1.melord 13.04.26, 11:32 Trzeba przyznac,ze odbija mu coraz mocniej...a tak dobrze zapowiadal sie wiadomosci.wp.pl/taka-grafike-zamiescil-trump-po-skrytykowaniu-papieza-7274724176791744a Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
opa34 Re: Trump w roli Jezusa Chrystusa. 13.04.26, 12:08 Dobrze idiota sie zapowiadal buhahaha Kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
1.melord Re: Trump w roli Jezusa Chrystusa. 13.04.26, 12:53 opa34 napisał(a): > Dobrze idiota sie zapowiadal buhahaha > Kiedy? mialo byc MAGA ,zostal posmiewiskiem na swiecie a z magi guzik wyszlo nie panuje kompletnie nad tym ,co mowi Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Trump: 13.04.26, 13:29 1.melord napisał(a): > opa34 napisał(a): > > > Dobrze idiota sie zapowiadal buhahaha > > Kiedy? > > mialo byc MAGA ,zostal posmiewiskiem na swiecie a z magi guzik wyszlo > nie panuje kompletnie nad tym ,co mowi zapomniales juz jak europka z Merkel na czele wysmiala go, jak przemowil do NATO i zarzadal 2% wkladu? Teraz podwyzszyl do 5%. To jest tylko kontynuacja zachowan, tylko w wiekszej skali, sprzed 8 lat. Zdejmij lepiej te 'rozowe' okulary, bo przyciemniaja Ci obraz. U nas komunisci doslownie szaleja z radosci i swietuja 'upadek' USA. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Trump: 13.04.26, 14:45 opa34 napisał(a): > Idiota ma wsparcie idiotow co tu widac a orientujesz sie chociaz o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: zamknęłi Cie juz? 13.04.26, 14:56 opa34 napisał(a): > W kraju idiotow? ...na swiecie Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: zamknęłi Cie juz? 14.04.26, 05:14 senioryta13 napisał: > opa34 napisał(a): > > > W kraju idiotow? > > ...na swiecie Może o to, e na świecie - poza Koreą Północną - komuniści przestali istnieć już prawie 40 lat temu. Teraz już jesteś na bieżąco. Odpowiedz Link Zgłoś
obrotowy sierotko Marysio, 15.04.26, 16:02 opa34 napisał(a): > Idiota ma wsparcie idiotow co tu widac ma wspartcie 5-ciu tysiecy glowic atomowych i musisz przed nim trzasc tylkiem - tak samo jak trzesa tylkiem Mully iranskie... Odpowiedz Link Zgłoś
opa34 Re: sierotko Marysio, 15.04.26, 16:09 W moim wieku kretynie forumowy mam w 4 literach glowice atomowe idioty Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Trump: 13.04.26, 12:37 1.melord napisał(a): > wiadomosci.wp.pl/taka-grafike-zamiescil-trump-po-skrytykowaniu-papieza-7274724176791744a Cytat: "O wiele bardziej lubię jego brata Louisa niż jego, ponieważ Louis jest cały MAGA. On to rozumie, a Leon XIV nie! Nie chcę papieża, który uważa, że to w porządku, że Iran ma broń nuklearną. Nie chcę papieża, który uważa, że to straszne, że Ameryka zaatakowała Wenezuelę, kraj, który wysyłał ogromne ilości narkotyków do Stanów Zjednoczonych, a co gorsza, opróżniał swoje więzienia, w tym morderców, handlarzy narkotyków i zabójców, w naszym kraju. I nie chcę papieża, który krytykuje prezydenta Stanów Zjednoczonych" - grzmi Trump w długim wpisie na Truth Social. "Leon XIV powinien być wdzięczny, bo, jak wszyscy wiedzą, był szokującą niespodzianką. Nie było go na żadnej liście kandydatów na papieża, a Kościół umieścił go tam tylko dlatego, że był Amerykaninem, a oni uznali, że to najlepszy sposób na poradzenie sobie z prezydentem Donaldem J. Trumpem. Gdybym nie był w Białym Domu, Leon nie byłby w Watykanie" - stwierdził Trump." Odpowiedz Link Zgłoś
1.melord Re: Trump: 13.04.26, 12:59 >>nie chcę papieża, który krytykuje prezydenta Stanów Zjednoczonych" - grzmi Trump w długim wpisie na Truth Social. caly swiat go krytykuje,bajzel zrobil nieprawdopodobny nawet jak sie opanuje i wycofa,co watpliwe......dlugie miesiace mina zanim wszystko wroci do normy Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Trump: 13.04.26, 13:23 1.melord napisał(a): > caly swiat go krytykuje,bajzel zrobil nieprawdopodobny > nawet jak sie opanuje i wycofa,co watpliwe......dlugie miesiace mina zanim wszy > stko wroci do normy To mowisz o globalistach? Juz jestes z nimi w jednym szeregu? a z czego ma sie wycofac? Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Trump: 13.04.26, 13:53 senioryta13 napisał: > 1.melord napisał(a): > > > caly swiat go krytykuje,bajzel zrobil nieprawdopodobny > > nawet jak sie opanuje i wycofa,co watpliwe......dlugie miesiace mina zani > m wszy > > stko wroci do normy > > To mowisz o globalistach? Juz jestes z nimi w jednym szeregu? > a z czego ma sie wycofac? A czym jest imperialista pan Trump, nie jest globalista? Czym rozni sie imperializm od globalizmu? Ano malymi odchylkami (uzywany srodek) ale ma ten sam cel w osiagnieciu swoich hegemonistycznych celow!!! Impeaching Donald J. Trump, President of the United States, for high crimes and misdemeanors. www.congress.gov/bill/119th-congress/house-resolution/1155/text Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: a teraz wytlumacz: 13.04.26, 14:37 nic nowego. Spojrz na date artykulu. Czy potrafisz wytlumaczyc: "Rozpoczęła się kampania mająca na celu impeachment prezydenta Trumpa 20 stycznia 2017 Ponad 9 lat temu. www.washingtonpost.com/news/post-politics/wp/2017/01/20/the-campaign-to-impeach-president-trump-has-begun/ Przeciez ONI nie spoczeli, kontynuuja caly czas obalenie Prezydenta T. , wymyslajac co I'm tylko do glowy przyjdzie, ale ani slowa planow na przyszlosc. a tu masz obecnie glownego dowodzacego, demokratow, fotka Ci wszystko powie: Hakeem Jeffries. (latwo znajdziesz) Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: a teraz wytlumacz: 13.04.26, 16:51 Bidulinko potrzebujesz naprawde okulary albo korepetycji w czytaniu czegos. tak przy okazji bez komentowania egzortyzmu w BD. www.jesus.de/nachrichten-themen/ausland/betrogen-und-falsch-beschuldigt-beraterin-vergleicht-trump-mit-jesus/.... www.ndtv.com/world-news/us-iran-war-president-donald-trump-vs-pope-leo-catholic-church-god-does-not-bless-holy-war-blood-on-hands-11350288 news.sky.com/story/donald-trump-shares-ai-image-of-himself-as-jesus-christ-after-attacks-on-pope-leo-13531252 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Trump: 16.04.26, 23:05 Seniorita ty ewidentnie masz gdzies chrzescijanstwo i juz wyznajesz jak Trump Baala Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Melord, a wiesz co mnie najbardziej interesuje? 13.04.26, 13:29 W jednym z watkow felusiak1 napisal, ze jemu za rzadow Trumpa calkiem niiezle sie zyje. Wiec do czego zmierzam? Trump moze byc posmiewiskiem dla calego swiata, ale byc dobrym prezydentem dla zwyklych Amerykanow. Czy wlasciwie nie to jest najwazniejszym zadaniem dla kazdego prezydenta w kazdym kraju - robic wszystko, zeby przecietny obywatel byl zadowolony? Ja naprawde nie wiem czy za rzadow Trumpa sa zadowoleni zwykli obywatele USA, ale ze slow naszych forumowych Amerykanow, czyli malkontenta i felusiaka, wynika, ze Trump dla nich nie jest najgorszy. Pamietam, jak Felus pisal o Obamie, i jak za jego rzadow jego zycie pogorszylo sie (chodzilo o bardzo wysokie koszty ubezpeczenia medycznego). Obecnie zadnej krytyki pod adresem urzedujacego prezydenta u Felusia nie widac. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Melord, a wiesz co mnie najbardziej interesu 14.04.26, 05:20 igor_2025 napisał: > W jednym z watkow felusiak1 napisal, ze jemu za rzadow Trumpa calkiem niiezle s > ie zyje. Wiec do czego zmierzam? Trump moze byc posmiewiskiem dla calego swiata > , ale byc dobrym prezydentem dla zwyklych Amerykanow. Czy wlasciwie nie to jest > najwazniejszym zadaniem dla kazdego prezydenta w kazdym kraju - robic wszystko > , zeby przecietny obywatel byl zadowolony? > Ja naprawde nie wiem czy za rzadow Trumpa sa zadowoleni zwykli obywatele USA, a > le ze slow naszych forumowych Amerykanow, czyli malkontenta i felusiaka, wynika > , ze Trump dla nich nie jest najgorszy. Pamietam, jak Felus pisal o Obamie, i > jak za jego rzadow jego zycie pogorszylo sie (chodzilo o bardzo wysokie koszty > ubezpeczenia medycznego). Obecnie zadnej krytyki pod adresem urzedujacego prezy > denta u Felusia nie widac. Zapytaj Amerykanów którzy tracą ubezpieczenia z affordable care act, zapytaj tych którzy przestają jeździć samochodami, bo zaczyna ich nie być stać na benzynę. U mnie w pobliskim supermarkecie, gdzie benzyna była najtańsza w promieniu kilkudziesięciu mil z dnia na dzień podrożała o 30% Ale wyznawcy zawsze będą twierdzić że wszystko jest świetnie i wspaniale. I że lepiej być nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Wlasciwie to i byl moj cel 14.04.26, 11:02 bmc3i napisał: > Zapytaj Amerykanów którzy tracą ubezpieczenia z affordable care act, zapytaj ty > ch którzy przestają jeździć samochodami, bo zaczyna ich nie być stać na benzynę > . U mnie w pobliskim supermarkecie, gdzie benzyna była najtańsza w promieniu k > ilkudziesięciu mil z dnia na dzień podrożała o 30% Moj post byl tak naprawde adresowany do forumowych Amerykanow, i ja liczyllem na to, ze ktos z nich, a przede wszystkim felusiak1, napisza jak w Stanach zyje sie pod rzadami Trumpa. Zabrales glos Ty, za co jestem Tobie wdzieczny, chociaz chcialbym wiecej cos dowiedziec sie. Bo byc moze podrozanie paliwa o 30% jest chwilowe i moze okazac sie tak, ze to co Amerykanie zyskali za rzadow Trumpa, z nawiazka kompensuje ta podwyszke. Naprzyklad za ten czas co ja mieszkam w UK (ca 20 lat), paliwo podrozalo o 100%, a wyplaty wzrosli o 300%. A naprzyklad rachunk za prad i gaz w tym samym czasie wzrosli o ponad 300%. Wiec cena benzyny nie jest wskaznikiem pogorszenia zycia. > Ale wyznawcy zawsze będą twierdzić że wszystko jest świetnie i wspaniale. I że > lepiej być nie może. O ile malkontenta moge posadzic o to, ze on nadaje sie byc wyznawcem jakiejs wiary czy teorii (pisze standartowo i bez wlasnych przemyslen), o tyle felusiak1 wykazal sie tym, ze ma wlasne zdanie na kazdy temat. Wlasnie dlatego jest atakowany ze wszystkich stron. p.s. O co chodzi z tym traceniem ubezpieczenia z affordable care act? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Wlasciwie to i byl moj cel 14.04.26, 13:32 igor_2025: > Moj post byl tak naprawde adresowany do forumowych Amerykanow To nie do mnie, bo ja mieszkam w Europie. Ale wydaje mi się (wytłuściłem, bo to są najważniejsze słowa w tym poście), że jest tak: igor_2025: > za ten czas co ja mieszkam w UK (ca 20 lat), paliwo podrozalo o 100% Czyli średnio o 3.5%/rok. igor_2025: > a wyplaty wzrosli o 300% Czyli średnio o 7.1%/rok. Ale to jest dziwne; na pewno nie typowe dla całej UK. Macrotrends: • U.K. GDP Per Capita 2003: $34 442.69 • U.K. GDP Per Capita 2023: $49 463.86 To jest wzrost nie o 300% tylko o 43.6%, czyli średnio o 1.8%/rok, a nie o 7.1%/rok. Jeśli nic się nie zmieniło przez ostatnie 2 lata (mam dane tylko do 2023), to mieszkasz w wyjątkowo szybko bogacącej się okolicy. Całej UK daleko do takiego tempa. Jeśli produkt narodowy rośnie o 1.8%/rok, a paliwo nagle zdrożeje o 100% w ciągu miesiąca, to znacznie odstaje od innych (umiarkowanych) wzrostów. igor_2025: > Wiec cena benzyny nie jest wskaznikiem pogorszenia zycia. To zależy od stylu tego życia. Nas w Europie cena benzyny obchodzi głównie z powodu jej wpływu na inne ceny. Ale Usawcy są znacznie bardziej od nas uzależnieni od samochodów. Trudno się dokądkolwiek ruszyć, choćby coś kupić do jedzenia, bez użycia blachosmrodu. Jakiś czas mieszkałem w uniwersyteckim mieście na Mid-Weście, gdzie ulice nie miały chodników (tylko jezdnie), a władze miasta prowadziły leniwe dyskusje, czy angażować się w zaprowadzenie jakiejś publicznej linii autobusowej, żeby studenci nie musieli walczyć o miejsca parkingowe na terenie uczelni. Ja tam używałem roweru, co budziło zdziwienie, bo przecież rowery służą do rekreacji, a nie do codziennego życia. Europejczyk może wzrostu cen benzyny nie zauważyć; dla Usawca jest to podstawowy wydatek. Ciosy, zadane przez Trumpa gospodarce usawskiej, są dla zwykłego zjadacza chleba dość bolesne. Cła powodują wzrost cen dla konsumentów. Wycofywanie programów socjalnych powoduje wzrost kosztów opieki zdrowotnej i oświaty. Ulubione wojenki Trumpa są kosztowne, co musi kiedyś odbić się na inflacji (którą można zwalczać przez wysokie stopy procentowe, czyli przez recesję...). I temu wszystkiemu nie towarzyszy kompensujący wzrost dochodów. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Wlasciwie to i byl moj cel 14.04.26, 19:45 stefan4 napisał: > Czyli średnio o 3.5%/rok. To nie jest tak istotne. > Czyli średnio o 7.1%/rok. Ale to jest dziwne; na pewno nie typowe dla całej UK To jest typowe dla calego UK, poniewaz placa minimalna jest wyznaczana przez rzad. I jesli w roku 2004 minimalna placa byla cos kolo 4.5 funta na godzine, o tyle obecnie wynosi ponad 13. > To jest wzrost nie o 300% tylko o 43.6%, czyli średnio o 1.8%/rok, a nie o 7.1% To co Ty znalazles, nie ma sie nijak do wyplat, wyrazonych w nominalnych liczbach. > Jeśli produkt narodowy rośnie o 1.8%/rok, a paliwo nagle zdrożeje o 100% w ciąg > u miesiąca, to znacznie odstaje od innych (umiarkowanych) wzrostów. A gdzie w ciagu miesiaca paliwo zdrozalo o 100% w ciagu miesiaca? Przy tym musisz pamietac, ze cena paliw w takich komunistycznych panstwach jak UK, czy Unii Europejskiej, nijak nie maja sie do cen rynkowych. Cena paliwa, to rodzaj haracza, ktory obywatele placa na rzecz swoich rzadow. Tak samo jak alkohol i wyroby tytoniowe. > Ciosy, zadane przez Trumpa gospodarce usawskiej, są dla zwykłego zjadacza chleb > a dość bolesne. Wlasnie temu sluzy moj post, zeby o tym dowiedziec sie od zwyklych amerykanskich zjadacze chlebu. Z calym szacunkiem, ale Ty tam nie mieszkasz i masz taka sama wiedze o zyciu zwyklego Amerykanina, co i ja. . > Ulubione wojenki Trumpa są kosztowne, co musi kiedyś odbić się na inflacji (któ > rą można zwalczać przez wysokie stopy procentowe, czyli przez recesję...). > I temu wszystkiemu nie towarzyszy kompensujący wzrost dochodów. Z tym nie bede sprzeczac sie. Wojny amerykanskie sa bardzo kosztowne dla budzetu USA, ale bardzo dochodowe dla okreslonej grupy biznesmenow. Mozna powiedziec tak: wydatki na wojenki sa panstwowe, a zyski z tych wojenek sa prywatne. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Wlasciwie to i byl moj cel 14.04.26, 18:55 igor_2025 napisał: > bmc3i napisał: > > > Zapytaj Amerykanów którzy tracą ubezpieczenia z affordable care act, zapy > taj ty > > ch którzy przestają jeździć samochodami, bo zaczyna ich nie być stać na b > enzynę > > . U mnie w pobliskim supermarkecie, gdzie benzyna była najtańsza w promi > eniu k > > ilkudziesięciu mil z dnia na dzień podrożała o 30% > > Moj post byl tak naprawde adresowany do forumowych Amerykanow, i ja liczyllem n > a to, ze ktos z nich, a przede wszystkim felusiak1, napisza jak w Stanach zyje > sie pod rzadami Trumpa. > Zabrales glos Ty, za co jestem Tobie wdzieczny, chociaz chcialbym wiecej cos do > wiedziec sie. Bo byc moze podrozanie paliwa o 30% jest chwilowe i moze okazac > sie tak, ze to co Amerykanie zyskali za rzadow Trumpa, z nawiazka kompensuje ta > podwyszke. Naprzyklad za ten czas co ja mieszkam w UK (ca 20 lat), paliwo podr > ozalo o 100%, a wyplaty wzrosli o 300%. A naprzyklad rachunk za prad i gaz w ty > m samym czasie wzrosli o ponad 300%. Wiec cena benzyny nie jest wskaznikiem pog > orszenia zycia. 2 lata temu w miesiącach letnich, za zużycie prądu spowodowane w dużej mierze klimatyzacją płaciłem ca. $20+ miesięcznie. W ubiegłym roku to było już prawie $40. Podwyzka cen paliwa zapewne jest chwilowa, i ceny zapewne spadną, jak skończy się wojna z Iranem. Ale jest, ceny sa znacznie wyzsze. Mi szczęka opadła jak płaciłem zawsze +/- $2.77 za galon, a po jednego dnia jadę na stację i widzę $3.77. A ja płacę sporo niższą cenę ze swoim membership, niż reszta współplemieńców na innych stacjach benzynowych. > > > Ale wyznawcy zawsze będą twierdzić że wszystko jest świetnie i wspaniale. > I że > > lepiej być nie może. > > O ile malkontenta moge posadzic o to, ze on nadaje sie byc wyznawcem jakiejs wi > ary czy teorii (pisze standartowo i bez wlasnych przemyslen), o tyle felusiak1 > wykazal sie tym, ze ma wlasne zdanie na kazdy temat. Wlasnie dlatego jest atako > wany ze wszystkich stron. > > > p.s. O co chodzi z tym traceniem ubezpieczenia z affordable care act? ACA finansowana jest z dwóch źródeł - z budżetu federalnego oraz z budżetów stanowych. Obcięte zostało finansowanie federalne. Jako że w systemie jest w związku z tym mniej pieniędzy, wielu ludzi straciło to ubezpieczenie, a wielu musi płacić większą składkę. Co do podwyzek wynagrodzeń. Niedawno było przesłuchanie CEO Boeinga w Kongresie. Senator zapytał CEO o jego zarobki. Po krótkiej wymianie zdań, padło ze CEO zarobił w ostatnim roku prawie 30 mln USD, wzrost o 1/3. Po czym wyjawił ze w ciągu ostatnich 8 lat, przeciętne zarobki w kraju wzrosły o 1% Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Jestem niezmiernie Tobie wdzieczny 14.04.26, 19:51 bmc3i, wlasnie na taka odpowiedz czekalem, chociaz w niej zabraklo istotnego elementu, czyli o ile wzrosli Twoje dochody w ostatnim czasie, i czy wzrosli wogole. I czy Twoja jakosc zycia spadla za czasow rzadzenia Trumpa? Bo tak naprawde o tym jak rosna ceny w USA jest mnostwo informacji, ale bardzo trudno znalezc cos, co wskazywaloby na wzrost nominalnych dochodow. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Wlasciwie to i byl moj cel 14.04.26, 21:53 Znowu kłamiesz. W latach 2005-2008 płaciłem za benzynę $4.50. Dopiero w październiku 2008 cena zjechala do $2.20 a potem w styczniu do $1.89. W 2022 w Texasie płaciłem $3.89 za galon. Wtedy media nie wypuszczały bzdur o ludzich co przestali samochodami jeździć bo nie mają na paliwo. Federalne finansowania Obama Care nie zostało obcięte, malo tego, buzet wydaje na to wiecej. W ciagu ostatnich 8 lat przecietne zarobki wzrosły o 43% a nie o 1%. To jest na stronach Social Security. Nie słuchaj wyjawień senatora. Oni wyjawiają tak jak im pasuje. Ten CEO Boeinga dostał 29 milionow w akcjach od ktorych zapłacił prawie 12 milionów podatku federalnego i 1.5 mln podatku stanowego. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Wlasciwie to i byl moj cel 15.04.26, 00:03 felusiak1 napisał: > Znowu kłamiesz. W latach 2005-2008 płaciłem za benzynę $4.50. Dopiero w paździe > rniku 2008 cena zjechala do $2.20 a potem w styczniu do $1.89. W 2022 w Texasie > płaciłem $3.89 za galon. > Wtedy media nie wypuszczały bzdur o ludzich co przestali samochodami jeździć bo > nie mają na paliwo. > Federalne finansowania Obama Care nie zostało obcięte, malo tego, buzet wydaje > na to wiecej. Całkowite cięcia federalnego finansowania Medicaid (2025–2034): 625–990 mld USD w ciągu 10 lat, to oznacza cięcia średnio 60–100 mld USD rocznie w finansowaniu federalnym. (H.R.1 / „One Big Beautiful Bill Act”) benefitsusa.org/blog/medicaid-cuts-2026?utm_source=copilot.com Część największych cięć zaczyna się w 2026–2027 Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Melord, a wiesz co mnie najbardziej interesu 14.04.26, 19:07 bmc3i napisał: > Zapytaj Amerykanów którzy tracą ubezpieczenia z affordable care act, Masz na mysli tych nielegalnych - chyba nie bo ci dostwali drmowe z Medic aid ? ale tych co zarabiali po $400k rocznie i ciagle dostawali doplaty do afordable care act? I teraz im sie darmowe bidenowe doplarty urwaly? LOL >zapytaj tych którzy przestają jeździć samochodami, bo zaczyna ich nie być stać na benzynę A to dlatego ze preferuja wydawac na co innego? Przeciez Biden i lewactwo by sie z tego cieszylo bo beda kupowali elektryki? Przeciez benzyna u nas ciagle o polowe tansza niz w Europie i tam nikt nie narzeka- i to u nas w lewackiej Calif bo w innych rejonch to jeszcze tansza? > . U mnie w pobliskim supermarkecie, gdzie benzyna była najtańsza w promieniu k > ilkudziesięciu mil z dnia na dzień podrożała o 30% > I powiedz kilegom z Europy ile kosztuje a nie strasz ze 30% wiecje. Zobaczysz ile oniu placa i mowi ze zyje sie im lpeiej od ciebie? I co z tego? Przestales jezdzic? Czy moze zamiast 4x w tygodniu chodzic do restauracji wyjdziesz 3x? > Ale wyznawcy zawsze będą twierdzić że wszystko jest świetnie i wspaniale. I że > lepiej być nie może. Absolutnie nie ma paniki, ., Zawracasz D duperelami malo waznymi a ni ewspominasz co Trumop zrobil dobrego? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 A to bardzo ciekawe 14.04.26, 19:29 engine8t napisał: > Absolutnie nie ma paniki, ., Zawracasz D duperelami malo waznymi a ni ewspomina > sz co Trumop zrobil dobrego? Wlasnie chce dowiedziec sie, co Trump zrobil dobrego dla zwyklych Amerykanow. I caly czas czekam na tego, kto mnie to wskaze. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: A to bardzo ciekawe 14.04.26, 21:01 igor_2025 napisał: > Wlasnie chce dowiedziec sie, co Trump zrobil dobrego dla zwyklych Amerykanow. I > caly czas czekam na tego, kto mnie to wskaze. > Tak "z powietrza": - Zamknal granice i skonczyl sie niekontrolwany najazd dzikich i przestepcow i nierobow ktorzy mieli za zadanie zakorzenic sie i glosowac na lewactwo. - Przyhamowl naplyw opioidow. - Systematycznie wywala nielegalnych i ogrnicz wjazd ludzi nie pryjaznych albo wrogich USA - Zatrzymal lewacki ped do burzenia historii, wywalnai pomnikow i zmiany nazw miesjsc historycznych - Zatrzymal DEI, - Zatrzymal bezprawie i ograniczenie funduszy policji gdzie rabunek sklepow zaczynal byc powszechna codziennoscia. - Oficjalnie skrytykowal i euopejski socjalizm i wprwadzenie cenzury. Zmusil EU do wiekszej kontrybucji na swoja obrone - Pozwolil Stanom decydowac o aborcji a rodzicom w decuzjachg nieletnich. - Zmniejszyl bezrobocie i Powstalo blisko 4 miliony miejsc pracy - Obnizyl podatki i zlikwidowal regulacje co spowodowalo szybki wrost gospodarczy i wiecje kasy w kieszeniach ludzi. - Przestal byc instytucja charytatywan dla calego swiata. (USAID) - Poprawil balnas handlu zagranicznego i stworzyl zachety do otwierania i przenoszenie biznesow do USA - "odkorkowal" rury z ropa i gazem - Zaprzestal slepego pedu w strone EV z wszelka cene - Zarzadzil kontrole instutucji i organizacji ktre czerpic fundusze federalne wykorzystywaly je dla siebie albo do niecnych celow. - powolal wiecej konserwatywnych sedziow federalnych etc... Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Dobre uczynki Trumpa 14.04.26, 21:43 engine8t napisał: > - Zamknal granice i skonczyl sie niekontrolwany najazd dzikich i przestepcow i > nierobow ktorzy mieli za zadanie zakorzenic sie i glosowac na lewactwo. > - Przyhamowl naplyw opioidow. > - Systematycznie wywala nielegalnych i ogrnicz wjazd ludzi nie pryjaznych albo > wrogich USA > - Zatrzymal lewacki ped do burzenia historii, wywalnai pomnikow i zmiany nazw m > iesjsc historycznych > - Zatrzymal DEI, > - Zatrzymal bezprawie i ograniczenie funduszy policji gdzie rabunek sklepow zac > zynal byc powszechna codziennoscia. > - Oficjalnie skrytykowal i euopejski socjalizm i wprwadzenie cenzury. Zmusil EU > do wiekszej kontrybucji na swoja obrone > - Pozwolil Stanom decydowac o aborcji a rodzicom w decuzjachg nieletnich. > - Zmniejszyl bezrobocie i Powstalo blisko 4 miliony miejsc pracy > - Obnizyl podatki i zlikwidowal regulacje co spowodowalo szybki wrost gospodarc > zy i wiecje kasy w kieszeniach ludzi. > - Przestal byc instytucja charytatywan dla calego swiata. (USAID) > - Poprawil balnas handlu zagranicznego i stworzyl zachety do otwierania i przen > oszenie biznesow do USA > - "odkorkowal" rury z ropa i gazem > - Zaprzestal slepego pedu w strone EV z wszelka cene > - Zarzadzil kontrole instutucji i organizacji ktre czerpic fundusze federalne w > ykorzystywaly je dla siebie albo do niecnych celow. > - powolal wiecej konserwatywnych sedziow federalnych to ja jeszcze dopisze, kolejne zwyciestwo Trumpa: Prezydent Trump podjął zdecydowane działania, zastępując sędziów-aktywistów – którzy opóźniali deportacje i udzielali azylu w zawrotnym tempie – profesjonalistami zaangażowanymi w egzekwowanie prawa, a nie jego podważanie. Koniec z sędziami-aktywistami chroniącymi nielegalnych przestępców. Koniec z niekończącymi się opóźnieniami. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: A to bardzo ciekawe 14.04.26, 23:52 On Ci pytał co Trump zrobił dla Amerykanów, co przeciętny Amerykanin na codzień odczuwa, a nie o hasła propagandowe. Bezrobocie spadło za prezydentury Trumpa? - Nie, bezrobocie wzrosło do 4,6% w listopadzie 2025, najwyżej od 2021 r. - Produkcja przemysłowa traciła miejsca pracy przez 7 miesięcy z rzędu - Wysokie taryfy podnosiły ceny towarów Dla porównania, wzrost PKB od objęcia prezydentury przez Trumpa wyniósł 2,4% wg IMF i 2,2% wg Congressional Budget Office Wzrost PKB za prezydentury Bidena wyniósł 2,9% w roku 2023 i 2,8% w roku 2024, łącznie 2,3-2% w latach 2021-2014, i był najszybszy z wszystkich krajów G7. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 engine8t, dzieki! 17.04.26, 12:12 Lista tego co Trump zrobil dobrego jest dosc dluga. Co ciekawe, ze ci kto rzadami Trumpa sa niezadowoleni, moga przedstawic liste o wiele krotsza, i przewaznie skarza sie na koszty paliw i ogolnie, ze oni Trumpa nie lubia.. To bardzo charakterystyczne, przekladac swoj wlasny stosunek do konkretnej osoby, do wynikow jego dzialan. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Melord, a wiesz co mnie najbardziej interesu 14.04.26, 23:39 engine8t napisał: > bmc3i napisał: > > > > Zapytaj Amerykanów którzy tracą ubezpieczenia z affordable care act, > > Masz na mysli tych nielegalnych - chyba nie bo ci dostwali drmowe z Medic aid > ? ale tych co zarabiali po $400k rocznie i ciagle dostawali doplaty do afordab > le care act? I teraz im sie darmowe bidenowe doplarty urwaly? LOL W jakim stanie i jedni i drudzy dostawali to ubezpieczenie? Stan Nowy Jork płaci za leczenie osobom nie mającym SSN w przypadkach nagłych, typu nagły niespodziewany wcześniacki poród, wypadek wymagający intensywnej awaryjnej opieki medycznej, ale żaden stan nie płaci ubezpieczenia medycznego osobom bez Social Security Number. A żeby mieć ubezpieczenie MedicAid, roczne dochody na gospodarstwo domowe nie mogą przekraczać kilkudziesieciu tysiecy. > >zapytaj tych którzy przestają jeździć samochodami, bo zaczyna ich nie być > stać na benzynę > > A to dlatego ze preferuja wydawac na co innego? Przeciez Biden i lewactwo by > sie z tego cieszylo bo beda kupowali elektryki? > Przeciez benzyna u nas ciagle o polowe tansza niz w Europie i tam nikt nie narz > eka- i to u nas w lewackiej Calif bo w innych rejonch to jeszcze tansza? Nie, dlatego że gdy ceny wszystkiego idą w górę, coraz trudniej zapłacić rent czy mortgage. I tak juz Amerykanie dziwią się gdy przyjeżdżają do Europy, ze sklepowa w sklepie jest w stanie z jednego etatu utrzymać siebie i zapłacić rent, i nie wymaga to pracy na 1,5 etatu 14 godzin dziennie. > > . U mnie w pobliskim supermarkecie, gdzie benzyna była najtańsza w promi > eniu k > > ilkudziesięciu mil z dnia na dzień podrożała o 30% > > > I powiedz kilegom z Europy ile kosztuje a nie strasz ze 30% wiecje. Zobaczysz i > le oniu placa i mowi ze zyje sie im lpeiej od ciebie? > I co z tego? Przestales jezdzic? Czy moze zamiast 4x w tygodniu chodzic do rest > auracji wyjdziesz 3x? W Europie nie każdy jeździ samochodem do sklepu 300 metrów od domu. W Europie masz komunikację miejską, autobusy, metro, czy tramwaje jeżdżące co 5 minut, a nie jak w USA 2-3 autobusy miejskie na godzinę. > > Ale wyznawcy zawsze będą twierdzić że wszystko jest świetnie i wspaniale. > I że > > lepiej być nie może. > > Absolutnie nie ma paniki, ., Zawracasz D duperelami malo waznymi a ni ewspomina > sz co Trumop zrobil dobrego? No własnie powiedziałem, że wyznawcy będa umniejszać, nic się nie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: 12 lat w Ameryce 15.04.26, 00:18 bmc3i napisał: > Stan Nowy Jork płaci za leczenie osobom nie mającym SSN w przypadkach nagłych, > typu nagły niespodziewany wcześniacki poród, Nielegalne, polskie malzenstwo mieszkajace w Chicago, powiedzialo mi, (bedac na urlopie) ze amerykanie nie musza miec zadnego ubezpiecznia. Ich dzieci (2) urodzily sie w Ameryce, maja wiec wszystko za darmo. Na moje pytanie jak to, dostalam odpowiedz: no przeciez dzieci sa amerykankami, wiec nie musza miec zadnego ubezpieczenia., wszystko maja FREE. Tatus I mamusia rowniez nie maja. Nie opowiadaj wiec bajek, bmc Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: 12 lat w Ameryce 15.04.26, 00:24 senioryta13 napisał: > bmc3i napisał: > > > Stan Nowy Jork płaci za leczenie osobom nie mającym SSN w przypadkach nag > łych, > > typu nagły niespodziewany wcześniacki poród, > > Nielegalne, polskie malzenstwo mieszkajace w Chicago, powiedzialo mi, (bedac na > urlopie) ze amerykanie nie musza miec zadnego ubezpiecznia. Ich dzieci (2) ur > odzily sie w Ameryce, maja wiec wszystko za darmo. Na moje pytanie jak to, dost > alam odpowiedz: no przeciez dzieci sa amerykankami, wiec nie musza miec zadnego > ubezpieczenia., wszystko maja FREE. Tatus I mamusia rowniez nie maja. > Nie opowiadaj wiec bajek, bmc Naopowiadali Ci takie same bajki jak Ty opowiadasz. Na MedicAid kwalifikowana jesteś na podstawie swojego zeznania podatkowego. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: 12 lat w Ameryce 15.04.26, 00:49 bmc3i napisał: > > Nielegalne, polskie malzenstwo mieszkajace w Chicago, powiedzialo mi, (be > dac na > > urlopie) ze amerykanie nie musza miec zadnego ubezpiecznia. Ich dzieci > (2) ur > > odzily sie w Ameryce, maja wiec wszystko za darmo. Na moje pytanie jak to > , dost > > alam odpowiedz: no przeciez dzieci sa amerykankami, wiec nie musza miec z > adnego > > ubezpieczenia., wszystko maja FREE. Tatus I mamusia rowniez nie maja. > > Nie opowiadaj wiec bajek, bmc > > > Naopowiadali Ci takie same bajki jak Ty opowiadasz. Na MedicAid kwalifikowana j > esteś na podstawie swojego zeznania podatkowego. Szybko sie zmyli, jak sie zorientowali co powiedzieli. SA NIELEGALNIE, nie rozumiesz? Zadne zeznania podatkowe. W NJ w szpitalu wisi napis: przyjma kazdego, nie musisz miec ubezpieczenia. WSZYSTKO FREE, a z czego zaplaci nielegalny? Oni akurat wiedza co to jest MadicAid. Puknij sie. Nie pamietasz w karawanie ludzi na wozkach inwalidzkich??? Oczywiscie, ty musisz placic, amerykanie rowniez, ale nie miliony nielegalnych. W Minnesocie 81% Somalijczykow ma wszystko od panstwa, sa w Raju! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: 12 lat w Ameryce 15.04.26, 01:20 senioryta13 napisał: > bmc3i napisał: > > > > Nielegalne, polskie malzenstwo mieszkajace w Chicago, powiedzialo m > i, (be > > dac na > > > urlopie) ze amerykanie nie musza miec zadnego ubezpiecznia. Ich d > zieci > > (2) ur > > > odzily sie w Ameryce, maja wiec wszystko za darmo. Na moje pytanie > jak to > > , dost > > > alam odpowiedz: no przeciez dzieci sa amerykankami, wiec nie musza > miec z > > adnego > > > ubezpieczenia., wszystko maja FREE. Urodzone w USA dzieci, będące więc obywatelami USA, też są w USA nielegalnie? Tatus I mamusia rowniez nie m > aja. > > > Nie opowiadaj wiec bajek, bmc > > > > > > Naopowiadali Ci takie same bajki jak Ty opowiadasz. Na MedicAid kwalifiko > wana j > > esteś na podstawie swojego zeznania podatkowego. > > Szybko sie zmyli, jak sie zorientowali co powiedzieli. SA NIELEGALNIE, nie rozu > miesz? Zadne zeznania podatkowe. > W NJ w szpitalu wisi napis: przyjma kazdego, nie musisz miec ubezpieczenia. Widzisz, jak Ty nic nie rozumiesz, jaka ograniczona jesteś? Obowiązek leczenia szpitalnego w przypadkach nagłych, bez względu na posiadanie ubezpieczenia, status imigracyjny, rasę i religię, wynika bezpośrednio z federalnej ustawy EMTALA (Emergency Medical Treatment and Labor Act). Ustawa uchwalona przez Kongres 7 kwietnia 1986 roku i podpisana następnie przez prezydenta Ronalda Reagana. Federal law guarantees anyone in the United States the right to emergency medical treatment, regardless of insurance, immigration status, ability to pay, ancestry, race, or religion. EMTALA nakłada na każdy szpital z oddziałem ratunkowym, który przyjmuje Medicare (czyli prawie wszystkie szpitale w USA), obowiązek wykonania medical screening exam każdej osobie, która zgłasza się po pomoc, stabilizacji stanu pacjenta, jeśli istnieje emergency medical condition, bez pytania o ubezpieczenie lub status imigracyjny przed badaniem.'' Federalne przepisy i orzecznictwo potwierdzają, że odmowa lub opóźnienie udzielenia pomocy w nagłym przypadku stanowi naruszenie prawa federalnego. Dotyczy to wyłącznie emergency medical treatment To wynika bezpośrednio z naszego poczucia człowieczeństwa. Tak wiem, to pojęcie obce, dla prawicowych faszystów. Dlatego Wy faszyści MAGA macie tyle wspólnego z prawdziwymi republikanami, jak Reagan, czy Lincoln, co materia z antymaterią. EMTALA nie gwarantuje natomiast pokrycia kosztów — to osobny temat. > WSZYSTKO FREE, a z czego zaplaci nielegalny? Oni akurat wiedza co to jest Madic > Aid. Puknij sie. > Nie pamietasz w karawanie ludzi na wozkach inwalidzkich??? > Oczywiscie, ty musisz placic, amerykanie rowniez, ale nie miliony nielegalnych. > W Minnesocie 81% Somalijczykow ma wszystko od panstwa, sa w Raju! Podaj przepis prawa stanowego w Minesocie, lub federalnego, na podstawie którego "W Minnesocie 81% Somalijczykow ma wszystko od państwa", jak napisałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: 12 lat w Ameryce 15.04.26, 02:30 bmc3i napisał: > Widzisz, jak Ty nic nie rozumiesz, To ty nic nie rozumiesz I trzeba Ci kilka razy tlumaczyc, wszystko potrafisz przekrecic. Napisalam dzieci amerykanki, ale rodzicie, pomimo, ze sa 12 lat w ameryce mysla, ze nie potrzebuja na amerykanskie dzieci ubezpieczenia. Ojciec ma BYZNES, no ale sa biedni, wszystko za darmo. ZDZIWIONA byla, ze amerykanie maja ubezpieczenia na swoje dzieci. 12 LAT w Ameryce. Do Ciebie nie dotarlo NIC, tak jak I do niej po tylu latach. >Obowiązek leczenia > szpitalnego w przypadkach nagłych, bez względu na posiadanie ubezpieczenia, to jest rowniez oczywiste, ze szpitale musza przyjmowac kazdego. Prawo Ich do tego zmusza, nie musisz sie chwalic I przepisywac tego prawa. > EMTALA nakłada na każdy szpital z oddziałem ratunkowym, który przyjmuje Medicar > e (czyli prawie wszystkie szpitale w USA), obowiązek wykonania medical screenin > g exam każdej osobie, która zgłasza się po pomoc, stabilizacji stanu pacjenta, > jeśli istnieje emergency medical condition, bez pytania o ubezpieczenie lub sta > tus imigracyjny przed badaniem.'' Federalne przepisy i orzecznictwo potwierdzaj > ą, że odmowa lub opóźnienie udzielenia pomocy w nagłym przypadku stanowi narusz > enie prawa federalnego. Dotyczy to wyłącznie emergency medical treatment przeciez Ci pisze, ze polskie malzenstwo oszukiwalo I nie placilo NIC. Pewnie panstwo placi im jeszcze za mieszkanie, nie zdazylam zapytac, bo UCIEKLI !!!! A Ile dzieci urodzilo sie nielegalnym? Koszta, tylko porodow ida w miliardy. Dlaczego widze starych amerykanow jeszcze pracujacych na kasie???? Napisz mi ty z wielkim niby sercem, dlaczego !! Tego nigdy nie zapomne, na ro zwrocilam uwage , zaraz po przyjezdzie. Z wieloma rozmawialam, mialam lzy w oczach sluchajac ich. > To wynika bezpośrednio z naszego poczucia człowieczeństwa. Tak wiem, to pojęcie > obce, dla prawicowych faszystów. Dlatego Wy faszyści MAGA macie tyle wspólnego > z prawdziwymi republikanami, jak Reagan, czy Lincoln, co materia z antymaterią > EMTALA nie gwarantuje natomiast pokrycia kosztów — to osobny temat. a z czego Ci ma zaplacic babka na wozku inwalidzkim? oczywiscie nielegalna. > Podaj przepis prawa stanowego w Minesocie, lub federalnego, na podstawie któreg > o "W Minnesocie 81% Somalijczykow ma wszystko od państwa", jak napisałaś. Ty o wielkim sercu pytasz sie o jakies prawa? Sanctuary State. Potrafisz sobie wyszukac przeciez. A do tego, jeszcze okradli na miliardy Ameryke. W Kalifornii nie jest lepiej. Watpie juz , czy w Ameryce mieszkasz. W tv. ciagle o tym mowa. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: 12 lat w Ameryce 15.04.26, 18:30 senioryta13 napisał: > przeciez Ci pisze, ze polskie malzenstwo oszukiwalo I nie placilo NIC. Pewnie p > anstwo placi im jeszcze za mieszkanie, nie zdazylam zapytac, bo UCIEKLI !!!! > A Ile dzieci urodzilo sie nielegalnym? Koszta, tylko porodow ida w miliardy. > Dlaczego widze starych amerykanow jeszcze pracujacych na kasie???? > Napisz mi ty z wielkim niby sercem, dlaczego !! > Tego nigdy nie zapomne, na ro zwrocilam uwage , zaraz po przyjezdzie. Z wieloma > rozmawialam, mialam lzy w oczach sluchajac ich. No właśnie. Dlaczego 70-ciolatek, albo i starszy wciaz musi pracować? Bo nielegalni go okradają? To chcesz powiedziec? Czy może raczej dlatego, że podstawowy system ubezpieczenia emerytalnego nie zapewnia możliwości przezycia? W latach 70. i nawet 80. Jeszcze większość Amerykanów miała i Social Security, i 401(k), i pension. Dziś Pension jest luksusem, który ma jedynie marne kilka procent pracujących. Bo korporacje wyrugowały ten system. 401(k) mają tylko pracujący w korporacjach, a pracująca w małych firmach większość społeczeństwa ma jedynie Social Security, nie zapewniające pokrycia nawet kosztów czynszu na emeryturze. To jest przyczyną że starzy schorowani ludzie wciaz musza pracować, ale w głowach MAGA to sie nie mieści. W głowach MAGA winni są nielegalni imigranci. Bo Wy macie proste rozwiązania wszystkiego, i proste recepty, i łatwość znajdowania winnych, zwłaszcza wśród obcych. Nigdy natomiast nie spojrzycie w lustro. Co i kogo popieracie, zwłaszcza w wyborach. A'propos, rozmawiałem wczoraj z 37-letnią Amerykanką, która po 10 latach tam przyjechała właśnie z Niemiec. Opowiadała, że było dla niej szokiem, że studia na publicznym uniwersytecie kosztują kilkaset dolarów rocznie, bez wpędzania młodego człowieka w długi na kilkadziesiąt lat, że ubezpieczenie pokryło jej dwa porody tam, w tym jeden w domu. Że nie musi w Niemczech obawiać się, że jeśli coś się jej stanie, to nawet za karetkę do szpitala zapłaci 20 000 dolarów. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: 12 lat w Ameryce 17.04.26, 00:27 > Dlaczego 70-ciolatek, albo i starszy wciaz musi pracować? Jeśli u was przyjmują 70-latków do pracy, to wy tam macie w Ameryce luksus. Żyć, nie umierać. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: 12 lat w Ameryce 17.04.26, 01:02 boomerang napisał: > > Dlaczego 70-ciolatek, albo i starszy wciaz musi pracować? > > Jeśli u was przyjmują 70-latków do pracy, to wy tam macie w Ameryce luksus. Żyć > , nie umierać. Nie wiem, widziałem takich w Anglii, w USA jeszcze nie. Ale może mało spostrzegawczy jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: 12 lat w Ameryce 17.04.26, 01:15 bmc3i napisał: > No właśnie. Dlaczego 70-ciolatek, albo i starszy wciaz musi pracować? Bo nielegalni go okradają? > To chcesz powiedziec? To chce powiedziec, bo ty oczywiscie nie zaskoczysz, ze dla swoich pieniedzy nie ma, a nielegalnych bierze sie w milionach i utrzymuje. > Nigdy natomiast nie spojrzycie w lustro. Co i kogo popieracie, zwłaszcza w wyborach. napisz, kogo ty zobaczyles w tym lustrze. >To jest przyczyną że starzy schorowani ludzie wciaz musza >pracować, jakos na kasach nie widzialam starych nielegalnych tylko bialych. Ci starzy moga pracowac i pracuja, bo sa zmuszeni, dziwne, ze nielegalnych sie nie zmusza do pracy, tylko daje wystarczajaca ilosc pieniedzy aby na wszystko starczylo. Wytlumacz to, bardzo prosze. Jeden pracowal cale zycie, a drugi tylko korzysta. > A'propos, rozmawiałem wczoraj z 37-letnią Amerykanką, która po 10 latach tam pr > zyjechała właśnie z Niemiec. Opowiadała, że było dla niej szokiem, że studia na > publicznym uniwersytecie kosztują kilkaset dolarów rocznie, bez wpędzania młod > ego człowieka w długi na kilkadziesiąt lat, że ubezpieczenie pokryło jej dwa po > rody tam, w tym jeden w domu. Że nie musi w Niemczech obawiać się, że jeśli coś > się jej stanie, to nawet za karetkę do szpitala zapłaci 20 000 dolarów. Zapytaj sie ile lekarz zarabia w Niemczech i porownaj z amerykanskimi zarobkami. Pytales o podatki tam? Zarobki prawnikow, inzynierow? Wroc i poinformuj nas. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: 12 lat w Ameryce 17.04.26, 01:34 > > Nigdy natomiast nie spojrzycie w lustro. Co i kogo popieracie, zwłaszcza > w wyborach. > > napisz, kogo ty zobaczyles w tym lustrze. Mówimy o Tobie, nie o mnie.. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: 12 lat w Ameryce 17.04.26, 03:19 senioryta13 napisał: > bmc3i napisał: > > No właśnie. Dlaczego 70-ciolatek, albo i starszy wciaz musi pracować? Bo > nielegalni go okradają? > > To chcesz powiedziec? > To chce powiedziec, bo ty oczywiscie nie zaskoczysz, ze dla swoich pieniedzy ni > e ma, a nielegalnych bierze sie w milionach i utrzymuje. > > Nigdy natomiast nie spojrzycie w lustro. Co i kogo popieracie, zwłaszcza > W wyborach. > napisz, kogo ty zobaczyles w tym lustrze. > >To jest przyczyną że starzy schorowani ludzie wciaz musza >pracować, > jakos na kasach nie widzialam starych nielegalnych tylko bialych. Ci starzy mog > a pracowac i pracuja, bo sa zmuszeni, dziwne, ze nielegalnych sie nie zmusza do > pracy, tylko daje wystarczajaca ilosc pieniedzy aby na wszystko starczylo. Wyt > lumacz to, bardzo prosze. Jeden pracowal cale zycie, a drugi tylko korzysta. > > > A'propos, rozmawiałem wczoraj z 37-letnią Amerykanką, która po 10 latach > tam pr > > zyjechała właśnie z Niemiec. Opowiadała, że było dla niej szokiem, że stu > dia na > > publicznym uniwersytecie kosztują kilkaset dolarów rocznie, bez wpędzani > a młod > > ego człowieka w długi na kilkadziesiąt lat, że ubezpieczenie pokryło jej > dwa po > > rody tam, w tym jeden w domu. Że nie musi w Niemczech obawiać się, że jeś > li coś > > się jej stanie, to nawet za karetkę do szpitala zapłaci 20 000 dolarów. > Zapytaj sie ile lekarz zarabia w Niemczech i porownaj z amerykanskimi zarobkami Amerykańskie małżeństwo trzydziesto-kilkulatków na wakacjach w Hiszpanii. Żona zachorowała na coś, gorączka 110* F. Umówili się przez internet na jakąś telewizytę za 20 minut, za którą zapłacili równowartość $29. Natychmiast dostali receptę na jakiś antybiotyk przesłaną przez lekarza e-mailem, w którym zawarty był jakiś kod kreskowy. Poszli do apteki na rogu, a apteka na co drugim rogu, aptekarz zeskanował barcode z telefonu, i wydał im antybiotyk. Koszt antybiotyku równowartość $11. Łączny koszt $40. Bez ubezpieczenia medycznego w Hiszpanii i bez płacenia hiszpańskich podatków. Powodzenia z czymś takim w USA. Nie raczyłaś jednak odpowiedzieć na pytanie z początku postu – dlaczego amerykański 70-latek musi pracować i czy dlatego, że nielegalni go okradają. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: 12 lat w Ameryce 17.04.26, 10:09 bmc3i: > w Hiszpanii. Żona zachorowała na coś, gorączka 110* F. W Hiszpanii zachorowała w Fahrenheitach?! Czy przywiozła ze sobą z USA egzotycznie wyskalowany termometr, czy raczej zmierzyli jej na miejscu w Celsjuszach, a on sama przełożyła to na Fahrenheity w opowieściach dla Usawców? 110°F ≈ 43.33°C ,,Przy temperaturze 42-43°C następuje nieodwracalne uszkodzenie mózgu i utrata mechanizmów regulacyjnych ośrodka termoregulacji. Temperatura ciała rzędu 43,5–45°C jest śmiertelna – zachodzi bardzo duże prawdopodobieństwo zgonu.'' Powinni byli natychmiast wezwać pogotowie! Chyba, że to tylko błąd tłumaczenia jednostek na usawskie... - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Melord, a wiesz co mnie najbardziej interesu 16.04.26, 23:07 To sie dowiedz. Nie wie 🙄🤦 Coraz wieksza bieda. Bogaci sie staja Bogatsj Biedni biedni rozwarstwienie. Ropa na leb na szyje do gory Chyba tylko przymuly niewiele kojarzace popieraja tego pomaranczowego z frontal lobe dementia Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Melord, a wiesz co mnie najbardziej interesu 17.04.26, 01:03 princesswhitewolf napisała: > To sie dowiedz. Nie wie 🙄🤦 > > Coraz wieksza bieda. Bogaci sie staja Bogatsj Biedni biedni rozwarstwienie. > Ropa na leb na szyje do gory > > > Chyba tylko przymuly niewiele kojarzace popieraja tego pomaranczowego z frontal > lobe dementia > Tymczasem dzisiaj w publicznym radiu mówili, że jakiś tam amerykański instytut ostrzega, iż za 6 tygodni Europa zostanie bez paliwa lotniczego. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Melord, a wiesz co mnie najbardziej interesu 17.04.26, 10:25 bmc3i: > Tymczasem dzisiaj w publicznym radiu mówili, że jakiś tam amerykański instytut ostrzega, > iż za 6 tygodni Europa zostanie bez paliwa lotniczego. Wiesz, po Europie da się podróżować bez paliwa lotniczego. Jeśli masz z centrum miasta dojechać na lotnisko (powiedzmy, 90min. podróży) na tym lotnisku spędzić 30min. przed odlotem, a potem z lotniska docelowego dojechać do miasta docelowego (90min.), to przez te stracone 210min. mógłbyś po autostradzie przejechać prawie 500km, czyli, powiedzmy, od Szczecina do zachodniej granicy Niemiec. A w dodatku, skoro jakieś publiczne radio (bez nazwy) podało taką wieść hiobową, powołując się na jakiś usawski instytut (również bez nazwy), to taka informacja warta jest tyle, co opowieść o tym że biblijni patriarchowie żyli po tysiąc lat. Albo że Trumpowi wyleczyli demencję. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Melord, a wiesz co mnie najbardziej interesu 17.04.26, 13:36 stefan4 napisał: > A w dodatku, skoro jakieś publiczne radio (bez nazwy) podało taką wieść > hiobową, powołując się na jakiś usawski instytut (również bez nazwy), to > taka informacja warta jest tyle, co opowieść o tym że biblijni patriarchowie ż > yli po tysiąc lat. Albo że Trumpowi wyleczyli demencję. W USA iest tylko jedno radio publiczne, ogólnokrajowe NPR. Trudno nie wiedzieć, które, jeśli się tutaj żyje. Składa sie z całej rzeszy niezależnych rozgłośni regionalnych. Ale główny popołudniowy blok globalny, nadawany jest z Waszyngtonu, DC. Ja radia słucham niemal wyłącznie w samochodzie, i nie znam kazdego jednego usawskiego instytutu., Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Melord, a wiesz co mnie najbardziej interesu 17.04.26, 17:17 stefan4 napisał: > bmc3i: > > Tymczasem dzisiaj w publicznym radiu mówili, że jakiś tam amerykański ins > tytut ostrzega, > > iż za 6 tygodni Europa zostanie bez paliwa lotniczego. > > Wiesz, po Europie da się podróżować bez paliwa lotniczego. Jeśli masz z centru > m miasta dojechać na lotnisko (powiedzmy, 90min. podróży) na tym lotnisku spędz > ić 30min. przed odlotem, a potem z lotniska docelowego dojechać do miasta docel > owego (90min.), to przez te stracone 210min. mógłbyś po autostradzie przejechać > prawie 500km, czyli, powiedzmy, od Szczecina do zachodniej granicy Niemiec. > > A w dodatku, skoro jakieś publiczne radio (bez nazwy) podało taką wieść > hiobową, powołując się na jakiś usawski instytut (również bez nazwy), to > taka informacja warta jest tyle, co opowieść o tym że biblijni patriarchowie ż > yli po tysiąc lat. Albo że Trumpowi wyleczyli demencję. Czy polskim lotniskom grozi włoski scenariusz? Jest stanowisko Orlenu Teraz lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Melord, a wiesz co mnie najbardziej interesu 17.04.26, 11:44 Zwlaszcza jak statki normalnie Macron ma przepuszczanie, Hiszpania tez... To chyba byla jakas tuba protrumpkowska i tak samo kreca jak on na Social Medias Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Melord, a wiesz co mnie najbardziej interesu 17.04.26, 13:38 princesswhitewolf napisała: > To chyba byla jakas tuba protrumpkowska i tak samo kreca jak on na Social Media > s Zapytaj o to seniorite i felusiaka. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Trump w roli Jezusa Chrystusa. 13.04.26, 14:07 The Betrayal Is Complete: How Trump’s Spiraling Descent Has Shattered MAGA and Hurt America www.lewrockwell.com/2026/04/no_author/the-betrayal-is-complete-how-trumps-spiraling-descent-has-shattered-maga-and-hurt-america/ Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Ciekawy tekst 13.04.26, 14:33 Mona, to bardzo fajny artykul, ale nie ma w nim odpowiedzi, same pytania "In my view, this is not a political tactic. This is the profound personal rot of a leader who has lost his way. The language is demonstrably absurd, a sign of a deep disconnect from reality. As I’ve said before, the movement has devolved into an ‘obedience cult of mindless idiots,’ where principled support has been replaced by mindless adherence to a figure who now attacks his own base. [2] This isn’t strategy; it’s the unraveling of a man, and it betrays every patriot who believed in the cause." I to samo w jezyku polskim: "Moim zdaniem nie jest to taktyka polityczna. To gleboki osobisty rozklad przywódcy, który zbladzil. Sformulowania sa wyraznie absurdalne, co swiadczy o glebokim oderwaniu sie od rzeczywistosci. Jak powiedzialem wczesniej, ruch przeksztalcil sie w "Kult posluszenstwa bezmyslnych idiotów", w którym pryncypialne wsparcie zostalo zastapione bezsensownym zaangazowaniem w postac, która teraz atakuje wlasna baze. to nie jest strategia; to zniszczenie jednostki i zdrada kazdego patriote, który wierzyl w sluszna sprawe". I kolejny cytata: "The domestic betrayal is only half the story. In a far more catastrophic move, Trump has divorced America itself. His loyalty now lies unequivocally with the fanatical, genocidal agenda of Netanyahu’s Israel. He surrounds himself with hate-filled Zionist advisers — people who, as noted in one analysis, ‘cheer for bombing Iran into the Stone Age’ — and in doing so, he has embraced a foreign darkness. [4]" I to samo w jezyku polskim: Wewnetrzna zdrada to tylko polowa sprawy. O wiele bardziej katastrofalnym posunieciem Trumpa jest rozwod z sama Ameryka. Teraz jego lojalnosc jest jednoznacznie zwiazana z fanatycznym programem ludobójstwa Izraela pod rzadami Netanjahu. Otacza sie doradcami - syjonistami, którzy, jak zauwazono w jednym z badan analitycznych, "opowiadaja sie za pomoca bombardowan wyslac Iranu do epokeikamienia lupanego" — i robiac to, pograzyl sie w obca dla niego ciemnosc. Wszystko co napisano, i co ja zacytowalem, jest prawda, ale nie daje odpowiedzi na pytanie: Dlaczego kazdy prezydent USA nie prowadzi tej polityki, jaka chcial prowadzic, kandydujac do urzedu. Pamietam jak Obama w swoim czasie tlumaczyl sie, i Trump co za pierwszej kadencji, co za drugiej, prowadzi nie ta polityke, zwlaszcza zagraniczna, jaka chcial prowadzic. Kto tak naprawde w USA rzadzi? Bo wyglada na to, ze na pewno nie ci, na kogo Amerykanie glosowali. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Ciekawy tekst 13.04.26, 15:17 Zadaniem dobrego dziennikarstwa jest wskazanie problemu a nie recepty na rozwiazanie jego. Dobry dziennikarz zmusza do refleksji, do poszukiwania korzeni problemu z jednoczesnym ksztaltowaniem wlasnego pogladu w ramach doszukiwania sie przyczyn jego. Autor artykulu pozostawia czytelnikowi tak zwana wola reke jak i ciekawosc czyli zachete do czegos. Za mienionych rzadow czy to Stanow czy innych panstw takie rzeczy byly tabu, dzis za czasow bezmyslnie gadatliwego prezydenta wiele rzeczy on sam uwidacznia szerokiej publicznosci, zwracajac uwage chocby na ostatnie jego wystapienie w izraelskim knesecie i pani Miriam Adelson oraz 240 milionow dolarow. :-). To byla jednoznaczna wypowiedz kto rzadzi Ameryka. Zeby odpowiedziec na pytanie "dlaczego" musialby autor artykulu siegnac do dalekiej historii chocby rodziny mieszkajacej pod czerwonym szyldem przez powstanie FED'u itd a to jest dluga historia ktora moglaby w rozny sposob wykorzystana. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Trump w roli Jezusa Chrystusa. 14.04.26, 07:15 Jakie okulary trzeba założyć żeby tam zobaczyć Jezusa? Ja tam widzę Trumpa w roli lekarza-uzdrowiciela. Odpowiedz Link Zgłoś
opa34 Re: Trump w roli Jezusa Chrystusa. 14.04.26, 08:13 Idiota usunol tego "lekarza" Pomysl lekarza to idea tego polidioty Vanca Jak widac tu idioty to kupuja Odpowiedz Link Zgłoś
opa34 Re: Trump w roli Jezusa Chrystusa. 14.04.26, 08:20 Otóż on na tej grafice jest lekarzem promującym Czerwony Krzyż. Serio idiota tak to tlumaczy a potem grozi Hawanie Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Trump w roli Jezusa Chrystusa. 14.04.26, 09:00 boomerang: > Jakie okulary trzeba założyć żeby tam zobaczyć Jezusa? Ja tam widzę Trumpa > w roli lekarza-uzdrowiciela. A z dłoni tryska temu Trumpowi pęk światłości, chociaż nie trzyma w niej żadnej latarki... Tak niektórzy przedstawiali Jezusa. W każdym razie trzeba temu Trumpowi przyznać, że jego próba wskrzeszenia Epsteina była ambitna i szkoda, że się z niej tak szybko wycofał z wstydliwie podkulonym ogonem. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Trump w roli Jezusa Chrystusa. 15.04.26, 00:28 o aureoli wokół głowy Trumpa artysta zapomniał? Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: oryginal 15.04.26, 01:17 boomerang napisał: > o aureoli wokół głowy Trumpa artysta zapomniał? Czytalam, ze to australijczyk jest autorem oryginalu. Odpowiedz Link Zgłoś
student_zebrak Re: oryginal 15.04.26, 12:38 Canva jest australijska obecnie darmo, oprocz AI Odpowiedz Link Zgłoś
student_zebrak Re: Trump w roli Jezusa Chrystusa. 15.04.26, 12:41 czesto chodzisz do lekarza? Ilu tak ubranych widziales? SpecSavers robia testy oczu na Medicare, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Trump w roli Jezusa Chrystusa. 15.04.26, 14:19 boomerang napisał: > Jakie okulary trzeba założyć żeby tam zobaczyć Jezusa? Ja tam widzę Trumpa w ro > li lekarza-uzdrowiciela. Pani doktorze, to jest kura. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Trump w roli Jezusa Chrystusa. 16.04.26, 23:23 Pokora przez ciebie przemawia . Odpowiedz Link Zgłoś
1.melord Re: Trump w roli Jezusa Chrystusa. 17.04.26, 01:57 Gdy Trump zakonczy wojne z Iranem lub jeszcze w trakcie? chce "uszczesliwic " biedna Kube W tym wypadku zacznie malpowc zapewne Marie Terese z Kalkuty ? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Trump w roli Jezusa Chrystusa. 17.04.26, 02:10 boomerang napisał: > Pokora przez ciebie przemawia . Nie, CK Dezerterzy Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Trump w roli Jezusa Chrystusa. 17.04.26, 10:59 czyli Wojciech Pokora Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Trump w roli Jezusa Chrystusa. 14.04.26, 21:51 x.com/TheDailyShow/status/2044023363195039999?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E2044023363195039999%7Ctwgr%5E7cffa98e4dc28e80de95d60528b03bd5365ec7f2%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.thegatewaypundit.com%2F2026%2F04%2Fwatch-jon-stewart-responds-his-striking-resemblance-bedridden%2F Odpowiedz Link Zgłoś