Gość: hobo IP: *.gdynia.mm.pl 27.12.04, 13:03 I co tu komentować? Przerażająca tragedia. Lepiej pomilczeć Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: irka Re: 23 tys. zabitych i nowe wstrząsy w Azji IP: *.devs.futuro.pl 27.12.04, 13:12 ['][']['] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maestro "w skali Richtera" ? IP: *.sympatico.ca 27.12.04, 17:42 Dopiero co tydzien temu w "Gazecie" czytalem artykul ze nie powinno sie mowic o trzesieniach ziemi "na skali Richtera" tylko ze dane trzesienie mialo "X stopni". (bo podobno Richter wymyslil co innego). A w niespelna tydzien, w tej samej gazecie czytam ze "[nowe wstrzasy] Miały siłę 6,5 stopnia w skali Richtera." Czyzby reporterzy "Gazety" nie czytali wlasnej gazety? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewik Re: "w skali Richtera" ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.04, 07:55 Rzeczywiście to jest najwazniejsze podczas gdy tylu ludzi zginęło. Odpowiedz Link Zgłoś
ziggystardust Re: "w skali Richtera" ? 28.12.04, 12:44 W Afryce umiera 20 tysięcy ludzi DZIENNIE - z GŁODU, w tym większości to DZIECI. A tu nagle wszyscy są "zszokowani" jakimś trzęsieniem ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
guyritchie Re: "w skali Richtera" ? 28.12.04, 16:31 ...coz przy opisie trzesien uzywa sie dwoch skal. richtera wlasnie, ktora mierzy energie trzesienia. i jest to tak naprawde skala otwarta tzn moze opisac dowolnie wielkie trzesienie...ale o ile wiem to najwieksze wlasnie sa cos kolo 9 stopni. taka jest przyroda... druga to skala opisowa skutkow trzesien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zszokowany Re: 23 tys. zabitych i nowe wstrząsy w Azji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 13:13 5 minut temu mowa bylo o okolo 22 tysiacach... straszliwe tempo, ta liczba ofiar zwieksza sie drastycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: porrito 40km pod powierzchnią???błąd na rycinie... IP: *.one.pl / *.za.digi.pl 27.12.04, 13:28 nie znam takiego miejsca na Ziemi, lepiej niech redakcja błąd poprawi, a nie cygani czytelników! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm czytaj uwazniej porrito IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 13:35 To nie blad, czytaj uwazniej. Epicentrum nie mialo miejsca na dnie oceanu ale jeszcze nizej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr to ty idz do szkoly - CENTRUM vs EPICENTRUM IP: 170.148.10.* 27.12.04, 16:46 40 km pod powierzchnia to moglo byc tylko centrum. Epicentrum jest zawsze na powierzchni. O ile pamietam z lekcji geografi, epicentrum to punkt na powierzchni ktory znajduje sie dokladnie nad centrum wstrzasow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: czytaj uwazniej porrito IP: *.europa-tu.com.pl 27.12.04, 16:47 epicentrum to punkt na powierzchni ziemi lub na dnie oceanu. Natomiast to miejsce na glebokosci 40 km to hipocentrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dlaczego Re: 40km pod powierzchnią???błąd na rycinie... IP: *.umcs.lublin.pl 27.12.04, 16:16 Gość portalu: porrito napisał(a): > nie znam takiego miejsca na Ziemi. Dlaczego uwazasz, ze byloby to niemozliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: 40km pod powierzchnią???błąd na rycinie... IP: *.acn.waw.pl 27.12.04, 19:22 bo najgłebsze miejsce oceanu ma "zaledwie" 11 kilometrów - rów mariański u wybrzeży japonii (jeśli mnie pamięć nie myli co do miejsca). Co do błedu na rycinie - nawet jeżeli mówimy o hipocentrum to i tak jest to pewna przesada, zważywszy na fakt że płaszcz ma średnio 30 km. a pod morzami i oceanami jest nawet cieńszy. Nie zmienia to jednaże faktu że wydarzyła sie tragedia, którą trudno ogarnąć umysłem i nie należy sprowadzać całej dyskusji do drobnostek technicznych. [`] dla zmarłych, oby zaznali spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnm Re: 40km pod powierzchnią???błąd na rycinie... IP: *.chello.pl 27.12.04, 21:02 40 km od powierzchni wody nie znaczy w wodzie. A 40 km jest możliwe, bo zdarzają się dużo głębsze trzęsienia ziemi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZZ CNN podaje ze 10 km IP: *.cable.mindspring.com 28.12.04, 08:38 www.cnn.com/2004/WORLD/asiapcf/12/27/asia.quake/index.html Z lekcji oceanografii pamietam ze plyty kontynentalne sa o wiele grubsze niz oceaniczne - srednio 70 mil. Pod oceanem jest zwykle tylko kilka mil stalej powloki, dlatego bardzie prawdopodobne wydaje sie 10 km. A ten rysunek nie pokazuje wlasciwosci fali. Swoja droga wydaje mi sie ze przy takim trzesieniu taka fala jest i tak nieduza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Re: 40km pod powierzchnią???błąd na rycinie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 06:16 Kolego szanowny , 40 kom pod powierzchnią wody to oznacza , że epicentrum znajdowało się pod dnem oceanu cóż w tym dziwnego ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enolc Ależ Al Kaida z tej Matki Natury.... IP: *.echostar.pl 27.12.04, 13:31 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uważny Re: 23 tys. zabitych i nowe wstrząsy w Azji IP: 195.187.106.* 27.12.04, 13:31 Skoro średnia prędkość fali tsunami wynosi kilkaset kilometrów na godzinę a mamy do czynienia z odległościami oceanicznymi liczonymi w tysiącach kilometrów i fakt dużego trzęsienia ziemi można zarejestrować na całym świecie prawie natychmiast wraz z określeniem położenia epicentrum to DLACZEGO....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyUSa Tydzien pogledza i zapomna....nie to co WTC.. IP: 217.8.186.* 27.12.04, 13:37 ..O tym gledzi sie co roku, tutaj mamy do czynienia z wiele razy wieksza tragedia i nie pokazuja tego co 15 minut w tv i caly swiat nie placze...co innego USA. Tam to sa dopiero tragedie....godne pozalowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Tydzien pogledza i zapomna....nie to co WTC.. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.01.05, 15:44 Zajrzyj na stronę internetową: eionews.addr.com/psyops/news/wtc_unanswered_questions.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: telewidz Dla TVP to temat nr 2 !!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 27.12.04, 13:39 ...23000 ofiar to nic w porównaniu z pomarańczową rewolucją na Ukrainie... Nie wiem czy nasza TVP realizuje jakiś z góry narzucony scenariusz wiadomości czy rzeczywiście 23000 ofiar jest mniej ważne niż wybory na ukrainie ?! Czy w rejon trzęsienia pojechał jakikolwiek korespondent ? Bo w kółko lecą te same zdjęcia z agencji prasowej. Może było by inaczej gdyby zatrzęsło w USA... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: falafel Re: Dla TVP to temat nr 2 !!! IP: *.wesola.sdi.tpnet.pl 27.12.04, 14:01 ty telewidz, ty masz fobie antyamerykańską. Skad wiesz co by było gdyby zatrzęsło się w usa? takie domysły, że wtedy byłby to temat nr 1 oznaczaja twoja chorobę umysłową. Ale tacy jak ty maja kompleksy i po prostu lubią gadażć takie głu[poty. Ode mnie dostajesz pstryczka w nos za głupotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cis Re: Dla TVP to temat nr 2 !!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.12.04, 14:07 A ode mnie dostajesz kopa w d... za ślepotę. Telewidz ma rację, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: Dla TVP to temat nr 2 !!! IP: *.lagisza.pke.pl 27.12.04, 14:28 ty falafel zwykły matołek jesteś ot i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszołomobójca Re: Dla TVP to temat nr 2 !!! IP: *.chello.pl 27.12.04, 17:22 > ty falafel zwykły matołek jesteś ot i tyle... mocny, dobrze uzasadniony argument. Nie ma co... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buraki prlu co by bylo gdyby zatrzeslo w polsce? IP: *.client.comcast.net 27.12.04, 16:05 dla wsszystkich antyamerykanskich cieci, niech zaczna myslec o swoim gnojowisku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: Dla TVP to temat nr 2 !!! IP: *.dynamic.hinet.net 28.12.04, 10:55 CNN podaje informacje o trzesieniu ziemi caly czas. Jest to zdecydowanie temat nr 1. To chyba w Polsce telewizja jakos sie tym nie przejmuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszołomobójca a co z Andamanczykami? IP: *.chello.pl 27.12.04, 14:18 Ciekawe jak to przeszli rdzenni Andamanczycy - jest ich moze wszystkiego zaledwie 500 osob (tyle zostalo z bodaj 8000). To jeden z najdluzej izolowanych genetycznie ludow swiata (co najmniej kilkanascie tysiecy lat) i pozostalosc po najstarszej fali migracyjnej nowoczesnego anatomicznie czlowieka w Azji (65 000 lat). Smiszni, mali (jak Pigmeje), czarni, NIE UMIEJA ROZPALAC OGNIA (a przynajmniej nie umieli w chwili pierwszego kontaktu, choc robia swietne lodki z bocznym plywakiem, luki, kosze i inne zabawki. Jedno z ich plemion siedzi na wysepce Polnocny Sentinel i do dzis nie ma z nimi kontaktu - to znaczy kazdy kto proboje ladowac, dostale strzale w tylek, a jak laduje wieksza ekipa i uzbrojona po zeby, zbieraja co sie da i spieprzaja do dzungli. Ale jak ta fala sie przez okolice przetoczyla, to kto wie co sie stac moglo... Za nich sie modlmy, bo ci ludzie to najbardziej niezwykla "kapsula czasu" jaka se mozna wyobrazic. a jesli przezyli (sa jeszcze dwa inne szczepy - Jarawa i Onge, a takze resztki wlasciwych Andamanczykow, zyjacych bezwolnie w jakisch budach pod opieka rzadowych pracownikow socjalnych - tak konczy sie kontakt z cywilizacja)... No coz, ich wyspy zostaly troche oczyszczone przez tsunami z kolonistow - Hindusow i innych, nieco tylko podkolorowanych, bialasow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszołomobójca Re: a co z Andamanczykami? IP: *.chello.pl 27.12.04, 14:19 O Andamanczykach mase szczegolow na stronie www.andaman.org Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: a co z Andamanczykami? 27.12.04, 14:28 Przytrwali tam 65.000 lat, czyli zapewne preżyli niejedno tsunami - to i teraz sobie poradzą, zapewne duzo lepiej od napływowych Hindusów i turystycznej stonki. Trzymajmy za nich kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pokto Re: a co z Andamanczykami? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.12.04, 15:03 Trzymam kciuki i mam nadzieję, że udało im się uciec na czas. Szukam doniesień o stratach w zasobach przyrody (zwierzęta, rośliny). Jeśli macie jakieś linki, to będę wdzięczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszołomobójca Re: a co z Andamanczykami? IP: *.chello.pl 27.12.04, 17:00 > Trzymam kciuki i mam nadzieję, że udało im się uciec na czas. > Szukam doniesień o stratach w zasobach przyrody (zwierzęta, rośliny). Jeśli > macie jakieś linki, to będę wdzięczny. nie sadze zeby ktos sie teraz osmielil o tym pisac, jeszcze za wczesnie. Z tego co wiem, np. wyspiarska fauna musi byc niezle przygotowana na takie wydarzenia. Choc tsunami nie zdarza sie codziennie, to tropikalne cyklony - prawie co roku, a dla plaskich koralowych wysepek moze to znaczyc w skutkach dokladnie to samo. W rejonie Seszeli i Maskarenow jest kilka endemicznych gatunkow wielkich, owocozernych nietoperzy z rodzju Pteropus (rudawka, kalong) i przetrwaly niejeden cyklon, choc ich wielkie kolonie (wiszace se "na wierzchu" na drzewach) bywaly rozpichrzane na cztery wiatry (miejscowi gadali o tym na ostatniej swiatowej konferencji chiropterologicznej w mazurskich Mikolajkach). Nawet fauna nielotna (chocby takie olbrzymie zolwie ladowe z Aldabry, czy na Andamanach endemiczna swinia - Sus andamanensis - pokarm wyspiarzy) musi miec jakies sposoby przetrwania takiego rozpizdzielu, inaczej nie przetrwala by tylu tysiecy lat w tak spokojnym regionie. Dla niej to musi byc calkiem naturalny czynnik. ale jak sie uspokoi i policzymy ostatecznie wlasne trupy, z pewnoscia biolodzy zajma sie i przyroda. Pomijajac aspekt "ochroniarski", to doskonala okazja do badan - np. nad reakcjami lokalnych populacji na katastrofy, ponownym zasiedlaniem spustoszonych terenow przez flore i faune itd. itp., tak ze pewnie nawet pare artykulow naukowych w najbardziej "topowych" czasopismach sie ukaze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszołomobójca Re: a co z Andamanczykami? IP: *.chello.pl 27.12.04, 17:20 > Trzymam kciuki i mam nadzieję, że udało im się uciec na czas. Jesli chodzi o Jarawa, to oni nie mieszkaja na brzegu ale w glebi wysp, w dzungli. Ale jesli tam jest plasko... Sentineli maja calkiem wysokie wzniesienia na swojej wysepce, mieszkaja tez w glebi wyspy (jedyne szacunki ich liczebnosci pochodza z liczenia... dymow ognisk z samolotu), ale wylaza na plaze lowic ryby, plywac lodkami po lagunie itd. wyobrazam sobie, jak przypieprzy tsunami, zwykle nie ma czasu na ucieczke, chyba ze na najblizsza palme, nadzieja wiec raczej w tym, ze znajdowali sie poza zasiegiem. malo danych o ofiarach z Andamanow, na sasiednich Nikobarach policzono tylko kilkudziesieciu pracownikow sluzb rzadowych (straz przybrzezna etc.) ale az 1000 osob jest zaginionych (czytaj: nie zyja). Na stronie www.andaman.org/book/Roy/roy_2004/roy_2004.htm sa zwykle swieze newsy z Wysp pisane przez Sanjiba Kumara Roya z Port Blair, ale domyslam sie, ze (jesli gosciu przezyl) nie ma teraz glowy do aktualizacji swojej strony www :-)) totez nic o tsunami jeszcze tam nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pokto Re: a co z Andamanczykami? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.12.04, 19:15 Bardzo dziękuję za niezwykle ciekawe wyjaśnienia. Masz wielką wiedzę. Ciągle myślę o tej tragedii. Ściana wody - to musiało być straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: APOKALIPSA Re: 23 tys. zabitych i nowe wstrząsy w Azji IP: *.proxy.aol.com 27.12.04, 15:05 Poprawcie sie nihilisci Poprawcie sie ateisci Poprawcie sie wolnomularze Poprawcie sie zboczency i geje Poprawcie sie globalisci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malaga Re: 23 tys. zabitych i nowe wstrząsy w Azji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 15:17 a Ty popraw sobie czuprynke, zjedz ciasteczko i poczytaj inna ksiazeczke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: statystyk Re: 23 tys. zabitych i nowe wstrząsy w Azji IP: *.proxy.aol.com 27.12.04, 15:20 malaga do ktorej grupy nalezysz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beLLiCoSe Re: 23 tys. zabitych i nowe wstrząsy w Azji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 16:30 ty z pewnościa należysz do grupy ministrantów wspieranej snickersami przez proboszcza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: APOKALIPSA POPRAWCIE sie ZBOCZENCY IP: *.proxy.aol.com 28.12.04, 16:11 Poprawcie sie ateisci, zboczency, antykatolicy, wolnomularze. Cierpliwosc sie wyczerpala. Armie gotuja sie do pierwszego marszu na Izrael www.indiadaily.com/breaking_news/18567.asp Meteoryt czeka na orbicie na oznaczony dzien aby uderzyc w wasze gniazda nienawisci. Kolejne trzesienie ziemi o sile o wiele wiekszej od tego w Azji pokaze wam jakim jestescie pylem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TY SIE POPRAW METEORYT NIE UDERZY ZLY CZLOWIEKU IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.12.04, 18:42 To zagrozenie meteorytem NASA juz odwolala. Musisz znalezc cos innego do straszenia innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Nie wolno milczec. Publiczna chlosta morza i rezol IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 27.12.04, 15:35 ucja ONZ przeciw tsunami to jedynie wlasciwa droga postepowania przeciw przyrodzie. Osobiscie licze na to, ze przywodca madrej czesci ludzkosci, prezydent postepowej Francji Zak Czyrac poprowadzi nas do walki przeciw nieokielzanej naturze. Za nim papiez, dalaj lama, rabin Jerozolimy i immam Mekki powinni wzniesc polaczone modly - na pewno to pomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Nie wolno milczec. Publiczna chlosta morza i IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.12.04, 18:39 Gość portalu: igor napisał(a): > ucja ONZ przeciw tsunami to jedynie wlasciwa droga postepowania przeciw > przyrodzie. Osobiscie licze na to, ze przywodca madrej czesci ludzkosci, > prezydent postepowej Francji Zak Czyrac poprowadzi nas do walki przeciw > nieokielzanej naturze. Za nim papiez, dalaj lama, rabin Jerozolimy i immam > Mekki powinni wzniesc polaczone modly - na pewno to pomoze. Oj nie jestes konsekwentny. Krucjate prowadzi zupelnie ktos inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: human Re: Nie wolno milczec. Publiczna chlosta morza i IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.12.04, 18:46 ratunku...niech mnie ktos zastrzeli...igor skontaktuj sie ze swoim lekarzem w najblizszej przyszlosci a narazie przestan palic,pic albo lykac...to powinno pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hon jak odnalezc znajomych? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.12.04, 16:16 moja znajoma (Brytyjka) byla w Tajlandii od paru miesiecy, miala zostac na swieta. Ostatnia wiadomosc od niej mialam 23 grudnia.. Czy jest jakis sposob (poza pisaniem maili do niej co wydaje mi sie malo skuteczne.), zeby sie dowiedziec czy zyje?.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZZ CNN podaje numery hotline IP: *.cable.mindspring.com 28.12.04, 08:49 www.cnn.com/2004/WORLD/asiapcf/12/27/asia.quake/index.html HOTLINE NUMBERS India: +91 11 2309 3054 Thailand: +66 21672 Sri Lanka (residents): +94 11 536 1938 Sri Lanka (tourists): +94 11 243 7061 Maldives: +44 20 7224 2149 Seychelles: +248 321 676 Mam nadzieje ze ja odnajdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QC Reakcja Lancuchowa IP: *.pro-internet.pl 27.12.04, 16:17 8.5 na Oceanie Poludniowym /miedzy Tasmania a Antarktyda/ tydzien temu w/g zrodel australijskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Reakcja Lancuchowa IP: *.sympatico.ca 28.12.04, 16:34 Nie ma takiego oceanu jak ocean poludniowy. pao.cnmoc.navy.mil/pao/Educate/OceanTalk2/indexoceans.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Bonobo, czy juz wiesz ile fok tam zginelo? To Bush IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 27.12.04, 16:50 tak zrobil. Najpierw zniszczyl Saddama, pozniej Kerry'ego a teraz foki. Czas na nowa rezolucje ONZ w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dinx Ewidentny znak od Boga !! IP: *.pool21757.interbusiness.it / *.pool21757.interbusiness.it 27.12.04, 17:33 26 grudnia 2003 - Iran - 30.000 zabitych 26 grudnia 2004 - Azja płd.-wsch. - 23.000 zabitych 26 grudnia 2005 - ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MADASHELL Re: Ewidentny znak od Boga !! IP: *.pro-internet.pl 27.12.04, 18:05 26 grudnia 2005 - ??? Pieprzony Watykan zapada sie pod ziemie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wypor Re: Ewidentny znak od Boga !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 15:35 jestem za Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Uwazujze chlopce, cobys ty sie nie zapod!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 15:37 pieprzony idioto. Nie obchodza cie nic ofiary. Kazda okazja dobra, by dac wyraz awersji do Kosciola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: human Re: Ewidentny znak od Boga !! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.12.04, 18:28 jakiego boga?...w swietego mikolaja tez wierzysz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boog Re: Ewidentny znak od Boga !! IP: *.bos.east.verizon.net 27.12.04, 20:11 Może ty, przygotuj się, pomóż potrzebującym t e r a z, a jutro zostaw Mnie! See u later! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wypor chcesz o tym porozmawiac ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 15:43 wiesz podawanie sie za boga to pierwsza oznaka pewnych zaburzen umyslowych. chcesz o tym porozmawiac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Korwin Re: Ewidentny znak od Boga !! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 28.12.04, 08:41 Głupiś dinx, i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: human Bog?!..hello?!...where are you? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.12.04, 18:26 pijany po wigilii czy znow ku.. przespal jak jego dzieci umieraly w cierpieniach?...i znow jestesmy sami...eee...przeciez zawsze bylismy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boog Re: Bog?!..hello?!...where are you? IP: *.bos.east.verizon.net 27.12.04, 20:04 Tutaj, tak jak ty, oni są już ze Mną, ale tobie wciąż daję szansę, nie przegap! Pomóż cierpiącym, oni należą do ciebie tak jak umarli do Mnie! Dałem ci bliźnich pod opiekę, gdy przyjdą do Mnie tak jak i ty, co im powiesz, że wykszykiwałeś na Mnie, że oglądałeś się na Mnie? See u later! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: human Re: Bog?!..hello?!...where are you? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.12.04, 21:38 wez sie pierd*** w glowe to moze sie obudzisz...and see your shrink as soon as posiible Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mixer Nie mieszaj boga w to IP: *.telia.com 28.12.04, 06:48 Trzesienia ziemi , wybuchy wulkanow i meteoryty zawsze istnialy. zyjemy na cienkiej skorupce rozgrzanego wnetrza ziemi. Madroscia i nauka mozemy zapobiec wielu tragicznym konsekwencjom tych katastrof. Racjonalnym planowaniem mozemy zapobiec niszczeniu natury i nowym katastrofom. Wielu ludzi zginelo w tej katasrofie bezwarunkowo. Smierc wielu jest jednak uzalezniona od : -Nieracjonalnego exploatwania nabrzezy. Fale te choc wielkie i straszne nie ida w glab wysp. Kilkaset metrow i dalej nic sie nie dzieje. Exploatacja brzegow dla celow turystycznych prowadzi do zwiekszania ryzyka smierci wielu osob. Brak systemow alarmowych i przygotowania ludnosci na takie kastastrofy zwieksza ilosc ofiar. A wiec imperializm i glupota jest w durzej mierze przyczyna smierci wielu. Pracuj nad rozprzestrzenianiem nauki i prawdziwej demokracji. Niszcz imperializm. to pomozesz ludziom na dluzsza mete. W tragicznej sytuacji dzis powinnismy wszyscy pomodz poszkodowanym przez istniejace kanaly jak czerwony krzyz itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beLLiCoSe blaa, blaaaa,bla. bla bla , blaaaa blaaa IP: *.168. / *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.04, 08:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boro 0f green 12 eee IP: 212.160.138.* 28.12.04, 10:44 W finlandii takiego hippie crap ucza, nie zauwazylem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wszechmogacy. Ktory jest miloscia. IP: *.nyc.rr.com 28.12.04, 01:30 Tak beda ginac wszyscy ci ktorzy nie wierza w moja sluszna wersje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a1 Re: Ktory jest miloscia. IP: 212.33.74.* 28.12.04, 08:52 swiatelko dla Tych ktorzy zgineli (*)(*)(*)(*)(*)(*) wyrazy najglebszego wspolczucia dla Tych co pozostali i dla Tych ktorzy szukaja swoich Bliskich ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Ktory jest miloscia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 15:44 Tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vortex Straszna tragedia. Uwaga do autora... IP: *.proxy.astra-net.com 28.12.04, 10:03 ... kokosy nie rosą na palmach, lecz na drzewach kkosowych. Palmy to krzeczaste rośliny bez widocznego pnia, podobne raczej do gigantycznych paprooci. To tyle. Sądzę również że porównanie, którego autor użył, jest chyba nieco kuriozalne w obliczu takiej tragedii. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ur Re: Straszna tragedia. Uwaga do autora... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 10:55 A ja myślę, że Ziemia zaczyna się wkurzać na to, co z nią ludzkość robi.I bardzo dobrze :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Straszna tragedia. Uwaga do autora... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 15:46 Nie opowiadaj bzdur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszołomobójca botanikiem to ty nie jestes... IP: *.chello.pl 28.12.04, 11:07 > ... kokosy nie rosą na palmach, lecz na drzewach kkosowych. Palmy to krzeczaste > rośliny bez widocznego pnia, podobne raczej do gigantycznych paprooci. To tyle co za bzdury wypisujesz. Sprawdz chocby tu www.magnolia.kujawy.com.pl/palmy.htm (cytat ponizej) "Palmy, arekowate (Palmae, Arecaceae), rodzina z klasy jednoliściennych, ok. 3400 gatunków, w większości drzewiastych. Występują wyłącznie na obszarach ciepłych, tropikalnych i subtropikalnych, pojedyncze gatunki sięgają nieco dalej na północ (karłatka do południowej Europy, waszyngtonia do Arizony) lub południe (jubea do południowego Chile). Najwięcej gatunków spotkać można w tropikalnej Ameryce Południowej i Azji Południowo-Wschodniej (po ok. 1500 gatunków), stosunkowo niewiele natomiast w Afryce (ok. 50 gatunków). Cechą charakterystyczną pnia palmy jest brak przyrostu wtórnego na grubość, pień grubieje tylko wskutek przyrostu tkanek pierwotnych (taki typ pnia nosi nazwę kłodziny). Liście duże, podzielone, pierzaste Kwiaty rozdzielnopłciowe, owocem jest najczęściej pestkowiec. Do palm należy wiele ważnych roślin użytkowych, np.: kokos właściwy, daktylowiec, areka, olejowiec gwinejski. Palmy są też często uprawiane jako rośliny ozdobne, w parkach, przy ulicach i placach na obszarach ciepłych, jako rośliny doniczkowe lub szklarniowe w klimacie chłodnym." Kazde dziecko wie, ze kokosy, podobnie jak daktyle, rosna na palmach. Lepiej, zebys sie przyznal publicznie do bledu. W "GW" wypisywali juz rozne bzdury, ale forumowicze nieraz ich przewyzszaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: botanikiem to ty nie jestes... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 15:45 tak roznica miedzy palma a drzewem kokosowym jest glownym watkiem w tym artykule o tragedii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vortex Re: Straszna tragedia. Uwaga do autora... IP: *.proxy.astra-net.com 28.12.04, 17:15 Nie jestem oszołomem, nie potrzeba mi więc takich. Będąc w krajach tropikalnych, często wskazywałem na drzewa kokosowe, mówiąc że są to palmy. Wielu "tambylców" korywało mnie. Dlatego to piszę. Autor również nie musi być botanikiem. Nie to jest jednak najważniejsze. Tragedia, która się zdażyła, jest chyba największą, wywołaną przez katastrofy naturalne. Lecz osobiście, myślę że to dopiero początek. Pozdrawiem i nie będą odzywał się więcej na temat palm. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edgar Cayce może być gorzej IP: 193.151.36.* 28.12.04, 10:59 ognisty pierścień na pacyfiku sie przebudza jak to zostało przepowiedziane - współczucie dla Thaiów a w perspektywie dla Japończyków i innych wyspiarskich narodów Oceanu "Spokojnego". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ur Re: Do Edgara :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 11:33 Napisz coś więcej na temat tego pierścienia, albo gdzie można cos przeczytac. Z góry dziękuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed the Builder Re: może być gorzej IP: *.mel.iprimus.net.au 28.12.04, 12:56 Zobach jeszce raz do mapy swiata bo widze ze mylisz dwa oceany . Pacyfic z Oceanem Indijskim Ed Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panwojtek Re: 23 tys. zabitych i nowe wstrząsy w Azji IP: *.netcologne.de 28.12.04, 11:05 W Niemczech podaje sie liczbe bliska 40 000, z mozliwoscia wzrostowa. Pokazywali w TV jak w Düsseldorfie i w Frankfurcie wychodza ludzie z samolotow opatuleni w koce i u klapkami na nogach, zdolali urfatowac nagie zycie i to co mieli na sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katoholik TO KARA BOSKA DLA NIEWIERNYCH !!! W WIGILIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 11:21 czci się BOŻE NARODZENIE ,a nie opala na plaży !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panwojtek Re: TO KARA BOSKA DLA NIEWIERNYCH !!! W WIGILIE IP: *.netcologne.de 28.12.04, 11:24 Ciebie chyba pokrecilo juz, kto ma karac i za co? Pewnie chyba takich jak ty, za klamstwa i zlodziejstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a1 Re: TO KARA BOSKA DLA NIEWIERNYCH !!! W WIGILIE IP: 212.33.74.* 28.12.04, 11:28 to wytlumacz mi dlaczego gineli tam tez buddysci,mahometanie, hinduisci i wielu ludzi ktorzy nie sa chrzescijanami ? a swoja droga wstyd mi ze nawet w obliczu takiej tragedii na forum znajda sie tacy co nie potrafia uszanowac bolu i wykazac sie chociaz odrobina empatii ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JESTESCIE PODLI A GDZIE U WAS MILOSC BLIZNIEGO???? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.12.04, 18:45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pq5 [...] IP: 217.14.35.* 28.12.04, 11:51 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wypor Re: TO KARA BOSKA DLA NIEWIERNYCH !!! W WIGILIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 15:29 w wigilie kazdy moze robic co mu sie podoba wedlug wlasnego uznania wiec nie pieprz Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio54 Re: 23 tys. zabitych i nowe wstrząsy w Azji 28.12.04, 11:32 ale zaden arab cholera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzisio Re: 23 tys. zabitych i nowe wstrząsy w Azji IP: *.electrolux.pl / 62.233.238.* 28.12.04, 11:32 Czy ktos wie gdzie w sieci mo|na zobaczyc amatorskie nagranie video uderzajcej fali? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pq5 Re: 23 tys. zabitych i nowe wstrząsy w Azji IP: 217.14.35.* 28.12.04, 11:48 Ludzie !!! Nie wiem, jakie byly poprzednie opinie, ale mi sie chcialo plakac jak o tym uslyszalen. A jak by sie w jakis sposob stala podobna historia w Polsce ????¿¿¿¿ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miastowy Re: 23 tys. zabitych i nowe wstrząsy w Azji IP: 83.168.75.* 28.12.04, 13:47 Nienawidzę słońca, rakotwórczego opalania. Wolę czyste powietrze polskich lasów, na świeta to nawet i wodka tam smakuje. Niestety wracam tam dopiero w majowe święta. Ech... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N/A Re: 23 tys. zabitych i nowe wstrząsy w Azji IP: *.ps.pl / *.tuniv.szczecin.pl 28.12.04, 13:39 Fala w tsunami (o ile pamiętam) rozchodzi się szybko, jednak nie z prędkością światła! Po zalaniu wybrzeży Indii było dość czasu aby ostrzec i ewakuować (wybrzeże) Somalię. Po pierwszym wstrząsie było dość czasu, aby posłać w rejon źródeł wstrząsów np. samolot zwiadowczy (z odpowiednim osprzętem). I ostrzec na czas przed kolejną falą. Wstyd dla Ludzkości, że nie potrafi zorganizować się lepiej. Wstyd mi także za turystów - wysportowani, inteligentni - a zamiast pomagać to po prostu uciekają... tak jakby życie "tubylców" było im zupełnie obojętne. Nawet wiadomości są podawane w równie paskudnej formie - rozbija się liczbę ofiar na "turystów" i "tubylców". A przecież i jedni i drudzy to po prostu ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MacDo Re: 23 tys. zabitych i nowe wstrząsy w Azji IP: *.tkdami.pl 28.12.04, 13:56 Natura da sobie rade. Z nami też.[*] Odpowiedz Link Zgłoś