawalnego" znaku,
        ksztaltu
        >
        > tak jak bm, skoda czy merc.

Z tą Skodą to taki żart, no nie ??? Bo nie do końca chyba łapię... Aha, już
        wiem, ale ja jestem niedomyślny - jesteś szczęsliwym właścicielem tego
        wspaniałego autka :)))

Na drugim, skrajnym biegunie znajduje sie toyota
        > z lexusem. rozebrali mesia, podumali z 4 lata i robia swoja kopie, nawet lmpy
        > te same.Kopisci. Inne maximy, duze daewoo, nawet nowa mazda 6 to komputerowo
        > powyciagane fajne pomysly z roznych samochodow i zlepek eklektyczny,
        stateczny
        > i nie drazniacy.... Ot i cala filozofia! R.

Słuchaj, twoja wiedza na temat Toyki i Lexa jest powalająca. Oświeć mnie, skąd
        wytrzasnąłeś te brednie ? Zresztą żeby skopiować design, chyba nie trzeba
        samochodu rozbierać :))) Na marginesie, Michał kiedyś pisał w którymś z postów,
        iż Volvo zakupiło ze 100 Lexów i rozebrało je na części + mordercze katowanie
        tych aut, żeby dowiedzieć się jak oni robią to co robią.
        No i to postawienie, tak jakby to było oczywiste Deu obok Maximy. No comments.
        Ty chyba nie widziałeś Maximy.
        • Gość: Ryszard Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: *.abo.wanadoo.fr 02.08.02, 23:12
          Nie jezdze skoda, to raz. po drugie skoda jest rozpoznawalna po
          charakterystycznym grilu. jest to fakt. Nie pisalem juz o tym, ze jest
          rozpoznawalna jako klon VW - bo jest. Co do reszty twoich uwag: japsy naprawde
          rozebrali mercedesa (wszyscy to robia, a znam nawet firme, ktora to robi
          profesjonalnie na zamowienia). Faktem jest , ze lexus z tylu i przodu, nawet z
          boku to jest kopia MB. Cala prasa swiatowa o tym pisala i czasem pisuje. Dziwie
          sie ze polskojezyczne bildy samochodowe czy jak sie te gazetki nazywaja tego
          nie napisaly a ty sam nie widzisz. Celowo nie pisalem o jakosci. Gdybym to
          robil nie zestawial bym koreanca z toyka czy innym japoncem. Mam zreszta do
          Toyoty najglebszy szacunek za jakosc. Zaczynam miec tez ciutek za forme (nowa
          corolla). Chcialem tylko powiedziec, ze tak sie dziwnie sklada , ze wschod
          daleki robi samochody niezbyt rewolucyjne w formie: ma sie podobac na
          wszystkich kontynentach, starym i mlodym i nikogo nie draznic. Przez to dlugo
          przegrywali z Europa, az wzieli sobie stylistow europejskich. I to jest
          roznica z Renault. Swwoja droga, szkoda, ze europejczycy (niektorzy) nie
          szukaja sobie szefow jakosci w Japonii. Jasne teraz czy mam dalej uprawiac te
          lopatologie? pozdr. R
          • Gość: Milos Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: 62.233.165.* 02.08.02, 23:38
            Gość portalu: Ryszard napisał(a):

> Nie jezdze skoda, to raz. po drugie skoda jest rozpoznawalna po
            > charakterystycznym grilu. jest to fakt. Nie pisalem juz o tym, ze jest
            > rozpoznawalna jako klon VW - bo jest. Co do reszty twoich uwag: japsy
            naprawde
            > rozebrali mercedesa (wszyscy to robia, a znam nawet firme, ktora to robi
            > profesjonalnie na zamowienia). Faktem jest , ze lexus z tylu i przodu, nawet
            z
            > boku to jest kopia MB. Cala prasa swiatowa o tym pisala i czasem pisuje.
            Dziwie
            >
            > sie ze polskojezyczne bildy samochodowe czy jak sie te gazetki nazywaja tego
            > nie napisaly a ty sam nie widzisz. Celowo nie pisalem o jakosci. Gdybym to
            > robil nie zestawial bym koreanca z toyka czy innym japoncem. Mam zreszta do
            > Toyoty najglebszy szacunek za jakosc. Zaczynam miec tez ciutek za forme (nowa
            > corolla). Chcialem tylko powiedziec, ze tak sie dziwnie sklada , ze wschod
            > daleki robi samochody niezbyt rewolucyjne w formie: ma sie podobac na
            > wszystkich kontynentach, starym i mlodym i nikogo nie draznic. Przez to dlugo
            > przegrywali z Europa, az wzieli sobie stylistow europejskich. I to jest
            > roznica z Renault. Swwoja droga, szkoda, ze europejczycy (niektorzy) nie
            > szukaja sobie szefow jakosci w Japonii. Jasne teraz czy mam dalej uprawiac te
            > lopatologie? pozdr. R

Tak, teraz ująłeś to znacznie lepiej.
            Jednak kilka uwag. Po pierwsze jeśli Skoda jest powszechnie rozpoznawana, to
            tylko na takiej samej zasadzie jak każda inna marka. Postawienie jej obok BMW i
            MB jest jednak lekkim przegięciem, bo BMW, MB, Volvo czy Jaguar robią samochody
            w tym samym stylu od wielu dziesiątek lat i dlatego są tak rozpoznawane.
            Charakterystyczny grill Skody powstał jakieś 5 lat temu dla Octavii, później
            został powtórzony w Fabii i Superbie. Czy to już wystarczy, żeby utrwalić się w
            powszechnej świadomości ? Oczywiście nie. Na to potrzeba wielu lat, a nikt nie
            gwarantuje, że Skoda za 5 lat całkowicie nie zmieni stylistyki. Jest to nawet
            b. prawdopodobne. I wcale przy tym nie przepadam za Betą czy Merolem. Jednak
            doceniam, że do tylu lat kultywują swój styl, a kolejne auta logicznie wynikają
            z poprzednich. Takie Renault natomiat wdłg. mnie w ogóle nie ma własnego stylu,
            bo w każdej chwili może stworzyć samochód o dowolnym wyglądzie. Wystarczy
            spojrzeć jak wyglądały Renault 10, 5 lat temu i teraz. To są 3 style (co
            najmniej), a nie jeden styl Renaulta, bo takiego nie ma.
            Po drugie, kiedyś (jakieś 10-15 lat temu) faktycznie modne było rozbieranie MB.
            Ale ile można rozbierać to samo auto ? :))) Teraz wszyscy rozbierają Lexusa, bo
            uczeń przerósł mistrza.
            Po trzecie nadal twierdzę, że nie trzeba rozbierać aut aby skopiować design.
            Z jednym się zgodzę - Lexus LS 430 jest brzydszy od starego LS 400. Ale już SC,
            zarówno stare 400, jak i nowe 430 są przepiękne. GS 300-430 to natomiast moim
            zdaniem najpiękniejsze auto świata. Albo raczej najbardziej mi się podoba z
            aktualnie produkowanych samochodów. Teraz lepiej :)
            Również pozdrawiam
            M
            • Gość: ARAFAT Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: *.rapidnet.com 03.08.02, 01:40
              Zostalem sprowokowany do wypowiedzi... Po pierwsze o tym czy jest sie maluczkim
              czy duzym nie decyduje zasobnosc portfela tylko klasa i polot oraz jakim jest
              sie czlowiekiem zatem ten ktos kto posuwa sie do tak prymitywnej klasyfikacji
              ludzi niech sobie odpusci a przynajmniej niech sie nie kompromituje. Dzisiaj
              masz pieniadz ejutro ich nie masz a to jakim jestes czlowiekiem jest duzo
              wazniejsze. Dla mnie czy ktos jest maluczki czy duzy okresla pojemnosc mozgu -
              ot to moje kryterium..
              Po drugie Renault zawsze projektowalo "inaczej" Ja osobiscie obawiam sie ze
              jednak tym razem panowie ulegli efektowi aureoli i mysla ze jesli tak ladnie im
              idzie to nikt sie nie moze mylic i ze mozna poszalec. Obawiam sie ze moga po
              prostu zaplacic duzo cene za te eksperymenty...
              Pomimo wielkich wydatkow bylo wiele nie udanych projektow vide Ford Scorpio lub
              Opel nie pamietam nazwy wiekszy od Zafiry zreszta Omega tez sie nie popisala...-
              wycofano z produkcji i wtopiono gruby szmal. Jest pare takze innych aut ale
              szkoda czasu na rozdrabnianie sie. Zawsze twierdze ze nalezy najpierw auto
              zobaczyc na zywo a pozniej dyskutowac. focus byl paskudztwem a jednak sie
              przyjal. Pozyjemy zobaczymy. Dziwie sie Milos dlaczego zabierasz glos w
              dyskusji przeciez amerykanie gardza francuzami a tym bardziej Renault ktore
              jest rzadkoscia w USA. W koncu to gowno. Czy nmasz jakies doswiadczenia z
              Renault? CO do Avantime to jezdzilem tym autem i moja opinia jest negatywna.
              Vel Satis bardzo udane auto. Laguna Rewelacja. Co do Megane to sie okaze...
              Pozdrawiam ARAFAT
              • Gość: Milos Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: 62.233.165.* 03.08.02, 02:06
                Arafat, chyba znalazłeś moment żeby się odgryźć za dyskusję o Ameryce, bo tam
                ci jakoś zabrakło argumentów.
                No i moglibyście się wreszcie przestać czepiać za tych maluczkich. Równie
                dobrze mogłem napisać "auta popularne", bo chyba wiadomo że auta dzielą się na
                popularne i te z wyższej półki. Tak mi się napisało, jednak chamska wypowiedź
                Sławka sprowokowała mnie do tego, by twardo stać przy swoim i nie tłumaczyć się
                ze swoich, mniej lub bardziej udanych wypowiedzi.
                Wcale nie oceniam ludzi z punktu widzenia pieniędzy, wypraszam sobie. Sam
                jeżdżę autem co prawda wyższej klasy, ale 7-letnim. Po prostu uważam że za tę
                kasę lepiej kupić to niż jakieś nowe "auto popularne". Teraz lepiej brzmi ?
                Mam nadzieję
                Pozdr
                • Gość: ARAFAT Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: *.rapidnet.com 03.08.02, 03:28
                  To nie odgryzanie sie. Po prostu jestem fanem Renault i tu akurat to bad
                  circumnstance... Ale co do argumentow to zdaje mi sie ze byly wystarczajace.
                  Nasza percepcja Ameryki jest raczej inna i dlatego zadne nasze argumenty nie sa
                  w stanie zmienic punktu widzenia ani twojego ani mojego. No ale tak to juz
                  bywa...
                  Jesli nie jest tajemnica to czym masz przyjemnosc jezdzic? Ja uzytkuje Lagune
                  Grandtour 1.8 16V Privilege oraz Renault Megane Coupe 1.6
                  Pozdrawiam ARAFAT
                  Teraz rozumiesz dlaczego wlaczylem sie w dyskusje
                  Ja na Reanult po prostu wyroslem...
                  • Gość: Milos Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: 62.233.165.* 03.08.02, 03:48
                    No cóż, odebrałem to trochę inaczej. Coś jak przyłączenie się z radością do
                    nagonki za jakieś bzurne słówko, które najwyraźniej wielu uraziło. Jeśli tak,
                    to przepraszam wszystkich (z wyjątkiem Sławka, on nie czuje się obrażony), może
                    się trochę zagalopowałem.
                    Natomiast Arafat teraz to zabrzmiało trochę inaczej i rozumiem, chociaż też
                    mogłeś parę rzeczy inaczej sformułować nie obrażając mnie przy tym.
                    Nieważne, tak czy inaczej jeżdżę Camry 3.0 V6 aut + gaz, wersja AMERYKAŃSKA
                    (obviously :), rok 1995. Także nie jest to drogie auto, ani w zakupie, ani w
                    utrzymaniu (po założeniu gazu oczywiście).
                    Z przebiegu tej dyskusji wnioskuję natomiast, że rozmowa o gustach to bardzo
                    śliski temat i łatwo uderzyć w czułe struny. W każdym razie zdania nie
                    zmieniam, a Renault mi się niezbyt podobają.
                    Pozdr
                    Miłosz
                    Ps. Ale chyba nie jeździsz teraz tymi Renówkami za oceanem ???
                    • Gość: ARAFAT Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: *.rapidnet.com 03.08.02, 04:49
                      Nie nie jezdze teraz jezdze pseudo samochodem a raczej kanapowcem Chryslerem
                      New Yorkerem rocznik 91. Nic specjalnego ale jest wygodnie wersja na automacie
                      V6 obviously. Buja sie to auto jakbym statkiem plynal w czasie 12 w skali
                      beuforta.
                      Pozdrawiam ARAFAT
                      • Gość: Milos Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: 62.233.165.* 03.08.02, 10:17
                        Mi się zawsze bardzo podobały duże Chryslery - New Yorker, LHS czy Concorde.
                        Chociaż zdaję sobie sprawę że to nie najlepsze wozy - przestarzałe technicznie
                        i awaryjne. Ale są piękne. Tego im odmówić nie można, chociaż tobie pewnie się
                        nie podobają. Z przyjemnością bym się takim przejechaŁ.
                        Pozdr.
                        Miłosz
                        • Gość: hevelius Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 04.08.02, 02:19
                          4x4 - "spelniamy wasze marzenia" - napisz list i masz problem z glowy ;)
              • Gość: Sławek Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: *.aries.com.pl 03.08.02, 10:54
                Gość portalu: ARAFAT napisał(a):

Chodzi pewnie o Sintre?

pozdr

> Opel nie pamietam nazwy wiekszy od Zafiry
    • Gość: maciek RENAULT - AUTA DLA DRESÓW IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 03.08.02, 14:39
      Renault powili staje sie firma dresiarska ...

• Gość: Ryszard Re: RENAULT - AUTA DLA DRESÓW IP: *.abo.wanadoo.fr 03.08.02, 14:44
        To sprzedaj renowke i nie bedzie juz firma dresiarska... R
        • Gość: maciek DRES RYSZARD SIĘ ODEZWAŁ ... IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 03.08.02, 23:56
          Udzerz w stół, a nożyce się odezwą ...
          Jakim rodzajem tandety pomykasz Dresie
          (R19, clio czy moze laguna?) ?

• Gość: bollo Re: KTO PROJEKTUJE NOWE RENAULT - KOSZMAR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.02, 23:07
      Jeden lubi ogorki

drugi ogrodnika corki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka