Gość: rusofil IP: 217.17.37.* 13.01.05, 16:19 Lubianka dalej milczy - zasnęli na dobre? Normalnie jest tu ich pełno... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: BRvUngern-Sternber No tak wszystko zgodnie z przewidywaniami... IP: *.bg.am.lodz.pl 13.01.05, 16:19 Jak mowilem przyjecie Ukrainy do UE jest mozliwe razem z Rumunia krajem ktory specjalnie sie nie rozni.Tak samo sprawdza sie to co mowilem ze teraz politykom zachodnim bedzie zalezec na tym aby pochwalic sie sukcesem na Ukrainie...Co widac po niejakim Borrellu ktory klamliwie przypisal zwyciestwo Juszczenki UE (brr niedobrze sie robi)...Natomiast co do pomocy to ostrzegalbym Ukraine przed braniem pieniedzy to by spowodowalo naplyw Euro do kraju podbicie kursu Hrywny i kryzys gospodarczy.Jak juz pomagaja niech robia to w naturze a wiec niech przesylaja komputery,kserokopiarki itd...To nie wplynie negatywnie na gospodarke...UE nie moze wiele pomoc a moze duzo zaszkodzic...Dla Ukrainy najwazniejszy jest szybki rozwoj gospodarczy a nie wplatywanie sie absurdalna eurobiurokracje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Tu nie chodzi o pomoc, ale o otwarcie IP: *.fastres.net 13.01.05, 16:25 rynku Unijnego dla Ukrainskiej Stali i ich produktow rolnych, i tez zniesienie viz dla jej obywateli. Cos mnie sie czesto wydaje, ze twoje przewidzenia sie nie sprawdzaja i je latwo zmieniasz...czyzby to nie ty , ktory walki na ulicach w Ukrainie widziales. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRvUngern-Sternber Takim tekstem wystarczy? IP: *.bg.am.lodz.pl 13.01.05, 16:57 Jakie znowu walki na ulicach widzialem?Skad te bzdury?Czy jestes moze jednym z tych proputinowskich prowokatorow? >>>>>>>>>>>> Deputowani skrytykowali też Komisję Europejską za brak propozycji pomocy dla tego kraju<<<<<<<<<<< Czy moze mam ci DRUKOWANYMI?CZYTAJ CO PISZA i nie zawracaj glowy bzdurnymi zastrzezeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaaa Giertych za Ural siać,siać,siać ziarno nienawiści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 18:34 Urzadać w kołchozach sabaty orgiastycznej wiary w wyzszość mężczyzn nad kobieta uległa, naczyniem poczecia i pełzać , pełzać, pełzać prze komandatirem i donosić , donosić, donosić, dać kopa leżacemu, ukraść chleb... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ur Konska sznupa STAREGO Giertycha JEST.... IP: *.49.194.203.acc01-dryb-mel.comindico.com.au 14.01.05, 09:48 NIE DO PRZYJECIA W SWIETLE DZIENNYM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: repre$ Życzę Polsce rozwalenia gospodarki poprzez... IP: *.osk.enformatic.pl 13.01.05, 16:55 ...zrzucenie na Polskę miliardów Euro. Nie chcę komputerów i kserokopiarek tylko Euro. Doprowadzenie polskiej gospodarki do ruiny poprzez zarzucenie jej milliardami Euro zamorduje polską produkcję, ale po co mi produkcja jeśli mogę zostać bankierem UE? A bo to Szwajcarom i Luksemburczykom źle? Chyba komuś nie wywietrzała z głowy ekonomia(chłe, chłe) socjalizmu. Ale pozdrawiam. Szlachetne intencje się liczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRvUngern-Sternber Rozumiem ze to do mnie? IP: *.bg.am.lodz.pl 13.01.05, 17:07 Moj drogi gdyby Polska zostala zarzucona miliardami Euro niech bedzie ze nawet 500 miliardami na 10 lat a w zamian mielibysmy zlikwidowac gospodarke to policz sobie ile by to bylo na osobe miesiecznie.100E???400 zl chcialbys tyle zarabiac? Jak zamierzasz przezyc?Musialbys wszystko importowac czyli ceny byly by 2X wyzsze czyli realna wartosc wyniosla by tylko 200zl...Trudno by bylo sie najesc za 6 zl dziennie prawda?Wiesz do ekonomii nie wystarczy cwaniactwo kombinatorstwo trzeba miec tez jakas wiedze... Miliardy Euro byly by nadzwyczaj szkodliwe i niebeezpieczne dla Ukrainy podbijajac kurs hrywny podcinajac eksport zwiekszajac bezrobocie...Doprowadzilo by do sytuacji NRD z tym ze po pierwsze Ukraina nie ma RFNowcow aby wzieli caly kraj na zasilek pod drugie ma DUZO NIZSZY PKB niz NRD.A wiec jak mowie jesli pomoc to w naturze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: repre$ Niestety brakuje ci logiki. IP: *.osk.enformatic.pl 13.01.05, 17:59 Piszesz do mnie "mój drogi", a chcesz wydzierżawić polską gospodarkę za marne 50 mld złotych rocznie. Tyle to ja byłbym w stanie wyciągnąć z Orlenu i TPSA. Bądź więc logiczny i z takimi propozycjami zatytułuj mnie "mój tani". Ciekawi mnie pogląd, według którego dopływ pieniędzy niszczy gospodarkę. Na moje perskie oko dopływ pieniędzy napędza gospodarkę, bo trudno najeść się monetami. Dopływ euro owszem powoduje wzrost wartości hrywny, ale jak coś kosztowało 1 hrywnę to kosztuje 1 hrywnę nadal, jak ktoś zarabiał 1 hrywnę - zarabia 1 hrywnę nadal, a że do wydania ma jeszcze parę euro - tym lepiej. Według twoich poglądów socjalizm to było coś! Ale wtedy opłacało się eksportować! Za 15 dolarów można było opłacić pensję robotnika. Teraz na taką pensję trzeba wyeksportować towaru znacznie więcej. Pełny gospodarczy dramat, no nie? Problem polega na tym, że wtedy niektórzy jeździli nowiutkimi polonezami, a dziś "bezrobotny" naród polski jeździ 7-letnimi oplami. Co lepsze? Wtedy polskie piwo to były siury, a dziś? Ja tam wolę obecną rzeczywistość (choć nie należę do ludzi bez zmartwień finansowych na poziomie codziennego życia) niż "złote" lata rozwoju kraju węgla i stali z brakiem papieru toaletowego. Jak się robi cobądź, to się jest bezrobotnym. Jak się robi coś dobrej jakości i taniego, to się bezrobotnym nie jest. W normalnym kraju interesów nie robi się za swoje pieniądze tylko za bankowe. U nas pieniędzy brak, wobec tego nie można robić za nie interesów, ale jakby ktoś sypnął miliardami to możemy wykosić nawet Microsofta. Intelektualnie nas stać. Na koniec powtórzę: dla każdego korzystniejsze jest obracanie pieniędzmi niż produkcja czy praca. Naród wybrany (i inni bankierzy) odkrył to dawno, dawno temu i dlatego jest wielki, a inni mu zazdroszczą. Już niedługo człowiek przy jakiejkolwiek produkcji będzie zbędny (automatyzacja!) i co? Zakażemy automatyzacji produkcji? JA ŻYCZĘ UKRAINIE (POLSCE TEŻ) DESZCZU EURO ZAMIAST KOMPUTERÓW I KSEROKOPIAREK. WTEDY KOMPUTERY KUPIMY SOBIE SAMI W ILOŚCI I JAKOŚCI, KTÓRA NAM ODPOWIADA I BĘDZIEMY POŻYCZAĆ SZMAL TYM, KTÓRZY NAM GO DALI. A TO SIĘ ZAWSZE OPŁACA. To brak kapitału niszczy gospodarkę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRvUngern-Sternber No widzisz nie rozumiesz gospodarki... IP: *.bg.am.lodz.pl 13.01.05, 18:34 Musial bym ci robic wyklady przeczytaj ksiazki.Pieniadz jest SYMBOLEM towaru.Jesli Ukraincy zrabiaja 1$ i produkuja za 1$ to bilans sie zgadza.Tymczasem jesli dostali by 1$ z UE to produkowali by za 1$ a wydawali 2$ CO JEST NIEMOZLIWE.Co wiec by sie stalo? a>nastapilby wzrost cen b>nastapilby wzrost importu c>wzrosl by kurs hrywny d>w konsekwencji upadac zaczalby eksport e>zaczeliby upadac eksporterzy f>wzrosloby bezrobocie A co bedzie jesli rocznie zarobia 1$ wydadza 1$ + dostana kserokopiarke?Nic sie nie zmieni na gorsze A ODNIOSA KORZYSC.I to jest jasne proste logiczne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuciu Re: No widzisz nie rozumiesz gospodarki... IP: 141.30.103.* 13.01.05, 19:42 Idac Twoim tokiem rozumowania Polska powinna zrzec sie natychmiast dotacji z UE i na ochotnika placic mozliwie duza skladke :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRvUngern-Sternber No widzisz niechcacy utrafiles prawie w sedno... IP: *.bg.am.lodz.pl 14.01.05, 15:02 DOTACJE TO KATASTROFA.Niby dlaczego mamy placic a nie brac?Nic nie placic nic nie brac.Rzad w Polsce oglosil <sukces> wielka nadwyzke platnosci z Unii na <korzysc> Polski.I co? Kurs $ spadl PONIZEJ 3Zl z 4,20!!!A Euro doszlo do 4 Zl z 4,80.Gospodarka jest na skraju ruiny.Juz w przyszlym roku zacznie sie spadek wzrostu gospodarczego i wzrost bezrobocia...To wszystko skutek wejscia do UE.IM BARDZIEJ BEDZIEMY <NA PLUSIE> tym bardziej bedzie zaburzona gospodarka i tym wieksze straty.Ta lekcje przerobili w NRD gdzie bezprecedensowe dotacje biliona Euro doprowadzily do rozkladu spoleczno-ekonomicznego...Oszcz ednoscia i praca ludzie sie bogaca a nie DOTACJA...Stare prawdy wiecznie madre niestety nie w UE.Ten system to przyklad szalonej gospodarki.I zmarnowanych szans.To jest jeden z glownych absurdow UE choc nie jedyny.<Fachowcy> w Polsce nie znaja sie na gospodarce.Polska jest ruina gospodarcza.Ale ktos powie no jakto przeciez ludzie nie umieraja z glodu ale gloduja i to jest skandal.Poza tym Polska miala NAJLEPSZE WARUNKI WYJSCIOWE prywatne rolnictwo 30% PKB wytwarzal sektor prywatny.Wiec bylo co niszczyc.Dzis Polska jest najbiedniejszym krajem UE.Stad mamy 1/3 bezrobotnych i 50% mlodziezy.Dlatego ostrzegalbym Ukraine przed wzorowaniem sie na gospodarkach krajow Wschodniej Europy.Tutaj najlepszy jest przyklad Czech Klausa ewentualnie Wegier ale TYLKO z lat 98-2002 gdy rzadzil Fides... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bognus Prognoza na przyszlosc IP: *.arcor-ip.net 13.01.05, 21:14 to wtedy bedzie strasznie duzo kserokopiarek na Ukrainie. Rodzimi producenci kserokopiarek splajtuja. Czesc z nich popelni samobojstwo z rozpaczy. Inny wysla swoje zony na ulice. Poziom bezrobocia wzrosnie. Ludzie straca podstawe egzystencji i zaczna demonstrowac. Potem w wolnych wyborach wybiora Kuczme. W GW przeczytamy naglowek "Powrot komunizmu na Ukrainie". Polacy krzykna: Nie, zadnego komunizmu za naszym plotem. Nie pozwolimy. Poniewaz Unia nie bedzie miala nic przeciwko komunizmowi (bo i dlaczego, wiadomo, ze Francuzi i Niemcy to w gruncie rzeczy tez komunisci, rozpieszczajacy wlasny ludek wybujalymi przywilejami socjalnymi). A wiec Polska wystapi z Unii by rzucic sie samotnie do walki z czerwona zaraza ze wschodu. Ludzie do broni! Komunisci czekaja za rogiem i marza o waszych lodowkach, Oplach vectra i marynarkach z Vistuli. Nie pozwolmy odebrac sobie niczego, nawet okrucha ze stolu. Precz z komuna!!!!! Precz z przebrzydla czerwona zaraza!!! (A moze jednak Unia bedzie zamiast kserokopiarek powinna dawac EURO) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: repre$ To już jest zatrważające! IP: *.osk.enformatic.pl 13.01.05, 22:57 Cały sens gospodarki (od czasu zgony gospodarki wymiennej) polega na tym żeby mieć pieniądze, a nie kserokopiarki. Posiadanie kserokopiarki ma sens gdy przynosi pieniądze (pomijam fakt, że bywa to także przedmiot rozrywki, bowiem w/g amerykańskich badań 1/4 uszkodzeń kserokopiarek spowodowana jest pęknięciem szyby podczas siadania i kopiowania własnego kupra). Jeśli się ma pieniądze bez kserokopiarki to staje się ona urządzeniem zbędnym. Wszyscy producenci kserokopiarek marzą o tym żeby wszystkie swoje kserokopiarki zamienić na pieniądze, a pracownicy tych producentów nie kwapią się by brać wynagrodzenie w kserokopiarkach i w ten sposób dbać o swoje miejsce pracy. Taki numer udał się tylko Fordowi, a następna okazja trafi się dopiero przy produkcji statków kosmicznych dla przeciętnego obywatela (przy samolotach nie udaje się ze względu na brak infrastruktury lotniczej dla szarego człowieka). Jak oni wolą pieniądze to myślę, że Ukraińcy też by woleli. Kupią sobie to co im będzie potrzebne, a nie to co im ktoś ześle. Kończę na tym dyskusję o wyższości posiadania pieniędzy nad posiadaniem kserokopiarek i komputerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRvUngern-Sternber Re: To już jest zatrważające! IP: *.bg.am.lodz.pl 14.01.05, 14:50 Rzeczywiscie zatrwazajace.Sens gospodarki polega na tym zeby miec pieniadze? Sensem gospodarki sa zadrukowane papierki?Sensem gospodarki jest WYTWARZANIE I WYMIANA DOBR.Te papierki sluza TYLKO DO WYMIANY TOWAROW.Zamiast nosic na targ towary i wymieniac na towar nosimy pieniadze TO ULATWIA ZYCIE.Jak widzisz nie rozumiesz gospodarki i juz nie zrozumiesz to jest tak jak z matematyka jedni pojmuja od razu a rezczie mozna tlumaczyc kilka dni i nic z tego.Ja wiem ze na chlopski rozum to <jak bede mial pieniadze to kupie co trzeba>.No to dlaczego nie wydrukowac 2X tyle pieniedzy?Wszyscy bysmy sobie kupili co potrzeba i bylibysmy dwa razy bogatsi.Proste prawda?Pieniadz reprezentuje towar i bez towaru skutkuje zaburzeniami gospodarki...Tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CR Re: No widzisz nie rozumiesz gospodarki... IP: *.bchsia.telus.net 14.01.05, 07:55 JAK TO DOBRZE ZE TY JESTES TAKI MADRY I WSZYSTKO POTRAFISZ PRZEWIDZIEC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ness Re: Rozumiem ze to do mnie? IP: *.san-francisco-14rh16rt-15rh15rt.ca.dial-access.att.net 14.01.05, 05:51 .A wiec jak mowie jesli > pomoc to w naturze..." W naturze... czy dobrze rozumiem? Czyli ja poprostu wy....dolic. I to napewno spotka Ukraune, Polske i innych chcacych zyc na jalmuznie w "europie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rusofil Re: Życzę Polsce//No, jednak nie śpią i składają n IP: 217.17.37.* 13.01.05, 17:42 am własnie za posrednictwem REPRE$ serdeczne życzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Lepszy rydz niż nic IP: 217.17.35.* 13.01.05, 16:43 Mam nadzieję, że Komisja i Rada raczą ruszyć swe szanowene tyłki i szybko coś zrobić. Jest sporo osób, które będą zainteresowane tym, żeby sprawa ugrzęzła w unijnej biurokracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Tomsona masz na mysli? A tak na serio, czy IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 13.01.05, 16:43 biurokracja Brukseliny nie boi sie przezarcia? Socjologia wyraznie mowi, ze raz rozkrecona biurokracje jest trudno zatrzymac od rakowego wzrostu i to prawda w przypadku UE. Przeciez nie strawiono jeszcze 10 nowych kesow. To co nie udalo sie na kontynencie przez 2 tys. lat - jednosc, chca sciagnac do zycia jednego pokolenia ; absurd. Zamiast wziac sie za wypracowanie jednolitewj, spojnej polityki integrowania muzulmanow (tragicznego problemu spowodowanego naiwnoscia, szczegolnie Francji, Nieniec i UK) to udaja, ze mozna pozrec wiecej. Widaomo, co sie dzieje jak sie ktos przezre. Ale USA juz nie bedzie ratowac Europy czwarty raz - ma zbyt duzo swoich problemow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rusofil IGOR bardzo się martwi,że UE dostanie niestrawnośc IP: 217.17.37.* 13.01.05, 17:33 -i po połknięciu Ukrainy ;). Nie martw się, Igor, jakoś strawimy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rusofil A wam,IGOR, będzie też lżej bez tej Ukrainy :) IP: 217.17.37.* 13.01.05, 17:35 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Jestem przekonany, ze Unia rozpadnie sie w ciagu IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 13.01.05, 20:03 dziesieciu lat. Roznice miedzy Wschodem E. z calym komuchowym bagazem zacofania, korupcji i braku szacunku do prawa, a Zachodem E. z olbrzymimi swiadczeniami spolecznymi, wzrostem islamskiego raka i rozkladem moralnosci to przepis na bombe a nie powolne gnicie. Biurokracja centralne w Brukseli zadlawi inicjatywe przepisami a rozwoj przedsiebiorstw podatkami. Kto madrzejszy powinien wynosic sie z Europy jak czynia to juz teraz Holendrzy. Polacy powinni zrewidowac swoj stosunek do Unii niezaleznie od nawolywan polskiego papieza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R. Re: Jestem przekonany, ze Unia rozpadnie sie w ci IP: *.cpc.uea.ac.uk 14.01.05, 12:46 Nie, Igor, Europa to nasza ojczyzna, innej nie mamy, musimy tu zostac i jej bronic przed plaga Islamu. www.raport.blox.pl www.atena-project.org A te wszystkie chluby o Ukrainie sa smiechu warte, to kraj prawoslawny, zachodnim nigdy nie bedzie, nie chcemy go w naszej Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rusofil Re: Tomsona//TOMSON to klasa sama dla siebie.Od cz IP: 217.17.37.* 13.01.05, 17:40 -asu jak w pewnej dyskusji byłem nazbyt upierdliwy i obiecał mi za to "kulkę w łeb, tak jak to roblismy z wami w 45-tym" mam do niego olbrzymi sentyment... Odpowiedz Link Zgłoś
konread Re: Europarlament: przedstawić Ukrainie perspekty 13.01.05, 16:46 > Lubianka dalej milczy - zasnęli na dobre? Normalnie jest tu ich pełno... Poprostu przegrali i chyba głupio się im z tym pogodzić, a cóż dopiero pisać;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unita Parlament ten wydaje różne apele IP: 150.254.176.* 13.01.05, 16:54 Zdaje się, że przegłosował wczoraj konstytucję europejaską. Ale jakie to ma znaczenie? O przyjęciu Ukrainy zdecyduje wiele czynników, ale głos decydujący będzie należał do tych co będą ten proces finansować. Narazie nie zanosi się w Unii na większą szczodrość względem krajów już przyjętych, a co dopiero mówić o kraju tak biednym jak Ukraina. Parlament Europejski to takie zbędne ciało, złożone w większości z politycznych truposzy, którzy dożywją w luksusie swoich ostatnich dni. Brać dużą forsę i za nic nie odpowiadać - oto ideał tych ludzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Masz,rusofilu,wlasciwe poczucie normy.Pozdr. IP: *.Moscow.dial.rol.ru 13.01.05, 17:01 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rusofil XYZ, pozdr.wzajemnie.Łubianka ma tu szelkie możliw IP: 217.17.37.* 13.01.05, 17:49 -e adresy, ale nigdy "moscow" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: repre$ Brawo! IP: *.osk.enformatic.pl 13.01.05, 17:13 Jeśli Parlament Europejski może być do czegokolwiek przydatny, to właśnie udowodnił swoją przydatność. Trzeba naciskać na chiraco-schroederowskich popaprańców i wykorzystać historyczną szansę. Zawsze burzę się gdy Unię Europejska zaczyna się kojarzyć z workiem unijnego budżetu. Przecież Unia to nie tylko budżet, a nawet jestem zdania, że budżet unijny jest jedną z mniejszych korzyści jakie odnosi się z członkostwa. Budżet to redystrybucja, a więc coś kosztownego. Główną korzyścią jest wspólna przestrzeń gospodarcza, wolny przepływ ludzi i kapitałów i mnóstwo wartości "niekapitałowych" jak np. prawa czlowieka, standardy ochrony praw obywatelskich. Czyżby Alabama była częścią USA pod warunkiem, że budżet federalny do tego dopłaci? A może bogaty Teksas chce się odłączyć? Można pytać: po co Polsce unijna Ukraina? Przecież stracimy na tym interesie. Pewnie budżetowo stracimy, ale polska gospodarka (ukraińska też) zyska znacznie więcej poprzez rozszerzenie rynku dla polskich towarów (dla ukraińskich też), bezpieczeństwo obrotu, wymuszenie wzrostu jakości i zmniejszenia cen. Bo niskie ceny napędzają gospodarkę. Wystarczy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Re: Brawo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 19:04 A ja tylko dodam , że Ukraina to z 50 mln potencjalnych konsumentów z "europejskimi" aspiracjami, o czym jakoś często sie zapomina i nagłaśnia wyłącznie przyszłe "dopłaty dla Ukrainy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oz Re: Europarlament: przedstawić Ukrainie perspekty IP: *.avenel01.nj.comcast.net 13.01.05, 17:18 najwyższy czas. zamiast integrować turcję, dużo ważniejszym zadaniem jest natychmiast przyjąć ukrainę do uni europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bognus Re: Europarlament: przedstawić Ukrainie perspekty IP: *.arcor-ip.net 13.01.05, 20:54 Turcja ma dla Europy strategiczne znaczenie. Tak sie sklada ze przez Morze Srodziemnomorskie Europa sasiaduje z krajami mulzumanskimi, a wiec w jej interesie sa dobre stosunki sasiedzkie . Amerykanie maja troche latwiejsza sytuacje - juz ze wzgledu na dystans moga sobie pozwolic na zrzucanie bomb w krajach islamskich. Jesli Turcja, ktora jest panstwem swieckim, nie dostanie szansy na wejscie do Europy to bedzie to tylko pozytywny sygnal dla fundamentalistow islamskich. Polecam do poczytania najnowsza ksiazke Brzezinskiego - on tam porusza te tematy. Co do Ukrainy - jej wejscie do Europy jeszcze troche potrwa - a wiec mam nadzieje ze panstwo polskie, ktore za te 10- 15 lat w koncu przestanie odgrywac biednego krewnego, pokaze swoja hojnosc i sie do tego niewatpliwie wielkiego przedsiewziecia dolozy. Ukraina jest olbrzymia i biedna. Trzeba tam budowac duuuzo drog, mostow, kolei etc. To bedzie gratka dla polskich firm budowlanych i in. (byc moze w Polsce juz wszystko bedzie gotowe). No i ta tania sila robocza (momentalnie 80 EUR/mies)!! Robole za pol darmo!! Na Ukrainie bedzie mozna robic super interesy. A wiec Ukraina to szansa na nasza polska globalizacje - moze wreszcie otworza nam sie oczy i sie nauczymy zarabiac gruba forse. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R. Re: Europarlament: przedstawić Ukrainie perspekty IP: *.cpc.uea.ac.uk 14.01.05, 12:51 Co do Ukrainy, zgadzam sie, przez nastepne 15-20 lat beda gospodarczo za slabi na wejscie, i mam nadzieje, ze ich nie przyjma i tak. Co do Turcji, przyjecie jej do UE to jeszcze wiekszy blad niz Ukraina, rozpocznie sie i tak silna islamizacja Europy, a w samej Turcji - dzieki prawom demokratycznym - islamisci tez sie umocnia. www.list.org.pl www.raport.blox.pl www.pl.danielpipes.org www.islam-in-europe.org Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiek Re: Europarlament: przedstawić Ukrainie perspekty IP: *.ny325.east.verizon.net 13.01.05, 19:31 Narobimy sobie wrogow w europie, ponownie, gdy bedziemy wymuszac na sile na europie nastepne rozszerzenie unii , tym razem o ukraine. Ukraina ma daleko do unii, taka jest prawda i minie duzo czasu zanim sie to zmieni. Unia to elitarny klub, i takim powinna pozostac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuciu Re: Europarlament: przedstawić Ukrainie perspekty IP: 141.30.103.* 13.01.05, 19:47 wlasnie dlatego ze ma daleko, trzeba jej pomoc w reformach i pokazac, ze Europie zalezy na Ukrainie. Polska jako sasiad Ukrainy ma w tym zakresie szczegolnie wiele do zrobienia i wrecz trudno byloby przesadzic z gestami poparcia. Odpowiedz Link Zgłoś
patman Żabojady zarzucają Polsc proamerykanizm a sami 13.01.05, 19:41 liżą d... ruskim. Głupie Francuziki mają bardzo krótką pamięć - chyba chcą przerabiać XX wiek jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trach Brawo UNIA WOLNOŚCI !!! Czas na Polski Parlament. IP: *.ghnet.pl 13.01.05, 19:52 Będę głosował na UW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Europarlament: przedstawić Ukrainie perspekty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 21:05 Ludzie myślcie logicznie Ukraina w Unii to mżonka i bajka bez perspektyw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak ukrainiec zawsze wsadzi Polakowi nóż w plecy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 21:13 tak zawsze było i będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lach Re: Europarlament: przedstawić Ukrainie perspekty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 21:35 Kto był na Ukrainie ostatnio to widział jak kochają Polaków.Szkoda komentarza i zdrowia na ten komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: francuz polak to biedak i niewolnik IP: *.96.119-80.rev.gaoland.net 13.01.05, 21:44 A te biedne polakow !!!!! pracuja dla innych i zarabiaja guwno,obcokrajowce polakow ponizaja ,a polak zadowoloni: a to sie nazywa niewolnistwo i glupota !!!" "polak nie potrafi w swiata finansow nic i to widac !!! france telecom juz wzystko kontroluje,czyli telewizja ,komorki ,a nie dlugo panstwo !!! francuzi sa dumni ze kontroluja ,ponizaja inne narodowosci z pieniadziami !!! nigdy polska bedzie bogata, respectowana i wolna poki bedzie miala 90 % rynek w rekach obcokrajowcow i poki bedzie sie ponizala dla pieniadze !!!" "polak nie potrafi pokazac co jest wart na poziom swiata bo kradnie,klamie i nie ma zadne honoru w biznesu i w zyciu!! "zyd jest honorowy i z nim mozna uratowac polske ale z polakami nigdy !!!!" "jedyna co zostalo polakow to religia (za 5 lat zobaczymy ),i ladne kobiety troche !!! "nawet coraz wiecej kobiety leca na obcokrajowcow sie ponizac i sie przedawac jak szmaty za pizza albo za niemiecki samochod bo sa naivne ,glupie ale ladne i to tylko sie lyczy na zachod !! przyklad wasze glupoty jest hypermakety ,arabizacja I afrikanizacja kraju od krakowa do warszawa : kazdy kebab I diskoteka w karkowie wlaciciel(e) jest arab (arabowie ) a kto pracuje dla niego (nich) ?odpowiedz jest polak ,a polka daje dupe za pieniadze i urode araba prawda! To jest to samo z bambusami,arabami wlochami ,niemcy,francusow,anglikow czyli caly swiat ktory jedzie na sex podroz do polski !!broncie wasze kobiety przed faceci z zachodu (pedofilow i erotomanow )bo ukradna was polek !!! !Polak woli pobic polaka ,niz murzyna albo araba ,bo sie boi !! polak to tylko kutas maly !! polka to swiety interes dla obcokrajowcow :troche kosztuje ale w lozku zawsze jest przyjemnie (miec modelka w lozku za darmo ):francuzi,wlochy,niemcy,cala europa lubi polskiej cipki!!! jedyna rada dla polakow :LPR,PIS ktory mysli o polskie interesow ,jak nie oni to zginecie jako narod ktory nie potrafi pokazac swiatu ile jest wart jak francja pokazuje od dawna z swietnie z wlasnimi markami(channel,renault,france telecom etc....) ." obudziecie drogi polakow teraz albo zginecie I bedziecie pracowac dla innych ,a nie dla kraju ,niewolnikiem narodow ktory maja pieniadze jak zginela caly zachod przed islam I materialism ,wy zginecie za pieniadze !!! pieniadz nie wazne w zyciu ale honor narodu , historia przezlosci I przyszlosci jak najbardziej !!!!!dziekuje trzeba zarobic na zachod niestety !!!! "c la vie mes chers polonais,vous aimez vous faire baiser par les étrangers surtout les polonaises ,ces salopes de merde !!!" un message pour « bartosz et « dymek » ,je suis vraiment ce que je prétend être ,eux se sont des pauvres pd qui n’arrivent pas à faire jouir les polonaises malheuresement et quelle honte !!!merci jebac kazdy arab w polsce ,ta ku.. raca je..a ,przyjechali ruchac nasze zone !!! won z polski i do allaha !!! abas les bougnoules,sale race de merde !!!islam religia do dupy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aarab Re: polak to biedak i niewolnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 21:52 dziekuje dobze muwis Salam alejkum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mac Re: polak to biedak i niewolnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 21:53 No widzisz Polak to "biedak i niewolnik" ale ostatnio cos widze ze cala masa "obcokrajowcow" plujaca na Polske i "biednych" Polakow zaczyna uczyc sie jezyka Polskiego hmm dziwne poco tobie obywatelowi "zagranicy" znac jezyk tego "dziadowskiego" kraju jego "biednych zniewolonych" obywateli ??? Odpowiedz Link Zgłoś
teodot Nareszcie! 13.01.05, 21:58 Nareszcie! To oczywiście coś w rodzaju pierwszego kroku, bo wlaściwie wezwanie, apel - ale nie bez znaczenia! Parloament Europejski to wciąż w praktyce ciało raczej opiniodawcze ale akurat ta jego opinia jest bardzo ważna, bo posłowie europejscy wybierani są w wyborach powszechnych, zależni od swoich wyborców, więc ich opinie odzwierciedlają ich opinie. Czyli Ukraina w Europie to nie tylko fanaberia myślacych zbyt odważnie polityków ale jest na to zgoda Europejczyków. Za ta zgodą przyjdą i konkretne działania. Bo to, co według mnie paralizowało Unię,. jej instytucje to tak naprawdę nie obawa przed Rosja - przynajmniej nie to było najważniejsze - ale przes reakcją społeczenstw starej Europy mogących niechętnie patrzeć na kolejne poszerzenie (znów wydatki) i w równym stopniu nowej (kolejni chętni do podziału europejskiej pomocy). Plus oczywiście obawa przed zarzutem o awanturnicza politykę narażającą na szwank stosunki z Rosją. Wielkim rynkiem zbytu. I dostaczycielem surowcow (gaz!. I wreszcie wciąż potęgą militarną. Jednak prawie jednogłośna decyzja eurodeputowanych o uchyleniu drzwi Ukrainie wszystko to zmienia, choc proces ten będzie raczej długotrwały. Całkiem jednak prawdopodobne, że Ukraina jeśli nie wyprzedzi, to wejdzie do Unii wraz z Turcją i to jest według mnie najbardziej prawdopodobny horyzont czasowy. I choć nie jestem entuzjastą PiS, to nie bez uznania patrzę, jak to ugrupowanie wydoroślało. To, że nie boi otwarcie przeciwstawić się LPR jest ważne zreszta nie tylko dlatego, że świadczy o odwadze jej polityków ale i co ważniejsze na przekonaniu, iż maja w tym poparcie swego elektoratu. W przedwyborczym roku o takich sprawach się nie zapomina. LPR to jednak margines i na szczęście. O polską politykę zagraniczną po przejęciu władzy przez prawicę się już nie boję, w przeciwieństwie do polityki wewnętrznej. A Ukraina? Stoi przed swoja wielka szansą. Mam nadzieję, że Polska zrobi wszystko, aby jej w tym pomóc. Że starczy jej w tym konsekwencji. I choć z natury jestem raczej pesymistą, to w tej sprawie akurat będę optymistą. Ta sprawa oczywiście też podzieliła Polaków. Ale bardzo na szczęście nierówno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerepacha! www.moje.friko.pl LWÓW ZAPRASZA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 22:01 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzich z podragi a kto finansowal kampanie Macieja Giertycha? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 13.01.05, 22:07 a kto finansowal kampanie Macieja Giertycha? jestem bardzo ciekawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekonom Re: a kto finansowal kampanie Macieja Giertycha? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 22:14 Myślę że ty napewno nie dałeś ani grosza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Polscy eurodeputowani opamiętajcie się co robicie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 22:12 Jak Ukraina wejdzie do Uni do Polska na tym straci wiele. Do Uni wejdzie tania siła robocza, tańsza od naszej, a wtedy u nas znów wzrośnie bezrobocie. Oni pracują za mniej niż połowe tego co my dostajemy. Może jeszcze pozwolimy im u nas pracować odrazu po ich wejściu do UNI. Nie jestem przeciwnikiem Ukrainy ale niech Ci nasi eurodeputowni nie będą tacy filantropijni wobec innych państw, a bardziej zaczną myśleć o naszym kraju. Może i to co pisze brzmi bardzo nacjonalistycznie ale zanim zaczniemy pomagać innym pomóżmy najpierw sobie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Euro Re: Polscy eurodeputowani opamiętajcie się co rob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 22:21 Nareszcie naga prawda,dziękuję.Koniec z poprawnością polityczną.Zacznijmy dbać o interes Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
julie_bella2001 Re: Polscy eurodeputowani opamiętajcie się co rob 13.01.05, 22:45 Zgadzam sie.Ukrainie bardzo daleko do UE. Przyjecie do UE takich krajow jak Ukraina czy Turcja przyniesie wiecej szkody niz pozytku. Ukraina z calym swoim balaganem nie jest na to gotowa.Nawet z Juszczenka, ktory zreszta zapowiedzial ze pierwsza zagraniczna wizyte zlozy w Rosji.Jednak to o czyms swiadczy niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Re: Polscy eurodeputowani opamiętajcie się co rob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 23:10 Z perspektywy takiej, powiedzmy Holandii czy Luxemburga, przyjęcie do Unii Polski to też absurd. A jednak, jakieś lepsze strony ludzkiej duszy, stawiające na solidarność, zadecydowały. Poza tym, jestem za promocją Ukrainy i z innego powowdu. Gdyby przyjęcie jej do Unii miało uszczuplić, w krótkim dystansie, nasze profity, to możliwe że obraz zmieni się w dłuższym dystansie. Są działania o sumie dodatniej. Niekoniecznie to co Ukraina zyska, my stracimy. W dłuższym dystansie możemy i my zyskać i Ukraina. Odpowiedz Link Zgłoś
julie_bella2001 Re: Polscy eurodeputowani opamiętajcie się co rob 13.01.05, 23:44 Wybacz ale Holandia czy Luxemburg sa krajami tak bogatymi ze im jest naprawde wszystko jedno czy my jestesmy w UE czy nie...oni nie potrzebuja doplaty dla biednych regionow.Ach na dluzszy dystans mowisz...wtedy zyskamy tak? Czyli znow mamy czekac...Dosc juz tych dystansow! Czekalismy przez 40 lat a w tym czasie Europa szla do przodu wiec teraz zajmijmy sie wreszcie swoimi sprawami zamiast bawic sie w adwokata Ukrainy. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Polscy eurodeputowani opamiętajcie się co rob 14.01.05, 09:35 Gość portalu: Lukasz napisał(a): > Jak Ukraina wejdzie do Uni do Polska na tym straci wiele. Do Uni wejdzie tania > siła robocza, tańsza od naszej, a wtedy u nas znów wzrośnie bezrobocie. Myślę, że jak wejdą za 10-15 lat to Polacy już nie będą uważani za tanią siłę roboczą a i bezrobocie będzie niższe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ross LPR PROROSYJSKIE JAK ZWYKLE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 22:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swavec Re: Europarlament: przedstawić Ukrainie perspekty IP: *.rutki.sdi.tpnet.pl 13.01.05, 22:21 Jestem za unią 360 stopni dookoła świata. Im więcej demokracji na świecie tym mniej zaścianka. My Polacy o zaścianku chyba coś wiemy. Pozdrawiam~ Sławek Zapraszam na moją stronę-saweczek.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgnoic putina putin mial wypadek IP: *.client.comcast.net 13.01.05, 22:54 jak donosi agencka tass, putin przycial sobie kutasa drzwiami. jest wsciekly, wyje jak skopany pies. ha, ha, ha, dobrze tak bydlakowi Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus Rosja musi zjesc tego robaka...Wladzio putin chyba 13.01.05, 23:01 sie zalamie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka z Kanady Re: Rosja musi zjesc tego robaka...Wladzio putin IP: *.bchsia.telus.net 13.01.05, 23:33 Gratulacje dla polskich eurodeputowanych. Jednak występowanie na forum europejskim ma swój dodatni wpływ. A co do Rosji, to bądźcie rodacy bardziej wielkoduszni i nie naigrawajcie się. Ma strasznie dużo wewnętrznych problemów, ale w końcu i tak zwiąże się bliżej z resztą Europy. A Ukrainie trzeba na teraz życzyć, by Juszczenko mógł jak najszybciej przejąć władzę i rozpocząć reformy. Janukowycz próbuje opóźniać objęcie władzy przez nowego przydenta jak tylko może; ciekawe , co jeszcze knuje. Posowiecka mentalność jest ciągle silna zarówno we wschodniej Ukrainie jak i w Rosji. Trzeba im czasu, dojścia do głosu nowego pokolenia, bliższych związków kulturalnych z Polską, Litwą, Estonią, Czechami, Słowacją i Europą zachodnią. Ale chyba można mieć nadzieję na pozytywną ewolucję, także wzrost dobrobytu i w Polsce, i na Ukrainie, w rezultacie rozszerzenia się Unii Europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieśniak Re: Rosja musi zjesc tego robaka...Wladzio putin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 23:46 Wróć skarbie do Polski i wtedy komentuj sprawy z tutejszej perspektywy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: repre$ Ukraina szybko do Unii ! IP: *.osk.enformatic.pl 13.01.05, 23:31 Pytać czy przyjąć Ukrainę do Unii to jakby pytać czy przyjęcie Teksasu do USA było dobre dla Teksasu i USA. Może początkowo USA dokładały do Teksasu, ale była to dobra inwestycja dla obu stron. Oczywiście, że Teksas mógł pozostać meksykański, ale dla Teksańczyków nie była to świetlana perspektywa. Ani USA nie chcą się pozbyć Teksasu, ani Teksas nie chce się odłączać od USA, bo samo bycie w dobrym towarzystwie jest opłacalne. Gdyby ktoś twierdził, że Teksas ma bogactwa naturalne i USA nie były mu potrzebna, powiem, że Wenezuela ma jeszcze więcej ropy a jakoś nie zapewnia standardu życia na poziomie USA. Niestety, Wenezuela jest w kiepskim towarzystwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cowboy Re: Ukraina szybko do Unii ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 23:39 Kolego z twjom znajomośćią histori Texsu coś na bakier.Ble ble. Odpowiedz Link Zgłoś