monalisa2016 29.05.26, 13:30 Jak wyzej, watek zalozony na prozbe innego formuowicza. Czytalam niejedno na ten temat ale zostawie ten temat na pozniej, teraz musze w droge jak prawie w kazdy piatek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boomerang Re: JPMorgan przedstawia przyszłość Ukrainy 29.05.26, 13:38 JPMoron powiadasz? Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: JPMorgan przedstawia przyszłość Ukrainy 29.05.26, 13:56 boomerang napisał: > JPMoron powiadasz? :) To pewnie chodzi o kasę dla Rady Pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: JPMorgan przedstawia przyszłość Ukrainy 29.05.26, 14:01 taziuta: > To pewnie chodzi o kasę dla Rady Pokoju. Zapewne. Ale że JPMorgan wyciąga łapy po Ukrainę, tego nie wiedziałem. Jakieś kolejne tajne polecenie Putina do Trumpa? - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
j-k A Xi czuwa nad nimi oboma ? 29.05.26, 15:28 stefan4 napisał: > Zapewne. Ale że JPMorgan wyciąga łapy po Ukrainę, tego nie wiedziałem. Jakieś > kolejne tajne polecenie Putina do Trumpa? A Xi czuwa nad nimi oboma ? i obu pociaga za sznurki (kazdego z osobna) ? . www.hoplik.pl/product-zul-523-Pajacyk-chlopiec.html Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 JPMorgan przedstawia przyszłość Ukrainy 29.05.26, 15:01 Bede jednoczesnie wstawiac tezy z tego raportu i od razu komentarze, poniewaz bankierzy nie biora pod uwage stanowisko Rosji. Oni przewiduja przyszlosc Ukrainy, wychodzac z zalozenia, jakby oni sami postapili. 1.Wedlug raportu JPMorgan Chase, najbardziej prawdopodobnym wynikiem wojny rosyjsko–ukrainskiej jest "scenariusz Finski.” Komentarz: - Historyczne podobienstwa w analizie wspólczesnych konfliktów sa dosc powszechnym narzedziem,ale jednak tego rodzaju analogie maja ograniczenia. Kontekst geopolityczny lat 1939-1940 znacznie rózni sie od wspólczesnej sytuacji. 2.Analitycy uwazaja, ze wojna zostanie ostatecznie rozstrzygnieta w drodze negocjacji, poniewaz linia frontu pozostaje w duzej mierze statyczna od ponad dwóch lat i zadna ze stron nie wydaje sie byc w stanie osiagnac decydujacego przelomu militarnego. Komentarz: -Analitycy nie biora pod uwage fakt, ze Rosja nie stawia przed soba celu zdobycia jak najwiekszych terytoria. Idzie wojna na wyniszczenie. Przy tym glebia strategiczna Rosji jest o wiele wieksza, niz Ukrainy. Rowniez potencjal demograficzny Rosji jest wielokrotnie wiekszy od Ukrainy. 3.W tym scenariuszu Ukraina moglaby zostac zmuszona do zaakceptowania utraty niektórych okupowanych terytoriów Komentarz: - Niektore terytoria, o ktorych analitycy skromnie wspominaja, to Krym, Donbas i Noworosja (Zaporozski i Chersonski obwody), terytorium których w sumie i wynosi okolo 20% terytorium postradzieckiej Ukrainy.A nie sa one nazywane, najprawdopodobniej dlatego, aby stworzyc pozory oderwania scenariusza od konkretnej sytuacji na ziemi, co rzekomo nadaje prognozie wieksza wage. 4.JPMorgan porównuje potencjalna przyszlosc Ukrainy do Finlandii po II Wojnie Swiatowej: Finlandia stracila okolo 10% swojego terytorium na rzecz Zwiazku Radzieckiego, ale pozostala niezalezna, Demokratyczna, gospodarczo zwiazana z Zachodem i uniknela bezposredniej konfrontacji z Moskwa. Komentarz: -Informacje o tym, ze Kijów jest gotowy zgodzic sie na takie propozycje, juz nie sa aktualne. Kijów byl gotów to zrobic, gdy wszystko bylo pod kontrola USA. Obecnie Stany odeszli od tych spraw, a Europa chce dalszy ciag wojny.I jest jeszcze jedno zasadnicze pytanie - Czy Rosja sie na to zgodzi? Ma wlasne poglady na temat rozwiazania kwestii terytorialnej i demilitaryzacji. Plus denazyfikacja i eliminacji przyczyn zródlowych, o których amerykanscy analitycy nawet nie wspominaja…. 5.Bank szacuje : 50% prawdopodobienstwa dla "scenariusza finskiego" Komentarz: - "Finski" jest kompromisowy, ale zbyt spokojny, wiec jest tylko 20% prawdopodobienstwa - Ukraina jest mocno kolysana ze wszystkich stron, nie przewiduje sie stabilnosci. 6.Bank szacuje: 30% dla "scenariusza gruzinskiego" Komentarz: - 75% zostawilbym za" gruzinskim " scenariuszem, który móglby zostac przyjety przez Rosje i biorac pod uwage turbulencje, jest najbardziej realizowany i nawet jesli na poczatku zostanie osiagniety pozór kompromisu i realizacji" finskiego "scenariusza, w koncu wszystko spadnie do"gruzinskiego". 7.Bank szacuje:10% dla "scenariusza Izraelskiego" Komentarz: - 0% dla tego scenariusza. Zadnych szans 8.Bank szacuje: po 5% dla modeli" Korea Poludniowa "i" Bialorus" Komentarz: - 0% dla Koreanskiego, a "Bialoruski" scenariusz od dawna malo prawdopodobny, druga Bialorus z Ukrainy nie wyjdzie. Ale 5% dalbym temu scenariuszowi-ostatnio zupelnie nieoczekiwane wydarzenia dzieja sie na swiecie. A co jesli? Wykorzystane zrodla: www.msn.com/en-us/news/insight/jpmorgan-sees-finnish-scenario-as-most-likely-ukraine-outcome/gm-GMFFC46619?gemSnapshotKey=GMFFC46619-snapshot-17 logos-pres.md/en/news/jpmorgan-chase-analysts-predict-a-finnish-scenario-for-ukraine/ Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Special for Felusa 29.05.26, 15:29 Wiem, moj drogi Felus, Ty nigdy nie wierzysz na slowo i potrzebujesz konkretow. Wiec specjalnie dla ciebie wkleje link do calosci rapotu. Bo kto jeszcze, oprocz Ciebie, ma tyle cierpliwosci, zeby przeczytac raport, wydrukowany na 22 stronach? www.jpmorganchase.com/content/dam/jpmorganchase/documents/center-for-geopolitics/jmpc-cfg-ukraine-report.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Special for Felusa 29.05.26, 17:43 Wytłumacz o czym jest ten watek. Czy to ma być dyskusja nad treścią papieru wyprodukowanego przez think-tank w banku inwestycyjnym dla potencjalnych inwestorów? I czy chodzi o udowodnienie, ze bank nie ma racji. Odkąd stałem się JPMorgn Private Client dostaję różne papiery. W kazdym stoi napisane: This material is a product of JPMorganChase Center for Geopolitics (the “Geopolitics Center”) and is provided to you solely for general information purposes. Unless otherwise specifically stated, any views or opinions expressed herein are solely those of the Geopolitics Center and may differ from the views and opinions expressed by J.P.Morgan Securities LLC (JPMS) Research Department or other departments or divisions of JPMorgan Chase & Co. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Special for Felusa 29.05.26, 19:20 felusiak1 napisał: > Wytłumacz o czym jest ten watek. Felus, chyba jest to bardzo latwe do zrozumienia. Bo gdyby tylko wkleilem link, ewentualnie tekst, to rzeczywiscie byloby trudno domyslec sie, o czym ten watek. Ale ja pod kazda teza, wazna moim zdaniem, napisalem komentarz. Wiec tematem watku jest, czy to bankierze maja racje, czy ja. Juz od dawna powinienes zauwazyc, ze ja celowo zakladam watki, w ktorych zachecam innych forumowicze do dyskusji, a najlepiej sprowokowac dyskusje, dac wlasny komentarz, lub podzielic sie wlasnymi pogladami. Bo najlepiej wszystkim idzie krytykowanie pogladow czy komentarze innych, przy tym wlasne ukrywaja. Ty rowniez nie lubisz dzielic sie wlasnymi pogladami, czy dawac wlasny komentarz. Ale bardzo ochoczo komentujesz opinii innych. Ale gdy bardzo Ciebie poprosic, to jednak dzielisz sie wlasnymi pogladami. I jeszcze cos zauwazylem - najchetniej na to forum robi sie zbiorowe obsieranie osob, ktore maja inne poglady niz grupa tych, o kim Ty wspomniales w jednym z watkow, poswieconych mojej skromnej osobie. Wiec, krotko mowiac -watek o tym, czy ja mam racje, sprzeczajac sie z analitykami JPMorgan Chase. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Special for Felusa 30.05.26, 18:01 To nie kwestia posiadania racji. Nie można mieć racji na przyszłość. Również twoje rozumienie fińskiego scenariusza jest inne od przedstawionego w analizie. Nie chodzi o terytorium. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Special for Felusa 30.05.26, 19:58 felusiak1 napisał: > To nie kwestia posiadania racji. Nie można mieć racji na przyszłość. Masz racje, uzylem zlego slowa, lepiej bylo by powiedziec: "Wiec tematem watku jest, czy to bankierze lepiej przewiduja przyszlosc, czy ja". > Również twoje rozumienie fińskiego scenariusza jest inne od przedstawionego w a > nalizie. > Nie chodzi o terytorium. Oczywiscie, ze nie chodzi, i ja w ogole o tym nie wspominalem. Dla mnie jest oczywistym czym jest scenariusz gruzinski, za ktory ja optuje, a czym scenariusz finski. Gruzinski, to kierowanie polityki w strone Rosji, finski, to taki kompromisowa neutralnosc z przewaga zachodnim, jak to bylo z Finlandia za czasoe ZSRR. I oczywiscie, nic do tego nie maja terytoria. Dlatego wlasnie napisalem: "i nawet jesli na poczatku zostanie osiagniety pozór kompromisu i realizacji" finskiego "scenariusza, w koncu wszystko spadnie do"gruzinskiego". Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Special for Felusa 04.06.26, 17:44 buldog2 napisał: > Igor, warto to czytać? Ja przeczytalem, bo duzo czasu na to nie jest potrzebne. Wiec jak masz wolnych 15 minut, to moim zdaniem warto. Ale musisz pamietac, ze niewiadomo czemu, analitycy JPMorgan nie biora pod uwage stanowisko Rosji. Czytajac ten raport, ma sie wrazenie, ze Ukraina walczy z Rosja, ktora nie ma nic do gadania, i opieraja sie w swoich prognozach wylacznie na danych ukrainskich. Dlatego uwazam, ze ich prognozy trzeba bylo poddac krytyce. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k nieskromnie dodam, ze :) 29.05.26, 15:32 > 1.Wedlug raportu JPMorgan Chase, najbardziej prawdopodobnym wynikiem wojny r > osyjsko–ukrainskiej jest "scenariusz Finski.” > > 2.Analitycy uwazaja, ze wojna zostanie ostatecznie rozstrzygnieta w drodze n > egocjacji, poniewaz linia frontu pozostaje w duzej mierze statyczna od ponad dw > óch lat i zadna ze stron nie wydaje sie byc w stanie osiagnac decydujacego prze > lomu militarnego. > > 3.W tym scenariuszu Ukraina moglaby zostac zmuszona do zaakceptowania utraty > niektórych okupowanych terytoriów Nieskormnie dodam, ze te opcje prognozuje tu na forum od ponad roku. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Pojecie skromnosci Tobie nie jest znane 29.05.26, 15:39 j-k cos napisał. A czy potrafisz w spokojny sposob odniesc sie do tego, co ja napisze odnosnie tego co Ty przewidziales, a co jest w rzeczywistosci? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Totez uczciwie napisalem. ze "nieskromnie" 29.05.26, 15:50 igor_2025 napisał: Pojecie skromnosci Tobie nie jest znane - Totez uczciwie napisalem. ze "nieskromnie". - Who cares ? > A czy potrafisz w spokojny sposob odniesc sie do tego, co ja napisze odnosnie > tego co Ty przewidziales, a co jest w rzeczywistosci? - czy ja w jakis sposob neguje EN BLOC Twoje wpisy ? gdy sa bez sensu lub pachnace imperializmem - to pomijam. a gdy sa sensowne - to staram sie odpowiedziec, niekiedy nawet przyznajac Ci racje. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Totez uczciwie napisalem. ze "nieskromnie" 29.05.26, 16:43 j-k napisał: > - czy ja w jakis sposob neguje EN BLOC Twoje wpisy ? Nie tylko moje. Wystarcze czy ja, czy ktos inny napisze, ze nie zgdza sie z tym co Ty glosisz, jak od razu zaczynasz zachowywac sie, jak obrazone dziecko. Zaczynasz wspominac o swoich zaslugach dla ludzkosci, i zaczynasz traktowac tego, kto osmielil sie z Toba nie zgodzic sie, dosc po chamsku. > a gdy sa sensowne - to staram sie odpowiedziec, niekiedy nawet przyznajac Ci ra > cje. Problem jest w tym, ze za sensowne uznajesz tylko takie, ktore zaczynaja sie od slow: Masz , Janusz, 100% racji. :-) Ale sprobuje. Ty napisales: "Nieskormnie dodam, ze te opcje prognozuje tu na forum od ponad roku" Roznie Ty piszesz od ponad roku, ale nie to jest wazne. Wazne jest to, ze nie jest tak, ja przewiduja bankierzy, i Ty razem z nimi. Poniewaz to proba sprowadzenia konfliktu do honorowego remisu,a jesli nie masz rezerw operacyjnych, nie mówiac o strategicznych, to o jakim remisie moze isc mowa? Kiedy ukr.wojska ma polowe niekompletnosci, obrona powietrzna, artyleria, pojazdy opancerzone topnieja jak snieg pod sloncem.Front dla Ukraincow moze sie zawalic w dowolnym momencie, chociaz moze istniec przez lata w podobnym stanie rozpadu. Tylko nieliczni znaja granice prawdziwej wytrzymalosci, ale i tutaj oceny sa raczej szacunkowe. I nie chodzi tylko o Rosje i Ukraine .Na Zachodzie juz wycofuja sie z pomyslu"zadawania strategicznej porazki Rosjanom". Zle zbiera sie pieniadze "na ratowanie Ukrainy", zaczynaja drastycznie zmniejszac dostawy uzbrojenia, przede wszystkim dla obrony powietrznej. Wiec po raz kolejny twierdze - dronami i rakietami kampanie wojskowe nie wygrywaja nawet w gluchej obronie, do której przeciwnik predzej czy pózniej dobierze klucze, majac inicjatywe strategiczna, swobodne manewrowanie i duze rezerwy. Z calkowita przewaga ogniowa w kluczowych parametrach razenia. Tym wszystkim dysponuje Rosja, a nie Ukraina. Dla stabilnej obrony pozycyjnej Ukraina musi caly czas kontratakowac (spalajac w kontratakach swoje i tak nie liczne rezerwy, ale bez tego nie da sie bronic sie skutecznie), a nie bohatersko ginac pod bombami, pociskami, rakietami i dronami. Przy tym 1/3 zolnierze zmobilizowane ucieka, a takze Ukraina ma rosnacy opór obywateli wobec przymusowej mobilizacji. Wiec na podstawie tego twierdze, ze scenariusz gruzinski,ale zmodyfikowany, czyli rozbicie armii ukrainskiej, i wciagniecie Ukrainy w orbite rosyjskich wplywow, uwazam za najbardziej prawdopodobny. Jedynie co trzeba zmienic w "scenariuszu gruzinskim", wejsc do Kijowa, i zmienic wladze. W Gruzji tego nie zrobili, poniewaz nie byla jeszcze gotowa opozycja, zdolna przyjac wladze po Saakaszwili. Bylo zbyt malo czasu. W tym przypadku czasu bylo, i jest, bardzo duzo. A wiesz, Janusz, jak Amerykanie batrdzo szybko skonczyliby z Ukraina? Po prostu rozwaliliby tame na tak zwanym Morzu Kijowskim, czyli ogromny zbiornik wodny na Dnieprze, znajdujacy sie wyzej od Kijowa. Fala wodna zmiotla by wszystko na swojej drodze - mosty, miasta, kolejne zbiorniki wodne. Zgineloby dzisiatki, jesli nie setki tysiecy ludzi, ale opor Ukrainy bylby skonczony w kilka dni. Janusz. przepraszam za tak duzo slow, ale chcialem doniesc do Ciebie cala sytaucje, jaka obecnie jest na tym terytorium. Odpowiedz Link Zgłoś
boavista4 Re: Totez uczciwie napisalem. ze "nieskromnie" 29.05.26, 17:02 Jestem za tym zeby ta tame przenieść na Slask, tam jest duzo Ukraińców i tama ta przypominałaby rodzinne strony, gdzie nie leje cały rok, jest mroźna zima i gorące lato , dziewczyny sa piękne! Acha, co się stanie z Ukraina? Zostanie włączona do Bazyli, a Lula kocha Ukraine, Putina i Trumpa! www.facebook.com/reel/956638043847784 Odpowiedz Link Zgłoś
j-k jak do Bazyli - to nie mam nic przeciw: 29.05.26, 17:10 Bazylia: . www.izielnik.pl/blog/bazylia-jakie-ma-wlasciwosci-skutki-uboczne-i-do-czego-ja-dodawac Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Nie kpij 29.05.26, 17:07 igor_2025 napisał: > A wiesz, Janusz, jak Amerykanie batrdzo szybko skonczyliby z Ukraina? Po prostu rozwaliliby tame na tak zwanym Morzu Kijowskim, czyli ogromny zbiornik wodny > na Dnieprze, znajdujacy sie wyzej od Kijowa. Dobrze wiesz, ze to nie jest wojna o ZYCIE to jest wojna o RACJE. I To Rassijanie dawno mogliby to zrobic ale dobrze wiem, ze tego nie zrobia. - bo w ich obecmym zalozeniu to jest wojna na ZMECZENIE (przeciwnika) - czy to sie uda - obaj nie viemy. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 A czy ja kpie? 29.05.26, 17:22 j-k napisał: > Dobrze wiesz, ze to nie jest wojna o ZYCIE Dla Rosji tak, bo zrobienia z Ukrainy wrogiego przyczulka, to realne zagrozenie. > to jest wojna o RACJE. Nic podobnego, to wojna domowa, poniekad, a w niej nie chodzi o racje, ponieqaz taka wojna z zasady jest nieracjonalna. > I To Rassijanie dawno mogliby to zrobic > ale dobrze wiem, ze tego nie zrobia. A przeciez ja nie pisalem o Rosji, a tylko o tym, co zrobiliby Amerykanie. Chyba nie byles uwazny, czytajac moj post. > - bo w ich obecmym zalozeniu to jest wojna na ZMECZENIE (przeciwnika) > - czy to sie uda - obaj nie viemy. Nic podobnego, to nie jest wojna na zmeczenie, a tylko na wyniszczenie. Zmeczenie to absolutnie nie prawidlowo slowo w tym przypadku. Mozna zmenczyc przeciwnika na bokserskim ringu, ale w takiej wojnie chodzi o wyniszczenie. A czy sie uda? Rosjai na pewno to uda. Juz widac oznaki tego,m ze ku temu idzie. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k A czy ja kpie? - tak, kpisz. 29.05.26, 17:34 igor_2025 napisał: > A przeciez ja nie pisalem o Rosji, a tylko o tym, co zrobiliby Amerykanie. Chyba nie byles uwazny, czytajac moj post. - nie kpij. bylem .- a na prowokacje nie dam sie nabrac. > Nic podobnego, to nie jest wojna na zmeczenie, a tylko na wyniszczenie. - to Twoje zdanie. rozumiem. nie kontynuuje. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: A czy ja kpie? - tak, kpisz. 29.05.26, 17:38 j-k napisał: > - nie kpij. bylem .- a na prowokacje nie dam sie nabrac. Janusz, powiedz na boga -jaka to prowokacja i jakie to sa kpiny. Ja pisalem o tym co zrobiliby Zmerykanie, a ty zaczales mnie pisac o Rosji. Wiec mialem pewlne prawo przypuscic, ze nieuwaznie przeczytale, > - to Twoje zdanie. Nie, taki jest stan rzeczywisty. Gdy niszcza sie elektrownie, zaklady i inne, to nie jest walka na zmeczenie, a tylko na zniszczenie. > rozumiem. nie kontynuuje. Wiec moze cos wiecej? Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: A czy ja kpie? - tak, kpisz. 29.05.26, 22:09 igor_2025 napisał: /.../ > Nie, taki jest stan rzeczywisty. Gdy niszcza sie elektrownie, zaklady i inne, to nie jest walka na zmeczenie, a tylko na zniszczenie. /.../ Igor, czy ty naprawdę nie myślisz, co powtarzasz za debilną propagandą dla idiotów? A co niby Rosja niszczy w Ukrainie od 4 lat? Grządki z pietruszką? I Ukraina nie ma wg ciebie prawa do odwetu? Słabiutkie... Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Taziuta, czy musisz caly czas to robic? 29.05.26, 22:42 taziuta napisał: > Igor, czy ty naprawdę nie myślisz, co powtarzasz za debilną propagandą dla idiotow? A w2iesz,taziuta, za chwile wlasnie wyjdziesz na idiote. > A co niby Rosja niszczy w Ukrainie od 4 lat? Grządki z pietruszką? Nie, oczywiscie, ze niszczy nie grzadki z pietruszkami, a tylko elektrownie, fabryki, krotko mowiac infrastrukture. I wlasnie o tym pisalem do Janusza,udowadniajac, ze to nie jest wojna na zmeczenie, jak on sugeruje,a tylko na wyniszczenie. Ale Ty, jako rusofob, nie mogles tego zrozumiec, z wiadomych powodow, bo kazdy rusofob to glupek. > I Ukraina nie ma wg ciebie prawa do odwetu? > Słabiutkie... Ja wogole o tym nie wspominalem. Nie obraz sie , taziuta, ale na wlasne zyczenie wyszedles na idiote. Ale jeszcze jest szansa, przeczytaj jeszcze raz to, co ja napisalem i odpisz, ze juz wiesz o co mnie chodzilo: "Nic podobnego, to nie jest wojna na zmeczenie, a tylko na wyniszczenie. Zmeczenie to absolutnie nie prawidlowo slowo w tym przypadku. Mozna zmenczyc przeciwnika na bokserskim ringu, ale w takiej wojnie chodzi o wyniszczenie. A czy sie uda? Rosji na pewno to uda. Juz widac oznaki tego, ze ku temu idzie." i w nastepnym poscie napisalem:" Nie, taki jest stan rzeczywisty. Gdy niszcza sie elektrownie, zaklady i inne, to nie jest walka na zmeczenie, a tylko na zniszczenie." Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Taziuta, czy musisz caly czas to robic? 30.05.26, 09:25 igor_2025 napisał: /.../ > "Nic podobnego, to nie jest wojna na zmeczenie, a tylko na wyniszczenie. /.../ A czy sie uda? Rosji na pewno to uda. Juz widac oznaki tego, ze ku temu idzie." /.... Widzę, że jak już wpadniesz w koleiny myślenia życzeniowego, to trudno z nich wyleźć, szczególnie gdy musiałoby się przy okazji przyznać (nawet przed samym sobą), że się myliło. Mieliście pokonać Ukrainę w 3 dni. Straaaasznie się te 3 dni wloką. Potem były kolejne zwycięskie ofensywy. Wielokrotnie z wielkim sukcesem ogłaszaliście podbicie tej samej miejscowości. Ale ciągle jeszcze widzicie światełko w tunelu/kanale w który się wpakowaliście - Uda się! To mi wygląda na zaślepienie/ogłupienie propagandą kraju ojczystego. Jesteś ruski, komu niby miałbyś wierzyć. Ja to rozumiem. Nic tylko ci współczuć, Igor. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Taziuta, czy musisz caly czas to robic? 30.05.26, 09:55 taziuta napisał: > Widzę, tgziuta, twoj problem polega na tym, ze ty widzisztylko to co chceszz, i rozumiez to co pisza inni wylacznie w taki sposob, jak tobie pasuje, calkowicie wypaczajac sens wypowidzi adwersaza, a poznie zaczynasz omawiac nie to co , naprzyklad ja napisalem, a to co ty masz w swojej glowie. Ty projektujesz swoje mysli, swoje poglady na innych. Wiec tak naprawde ty dyskutujesz nie ze mna, a z samim soba. Podobne ty dyskutujez i z innymi, jak ja zauwazylem. Tylko inni nie maja tyle cierpliwosci co ja, i zwyczajowo posylaja ciebie jak najdalej, a ja traktuje ciebie jak dziciaka, i staram sie miec cierpliwosc dla ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Taziuta, czy musisz caly czas to robic? 30.05.26, 10:04 igor_2025 napisał: > /.../ Tylko inni nie maja tyle cierpliwosci co ja, i zwyczajowo posylaja ciebie jak najdalej, a ja traktuje ciebie jak dziciaka, i staram sie miec cierpliwosc dla ciebie. Dziękuję. Aż zamerdałem z tego szczęścia, że ktoś mi poświęca tyle uwagi. :) Byłoby mi jeszcze przyjemniej gdybyś spróbował wyjaśnić jak chłop krowie w rowie, na czym polegała ta konieczność wyprzedzającego ataku Rosji na Ukrainę. Bo jakoś ciągle zajmujesz się sobą,, innymi forumowiczami, mną, a na to pytanie nie potrafisz udzielić jasnej/prostej odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Taziuta, czy musisz caly czas to robic? 30.05.26, 10:08 taziuta napisał: > Dziękuję. Aż zamerdałem z tego szczęścia, że ktoś mi poświęca tyle uwagi. :) Nie ma za co. Od dziecinstwa jestem nauczony, ze trzeba z cierpliowscia traktowac ludzi, ktorych Pan Bog obrazil. Odpowiedz Link Zgłoś
boavista4 Re: Totez uczciwie napisalem. ze "nieskromnie" 29.05.26, 17:14 "Jezeli twoj wrog jest glodny daj mu chleba, posadz , i daj mu wode do popicia" - Proverbs 25:21 Odpowiedz Link Zgłoś
j-k tesz tak uwazam. 29.05.26, 17:18 boavista4 napisał(a): > "Jezeli twoj wrog jest glodny daj mu chleba, posadz , i daj mu wode do popicia. tesz tak uwazam. a potem, jak dojdzie do siebie - odbierz mu bron - i pogon spowrotem do miesca - skad przyszedl. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: tesz tak uwazam. 30.05.26, 08:38 j-k napisał: > a potem, jak dojdzie do siebie - odbierz mu bron - i pogon spowrotem do miesca > - skad przyszedl. Janusz, czy Ty jestes facetem? Przeciez nawet maly chclopak wie, ze b ron wrogowi trzeba odebrac zanim wrog dojdzie do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k alesz fantazjujesz. 30.05.26, 20:55 > Janusz. przepraszam za tak duzo slow, ale chcialem doniesc do Ciebie cala sytau > cje, jaka obecnie jest na tym terytorium. Igor , sytuacja jest taka, ze utkneliscie i dalej nie pojdziecie. I pora zawrzec rozejm, a potem pokoj - na obecnej linni frontu. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Jasiek, przestan chlac 30.05.26, 21:05 j-k napisał: > Panie Igorze, bardzo przepraszam za tak wiele głupich slow, które wypowiadam, gdy wypije zbyt dużo. Zgadza sie, Janusz, ty musisz przestac tyle pic. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Igor, przestan fantazjowac. 30.05.26, 21:07 szkodzisz samemu sobie. Rassija zawalila atak na Kijow w 2022 i teraz nie wie - jak z tego g... sie wydostac. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Janusz, przestan bredzic 30.05.26, 21:32 Omowiany temat nie dotyczy tego, o co tobie w twym zapijaczonym lbie chodzi. Wiec umyj twarz zimna woda, dojdz do siebie, i napisz nareszcie cos na temat. A tematem naszej dyskusji jest twoja debilna wypowiedz, ze wroga trzeba najpierw nakarmic, doprowadzic do porzadku, a dopiero pozniej zabrac mu bron, i powiedziec, zeby on szedl tam, skad przyszedl. Zaden facet tak nie powie. Nawet kobieta, ktora mysli, takiej glupoty nie napisze. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Igor , przestan fantazjowac. 31.05.26, 00:13 Rassija zawalila atak na Kijow 2022 i nadal sie z tym zmagacie. - to nie jest muj prabliem , igor. Buenas Noches. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Jak zachod podpuszczal Ukraine 30.05.26, 09:35 Nie bede zaczynac od 1991 roku, od razu po rozpadzie ZSRR, a tylko skocze do roku 2014 do koncowki majdanu, czyli od razu do czasu po podpisaniu Janukowicza z "protestujacymi" porozumienia, a gwaranatem ktorego wystapil zachod. Wiec wyobrazmi sobie rozmowe zachodu z Ukraina na przestrzeni lat: - Co mamy robic? Uzgodnilismy z Janukowyczem rozejm, Twoi przedstawiciele podpisali gwarancje! A wy mówicie " naprzód, zlam to porozumienie ", To jest zamach stanu.A jesli Rosjanie cos w odpowiedzi zrobia? - Rosjanie blefuja! Nic nie zrobia. Dzialaj tak, jak ci mówia, teraz jest najwygodniejszy moment na obalenie Janka. U nas na zachodzie nikt sie za nim nie wstawi i Rosjanie nic nie moga. Maja Olimpiade w Soczi, ani wojsko, ani pieniadze. Blefuja! Wiec wszystko pójdzie jak z nuty. - Zabieraja Krym!!! Co mamy robic? - Nie zwracaj uwagi, zaraz ruskich nastraszymi - oddadza. Co tam dzieje sie w Odessie? Spal ich, ku..., tych ruskow, pokaz sile demokracji! - Palic ludzi demokratycznie? A jesli Rosjanie sie oburza? Cos zrobia. - Co oni tam "zrobia"?! My na tym swiecie okreslamy, co jest demokratyczne, a co nie. Co oni moga? Blefuja po prostu . Obrzucimy je sankcjami ze wszystkich stron, nie martw sie.Beda ruski siedziec cicho. -Drogi zachod, Donbas buntuje sie! Tam rusnia glowe podniosla. Co robic?! - Stlumcie ich! Zbombardowac. Jesli trzeba damy jeszcze bron. -A jesli Rosja sie za nich wstawi sie? - Zrozum tepaku, ona blefuja! Nic Rosja nie moze. - Zapedzili nas do kotla! Donbas ma wojska i bron! I walcza! Zmuszaja nas do podpisania porozumienia pokojowego Minsk-1. Co robic? - Podpisz, i rob dalej co tobie kazemy.Zabijaj ruskich! Dajemy ci pieniadze, dajemy ci sprzet wojskowy... na co czekasz? - A jesli Rosja znów bedzie cos robic? - Rosjanie blefuja! Nic nie zrobia. Rosja jest krajem trzeciego swiata o produkcie brutto mniejszym niz Hiszpania. Tylko krzyczac i moga. BLE-Fu-JA. Dalej walczyc! - Zachod, oni chyba nie blefuja, musimy podpisac Minsk-2! - Co za problem? Mamy w dupie swoje podpisy. Bron przeciez dali tobie - wiec do walki! - Ale slyszelismy, ze Putin powiedzial: "To bedzie mialo konsekwencje dla panstwowosci ukrainskiej"! - Moze nie, moze tak. Dalej! Powiedziano ci, ze to wszystko bzdury, Rosjanie blefuja! Nie pójda dalej rozmow. Naciskamy je na calej plaszczyznie. Jestes juz prawie w Europie, w NATO. Rosja nie wejdzie w wojne, a tym co na Donbasie oderwiemy glowe. Nie zatrzymuj sie w polowie drogi. Ognia!!! - Cóz, ogien tak ogien! Oj!!! Ajjj!!! Ruscy przekroczyli granice! Rosjanie pod Kijowem! Zmuszaja do podpisania z nimi traktatu pokojowego w Stambule na ich warunkach! - Tylko strasza. Znow blefuja! Widzisz, juz "kroki dobrej woli" robia. Juz oddali z powrotem prawie wszystko, co zabraly w pierwszych dniach. Wiec musisz walczyc, przede wszystkim oglos mobilizacje. Dawaj wiecej ludzi na wojne! My zalejemy was kasa, bronia. Gdzie ludzie?! Kobiet na front, starców! Widze dzieci tam biegaja. - Mówia, ze zabija wszystkich, którzy na twój rozkaz walcza przeciwko nim! Zaczeli trenowac zastosowanie broni nuklearnej! - Tak oni blefuja! Ile razy trzeba powtarzac, Rosjanie blefuja! Wiec walcz Ukraina! A gdy Ciebie zabraknie, to sa jeszcze Polacy, Slowacy i inni podludzi, ktore musza ginac za demokracje i nasz dobrobyt. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Jak zachod podpuszczal Ukraine 30.05.26, 09:57 igor_2025 napisał: > /.../ > Wiec wyobrazmi sobie rozmowe zachodu z Ukraina na przestrzeni lat: Żyjesz w świecie wyobraźni, nie faktów. To wszystko wyjaśnia. Jeszcze raz, nic tylko ci współczuć. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Jak zachod podpuszczal Ukraine 30.05.26, 10:05 taziuta napisał: > Żyjesz w świecie wyobraźni, nie faktów. Alez ta wyobrazona przez mnie rozmowa, opiera sie wylacznie na faktach. -To wszystko wyjaśnia. Jeszcze raz, nic tylko ci współczuć. Kolejne bardzo prymitywne zagranie. Wyrazac falszywe wspolczucie, to cos, czego nie robia dorosle ludzi. To nawet nie dziecinada, to oznaka nie dojrzalosci emocjonalnej. Gdyby nie byles tak prymitywny, to po prostu wziales, i punkt po punkcie wskazales, gdzie ja myle sie, a gdzie klamie. A Ty napisales, ze tylko mnie wspolczuc. A po cholere mnie twoje falszywe wspolczucia. To forum dyskusyjny, jesli z czyms nie zgadzasz sie,to wskaz konkretnie, a nie puszczaj z nosa kliki ze wspolczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Czy tak wyglada wojna totalna? 30.05.26, 13:41 Gdy sie czyta zachodnie media, to czlowiek ma wrazenie, ze Rosja prowadzi straszna tootalna wojne przeciwko ukrainskiego narodu, a zbrodniarz Putin stoi po kolana w ukrainskiej krwi. Wkleje filmik nizej, ktory jest poswiecony otwarciu nowego klubu sportowego wraz z plazem w Odesie. Otwarcie planuje sie na 1 czerwca. Ten klub z plazem otwiera sie nie gdzies na Malediwach zdala od dzialan bojowych, a tylko w Odesie, ktora jest rownana z ziemia, jesli wierzyc zachodniej propagandzie, przez ruskich mordercow. Patrzcie i myslcie - gdzie ida waszy podatki, na co idzie kasa, ktorej w Polsce ciagle brakuje. ОДЕССА СЕГОДНЯ СТРОИТ НОВЫЙ СПОРТИВНЫЙ КЛУБНЫЙ ПЛЯЖ СКОРО ОТКРЫТИЕ Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Dodam... 30.05.26, 13:43 Kraj, ktory prowadzi wojne totalna,odpierajac agresora, nie buduje nowych plaze w rejonie dzialan bojowych. Odpowiedz Link Zgłoś
amanita2025 Re: JPMorgan przedstawia przyszłość Ukrainy 30.05.26, 14:40 My Polacy mamy służbę zdrowia na łopatkach, katastrofalny już deficyt budżetowy, rozpędzające się bezrobocie i zamiast to naprawiać to dyskutujemy o tenczowych związkach i podobnych bzdurach. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: JPMorgan przedstawia przyszłość Ukrainy 30.05.26, 15:16 amanita2025 napisał: > My Polacy mamy służbę zdrowia na łopatkach, katastrofalny już deficyt budżetowy, rozpędzające się bezrobocie i zamiast to naprawiać to dyskutujemy o tenczowych związkach i podobnych bzdurach. Różne ludzie mają zainteresowania. Możemy nazywać je bzdurnymi a możemy się nawzajem szanować. To kwestia kultury. :) Odpowiedz Link Zgłoś
amanita2025 Re: JPMorgan przedstawia przyszłość Ukrainy 30.05.26, 17:15 taziuta napisał: > Różne ludzie mają zainteresowania. Możemy nazywać je bzdurnymi a możemy się nawzajem szanować. To kwestia kultury. :) Dlatego dzietność w Polsce z roku na rok bije kolejne negatywne rekordy. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: JPMorgan przedstawia przyszłość Ukrainy 30.05.26, 17:54 amanita2025 napisał: > taziuta napisał: > > Różne ludzie mają zainteresowania. Możemy nazywać je bzdurnymi a możemy się nawzajem szanować. To kwestia kultury. :) > Dlatego dzietność w Polsce z roku na rok bije kolejne negatywne rekordy. Tak, prymitywni Polanie mnożyli się aż miło. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k drobna korekta 30.05.26, 15:56 amanita2025 napisał: > My Polacy mamy służbę zdrowia na łopatkach, katastrofalny już deficyt budżetowy > , rozpędzające się bezrobocie i zamiast to naprawiać to dyskutujemy o tenczowych związkach i podobnych bzdurach. drobna korekta : jedni i drudzy - to nie ci sami Polacy. ja naleze do tych , ktorzy przeciw zwiazkom LGBT nic nie maja ale podobnie jak Lech Walesa uwazam , ze: - " niech zadowola sie siedzeniem w DRUGIM Rzedzie i nie pchaja sie do PIERWSZEGO" Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: drobna korekta 30.05.26, 16:22 j-k napisał: > - " niech zadowola sie siedzeniem w DRUGIM Rzedzie i nie pchaja sie do PIERWSZ > EGO" Problem, Janusz, polega na tym, ze oni nie chca siedziec w drugim rzedzie, oni uwazaja, ze im nalezy sie nawet nie pierwszy, a specjalne honorowe miejsce. I to nie moj wymysiel, a tak jeden pederasta mowil w BBC2. A zeby uzasadnic to honorowe miejsce, on mowil, ze wiekszosc Wielkich artystow, naukowcow, muzykow byli i sa kochajace inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: drobna korekta 30.05.26, 17:04 igor_2025 napisał: > > Problem, Janusz, polega na tym, ze oni nie chca siedziec w drugim rzedzie, oni > uwazaja, ze im nalezy sie nawet nie pierwszy, a specjalne honorowe miejsce. I t > o nie moj wymysiel, a tak jeden pederasta mowil w BBC2./.../ Ja tam widzę, że na pierwsze miejsce pchają cię buce, którzy uważają że wiedzą najlepiej. Oni WIEDZĄ co jest dobre a co ZŁE (obrzydliwość!). Buce bez inteligencji, a co za tym idzie bez poczucia humoru. Do tego pełne tabu, a co za tym idzie pełne ograniczeń. Takie ograniczone trepy. Zgadnij Igor, kogo ja mogę mieć na myśli? :) Dodam, że nie mam nic przeciwko temu żeby buce też pchały się na pierwsze miejsce. Przebiją się ci, którzy przekonają do siebie innych. I preferencje seksualne tu są bez znaczenia. Liczy się talent, i praca. Czasem trochę szczęścia. Ale nie sądzę aby pełne uprzedzeń buce mogły zabłysnąć gdziekolwiek indziej poza gronem sobie podobnych homo-fobów. Howgh! Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Igor, tlumaczylem to juz kiedys :) 30.05.26, 17:04 igor_2025 napisał: ,... on mowil, ze wiekszosc Wielkich artystow, naukowcow, muzykow byli i sa kochajace inaczej. I dobrze :) Tlumaczylem juz kiedys moje podejscie do tych LGBT. jest dwojakie: - calkowicie popieram gejow - bo zdejmuja mi z rynku meska konkurencje w podejsciu do kobiet. - potepiam tylko lesby. - bo te zdejmuja mi z rynku kobiieca podaż :) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Janusz, czas leci 30.05.26, 20:01 j-k napisał: > - calkowicie popieram gejow - bo zdejmuja mi z rynku meska konkurencje w podejs > ciu do kobiet. Twoje podejscie do kobiet z orzed 15 lat bylo calkiem inne, niz obecnie. Tobie juz nikt nie stanowi konkurencji. Niestety, taka kolej rzeczy. > - potepiam tylko lesby. - bo te zdejmuja mi z rynku kobiieca podaż :) To bylo, teraz tylko mozesz o tym, z lezka w oku, opowiadac. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Igor, czasy sie zmieniaja. ale pryncypia... 30.05.26, 20:37 ale PRYNCYPIA pozostaja. powiedz to komunistom - by zmienili swoje zasady, - nie ma mowy. wladze oddali (bo musieli) - ale swoje zasady sobie zostawili. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Janusz, ja naprawde rozumiem o co chodzi 30.05.26, 20:45 j-k napisał: > ale PRYNCYPIA pozostaja. Mnie chodzilo raczej o mozliwosci. Желания и возможности (тост) Odpowiedz Link Zgłoś
amanita2025 Re: JPMorgan przedstawia przyszłość Ukrainy 30.05.26, 17:29 Dodam tylko. Polscy przedsiębiorcy sygnalizują problemy z prowadzeniem interesów na Ukrainie. Część firm skarży się na krótkie terminy przetargów, restrykcyjne zasady i korupcję, a jedna z polskich spółek walczy o wypłatę nawet 10 mln euro za wykonany kontrakt. www.money.pl/gospodarka/polski-biznes-nie-ma-latwo-w-ukrainie-wypychaja-nas-7289022919342240a.html Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Roman Dmowski o Ukrainie 30.05.26, 20:23 Roman Dmowski - wizjoner ktory przewidzial zawczasu czym stanie sie Ukraina. Na kilkanascie lat przed Rzezia Wolynska! Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Dmowski wszystkiego nie przewidzial... 30.05.26, 21:03 igor_2025 napisał: > Roman Dmowski - wizjoner ktory przewidzial zawczasu czym stanie sie Ukraina. Na kilkanascie lat przed Rzezia Wolynska! Dmowski wszystkiego nie wiedzial. ( o Zydach na Ukrainie) bandyci z UPA - zanim zabrali sie za Polakow na Wolyniu w. 1943... rok wczesniej wykonczyli wszystkich Zydow - w 1942... zwykli Polacy o tym nie wiedza. ALE JA TO WIEM. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Dmowski wszystkiego nie przewidzial... 30.05.26, 21:08 j-k napisał: > Dmowski wszystkiego nie wiedzial. ( o Zydach na Ukrainie) Jak on mogl wiedziec, jesli wtedy juz nie zyl? > bandyci z UPA - zanim zabrali sie za Polakow na Wolyniu w. 1943... > rok wczesniej wykonczyli wszystkich Zydow - w 1942... Tym bardziej trudno zrozumiec Zelenskiego, ze on lize banderowcom doopy. > zwykli Polacy o tym nie wiedza. > ALE JA TO WIEM. Wiec popierasz dzialania Rosji. Zgadza sie? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Doskonale wiesz. 31.05.26, 00:22 igor_2025 napisał: > Wiec popierasz dzialania Rosji. Zgadza sie? Doskonale wiesz, ze CZESCIOWO - ta Wojna musi zakonczyc sie Komromisem. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Doskonale wiesz. 31.05.26, 03:09 >- ta Wojna musi zakonczyc sie Komromisem. Nie po to V.V.Putin zabił milion Rosjan żeby teraz iść zaledwie na kompromis. Odpowiedz Link Zgłoś
obrotowy musi. 02.06.26, 23:15 boomerang napisał: > Nie po to V.V.Putin zabił milion Rosjan żeby teraz iść zaledwie na kompromis. musi. ta wojna nie jst dla zadnej ze stron do wygrania. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: musi. 03.06.26, 10:49 > ta wojna nie jst dla zadnej ze stron do wygrania. ale on wykazuje się mongolizmem i o tym nie wie Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Boomerang 03.06.26, 10:55 boomerang napisał: > ale on wykazuje się mongolizmem i o tym nie wie Wyprozniasz sie slowami, bezmyslnie. p.s. odpowiadam na twoje wpisy tylko po to, zeby podbic watek. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Dmowski wszystkiego nie przewidzial... 31.05.26, 03:20 > bandyci z UPA - zanim zabrali sie za Polakow na Wolyniu w. 1943... > rok wczesniej wykonczyli wszystkich Zydow - w 1942... Tym bardziej trudno zrozumiec Zelenskiego, ze on lize banderowcom doopy. Nie należy historii mieszać z teraźniejszością, a tym bardziej z przyszłością. Niewygodną historię należy przemilczać dla dobra żyjących. Nic dobrego z upierania się przy historycznych racjach nie wynika. Niestety ale Polacy w swojej masie tego nie rozumieją. We władzach współczesnej Polski roi się od historyków i innych polonistów po miękkich studiach, a brakuje przedstawicieli nauk ścisłych. Żeleński jest aktorem, który potrafi się wcielić w postaci o rozmaitych światopoglądach. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Dmowski wszystkiego nie przewidzial... 31.05.26, 03:25 Co do t.zw. banderowców, to odegrali oni pozytywną rolę w relacjach z ZSRR. UPA, które my w Polsce nazywamy bandami, skupiało prawdziwych ukraińskich patriotów. Z polskiego punktu widzenia, kiedy prali sowietów z ZSRR to byli OK, a kiedy Polaków, to już byli be. Polacy muszą sobie wyregulować na nowo optykę. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Jakim trzeba byc padalecem 01.06.26, 11:46 boomerang napisał: > Co do t.zw. banderowców, to odegrali oni pozytywną rolę Pajacu, czy Ty wiesz ile Polakow, juz po ukonczeniu wojny, banderowcy zabili? "Szacuje się, że w latach 1944–1947 (czyli po wkroczeniu Armii Czerwonej i oficjalnym zakończeniu II wojny światowej na tych terenach) oddziały Ukraińskiej Powstańczej Armii (UPA) oraz bojówki SB OUN zabiły na terenie dzisiejszej Polski od kilku do nawet kilkunastu tysięcy Polaków.Większość historyków, w tym badacze z Instytutu Pamięci Narodowej, wskazują, że w samym tylko okresie powojennym na ziemiach w nowych granicach Polski (głównie w Bieszczadach, Beskidzie Niskim, na Pogórzu Przemyskim, Chełmszczyźnie i Lubelszczyźnie) z rąk ukraińskich nacjonalistów mogło zginąć od około 6 do 8 tysięc polskich cywilów." Padalec, to i jest ta twoja pozytywna rola banderowcow? Odpowiedz Link Zgłoś
obrotowy istotnie. 02.06.26, 23:18 igor_2025 napisał: bojówki SB OUN zabiły na terenie dzisiejszej Pols > ki od kilku do nawet kilkunastu tysięcy Polaków.Większość historyków, w tym bad > acze z Instytutu Pamięci Narodowej, wskazują, że w samym tylko okresie powojenn > ym na ziemiach w nowych granicach Polski (głównie w Bieszczadach, Beskidzie Nis > kim, na Pogórzu Przemyskim, Chełmszczyźnie i Lubelszczyźnie) z rąk ukraińskich > nacjonalistów mogło zginąć od około 6 do 8 tysięc polskich cywilów."[/i] to pravda. ale WP i Armia Radziecka zabily w tym okresie rowniez kilkanascie tysiecy ludzi z UPA. sam Roman Suchewycz zginal w 1950 z rak Sovietow. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: istotnie. 03.06.26, 08:52 obrotowy napisał: > ale WP i Armia Radziecka zabily w tym okresie rowniez kilkanascie tysiecy ludzi > z UPA. To byli ludzi, majace w rekach bron, i zgineli oni w walkach. Natomiast ta liczba, o ktorej wspominam, to w zdecydowanej wiekszosci zwykli Polacy, ktore byli cywilami. > sam Roman Suchewycz zginal w 1950 z rak Sovietow. Juz za samo to, w Polsce powinni nazywac ulice i placy imieniem ZSRR Odpowiedz Link Zgłoś
amanita2025 Re: JPMorgan przedstawia przyszłość Ukrainy 01.06.26, 11:30 Niemieccy przedsiębiorcy ponownie mają oficjalnie wystąpić na Międzynarodowym Forum Ekonomicznym w Petersburgu. Matthias Schepp, przewodniczący zarządu Niemiecko-Rosyjskiej Izby Handlu Zagranicznego: „Chcemy, podobnie jak inne duże kraje zachodnie, utrzymać most gospodarczy z Rosją i chronić niemieckie aktywa o wartości ponad 100 miliardów euro, które tam znajdują się, zwłaszcza w okresie po zawieszeniu broni” – stwierdził. Schepp wskazał, że Amerykanie i Francuzi byli obecni z dialogiem biznesowym już od ubiegłego roku. Zgodnie z programem Petersburskiego Międzynarodowego Forum Ekonomicznego w dialogu biznesowym mają wziąć udział między innymi Stefan Dürr, producent mleka działający w Rosji z grupą EkoNiva, oraz Thomas Bruch, długoletni dyrektor zarządzający Globus Holding. Sieć Globus, podobnie jak około 1600 niemieckich przedsiębiorstw, nadal działa w Rosji. Według wyliczeń izby ich łączny obrót wyniósł w ubiegłym roku około 20 mld euro. W wydarzeniu mają uczestniczyć także emir Kataru Tamim ibn Hamad Al Sani, były prezydent Brazylii Jair Bolsonaro, przewodniczący Chińskiej Republiki Ludowej Xi Jinping oraz premier Indii Narendra Modi. W programie forum znalazło się także wydarzenie poświęcone kulturze jako „budowniczemu mostów w czasach kryzysu”. Według organizatorów mają wziąć w nim udział również Niemcy, w tym dyrygent Justus Frantz, przewodniczący AfD w Saksonii Jörg Urban, berliński wydawca Holger Friedrich oraz filmowiec i dziennikarz Hubert Seipel. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: JPMorgan przedstawia przyszłość Ukrainy 01.06.26, 11:59 Ot taka ciekawostka do powyzszego postu, Justus Frantz (muzyk) jest pochodzenia polskiego. Tu widzi sie roznice miedzy zaczadzonymi osobistosciami z Polski a osobistosciami pochodzenia Polskiego ktorzy nabyli albo zostali wychowani poza granicami Polski. To dzien a noc, dwie sprzeczne rzeczy, nieobytosc z obytaloscia w swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: JPMorgan przedstawia przyszłość Ukrainy 01.06.26, 12:56 monalisa2016 napisał(a): > . Tu widzi sie roznice miedzy zaczadzonymi osobistosciami z Polski a > osobistosciami pochodzenia Polskiego ktorzy nabyli albo zostali wychowani poza > granicami Polski. To dzien a noc, dwie sprzeczne rzeczy, nieobytosc z obytalosc > ia w swiecie. Mona, roznie to jest. W Polsce mnostwo ludzi ma otwarty umysiel, ale zazwyczaj zachowuja sie cicho. Najglosniejsi sa przyglypu, ktore stwarzaja wrazenie, ze wszyscy Polacy sa tacy. Mona , zaloz watek pod tytulem: "Ameryko obudz sie!2 z GORY DZIEKUJE. Odpowiedz Link Zgłoś
amanita2025 Re: JPMorgan przedstawia przyszłość Ukrainy 03.06.26, 09:45 Reuters zwraca uwagę, że tegoroczne forum przyciągnęło zróżnicowane grono uczestników ze Stanów Zjednoczonych. Część z nich agencja łączy z amerykańską prawicą, środowiskami MAGA oraz osobami przychylnie odnoszącymi się do rosyjskiej krytyki „wokeizmu” i deklarowanego przez Moskwę poparcia dla „tradycyjnych wartości”. www.reuters.com/world/ex-hollywood-maga-trumps-ballroom-commissioner-us-crowd-russias-davos-2026-06-02/ Odpowiedz Link Zgłoś
amanita2025 Re: JPMorgan przedstawia przyszłość Ukrainy 03.06.26, 21:49 To może znaczyć że wojna wkrótce się skończy i Niemcy przygotowują grunt pod współpracę z Rosją. Dla Polski ogromny rynek wschodni pozostanie niedostępny. A poza tym pozostanie nam pożyczka SAFE do spłaty. Wschodni rynek był dostępny dla Polski ale sami go zablokowaliśmy wychodząc przed szereg sankcji i embarg innych krajów Europy, Rosja była o rzut beretem a teraz mamy pretensje że musimy wysyłać nasze płody rolne na drugi koniec świata mało tego nawet nie mamy gdzie ich sprzedać, bo polski rynek wewnętrzny zajęła Ukraina i wyparła naszą żywność z wielu rynków europejskich i dlatego jak uda się coś sprzedać w Azji lub Ameryce południowej to ogłaszają sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
amanita2025 Re: JPMorgan przedstawia przyszłość Ukrainy 02.06.26, 21:44 Według Instytutu Demografii Narodowej Akademii Nauk Ukrainy populacja kraju, która przed agresją Rosji liczyła około 42 mln osób, spadła poniżej 36 mln, wliczając kilka milionów mieszkańców terenów zajętych przez wojska rosyjskie. Prognozy mówią o możliwości dalszego zmniejszenia tej liczby do 25 mln w 2051 roku. Ujęte w CIA World Factbook dane za 2024 rok plasują Ukrainę wśród państw o najwyższej śmiertelności i najniższym współczynniku urodzeń na świecie – na jedno urodzenie przypadają tam około trzy zgony. Dodatkowym czynnikiem pozostaje spadek średniej długości życia. Rządowe statystyki wskazują, że oczekiwana długość życia mężczyzn obniżyła się z 65,2 roku przed rosyjską agresją do 57,3 roku w 2024 roku. W przypadku kobiet spadek wyniósł z 74,4 do 70,9 roku. Ukraina, której populacja w 2001 roku przekraczała 48 mln, borykała się z trendem depopulacji jeszcze przed obecną fazą konfliktu. Po 2022 roku zjawisko masowej emigracji uległo znacznemu przyspieszeniu. Według Centrum Strategii Ekonomicznej około 5,2 mln osób, które wyjechały po rosyjskiej agresji, nadal przebywa za granicą. Eksperci przewidują, że od 1,7 do 2,7 mln z nich pozostanie poza krajem na stałe. Możliwe jest także, że po zakończeniu działań wojennych dołączy do nich część dorosłych mężczyzn. society.comments.ua/ua/news/scandal/shist-indiyskih-ditey-na-odnogo-ukrainskogo-shkolyara-viyskoviy-zsu-sprognozuvav-demografichnu-katastrofu-807896.amp Odpowiedz Link Zgłoś