Dodaj do ulubionych

lek Betadine

20.06.07, 18:43
czy mozna stosowac przy Hashimoto? chodzi dokladnie o globulki dopochwowe. (mam je brac 28 dni) ,
www.przychodnia.pl/el/leki.php3?s=3&d=e&p1=0&lek=324
jedna globulka zawiera 200mg jodowanego powidonu USP. (co odpowiada 20mg wolnego aktywnego jodu).
w ulotce jest tylko napisane ze nie stosowac przy nadczynnosci. A ja mam niedoczynnosc, a z kolei na jakiejs zagranicznej stronie czytam ze "not to be used in.... Thyroid disorders such as nodular colloidal goitre, endemic goitre or Hashimoto's thyroiditis (do not use regularly in these conditions).
Obserwuj wątek
    • madziulaw Re: lek Betadine 20.06.07, 20:51
      NIE WOLNO STOSOWAC przy hashi!

Pytalam się endo. Szkoda, bo bardzo dobre globulki to są....

pozdr
      • tulipek82 Re: lek Betadine 20.06.07, 22:49
        dzieki za odp. kurcze, ale ginekolog ktora tez ma jakies problemy z tarczyca powiedziala ze to jest mala dawka hormonow i przy tak krotkim okresie nic nie zaszkodzi...
        Endokrynolog nic mi nie mowil ze nie moge brac jakis lekow. tylko ze nie ma wplywu na nic hormon ktory przyjmuje i moge brac i zyc jak kiedys a chyba w takim razie powinna byla mnie uprzedzic przed jodem... sad
        Jak sie spytalam czy nad morzem jest sens dalej mieszkac to powiedziala ze to nie robi zadnej roznicy bo jak tarczyca chora to i tak nie przyjmuje jodu wlasciwie...
        ale moze lepiej juz nie bede brala tych globulek i przerwe kuracje od kilku dni mnie boli szyja na poziomie tarczycy, takie pulsujace lagodne uciskanie czasmai mam, b lagodny bol i jakbym miala flegme w gardle lekko. moze to od tego... sad

Na cytologii wyszlo mi zapalenie wirusowe i ginekologowi b zalezalo na przyjmowaniu tych globulek bo mowi ze dobrze zwalczaja wszelkie wirusy.
    • madziulaw Re: lek Betadine 21.06.07, 09:26
      Wiem, ze te globulki sa dobre na wszystko, ale nie dla nas. gin również
      stwierdził że nie wolno stosować u mnie betadine, choć powiem szczerze, ze
      uważam betadine za jeden z bardziej skutecznych leków przeciwzapalnych, a mam z
      tym czesto problem.

pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka