Dodaj do ulubionych

pare danych na temat biedy w USA

26.04.05, 19:29
poniewaz na innym watku trzon inteligencji forumowej spiera sie na temat tych
danych a wiec przytocze je tu osobno.
www.census.gov/Press-Release/www/releases/archives/income_wealth/002484.html
money.cnn.com/2004/08/26/news/economy/poverty_survey/?cnn=yes
--
Obserwuj wątek
    • manny_ramirez pytam wiec 26.04.05, 19:32
      $9,393 rocznie==to jest poziom biedy w USA dla indywidualnej osoby. Ile osob
      zarabia tyle w Polsce?????
      • i-love-2-bike Re: pytam wiec 26.04.05, 19:35
        manny_ramirez napisał:

> $9,393 rocznie==to jest poziom biedy w USA dla indywidualnej osoby. Ile osob
        > zarabia tyle w Polsce?????

manius czy ty masz dobrze w glowie? myslalam zes bardziej rosadny,a dzis bawisz
        sie w obsmarowywanie mojej osoby. rusz banka czy mowimy o jablkach,czy pomaranczach?
        ps.fajnie,ze nie kwestionujesz juz mych zrodel,stokrotne dzieki.
        • manny_ramirez Re: pytam wiec 26.04.05, 20:10
          rachelus, kwestionowanie zrodel to obsmarowywanie?? Od kiedy to???
          widac ze jezeli nawet tak to mobilizuje aby zajrzec do tych wiarygodnych
          • i-love-2-bike Re: pytam wiec 26.04.05, 20:17
            manny_ramirez napisał:

> rachelus, kwestionowanie zrodel to obsmarowywanie?? Od kiedy to???
            > widac ze jezeli nawet tak to mobilizuje aby zajrzec do tych wiarygodnych

nie odpowiedni komentarz poza tym to czyni. znow do becika wracamy manius.
      • meerkat1 Ponizej jakiego zarobku jest sie biednym w RP?:-( 26.04.05, 19:36
        Istotnie w USA dochod ponizej $10,00.00 rocznie plasuje biedaka ponizej
        tzw. "poverty line".

Natomiast w Polsce, pielegniarka czy ekspedientka zarabiajaca 800 PLN
        miesiecznie, ewidentnie do zasilku dla biedakow sie nie kwalifikuje! :-(((((((((

NB srednia pensja roczna w USA (median) to ponad $37,000.00!

Biedny kraj! ;-)))
        • i-love-2-bike Re: Ponizej jakiego zarobku jest sie biednym w RP 26.04.05, 19:40
          meerkat1 napisał:

> Istotnie w USA dochod ponizej $10,00.00 rocznie plasuje biedaka ponizej
          > tzw. "poverty line".
          >
          > Natomiast w Polsce, pielegniarka czy ekspedientka zarabiajaca 800 PLN
          > miesiecznie, ewidentnie do zasilku dla biedakow sie nie kwalifikuje! :-((((((((
          > (
          >
          > NB srednia pensja roczna w USA (median) to ponad $37,000.00!
          >
          > Biedny kraj! ;-)))

no to tytanie intelektu zyj z rodzina za te $37000 i zycze ci good luck,since u
          gonna need it boy.
          • dragger ee.... 26.04.05, 19:49
            2x 37k w rodzinie to 74k. 6k miesiecznie. Chcesz mi powiedziec ze za takie pieniadze nie da sie przyzwoicie zyc z rodzina w USA ??
            • i-love-2-bike Re: ee.... 26.04.05, 20:07
              dragger napisał:

> 2x 37k w rodzinie to 74k. 6k miesiecznie. Chcesz mi powiedziec ze za takie pien
              > iadze nie da sie przyzwoicie zyc z rodzina w USA ??

>hloopcze jesli juz musisz swoj sorry arse wkladac i w ten watek to poptarz o
              czym rozmawiamy i jakie tematy poruszamy zanim znowu cos palniesz nie na temat.
              • dragger O co ci chodzi kobieto? 26.04.05, 20:14
                Napisalas:
                ----------
                no to tytanie intelektu zyj z rodzina za te $37000 i zycze ci good luck,since u
                gonna need it boy.
                ----------

Na co odpowiedzialem pytaniem, czy wg ciebie 74k (6k miesiecznie) to za malo, zeby 3-4 osobowa rodzina zyla w USA przyzwoicie? Co tutaj jest nie na temat?

Poza twoimi wycieczkami osobistymi w stylu sorry arse (rozumiem ze to znowu to slynne psychologiczne przeniesienie - musisz byc bardzo swoja sorry arse zmartwiona, co by tlumaczylo pociag do sportow owa arse trenujacych - vide skiing czy biking :] ).
                • i-love-2-bike Re: O co ci chodzi kobieto? 26.04.05, 20:19
                  dragger napisał:

> Napisalas:
                  > ----------
                  > no to tytanie intelektu zyj z rodzina za te $37000 i zycze ci good luck,since u
                  > gonna need it boy.
                  > ----------
                  >
                  > Na co odpowiedzialem pytaniem, czy wg ciebie 74k (6k miesiecznie) to za malo, z
                  > eby 3-4 osobowa rodzina zyla w USA przyzwoicie? Co tutaj jest nie na temat?
                  >
                  > Poza twoimi wycieczkami osobistymi w stylu sorry arse (rozumiem ze to znowu to
                  > slynne psychologiczne przeniesienie - musisz byc bardzo swoja sorry arse zmartw
                  > iona, co by tlumaczylo pociag do sportow owa arse trenujacych - vide skiing czy
                  > biking :] ).
                  >

niech pociag mojej sorry arse nie interesuje twojej sorry arse. juz dawno temu
                  powiedzialam tobie dziecie,ze NIE MAM PRZYJEMNOSCI ROZMAWIAC Z TOBA. czy
                  rozumiesz jezyk polski wystarczajaco dokladnie,aby przestacz czepiac sie mojego
                  nicka. z gory dziekuje.
                  • dragger widzisz... 26.04.05, 20:20
                    ja odpowiadam na temat dyskusji a co najwyzej POTEM dorzuce cos osobistego w odpowiedzi na ATAK.

Ty potrafisz TYLKO atakowac osobiscie, gdy ci argumentow brakuje...
                    • i-love-2-bike Re: widzisz... 26.04.05, 20:23
                      dragger napisał:

> ja odpowiadam na temat dyskusji a co najwyzej POTEM dorzuce cos osobistego w od
                      > powiedzi na ATAK.
                      >
                      > Ty potrafisz TYLKO atakowac osobiscie, gdy ci argumentow brakuje...
                      >

skonczyles juz lkanie,czy jeszcze bedziemy tego szlochania sluchac?
                      • dragger alez od lkania jestem daleki 26.04.05, 20:24
                        doskonale sie twoja nieporadnoscia bawie :] I nadal nie bede pozwalal ci bezkarnie pisac bzdur na forum pietnujac braki :]

A co tego lkania - ZNOWU przeniesienie? :D
            • lolo11 Re: ee.... 27.04.05, 00:54
              37K -srednia. OK! Tylko, ze 15 % zarabia powyzej tej sredniaj, a 85% ponizej.
              • dragger nie dzieciole :] 27.04.05, 01:06
                bo my tutaj mowimy o MEDIAN income, nie AVERAGE income. Wiesz co to mediana? :-) Mediana to taki 'rodzaj sredniej' - liczba, ponizej ktorej znajduje sie 50% badanych wartosci. Czyli median income = 37k oznacza, ze 50% zarabia powyzej 37k
          • meerkat1 GLUPIA CEEPO! 26.04.05, 20:00
            37,000.00 to jest srednia pensja roczna,a nie sredni dochod na RODZINE!!!

Moze ciebie jakis idiota utrzymuje, ale w wiekszosci rodzin ameryanskich,
            rowniez i w mojej, pracuja co najmniej DWIE osoby!

DEBILKA! :-(((
            • manny_ramirez meerkat 26.04.05, 20:12
              poza wielkim miastami a nawet i wy to mozna i na takiej pensji wyzyc spokojnie,
              bez merca ale z glodu nie umrzesz
            • biedronka24 dziubdzius malenstwo 26.04.05, 20:13
              wszyscy wiemy ze twoja rodzina - tzn szczury z miejskiego rynsztoka tez co noc
              biegaja za jakas zdobycza ale nie sadze by podnosily twoje dochody...

A te wasze nakickane domki to drogie oj drogie. Nie wiem czy przyszloby mi do
              glowy emigrowac za taki domek w ktorym mozna sasiadowi programy w telewizji
              zmieniac z pilota, albo szkole w ktorej czyjs dzieciak moze zastrzelic moje
              dziecko, bo tatus ma bron.
              • dana33 Re: dziubdzius malenstwo 26.04.05, 20:54
                aniu dziubdzius, co ma strzelanie w szkole do utrzymania rodziny?
                ale dobrze, ze nie chcesz emigrowac do usa, tam zanim daja pozwolenie
                sprawdzaja stan psychiczny kandydata, wiec i tak bys nie dostala pozwolenia.
                siedz juz w tym magdeburgu, zawsze ci blizej do swoich....
                • krystian71 Re: dziubdzius malenstwo 26.04.05, 21:11
                  a ty co tak Dana za biedronka latasz, obserwuje cie od paru dni i z podziwu
                  wyjsc nie moge.Preferencje seksualne na starosc zmienilas?
                  Bo zeby cos do rzeczy , ale same takie podszczypywanki?
                  • biedronka24 orientacje? 26.04.05, 21:16
                    najwyrazniej climacterium ´period´ ja rozklada. Do tego stopnia ze nie zauwazyla
                    ze pisze o testach psychicznych tam gdzie dzieci w szkolach strzelaja....

to ta ´matczyna milosc´ i ta ´przewaga damskiej wladzy naszego kolegi J.K ;)
                    • krystian71 Re: orientacje? 26.04.05, 21:23
                      ja tu sie biedronciu nie wypowiadam, podczytuje sobie z zainteresowaniem , jak
                      zawsze na tematy amerykanskie, ale je znam tylko z drugiej reki.
                      Wiec po co z siebie glupa robic.
                      Bawie sie obserwacja dany, ostatnio nikomu nie odpowiada, tylko krok w krok za
                      toba lazi.Czy to nie zabawne?
                      Ty to masz powodzenie!!! :)
                      No ide dalej popatrzyc,co ci dana jeszcze odpisala
            • yann17 Re: GLUPIA CEEPO! 26.04.05, 20:13
              meerkat1 napisał:

> 37,000.00 to jest srednia pensja roczna,a nie sredni dochod na RODZINE!!!
              >
              > Moze ciebie jakis idiota utrzymuje, ale w wiekszosci rodzin ameryanskich,
              > rowniez i w mojej, pracuja co najmniej DWIE osoby!
              >
              > DEBILKA! :-(((

no wy to handełe we krwi macie
              swojej i tych, których kantujecie
              • i-love-2-bike prosba do meerkata i draggera 26.04.05, 20:16
                jesli mozecie to usuncie sie z tego watku na swoje smieci. z gory dziekuje.
                • dragger Ilove - NAPRAWDE przeginasz... 26.04.05, 20:19
                  to jest - jakbys niezauwazyla - FORUM. Tutaj sie WYMIENIA poglady, a nie zaklada kolka wzajmnej adoracji... To po pierwsze.

Po drugie - zaczelas ten watek z konkretami i ja zaczalem odpowiadac konkretami. Na co ty, zamiast dyskutowac jak czlowiek, nie jak malpa - zaczelas wycieczki o sorry arse'ach. To O CO CI CHODZI?

Zalozylas ten watek po to, zeby przybieglo tu paru ludzi o zgodnych z twoimi pogladach i zebyscie sie mogli poklepac po plecach??
                  • i-love-2-bike Re: Ilove - NAPRAWDE przeginasz... 26.04.05, 20:22
                    dragger napisał:

> to jest - jakbys niezauwazyla - FORUM. Tutaj sie WYMIENIA poglady, a nie zaklad
                    > a kolka wzajmnej adoracji... To po pierwsze.
                    >
                    > Po drugie - zaczelas ten watek z konkretami i ja zaczalem odpowiadac konkretami
                    > . Na co ty, zamiast dyskutowac jak czlowiek, nie jak malpa - zaczelas wycieczki
                    > o sorry arse'ach. To O CO CI CHODZI?
                    >
                    > Zalozylas ten watek po to, zeby przybieglo tu paru ludzi o zgodnych z twoimi po
                    > gladach i zebyscie sie mogli poklepac po plecach??
                    >

chodzi o to,ze I DO NOT LOVE YOU ONLY MY BIKE,kapujesz chlopie. twoj
                    humor,komentarze i wieczne tepe i chamskie przycinki pod moim adresem nie
                    interesuja mnie do tego stopnia,zebym sie musiala zmuszac do dyskusji z toba.
                    masz innych na tym forum wiec sie laskawie usun.
                    • dragger No i kto tutaj sie skarzy? 26.04.05, 20:28
                      > chodzi o to,ze I DO NOT LOVE YOU ONLY MY BIKE,kapujesz chlopie. twoj
                      > humor,komentarze i wieczne tepe i chamskie przycinki pod moim adresem

POKAZESZ MI KOBIETO JEDEN CHAMSKI PRZYCINEK POD TWOIM ADRESEM, ktory bylby ostrzejszy niz TWOJ post, na ktory nim odpowiadalem ?! BREDZISZ, grajac skrzywdzona ksiezniczke i chowajac sie za maska pseudo-damy, gdy nie masz nic sensownego do powiedzenia.
                      • i-love-2-bike Re: No i kto tutaj sie skarzy? 26.04.05, 20:32
                        dragger napisał:

> > chodzi o to,ze I DO NOT LOVE YOU ONLY MY BIKE,kapujesz chlopie. twoj
                        > > humor,komentarze i wieczne tepe i chamskie przycinki pod moim adresem
                        >
                        > POKAZESZ MI KOBIETO JEDEN CHAMSKI PRZYCINEK POD TWOIM ADRESEM, ktory bylby ostr
                        > zejszy niz TWOJ post, na ktory nim odpowiadalem ?! BREDZISZ, grajac skrzywdzona
                        > ksiezniczke i chowajac sie za maska pseudo-damy, gdy nie masz nic sensownego d
                        > o powiedzenia.
                        >

chlopie ty masz manie przesladowcza ,czy inny mental disorder,bo to na prawde
                        zaczyna czyms mentalnym pachniec. masz swoje wpisy to laskawie sie wynies bo tak
                        czy tak mnie twoje opinie nie interesuja,dyskutowalismy kiedys az do bolu,poczym
                        ty wybrales taka a nie inna droge a ja wybralam swoja. OK przyjmij to jako
                        wykladnik i "move on".
                        • dragger sorry, can't do 26.04.05, 20:34
                          wiec pilnuj sie co piszesz - bo nawet jak ty nie bedziesz chciec odpowiadac, to brednie budiet pietnowane :]
                          • biedronka24 Ho, ho. 26.04.05, 20:39
                            Rusycyzm i podpis: ´God save ....´
                            To chyba z czasow swobodnych wyjazdow nomenklatury sowieckiej.. Jak widze nic
                            sie nie zmienilo ;).
                            No a ja sie dziwilam skad ta kolejna dawka propagandy tym razem w filmiku granym
                            przez moja ulubiona aktorke skadinad- ´Tlumaczka´....

• i-love-2-bike Re: Ho, ho. 26.04.05, 20:41
                              biedronka24 napisała:

> Rusycyzm i podpis: ´God save ....´
                              > To chyba z czasow swobodnych wyjazdow nomenklatury sowieckiej.. Jak widze nic
                              > sie nie zmienilo ;).
                              > No a ja sie dziwilam skad ta kolejna dawka propagandy tym razem w filmiku grany
                              > m
                              > przez moja ulubiona aktorke skadinad- ´Tlumaczka´....
                              >

kazdy sie popisuje tym co ma:)) a na te wszystkie odpowiedzi zboczonego meerkata
                              to nawet nie proboj odpowiedziec,bo jak widac dzisiaj prochy nie dzialaja.
                            • dragger jezykow sie uczyc trzeba... 26.04.05, 20:44
                              a rosyjski - bo poezje maja piekna a ze wzgledow politycznych, swojego wroga trzeba znac ;-)

Tlumaczki jeszcze nie przerobilem, nie moge sie wypowiadac.

Szacuneczek.
                            • dana33 Re: Ho, ho. 26.04.05, 20:57
                              a to a propos czego znow, aniu? ciagle sie wtracasz nie na temat. moze dolozysz
                              cos ciekawego na temat biedy w usa?
                              • krystian71 no prosze i znowu, znowu za biedronka 26.04.05, 21:15
                                a cos ty tu swojego na temat dobrobytu w USA dolozyla?
                                Co za kompromitacja
                          • dana33 Re: sorry, can't do 26.04.05, 20:56
                            :)))))
                            • krystian71 przepraszam,zwracam honor,wklad Dany w dyskusje 26.04.05, 21:17
                              jest znaczny.Usmieszek :))) dla dragerra
                              buhahahaha
                • meerkat1 i-love2-fuck... To TY SPIER..LAJ!!!! 26.04.05, 20:38
                  najlepiej do wyzwolonego od Jankesow WIETNAMU!!!

[akurat mamy 30 ta rocznice "wyzwolenia" Sajgonu!!!:-(((]

Takich SMIECI w USA nie trzeba!

• biedronka24 potrzebne sa takie jak ty 26.04.05, 20:41
                    i ta natretna propaganda okreslona dzwieczna nazwa ´pro´. Jakby nie wystarczylo
                    byc normalnym czlowiekiem....

• dana33 Re: potrzebne sa takie jak ty 26.04.05, 20:58
                      wystarczyloby, pytanie jest, czy ty jestes normalna?
                      • krystian71 no i znowu pol kroku za biedronka.Dana, odbilo ci? 26.04.05, 21:19
                        to chyba przez ten bojkot mojej osoby:)
                        buhahaha
            • lolo11 Re: GLUPIA CEEPO! 27.04.05, 01:00
              Meerkat przesadzasz! Jezeli srednia jest 37K na osobe, w wiekszosci pracuja
              conajmniej 2 osoby do dlaczego sreni dochow w RODZINIE wynosi tylko 48K?
              • dragger Re: GLUPIA CEEPO! 27.04.05, 01:07
                bo 2x37k dzieli sie przez WSZYSTKICH czlonkow rodziny?
              • i-love-2-bike Re: GLUPIA CEEPO! 27.04.05, 01:18
                lolo11 napisała:

> Meerkat przesadzasz! Jezeli srednia jest 37K na osobe, w wiekszosci pracuja
                > conajmniej 2 osoby do dlaczego sreni dochow w RODZINIE wynosi tylko 48K?

w zaleznosci od regionu,rasy,wyksztalcenia etc tak sie ten median przedstawia na
                rodzine,przy czym status rodziny nie jest dobrze zdefiniowany,bo jak wiadomo
                moze byc 2+2,2+n,1+n etc.jakby na to nie patrzec nie jest to duzo na np.5 osob.

Real median household income remained unchanged between 2002 and 2003 in three
                of the four census regions — Northeast ($46,742), Midwest ($44,732) and West
                ($46,820). The exception was the South, where income declined 1.5 percent. The
                South continued to have the lowest median household income of all four regions
                ($39,823). The difference between median household incomes in the Northeast and
                West was not statistically significant.
          • manny_ramirez Re: Ponizej jakiego zarobku jest sie biednym w RP 26.04.05, 20:11
            zylem , dlugo i z glodu ani ja ani ma rodzina jakos nie umarla, nawet blisko
            nam nie bylo
            • i-love-2-bike Re: Ponizej jakiego zarobku jest sie biednym w RP 26.04.05, 20:15
              manny_ramirez napisał:

> zylem , dlugo i z glodu ani ja ani ma rodzina jakos nie umarla, nawet blisko
              > nam nie bylo

manny zacznij myslec w dyskusji,bo zanizasz poziom dzisiaj. tu sa dane
              wskazujace na postepujaca ilosc ludzi zyjacych w ubostwie i bez opieki medycznej
              w USA. mozemy sie zgodzic,czy nie zgodzic,ze liczba ta jest naciagnieta,ze
              ludzie to w wiekszosci cudzoziemcy i to nielegalni,lub niewyksztalceni etc.
              zgoda,tylko nie mow mi jak ten dzieciol dragger,czy merkat,ze twoja ciocia emma
              dawala sobie rade bo piekla bulki, wobec tego biedy nie ma, albo,ze takie
              pieniadze w polsce biedy nie klepia. ok.
              • biedronka24 a tymczasem w Polsce 26.04.05, 20:16
                benzyna kosztuje tyle co w Niemczech. A wiec viva wojny, profile i takie tam..
                Wychodzimy na tym jak Zablocki na mydle. Na komuchach, obietnicach, wojnach i
                tej zakomuszonej polityce.....
                • dana33 Re: a tymczasem w Polsce 26.04.05, 21:00
                  uwazaj aniu, bo zaraz cie rachelcia znow zmityguje, zebyz nie dawala materialu
                  tym, ktorzy na ciebie czychaja... ona cie przeciez przestrzega ciagle, bo sama
                  widzi, jakie brednie tu piszesz, a ty nic, nic nie kapujesz????
                  • krystian71 no i znowu za biedronka 26.04.05, 21:26
                    a czemu niby brednie,toz czysta prawda, ceny w Polsce zachodnie,pensje 10 x
                    mniejsze.
                    Strasznie rzadkie sa twoje dana spostrzezenia,rzadkie jak kupa mojego kota po
                    nieswiezej rybce
              • resekcja_trzustki Re: Ponizej jakiego zarobku jest sie biednym w RP 26.04.05, 20:32
                moze ktos podrzuci wiecej mowiace dane???

srednia coraz mniej mowi gdy spoleczenstwo sie rozwarstwia
                ile procent najslabiej zarabiajacych trzeba zebrac by uzyskac 50% ogolnego
                dochodu calego spoleczenstwa
                albo jak duzo najslabiej zarabiajacych trzeba skompletowac aby ich dochod
                wynosil tyle co gorne 1% najbogatszych???
                • i-love-2-bike Re: Ponizej jakiego zarobku jest sie biednym w RP 26.04.05, 20:37
                  resekcja_trzustki napisała:

> moze ktos podrzuci wiecej mowiace dane???
                  >
                  > srednia coraz mniej mowi gdy spoleczenstwo sie rozwarstwia
                  > ile procent najslabiej zarabiajacych trzeba zebrac by uzyskac 50% ogolnego
                  > dochodu calego spoleczenstwa
                  > albo jak duzo najslabiej zarabiajacych trzeba skompletowac aby ich dochod
                  > wynosil tyle co gorne 1% najbogatszych???
                  >

liczby zawsze sa wzgledne i w kraju takim jak USA,ktory jest bardzo zroznicowany
                  jesli chodzi o ceny i podatki stanowe nie daja jasnosci obrazu. powiedzmy
                  srednia $37000 w LA,San Francisko czy NYC daje zycie ponizej granicy ubostwa,ale
                  w jakiejs tam wsi w Idaho mozesz z tego niezle wyzyc. mnie chodzilo o cos
                  innego, o to,ze liczba ludzi biednych ciagle wzrasta,jak rowniez ciagle wzrasta
                  liczba ludzi,ktorzy traca ubezpieczenie medyczne,a to jest szalenie kosztowne w
                  calych stanach.
                  • dragger Re: Ponizej jakiego zarobku jest sie biednym w RP 26.04.05, 20:47
                    > w jakiejs tam wsi w Idaho mozesz z tego niezle wyzyc. mnie chodzilo o cos
                    > innego, o to,ze liczba ludzi biednych ciagle wzrasta,jak rowniez ciagle wzrasta
                    > liczba ludzi,ktorzy traca ubezpieczenie medyczne,a to jest szalenie kosztowne w
                    > calych stanach.

Tylko ze blednie oceniasz przyczyne (a takze - jak mi sie wydaje - skale) tego zjawiska. W podanym PRZEZ CIEBIE na starcie tego watku artykule jest fragment:

---------
                    But analysts have said the poverty rate typically tracks the broad economy, rising during a recession and falling in boom times. America has struggled to recover from the 2001 slump, and job creation has lagged behind overall growth.
                    ---------

Rozumiesz co oni mieli tutaj na mysli ?
                • dragger Re: Ponizej jakiego zarobku jest sie biednym w RP 26.04.05, 20:42
                  Trafilas(es) na pojecie mediany? Jezeli nie to wyjasniam:

median income of 37k - znaczy to, ze polowa amerykanow zarabia powyzej 37k rocznie.

Dodatkowa informacja jest 'population below poverty line' - o ile mi wiadomo to w USA liczone jako procent spoleczenstwa ponizej median income - wynosila w 2003 12%

Tak wiec mamy:
                  ponizej 15k - ok 12% spoleczenstwa
                  40% - 15-37k
                  50% - 37k +
                  • dragger errata 26.04.05, 20:48
                    bylo:
                    > Dodatkowa informacja jest 'population below poverty line' - o ile mi wiadomo to
                    > w USA liczone jako procent spoleczenstwa ponizej median income

mialo byc:
                    jako procent spoleczenstwa ponizej POLOWY median income. Przepraszam
                  • resekcja_trzustki Re: Ponizej jakiego zarobku jest sie biednym w RP 26.04.05, 20:48
                    ok. a wiem moze ile % ma wiecej niz 1M???
                    • i-love-2-bike Re: Ponizej jakiego zarobku jest sie biednym w RP 26.04.05, 20:50
                      resekcja_trzustki napisała:

> ok. a wiem moze ile % ma wiecej niz 1M???
                      >
                      nie pamietam teraz tej liczby ,ale chyba okolo 1%,ale nie powiem ci,ze to
                      wlasciwa liczba. nie mam czasu teraz szukac,a ten wpis zasmiecaja trolle tak,ze
                      nie chce mi sie go kontunuawac .
                    • dragger Re: Ponizej jakiego zarobku jest sie biednym w RP 26.04.05, 20:51
                      W kwestii techn. - kobieta jestes czy mezczyzna? Bo cholera wie jakich form uzywac ;-)

W kwestii meritum: musisz poszukac danych, nie mam nic na biezaco a nie mam czasu szukac. Natomiast - co to ma za znaczenie w kontekscie dyskusji nt. BIEDY w USA ? Zmierzasz do jakichs wnioskow?
                      • resekcja_trzustki Re: Ponizej jakiego zarobku jest sie biednym w RP 26.04.05, 20:59
                        choc resekcja_trzustki jest rodzaju zenskiego to jestem meskiego

meritum: a tak z ciekawosci 1M sounds good
                        bardziej by mnie interesowala niesymetrycznosc rozkladu, jak juz mowilem
                        ile procent biedoty trzeba by dostac 1% najbogatszych etc
                        poszukam sobie
                        • dragger Re: Ponizej jakiego zarobku jest sie biednym w RP 26.04.05, 21:02
                          co znaczy "ile procent biedoty trzeba dostac zeby dostac 1% najbogatszych" ? Chodzi o to ile osob najbiedniejszych musialoby zlozyc swoje dochody, zeby otrzymac dochody najbogatszego procenta?

To nie jest trudne do oszacowania - pewnie tak z tysiac biednych na jednego bogatego (1000 zarabiajacych po 1000$ miesiecznie da 1 zarabiajacego milion miesiecznie, nie?).

Tylko uwazaj z wnioskami ;-)
                          • resekcja_trzustki Re: Ponizej jakiego zarobku jest sie biednym w RP 26.04.05, 21:19
                            oczywiscie z analizowania takich proporcji niewiele wynika ale z ich zmian w
                            czasie juz tak
                            a stosunek umownie bogaci/biedni maleje na calym swiecie po upadku komunizmu
                            zachod przestal sie bac grosby komunizmu to proporcje rewolucyjne powoli sie staja

ciekawe czy chiny ten proces zastopuja czy wrecz przyspiesza??
            • biedronka24 taaaa, 26.04.05, 20:15
              tos mlodziutki. Bo wojny i komunizmu nie przezyles. Ani damskich podpasek z
              ´waty´ w siateczce jak na kabaretki...
              Oraz sklepow w ktorych byl tylko ocet..
              • manny_ramirez przezylem , przezylem 26.04.05, 20:21
                i dlatego nie plote glupstw na temat tego jaka nedza jest w Stanach. prawdziwej
                nedzy durnie co to pisza nie widzieli
                • i-love-2-bike Re: przezylem , przezylem 26.04.05, 20:26
                  manny_ramirez napisał:

> i dlatego nie plote glupstw na temat tego jaka nedza jest w Stanach. prawdziwej
                  >
                  > nedzy durnie co to pisza nie widzieli

to zalezy jak ty definiujesz nedze,skoro jej nie widzisz manius. chyba niewiele
                  podrozowales po stanach,radze zajrzec nawet do mojego kochanego NYS, w okregu
                  Apallachian jest on bowiem jeden z najbiedniejszych. swoimi slowami podwazasz
                  nawet dane statystyczne a to juz chyba troszke wstyd.
                  • manny_ramirez Re: przezylem , przezylem 26.04.05, 20:30
                    moja droga smiem myslec ze Ci w Apppalachian maja lepiej niz polowa Europy
                    • i-love-2-bike Re: przezylem , przezylem 26.04.05, 20:33
                      manny_ramirez napisał:

> moja droga smiem myslec ze Ci w Apppalachian maja lepiej niz polowa Europy

smiem myslec,zes ignorant
                      • dragger Re: przezylem , przezylem 26.04.05, 20:49
                        smiej, smiej, trzeba sie przyzwyczajac do tego procesu...
                      • manny_ramirez Re: przezylem , przezylem 26.04.05, 20:51
                        ja zas smiem myslec ze nie za bardzo rozumiesz niektore definicje
                        rozumiesz choc co to ignorancja???
                        no ze ciagle nie wiesz co to np. median jasno widac
                        • i-love-2-bike Re: przezylem , przezylem 26.04.05, 20:53
                          manny_ramirez napisał:

> ja zas smiem myslec ze nie za bardzo rozumiesz niektore definicje
                          > rozumiesz choc co to ignorancja???
                          > no ze ciagle nie wiesz co to np. median jasno widac

jedno co mnie dziwi manius, to dlaczego tacy jak ty,merkat,dragger czy inni
                          wogole ze mna rozmawiacie,skoro wedlog was niczego nie wiem? czyzbyscie mieli
                          zanik logiki,czy z czystej przekory to robicie hm?
                          • dragger Re: przezylem , przezylem 26.04.05, 20:57
                            po to, zeby ludzie przypadkiem nie dali sie nabrac na pseudo prawdy prze ciebie prezentowane. Zeby mieli szasne porownac twoje poglady z innymi i wybrac te, ktore maja wiecej sensu :]
                • i-love-2-bike czy ktos ma mlotek 26.04.05, 20:27
                  bo mnie swedzi reka?
                  • dragger to myc sie trzeba 26.04.05, 20:31

• dragger btw - skoro sama podalas te zrodla ;-) 26.04.05, 19:52
      1. Real median income for the nation remained unchanged between 2002 and 2003 for all types of family and nonfamily households.

2. Real median earnings of men age 15 and older who worked full-time, year-round in 2003 ($40,668) remained unchanged from 2002

3. Income inequality showed no change between 2002 and 2003 when measured by the Gini index.

--------------
      o ile dobrze rozumiem metodologie tego badania, to uwzglednia ono inflacje. Wiec jak sie to ma do tego co wypisywalas o utracie sily nabywczej wynagrodzen ze wzgledu na 'szalejaca' inflacje ??
      • manny_ramirez Re: btw - skoro sama podalas te zrodla ;-) 26.04.05, 20:13
        he, he, szalejaca inflacja:)z 3 procent zrobilo sie 3.5
    • dragger i jeszcze jedno z tego samego materialu 26.04.05, 19:54
      But analysts have said the poverty rate typically tracks the broad economy, rising during a recession and falling in boom times. America has struggled to recover from the 2001 slump, and job creation has lagged behind overall growth
      ------------

Jestes w stanie objac to co tutaj jest napisane swoim przepojemnym intelektem?
      • manny_ramirez widzisz dragger 26.04.05, 20:15
        zmobilizowalem ja aby zajrzala do powaznych zrodel i nagle cos niektore teorie
        kupy przestaja sie trzymac
        • dragger podejrzewam ze mogla to zauwazyc 26.04.05, 20:16
          a w kazdym razie mysl o tym mozolnie zaczela sie przebijac z podswiadomosci do platow czolowych :] Dlatego mysle ze mozemy sie spodziewac co najwyzej komentarzy o naszych sorry arses z frustracji, ze merytorycznie nie ma jak walczyc...
          • biedronka24 a w podswiadomosci byla mysl? 26.04.05, 20:17
            hi, hi.. Widze ze oczytany kolega.. Po hamerykansku ;)
            • dragger a Pani lotnosc umyslu 26.04.05, 20:23
              i umiejetnosc odczytywania skrotow myslowych oraz dowcipu to jest made in germany? ;-)

Pewnie, moglem napisac "powoli w jej swiadomosci pojawia sie mysl, krystalizujac sie wokol podswiadomego niepokoju wywolanego brakiem spojnosci zalozen i systemu wnioskowania na ktorym opiera swoje poglady", tylko po co? :]
              • biedronka24 Jezeli piszemy o platach 26.04.05, 20:28
                drogi ´panie´ to nie o krystalizacji.. Bo moze sie do dla ciebie zle skonczyc.
                Podobnie jest z ´myslami´.
                A to ze kazdy kryzys w Stanach (uwaga skrot myslowy) odbija sie na nas w Europie
                to nie podlega dyskusji, stad zainteresowanie Rachelki calkiem uzasadnione..

Mysle ze panskie zas ratowanie ´dobra sprawy´ za wszelka cene o wiele bardziej
                przypomina dzialania niemieckiego banku narodowego w czasie powodzi... Mam na
                mysli odmontowanie bankomatow ogolnodostepnych i umieszczenie ich w zamknietych
                na czas powodzi pomieszczeniach bankowych..
                Niestety jednak tamten zabieg uwazam mimo wszystko za bardziej szczery i
                zrozumialy niz ten wzbogacony o dialektyke i slownictwo medyczne.
                • dragger hehe 26.04.05, 20:31
                  prosze o wybaczenie brakow w nomenklaturze fachowej z psychologii - to nie jest moja specjalnosc :]. Taki ze mnie psycholog amator - tez mam nadzieje ze nic materialnego w moich - ani nawet rachelki - platach sie nie bedzie krystalizowac :]

> Mysle ze panskie zas ratowanie ´dobra sprawy´ za wszelka cene o wiele bardziej
                  > przypomina dzialania niemieckiego banku narodowego w czasie powodzi...

Tego przyznam sie nie rozumiem... jakie ratowanie 'dobra sprawy' ?
                  • biedronka24 psychologia to ta nauka 26.04.05, 20:36
                    od genetyki antysemityzmu zdaje sie- przynajmniej w USA.
                    Przykro mi ale wydajesz sie byc draggerku z cala pewnoscia wiekszym specjalista
                    niz ja.
                    a ze w panskich skrystalizowalo (przynajmniej stereotyp) to juz widze.
                    Np z racji na brak nawiazania do cen benzyny w Polsce co jest faktem..
                    A ponoc mialo byc tak dobrze po naszym wspoludziale w dzialaniach w Iraku.
                    • i-love-2-bike Re: psychologia to ta nauka 26.04.05, 20:39
                      biedronka24 napisała:

> od genetyki antysemityzmu zdaje sie- przynajmniej w USA.
                      > Przykro mi ale wydajesz sie byc draggerku z cala pewnoscia wiekszym specjalista
                      > niz ja.
                      > a ze w panskich skrystalizowalo (przynajmniej stereotyp) to juz widze.
                      > Np z racji na brak nawiazania do cen benzyny w Polsce co jest faktem..
                      > A ponoc mialo byc tak dobrze po naszym wspoludziale w dzialaniach w Iraku.

ha,ha biedronko nasz dragger to can "dragg" his feet forever and ever and ever
                      and ever till you drop dead. that is his line:))
                      • biedronka24 ja tylko staram sie domagac 26.04.05, 20:43
                        tego co nam obiecano calkiem niedawno... Nie zebym byla roszczeniowcem i cos tam
                        insynuowala.. To sa faktyczne obietnice. Niestety w Polskim prawie jeszcze nie
                        ulegly przedawnieniu....
                        • dragger ale CO nam obiecano? KTO obiecal? 26.04.05, 20:54

• biedronka24 wam ciagle obiecuja 26.04.05, 21:00
                            np to ze po testach bedziecie madrzejsi. Po testach, dzieki ktorym jeden z moich
                            przyjaciol sie dowartosciowal choc jego wlasna siostra twierdzi ze najmniej sie
                            nadaje do tego co wykazuja testy - hi, hi...
                            To wlasnie przyklad tej ´psychologii stosowanej´.
                            Czy moge zapytac - kolega zolto niebieski- zielono- czerwony czy tylko czerwony?
                            A numerek jest? Stempelek certyfikacik tez? ;)

Tyle ze MY nie jestesmy do takich metod przyzwyczajeni. Dlatego naszych komuchow
                            nazywamy komuchami. I dlatego nie lubimy jak sie nas czestuje klamstwami...
                            • dragger chyba sie nie rozumiemy... 26.04.05, 21:03
                              To znaczy ja przyznaje ze mam problemy z rozumieniem Ciebie... Czy ty mnie posadzasz o sympatie dla komunizmu ??? :D

Ja nie siedze w psychologii - ZUPELNIE nie moja dzialka :D
                      • meerkat1 bo mnie swedzi reka - narzeka < i-love-2-jerk-off> 26.04.05, 20:43
                        To po co sie masturbujesz przy "yeast infection"?

Zmuszal cie ktos? :-(((
                        • meerkat1 bo mnie swedzi reka - narzeka < i-love-2-jerk-off> 26.04.05, 20:46
                          "Bardzo mnie boli gdy umiera człowiek z Wielkim. Świat bowiem potrzebuje takich
                          mezczyzn duzo bardziej niz kobietonow w okresie klimakterium!" :-(((
                      • biedronka24 czytalas ten wynalazek ´okres klimakterium`? 26.04.05, 20:49
                        ten merkat to chyba jakis niedobitek tudziez wychowanek sierocinca w ktorym
                        opiekunami byli sami mescy recydywisci - macie takie wynalazki w USA ? ;)
                        • i-love-2-bike Re: czytalas ten wynalazek ´okres klimakterium`? 26.04.05, 20:51
                          biedronka24 napisała:

> ten merkat to chyba jakis niedobitek tudziez wychowanek sierocinca w ktorym
                          > opiekunami byli sami mescy recydywisci - macie takie wynalazki w USA ? ;)

nie to postac z "lotu nad kukulczym gnazdem" wraz z tymi jego powabnymi klonami
                          i-love, z ktorymi nasz intelektualista mnaius rozmawia.
                          • biedronka24 masz racje 26.04.05, 21:07
                            tyle ze to lot z kukulczymi jajami :).
                            Biegne na dyzur wieczorny- kleksowy..
                        • dragger Re: czytalas ten wynalazek ´okres klimakterium`? 26.04.05, 20:56
                          o ile mi wiadomo, to klimakterium nie jest punktem w czasie, tylko trwa przez jakis czas, kiedy gosp. hormonalna sie przestawia. W takiej sytuacji uzycie rzeczownika 'okres' w znaczeni 'okres czasu' jest jak najbardziej uprawnione... Ale rozumiem, ze dla kobiet 'okres' kojarzy sie tylko z jednym...
                          • biedronka24 drogi znawco 26.04.05, 21:03
                            rozumiem ze ty przebywasz w USA w ´okresie czasowym´, ale to nawet nie tylko
                            kobiety ale i mezczyzni w Polsce naogol rozumieja...
                            • dragger Re: drogi znawco 26.04.05, 21:04
                              ja przebywam w Krakowie w chwili obecnej :] Za pare miesiecy prawdopodobnie przenosiny za mniejsza wode - powrot do Londynu.
                              • biedronka24 gratuluje wobec tego 26.04.05, 21:06
                                okresu czasowego w Krakowie i tego straconego czasu, ktorego zabraklo na
                                umocnienie chocby wyczucia jezykowego..
                    • dragger Re: psychologia to ta nauka 26.04.05, 20:53
                      o GENETYCE antysemityzmu pierwsze slysze...

> a ze w panskich skrystalizowalo (przynajmniej stereotyp) to juz widze.

ale JAKI stereotyp? Dotyczacy jakiejs osoby? Kraju?

> Np z racji na brak nawiazania do cen benzyny w Polsce co jest faktem..
                      > A ponoc mialo byc tak dobrze po naszym wspoludziale w dzialaniach w Iraku.

Nadal nie rozumiem, do czego zmierzasz... O ile sie nie myle to ten watek - z pominieciem bredni rachelki - jest o tym, czy sytuacja gosp. w USA sie pogarsza jakos widocznie czy nie...
                    • dana33 Re: psychologia to ta nauka 26.04.05, 21:09
                      aniu, ty moze wytlumacz nam blizej, jaki zwiazek maja ceny benzyny w polsce do
                      opasek higenicznych, poprzez biede w usa az do genetyki antysemityzmu????
                      zebym nie wiem, jak sie wysilila, to nie wpadloby mi to do glowy.....
                      • krystian71 aniu i aniu, nie mozesz kogos innego zapytac? 26.04.05, 21:29

• dana33 Re: a Pani lotnosc umyslu 26.04.05, 21:06
                dragger, przestan..... przeciez musze zrobic przerwe w smiechu....
                • i-love-2-bike Re: a Pani lotnosc umyslu 26.04.05, 21:45
                  dana33 napisała:

> dragger, przestan..... przeciez musze zrobic przerwe w smiechu....

tylko uwazaj na miesnie brzucha,te niecwiczone co dzien moga paskudnie zawiesc.
                • dragger Re: a Pani lotnosc umyslu 26.04.05, 21:50
                  czy to jeden z tych przypadkow, gdy kobieta mowi 'przestan' myslac 'nawet o tym nie mysl'? :D Bo via forum to body language ciezko czytac i tez nutka 'aronii' moze gdzies zniknac miedzy wierszami... :-)
                  • i-love-2-bike Re: a Pani lotnosc umyslu 26.04.05, 21:54
                    dragger napisał:

> czy to jeden z tych przypadkow, gdy kobieta mowi 'przestan' myslac 'nawet o tym
                    > nie mysl'? :D Bo via forum to body language ciezko czytac i tez nutka 'aronii'
                    > moze gdzies zniknac miedzy wierszami... :-)
                    >

ciezko myslec dragger to chyba tym ktorym myslenie sprawia bol fizyczny, a jesli
                    o aronie chodzi topolecam herbatke ,dobrze koi nerwy,niestety nie wiem czy leczy
                    tradzik.
        • i-love-2-bike Re: widzisz dragger 26.04.05, 20:24
          manny_ramirez napisał:

> zmobilizowalem ja aby zajrzala do powaznych zrodel i nagle cos niektore teorie
          > kupy przestaja sie trzymac

tia a jakie to teorie przestaja tu dzialac? a co do kupy to bym ci cos
          powiedziala,ale nieletni tu sluchaja wiec sie wstrzymam do wieczora,kiedy oni
          usna ok?
    • i-love-2-fornicate nic dziwnego 26.04.05, 20:39
      ze mi tyle placa za godzine bez ubrania.
      polowa rodzin w USA zarabia ponad 43 tysiecy dolarow rocznie!
      • manny_ramirez Re: nic dziwnego 26.04.05, 20:45
        :)))
        nie padnij tylko z wysilku:)
    • stary-wyjadacz Oj rachel ty moja rachel 26.04.05, 21:16
      Dane z census bureau sa OK. Artykul w CNN do bani.

Na temat biedy mozna pisac rozne rzeczy jednak jest to pisanie na pusto.
      Na przyklad 4 osobowa rodzina w New Jersey z dochodem $18,810 jest rzeczywiscie
      biedna, ale juz rodzina z tym samym dochodem w Texasie taka biedna nie jest.
      Powiem wiecej, wcale nie klepie biedy. Wynika to z faktu, ze Texas jest o polowe
      tanszy niz New Jersey.
      Ale prosze zauwazyc, ze rodzina w New Jersey z dochodem 25 tysiecy do biednych
      nie jest zaliczana a faktycznie goni w pietke.
      Tak wiec statystyki tego rodzaju niewiele maja wspolnego z rzeczywistym stanem
      rzeczy. Mialyby gdyby granice ubostwa ustalano dla kazdego powiatu.

Jest taka strona MSN gdzie mozna wyszukac porownawcze dane. I tak jesli we
      Franklin Lakes, New Jersey mialas, Rachel dochod 50 tys dolarow to w Houston,
      Texas aby zyc na identycznym poziomie potzrebujesz jedynie 21419.
      Dlatego tez amerykanie na emeryturze przenosza sie na poludnie rozciagajac tym
      samym swojego dolara.
      Zalaczam link-tasiemiec
      http://houseandhome.msn.com/pickaplace/comparecities.aspx?FromState=NJ&FromCity=Franklin+Lakes&ToState=TX&ToCity=Houston&btnCompare=Compare&EarningFromCity=%2450%2C000&EarnToCity=%2421%2C419&Changed=1&prevFromCity=43&prevToCity=0&prevFromState=NJ&prevToState=TX&EarningToCity=21418.8576609248&Ratio=0.428377153218495

W Texasie,ta biedna rodzina z dochodem $18810 przenoszac sie do Los Angeles
      aby utrzymac sie na tym samym poziomie ubostwa potrzebuje $28324.
      Natomiast $18810 w LA to rownowartosc $12491

Widzisz rachel te statystyki nie mowia nic o biedzie, jej zakresie. Nie mowia
      nic o materialnym poziomie zycia. A co mowia zapytasz. Ano mowia o trendach
      pod warunkiem, ze arbitralnie okreslona granica ma cokolwiek wspolnego z
      rzeczywistoscia.

PS. Ten sam raport wskazuje, ze wzrosla liczba ludzi bez ubezpieczenia
      medycznego, co prasa skrzetnie odnotowala. Ale zapomniala odnotowac, ze wzrosla
      rowniez liczba ludzi posiadajacych ubezpieczenie medyczne.
      Dlatego raport jest lepszy niz CNN.
      • borrek Re: Oj rachel ty moja rachel 26.04.05, 21:22
        cagle.slate.msn.com/working/050425/crowe.gif
        • i-love-2-bike Re: Oj rachel ty moja rachel 26.04.05, 21:41
          borrek napisał:

> cagle.slate.msn.com/working/050425/crowe.gif

:))) to dobre inny slogan,ktory az prosi sie aby byc tu cytowany to "everything
          is being done on the backs of the poor and the needy":))
    • krystian71 poczynilem pewne badania statystyczne 26.04.05, 21:37
      ktorymi pragne sie podzielic
      Ilosc wpisow Dany w tym watku-7
      skierowane do biedronki-5
      do dragera-1 ale sie nie liczy , zawieral tylko buziaczka,jako wklad Dany w
      dyskusje
      aha,jeszcze 1 do dragera,z uwaga,ze juz nie moze wytrzymac,czy tez strzymac.
      Chwilowo zniknela,wiec i ja zawieszam badania
      • i-love-2-bike Re: poczynilem pewne badania statystyczne 26.04.05, 21:39
        krystian71 napisała:

> ktorymi pragne sie podzielic
        > Ilosc wpisow Dany w tym watku-7
        > skierowane do biedronki-5
        > do dragera-1 ale sie nie liczy , zawieral tylko buziaczka,jako wklad Dany w
        > dyskusje
        > aha,jeszcze 1 do dragera,z uwaga,ze juz nie moze wytrzymac,czy tez strzymac.
        > Chwilowo zniknela,wiec i ja zawieszam badania
        >
        >
        czlowiek pojdzie popielic a watek sie rozwija,rozwija czyczym aldo59 w
        katowicach:)))
        a propos jak tam biedni?
        • krystian71 Re: poczynilem pewne badania statystyczne 26.04.05, 21:59
          biedni beda zawsze, na chwile moge ich opuscic,co nie?
          Nie wzbogaca sie przez te pare minut.
          Ale wlasciwie,co biedni,jacy biedni?
          • i-love-2-bike Re: poczynilem pewne badania statystyczne 26.04.05, 22:00
            krystian71 napisała:

> biedni beda zawsze, na chwile moge ich opuscic,co nie?
            > Nie wzbogaca sie przez te pare minut.
            > Ale wlasciwie,co biedni,jacy biedni?

a tych biedakow co to rozum pogubili jakby coraz wiecej. czas sie zwijac bo
            pogoda rura a obowiazki wzywaja,chociaz glowa peka:))pozdr
            • krystian71 Re: poczynilem pewne badania statystyczne 26.04.05, 22:11
              buzka , czyli :D
    • i-love-2-bike patrzcie jak tu gwarno 26.04.05, 21:44
      i stary wyjadacz,i draggerek i manius,i dancia,slowem cala smietanka co na mnie
      wsiada,ze nic nie umiem leci na te stronke z dobrymi radami i dobrym sercem. Bog
      Wam zaplac robaczki moje i oby zdrowie was nie opuszczalo,bo jak wy bedziecie
      zdrowi....
    • lolo11 Trailer Park Boys 27.04.05, 01:02
      Tam widzimy srednia amerykanska!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka