Dodaj do ulubionych

Debata o programach papieskich we francuskiej t...

07.04.05, 17:47
>....Najostrzej skrytykowano telewizję publiczną. - Widzowie mówią nam:
Jesteście nadawcą publicznym, oczekujemy od was lepszej hierarchii i selekcji
informacji. Istnieje pewna wizja telewizji publicznej i widzowie oczekują od
nas czegoś innego niż od nadawcy komercyjnego, który może iść na łatwiznę -
tłumaczy prezenter France 2 Jean-Claude Allanic. Dyrektor serwisu
informacyjnego France 3 Ulysse Gosset broni się przed tymi zarzutami. - Nie
było przesady na antenie. 60 proc. czasu dzienników było poświęconych
Papieżowi, a reszta innym aktualnym tematom - podkreśla....>.

Ciekawe co można powiedzieć o naszych mediach..... papież papieża papieżem
pogania....200% cukru w cukrze i tak do obrzydzenia....
Obserwuj wątek
    • co.ty.powiesz Zdradzę Ci tajemnicę: 07.04.05, 17:57
      współczesne telewizory sprzedawane są z malutkim urządzeniem, które nazywa
      się "pilot". Dzięki niemu można wybrać inne programy, na przykład pokazujące
      jak ponad dwudziestka dorosłych mężczyzn gania za piłeczką.
      Każdy telewizor (i pilot też) posiada także specjalny guziczek, którym można
      wyłączyć odbiornik. A potem można pójść na spacer. I zastanowić się nad sobą...
      • alek1956 Francuzików bardziej interesuje seks 07.04.05, 18:01
        i o tym mogą słuchać na okrągło
        • rbrbr Właśnie, nie to co Polacy! 07.04.05, 18:10
          W Polsce seksu NIET.
      • karin64 Re: Zdradzę Ci tajemnicę: 07.04.05, 19:36
        Niezależnie od tego, z czym są sprzedawane współczesne telewizory, to płacimy
        jeszcze abonament za możliwość ich legalnego używania. Ostatnio wpierano nam -
        telewidzom, że mamy wpływ na dobór programów telewizji publicznej. A tu nagle z
        publicznej zrobiła nam się katolicka (na taką nie mam ochoty łożyć). Nawet jeśli
        w tym kraju jest kilka procent ateistów, to to, co dzieje się teraz, zakrawa na
        dyskryminację. Niechże się ludzie modlą - choćby przez tydzień bez przerwy -
        jeśli dadzą radę, ale dlaczego telewizja publiczna zawzięła się pokazywać to w
        kółko i bez przerwy. Przydałaby się odrobina wyczucia i umiaru, ale tego zawsze
        nam - Polakom brakowało... mamy skłonność do popadania w skrajności - zdziczenie
        obyczajów w "czasach normalności" i znane z historii "zrywy narodowe". Cóż - w
        dziwacznym kraju przyszło mi żyć...
        • ale-jajaja Re: Zdradzę Ci tajemnicę: 07.04.05, 19:41
          Idź wypożycz film i daj sobie spkój i nam też. Jeśli Ci kraj nie odpowiada - to
          na to też jest rada.
          • pandada Re: Zdradzę Ci tajemnicę: 07.04.05, 20:55
            Ale kolega już zapłacił za TV. Ma teraz płacić za film?
        • headeater Re: Zdradzę Ci tajemnicę: 07.04.05, 19:45
          Już niedługo doczeka się pani!!!
          Super telewizji - nałogowi kłamcy (zwani politykami), a w przerwach na okrągło
          podpaski i proszek do prania. Mózgu chyba... Pozdrawiam.
          • kobusowaty Re: Zdradzę Ci tajemnicę: 07.04.05, 20:58
            headeater napisał:

> Już niedługo doczeka się pani!!!
            > Super telewizji - nałogowi kłamcy (zwani politykami), a w przerwach na okrągło
            > podpaski i proszek do prania. Mózgu chyba... Pozdrawiam.

Jak ci nie pasuje to masz taki guziczek...
            • headeater Re: Zdradzę Ci tajemnicę: 07.04.05, 22:01
              Niestety, jakość naszej telewizji (ogólnie) skłania do naciśnięcia guziczka z
              napisem OFF...
              A pamięta Pan czasy referendum unijnego? Żaden guziczek nie pomógł, bo wszędzie
              ta sama propaganda. Teraz za to pojawili się eksperci od monotonności
              mediów!!! Pozdrawiam.
          • pandada Re: Zdradzę Ci tajemnicę: 07.04.05, 21:01
            Też prawda. Przez 2 pierwsze dni żałoby medialnej byłem wniebowzięty brakiem reklam i twarzy Giertycha czy Rokity w TV. Ale monotonia serwowana przez telewizje dziś doprowadziła mnie do stanu robaczka z wierszyka, który poszedł do restauracji, gdzie wszystko było z jabłkiem.
            Był też taki skeczy Monty Pythonów:
            - poproszę mielonkę z jajkiem, mielonką, mielonką i mielonką.
            - Nie ma jajka. Można je zastąpić mielonką
            - To poproszę mielonkę z mielonką, mielonką, mielonką i mielonką
            • bazyliszek_i_jego_pies Re: Zdradzę Ci tajemnicę: 08.04.05, 00:10
              www.finiu.perfect.net.pl/mielonka.html
            • kropekuk Ty sie nie smiej z mielonki (mince) - to brytyjska 10.04.05, 05:02
              RZECZYWISTOSC ZAOPATRZENIOWA. Moze Polska w Unii pomoze...

Nb. dzisiaj kupilem bialy polski ser poltlusty, hip hip hurra!!!
              • meerkat1 Papiez JPII NADAL NIE ZYJE!!!!! 10.04.05, 10:36
                To na wypadek, gdybyscie tego nie zauwazyli.

NB w piatek pogrzeb ksiecia Rniera, ktory rzadzil panstwem rozmiarow Watykanu
                znacznie dluzej niz KW [nie! nie: Komitet Wojewodzki!]

Ciekawe czy wladze RP uruchomia dodatkowe pociagi i samoloty do Monte Carlo?!
                ;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
          • martsy ręce opadają 10.04.05, 04:54
            Prawdopodobnie czasy, w których Francja była wrażliwa na WIELKOŚĆ należą do
            odległej przeszłości. Obecnie, pod światłym przywództwem Chiraca i le Pena
            Francuzi stali się narodem małostkowych żałosnych CIULI.

Aż przykro patrzeć.
        • dox1 Re: Zdradzę Ci tajemnicę: SKIZOkato 07.04.05, 19:56
          To jest polska kolektywna schizofrenia.
        • logika_onet Re: Zdradzę Ci tajemnicę: 07.04.05, 20:26
          Mam taką samą opinię jak Ty.

Śmierć Jana Pawła II to najważniejsze teraz wydarzenie, ale przecież nie
          jedyne! Przydałoby się trochę informacji ze świata, nawet jeśli miałyby
          stanowić tylko 5% serwisu informacyjnego (lepsze to niż nic). Nie jestem w
          swojej opinii odosobniona - podobne zdanie ma zarówno część znajomych katolików
          i niekatolików.

No i rzeczywiście, po n-tym papieskim serwisie informacyjnym, który różni się
          tylko osobą prezentera, wyłączam telewizor, albo przełączam na jakiś
          zagraniczny kanał informacyjny. Dzięki temu mam okazję m.in. zobaczyć co dzieje
          się na świecie i obejrzeć filmy dokumentalne o papieżu, których autorzy nie
          kierowali się zasadą "wszyscy Polacy kochają papieża" i prezentują podejście
          krytyczne (plusy i minusy), a nie bałwochwalcze.

Radzę ci nie ujawniać swojego znużenia monotematycznością polskich programów
          telewizyjnych. A jeśli już musisz to anonimowo, albo wśród najbardziej
          zaufanych bliskich Ci ludzi.

Część "katolików" (tak tak, tych w cudzysłowie) będzie chciała Cię spalić na
          żałobnym stosie (chociaż to pogański zwyczaj...), inna część zacznie Ci
          sugerować wyjazd z naszego pięknego kraju (może nawet na Madagaskar?), będą też
          tacy który z nieukrywaną wrogością obiecają, że będą się za Ciebie, biednego
          człowieka, modlić.

Serdecznie pozdrawiam
          • co.ty.powiesz Trochę cierpliwości 07.04.05, 20:42
            logika_onet napisała:

> Mam taką samą opinię jak Ty.

> Śmierć Jana Pawła II to najważniejsze teraz wydarzenie, ale przecież nie
            > jedyne! Przydałoby się trochę informacji ze świata, nawet jeśli miałyby
            > stanowić tylko 5% serwisu informacyjnego (lepsze to niż nic).

Może istotnie za mało jest innych informacji. Ale cierpliwości: już wkrótce ten
            wróg postępowej ludzkości i wszystkich myślących jedynie słusznie zostanie
            pochowany i zejdzie z oczu tym wszystkim, którzy stęsknili się za Giertychami
            czy Millerami. Przecież takie olimipiady czy mistrzowstwa świata w kopaniu
            balona trwają dłużej niż tydzień i jakoś ludzie wytrzymują (chociaż - tak jak
            Ty i inni - również płacą abonament i nie mają ochoty oglądać Lepperoidów czy
            napakowanych "sportowców"). A więc jeszcze raz: odrobinę cierpliwości, potem
            będziesz mogła oglądać na okrągło wybitne programy telewizyjne w
            rodzaju "Randka w ciemno" czy "Idol"...
            • logika_onet Re: Trochę cierpliwości 07.04.05, 21:21
              co.ty.powiesz napisała:
              >
              > Może istotnie za mało jest innych informacji.
              A więc Ty też to zauważyłaś?

>A więc jeszcze raz: odrobinę cierpliwości, potem
              > będziesz mogła oglądać na okrągło wybitne programy telewizyjne w
              > rodzaju "Randka w ciemno" czy "Idol"...
              Hmm... każdy ocenia po sobie. Jeśli aż tak stęskniłaś się za "Randką w ciemno"
              czy "Idolem" to proponuję odwiedzenie odpowiednich stron internetowych.
              Odrobinę cierpliwości.
          • meylec Re: Zdradzę Ci tajemnicę: 07.04.05, 20:42
            Radzę ci nie ujawniać swojego znużenia monotematycznością polskich programów
            > telewizyjnych. A jeśli już musisz to anonimowo, albo wśród najbardziej
            > zaufanych bliskich Ci ludzi.
            No nie, żeby coś takiego napisać, to trzeba mieć ciężką psychozę maniakalno-
            depresyjną. To jest sprzeczne z każdą logiką, nie tylko Onetu.
            • logika_onet Re: Zdradzę Ci tajemnicę: 07.04.05, 21:15
              Może nie doczytałeś uzasadnienia, no to jeszcze raz:

"Część "katolików" (tak tak, tych w cudzysłowie) będzie chciała Cię spalić na
              żałobnym stosie (chociaż to pogański zwyczaj...), inna część zacznie Ci
              sugerować wyjazd z naszego pięknego kraju (może nawet na Madagaskar?), będą też
              tacy który z nieukrywaną wrogością obiecają, że będą się za Ciebie, biednego
              człowieka, modlić".

Dzięki za komentarz, uświadomiłeś mi, że zapomniałam o "sugerowaniu" choroby
              psychicznej (np. psychoza maniakalno - depresyjna) i sprzeczności z zasadami
              logiki.
              • meylec Re: Zdradzę Ci tajemnicę: 07.04.05, 21:19
                Nie ma sprawy.
                • logika_onet Re: Zdradzę Ci tajemnicę: 07.04.05, 21:33
                  Jeszcze raz dzięki, "katoliku".
        • smok_hilary Dziecko drogie... 12.04.05, 12:35
          z hartownej stali wykuj gwiazdę, ona Cię ocali.
          Powieś ją w miejscu gdzie kiedyś wisiał krzyż.
          Boga już nie ma z Leninem idź w zwyż.

N.A.S. "Jeszcze na wolności"
      • pandada Re: Zdradzę Ci tajemnicę: 07.04.05, 20:54
        A ja mam tylko 5 polskich programów i wszędzie papież, albo wzniesłych hymnów pienie. Był jeszcze film o Mojżeszu i reportaż Kraśki o państwie watykańskim.
        Po pewnym czasie zastanawiałem się skąd te mdłości. Potem faza maniakalna.
        Na forum jest jakaś ródnorodność, działa ożywczo. Godzina przed TV niestety na mnie działa zaburzając równowagę organizmu.
        • meylec Re: Zdradzę Ci tajemnicę: 07.04.05, 21:11
          No zobacz pandada, a ja cały czas mam taką cichą nadzieję, której nie chciałem
          ujawniać, że te wszystkie ubeki, esbeki i inni podobni, którzy widząc księdza w
          telewizji krzyczeli że żyją w państwie wyznaniowym, takiej dawki po prostu nie
          zniosą i będą padać masowo. A że w tej naszej sprawiedliwej III-ciej RP to
          właśnie oni mają najwyższe emerytury, poprawi się od razu sytuacja finansowa.
          • logika_onet Re: Zdradzę Ci tajemnicę: 07.04.05, 21:25
            meylec napisał:

> a ja cały czas mam taką cichą nadzieję, której nie chciałem
            > ujawniać, że [...] będą padać masowo [..]

"Katolik"?
            • meylec Re: Zdradzę Ci tajemnicę: 07.04.05, 21:39
              Tak. Ale ja tylko odkryłem tajny plan Hausnera.
              • logika_onet Re: Zdradzę Ci tajemnicę: 07.04.05, 21:51
                No nie, żeby coś takiego napisać, to trzeba mieć ciężką psychozę maniakalno-
                depresyjną. To jest sprzeczne z każdą logiką.
      • kobusowaty Re: Zdradzę Ci tajemnicę: 07.04.05, 20:56
        co.ty.powiesz napisała:

> współczesne telewizory sprzedawane są z malutkim urządzeniem, które nazywa
        > się "pilot". Dzięki niemu można wybrać inne programy, na przykład pokazujące
        > jak ponad dwudziestka dorosłych mężczyzn gania za piłeczką.
        > Każdy telewizor (i pilot też) posiada także specjalny guziczek, którym można
        > wyłączyć odbiornik. A potem można pójść na spacer. I zastanowić się nad sobą...

Zdradzę ci tajemnicę. Każdy katolik ma do dyspozycji w swoim mieście kilkana ście kościołów.Wystarczy wybrać któryś z nich i możesz się fanatyzować do woli.
        • kubecek Re: Zdradzę Ci tajemnicę: 07.04.05, 22:20
          kobusowaty napisał:
          >>Zdradzę ci tajemnicę. Każdy katolik ma do dyspozycji w swoim mieście
          kilkanaście kościołów.Wystarczy wybrać któryś z nich i możesz się fanatyzować
          do woli.<<

+ a ja zdradze Ci kolejna tajemnice. W Polsce 98% ludnosci to rzymscy katolicy,
          wiec nie ma zadnego prawa protestowac nikt dopoki rzymskokatolickosc mediow nie
          przekracza 98%. :-)
          A wiesz skad jest 98%?
          Nawet jesli nie czujesz sie katolikiem, ani "katolikiem" - to do dzis nie
          wypisales sie z Kosciola Rzymsko-Katolickiego, i oznacza to, ze zgadzasz sie
          aby 98% wszystkiego w Polsce mialo rzymskokatolickie pietno.
          www.alberto.pl

• anty5 Re: podsumowanie 07.04.05, 23:04
            No trochę rozruszałem to towarzystwo....jak zwykle prawda leży pośrodku....
            "katole" uważają, że tylko oni mają rację i wszelkie prawa.. i bezwzględnie to
            wykorzystują...... pozostali... jak zwykle muszą dobijać się o swoje ...
            a wypisywać się z KK nie musiałem bo się nigdy do KK nie zapisywałem (i nikt
            mnie nie zapisywał)... :))))))
          • cinna Re: Zdradzę Ci tajemnicę: 09.04.05, 10:22
            skoro 98% to katlicy to i ponosza w 98% odpowiedzialnosc za bezrobocie, za
            udzial Polski w wojnie w Iraku, za morderstwa, gwałty i kradzieze nie mowiac juz
            o rozbojach i pedofilstwie(to ostatnie chyba nawet wiecej niz 98%) :P
      • cinna Re: Zdradzę Ci tajemnicę: 09.04.05, 10:18
        chyba zapomniales ze skor place za abonament to mam prawo oczekiwac ze tv
        wypelni swoja role i zamiast tygodnia powtorek dostane cos swiezego?
    • nextrade Debata o programach papieskich we polskiej TV 09.04.05, 09:49
      Mam identyczne uwagi co do sposobu relacjonowania wydarzeń po śmierci papieża w
      polskich stacjach telewizyjnych. Wszystkie bez wyjątku polskie telewizje od
      państwowej po prywatne zdecydowanie przekroczyły dla mnie dopuszczalny poziom
      informacji o papieżu. Dominował monotematyzm w sposobie pokazywania i
      monotematyzm w wypowiedziach występujących osób. Wydaje mi się że postawiono na
      emocjonalnność przekazu kosztem jego wartości merytorycznej. Dodam także że
      bylejakość wielu programów oraz wypowiedzi poszczególnych osób była
      zniechęcająca do ich oglądania i słuchania. Zdecydowanie brakowało racjonalnego
      i krytycznego (w tym właściwym słowa znaczeniu) spojrzenia na Jego pontyfikat,
      nauczanie i działalność.

Programy generalnie były nadmiernie emocjonalne, o tendencjach wręcz dewocyjnych
      (przy okazji polecam artykuł biskupa pieronka "Pieronek: Kościołowi w Polsce
      brakuje wizji" w dzisiejszej gazecie gdzie pisze
      "W duszpasterstwie u nas dominują ciągle przedsięwzięcia
      typu Nowenna do Matki Boskiej - z zabarwieniem dewocyjnym,
      z małym zaangażowaniem świeckich, z kiepskim ładunkiem intelektualnym.
      Krótko mówiąc, celebry"
      Identyczną opinię wyraziłbym o większości programów informacyjnych i
      publicystycznych w polskich telewizjach - brak myśli, ale z dewocyjną celebrą.

Oto skutki faworyzowania pewnej jednej tylko, dla mnie nieatrakcyjnej wizji
      "katolicyzmu ludowego". Przypuszczam, że to co napisałem pewnie się nie sposoba
      "obrońcom" Jana Pawła II niedopuszczających, przynajmniej w chwili obecnej, do
      jakichkolwiek krytyki tego wszystkiego co się wiąże z osobą Karola Wojtyły i
      Jana Pawła II, jednak uważam, że teraz gdy On został pochowany i wracamy z
      krainy żałoby do normalności warto zacząć pokusić się o bardziej spokojniejszy
      osąd programów TV w Poslce za ubiegły tydzień, prawda?
    • ona27c FRANCUSKA LAICKOŚĆ KOJARZY MI SIĘ Z REZIMEM 09.04.05, 10:12
      Niestety mało ona ma wspolnego ze zdrowym podejsciem do sprawy.
      • virgwoolf Re: FRANCUSKA LAICKOŚĆ KOJARZY MI SIĘ Z REZIMEM 10.04.05, 11:36
        niesamowita jest polska nienawisc do francjii, staram sie od dawna zrozumiec
        jej przyczyny, podejrzewam, ze to zazdrosc, frustracja, wandalizm
        nacjonalistyczny wobec kraju, ktory w przeciwienstwie do polski ewoluuje wedlug
        wspolczesnej logiki. naturalnie mozna krytykowac niektore posuniecia rzadu, jak
        wszedzie. ale polacy drwia z francji, z francuzow, systematycznie, wedlug
        absurdalnych kryteriow, bardzo zasciankowych i nie na poziomie. mieszkam od
        ponad dwudziestu lat we francji i bardzo mnie szokuja polskie opinie o kraju,
        ktory uwazam za piekny i wspanialy, i ktory ma te obca polakom elegancje, by
        nie krytykowac innych narodow przy lada okazji, wbrew przeciwnie, prasa
        francuska pisze o polsce swietne artykuly, informuje w sposob obiektywny o
        wydarzeniach, podkresla zaslugi w dziedzinie kultury, sztuki; nauki. w dniach
        smierci i pogrzebu papieza tv francuska nadawala bardzo piekne reportaze z
        polski, programy pokazujace historie solidarnosci, biografie jana pawla II,
        itd. itd. nie mozna nic ale to nic zarzucic francuskim mediom pod tym wzgledem!
        a ze oprocz tego, najwazniejszego tematu byly inne: to oczywiste!
        • meerkat1 Polak ma do dyspozycji TYSIACE kosciolow! 10.04.05, 11:54
          Jak mu sie program w jednym nie podoba, to moze pojsc do innego, a ja jak nie
          to zawsze jest transmisja, albo w Radiu MARYJA, albo w konkurencyjnej TVP!
        • co.ty.powiesz Re: FRANCUSKA LAICKOŚĆ KOJARZY MI SIĘ Z REZIMEM 10.04.05, 17:28
          No widzisz, jak zawsze punkt widzenia zależy od punktu siedzenia (czy
          przebywania). Bo można byłoby prawomocnie użyć Twoich słów, ale dla opisania
          drugiej strony:

Niesamowita jest francuska nienawiść do Polski, staram się od dawna zrozumieć
          jej przyczyny, podejrzewam, że to zazdrość, frustracja, wandalizm
          nacjonalistyczny wobec kraju, który w przeciwieństwie do francuskiego ewoluuje
          według logiki człowieka rozumnego. Francuzi drwią z Polski, z Polaków,
          systematycznie, według absurdalnych kryteriów, bardzo zaściankowych i nie na
          poziomie. Źródłem tego jest między innymi świadomość Franzuzów, że zawsze
          zawodzili, zdradzali Polaków i dlatego poniżając ich chcą zagłuszyć własne
          sumienie. Wiedzą też, że Franzuzi już dawno zapomnieli o ideałach swojej
          rewolucji (wolność, równość i braterstwo), że w ogóle wszelkie ideały są im
          obce, dlatego starają się obrzydzić sobie tych, którzy przypominają, że poza
          d..., winem, euro i serami jest jeszcze inna rzeczywistość i inne ideały.

Przyjrzyj się uważniej swoim sąsiadom, a zauważysz, że mam rację... Niestety...
          • gloubiboulgomm Czy uwaza pan, ze tak jest w rzeczywistosci? 10.04.05, 19:58
            • co.ty.powiesz Przykro mi, ale tak... 10.04.05, 22:31
              Czy nie wystarczą takie przykłady, jak:
              - oficjalne (ustami prezydenta Francji, a także pani minister obrony)
              polecenie, by Polacy wsadzili mordę w kubeł i nie odzywali się w "dobrym
              towarzystwie";
              - tworzenie osi Paryż-Berlin-Moskwa-Pekin, której jednym z celów było osaczenie
              Polski i zminimalizowanie możliwości jej działania (oś ta niebezpiecznie
              przypomina te znane z przeszłości, także z udziałem Berlina, ale również
              Moskwy);
              - tropienie drobnych odstępstw od dyrektyw UE, występujących u nowych jej
              członków, a przechodzenie do porządku dziennego nad poważnym przekroczeniem
              zasad rządzących euro jeśli chodzi o "równiejszych" (chodzi o bezkarność
              Francji, która powinna zostać ukarana za łamanie dyscypliny budżetowej);
              - walka Francji, wbrew zasadom rządzącym w UE, o kolejne ogromne pieniądze dla
              jej socjalistycznych molochów gospodarczych, które dawno powinny upaść, a
              zarazem walka przeciwko solidaryzmowi dyktującemu pomoc słabszym regionom UE;
              - tworzenie z ateizmu religii państwowej Francji i tępienie wszelkich objawów
              religijności, w tym odmawianie szacunku komukolwiek z tego tylko powodu, że
              jest osobą wierzącą (np. protesty przeciwko uczczeniu śmierci Jana Pawła II)
              itd., itd.

Niestety, Francja stacza się coraz bardziej. I wcale z tego powodu nie
              przeżywam Schadenfreude...
              • gloubiboulgomm Re: Przykro mi, ale tak... 11.04.05, 14:57
                co.ty.powiesz napisała:

> Czy nie wystarczą takie przykłady, jak:
                > - oficjalne (ustami prezydenta Francji, a także pani minister obrony)
                > polecenie, by Polacy wsadzili mordę w kubeł i nie odzywali się w "dobrym
                > towarzystwie";
                > - tworzenie osi Paryż-Berlin-Moskwa-Pekin, której jednym z celów było
                osaczenie
                >
                > Polski i zminimalizowanie możliwości jej działania (oś ta niebezpiecznie
                > przypomina te znane z przeszłości, także z udziałem Berlina, ale również
                > Moskwy);
                > - tropienie drobnych odstępstw od dyrektyw UE, występujących u nowych jej
                > członków, a przechodzenie do porządku dziennego nad poważnym przekroczeniem
                > zasad rządzących euro jeśli chodzi o "równiejszych" (chodzi o bezkarność
                > Francji, która powinna zostać ukarana za łamanie dyscypliny budżetowej);
                > - walka Francji, wbrew zasadom rządzącym w UE, o kolejne ogromne pieniądze
                dla
                > jej socjalistycznych molochów gospodarczych, które dawno powinny upaść, a
                > zarazem walka przeciwko solidaryzmowi dyktującemu pomoc słabszym regionom UE;
                > - tworzenie z ateizmu religii państwowej Francji i tępienie wszelkich objawów
                > religijności, w tym odmawianie szacunku komukolwiek z tego tylko powodu, że
                > jest osobą wierzącą (np. protesty przeciwko uczczeniu śmierci Jana Pawła II)
                > itd., itd.
                >
                > Niestety, Francja stacza się coraz bardziej. I wcale z tego powodu nie
                > przeżywam Schadenfreude...

Przezywa pan okresowe objawy "paranojo-fobii" anty-francuskiej. Ta choroba
                znika sama, bez zadnego leczenia, po jakims czasie. Po jakim? Spotykajac sie z
                panem na FS regularnie, zobaczymy kiedy pan wyzdrowieje.
                Zycze panu jak najszybszego wyleczenia.

PS:po kuracji, paranoja anty-francuska moze sie zmienic na paranoje anty-
                hiszpanska ,itd,itd,itd...
                • co.ty.powiesz Zaprawdę przykro 12.04.05, 07:55
                  gloubiboulgomm napisał:

> Przezywa pan okresowe objawy "paranojo-fobii" anty-francuskiej. Ta choroba
                  > znika sama, bez zadnego leczenia, po jakims czasie.

No cóż, gdy brakuje argumentów, zaczynają się inwektywy. Czyżby to było typowe
                  dla Francuzów? Bo przecież histeryczna reakcja prezydenta wszystkich Francuzów
                  sprzed z górą dwóch lat też wynikała z jego bezradności i poczucia braku
                  argumentów... Przykre to, bo myślałem, że tylko "elity" Francji upadły tak
                  nisko, a tu widać, że reszta wcale nie jest lepsza...
    • kropekuk A mnie sie podobaly relacje papieskie w BBC1. Poza 10.04.05, 04:58
      dzisiejszym nocnym i falszem tchnacym wystapieniem Szostkiewicza. Ale ten..Coz,
      Polak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka