Dodaj do ulubionych

Wybory na Węgrzech

12.04.26, 13:44
Na Węgrzech trwają wybory parlamentarne. 12 kwietnia Węgrzy
wybierają 199 posłów jednoizbowego Zgromadzenia Narodowego.
Na miejscu są dziennikarze Wyborcza.pl oraz Maciej Bąk z Radia Zet.
Informacje z Węgier analizuje hungarysta i dziennikarz "Wyborczej"
Wojciech Maziarski. W naszej relacji znajdziesz najnowsze
informacje z Węgier.

wiadomosci.gazeta.pl/polityka/14,198013,32722593.html#s=BoxMMtImg2
Obserwuj wątek
    • senioryta13 Re: Wybory na Węgrzech 12.04.26, 13:49
      pia.ed napisała:

> Na Węgrzech trwają wybory parlamentarne. 12 kwietnia Węgrzy
      > wybierają 199 posłów jednoizbowego Zgromadzenia Narodowego.
      > Na miejscu są dziennikarze Wyborcza.pl oraz Maciej Bąk z Radia Zet.
      > Informacje z Węgier analizuje hungarysta i dziennikarz "Wyborczej"
      > Wojciech Maziarski. W naszej relacji znajdziesz najnowsze
      > informacje z Węgier.

>
      > wiadomosci.gazeta.pl/polityka/14,198013,32722593.html#s=BoxMMtImg2

komu kibicujesz, wypadaloby napisac.
      • pia.ed Wybory na Węgrzech 12.04.26, 14:47
        senioryta13 napisała:
        komu kibicujesz, wypadaloby napisac.

Jak kazdy rozsadny czlowiek jestem po stronie nowego kandydata ... a Ty?

Niedawno czytalam o romskiej rodzinie na polnocy kraju,
        w najbiedniejszym regjonie Wegier... z olbrzymim bezrobociem,
        mieszkajacej w rozwalajacym sie bloku bez kanalizacji...
        Rodzina ta tradycyjnie glosuje na Urbana.

• senioryta13 Re: Wybory na Węgrzech 12.04.26, 15:00
          pia.ed napisała:

> senioryta13 napisała:
          > komu kibicujesz, wypadaloby napisac.

>
          > Jak kazdy rozsadny czlowiek jestem po stronie nowego kandydata ... a Ty?
          >
          > Niedawno czytalam o romskiej rodzinie na polnocy kraju,
          > w najbiedniejszym regjonie Wegier... z olbrzymim bezrobociem,
          > mieszkajacej w rozwalajacym sie bloku bez kanalizacji...
          > Rodzina ta tradycyjnie glosuje na Urbana.

a ja niedawno slyszalam o romskich rodzinach spod Poznania, Ci sa bardzo obrotni, wyciagaja social od Polski i Niemiec jednoczesnie, a byc moze jeszcze w Anglii.
          Mowila to osoba, ktora zajmuje się 'biednymi'.

• pia.ed Wybory na Węgrzech 12.04.26, 15:27
            senioryta13 napisał:
            a ja niedawno slyszalam o romskich rodzinach spod Poznania, Ci sa bardzo
            obrotni, wyciagaja social od Polski i Niemiec jednoczesnie, a byc moze jeszcze
            w Anglii. Mowila to osoba, ktora zajmuje się 'biednymi'.

Ja potrafie czytac i doskonale o tym wiem! Tylko co to ma wspolmego
            z reportazem, w ktorym na zdjeciach mozna bylo zobaczyc tragiczne
            warunki, w ktorych zyja???
            Skoro nie masz ochoty dyskutowac na temat wyborow, wiec sie wylaczam
            i czekam na wpisy tych, ktorzy tutaj zwykle wchodza... prowadzac normalna
            dyskusje. :) bo sprzeczek tego typu jak z toba unikam jak ognia!
        • pia.ed Wybory na Węgrzech 12.04.26, 15:08

wiadomosci.gazeta.pl/polityka/7,198013,32722660,wybory-na-wegrzech-tlumy-w-lokalach-w-budapeszcie-chcemy.html
          - Chcemy zmiany, zagłosowaliśmy "przeciw" Orbanowi - przyznała grupa 30-latków
          podczas wychodzenia z lokalu. Rozmówcy PAP dodali, że ich zdaniem tym właśnie
          kieruje się dziś większość Węgrów. -
          TISZA i Peter Magyar nie zrobili niczego, co zniechęciłoby nas do oddania na nich głosu.
          Nie jest też tak, że jesteśmy ich wielkimi zwolennikami. Po prostu nie chcemy już żyć
          w kraju rządzonym przez Orbana.

• boggi_dan Re: Wybory na Węgrzech 12.04.26, 16:09
            Tu już jeden oddał głos na Tiszę.
            • mateusz572 Re: Wybory na Węgrzech 12.04.26, 16:27
              boggi_dan napisał:

> Tu już jeden oddał głos na Tiszę.

Widzę, że bunga bunga wpadł na chwilę na forum Świat celem zrobienia kupy.
              To teraz musisz iść na Jasną Górę aby wyspowiadać się z brzydkiego czynu.
              Tam paulini dadzą ci rozgrzeszenie i znowu będziesz czysty jak łza i znowu gdzieś kupę będziesz mógł zostawić.
            • monalisa2016 Re: Wybory na Węgrzech 12.04.26, 16:41
              boggi_dan napisał:

> Tu już jeden oddał głos na Tiszę.

Co to za znaczekopatrzony nawet w kolory na wyborczym plakacie? Na niego mieliby glosowac pragnacy wlasnej suwerennosci Wegrzy?
          • stefan4 Re: Wybory na Węgrzech 12.04.26, 16:20
            pia.ed:
            > - Chcemy zmiany, zagłosowaliśmy "przeciw" Orbanowi - przyznała grupa 30-latków
            > podczas wychodzenia z lokalu.

Na razie możemy znać tylko takie rozproszone wypowiedzi anonimowych wyborców, bo
                ,,Na Węgrzech nie przeprowadza się sondaży exit poll''.
            Ale wiemy (z tego samego artykułu), że
                ,,Frekwencja do godziny 13 wyniosła w węgierskich wyborach parlamentarnych 54,1 proc,
                czyli aż o 14,1 pkt proc. więcej niż 4 lata temu o tej samej godzinie''.

Wysoka frekwencja sprzyja Magyarowi. Więc zapewne Orban i Putin się martwią. Vance również, bo przecież ostatnio tak usilnie namawiał Węgrów do wybrania Orbana. Trump pewnie dopiero się obudził, bo u niego jest trochę po dziesiątej, więc służba białodomska nie zdążyła mu jeszcze powiedzieć, że ma się martwić.

- Stefan
            • stefan4 Aktualizacja: rekordowa frekwencja 12.04.26, 16:47
              stefan4:
              > Ale wiemy [...] że
              >     ,,Frekwencja do godziny 13 wyniosła w węgierskich wyborach parlamentarnych
              >     54,1 proc,  czyli aż o 14,1 pkt proc. więcej niż 4 lata temu o tej samej godzinie''.

Teraz już zdecydowanie doszło do rekordu frekwencji:
                  ,,Frekwencja na godzinę 15.00 - 66,01 proc.''
              A głosować można do 19:00.

- Stefan
          • boggi_dan Re: Wybory na Węgrzech 12.04.26, 17:21
            pia.ed napisała:

>
            > wiadomosci.gazeta.pl/polityka/7,198013,32722660,wybory-na-wegrzech-tlumy-w-lokalach-w-budapeszcie-chcemy.html
            > - Chcemy zmiany, zagłosowaliśmy "przeciw" Orbanowi - przyznała grupa 30-la
            > tków
            > podczas wychodzenia z lokalu. Rozmówcy PAP dodali, że ich zdaniem tym właśnie
            > kieruje się dziś większość Węgrów. -
            > TISZA i Peter Magyar nie zrobili niczego, co zniechęciłoby nas do oddania na n
            > ich głosu.
            > Nie jest też tak, że jesteśmy ich wielkimi zwolennikami. Po prostu nie chcemy
            > już żyć
            > w kraju rządzonym przez Orbana.

Jedni chcą żyć, drudzy nie pod butem UE. A więc spoko droga Pia.
            Ze 106 jednomandatowych okręgów wyborczych dokładne wyniki będą znane już nad ranem jutro. I tutaj Fidesz miał w poprzednich 3 kadencjach miażdżąca przewagę i to się nie zmieni bowiem - jak na razie - wyborców nie wymieniono.
            Pozostałe 93 mandatów liczonych wg d'Handta to będą rzeczywiście szacunki - jak w Polsce.
            • pia.ed Wybory na Węgrzech 12.04.26, 20:41
              [i]boggi_dan napisał:
              Jedni chcą żyć, drudzy nie pod butem UE. A więc spoko droga Pia.
              Ze 106 jednomandatowych okręgów wyborczych dokładne wyniki
              będą znane już nad ranem jutro (...)

To chyba nie czytales tego co ja - wywiad z tym drugim kandydatem: on stawia finanse
              i wolnosc Wegier na pierwszym i drugim miejscu, a UE dpiero na trzecim!
              Zreszta to żadna niespodzianka, bo już kilka dni przed wyborami pisano, ze goracy
              zwolennicy UE nie maja sie zbytnio cieszyc, bo Peter Magiar nie jest zainteresowany
              byciem "pod butem" UE...
              Tu nie chodzi nawet o polityke, tylko o zwykle wygodnictwo glosujacych, bo niektorzy
              wola żyć na zasilku zamiast harowac... czy wyjedżac na zachod i żebrać... co podobno
              dobrze sie oplaca!

PS: Nie znam sie na polityce, ale kiedy czytam o korupcji na Wegrzech czy o tym,
              że Orban prawie niczego nie posiada, bo wszystko przepisal na rodzine, to uwazam,
              ze tak nie powinno byc!
              .
              • bmc3i Re: Wybory na Węgrzech 12.04.26, 23:28
                pia.ed napisała:

> Tu nie chodzi nawet o polityke, tylko o zwykle wygodnictwo glosujacych, bo nie
                > ktorzy
                > wola żyć na zasilku zamiast harowac... czy wyjedżac na zachod i żebrać... co
                > podobno
                > dobrze sie oplaca!

W każdym kraju po wielu latach rządzenia przez jedną i tę samą partię lub jednego i tego samego człowieka ludzie są w końcu zmęczeni jego władzą i chcą zmiany. Z drugiej strony, nic nie psuje tak dogłębnie polityka jak długoletnie rządy.
    • bmc3i Re: Wybory na Węgrzech 12.04.26, 20:51
      Trzeba sobie zdawać sprawę z tego, jak wyglądają dziś politycznie Węgry.
      Państwo, w którym okręgi wyborcze skonstruowane są tak, aby w skali całego kraju wygrał orbanowski Fidesz.
      Media publiczne w ręku Fideszu, media prywatne w 90% wykupione przez Fidesz za pieniądze ukradzione z unijnych dotacji dla Węgier.
      Sądy całkowicie opanowane przez Fidesz.

W tej sytuacji, nie wierzę w zwycięstwo opozycji. Jestem niewiernym Tomaszem tutaj. Nie uwierzę, dopóki nie zobaczę.,
      • j0rl.1 Re: Wybory na Węgrzech 12.04.26, 20:53
        bmc3i napisał:

> Trzeba sobie zdawać sprawę z tego, jak wyglądają dziś politycznie Węgry.
        > Państwo, w którym okręgi wyborcze skonstruowane są tak, aby w skali całego kraj
        > u wygrał orbanowski Fidesz.
        > Media publiczne w ręku Fideszu, media prywatne w 90% wykupione przez Fidesz za
        > pieniądze ukradzione z unijnych dotacji dla Węgier.
        > Sądy całkowicie opanowane przez Fidesz.

> W tej sytuacji, nie wierzę w zwycięstwo opozycji. Jestem niewiernym Tomaszem tu
        > taj. Nie uwierzę, dopóki nie zobaczę.,

Ogromne pieniadze z EU przeciwko Orbanowi finansujace opozycje, kombinowanie jak opozycja przegra jakies Majdany urzadzic z poparciem EU.
        • bmc3i Re: Wybory na Węgrzech 12.04.26, 21:05
          j0rl.1 napisał:

> Ogromne pieniadze z EU przeciwko Orbanowi finansujace opozycje

W UE nie ma żadnej pozycji budżetowej na takie rzeczy
          • j0rl.1 Re: Wybory na Węgrzech 12.04.26, 22:19
            bmc3i napisał:

> j0rl.1 napisał:
            >
            > > Ogromne pieniadze z EU przeciwko Orbanowi finansujace opozycje

> W UE nie ma żadnej pozycji budżetowej na takie rzeczy

Wiem ze u mnie w Niemczech sa dofinasowywanie z budzetu panstwa NGO, tak jest napewno w kazdym z krajow Unii, w bogatszych wiecej naturalnie w biedniejszych mniej.
            A to wystarczy nie trzeba budetu Unii a dokladnie czy budzet EU tez tak robi to nie wiem ale to nie ma znaczenia bo pieniadze sa.
            • j0rl.1 Re: Wybory na Węgrzech 12.04.26, 22:23
              Ale tak naprawde to ten Orban mnie wqrwial. Za to ze wzielismy mu z glowy do Niemiec tych azylantow w 2015r a on opowiada ze glupi bylismy.
            • bmc3i Re: Wybory na Węgrzech 12.04.26, 22:25
              j0rl.1 napisał:

> bmc3i napisał:
              >
              > > j0rl.1 napisał:
              > >
              > > > Ogromne pieniadze z EU przeciwko Orbanowi finansujace opozycje
              >
              > > W UE nie ma żadnej pozycji budżetowej na takie rzeczy
              >
              >
              > Wiem ze u mnie w Niemczech sa dofinasowywanie z budzetu panstwa NGO, tak jest
              > napewno w kazdym z krajow Unii, w bogatszych wiecej naturalnie w biedniejszych
              > mniej.
              > A to wystarczy nie trzeba budetu Unii a dokladnie czy budzet EU tez tak robi to
              > nie wiem ale to nie ma znaczenia bo pieniadze sa.

Może Twoja nowa niemiecka ojczyzna finansowała opozycję, ale unia nie ma na to pozycji budżetowej, która byłaby zresztą kontrolowana przez przedstawicieli rządu Fidesz w EU
            • pia.ed Wybory na Węgrzech... Orban przegrywa 13.04.26, 00:49
              j0rl.1 napisał:
              bmc3i napisał:
              Ogromne pieniadze z EU przeciwko Orbanowi finansujace opozycje

W UE nie ma żadnej pozycji budżetowej na takie rzeczy

Wiem, ze u mnie w Niemczech sa dofinasowywanie z budzetu
              panstwa NGO, tak jest na pewno w kazdym z krajow Unii.

Tak nie jest w Szwecji... ani w Polsce. Kazda partia musi miec
              wlasne pieniadze kiedy sa wybory. I jestem pewna, ze w zadnym
              kraju unijnym (poza Niemcami?) dofinansowanie nie istnieje,
              bo z jakiej racji?

• j-k pia. - gdybym cie nie czytal na innym foro... 13.04.26, 01:11
                pia.ed napisała:

> Tak nie jest w Szwecji... ani w Polsce. Kazda partia musi miec
                > wlasne pieniadze kiedy sa wybory. I jestem pewna, ze w zadnym
                > kraju unijnym (poza Niemcami?) dofinansowanie nie istnieje,

tobym ci wierzyl.

ale czytam (chociaz celowo nie zabieram tam glosu)

otoz dotacje dla partii politycznych w Pl istnieja.

cyt:
                -"partie polityczne w Polsce otrzymują dotacje z budżetu państwa, ale funkcjonują one głównie jako zwrot kosztów kampanii (dotacja podmiotowa) za zdobyte mandaty oraz roczne subwencje. Uprawnione są do nich ugrupowania, które w wyborach do Sejmu uzyskały minimum 3% (samodzielny komitet) lub 6% (koalicja) głosów w skali"

.

• pia.ed pia, gdybym cie nie czytal na innym forach 13.04.26, 10:50
                  j-k napisał:
                  to bym ci wierzyl.
                  otoz dotacje dla partii politycznych w Pl istnieja.

Zaszlo wielkie nieporozumienie! To co napisalam, dotyczylo:

j0rl.1 napisał:
                  > bmc3i napisał:

"Ogromne pieniadze z EU przeciwko Orbanowi finansujace opozycje."

"W UE nie ma żadnej pozycji budżetowej na takie rzeczy."

Co do subwencjowania partii politycznych w Szwecji i zwrotu im kosztow kampanii,
                  to jest bardzo mozliwe, ale tak gleboko nie jestem zainteresowana, aby o tym
                  wiedziec... ;) Na ten temat temat ew.napisze po zdobyciu informacji...

cyt:-"partie polityczne w Polsce otrzymują dotacje z budżetu państwa,
                  ale funkcjonują one głównie jako zwrot kosztów kampanii (dotacja podmiotowa)
                  za zdobyte mandaty oraz roczne subwencje.
                  Uprawnione są do nich ugrupowania, które w wyborach do Sejmu uzyskały
                  minimum 3% (samodzielny komitet) lub 6% (koalicja) głosów w skali"

• bmc3i Re: Wybory na Węgrzech... Orban przegrywa 13.04.26, 03:29
                pia.ed napisała:

> j0rl.1 napisał:
                > bmc3i napisał:
                > Ogromne pieniadze z EU przeciwko Orbanowi finansujace opozycje
                >
                > W UE nie ma żadnej pozycji budżetowej na takie rzeczy
                >
                > Wiem, ze u mnie w Niemczech sa dofinasowywanie z budzetu
                > panstwa NGO, tak jest na pewno w kazdym z krajow Unii.

>
                > Tak nie jest w Szwecji... ani w Polsce. Kazda partia musi miec
                > wlasne pieniadze kiedy sa wybory. I jestem pewna, ze w zadnym
                > kraju unijnym (poza Niemcami?) dofinansowanie nie istnieje,
                > bo z jakiej racji?

W Polsce akurat partie, które dostają się do parlamentu, są finansowane z budżetu państwa. I mają obowiązek składania pełnego rozliczenia finansowego, w którym muszą rozliczyć się z każdej złotówki. Skąd ją wzieły i na co wydały. Nie złożenie, bądź zakwestionowanie rozliczenia przez PKW może skutkować wstrzymaniem jakichkolwiek dotacji z budżetu.

Podobnie jest na Wegrzech, gdzie każda partia musi rozliczyć swoje dochody i wydatki zeznaniem finansowym przez państwowy urząd kontroli - Állami Számvevőszék, będący odpowiednikiem polskiego NIK-u. Gdyby Niemcy finansowały wiec opozycję na Węgrzech, wyszłoby to na poziomie wydatków tej opozycji, i Fidesz nie omieszkałby wykorzystać tego przeciw partii Magyara.
      • pia.ed Re: Wybory na Węgrzech 12.04.26, 21:27
        bmc3i napisał:
        Media publiczne w ręku Fideszu, media prywatne w 90% wykupione
        przez Fidesz za pieniądze ukradzione z unijnych dotacji dla Węgier(...)

O tym wszystkim oczywiscie nie wiedzialam... :(
        • bmc3i Re: Wybory na Węgrzech 12.04.26, 21:40
          pia.ed napisała:

> bmc3i napisał:
          > Media publiczne w ręku Fideszu, media prywatne w 90% wykupione
          > przez Fidesz za pieniądze ukradzione z unijnych dotacji dla Węgier(...)

>
          > O tym wszystkim oczywiscie nie wiedzialam... :(

Dlatego Węgry od lat mają wstrzymaną część dotacji unijnych, do czasu, aż nie rozliczą się z tych pieniędzy.
      • stefan4 Re: Wybory na Węgrzech 12.04.26, 22:13
        bmc3i:
        > W tej sytuacji, nie wierzę w zwycięstwo opozycji. Jestem niewiernym Tomaszem tutaj.

Bardziej niewiernym niż sam Orban:
            ,,Viktor Orban pogratulował Peterowi Magyarowi zwycięstwa w wyborach parlamentarnych
            na Węgrzech.''

bmc3i:
        > Nie uwierzę, dopóki nie zobaczę.,

No to popatrz niżej na przewidywany rozdział miejsc w parlamencie (ten sam link, godz. 22:01).

Żeby teraz zwyciężyć, Orban musiałby przeprowadzić prawdziwy zamach stanu.

- Stefan
        • bmc3i Re: Wybory na Węgrzech 12.04.26, 22:34
          stefan4 napisał:

> > Nie uwierzę, dopóki nie zobaczę.,
          >
          > No to popatrz niżej na przewidywany rozdział miejsc w parlamencie (ten sam link
          > , godz. 22:01).
          >
          > Żeby teraz zwyciężyć, Orban musiałby przeprowadzić prawdziwy zamach stanu.

Nie chciałem cieszyć się za wcześnie, aby nie odczuwać rozczarowania.

I Trump i Putin wspierali swojego przyjaciela. I opanowane przez Fidesz media, i opanowane przez Fidesz wielkie państwowe spółki, ...

Teraz twierdzenie "Polak-Węgier dwa bratanki, nabiera sensu".
    • poznaniak.jeden Re: Wybory na Węgrzech 12.04.26, 22:35
      Brawo Węgrzy. My też damy radę. Czuję że będzie "Wiosna Ludów" jak w 1848. Uczmy się od Węgrów. PIS nie zagłuszy wszystkich.
      • bmc3i Re: Wybory na Węgrzech 12.04.26, 23:09
        poznaniak.jeden napisał(a):

> Brawo Węgrzy. My też damy radę. Czuję że będzie "Wiosna Ludów" jak w 1848. Uczm
        > y się od Węgrów. PIS nie zagłuszy wszystkich.

Tylko co Węgrzy teraz zrobią z odzyskaną wolnością?
        Bo przecież ten cały Magyar, jeszcze dwa lata temu sam był członkiem Fideszu.
        • j-k ale urwal sie z uwiezi... :) 13.04.26, 01:20
          bmc3i napisał:
          > Bo przecież ten cały Magyar, jeszcze dwa lata temu sam był członkiem Fideszu.

ale urwal sie z uwiezi... :)

nadzieje Unii na nowe otwarcie Wegier wydaja mi sie cokolwiek przesadzone:

Buenas Nopches.

• monalisa2016 Re: Wybory na Węgrzech 12.04.26, 23:17
        poznaniak.jeden napisał(a):

> Brawo Węgrzy. My też damy radę. Czuję że będzie "Wiosna Ludów" jak w 1848. Uczm
        > y się od Węgrów. PIS nie zagłuszy wszystkich.

Co macie w Polsce do wyboru poza dzuma i cholera, jakie spoleczenstwo, media tacy i politycy wszystko wedlug zaslug.
        • j-k celowy belkot - czy niewiedza ? 13.04.26, 00:56
          monalisa2016 napisał(a):
          > (w PL) media tacy i politycy wszystko wedlug zaslug.

belkot.

ty masz do wyboru wiecej - niemieckie media - wszystkie klepiace mniej wiecej to samo

z wjatkiem niskonakladowej Tageszeitung.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
          ponad 40 lat w reichu.

• bmc3i Re: Wybory na Węgrzech 13.04.26, 01:45
          monalisa2016 napisał(a):

> poznaniak.jeden napisał(a):
          >
          > > Brawo Węgrzy. My też damy radę. Czuję że będzie "Wiosna Ludów" jak w 1848
          > . Uczm
          > > y się od Węgrów. PIS nie zagłuszy wszystkich.
          >
          > Co macie w Polsce do wyboru poza dzuma i cholera, jakie spoleczenstwo, media ta
          > cy i politycy wszystko wedlug zaslug.

Co Ci pfzeszkad a założyć wlasną partię i ubiegać się o poparcie społeczne? Kto wie, może tybed?iesz polskim Magyarem. Tylko przyjedź z czyms wiecej niż czarna teczka do straszenia dokumentamie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka