Dodaj do ulubionych

Europa zirytowana propozycjami Schrödera umniej...

14.02.05, 16:04
Ten lewak już szykuje nowe Rapallo,a france zboku klaszczą i patrzą w
promiennce oczęta Carputina, czy aby aprobatę wyraża.
Obserwuj wątek
    • konkurs_z_nagroda Ironia losu! 14.02.05, 16:06
      Ironia losu! Mial byc dlugo przepowiadany pogrzeb ONZ, a tu muzyka juz gra do
      pogrzebu NATO :)
      • openmind.desk.pl nato nie ma sensu 14.02.05, 16:43
        nic nie będzie miało sensu bo nikt nie ma odwagi (oprócz francji i niemiec)
        solidarnie przecowstawić się debilom z waszyngtonu
        niedługo pewnie zobaczymy jak polacy jadą stabilizować iran potem koreę
    • maciej48 Europa zirytowana propozycjami Schrödera umniej... 14.02.05, 16:06
      Ten lewus już szykuje nowe Rapallo,byle go zaprosili do Moskwy na 9 maja,
    • bumerang_baby Europa zirytowana propozycjami Schrödera umniej... 14.02.05, 16:08
      zdecydowanie popieram stanowisko kanclerza , NATO w aktualnej formie i tresci
      jest takim samym przezytkiem jak onego czasu slawetny Uklad Warszawski,jest
      to nic innego jak wojskowa agentura wplywow USA w Europie ,czas wiec na
      totalne przekonstruowanie tej organizacji , byc moze nawet jej rozwiazanie.
    • maciej48 Europa zirytowana propozycjami Schrödera umniej... 14.02.05, 16:08
      Ten lewus już szykuje nowe Rapallo
    • polski_francuz Europa zirytowana propozycjami Schrödera umniej... 14.02.05, 16:12
      Ja bym poradzil sie dobrze zastanowic w MSZ nad tym znakiem. Swiadczy to raz
      jeszcze i bardzo silnie o wyraznej zmianie polityki atlantyckiej rzadu
      Schrödera. Zainicjowane to bylo przez odmowe interwencji w Iraku, trwa i
      bedzie trwalo nawet po zmianie kanclerza.

Czyta sie tu i tam o "rdzennej Europie" lob "stefie Euro" skladajacej sie z
      kilku europejskich krajow wokol Niemiec i Francji. O europejskich silach
      zbrojnych.

Sa to wazne sygnaly o zmianie polityki. Hiszpania juz to zrozumiala.
      Polska jest jeszcze zapatrzona w daleka dal.

Do zastanowienia!
      • julka98 Re: Europa zirytowana propozycjami Schrödera umni 14.02.05, 16:30
        Uważam ,że ten falstart osłabi trochę Schodera,a co za tym idzie wyhamuje
        nieco mocarstwowe dążenia niemieckiej polityki.
        • naf-naf Re: Europa zirytowana propozycjami Schrödera umni 14.02.05, 17:00
          Podziwiam odwage kanclerza Niemiec. Ameryka chciala trzymac Niemcy w ryzach bez Rosji? Zobaczymy jak im to pojdzie!
          • homophob_and_racist Re: Europa zirytowana propozycjami Schrödera umni 14.02.05, 17:19
            a odpowiedz co zlego jest w trzymaniu Szwabow krotko za morde ?
            Ja widze w tym same plusy.
            • polski_francuz Lepiej po dobroci 14.02.05, 17:34
              Jest wiele powodow dla ktorych lepiej byc ich przyjacielem. Powiem ci, ktore
              dla mnie osobiscie przemawiaja najbardziej: bo sa dobrze zorganizowani,
              przewidywalni w reakcjach (obliczalni), odpowiedzialni i godni zaufania...
              Mozemy sie od nich wiele nauczyc.
              Dlatego tez, nie zapominajac historii, dla dobra Polski trzeba by lepiej
              zastosowac gruba kreske...i zaczac nasze stosunki z dobrej nogi.
              • dragger Re: Lepiej po dobroci 15.02.05, 18:52
                > przewidywalni w reakcjach (obliczalni), odpowiedzialni i godni zaufania...

Taaa... Z III Rzesza mielismy pakt o nieagresji. Niemcy zaczeli pomysly z Pruskim Powiernictwem czy pi*da Stainbach. Podpisali traktat o warunkach wspolnej waluty Euro i od 2 czy wiecej lat notorycznie go lamia. Odpowiedzialni i godni zaufania jak jasna cholera....
          • janek007 Pojdzie im jak z paltka. 15.02.05, 06:39
      • ghotir do polski_francuz 15.02.05, 10:40
        polski_francuz napisał:
        "Ja bym poradzil sie dobrze zastanowic w MSZ nad tym znakiem. Swiadczy to raz
        jeszcze i bardzo silnie o wyraznej zmianie polityki atlantyckiej rzadu
        Schrödera. Zainicjowane to bylo przez odmowe interwencji w Iraku, trwa i bedzie
        trwalo nawet po zmianie kanclerza.
        Czyta sie tu i tam o "rdzennej Europie" lob "stefie Euro" skladajacej sie z
        kilku europejskich krajow wokol Niemiec i Francji. O europejskich silach
        zbrojnych. Sa to wazne sygnaly o zmianie polityki. Hiszpania juz to zrozumiala.
        Polska jest jeszcze zapatrzona w daleka dal.
        Do zastanowienia!"
        ---------------
        schroeder zdaje sie utrzymywac niemiecka polityke atlantycka w tym samym stylu
        od kilku lat ALE zmiana kanclerza moze to zmienic zwazywszy kim jest jego
        opozycja. z drugiej strony, ekonomiczne powiazania niemiecko-francuskie
        wskazuja, ze mozesz miec racje. hiszpania zrozumiala o co tu chodzi ale tylko w
        zakresie wycofania wojsk z iraku. bardzo prosze, daj mi znac jezeli wiesz cos o
        wewnetrznych reformach pod rzadami socjalistow w tym kraju.
        co do polski, zapomnij o racjonalnej polityce zagranicznej. istnieje tutaj styl
        prymusa (walka o wzgledy najsilniejszego partnera, nawet kiedy ten partner robi
        bokami).
        jednak, jak na razie, francja i niemcy zmierzaja do reformy nato a przede
        wszyskim onz. zycze im powodzenia.
    • andrzej9910 Re: Europa zadowolona z propozycji Schrödera 14.02.05, 17:13
      Nie wiem z jakich to lokalnych albo niechetnych obecnym wladzom Niemiec
      czerpala GW te informacje o niezadowoleniu Europy, jakiej Europy?. Bo ta, ktora
      mamy teraz, pod politycznym przywodztwem Niemiec i Francji jest bardzo
      zadowolona z europejskich inicjatyw kanclerza Schroedera, a zwlaszcza z
      zamiarow modernizacji politycznej NATO, bowiem w obecnej postaci jest ono
      martwe. Podobal sie ten afront, jakiego Amis doczekali sie w Monachium.
      Wreszcie mial ktos odwage, by powiedziec cos, co prawie cala Europa mysli po
      cichu. Pisze prawie, bo sa wyjatki, zwlaszcza ta tzw. nowa Europa z Polska na
      czele, jak Amerykanin powie "skocz", to skoczy, i tak trzymac.
      • maruda.r Re: Europa zadowolona z propozycji Schrödera 14.02.05, 19:29
        andrzej9910 napisał:

> Nie wiem z jakich to lokalnych albo niechetnych obecnym wladzom Niemiec
        > czerpala GW te informacje o niezadowoleniu Europy, jakiej Europy?.

Poza wybrażeniem polskiej dyplomacji i mediów jest jakakolwiek krytyka NATO.
        Co jest ciekawe o tyle, że Polska nasrała na NATO godząc się na sojusz antyiracki.

Schroeder najpewniej będzie chwalony za kilkanście dni, gdyż dał Bushowi do
        zrozumienia, że jego żebarnina polityczna w Brukseli może okazać się kompletnym
        fiaskiem. Z wypowiedzi Schroedera widać, że Niemcy walczą o swoje i Bush będzie
        musiał się sporo napocić, żeby cokolwiek zwojować. Będzie więc zabiegał o
        poparcie Schroedera i Chiraca. O Kwaśniewskiego martwić się nie musi, bo mu
        wystarczy mantra "You forgot Poland"

Z pierwszych wypowiedzi amerykańskich widać, że Polska przestała Amerykanów
        interesować. Głównie dlatego, że nasz rząd nie potrafi tupnąć nogą, ani upomnieć
        się o swoje.

• ghotir do maruda.r 15.02.05, 10:48
          czasami mam klopoty z Twoimi opiniami, ale, w/g mnie, tutaj utrafiles w
          dziesiatke: 'Schroeder najpewniej będzie chwalony za kilkanście dni, gdyż dał
          Bushowi do zrozumienia, że jego żebarnina polityczna w Brukseli może okazać się
          kompletnym fiaskiem. Z wypowiedzi Schroedera widać, że Niemcy walczą o swoje i
          Bush będzie musiał się sporo napocić, żeby cokolwiek zwojować. Będzie więc
          zabiegał o poparcie Schroedera i Chiraca. O Kwaśniewskiego martwić się nie musi,
          bo mu wystarczy mantra "You forgot Poland"'. na marginesie, szkoda, ze nasz rzad
          nie potrafi tupnac noga ale tak to juz, niestety, jest. mam pytanie (ani
          zartobliwe ani zlosliwe, ale wydaje mi sie ze mieszkasz w polsce wiec lepiej
          wiesz co sie tam dzieje): myslisz ze lpr lub samoobrona potrafilyby 'tupnac noga'?
          • dragger Stara Unia to dziwka... 15.02.05, 18:56
            jak wisial nad nia miecz III Rzeszy to skamlala o Amerykanska pomoc. Podczas zimnej wojny cieszyla ich obecnosc US-Army i Pershingow, powstrzymujaca ZSRR od marszu na zachod. Jak bylo bagno w Kosowie to z wdziecznoscia przyjeli pomoc lotnictwa USA, ktore rozbilo rezim Milosevica i usunelo ostatnie powazne ognisko zapalne w obrebie kontynentu. To teraz jak my juz mamy spokoj to nadeszla pora pokazac USA dupe? Jak oni potrzebuja pomocy, to mozna pokazac im palec? Jak dla mnie - kure*stwo czystej wody...
    • homophob_and_racist [...] 14.02.05, 17:17
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • eva15 Re: Europa zirytowana propozycjami Schrödera umni 14.02.05, 17:24
      Jako dowod na zirytowanie "Europy" autor przytacza FT. Czy FT to juz cala
      Europa? Wiecej irytacji nigdzie (poza ponoc Niemcami) nie bylo?
      • kiramolski Re: Europa zirytowana propozycjami Schrödera umni 14.02.05, 17:37
        antyamerykanizm Niemcow, na ktorym Schröder buduje swoja polityke wewnetrzna
        wzmocnil juz NPD [choc Schröder oburza sie, jakoby sie do sily faszystow
        przyczynial swa polityka gospodarcza z 5 (oficjalnie, a 8 faktycznie) milionami
        bezrobotnych], teraz kanclerz opowiada o rozmiekczaniu NATO i o przyczynach
        terroryzmu tkwiacych jakoby w ubostwie [RAF, ETA, Czerwone Brygady, Binladenowcy
        daliby sie oswoic, gdyby dac im miseczke ryzu]. Niemcy Schrödera sa
        niebezpieczne, populizm antyamerykanski swieci tu wieksze triumfy niz w
        Palestynie, miejmy nadzieje, ze polska polityka nie da sie wciagnac do paktu
        Niemcy-Rosja-Francja i wybierze atlantycki wariant.
    • che.guevara polaczkowata propaganda jak zwykle przedstawia 14.02.05, 17:53
      tylko swoją wizję.
      • homophob_and_racist Re: polaczkowata propaganda jak zwykle przedstawi 14.02.05, 19:28
        che.guevara napisał:

> tylko swoją wizję.

A czyja ma ? francolska ? a moze soviecka ?, a moze te 'kochajacych innaczej' ?
        A kim ty jestes Tomson ? jak nie 'polaczkowatym' ?, ludziem radzieckim ?,
        czekista ?
        Niemniej jednak I love you too ! :), jak bede duzy to chce byc taki jak ty ! :)
      • che.guvniara CheGe, nie podnos glosu, bo dam ... 15.02.05, 04:03
        w pysk.

Gowniara
    • obserwator77 Re: Europa zirytowana propozycjami Schrödera umni 14.02.05, 21:11
      Nowe Rapallo ale jeden element ukladanki na szczęscie nie pasuje niepodległa
      Ukraina na drodze duetu schroedera i putina;)...
    • kaczory11 To co robi Schroeder jest logiczne az do bolu..... 14.02.05, 23:08
      Niestety to co robi Schroeder jest logiczne AZ do bolu. On juz kilka lat
      temu "postawil" na gruntowna zmiane polityki zagranicznej Niemiec i tylko
      czekal na okazje. Irak i spory wokol tego powstale spadly mu jak przyslowiowa
      manna z nieba. Postanowil ponownie stosowac sie do zasad polityki Fryderyka
      Wielkiego, prowadzonej przez Prusy przez ponad 150 lat az do czasow Bismarcka
      konca lat 80-tych XIX wlacznie. Polityka ta polegala na wyjatkowo scislej
      wspolpracy Prus i Rosji we WSZYSTKICH dziedzinach i na kazdym kroku. Dzieki
      niej przez te ponad 150 lat Prusy poteznialy i gospodarczo i politycznie. Rosja
      wspierala rowniez Prusy militarnie gdzie tylko mogla - chociazby wsparcie Prus
      na poczatku Wojen Napoleonskich, gdy Napoleon nawet NIE myslal o zaatakowaniu
      Rosji. Dopiero zaprzestanie tej polityki przez cesarza Wilusia (i
      zdymisjonowanie Bismarcka) sprowadzilo na Niemcy "klopoty". Od czasow Fryderyka
      Wielkiego az do czasow Bismarcka Rosjanie dawali Niemcom wolna reke na wszystko
      i scisle z nimi wspoldzialali zawsze i wszedzie. Rowniez "Uklad Ribbentrop -
      Molotow" byl proba powrotu do stanu wzajemnych relacji tych panstw z XVIII i
      XIX wieku. Obecna sytuacja w Europie - NATO i obecnosc jankesow w Europie -
      jest dla Niemcow nie do przyjecia. Jankesi i NATO nie pozwalaja herrenvolkowi
      wrocic do zasad polityki Fryderyka Wielkiego i Bismarcka. A tylko ona ( i
      wspolpraca z Rosja, a NIE z jankesami) umozliwia Niemcom stanie sie, lub daje
      szanse na stanie sie potega taka, jaka oni pragna byc. A herrenvolk CHCE
      ponownie za wszelka cene dominowac w Europie.
      Tylko gdzie, przy powrocie do zasad polityki Fryderyka Wielkiego i Bismarcka,
      jest w Europie miejsce dla Polski ???? Kiedy kolejny rozbior ?????
      I na marginesie - to NIE Katarzyna II (ruscy nazywaja ja "Wielka") jak sie
      potocznie mowi byla inicjatorka Rozbiorow Polski. To wlasnie Fryderyk Wielki
      byl pomyslodawca i inicjatorem I Rozbioru w 1772 roku i musial nawet dlugo
      caryce przekonywac.
      • ghotir do kaczory11 15.02.05, 11:01
        nie lubie Was, kaczory, gl. dlatego ze probujecie byc zlosliwe, ale musze sie
        zgodzic z tym co napisaliscie. pytacie, gdzie tu miejsce dla polski. ja widze
        dwa: uleglosc lub rozbior. zwazywszy na sojusze miedzynarodowe, ktore rosja
        sobie zapewnia (chiny przede wszyskim, ale takze wenezuela, kuba, prawdopodobnie
        brazylia) i na odleglosc usa od polski odpowiedz wydaje sie oczywista. bardzo
        prosze poprawcie mnie jezeli sie myle. domyslam sie, ze wzieliscie ten pseudonim
        bo podobaja sie Wam pis-owskie kaczory. zatem jestem ciekaw ich opinii.
        • marcus_crassus buhahaahah durniu ;)))) 15.02.05, 11:08
          epoka rozbiorow skonczyla sie 50 lat temu :))))

niemcy nie sa w stanie "rozebrac" terenow dawnej NRD :))) boze,skad wy oszolomy wyszliscie?? :))
          • kaczory11 Re: buhahaahah durniu ;)))) 15.02.05, 18:39
            Poucz sie troche historii, zwlaszcza historii Europy XVIII i XIX wiekow. A
            poniewaz piszesz z Niemiec wiec wszystko jest jasne. Tam juz Goebbels "wstal z
            grobu" i robi wam wszystkim sieczke z mozgu. "Deutschland, Deutschland uber
            alles", nieprawdaz "marcus_crassus" ?????
        • kaczory11 Re: do kaczory11 15.02.05, 18:36
          Pseudo "Kaczory" przybralem sobie z zupelnie innych powodow niz sadzisz. Nie
          jestem milosnikiem PiS-u i rowniez Kaczynscy nie sa mymi ulubiencami. Tak wiec
          pomyliles sie bardzo jako "Holms". A lubic mnie wcale nie musisz. Wcale nie
          zabiegam i nie zalezy mi na Twoich wzgledach.
          • ghotir Re: do kaczory11 16.02.05, 11:21
            nawzajem w sprawie wzgledow. dzieki za, niepelne, wyjasnienie pseudonimu.
    • janek007 Niemcy 'KONIEM TROJANSKIM' ROSJI. 15.02.05, 06:37
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka