Dodaj do ulubionych

Łotewscy weterani Waffen SS na ulicach Rygi

16.03.05, 16:35
za takie numery zawiesza się w prawach UE,
prawda Austriacy?
Obserwuj wątek
    • dan3iger A czymś się różni SS od Armii Czerwonej ? 16.03.05, 16:39
      A czymś się różni SS od Armii Czerwonej ? - NICZYM ! W 1939 Niemcy i ZSRR tak
      samo napadły na Polskę, rozgrabiły ją i zabijały jej obywateli. SSmani zatem
      mają dokładnie takie samo prawo defilować i świętować swoje rocznice jak
      weterani Armii Czerwonej.
      • 2560a Re: A czymś się różni SS od Armii Czerwonej ? 16.03.05, 16:58
        dan3iger napisał:
        W 1939 Niemcy i ZSRR tak samo napadły na Polskę, rozgrabiły ją i....
        --
        • fawad Re: A czymś się różni SS od Armii Czerwonej ? 16.03.05, 17:17
          > Ale zalozmy, ze Rosjanie nie zajeli wschodnich terenow, to
          > myslisz, ze Niemcy by sie zatrzymali na Bugu a reszte by nam zostawili? No,
          > myslisz, ze nie zajeliby Lwowa?

No oczywiscie masz racje. Przeciez sami Sowieci po wkroczeniu do Polski
          usprawiedliwiali to ochrona ludnosci tych terenow przed Niemcami. Podobnie jak
          napasc na panstwa baltyckie i Finlandie usprawiedliwiali potem koniecznoscia
          przesuniecia granic z III Rzesza na wschod. Biedne Sowiety, do wszystkiego ich
          sprowokowano.

Na wypadek gdyby zabraklo Ci innych argumentow na obrone czerwonego najazdu
          mozesz pojsc na calego i jak Molotow nazwac Polske bekartem traktatu wersalskiego.
          • twprezydent Mogą czerwoni w Moskwie to i mogą brunatni w Rydze 16.03.05, 17:22
            • zigzaur Re: Mogą czerwoni w Moskwie to i mogą brunatni w 16.03.05, 17:46
              Jacy brunatni?

Brunatne to było SA i NSDAP.
              Późniejsze SS było czarne (tzw. Allgemeine SS) z CZERWONYMI opaskami na
              ramieniu, natomiast Waffen SS było w kolorach zielonych i maskujących.

W artykule mowa o łotewskich ochotnikach walczących z rosyjskim najeźdźcą.
              • kropekuk Nieprawda: czarne mundury zachowaly obie formacje 17.03.05, 00:30
                jako mundury paradne, choc oficjalnie zmieniono je chyba w 41-42 na siwe (z
                zezwoleniem na uzywanie tez i starych). Roznica w kolorach, o ktorej
                wspominasz, wynikala z innej przynaleznosci organizacyjnej: Waffen bylo jak
                Wehrmacht na zoldzie Rzeszy, panstwa, a Allgemeine na zoldzie partii, NSDAP.
                Zmienilo sie to w czasie owej reformy (nie dotyczyla tylko umundurowania), ale
                szczegoly musialbym sprawdzic...
                A w artykule mowa o Lotewskiej Dywizji SS - bardzo bitnej i bardzo okrutnej:
                Powstanie Warszawskie sie klania, Polacy, sprawdzcie chocby u Walijczyka
                Daviesa...
                • zigzaur Re: Nieprawda: czarne mundury zachowaly obie form 17.03.05, 09:33
                  Nie cenię wysoko książek Normana Davisa.

W artykule jest mowa o starciach byłych członków ochotniczych formacji Waffen SS
                  z przedstawicielami ROSYJSKICH okupantów Łotwy i ich potomków.

W sporze Łotwa-Rosja staję po stronie Łotwy. Bo tak mi się podoba.

A jeśli mowa o Powstaniu Warszawskim, to przypomniała mi się brygada Kaminskiego
                  oraz twarde trzymanie prawego brzegu Wisły przez Rokossowskiego. Dla ścisłości.
        • dan3iger Re: A czymś się różni SS od Armii Czerwonej ? 16.03.05, 17:18
          Trudno jest odpowiadać na taki bełkot. Rozgrabienie Polski, 17. września nie
          było akcją ad-hoc a konsekwencja paktu Ribbentropp - Mołotow ustalacjącego
          granicę między Rosją Sowiecką a Niemcami. Więc nieprawdą jest że 17-go Rosjanie
          po prostu zajęli to co było "niczyje".
          Dygresji o Jezusie nie skumałem, zbyt subtelna dla mnie. Chyba że chodziło o to
          by wykazać że ZSRR wykazał miłosierdzie wobbec tego co po Polsce zostało i nie
          pozwolił tym ziemiom leżeć odłogiem.
          Oczywiście tym co różni Armię Czerwoną od Wermachtu jest fakt kto kogo pokonał.
          Ale zwycięstwo militarne nie daje jednak prawa do pisania historii po swojemu.
          Nawet we własnym państwie.
          • zigzaur jakie "niczyje"??? 16.03.05, 17:49
            Polska Konstytucja z roku 1935 (tak zwana "kwietniowa") dawała Prezydentowi
            prawo wyznaczania następcy. Dlatego też rządy emigracyjne były z punktu widzenia
            polskiego i międzynarodowego prawa legalne.

Ewakuacja legalnej władzy z terytorium państwa wcale nie oznacza, że przestało
            istnieć. Podobnie okupacja nie oznacza likwidacji państwa napadniętego.

• jankowski1960 Re: A czymś się różni SS od Armii Czerwonej ? 22.05.05, 10:45
          roznica jest taka ze SS ma na sumieniu np robienie mydla z ludzkiego miesa i
          abazury z ludzkij skory, a Armia Czerwona ma na "sumieniu " wyzwolenie takich
          fabryk ...smierci!
      • zigzaur Re: A czymś się różni SS od Armii Czerwonej ? 16.03.05, 17:43
        To nie żadni SS-mani tylko ochotnicy łotewscy w walce z rosyjskim okupantem. Oni
        nic nie mieli wspólnego z Holocaustem i kacetami.

To raczej kacety zostały zorganizowane na wzór leninowskich łagrów.
      • zytkapitka Psychole 17.03.05, 10:35
        Ten ktory aprobuje, wspiera czy probuje usprawiedliwic jakiekolwiek wystepy
        bylych SSmanow lotewskich,norweskich,lotewskich czy innych nie ma prawa byc
        polakiem, narod ktory tyle ucierpial podczas woiny powinien eleminowac takie
        jednostki i wszlkimi sposobami tepic to faszystowskie gowno.
      • kropekuk Dan3inger - jestes umyslowo ograniczony .... 22.05.05, 12:23
        Nabor do SS byl TYLKO ochotniczy, branka do Krasnoj Armii przymusowa ;)
    • 2560a Re: Łotewscy weterani Waffen SS na ulicach Rygi 16.03.05, 16:43
      Tekst polecam do wielokrotnego przeczytania tym "znawcom" historii na forum ,
      ktorzy stawiali za przyklad prawomyslnosci kilka krajow bylego imperium za
      odmowa przyjazdu do Moskwy. Teraz bedziecie mogli zrozumiec dlaczego niektorym
      nie jest po drodze do Moskwy.
      • zigzaur Re: Łotewscy weterani Waffen SS na ulicach Rygi 16.03.05, 17:53
        Łotewskie oddziały ochotnicze Waffen SS (bo istniały także rosyjskie,
        ukraińskie, białoruskie, kozackie, azerskie, estońskie i wiele innych) walczyły
        z NKWD i Armią Czerwoną.

Czy słyszałeś coś o NKWD?
        • borrka1 [...] 16.03.05, 20:51
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • borrka Lesni Bracia 16.03.05, 21:17
            Po pierwsze, przestan uzywac mojego nicka.
            Po drugie, tylko calkowity ignorant moze stwierdzic, ze Lotysze nie walczyli z czerwona Rosja.
            Partyzanci antykomunistyczni w Krajach Baltyckich, Lesni Bracia, walczyli do 1956 roku z okupantem rosyjskim, ktory zgodnie ze swoja goebelsowska natura, okreslal ich jako nazistow.
            • zigzaur Re: Lesni Bracia 16.03.05, 21:38
              A ja jestem ciekawy stanowiska Finlandii.
              Czy też zapowiedzieli bojkot żałosnej moskiewskiej imprezy?
              Finowie zachowywali się w czasie II wojny światowej dokładnie tak, jak Łotysze
              czy Estończycy. Tylko trochę skuteczniej.
            • meitene1 Re: Lesni Bracia 21.05.05, 19:47
              wreszcie ktos troche bardziej sie orientujacy w temacie... Te kilka procent
              Legionu co wstapilo do Legionu bylo zdesperowanych po pierwszej sowieckiej
              okupacji. Chcieli zemsty na wschodnim froncie. Zreszta, tak im jak i innym
              grozily wiezienia jakby nie wstapili...
              • borrka1 Re: Lesni Bracia 21.05.05, 20:05
                wreszcie ktos troche bardziej sie orientujacy w temacie... Te kilka procent
                Legionu co wstapilo do Legionu bylo zdesperowanych po pierwszej sowieckiej
                okupacji. Chcieli zemsty na wschodnim froncie. Zreszta, tak im jak i innym
                grozily wiezienia jakby nie wstapili...

Kilka procent?W takiej Estoni ponad 60 tys sluzylo wierniue Hitlerowi,a liczba
                ludnosci nie dociagala do miliona.
                A co do zemsty,to cos pozno zaczeli kiedy im ruski do dupy sie zaczal
                dobierac,wiedzieli ze za kolaboracje i mordy na cywilnej ludnosci,zydach po
                glowie nie poglaszcza!Polacy jakos nie wstepowali masowo do niemieckiej armii
                aby odemscic ruskim za napad we wrzesniu 39,okupacje i zsylki ,na wschodnich
                terenach!

Poza tym Finowie z sojusznikow niemieckich ,zwrocili sie przeciwko nim i
                pognali z kraju,a baltowie na odwrot!a prezydent Finlandii byla w Moskwie,ku
                wielkiemu waszemu zalowi!
                • borrka Przestan uzywac mojego nicka. 21.05.05, 20:16
                  Zaraz sie rozplacze, zes dla nas Polakow tak laskawy.
                  Ale ja nie bede laskawy - kolaboracja byla najpowszechniejsza wsrod obywateli CCCP, z silami pomocniczymi byla to niewyobrazalna armia zdrajcow, okolo1.2 miliona.
                  W Warszawie do dzis funkcjonuje niezbyt precyzyjne okreslenie "wlasowiec", w odniesieniu do rosyjskiego kolaboranta-mordercy pacyfikujacego Powstanie.
                  Tak naprawde to byla RONA Kaminskiego, ale narodowosc, owszem zgadza sie.
                  Jedni mordowali, ich rodacy po drugiej stronie Wisly przygladali sie.
                  • borrka1 Re: Przestan uzywac mojego nicka. 22.05.05, 02:46
                    borrka napisał:

> Zaraz sie rozplacze, zes dla nas Polakow tak laskawy.
                    > Ale ja nie bede laskawy - kolaboracja byla najpowszechniejsza wsrod obywateli
                    C
                    > CCP, z silami pomocniczymi byla to niewyobrazalna armia zdrajcow, okolo1.2
                    mili
                    > ona.
                    > W Warszawie do dzis funkcjonuje niezbyt precyzyjne okreslenie "wlasowiec", w
                    od
                    > niesieniu do rosyjskiego kolaboranta-mordercy pacyfikujacego Powstanie.
                    > Tak naprawde to byla RONA Kaminskiego, ale narodowosc, owszem zgadza sie.
                    > Jedni mordowali, ich rodacy po drugiej stronie Wisly przygladali sie.
                    >

Co do nicka,sovecki agencie,to zglos protest do admnina,moze cie nie wysmieje!
                    Co sie tyczy kolaboracji,to w kazdej rodzinie jest czarna owca,w kazdym kraju
                    sa zdrajcy,tylko jak ich przyjmuje i ocenia spoleczenstwo,to jest wyznacznik
                    sprawiedliwosci !Ja sie dziwie tylko jednemu,tak chwalisz(cie)tych baltyckich
                    kolaborantow ,ze walczyli z komuna,a tych twoich rodakow z RONA ktorzy badz co
                    badz walczyli przeciw Stalinowi,uwazasz za zdrajcow,to jak to z tym jest?
                    A rozumiem ,jak prawdziwy rosjanin i patriota osadzasz ich zdrade,rozumiem!
                    • borrka Re: Przestan uzywac mojego nicka. 22.05.05, 08:31
                      To doprawdy zabawne - chcac mnie obrazic, nazywasz mnie ROSJANINEM!
                      • borrka1 Re: Przestan uzywac mojego nicka. 22.05.05, 11:57
                        borrka napisał:

> To doprawdy zabawne - chcac mnie obrazic, nazywasz mnie ROSJANINEM!
                        >

w swiecie byc rosjaninem to nie wstyd,w porownaniu do niektorych nacji,skad
                        wziales ze chce cie obrazic tym?Ja tylko stwierdzilem ze jestes rosyjskim
                        agentem zajmujacym sie sianiem nienawisci na forum!
                        • borrka Mylisz sie. 22.05.05, 12:04
                          Rosja to kraj milujacy pokoj i watpie, czy ma JAKICHKOLWIEK agentow.
                          A jesli juz, to sa apostolami chrzescijanskiej milosci i braterstwa.
                          Sieja jedynie prawde ewangeliczna, a dni spedzaja na modlitwie.
                          Jak Aleksiej II !
                • bazyliszek_i_jego_pies Re: Lesni Bracia 22.05.05, 01:20
                  borrka1 napisał:

> Kilka procent?W takiej Estoni ponad 60 tys sluzylo wierniue Hitlerowi,a
                  liczba ludnosci nie dociagala do miliona.

hmmm... ty zapewne jesteś humanistą? bo na pewno nie matematykiem.
                  Estonia liczyła przed II wojną światową około miliona mieszkańców. a 60.000
                  Estończyków we wszystkich rodzajach formacji policyjno-wojskowych (Omakaiste,
                  bataliony policyjne, Waffen-SS) stanowi dokładnie 6%...
                  • borrka1 Re: Lesni Bracia 22.05.05, 02:53
                    bazyliszek_i_jego_pies napisał:

> borrka1 napisał:
                    >
                    > > Kilka procent?W takiej Estoni ponad 60 tys sluzylo wierniue Hitlerowi,a
                    > liczba ludnosci nie dociagala do miliona.
                    >
                    > hmmm... ty zapewne jesteś humanistą? bo na pewno nie matematykiem.
                    > Estonia liczyła przed II wojną światową około miliona mieszkańców. a 60.000
                    > Estończyków we wszystkich rodzajach formacji policyjno-wojskowych (Omakaiste,
                    > bataliony policyjne, Waffen-SS) stanowi dokładnie 6%...

Za to nie wiem za kogo ciebie brac,jezeli liczysz procent od liczby ogolnej
                    ludnosci moze i kilka procent,a liczac od liczby zdolnych(mezczyzn)do sluzby w
                    armii,to ...a policz sobie sam!Matematyku.
                    • bazyliszek_i_jego_pies Re: Lesni Bracia 22.05.05, 03:03
                      tyś głupi czy niemądry? przecież sam pisałeś o liczbie ludności:
                      "Kilka procent? W takiej Estoni ponad 60 tys sluzylo wierniue Hitlerowi,a
                      liczba ludnosci nie dociagala do miliona".
                      naprawdę nie musisz się wstydzić, że nie umiesz liczyć - po tym co wypisujesz
                      na forum nikt nie spodziewa się po tobie zbyt wiele...
                      • borrka1 [...] 22.05.05, 03:09
                        • bazyliszek_i_jego_pies Re: Lesni Bracia 22.05.05, 03:49
                          przperaszam, ale zajady mi się ze śmiechu robią jak czytam posty takiego
                          ciołka.
                          nie dość, że "dokonujesz obliczeń" nie mając podstawowych danych o kraju (nawet
                          nie wiesz ilu mieszkańców miała przedwojenna Estonia - sic!) to jeszcze na
                          dodatek nie rozumiesz tego co piszesz. oto prawdziwy homo sovieticus! co innego
                          myśli (wiem - mocno ryzykuję używając tego słowa w kontekście twej osoby...),
                          co innego pisze...
                          • borrka1 Re: Lesni Bracia 22.05.05, 11:59
                            bazyliszek_i_jego_pies napisał:

> przperaszam, ale zajady mi się ze śmiechu robią jak czytam posty takiego
                            > ciołka.
                            > nie dość, że "dokonujesz obliczeń" nie mając podstawowych danych o kraju
                            (nawet
                            >
                            > nie wiesz ilu mieszkańców miała przedwojenna Estonia - sic!) to jeszcze na
                            > dodatek nie rozumiesz tego co piszesz. oto prawdziwy homo sovieticus! co
                            innego
                            >
                            > myśli (wiem - mocno ryzykuję używając tego słowa w kontekście twej osoby...),
                            > co innego pisze...

No,no!argumenty sie skonczyly,zaczyna sie ble ble ble?aby zapelnic miejsce?
                            • bazyliszek_i_jego_pies Re: Lesni Bracia 22.05.05, 14:49
                              cóż, mógłbym powtórzyć twoje "argumenty", ale admin wykasował ten bełkot:
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=21741038&a=24228816
          • zigzaur do wychowanka Janusza Przymanowskiego 16.03.05, 21:32
            Słuchaj, ograniczony umyśle wychowany na "Czterech pancernych" i innych
            propagandowych bzdetach:

Nie słyszałem o obecności żadnych żołnierzy łotewskich w Polsce w czasie II
            wojny światowej.
            Co do Ukrainy i Białorusi, to po 22 czerwca 1941 ludność tych terenów kwiatami
            witała Wehrmacht i SS. Dlaczego? Bo znała NKWD.
            Żadne niemieckie oddziały nie mogły tłumić żadnych powstań w Czechosłowacji, bo
            coś takiego w owym czasie nie istniało. Istniał Protektorat Czech i Moraw oraz
            pozornie niepodległe państwo słowackie (Tiso).

Pewnie nie słyszałeś o Allgemeine SS, SS Totenkopfverbände i Waffen SS. To były
            różne rzeczy. Waffen SS były oddziałami wojskowymi, walczącymi na froncie.

Oczywiście, także i oni popełniali zbrodnie. Także Wehrmacht.

Zbrodnie niemieckie należy rozpatrywać w zestawieniu z rosyjskimi, znacznie
            większymi.

Już wiem, dlaczego telewizja co roku powtarza "Pancernych" i "Klossa". Po
            prostu, są umysły, do których nic innego nie trafia.

PS. Nikt z mojej rodziny nie służył w SS.
            Co ważniejsze, nie służył też w NKWD, SB, UB, MO.
    • che.guevara [...] 16.03.05, 16:45
      • 2560a Re: Jak można takie coś tolerować???--che.guevara 16.03.05, 16:59
        Co ma NAFTA do UE???
        • che.guevara [...] 16.03.05, 17:02
          • fawad Ha ha ha przegrany komunistyczny bandzior ... 16.03.05, 17:21
            ... chce byc arbitrem decydujacym co pasuje a co nie do cywilizowanego swiata :>
            • che.guevara Na szczęście to my decydujemy a nie wy. 16.03.05, 21:06
          • zigzaur Re: Poprostu nazizujący Łotysze bardziej pasują 16.03.05, 17:50
            Co znaczy słowo "nazizujący" ???

Przykład komunistycznego bełkotu propagandowego.
      • mgt-22 Re: Jak można takie coś tolerować??? 16.03.05, 17:04
        che.Guevara - chciałeś powiedzieć ,że Łotyszom bliżej do NAFTA niż do
        socjalistycznej Unii?
        • che.guevara socjalistyczna = cywilizowana 16.03.05, 17:06
          więc masz rację.

mgt-22 napisał:

> che.Guevara - chciałeś powiedzieć ,że Łotyszom bliżej do NAFTA niż do
          > socjalistycznej Unii?
          • langston socjalistyczna = niewolnicza=gardzoca czlowiekiem 16.03.05, 17:11
            Podpisujesz sie imieniem rownie przekletym jak Hitler, Stalin, Pol-Pot
            Swiadomie czy z pop-mody?

Wiesz przeciez ze twoj "che" byl przeciwny porozumieniu USA i ZSRR i w czasie
            kryzysu kubanskiego nawolwal do atomowego uderzenia na USA.
    • xxxxyyyyzzzz [...] 16.03.05, 17:26
      • zigzaur Re: STARE DZIADY, ALE W*P*I*E*R*D*O*L TRZEBA IM B 16.03.05, 18:07
        To bym zrobił z panoszącymi się w Polsce "utrwalaczami władzy ludowej" i
        "weteranami ruchu robotniczego".
        • che.guevara Na szczęście jesteś na to za słaby. 16.03.05, 21:33
          A neonaziolom na Litwie jak widać Ruscy zawsze mogą nakopać. :-)
          • zigzaur Re: Na szczęście jesteś na to za słaby. 16.03.05, 21:35
            Otóż, nie.
            Niejednego stalinsyna pogoniłem.

A poza tym, naucz odróżniać się Litwę od Łotwy
            czy Iran od Iraku.
            • che.guevara Stalinistów ofiaro już dawno niema. :-) 16.03.05, 21:43
              • zigzaur Re: Stalinistów ofiaro już dawno niema. :-) 16.03.05, 22:13
                Jam to, nie chwaląc się sprawił!

A czy stalinista, czy leninista, to jeden xy...

Faktycznie, Stalina nie ma.
                I właśnie dlatego komunizm zdycha!
                To dzięki Stalinowi mógł się tyle lat plenić.
                • che.guevara Stalin nie był kominstą, nieuku! 16.03.05, 23:29
                  • zigzaur Re: Stalin nie był kominstą, nieuku! 16.03.05, 23:53
                    No nie!
                    Można zwątpić!

On nie wie, że Józef Stalin (oryginalne nazwisko jest inne) był jednym z
                    najbliższych współpracowników Lenina (oryginalne nazwisko także inne) a potem
                    jego następcą. Biografii przytaczać nie będę, bo jest to jedna z najbardziej
                    znanych postaci w dziejach świata.

A kim był? Konserwatywnym liberałem?

Nie zdziwię się, jeśli przeczytam, że Ronald Reagan nie był Amerykaninem a Jan
                    Paweł II nie był nigdy księdzem....
                    • edek47 MASZ racje !!! 17.03.05, 08:41
                      Stalin byl ksiedzem, a Lenin biskupem.
                  • edek47 Tak, Stalin nie był kominiarzem,byl ... 17.03.05, 09:51
                    rzeznikiem rzeznikow.
      • che.guevara Popieram, jednak niestety ZSRR dla świętego 16.03.05, 21:32
        spokoju pozwoliło zyć tym hitlersynom z Litwy i nie dokończono denazyfikacji
        krajów bałtyckich. :-(

xxxxyyyyzzzz napisała:

> SPUSCIC. Albo przynajmniej ich na Sybir zeslac do konca parszywego zywota...
        • zigzaur Re: Popieram, jednak niestety ZSRR dla świętego 16.03.05, 21:34
          Szkoda, że ZSRR nie okazał podobnej wielkoduszności wobec Polaków w roku 1940,
          Ukraińców w 1932 i całej ludności CCCP w latach 1937 i 1938....
          • che.guevara No widzisz, więc czemu te nadbałtyckie pajace 16.03.05, 21:43
            których tak delikatnie Stalin potraktował tak się rzucają?
            • zigzaur Re: No widzisz, więc czemu te nadbałtyckie pajace 16.03.05, 22:11
              No, ostatnio rzucają się też Ukraińcy, którym Rosja nigdy miłosierdzia nie
              okazywała.
              • kropekuk Nie chce straszyc, ale te "rezuny" maja jeszcze 17.03.05, 00:31
                wieksze pretensje do Polakow...
                • zigzaur Re: Nie chce straszyc, ale te "rezuny" maja jeszc 17.03.05, 09:36
                  Może te "rezuny" mają pretensje nie do wszystkich Polaków ale tylko do
                  złodziejów samochodów i wyborców Leppera.

Stereotyp na stereotyp.
    • nowopolski1 Celem Hytlera bylo pelne zniszczenie na okupowanny 17.03.05, 07:11
      terenach narodow slowianskich. Lotyszow to nie dotyczy, chociaz na autonomie
      Hytler im nie pozwolil by. Dlatego mozna zrozumiec przyczyny, dlaczego rzad
      Lotewski pozwala na defilade SSmanow, a ich przeciwnikow rozpedza policja.
      • rispetto Re: Celem Hytlera bylo pelne zniszczenie na okupo 17.03.05, 08:53
        Poczytaj sobir najpierw co to było Waffen SS, a co to SS i później wypowiadaj
        się na temat. Sporej części komentatorów też to polecam.
        • nowopolski1 Tak, to byli "aniolkowie" 17.03.05, 10:26
          Trza im dac blogoslawienie papierza.
          Nie warto tracic czas i zasmiecac muzgu niepotrzebna informacja!
          • rispetto Re: Tak, to byli "aniolkowie" 17.03.05, 11:20
            To chociaż zaśmieć sobie "muzg" słownikiem ortograficznym, jak na książki do
            historii nie ma miejsca.
    • edek47 Moj Drogi, 17.03.05, 09:45
      JA NIE POPIERAM ZADNYCH ZORGANIZOWANYCH BANDYTOW, ANI TYCH DZIALAJACYCH
      POJEDYNCZO,ale tak sie sklada,ze wsrod Rosjan ich bylo wiecej NIZ TYCH W RYDZE,
      a ze ich mundury byly innego koloru, to nie taka znowu wielka roznica. Jezeli
      W ROSJI SKLADA SIE ROSYJSKIM BANDYTOM HOLDY(nie mowie o wszystkich zolnierzach
      ARMMII CZERWONEJ),to wybacz,ale taka reakcja Polakow byla do przewidzenia.Nie
      uzalaj sie wiec na niewdziecznoscia Polakow , kolego, bo to upokarza przede
      wszystkim uczciwych Rosjan , ktorych sie zmusza do parad kombatantow, wsrod
      ktorych sa bandyci.
    • zytkapitka Psychole 17.03.05, 10:39
      Ten ktory w jakis sposob broni lub aprobuje wystepy jakichkolwiek odzialow SS
      czy to chinskich estonskich lotewskich francuskich czy innych jest chory
      umyslowo a jesli ten ktos jest jeszcze polakiem powinien byc sciganym i
      odilozowanym do konca zycia.
    • kilpikonna Bez przesady, obroncy Lotwy... 17.03.05, 10:45
      ... sam z Lotyszami sympatyzuje i w tej sprawie rowniez uwazam, ze Rosja jest
      absolutnie ostatnim krajem, ktory ma prawo wypominac Baltom wspolprace z
      Niemcami. ZSRR wspolpracowal z nimi sporo wczesniej, a kiedy Armia Czerwona
      wkraczala do Rygi i Tallinna, kiedy zajmowala wschodnia Polske i atakowala
      Finlandie, robila to wlasnie w ramach serdecznej przyjazni z Adolfem. Niby
      dlaczego Lotysze w 1941 mieliby z dnia na dzien zmienic zdanie o ZSRR i
      poczuc sie jego lojalnymi obywatelami? Dlatego, ze Sowieci okupowali Lotwe w
      pierwszej kolejnosci, a Niemcy dopiero w drugiej?? Niech wiec dumni
      spadkobiercy Armii Czerwonej i NKWD nie pier... o przyzwoitosci. (Nie mowiac
      juz o rozmaitych lokalnych, polskich wypierdkach, co kazda zbrodnie pochwala,
      byle by tylko byla pod sztandarem postepu)

No ale jednak bez przesady z ta rehabilitacja SS, chlopaki. Trochescie sie
      zagalopowali. Gdybyz jeszcze chodzilo o jakichs zwyklych zolnierzy, ale SS,
      elitarne brygady tego ku---stwa... no sami sie zastanowcie. To nie sa
      sympatyczni dziadkowie i Vike-Freiberga moglaby sie zdystansowac troszke
      wyrazniej. Gwiazdy Dawida na piersiach tych rosyjskich nacjonalistow to
      oczywiscie czysta kpina (gdyby nie chodzilo akurat o Lotyszow, sami by
      chetnie zrobili jakis pogromik), ale cos sie jednak z tymi lotewskimi Zydami
      stalo, i ci dziadkowie maczali w tym palce. Trudna historia, tragiczne
      uwiklania, tratatata - wszystko rozumiem, ale to naprawde jeszcze nie znaczy,
      ze jest sie czym chwalic.

• borrka Obluda rodzi oblude. 17.03.05, 11:05
        Masz racje, nie ma sie czym chwalic i Lotysze powinni to we wlasnym interesie wyciszyc. Ta tolerancja dla ss-manow jest odreagowaniem na przegiecie w druga stronne, na fakt gloryfikacji zbroniarzy z NKWD, pa cyfikujacych Kraje Baltyckie.
        Bo "druga strona" nie jest w niczym lepsza.
        Ci dziadkowie - weterani jeczacy pod lotyskim "uciskiem", to sterowani z Kremla byli pracowanicy NKWD, ktorych po pacyfikacjach lat 40/50 pozostawiono na miejscu zbrodni.
        Na dobra sprawe powinni wszyscy isc pod sad.
        • nowopolski1 Re: Obluda rodzi oblude. 17.03.05, 11:13
          borrka napisał:

> Ci dziadkowie - weterani jeczacy pod lotyskim "uciskiem", to sterowani z
          Kremla
          > byli pracowanicy NKWD, ktorych po pacyfikacjach lat 40/50 pozostawiono na miej
          > scu zbrodni.
          > Na dobra sprawe powinni wszyscy isc pod sad.

Nie masz racii, sa rejony, np. Rezeknie, gdzie mieszkaja prawie wylacznie
          rosjanie od pradawnych czasow, mozesz pojechac i sprawdzic.
          W Lotwie mieszka ponad 40% rosjan, wiekszosc z nich nie ma lotewskiego
          obywatelstwa.Czesc z nich zamieszkala jeszcze w XVII wieku.
          • borrka Re: Obluda rodzi oblude. 17.03.05, 11:19
            Rosjanie (rowniez Polacy), ktorych rodziny mieszkaly na Lotwie przed 1939 rokiem, otrzymali automatycznie prawa obywatelskie.
            Nie oni sa problemem.
            Problem stanowi kompletnie niezintegrowana ludnosc naplywowa z okresu sowieckiej kolonizacj.
            W odroznieniu od "przedwojennych" nie znaja jezyka, ktory pogardliwie okreslaja jako "ptasi" lub "psi" i sa zdeklarowanymi wrogami panstwowosci lotewskiej.
            • nowopolski1 To dlaczego Litwa nie ma problemu z obywatelswem 17.03.05, 11:44
              Przeciez i na Litwie taze toczono walke z okupacja, ale ja nie slyszalem zeby
              ktos mial problem z obywatelstwem (chocaz moze sie myle)
              • borrka Re: To dlaczego Litwa nie ma problemu z obywatels 17.03.05, 12:01
                Ilosc Rosjan na Litwie jest prawie czterokrotnie mniejsza (procentowo) w porownaniu z Lotwa.
                To uczynilo decyzje o przyznaniu wszystkim mieszkancom kraju obywatelstwa, latwiejsza.
          • kilpikonna Re: Obluda rodzi oblude. 17.03.05, 11:20
            sa rejony, np. Rezeknie, gdzie mieszkaja prawie wylacznie
            > rosjanie od pradawnych czasow, mozesz pojechac i sprawdzic.
            > W Lotwie mieszka ponad 40% rosjan, wiekszosc z nich nie ma lotewskiego
            > obywatelstwa.Czesc z nich zamieszkala jeszcze w XVII wieku.

Gwoli scislosci - akurat ci, ktorzy mieszkaja od XVII wieku, maja obywatelstwo
            lotewskie. Problemy z obywatelstwem maja ci, ktorzy przyjechali w czasach
            radzieckich. Tych ostatnich jest wiecej, ale kryterium przyznawania
            obywatelstwa po 1991 nie bylo etniczne; chodzilo o zwiazek z przedwojennym
            panstwem lotewskim.
            • nowopolski1 Re: Obluda rodzi oblude. 17.03.05, 11:59
              W Lotwie i Estonii rosjanow jest stosonkowo duzo (a Estonia chce jeszcze
              przylaczyc Narwe), w Litwie i innych bylych republikach postsowietskich tego
              problemu nie ma bo sa najczesciej jednonarodowe.
              • kilpikonna Re: Obluda rodzi oblude. 17.03.05, 12:21
                No wiec wlasnie: duzo Rosjan, w wiekszosci naplywowych z czasow ZSRR, slabo
                zintegrowanych, na ogol nieznajacych jezyka, coraz bardziej marginalizujacych
                swoja liczebnoscia i uprzywilejowana pozycja ludnosc miejscowa - a w dodatku
                niechetnych niepodleglosci Lotwy i Estonii. Chyba wlasnie stad ta restrykcyjna
                polityka obywatelska po 1991; bano sie, ze powazny procent tych naplywowych
                Rosjan nie zaakceptuje nowych panstw jako wlasnych i z pomoca Moskwy wciagnie
                je z powrotem w orbite poradziecka.

A co do Narvy, Estonia wcale nie chce jej "przylaczac", bo nie musi. Narva
                jest, owszem, w wiekszosci rosyjskojezyczna, ale calkowicie nalezy do Estonii i
                zawsze nalezala - przed wojna, za Sowietow i teraz.
                • naf-naf Re: Obluda rodzi oblude. 17.03.05, 15:22
                  Jak sowiety sa zdelegalizowany, w jaki sposob przynaleznosc Narwy do Estonii/tak samo jakjej niezaleznisc/ mozna ysprawiedliwiac osiagniecie tego "za sowietow"?Cesarstwo Rosyjskie o zgode nie pytano!A przeciez roszcza sobie pretensje do Iwangorodu, nazywaja go Jaanilinn! I w dodatku, zeby juz wszystko sprowadzic do absurdu, zadaja czesci Syberii w rekompensacie za "cierpienia"!
                  • kilpikonna Estonskie apetyty na Syberie? - ciekawe... 17.03.05, 17:19
                    Przepraszam bardzo, ale mam klopoty ze zrozumieniem twojej polszczyzny. O co ci w koncu chodzi -
                    o Narve, o niepodleglosc Estonii, czy o Iwangorod? Niczego nie "usprawiedliwiam", a juz na pewno
                    niczego nie usprawiedliwiam "osiagnieciem tego za sowietow". Niepodleglosc Estonii na pewno nie
                    potrzebuje zadnego "usprawiedliwienia".

Narva nalezala do Estonii jeszcze przed wojna, wiec Estonia nie zawdziecza Narvy ZSRR. Iwangorod
                    teraz nie nalezy, ale przed wojna nalezal i wtedy rzeczywiscie nazywal sie Jaanilinn - wiec pewnie dalej
                    tak go nazywaja, ale to chyba jeszcze nie znaczy, ze roszcza sobie do niego pretensje. (Na razie
                    zreszta nie ma ratyfikowanej umowy granicznej, wiec nie ma co sie specjalnie oburzac w imieniu Rosji).

Co do estonskich zadan w sprawie czesci Syberii, dopraszam sie bardziej szczegolowych
                    informacji, bo umieram z ciekawosci: kto zadal, wladze Estonii? Od Rosji? Kawalka Syberii?? Jakiego
                    kawalka? Republiki Komi, czy moze Sachalinu? Moze podrzucisz jakis link?
                    • borrka A za Amurem gestosc zaludnienia 200/km2... 17.03.05, 17:27
                      Zapewne mocno pozarzadowe sily polityczne zazadaly Syberii dla Estonii.
                      Cos, jak domaganie sie zwrotu Alaski przez grupe rockowa (?) Lube.
                      Izrael moglby tez zazadac Birobidzanu.

A los Syberii i tak jest przesadzony.
                      Ludnosc Slowianska masowo opuszcza Syberie - szkoda wlasciwie.
      • nowopolski1 Re: Bez przesady, obroncy Lotwy... 17.03.05, 11:05
        Okupacje z kazdej strony trzeba osadzic. Ale w kazdym narodzie ( oprucz
        mozliwie Polskiego i Bialoruskigo) mozna znalesc kolaborantow nazistowskich, z
        ktorych twozono dywizje SS i ktorzy walczyli przeciw ZSSR. Tylko ze zadne
        panstwo tym sie nie szczyci. Zobaczcie co teraz dzieje sie w Niemczach, ale
        bylo by pelnym absurdem, zeby tam odbyla sie podobna defilada, a weteranow SS
        tam jest nie mniej nizeli w Lotwie.
        • borrka Rosjanie postepuja podobnie. 17.03.05, 11:10
          Rosyjska emigracja (nacjonalistyczna) wyraznie dazy do gloryfikacji generala Wlasowa, straconego za kolaboracje.
          Tworzone sa legendy, typu "blednego rycerza" patrioty itd.
          A byl to zwykly zdrajca swego narodu i dowodca oprawcow Powstania Warszawskiego.
          • rispetto Re: Rosjanie postepuja podobnie. 17.03.05, 11:23
            Chyba chodziłeś do szkoły razem z nowopolskim1 i wspólnie opuszczaliście lekcje
            historii. Poszukaj sobie informacji kto był dowódcą oddziałów tłumiących
            powstanie.
            • borrka Re: Rosjanie postepuja podobnie. 17.03.05, 11:28
              Ja bardzo DOBRZE wiem, kto dowodzil rosyjskimi kolaborantami w W-wie, wiec badz
              laskaw nie pouczac mnie.
              Sek w tym , ze po smierci Kaminskiego, duza czesc jego bandytow wcielono do
              Armii Wlasowa.
          • 1ja Re: Rosjanie postepuja podobnie.+ 17.03.05, 12:21
            Udowodnij,ze Wlasow mial cos wspolnego z Warszawa!
            • borrka Re: Rosjanie postepuja podobnie.+ 17.03.05, 12:28
              Nie mial, wiec nie bede niczego udowadnial.
              Natomiast czesc jego zolnierzy, pochodzaca z RONA Kaminskiego, miala jak najbardziej.
              A Wlasow byl ich ostatnim dowodca.
              Legendy o "szlachetnym" Wlasowie kloca sie z tym wizerunkiem dowodcy patologicznych mortdercow.
              Zreszta byl to przede wszystkim zdrajca swego narodu.
    • rafal_koko Re: Łotewscy weterani Waffen SS na ulicach Rygi 17.03.05, 15:12
      A jak po Moskwie z sierpami i młotami manifestują to niby coś lepszego niż
      nazizm propagują? Odfałszować historię!
      • jankowski1960 Re: Łotewscy weterani Waffen SS na ulicach Rygi 22.05.05, 10:46
        rafal_koko napisał:

> A jak po Moskwie z sierpami i młotami manifestują to niby coś lepszego niż
        > nazizm propagują? Odfałszować historię!

Odfalszuj historie:

roznica jest taka ze SS ma na sumieniu np robienie mydla z ludzkiego miesa i
        abazury z ludzkij skory, a Armia Czerwona ma na "sumieniu " wyzwolenie takich
        fabryk ...smierci!
    • wujcio44 Do kropka 17.03.05, 15:39
      Gabi, skąd dowiedziałaś się o uczestnictwie łotewskich formacji w tłumieniu
      Powstania. Może oświecisz mnie co to były za oddziały. Wystarczy,że podasz
      numery dywizji.
      • borrka Nie oswieci Cie. 17.03.05, 15:47
        W spisie jednostek walczacych po stronie niemieckiej w Powstaniu, nie ma zadnych Lotyszy.
        Jest za to RONA i mas roznych formacji kawaleryjskich pochodzenia rosyjskiego, badz sowieckiego.
        • wujcio44 Re: Nie oswieci Cie. 17.03.05, 17:42
          Przeca wiem.
          • jankowski1960 Re: Nie oswieci Cie. 22.05.05, 10:42
            ten smieszny kraj nalezy zawiesic w prawach panstwa UE! Austria ma to za soba.
        • jankowski1960 Re: Nie oswieci Cie. 22.05.05, 10:48
          borrka napisał:

> W spisie jednostek walczacych po stronie niemieckiej w Powstaniu, nie ma zadnyc
          > h Lotyszy.
          > Jest za to RONA i mas roznych formacji kawaleryjskich pochodzenia rosyjskiego,
          > badz sowieckiego.
          >
          Wlasowcy to zdrajcy, ktorych na szczescie po wojnie osadzono!
          • borrka Re: Nie oswieci Cie. 22.05.05, 12:08
            Dobrze jest posiadac minimum wiedzy historycznej.
            RONA, to nie byli Wlasowcy, choc po Powstaniu czesc bandytow Kaminskiego wcielono do armii Wlasowa (ROA).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka