Dodaj do ulubionych

Czy USA skapituluje?

14.12.25, 09:44
Czy USA skapituluje przed Moskwą?
Wszystkie jakiekolwiek próby zaprowadzenia pokoju na Ukrainie w wykonaniu USA to są próby wymuszenia kapitulacji na Ukrainie. Kapitulacji, która nic nie załatwi, a wręcz przeciwnie spowoduje, że Ukraina zostanie prawie bezbronna pozostawiona na pastwę losu.
Wracając jeszcze do USA sprzed Trumpa to trzeba zaznaczyć, że ten kraj był konsekwentny wobec Moskwy i spowodował, że Moskwa miała bardzo duże problemy z gospodarką co widać było nawet na poważnym osłabieniu rubla.
Po przejęciu władzy przez Trumpa państwo Moskali odżyło, odżył także krwawy car moskiewski niejaki Putin. Wygląda teraz jakby otrzymał drugie życie.
W świetle tego co powyżej należy bardzo poważnie zastanowić się jakie gwarancje daje USA nam, Polsce, a także innym krajom, członkom NATO na tak zwanej wschodniej flance?
Te gwarancje zaczynają wyglądać na bardzo niepewne.
W związku z powyższym warto się zastanowić czy nie przyszedł czas na układanie sobie dobrych relacji z Chinami, a w niedalekiej przyszłości z państwem Moskali choć ręka mi drży gdy to piszę, a przez gardło nie chciałoby mnie to przejść bez solidnego zakrztuszenia się.
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Gdzie Rzym, gdzie Krym? 14.12.25, 10:12
      mateusz572 napisał:

" W związku z powyższym warto się zastanowić czy nie przyszedł czas na układanie sobie dobrych relacji z Chinami, a w niedalekiej przyszłości z państwem Moskali choć ręka mi drży gdy to piszę, a przez gardło nie chciałoby mnie to przejść bez solidnego zakrztuszenia się."

Polska byla wschodnia flanka Stanow w zimnej wojnie. Obecnie Stany maja przeciwnikow w Azji (Chiny, pewnie niezadlugo Indie...) i inne problemy. W koncu, Polska a Chiny? Pewnie dla Chinn nie jestesmy wystarczajaco wazni ekonomicznie czy geopolitycznie. Raczej stawialbym na wlasna ekonomia i na wlasna armie i dalej popieral wschodnich sasiadow.

Inyymi slowy polityka prowadzona przezpolskie rzady wydaje mi sie sluszna.

PF
      • mateusz572 Re: Gdzie Rzym, gdzie Krym? 14.12.25, 11:59
        polski_francuz napisał:

>
        > Polska byla wschodnia flanka Stanow w zimnej wojnie.

Jeśli piszesz o zimnej wojnie z czasów "żelaznej kurtyny" to Polska była centrum Układu Warszawskiego skierowanego ostrzem na zachód.

>Obecnie Stany maja przeciw
        > nikow w Azji (Chiny, pewnie niezadlugo Indie...) i inne problemy. W koncu, Pols
        > ka a Chiny? Pewnie dla Chinn nie jestesmy wystarczajaco wazni ekonomicznie czy
        > geopolitycznie. Raczej stawialbym na wlasna ekonomia i na wlasna armie i dalej
        > popieral wschodnich sasiadow.

Pewnie nie jesteśmy zbyt ważni ekonomicznie, jednak ostatnio trochę ważniejsi bo G20.
        Z drugiej strony Chiny są wciąż zainteresowane szlakiem handlowym przez nasz kraj, a jak powstanie CPK zwane teraz Portem Polska mogą się trochę więcej zainteresować.
        Dlatego może już warto pomyśleć o dobrym układzie z Chinami w ramach UE tym bardziej, że Amerykanie chcą odsprzedać Ukrainę Moskwie w ramach "pięknej" polityki Trumpa nastawionej na biznes Moskwą.
        W dalszej kolejności w ramach "pięknej" polityki Trumpa z Moskwą, nastawionej na biznes, w prezencie dla niej mogą zostać podarowane Kraje Bałtyckie. Następnie... itp. itd.

> Inyymi slowy polityka prowadzona przezpolskie rzady wydaje mi sie sluszna.
        >
        > PF

O której polityce piszesz? Małego czy dużego pałacu? Bo one się trochę różnią.
        • polski_francuz Re: Gdzie Rzym, gdzie Krym? 14.12.25, 13:37
          mateusz572 napisał:

" Jeśli piszesz o zimnej wojnie z czasów "żelaznej kurtyny" to Polska była centrum Układu Warszawskiego skierowanego ostrzem na zachód."

Myslalem o sympatii ludu polskiego a nie o PZPR.

" Pewnie nie jesteśmy zbyt ważni ekonomicznie, jednak ostatnio trochę ważniejsi bo G20. Z drugiej strony Chiny są wciąż zainteresowane szlakiem handlowym przez nasz kraj, a jak powstanie CPK zwane teraz Portem Polska mogą się trochę więcej zainteresować."

Oby. Droga przez wzrost ekonomii to sluszna droga.

" O której polityce piszesz? Małego czy dużego pałacu? Bo one się trochę różnią."

Tej o ktorej mi pisze Der Spiegel i Le Figaro. Czyli widzianej z zachodu

PF
      • senioryta13 Re: czyli do tzw. grobowej? 14.12.25, 13:19
        polski_francuz napisał:

> Inyymi slowy polityka prowadzona przezpolskie rzady wydaje mi sie sluszna.

to teraz ja sie zakrztusilam pijac poranna kawe. (oczywiscie odnosze sie tylko do zadanego tematu przez mateuszka.)
        Sprawiasz wrazenie, ze czytasz tylko lokalna prase i ogladasz tv. z propaganda, ale to jest przeciez juz 4 lata wojny. Zadne wiadomosci z frontu do ciebie nadal nie docieraja?
        Mam watpliwosci, czy naprawde potrafisz korzystac z internetu.
        • polski_francuz The issue 14.12.25, 13:40
          senioryta13 napisał:

" Sprawiasz wrazenie, ze czytasz tylko lokalna prase i ogladasz tv. z propaganda, ale to jest przeciez juz 4 lata wojny. Zadne wiadomosci z frontu do ciebie nadal nie docieraja? Mam watpliwosci, czy naprawde potrafisz korzystac z internetu."

Pisz na temat Natasza. Ja nie jestem tematem watku.

PF
          • senioryta13 Re: list gonczy 14.12.25, 13:49
            polski_francuz napisał:

> Ja nie jestem tematem watku.

Ok, to moze ty mi odpowiesz na pytanie, ktore juz wczesniej zadalam, a bardzo mnie nurtuje.

Aleksander Butiagin, rosyjski archeolog/naukowiec, zostal zatrzymany w Warszawie na polecenie sluzb ukrainskich. Zelenski stara sie o jego exdradycje.
            Wiemy rowniez, ze Ukrainiec-Mindich, przyjaciel prezydenta, zlodziej i oszust, ktory okradl panstwo ukrainskie na olbrzymie sumy, uciekl przez Warszawe do Izraela. Zastanawiam sie, dlaczego Zelenski nie wyslal za nim listu gonczego, a za archeologiem potrafil. Zwolennicy tego Pana prosze o wytlumaczenie.
            • polski_francuz Re: list gonczy 14.12.25, 14:11
              senioryta13 napisał:

" Aleksander Butiagin, rosyjski archeolog/naukowiec, zostal zatrzymany w Warszawie na polecenie sluzb ukrainskich. Zelenski stara sie o jego exdradycje. Wiemy rowniez, ze Ukrainiec-Mindich, przyjaciel prezydenta, zlodziej i oszust, ktory okradl panstwo ukrainskie na olbrzymie sumy, uciekl przez Warszawe do Izraela. Zastanawiam sie, dlaczego Zelenski nie wyslal za nim listu gonczego, a za archeologiem potrafil. Zwolennicy tego Pana prosze o wytlumaczenie. "

Odpowiedzi na Twoje pytania wymagaja znajomosci doglebnej polityki ukrainskiej i polsko-ukrainskiej. Nie mam takiej znajomosci. Przyznaje tez, ze mam zaleglosci w lekturze Spiegla. Moze tam cos stoi...

PF
              • senioryta13 Re: list gonczy 14.12.25, 17:18
                polski_francuz napisał:

> senioryta13 napisał:
                >
                >
                > " Aleksander Butiagin, rosyjski archeolog/naukowiec, zostal zatrzymany w War
                > szawie na polecenie sluzb ukrainskich. Zelenski stara sie o jego exdradycje. Wi
                > emy rowniez, ze Ukrainiec-Mindich, przyjaciel prezydenta, zlodziej i oszust, kt
                > ory okradl panstwo ukrainskie na olbrzymie sumy, uciekl przez Warszawe do Izrae
                > la. Zastanawiam sie, dlaczego Zelenski nie wyslal za nim listu gonczego, a za a
                > rcheologiem potrafil. Zwolennicy tego Pana prosze o wytlumaczenie. "
                >

>
                > Odpowiedzi na Twoje pytania wymagaja znajomosci doglebnej polityki ukrainskiej
                > i polsko-ukrainskiej. Nie mam takiej znajomosci. Przyznaje tez, ze mam zaleglos
                > ci w lekturze Spiegla. Moze tam cos stoi...

Odpowiadajac w taki sposob, mozna stwierdzic, ze sympatyzujesz z przestepcami.
                To jest bardzo proste pytanie, gdzie nalezy tylko wybrac miedzy zlem a dobrem i zapewniam cie, nie potrzeba do tego zadnych ksiag prawniczych, ani polskich ani ukrainskich, nalezy tylko samodzielnie pomyslec. (tak, tak) Obydwoje zawinili , roznica jest tylko w jednym , jeden jest wrogiem a drugi przyjacielem. W Polsce tez spotykamy kumoterstwo.

• monalisa2016 Re: list gonczy 14.12.25, 20:22
              senioryta13 napisał:

>
              > Aleksander Butiagin, rosyjski archeolog/naukowiec, zostal zatrzymany w Warszawie
              > na polecenie sluzb ukrainskich. Zelenski stara sie o jego exdradycje. (...)

No wlasnie najprawdopodobniej zatrzymano bogu winnego rosyjskiego profesora a ukrainskiego podejrzanego poszukiwanego miedzynarodowym listem gonczym o zniszczenie NS wypuszczono z wiezienia i odmowiono wadania go Niemcom.
              • bmc3i Re: list gonczy 14.12.25, 20:38
                monalisa2016 napisał(a):

> senioryta13 napisał:
                >
                > >
                > > Aleksander Butiagin, rosyjski archeolog/naukowiec, zostal zatrzymany w Wa
                > rszawie
                > > na polecenie sluzb ukrainskich. Zelenski stara sie o jego exdradycje. (..
                > .)
                >
                >
                > No wlasnie najprawdopodobniej zatrzymano bogu winnego rosyjskiego profesora

Co wiemy o sprawie? Że jest podejrzanym w postępowaniu o niszczenie chronionych prawem zabytków. W takiej sprawie, list gończy - czy też Europejski Nakaz Aresztowania - jest normalnym proceduralnym krokiem prawnym.

A co pozwala Tobie twierdzić że "jest bogu ducha winnym"?

• monalisa2016 Re: list gonczy 15.12.25, 00:04
                  bmc3i napisał:

> monalisa2016 napisał(a):
                  >
                  > > senioryta13 napisał:
                  > >
                  > > >
                  > > > Aleksander Butiagin, rosyjski archeolog/naukowiec, zostal zatrzyman
                  > y w Wa
                  > > rszawie
                  > > > na polecenie sluzb ukrainskich. Zelenski stara sie o jego exdradycj
                  > e. (..
                  > > .)
                  > >
                  > >
                  > > No wlasnie najprawdopodobniej zatrzymano bogu winnego rosyjskiego profeso
                  > ra
                  >
                  >
                  > Co wiemy o sprawie? Że jest podejrzanym w postępowaniu o niszczenie chronionych
                  > prawem zabytków. W takiej sprawie, list gończy - czy też Europejski Nakaz Ares
                  > ztowania - jest normalnym proceduralnym krokiem prawnym.
                  >
                  > A co pozwala Tobie twierdzić że "jest bogu ducha winnym"?
                  >

Masz specyficzny sposob prawnej oceny argumentacji miedzy kryminalnymi wkroczeniami.
                  • bmc3i Re: list gonczy 20.02.26, 01:03
                    monalisa2016 napisał(a):

> bmc3i napisał:

> > > No wlasnie najprawdopodobniej zatrzymano bogu winnego rosyjskiego p
                    > rofeso
                    > > ra
                    > >
                    > >
                    > > Co wiemy o sprawie? Że jest podejrzanym w postępowaniu o niszczenie chron
                    > ionych
                    > > prawem zabytków. W takiej sprawie, list gończy - czy też Europejski Naka
                    > z Ares
                    > > ztowania - jest normalnym proceduralnym krokiem prawnym.
                    > >
                    > > A co pozwala Tobie twierdzić że "jest bogu ducha winnym"?
                    > >
                    >
                    > Masz specyficzny sposob prawnej oceny argumentacji miedzy kryminalnymi wkroczen
                    > iami.

Tak, tak, bardzo specyficzny. Inny niż putinowski.
      • stefan4 Re: Gdzie Rzym, gdzie Krym? 14.12.25, 13:58
        polski_francuz:
        > Pewnie dla Chinn nie jestesmy wystarczajaco wazni ekonomicznie czy
        > geopolitycznie.

Zależy, kto ,,my''. ,,My, Polska'' zapewne faktycznie nie bardzo. Ale po co tak się rozdrabniać? ,,My, Europa'' jesteśmy już o wiele ważniejsi. I tym ważniejsi, im bardziej nie dajemy się podzielić na ,,my, Holandia'', ,,my, Bawaria'', ,,my, Wielkopolanie'', ,,my, Morawy'', ,,my, Kujawy'', ,,my, wyspa Rugia'', itp.

A propos: może byś zmienił nika na ,,europejski_francuz''? Od razu staniesz się ważniejszy dla Chin.

- Stefan
        • polski_francuz Dwa lyki matematyki 14.12.25, 14:07
          stefan4 napisał:

" A propos: może byś zmienił nika na ,,europejski_francuz''? Od razu staniesz się ważniejszy dla Chin."

Polski+Francuz=Europejczyk!

Bylem w Chinach zaproszony przez kolegow po fachu. Wnosze, ze u nich licza sie im uzyteczne kompetencje:)

PF
    • monalisa2016 Re: Czy USA skapituluje? 14.12.25, 11:55
      "(...) W świetle tego co powyżej należy bardzo poważnie zastanowić się jakie gwarancje daje USA nam, Polsce, a także innym krajom, członkom NATO na tak zwanej wschodniej flance? (...)"

Co za przemyslenie u twardziela, lepiej pozno jak wcale! Od lat pisalam i pisze ze Polska powinna byc neutralnym panstwem z bezposrednia (oddolna) demokracja wspolpracujaca i zyjaca w zgodzie z wszystkimi!!! Za te slowa bylam tu wyzywana. Europa przezywa obecnie geopolityczny szok, mam nadzieje ze moze przyjdzie wreszcie po rozum do glowy.
    • senioryta13 Re: Czy USA skapituluje? 14.12.25, 13:12
      mateusz572 napisał:

> Wszystkie jakiekolwiek próby zaprowadzenia pokoju na Ukrainie w wykonaniu USA t
      > o są próby wymuszenia kapitulacji na Ukrainie.

---podaj swoja wersje planu, ale wez pod uwage, ze Putin sie nie cofnie. (mozesz sie krztusic I przelykac)

>Kapitulacji, która nic nie załatwi, a wręcz przeciwnie spowoduje, że
      >Ukraina zostanie prawie bezbronna pozostawiona na pastwę losu.

ta czy Ukraina ma jakas inna opcje? Napisz.
      Co miesiac traci tysiace zolnierzy.
      Podobno ma miec 600 000 armii strzegaca pokoju.
      Do tego beda amerykanskie biznesy to tez gwarancja.

>Wracając jeszcze do USA sprzed Trumpa to trzeba zaznaczyć, że ten kraj był konsekwentny wobec Moskwy i >spowodował, że Moskwa miała bardzo duże problemy z gospodarką co widać było nawet na poważnym osłabieniu >rubla.

mateuszku tak bylo 2022r. ale potem rubel poszybowal do gory,
      od 2025r. za Trumpa spada. Przeciez wykresy sa dostepne na internecie.

>Po przejęciu władzy przez Trumpa państwo Moskali odżyło, odżył także krwawy car moskiewski niejaki Putin. >Wygląda teraz jakby otrzymał drugie życie.
      >W świetle tego co powyżej należy bardzo poważnie zastanowić się jakie gwarancje daje USA nam, Polsce, a także >innym krajom, członkom NATO na tak zwanej wschodniej flance?

a czy w ogole byly prowadzone rozmowy na ten temat i przez kogo?

>Te gwarancje zaczynają wyglądać na bardzo niepewne.
      >W związku z powyższym warto się zastanowić czy nie przyszedł czas na układanie sobie dobrych relacji z >Chinami,

najpierw pomysl 2x zanim cokolwiek napiszesz.
      Przeciez Chiny zaleja polski rynek swoimi towarami (dumping) w jeden rok.

>a w niedalekiej przyszłości z państwem Moskali choć ręka mi drży gdy to piszę,
      >a przez gardło nie chciałoby mnie to przejść bez solidnego zakrztuszenia się.

mateuszku, czy walnal cie ktos w plecy, ze przelknales i nadal egzystujesz na szanownym forum swiat?
      Jak masz inne wyjscie , napisz.

• amenominakanushi-po-raz-trzeci Re: Czy USA skapituluje? 14.12.25, 13:24
      Dawno temu udowodniono, że "Agent Orange" jest szkodliwy dla zdrowia i życia. Teraz okazuje się, że szkodliwy również dla pokoju światowego. Jest jednak nadzieja, że Rosja wykrwawi się na tyle w Ukrainie, że Amerykanie pozbędą się tego paskudztwa z Białego Domu, zanim Rosja będzie gotowa do dalszej awantury.
      • senioryta13 Re: Czy USA skapituluje? 14.12.25, 13:38
        amenominakanushi-po-raz-trzeci napisał(a):

> Teraz okazuje się, że szkodliwy również dla pokoju światowego. Jest jednak nadzi
        > eja, że Rosja wykrwawi się na tyle w Ukrainie,

To mamy Pokoj na swiecie?
        a czy wiesz, ze nawet tramwaje w Kijowie poruszaja sie na dolarach, bo w ich skarbcu juz od dawna widac dno?
    • stefan4 Re: Czy USA skapituluje? 14.12.25, 14:05
      mateusz572:
      > Czy USA skapituluje przed Moskwą?

Realnie, to skapitulowały w chwili objęcia urzędu prezydenta przez Trumpa.

Ale rozumiem, że pytasz o kwestię formalną: czy oficjalnie podpiszą akt bezwarunkowej kapitulacji. Ja sądzę, że podpiszą natychmiast, gdy Rosja im każe podpisać; a jak nie każe, to nie podpiszą. Tak więc o to, czy USA oficjalnie skapitulują, należy pytać raczej Ławrowa niż Rubia.

- Stefan
    • j0rl.1 Re: Czy USA skapituluje? 14.12.25, 14:20
      mateusz572 napisał:

USA chce aby wlasnie Ukraina nie kapitulowala przed Rosja. Chytrusek Trump wie dobrze ze im dluzej wojna bedzie trwala tym bedzie z Ukraina gorzej wiec rznie golabka pokoju ze mu ludzi szkoda aby tylko zazrzymac wojne z jak najmniejszymi stratami dla Ukrainy. Terytorialnymi tez.
      Od miesiecy drze morde Trump ze trzeba zawieszenie bronii, nie udalo sie to jakis pokoj na lini wojny, moze nawet Donbas ma oddac Ukraina a wszystko po to ze pozniej bedzie tylko gorzej.

Ograniczenie wojska ukrainskiego na 600tys? Rosja zada ograniczernie wojska resztki Ukrainy na 80tys i to z ograniczerniami w ilosciach broni, cos jak Niemcy po 1 WS. te laskawe 600tys to se Trump moze gdzies schowac.

A ta wojna jest Trumpa wlasne.On od 2017 do 2021 byl predzim i zbroil Uraine do tej wojny. Tylko ze on ciemniak z geopolityki teraz wie co rozpetal i wrzeszczy jak chloptys przylapany za zlym uczynku, to nie ja to ten inny. Biden.

No i mu nagle niby zal zabitych zolnierzy. Mowi chytrze 7tys na tydzien zabitych zolnierzy ale nie mowi ze z tych 90% to zabici zolnierze ukrainscy.. No ale on humianista i mu ludzi niby szkda. Hypokryta.

Ale to wszysto ze USA calkiem obiektywnie przestala byc Wladca Swiata i Okolic i teraz trzeba cos zrobic. To stwierdzenie ze USA nie jest Wladca Swita i Okolic wlasnie najbardziej boli Polakow ktorzy uwazaja dodtad ze sa wlasnie takimi i tylko Trump balagani.
      • senioryta13 Re: Kongres 14.12.25, 17:26
        j0rl.1 napisał:

> A ta wojna jest Trumpa wlasne.On od 2017 do 2021 byl predzim i zbroil Uraine do
        > tej wojny.

To kongres glosowal i dawal pieniadze na Ukraine.

Poczytac co bylo za Bidena I Obamy wcale Ci nie zaszkodzi.
    • monalisa2016 Re: Czy USA skapituluje? 14.12.25, 14:52
      Narodowa strategia bezpieczeństwa Stanow obnazyla europejskich politycznych wladcow, sprowadzila ich do prowadzonych dzieci do przedszkola przez rodzicow. Bardzo dobre posuniecie by w koncu europejscy wladcy chwycili sie za nos i wzieli sie za prace w imie wlasnych panstw, wlasnych spoleczenstw. NSB to ani ustawa to tylko wytyczona route w jakiej chca sie Stany poruszac ale nasze polityczne elity tak jakby poczuli petle (moze przesadzam, moze i nie) na szyi poczuwajac zagrozenie. Bardzo slusznie ze czuja sie zagrozoni, osamotnieni skoro popatrzymy na Bruksele, na Francje, na Niemcy, na Holandie, na Wlochy, na Polske, na ... itd, brak reform, brak jakiejkolwiek wizji przyszlosci, dla nich isniala i istnieje nadal w ich glowach tylko Ukraina tak jakby na jej oltarzu chcieliby poswiecic przyszlosc europejskiego kontynentu, europejskiego spoleczenstwa oraz pokoju na swiecie. Wszystko robi sie dla stanowisk w oczekiwaniu ze dady (patrz M. Rute) w Waszingtonie sie zmieni. Europejskie polityczne elity sie osmieszyly i obnazyly przed wlasnymi spoleczenstwami.

jak na razie to tyle w krotkiej przerwie na papieroska.
    • j-k USA juz raz skapituluwaly w 1945.... 14.12.25, 15:24
      pozwalajac Sovietom dojsc do Berlina i potem do Laby.

bondz dobrej mysli, bo historia lubia sie powtarzac (chociaz raczej jako groteska) .:)
    • bmc3i Re: Czy USA skapituluje? 14.12.25, 16:19
      mateusz572 napisał:

> Wszystkie jakiekolwiek próby zaprowadzenia pokoju na Ukrainie w wykonaniu USA t
      > o są próby wymuszenia kapitulacji na Ukrainie. Kapitulacji, która nic nie załat
      > wi, a wręcz przeciwnie spowoduje, że Ukraina zostanie prawie bezbronna pozostaw
      > iona na pastwę losu.

As Putin and his minions have repeatedly made absolutely, transparently clear since at least day one of the current war, such a deal is completely unacceptable. According to them, Ukraine must be demilitarized, its “neo-Nazi” elites exterminated, its population Russified, its identity erased, and its territory transformed into a Russian province. Nothing short of Ukraine’s destruction as a state and nation will do.

To słowa Thomasa Grahama, z Rady Stosunków międzynarodowych, uznawanego za jednego z czołowych amerykańskich specjalistów ds. Rosji.
      • monalisa2016 Re: Czy USA skapituluje? 14.12.25, 20:16
        mateusz572 napisał:

Pan Trump zapowiedzial juz w pierwszej jego kadencji zapowieddzial znormalizacje stosunkow z Rosja, na innym watku linkowalam tlumaczony artykul z "The Fereralist" w ktorym pisali o tym, wiec tytul watka mija sie z prawda. Pan Trump raczej amerykanski przemysl potrzebuje surowcow, potrzebuja Rosji i to stoi w przeciwnosci do naszej globalistycznej Brukseli ktora nie ma interesu w rozwoju europejskich gospodarek.
    • monalisa2016 Re: Czy USA skapituluje? 15.12.25, 00:22
      Polecam wszystkim szczegolnie te wideo oraz te ponizej

www.youtube.com/watch?v=Fuq900YIlp8
      Wideo w j. angielskim

www.youtube.com/watch?v=rdVhPqNMvG4&t=48s

Wideo z niemieckojezycznym lektorem

www.youtube.com/watch?v=DT_ZoGPdOYM

Wniosek, nic nie przychodzi znienacka.
      • boavista4 Re: Chinska przewaga 15.12.25, 02:08
        Przed lekcją pani mówi, że przyjedzie grupa Chińczyków i mówi także do Jasia, aby ten siadł z tyłu i nie zadawał głupich pytań.
        Lekcja. Dzieci się pytają jak się żyje w Chinach.
        Nagle pewien Chińczyk podchodzi do Jasia i pyta się:
        - Dlaczego nie zadajesz pytań?
        - Bo jak zadam jakieś, to pan się zdenerwuje.
        - Nie, na pewno nie, no dobra, wal.
        - Z ilu jest pan jajek?
        - No z czterech.
        - Wiedziałem, bo z dwóch to nie byłby pan taki żółty.
        • boavista4 Re: Polska inwencja 15.12.25, 02:12
          Polak je sobie spokojnie śniadanie.
          Przysiada się do niego żujący gumę, Amerykanin.
          - To wy w Polsce zjadacie cały chleb ? - pyta Amerykanin.
          - No tak.
          - Bo my w USA jemy tylko środek, skórki odkrawamy, zbieramy do specjalnych pojemników, oddajemy do recyclingu, przerabiamy na croissanty i sprzedajemy do Polski - stwierdza pogardliwie Amerykanin, żując dalej swoją gumę.
          - A dżem jecie ? - pyta Amerykanin.
          - No tak.
          - Bo my w USA jemy tylko świeże owoce. Skórki, pestki i tak dalej, zbieramy do specjalnych pojemników, oddajemy do recyclingu, przerabiamy na dżem, i sprzedajemy do Polski - mówi dalej, żując gumę.
          - A seks w USA uprawiacie ? - pyta Polak.
          - No oczywiście.
          - A z prezerwatywami co robicie ?
          - Wyrzucamy.
          - Bo my w Polsce, to swoje zbieramy do specjalnych pojemników, oddajemy do recyclingu, przerabiamy na gumę do żucia i sprzedajemy do USA.
        • boavista4 Re: Chinska przewaga 15.12.25, 02:32
          Polak je sobie spokojnie śniadanie.
          Przysiada się do niego żujący gumę, Amerykanin.
          - To wy w Polsce zjadacie cały chleb ? - pyta Amerykanin.
          - No tak.
          - Bo my w USA jemy tylko środek, skórki odkrawamy, zbieramy do specjalnych pojemników, oddajemy do recyclingu, przerabiamy na croissanty i sprzedajemy do Polski - stwierdza pogardliwie Amerykanin, żując dalej swoją gumę.
          - A dżem jecie ? - pyta Amerykanin.
          - No tak.
          - Bo my w USA jemy tylko świeże owoce. Skórki, pestki i tak dalej, zbieramy do specjalnych pojemników, oddajemy do recyclingu, przerabiamy na dżem, i sprzedajemy do Polski - mówi dalej, żując gumę.
          - A seks w USA uprawiacie ? - pyta Polak.
          - No oczywiście.
          - A z prezerwatywami co robicie ?
          - Wyrzucamy.
          - Bo my w Polsce, to swoje zbieramy do specjalnych pojemników, oddajemy do recyclingu, przerabiamy na gumę do żucia i sprzedajemy do USA.
    • jk2007 Re: Czy USA skapituluje? 15.12.25, 22:50
      Dodam tylko. Wojenna przygoda pod zjednoczonym europejskim kierownictwem na Dzikim Polu - jakie to fajne! Chyba już to grali kilka razy... czy tym razem znowu będą kozacy w Paryżu i Berlinie?
      • stefan4 Re: Czy USA skapituluje? 15.12.25, 23:11
        jk2007:
        > czy tym razem znowu będą kozacy w Paryżu i Berlinie?

Kiedy wydrwiwasz ludzi stojących codziennie w obliczu śmierci — to czy czynisz to tylko dla głupawego śmiechu, czy w dobrze rozumianym interesie agresora?

- Stefan
        • monalisa2016 Re: Czy USA skapituluje? 15.12.25, 23:52
          stefan4 napisał:

> jk2007:
          > > czy tym razem znowu będą kozacy w Paryżu i Berlinie?
          >
          > Kiedy wydrwiwasz ludzi stojących codziennie w obliczu śmierci — to czy cz
          > ynisz to tylko dla głupawego śmiechu, czy w dobrze rozumianym interesie agresor
          > a?
          >
          > - Stefan
          >

A ty jeszcze nie w bunkrze tylko z woim kaznodziejstwem na forum, ja na twoim miejscu i z twoja propaganda dawno bym nie wychylila nosa z niego.
        • j-k USA skapitulowalo juz w 1945 16.12.25, 00:32
          pozwalajac Sovietom dojsc do Berlina i Laby.

i le razy mam to k... powtarzac ?
          • monalisa2016 Re: USA skapitulowalo juz w 1945 16.12.25, 00:48
            j-k napisał:

> pozwalajac Sovietom dojsc do Berlina i Laby.
            >
            > i le razy mam to k... powtarzac ?

Jak piszesz nie pij poniewaz piszesz nam to co widzisz w pewnym stanie a nie w rzeczywistosci i realnym swiecie.
            • j-k Re: USA skapitulowalo juz w 1945 16.12.25, 15:13
              monalisa2016 napisał(a):
              > Jak piszesz nie pij poniewaz piszesz nam to co widzisz w pewnym stanie a nie w
              > rzeczywistosci i realnym swiecie.

Nie nudz kobieto,
              Amerykanie spokojnie mogli dojsc pierwsi do Berlina, tylko nie chcieli i zostawili go Sovietom.

Szkoda im bylo wlasnych strat ludzkich i chcieli by Sovieci sami pokonali w Mandzurii japonska Armie Kwantunska
    • jk2007 Re: Czy USA skapituluje? 16.12.25, 08:06
      Wiadomo, Stany Zjednoczone są bardzo skłonne sprzedawać broń i usługi NATO po zawyżonych cenach, ale poza tym nie chcą mieć nic wspólnego z wojną.
      • el.commendante Re: Czy USA skapituluje? 23.12.25, 20:08
        Bo dostali wpierdziel od Rosji. Szkolone i uzbrojone przez nich wojska Ukraińskie są równo mielone przez Rosjan, Amerykańcom nie opłaca się dalej firmować tej klęski.
    • tbernard Re: Czy USA skapituluje? 16.12.25, 09:22
      Nie ma innej drogi jak po cichu, bez rozgłosu budowa własnej broni jądrowej.
      Ta wojna ma jedną główną przyczynę: Ukraina dała się oszukać w memorandum budapesztańskim. Gdyby nie wszystko oddali, to by ich kacapy nie ruszyli. Tak jak jakimś dziwnym trafem kraj lubiący wpadać do innych z wojskiem aby prawa człowieka zaprowadzić i demokrację, to omija zawsze Północną Koreę. Tam jakoś nie mają śmiałości albo święcie są przekonani, że panuje tam demokracja i prawa człowieka.
      • mateusz572 Re: Czy USA skapituluje? 16.12.25, 12:04
        tbernard napisał:

> Nie ma innej drogi jak po cichu, bez rozgłosu budowa własnej broni jądrowej.
        > Ta wojna ma jedną główną przyczynę: Ukraina dała się oszukać w memorandum budap
        > esztańskim. Gdyby nie wszystko oddali, to by ich kacapy nie ruszyli. Tak jak ja
        > kimś dziwnym trafem kraj lubiący wpadać do innych z wojskiem aby prawa człowiek
        > a zaprowadzić i demokrację, to omija zawsze Północną Koreę. Tam jakoś nie mają
        > śmiałości albo święcie są przekonani, że panuje tam demokracja i prawa człowiek
        > a.

Bo ta Korea Północna to taka podobna do Moskwy w traktowaniu własnego społeczeństwa. Moskwa z niejakim krwawym Putinem zapatrzyła się na Koreę Północną i na to jak ona radzi sobie z własnym społeczeństwem. Ciekawe czy Moskale dadzą się tak do końca sprowadzić do parteru jak północni Koreańczycy?
        • stefan4 Re: Czy USA skapituluje? 16.12.25, 14:41
          mateusz572:
          > Ciekawe czy Moskale dadzą się tak do końca sprowadzić do parteru
          > jak północni Koreańczycy?

W historii Rosji daje się znaleźć chwile, kiedy ,,Moskale'' występowali otwarcie против начальства , a czasem nawet zwyciężali. Chociaż nad jakością tych zwycięstw można debatować, ale to dotyczy każdej rewolucji gdziekolwiek na świecie.

O tym rysie historii Korei nic mi nie wiadomo; ale ja w w ogóle jestem cienias z północno-wschodniej Azji...

- Stefan
    • mateusz572 Re: Czy USA skapituluje? 16.12.25, 11:59
      Jednakże mimo ogromnego kacapiego wzmożenia w tym wątku spowodowanego promoskiewską polityką prezydenta USA Ukraina broni się. Broni się już prawie cztery lata. Ostatnio odbiła Kupiańsk. Pokrowsk dalej niezdobyty przez moskiewskich sołdatów.
      Ropa naftowa dalej w dół. Zasoby wojenne Kremla kurczą się.
      Życzmy sobie jeszcze tańszej ropy na te Święta i w Nowym Roku 2026.
      • senioryta13 Re: Czy USA skapituluje? 16.12.25, 13:46
        mateusz572 napisał:

> Jednakże mimo ogromnego kacapiego wzmożenia w tym wątku spowodowanego promoskie
        > wską polityką prezydenta USA

Czy tych na paryskiej ulicy rowniez zakwalifikujesz do 'kacapow'?
        Mam wrazenie, ze zatrzymales sie w miejscu, faktow nie przedstawiasz zadnych poza swoimi tylko roszczeniami z przyjemnego pokoiczku z pachnaca, goraca kawusia na stole.

www.youtube.com/watch?v=VTEiafhnV1Y
        • monalisa2016 Re: Czy USA skapituluje? 16.12.25, 14:31
          Hitler czy Napoleon nie mogli podbic Rosji, czy panowie: Merz, Macron, Starmer i Tusk wraz z formuowym Mateuszkiem to zrobia? Tak oni podbili nas i wypruzniaja nasze kieszenie, rzady sie wyzywia, spoleczenstwa niestety nie. Od roku 2022 unijni dygnitarze pozwoli sobie na osiem podwyzek i tak juz sutych palac, ile pozwolono spoleczenstwom? Mateuszku ujadanie na forum na niewlasciwych nic ci nie da pokazuje tylko glupote w jakiej tkwisz.
          • monalisa2016 Re: Czy USA skapituluje? 16.12.25, 15:26
            Orginal:

www.zerohedge.com/geopolitical/europe-about-commit-financial-self-immolation-and-its-leaders-know-it
            Wrzucilam na tlumacza

www-zerohedge-com.translate.goog/geopolitical/europe-about-commit-financial-self-immolation-and-its-leaders-know-it?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=de&_x_tr_pto=wapp&_x_tr_hist=true
            • senioryta13 Re: Czy USA skapituluje? 16.12.25, 16:07
              wedlug mateuszka i nie tylko, to w zerohedge siedza i pisza same 'kacapy' , taki swiatopoglad niestety przebija sie na tym forum. Dyskusja zamiera, forum podzielone, na wy i my, znaczy sie bohaterow w pokoiczkach. Aby chociaz przedstawili jakis realny plan zwyciestwa, ale nie, poza pustym wolaniem: walczyc do samego konca nic innego sie nie slyszy, a przeciez nikt im tego nie zabrania. Czy naprawde swiat potrzebuje takich bohaterow-trupow? Mateuszek nawet nie zwrocil uwagi jak pisalam, ze w Kijowie nawet tramwaje jezdza na dolarach i to juz 4 lata, rozwiazania nie jest w stanie podac.
          • donvito52 Re: Czy USA skapituluje? 16.12.25, 20:22
            monalisa2016 napisał(a):

> Hitler czy Napoleon nie mogli podbic Rosji, czy panowie: Merz, Macron, Starmer
            > i Tusk wraz z formuowym Mateuszkiem to zrobia? Tak oni podbili nas i wypruzniaj
            > a nasze kieszenie, rzady sie wyzywia, spoleczenstwa niestety nie. Od roku 2022
            > unijni dygnitarze pozwoli sobie na osiem podwyzek i tak juz sutych palac, ile p
            > ozwolono spoleczenstwom? Mateuszku ujadanie na forum na niewlasciwych nic ci ni
            > e da pokazuje tylko glupote w jakiej tkwisz.
            >
            Bredzisz.
            Żaden z wymienionych nawet nie wspomina o podboju Ro$$iji.
            Więc nie pieprz bez sensu.
            • monalisa2016 Re: Czy USA skapituluje? 16.12.25, 20:29
              donvito52 napisał:

> Bredzisz.
              > Żaden z wymienionych nawet nie wspomina o podboju Ro$$iji.
              > Więc nie pieprz bez sensu.
              >
              >
              Wszyscy bredza, wszyscy pieprza wy znacie prawde, wasza jedyna prawde, co sie tu spodziewac.
            • monalisa2016 Re: Czy USA skapituluje? 16.12.25, 20:35
              donvito52 napisał:

> Bredzisz.
              > Żaden z wymienionych nawet nie wspomina o podboju Ro$$iji.
              > Więc nie pieprz bez sensu.
              >
              Wszyscy bredza, wszyscy pie...

Wersja angielska

www.youtube.com/watch?v=jR6lgY2xteM

wersja niemiecka

www.youtube.com/watch?v=8BHMcT9YiGk
              gdzie polska wersja? Zadnen nie chce tlumaczyc, pytanie: z jakich wzgledow?
      • el.commendante Re: Czy USA skapituluje? 23.12.25, 20:06
        Raczej zdycha a nie się broni. Stracili blisko 2mln żołnierzy, około 10mln ludzi uciekło z tego kraju, gospodarka w ruinie, to co najcenniejsze mają (czarnoziemy, złoża metali ziem rzadkich) oddane Amerykańcom. Ukrainy już prawie niema.
        • pijatyka Re: Ukrainy już prawie nie ma 04.04.26, 21:45

Aha. I Kijew w tri dnia ;-D

• jk2007 Re: Czy USA skapituluje? 16.12.25, 17:35
      Polska. Osiągnięcia są niesamowite:
      – Bankructwo NFZ i gwałtowne pogorszenie dostępności do publicznej ochrony zdrowia
      – Likwidacja rekordowej liczby placówek medycznych, w tym oddziałów ginekologiczno-położniczych
      – Rekordowy deficyt budżetowy oraz gwałtowny wzrost długu publicznego: z 49,5% PKB w 2023 r. (ostatni rok rządów PiS) do 60,3% PKB w 2025 r. i prognozowanych 66,8% PKB w 2026 r.
      – Oznacza to wzrost długu publicznego Polski o blisko 18 pkt proc. PKB w zaledwie 3 lata – najszybszy przyrost długu wśród państw UE. Oni topią Polskę i to matematyka.
      – Pierwsza od lat decyzja światowych agencji ratingowych o zmianie perspektywy ratingu Polski na negatywną. Oznacza to Wyższe koszty obsługi długu publicznego oraz spadek atrakcyjności inwestycyjnej Polski
      – Pierwszy raz w historii III RP faktyczne rozmontowywano do końca ustroju państwa prawa
      – Za tym poszły, pierwszy raz w 3RP - Siłowe przejmowanie instytucji państwowych, w tym prokuratury i sądów
      – Ostentacyjne niestosowanie się do wyroków Sądu Najwyższego oraz ignorowanie orzeczeń Trybunału Konstytucyjnego, połączone z nielegalnym blokowaniem środków finansowych
      – Polska De facto nie ma już trzeciej władzy – władzy sądowniczej
      – Pierwszy od 35 lat raport Rzecznika Praw Obywatelskich potwierdzający na znęcanie się nad podejrzanymi w sprawie politycznej
      – Osoby odpowiedzialne za te praktyki zamiast konsekwencji otrzymały awanse w nielegalnie przejętej prokuraturze
      – Ordynarne skręcanie spraw karnych dotyczących przedstawicieli obecnej władzy, w tym spraw oczywistych i medialnych tj Nowaka
      – Skandaliczne rozkradanie środków z KPO: finansowanie luksusowych jachtów, spa dla rodzin polityków oraz klubów swigersow
      –Komuna wróciła na pełnej, a bohater czasów sowieckich i największej afery 3RP został marszałkiem sejmu.
      – Emeryci zostali pozbawieni należnych dodatków, przy jednoczesnym przywróceniu wysokich emerytur byłym funkcjonariuszom SB
      – Podjęcie próby manipulacji i skręcenia wyborów prezydenckich (na szczęście nieudanej)
      – Pierwszy rząd w III RP, który w tak jawny sposób zadrwił z własnych obietnic wyborczych (słynne „100 konkretów”)
      – Publiczne wyrzeczenie się roszczeń reparacyjnych wobec Niemiec
      – Zablokowanie rozwoju żeglugi śródlądowej; degradacja Odry do roli „parku narodowego” kosztem interesów gospodarczych Polski
      – Wstrzymanie strategicznych projektów rozwojowych: CPK, energetyki jądrowej, projektu komputera kwantowego
      – Ucieczka kluczowych inwestycji z Polski, w tym projektów amerykańskich takich jak Intel
      – Rozbicie jednego z najlepszych w regionie zespołów ds. sztucznej inteligencji
      – Likwidacja sprawnie działającego zespołu da. innowacji w Instytucie Łukasiewicza i zastąpienie ekspertów partyjnymi nominatami
      – Spadek realnych dochodów rozporządzalnych gospodarstw domowych przy jednoczesnym wzroście kosztów życia
      – Spadek konsumpcji prywatnej w ujęciu realnym mimo wzrostu nominalnych wydatków budżetowych
      – Spadek inwestycji prywatnych jako udziału w PKB, szczególnie w sektorach przemysłowych i wysokich technologii
      – Spadek napływu bezpośrednich inwestycji zagranicznych (FDI) w porównaniu do państw regionu Europy Środkowo-Wschodniej
      – Spadek produkcji przemysłowej w kluczowych gałęziach: chemii, hutnictwie, przemyśle ciężkim i przetwórstwie
      – Spadek konkurencyjności kosztowej polskiej gospodarki wskutek rosnących cen energii i niestabilności regulacyjnej
      – Spadek eksportu towarów wysoko przetworzonych i pogorszenie struktury handlu zagranicznego
      – Spadek udziału Polski w europejskich łańcuchach wartości na rzecz państw spoza UE
      – Spadek bezpieczeństwa energetycznego poprzez blokowanie inwestycji w atom i brak stabilnej strategii miksu energetycznego
      – Spadek rezerw strategicznych państwa i zdolności reagowania kryzysowego
      – Spadek zaufania przedsiębiorców do stabilności prawa (rekordowo niskie wskaźniki nastrojów biznesowych)
      – Spadek pozycji Polski w międzynarodowych rankingach wolności gospodarczej i jakości instytucji.
      • boavista4 Re:Kozaki sa juz w Paraty! 16.12.25, 18:02
        to żadne kpiny! ogromna fala kozaków zabela plaże São Gonçalo. Ludność miejscowa jest przerażona widokiem gołych Kozaków na Ilha do Pelado ( wyspa golizny),

• monalisa2016 Re: Czy USA skapituluje? 16.12.25, 20:08
      www.youtube.com/watch?v=DpQcalqPcKE

Kto chce posluchac angielska (lepsza) wersje moze sobie wideo przestawic.,

Klocki domina zaczna jeden po drugim padac, padnie strefa euro, padnie euro ukochana przez Polskow unia znajdzie sie tam gdzie ich miejsce, przyczynili sie do tego. Niemcy jak Niemcy z ta potega inzyynieryjna, innowacyjna znajda swoje miejsce w swiecie po chwilowym upadku, co z krzykaczami i destruktorami marzacymi o mocarstwowości?

Dziekujemy pani Bienkowska i panu Tajani jako pierwsi zaczeliscie podcinac galez na ktorej siedzieliscie. Dzis pani Bienkowska poszla uzdrawiac Ukraine, zyczymy powodzenia. Dziekujemy panu Morawieckiemu i jego POPiS'owskiej wieruszcze obojetnie z jakiej politycznej opcji ktorzy latali po swiecie i nawolywali swiat do sankcji na Rosje, na Niemcy robiac podchody by nie doszlo do powstania baltyckich rurek. Z pana Schröder'a ktory tak na prawde uchylil wam nieba ze podniesliscie sie z przyslowiowej wychodkowej zerdki okrzykneliscie go najwiekszym przestepca swiata, ot wdziecznosc najwiekszej rusofobicznej i germanofobicznej potegi z ktorej najbardziej wraz z krajami nadbaltyckimi slyniecie. Kto was uprzemyslowil dzieki komu mogliscie miec prace? Ale szczekac na wszystkich dookola potraficie!!! Z pani Merkel mimo ze ona nie jest z mojej bajki robiliscie i robicie dalej najwieksza przystepczynie swiata z waszej totalnej niewiedzy, z waszego nieuctwa, ktora upuscila tworzace sie cisnienie z wegierskiego gotujacego sie kotla. No coz, postawienie sobie pytania "kto ich, znaczy nieproszonych zwiozl do krajow balkanskich" na te logiczne mysli nie bylo was stac ale pani Merkel w waszych oczach byla najgorsza, nie bronie jej ale w koncu ktos musi wam te hipokryzje wytknac. Zwozl ich tam ten na ktorych sie najczesciej powolujecie a pan Trump powiedzial swojego czasu ze ta organizacja jest OBSILET. Odszkodowania byscie tak najchetniej chcili otrzymywac co tydziej nieprzyznawajac sie ze jestescie spakobiercami PRL'u i ukladu warszawskiego, bo to byla wedlug nieukow KOMUNA a nie Polska. Wiec powiedzcie znafca nowoczesnej historii Polski z reka na sercu kiedy mieliscie komunizm w Polsce ze teraz najchetniej byscie zwalczali teraz wiatraki czyli fatamorgane w polu?
      • monalisa2016 Re: Czy USA skapituluje? 18.12.25, 12:36
        Jakos dziwnie formuowi denucjatorzy, krzykacze zamilkli i nie wylewaja pomyj na mnie, czyzby moj post byl zwrotnym punktem refleksji dla nich?
        • polski_francuz Pomyje vs. zmywak 18.12.25, 13:26
          monalisa2016 napisał(a):

" Jakos dziwnie forumowi denucjatorzy, krzykacze zamilkli i nie wylewaja pomyj na mnie, czyzby moj post byl zwrotnym punktem refleksji dla nich?"

Nie, to czasy sa trudne i pomyje ze zmywaka trzeba oszczedzac :)

PF
        • mateusz572 Re: Czy USA skapituluje? 18.12.25, 14:49
          monalisa2016 napisał(a):

> Jakos dziwnie formuowi denucjatorzy, krzykacze zamilkli i nie wylewaja pomyj na
          > mnie, czyzby moj post byl zwrotnym punktem refleksji dla nich?
          >

Twoje posty Jelizaweta nie są żadnym punktem zwrotnym. Są po prostu na jedną modłę: Putin jest ok. zachód jest zgniły i upadnie. Piszesz o tym kilkadziesiąt lat i dlatego ja już nawet nie czytam twoich wypocin bo szkoda czasu.
          Poza powiem ci Jelizaweta, że armia twojego prowadzącego już czwarty rok gnębi Ukrainę i nie chce tego skończyć. Tak więc masz zajęcie oraz utrzymanie i musisz bardzo zagryzać palce aby Ukraina dalej trzymała fason bo co będziesz robiła jak Moskwa upadnie?
          • senioryta13 Re: Czy USA skapituluje? 18.12.25, 15:00
            mateusz572 napisał:

> Twoje posty Jelizaweta nie są żadnym punktem zwrotnym. Są po prostu na jedną modłę:

"Przyganiał kocioł garnkowi".
          • stefan4 Re: Czy USA skapituluje? 18.12.25, 15:09
            mateusz572:
            > monalisa2016:
            > > [...]
            >
            > Twoje posty Jelizaweta nie są żadnym punktem zwrotnym. Są po prostu
            > na jedną modłę: Putin jest ok. zachód jest zgniły i upadnie.

I jeszcze, że Polacy są bezrozumnymi idiotami urabianymi przez ograniczone media. Przynajmniej tak pisała, kiedy jeszcze patrzyłem, co pisze. Jeśli od tego czasu się zmieniła, to przeproście ją ode mnie. Ale żeby znowu zacząć ją czytać, potrzebowałbym silnej rekomendacji z uzasadnieniem.

- Stefan
          • monalisa2016 Re: Czy USA skapituluje? 18.12.25, 16:03
            Mateuszku, sztefanku liczylam sie z waszym otorzeniem sie i z wasza reakcja, wydaliscie przed siebie to co nadzwyczaj umiecie i na co was stac. :-)

Jak to sie mowi "udrz w stol nozyce same sie odezwa", nozyce samej "wiedzy i wybiorczego intelektu" ostoi ich swietosci ktora uchylila im rabka nieba a teraz zabierze im to, co ich proznosc pokochala i bedzie sie im trudno bez zlosci z tym rozstac. Tak, tak juz sie zaczyna, pani krolowa zaczyna wioslowac powoli do tylu pod grozbami nie tylko z Stanow ale tez ratingowych agentur. Tak dlugo cos istnieje jak dlugo jest w to zafanie, jak spojrzymy na kursy metali szlachetnch i zwalczenie (manipulowanie!) ich wysokich kursow widzi sie dokladnie o co chodzi, tja. Stawia sie pytanie jak dlugo bedzie ich na to stac i kto pierwszy oznajmi nam: "zbankrutowalismy". Jak myslicie kto pierwsza Stany czy unia z swoimi przystawkami?
    • mateusz572 Re: Czy USA skapituluje? 19.12.25, 11:35
      O czym zresztą my tu gadamy? Moskwa ledwo zipie po czterech latach wojny z Ukrainą i zgadzam się tu z Leszkiem Milerem.
      www.youtube.com/shorts/mpxvqfsQUt8

Krwawy car Moskwy i oprawca własnego społeczeństwa aby dodać sobie animuszu bardzo nadyma się przed Europą, aby zaprezentować swoje zwiotczałe muskuły.
    • privus Re: Czy USA skapituluje? 22.12.25, 15:00
      To zależy od tego, ile jeszcze Trump wytrzyma putinowskich wydmuszek :)
    • el.commendante Re: Czy USA skapituluje? 23.12.25, 20:03
      USA ratują dla siebie co się da. Odebrali Ukraińcom ich czarnoziemy, odebrali Ukraińcom złoża metali ziem rzadkich, no ale nic z tego nie będą mieli kiedy ziemie te zajmie Rosja albo władztwo nad nimi będzie miał suwerenny od zachodnich wpływów rząd Ukrainy. Ostatni więc dzwonek dla USA by ratować to co oddały im marionetkowe władze Ukrainy.
      • mateusz572 Re: Czy USA skapituluje? 23.12.25, 20:27
        el.commendante napisał:

> USA ratują dla siebie co się da. Odebrali Ukraińcom ich czarnoziemy, odebrali U
        > kraińcom złoża metali ziem rzadkich, no ale nic z tego nie będą mieli kiedy zie
        > mie te zajmie Rosja albo władztwo nad nimi będzie miał suwerenny od zachodnich
        > wpływów rząd Ukrainy. Ostatni więc dzwonek dla USA by ratować to co oddały im m
        > arionetkowe władze Ukrainy.

Słusznie lejtnancie.
        Moskale prawdziwy blitzkrieg zafundowali Ukraińcom 20 kilometrów w 4 lata.
        20 km w następne 4 lata to do Kramatorska dojdą lejtnancie?
        Jak na razie Pokrowsk zajmują już półtora roku. Nie dziwię się, to musi trwać bo Pokrowsk to ogromna metropolia przecież jest, wielkości co najmniej New Yorku.
        Co jo godom przecież Moskale Niu Jork też zajęli.
        • el.commendante Re: Czy USA skapituluje? 23.12.25, 21:51
          Ale poza tym wszyscy w domu zdrowi?
          • pijatyka Re: Czy USA skapituluje? 19.02.26, 17:57

Medice cura te ipsum

• bmc3i Re: Czy USA skapituluje? 20.02.26, 01:00
        el.commendante napisał:

> USA ratują dla siebie co się da. Odebrali Ukraińcom ich czarnoziemy, odebrali U
        > kraińcom złoża metali ziem rzadkich, no ale nic z tego nie będą mieli kiedy zie
        > mie te zajmie Rosja albo władztwo nad nimi będzie miał suwerenny od zachodnich
        > wpływów rząd Ukrainy.

Lepiej żeby władał tym marionetkowy rząd Wiktora Janukowycza, co?
    • privus Re: Czy USA skapituluje? 05.04.26, 01:11
      mateusz572 napisał:

Trumpowi zależy na interesach z Moskwą a nie na Ukrainie. Jak na razie, to na naiwności Trumpa korzysta jedynie Putin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka