Dodaj do ulubionych

Renta w Niemczech

27.06.26, 19:18
Der Spiegel czyta pewnie nasze forum i chyba wpadla mu w zwierciadlane oko dyskusja n/t rent i emerytur. Zostanmy juz przy slowie renta i przy statusie urzednikow pracujacaych dla panstwa.

Jest takich urzednikow w Niemczech okolo 2 mln i ich renty sa znacznie wyzsze niz innych pracujacych i placacych i wynosza srednio okolo 3400 brutto. Ale powoli, system rent urzedniczych razi innych i ma sie zblizyc do rent innych pracownikow. I urzednicy powinni, radzi der Spiegel, zaczac sie sami martwic o ich renty sami i zaczc wplacac na odpowiedznie fundusze.

PF
Obserwuj wątek
    • felusiak1 Re: Renta w Niemczech 27.06.26, 20:04
      Nikt nie mial do tej pory najmniejszego pojecia, ze system zboczył na manowce wiele lat temu.
      Dzisiaj są konsekwencje tego zboczenia i brudne masy buczą.
      • polski_francuz Re: Renta w Niemczech 27.06.26, 22:10
        felusiak1 napisał:

" Nikt nie mial do tej pory najmniejszego pojecia, ze system zboczył na manowce wiele lat temu. Dzisiaj są konsekwencje tego zboczenia i brudne masy buczą."

Powiedzmy, ze liczba starszych staje sie trudna do utrzymania przez mlodszych. Ale czemu ci co mogli i co powinni nie reagowali...?

PF
        • j-k a jak ? 27.06.26, 23:30
          polski_francuz napisał:

>
          > Powiedzmy, ze liczba starszych staje sie trudna do utrzymania przez mlodszych.
          > Ale czemu ci co mogli i co powinni nie reagowali...?

a jak ?
          - podwyzszenie wieku emerytalnego ?
          - brak inflacyjnej podwyzki rent ?

to wszystko sie czyni.
          • monalisa2016 Re: a jak ? 28.06.26, 00:02
            Przyganial kociol garnkowi, przyslowie okresla sytuacje, w ktorej ktos wytyka komus bledy lub wady, ktore sam posiada, to jest hipokryzja inaczej oklamywanie samego siebie pokazujac palcem na innych. Ja spiegla nie czytam ale wiem ze Francja jedzie na tym samym wozku a moze jeszcze na gorszym.
            • polski_francuz Masz problem? 28.06.26, 09:03
              monalisa2016 napisał(a):

"Przyganial kociol garnkowi, przyslowie okresla sytuacje, w ktorej ktos wytyka komus bledy lub wady, ktore sam posiada, to jest hipokryzja inaczej oklamywanie samego siebie pokazujac palcem na innych. Ja spiegla nie czytam ale wiem ze Francja jedzie na tym samym wozku a moze jeszcze na gorszym."

to dyskutuj. To lubie i, m.in. dlatego, czytam Spiegla. Problem starzenia sie spoleczenstwa dotyczy wielu krajow Europy i generuje wiele problemow. Emerytury/renty sa jedynie jednym z nich.

PF
      • j0rl.1 Re: Renta w Niemczech 28.06.26, 15:20
        felusiak1 napisał:

> Nikt nie mial do tej pory najmniejszego pojecia, ze system zboczył na manowce w
        > iele lat temu.
        > Dzisiaj są konsekwencje tego zboczenia i brudne masy buczą.

A moglbysz tak jakos jasniej o czym nie miales pojecia ze system zboczy na manowce i jakie to manowce i jak zboczyl drogo f1?

Bo rozumiem ze jak NIKT nie mial pojecia jak zboczy na manowce wiec i Ty tez nie miales pojecia ale rozumiem ze TERAZ Ty rozumiesz to wiec opowiwdz jasno nie daj mk glupim umrzec drogi f1
    • petronella.kozlowska Re: Renta w Niemczech 28.06.26, 12:58

„Der Spiegel” mógłby też coś napisać dlaczego nieraz ponad 100 tys. do 200 tys. Niemców opuszcza Niemcy by pracować w innych krajach, równocześnie przybywa do Niemiec sporo młodych mężczyzn i wydatki na świadczenia socjalne wzrastają z roku na rok o 2-3 miliardy euro.

polski_francuz napisał:

> Der Spiegel czyta pewnie nasze forum
      • j0rl.1 Re: Renta w Niemczech 28.06.26, 15:23
        petronella.kozlowska napisała:

>
        > „Der Spiegel” mógłby też coś napisać dlaczego nieraz ponad 100 tys. do 200 tys.
        > Niemców opuszcza Niemcy by pracować w innych krajach, równocześnie przybywa do
        > Niemiec sporo młodych mężczyzn i wydatki na świadczenia socjalne wzrastają z r
        > oku na rok o 2-3 miliardy euro.

A ja slysze o tyh wyjazdzajacych z Niemiec bo uwazaja ze gdzies indziej jest lepiej a jednoczesnie calkiem podobna liczba wraca z tych wyjazdow bo sie przekonalk za granica ze Niemcy wxale tacy zli nie sa. Zawsze trzeba obie steony do rachinku wziac
        • j0rl.1 Re: Renta w Niemczech 28.06.26, 15:31
          OK, tez widze roznych YTbowcow nadajacych po niemiecku czyli zyjacych z gospodaki bo reklamy niemieckiej ale nie chcacych placic w Niemczech podatkow wiec wyjezdzajacych do krajow gdzie mniej podatkow placa. Takim bym obcial nadawania na Niemcy niech nadaja po Wiernamsku jak tamplaca podatki albo bo arabsku z Dubaju. No ale chyba Dubaj juz Iran wykonczy wiec takim sie to skonczy
        • polski_francuz Wyjazdy i przyjazdy 28.06.26, 16:23
          j0rl.1 napisał:

" A ja slysze o tych wyjazdzajacych z Niemiec bo uwazaja ze gdzies indziej jest lepiej a jednoczesnie calkiem podobna liczba wraca z tych wyjazdow bo sie przekonali za granica ze Niemcy wcale tacy zle nie sa. Zawsze trzeba obie strony do rachunku wziac."

Dokladny rachunek jest dosc trudny do przeprowadzenia. Ale zgadzam sie ze sa i wyjazdy za dobrze platna praca i powroty. Powiedzmy ze kadry na calym swiecie pracuja mowiac po angielsku a wiec jezyk nie jest problemem. Inna sprawa sa mniej platne prace i pomoc spoleczna, ktore przyciagaja imigrantow z biedniejszych krajow.

PF
          • j0rl.1 Re: Wyjazdy i przyjazdy 28.06.26, 16:38
            polski_francuz napisał:

> j0rl.1 napisał:
            >
            >
            > " A ja slysze o tych wyjazdzajacych z Niemiec bo uwazaja ze gdzies indziej jest
            > lepiej a jednoczesnie calkiem podobna liczba wraca z tych wyjazdow bo sie prze
            > konali za granica ze Niemcy wcale tacy zle nie sa. Zawsze trzeba obie strony do
            > rachunku wziac."
            >

>
            > Dokladny rachunek jest dosc trudny do przeprowadzenia. Ale zgadzam sie ze sa i
            > wyjazdy za dobrze platna praca i powroty. Powiedzmy ze kadry na calym swiecie p
            > racuja mowiac po angielsku a wiec jezyk nie jest problemem. Inna sprawa sa mnie
            > j platne prace i pomoc spoleczna, ktore przyciagaja imigrantow z biedniejszych
            > krajow.

Ja mowie o czyms innym. Mowie o tych samych Niemcach coy wyjezdaja bo gdzies indziej jest niby lepiej, przekonuja sie ze tak nie jest i ci sami wracaja do Niemiec. Tylkk o tych mi chodzi i tyxh bilans jest tu wazny.
            I ten bilans jest jakos zerowy
            • monalisa2016 Re: Wyjazdy i przyjazdy 28.06.26, 16:54
              On powiela to co mu jego "zrodlo" wiedzy pod nos podsunie bez zadnej analizy. Jakos dziwnie o tym co dzis w nocy stalo sie w Iraku jego zrodlo wiedzy tak jak inni milcza, uspakajajac donoszac o nieliczacych sie niepokojach, czyzby nieliczace sie niepokoje? Na prawde, nielicz6ace sie niepokoje? Tyle ot tak na szybko i z wykorzystania chwileczki czasu.
            • polski_francuz Re: Wyjazdy i przyjazdy 28.06.26, 19:26
              j0rl.1 napisał:

" Ja mowie o czyms innym. Mowie o tych samych Niemcach co wyjezdaja bo gdzie indziej jest niby lepiej, przekonuja sie ze tak nie jest i ci sami wracaja do Niemiec. Tylko o tych mi chodzi i tych bilans jest tu wazny. I ten bilans jest jakos zerowy"

Ludzie, szczegolnie ci mlodzi ida za forsa. I jak im gdzies lepsze zarobki zaproponuja to tam jada. Ale koszty i warunki zycia to tez rodzina, sluzba zdrowia, sympatia ludzi do tej czy innej narodowosci itd. Szczegolnie ten ostatni element moze dotknac niemieckich emigrantow...

PF
            • petronella.kozlowska Re: Wyjazdy i przyjazdy 28.06.26, 19:33
              j0rl.1 napisał:

> I ten bilans jest jakos zerowy

też @polski_francuzWyjazdy i przyjazdy28.06.26, 16:23

W 2025 roku opuściło Niemcy 288.579 Niemców(= obywateli niemieckich), ale 191.890 Niemców powróciło, saldo jest zatem ujemne i wynosi 96.689 osób.

Kraje docelowe:

Schweiz (22.700),
              Österreich (13.500),
              Spanien (9.700),
              USA (8.900) und
              Frankreich (5.700).

mediendienst-integration.de/ein-und-auswanderung/auswanderung-aus-deutschland/wie-viele-deutsche-wandern-aus/

www.destatis.de/DE/Themen/Gesellschaft-Umwelt/Bevoelkerung/Wanderungen/Tabellen/wanderungen-zwischen-deutschland-und-dem-ausland-jahr-02.html
    • senioryta13 Re: wiek emerytalny 28.06.26, 18:04
      polski_francuz napisał:

> Der Spiegel ...
      > Jest takich urzednikow w Niemczech okolo 2 mln i ich renty sa znacznie wyzsze n
      > iz innych pracujacych i placacych i wynosza srednio okolo 3400 brutto. Ale pow
      > oli, system rent urzedniczych razi innych i ma sie zblizyc do rent innych praco
      > wnikow. I urzednicy powinni, radzi der Spiegel, zaczac sie sami martwic o ich r
      > enty sami i zaczc wplacac na odpowiedznie fundusze.

a ja sie zastanawiam, dlaczego francuz pisze o Niemczech a nie o Francji.
      Czy Niemcy placa Ci emeryture?
      Poza tym napisz o wieku emerytalnym: we Francji, Niemczech i w Polsce.
      Zobaczymy czy wszedzie emeryci traktowani sa rowno.
      • polski_francuz Re: wiek emerytalny 28.06.26, 19:20
        senioryta13 napisał:

" Czy Niemcy placa Ci emeryture? "

Troche placa. Tyle, ze niemieckiemu to renta. I pytanie za pytanie: czy lysawy blondyn dostanie rente za prace w DDR? Jak sama nie wiesz to sie zapytaj oficera prowadzacego ...:)

PF
        • senioryta13 Re: wiek emerytalny 28.06.26, 19:36
          polski_francuz napisał:

> Troche placa. Tyle, ze niemieckiemu to renta. I pytanie za pytanie: czy lysawy
          > blondyn dostanie rente za prace w DDR? Jak sama nie wiesz to sie zapytaj oficer
          > a prowadzacego ...:)

Zapytaj sam. Blondyn sie tam tylko uczyl, tak jak i Angela, tak czytalam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka