19.06.26, 16:32
W Polsce, Lidl, na swoich parkingach pozakladal kamery tak, aby tablica rejestracyjna kazdego samochodu byla widoczna. Czas parkowania max. 90 minut. Za zlamanie regulaminu, kara do 150zl.
Podobno Biedronka wpadla wczesniej na taki pomysl.
China szybko wkracza do naszych miast i codziennego zycia.
Czy nalezy wkrotce spodziewac sie, ze nie sprzedadza nam biletu na pociag, autobus czy samolot?

next.gazeta.pl/next/7,151003,32858919,lidl-bierze-sie-za-kierowcow-koniec-z-anonimowym-parkowaniem.html#do_w=450&do_v=1846&do_st=RS&do_sid=2324&do_a=2324&do_upid=1846_t&do_utid=32858919&do_uvid=1781678866508&s=BoxCzytLink
Obserwuj wątek
    • igor_2025 Re: Kamery 19.06.26, 16:41
      senioryta13 napisał:

> W Polsce, Lidl, na swoich parkingach pozakladal kamery tak, aby tablica rejestr
      > acyjna kazdego samochodu byla widoczna. Czas parkowania max. 90 minut. Za zlama
      > nie regulaminu, kara do 150zl.

W UK kamery przy Lidlach sa od minimum 15 lat, jak i na innych parkingach sklepowych.

> China szybko wkracza do naszych miast i codziennego zycia.

A co w tym kontekscie maja Chiny?

> Czy nalezy wkrotce spodziewac sie, ze nie sprzedadza nam biletu na pociag, auto
      > bus czy samolot?

Tobie chodzi o Chiny?
      • monalisa2016 Re: Kamery 19.06.26, 17:24
        Jak nie ma kamer to stoja ludzie z telefonami przy uchu i podaja numery rejestracyjne dalej, pozniej przychodzi " srogi kwitek" do zaplacenia. Mnie juz to spotkalo ze na chwile zaparkowalam auto na prywatnym parkplacu.
        To sa prywatne firmy corki ktore sie wszedzie juz zagniezdzily ktorych matka ma glowna siedzibe w Londynie. Abzocke czyli oszustwo do kwadratu na wielka skale!!!
        • igor_2025 Mona, jak zwykle mam prosbe 19.06.26, 17:38
          Zaloz watek pod tytulem: Czy umowa Trump - Iran to akt kapitulacji Stanow?

Z gory, jak zwykle, dziekuje!
    • j-k Mozna by to tlumaczyc powszechna inwigilacja, ale. 19.06.26, 17:31
      - ale przyczyny sa inne.

w kraju poglebia sie brak parkingow - liczba samochodow w duzych miastach wzrosla szybciej, niz liczba miejsc parkingowych.

- ludzie z braku miejsc do parkowania czesto zostawiali auta na parkingach przysklepowych i szli, czy jechali autobusami do miasta.

- w rezultacie parkingi przysklepowe bywaly zakorkowane.

ERGO: - te metode wprowadza sie tylko tam, gdzie jest to konieczne - bo ona tez generuje firmie koszty
      (kamery, system obserwacji)
      • monalisa2016 Re: Mozna by to tlumaczyc powszechna inwigilacja, 19.06.26, 18:09
        J-K to jest ABZOCKE, oni wyszukauja sobie parkingi, male wieksze z ktorych moga bic interes z zakladaniem kamer albo wynajmowaniu kapusiow z telefonem przy uszach. W Niemczech jest takich kilka firm a ich matka ma siedzibe w Londynie najczesciej bez biura.
        Mnie pare minut oczekiwania w aucie na druga osobe na prywatnym parkingu po godzinach urzedowania znajdujacych sie w poblizu jednostek kosztowalo prawie 180 euro i co zrobisz jak dostaniesz pismo od osoby prawnej (jurist / Rechtsanwalt)? W Niemczech bylo takie prawo ze po godzinach urzedowania danych jednostek (biur itd) mogles zaparkowac auto na czas krotki na ich parkingach, denste, figa z makiem. Abzocke wykorzystaly ustawy.
        • igor_2025 Re: Mozna by to tlumaczyc powszechna inwigilacja, 19.06.26, 18:23
          monalisa2016 napisał(a):

> J-K to jest ABZOCKE, oni wyszukauja sobie parkingi, male wieksze z ktorych moga
          > bic interes z zakladaniem kamer albo wynajmowaniu kapusiow z telefonem przy us
          > zach. W Niemczech jest takich kilka firm a ich matka ma siedzibe w Londynie naj
          > czesciej bez biura.

Tak wlasnie jest. Kiedys zdazylo sie mnie dwa razy w ciagu dnia dojechac do Lidla, i po jakims czasie dostalem zawiadomienie, ze mam zaplacic za dluzszy postoj na lidlowskim parkingu (90 funtow, lub w ciagu tygodniu 60). Poniewaz mam w telefonie zainstalowana aplikacje Lidla, to mialem dostep do wszystkich paragonow z moich zakupow. Wiec szybko znalazlem te co byli mnie potrzebne, z ktorych jasno wynikalo, ze dwokrotnie odwiedzilem ten sklep, i udalem sie do Lidla, gdzie pogadal z kierownikiem, ktory mnie z progu powiedzial, ze Lidl do tego nie ma nic, i ze na zawiadomieniu jest telefon, email i adres firmy, ktora tym zajmuje sie. Nie potrafilem dozwonic sie, wiec wyslalem maila. I to zalatwilo sprawe.
          Wiec jest tak, jak piszesz - sklepy tylko zlecaja to firmom zewnetrznym.
          • monalisa2016 Re: Mozna by to tlumaczyc powszechna inwigilacja, 19.06.26, 18:33
            Te firmy nie maja z sklepami nic wspolnego, najczesciej one zglaszaja sie same do posiadaczy parkingow, te firmy najczesciej nie posiadaja biura ale posiadaja osobe prawna ktora w ich imieniu rozsyla mandaty do zaplacenia.
            • monalisa2016 Re: Mozna by to tlumaczyc powszechna inwigilacja, 19.06.26, 18:42
              Szkoda ze w j. niemieckim

Mandat za zawrocenie na parkingu

www.youtube.com/watch?v=NKn1_ZtdH94

tu wiecej takich rzeczy

www.youtube.com/watch?v=NKn1_ZtdH94
          • j-k tak i nie, 19.06.26, 20:50
            igor_2025 napisał:
            Wiec szybko znalazlem te co byli mnie potrzebne, z ktory
            > ch jasno wynikalo, ze dwokrotnie odwiedzilem ten sklep, i udalem sie do Lidla,
            > gdzie pogadal z kierownikiem, ktory mnie z progu powiedzial, ze Lidl do tego ni
            > e ma nic, i ze na zawiadomieniu jest telefon, email i adres firmy, ktora tym z
            > ajmuje sie.

LIDL finansowo nie ma z tego nic - ale Parking jest wlasnoscia LIDLA i to Lidl wynajmuje okreslona firme do jego pilnowania.

zatem ponosi za to moralna odpowiedzialnosc. i zawsze moze takiej firmie wymowic wspolprace.
            • monalisa2016 Re: tak i nie, 19.06.26, 20:54
              Obejrzyj sobie widea ktore zalinkowalam.
              • j-k Re: tak i nie, 19.06.26, 21:03
                monalisa2016 napisał(a):
                > Obejrzyj sobie widea ktore zalinkowalam.

to nic nie zmienia.

powtarzam moja uwage:

- Parking jest wlasnoscia LIDLA

zatem to on ponosi za niego moralna odpowiedzialnosc. i zawsze moze takiej firmie wymowic wspolprace.

• igor_2025 Re: tak i nie, 19.06.26, 22:23
                  j-k napisał:

> zatem to on ponosi za niego moralna odpowiedzialnosc. i zawsze moze takiej fir
                  > mie wymowic wspolprace.

Janusz, a tak serio, Ty o czym? Omawiamy konkretne sprawy, a Ty piszesz o moralnosci. Jaka odpowiedzialnosc moralna? Firma, ktora zajmuje sie parkingiem, ma dochod z manadtow, wystawianych tym, kto przekracza czas parkowania. I teraz powiedz mi, w ktorym momencie wystepuje moralnosc? :-)

• j-k nosz wlasnie. 20.06.26, 00:38
                    igor_2025 napisał:
                    >Firma, ktora zajmuje sie parkingiem, ma
                    > dochod z mandatow, wystawianych tym, kto przekracza czas parkowania.

- oczywiscie. - to czyste dzialanie koszt/zysk.

I teraz powiedz mi, w ktorym momencie wystepuje moralnosc? :-)

wystepuje po stronie wlasciciela parkingu - Lidla.

jezeli firma kkora wynajeto - nie spelnia warunkow umowy - mozna jej wypowiedzuiec wspolprace.

• felusiak1 Re: Kamery 19.06.26, 21:51
      Przykro mi ale marudzisz. Parking Lidla jest prywatny, dla klientów a nie dla tych co nie chcą płacić za parking.
      90 minut to wystarczajacy czas na dokonanie zakupów.
      W Ameryce "Lidl" nie może nakladać kar ale może zlecić odholowanie samochodu. Samochód trafia na parking firmy, ktora odholowała i można go odebrać przez 24 godziny na dobę po uiszczeniu kosztów.
      • monalisa2016 Re: Kamery 19.06.26, 21:58
        Felus co innego jest Lidl czy inny markiet z parkingami a co innego sa prywatne firmy ktore wykorzystaly luke prawna i na tym sie bogaca.
        • igor_2025 Re: Kamery 19.06.26, 22:27
          monalisa2016 napisał(a):

> Felus co innego jest Lidl czy inny markiet z parkingami a co innego sa prywatne
          > firmy ktore wykorzystaly luke prawna i na tym sie bogaca.

Mona, a gdzie tu Ty widzisz luke prawna? Kazdy, kto wjezdza na parking sklepowy ma informacje, ze to parking dla klientow sklepu, i z gory wie, ile czasu moze przebywac na tym parkingu, i co jego czeka, jesli przekroczy czas. Dobrze jest, ze chociaz nikt nie stoi na wyjezdzie z parkingu, i nie sprawdza, czy masz zakupy z tego sklepu.

• monalisa2016 Re: Kamery 19.06.26, 22:36
            Ja wypowiadam sie z pulapu Niemiec, mialam z tym do czynienia i troche mnie to kosztowalo jak wczesniej napisalam. Wiec zaglebilam sie troche w sprawe.
            • igor_2025 Re: Kamery 19.06.26, 22:44
              monalisa2016 napisał(a):

> Ja wypowiadam sie z pulapu Niemiec, mialam z tym do czynienia i troche mnie to
              > kosztowalo jak wczesniej napisalam. Wiec zaglebilam sie troche w sprawe.

Ja rowniez mialem z tym stycznosc, sprawa zostala rozwiazana bez zadnych problemow. Nawet nie musialem wysylac zadnych dowodow, tylko podalem czas zakupow, widniejacych sie na paragonach, i poradzilem sprawdzic. Nie wiem, czy sprawdzali, ale bardzo szybko dostalem odpowiedz, ze wszystko OK, i przeprosili.

• felusiak1 Re: Kamery 19.06.26, 22:48
          Lidl jest prywatną firmą i to jego parking. Gdzie tu widzisz bogacenie?
          Za dużo emocji.
          Wiesz, u nas w apartamentach każdy lokator ma sticker na szybie aby parkować.
          Holownicy przyjeżdżają w nocy i zabierają samochody bez stickerów.
          • monalisa2016 Re: Kamery 19.06.26, 23:02
            felusiak1 napisał:

> Lidl jest prywatną firmą i to jego parking. Gdzie tu widzisz bogacenie?
            > Za dużo emocji.
            > Wiesz, u nas w apartamentach każdy lokator ma sticker na szybie aby parkować.
            > Holownicy przyjeżdżają w nocy i zabierają samochody bez stickerów.
            >

Felus znowu bladzisz co ma Lidl z inna prywatna firma ktora przysyla mandaty do czynienie? NIC. Lidla to wogole nie obchodzi, dla przykladu jak zmajstrujesz wypadek na parkingu Lidla czy Aldi, czy ... bedzie to tez wina ich albo bedziesz mial pretensje do nich? Pomysl. Lidl a firmy ktore fotografuja auta, ludzi na parkingach to sa dwie odrebne firmy.
    • j0rl.1 Re: Kamery 19.06.26, 21:55
      senioryta13 napisał:

> W Polsce, Lidl, na swoich parkingach pozakladal kamery tak, aby tablica rejestr
      > acyjna kazdego samochodu byla widoczna. Czas parkowania max. 90 minut. Za zlama
      > nie regulaminu, kara do 150zl.
      > Podobno Biedronka wpadla wczesniej na taki pomysl.

Znowu sie madrzysz senioryta. To tak jak z butelkami za kaucje. Mieszkasz w USA i odwal sie od Polski, od parkingow przy sklepach jak i o kaucjach za butelki.

A teraz te parkingi. Od 25 lat nie jezdze samochodem ale do sklepow chodze i one tez maja parkingi. Pod moim fitnestudio jest tez parking, tu mamy ograniczenie 3h parkowania. Przy sklepach mniej.
      Jako ze dotad bylo to za kosztowane sprawdzac czy kto to lamie, rozwoj jest w technice i teraz dzieje sie to automatycznue jak to rozumiem.Kamery widza numery samochodow widza kiedy wjechal i kiedy wyjechal. Jak zlamal to zarzadzenie to automatycznie jest wylapywany z 100% skutecznoscia. I bardzo dobrze, jak jest napisane 1,5h w sklepie to sie tego trzymaj a jak nie chcesz to po kieszeni i zaraz sie nauczysz. A jak sie Tobie to nie podoba chodz do sklepu na piechote. Ja chodze, idzie naprawde. I przy okazji cwiczenie.

Wiem, wiem droga seniryto Ty to te wory butelek ktore pracowicie zbierasz potrzebujesz dostarczyc do sklepu wiec samochod potrzebny pod sklepem. No to przynos do sklepu tylko te butelki za ktore Ty osobiscie zaplacilas kaucje a nie setki pozbieranych za ktore inni zaplacili kaucje.Jak dalas rade wyniesc pelna butelke na piechote to pusta tym latwiej bedzie Tobie przyniesc. Zwlaszcza ze przynosisz bez zakupow jeszcze bo idziesz do sklepu.
      • felusiak1 Re: Kamery 20.06.26, 02:46
        Nu chiba masz cuś z oczamy. I to mocno. senioryta nie pisała w tym watku.
        Teraz powinieneś przeprosić obie. Ale to ponad twoje możliwości.
        Lepiej napisz o swoich dziewczynkac bo głową to ty nie myślisz.....
        • igor_2025 Felus, w tym Twoj problem 20.06.26, 07:39
          felusiak1 napisał:

> Nu chiba masz cuś z oczamy. I to mocno. senioryta nie pisała w tym watku.

Ja juz wiele razy wsyazywalem Tobie, ze Ty nie uwaznie czytasz teksty, a pozniej zaaczynasz dyskutowac nie z tym, co jest, a co jest w Twoim wyobrazeniu. Otoz, senioryta nie tylko pisala, a jest zalozycielka tego watku, wiec post,otwierajacy , jest jej autorstwa
        • j0rl.1 Re: Kamery 20.06.26, 09:00
          felusiak1 napisał:

> Nu chiba masz cuś z oczamy. I to mocno. senioryta nie pisała w tym watku.
          > Teraz powinieneś przeprosić obie. Ale to ponad twoje możliwości.

Dobre. Watek zalozony przez senyorite, wpisem napadajacym na polski Lidl, nawet go zacytowalem w moim poscie a tu f1 mi slabe oczy zarzuca.
          Ale wiem co Ciebie wqrwilo. Bo napisalem w nim o kaucjach na butelki. I to ue senoryta zbiera butelki lazac po okolicy aby zarabic na tym. No bo jak bogata Amerykanka.
          Ale o tych kaucyjnych butelkach byly juz 2 watki tutaj. Conajmniej jeden zalozony tez przez senoryte i tez jak tu napadla na polski system kaucyjny wtedy
          wprowadzany.

Jak z Twoimi przeprosinami drogi f1? Bo uwazasz ze nalezy przepraszac a tu wlasnie to Ty masz za co przepraszac. Wiem, wiem, ro nie dotyczy Twoich bledow..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka