Dodaj do ulubionych

ja mam pelny szacunek do Arabow

19.06.05, 02:35
Zbudowali podwaliny naszej cywilizacji, stworzyli kulture ktora przetrwala
stulecia i tysiaclecia: piramidy Egiptu, irygacje Nilu, ogrody Mezopotamii,
jezyk, pismo, nauka - pomyslmy tylko jak zaawansowana mysl poszla w
astronomie, geometrie, matematyke, technologie, architekture w czasach kiedy
nasi przodkowi ganiali po lasach w skorach z jelenia.
Mam tez podobny szacunek do Chinczykow. Oni tez w pokoju zbudowali piekna i
trwala kulture: filozofie, swiatynie i palace, dziela sztuki, jedwab, proch.
Nasi przodkowie wciaz na drzewach byli.
A potem przygladam sie naszej rasie i naprawde nie ma za bardzo czym sie
chwalic. Umiemy tylko niszczyc, rabowac, palic, trwonic i nienawidziec. Z
nienawisci jeszcze nic na tym swiecie nie zbudowano, nic nie stworzono. Co
pozostalo po Barbarzyncach w spadku dla nas Europejczykow, ich wnukow? Co
pozostalo po tysiacletnim sredniowieczu z wyjatkiem paru kamiennych
(prostych) budowli? Co pozostalo po Tysiacletnie Trzeciej Rzeszy oprocz
smierci, pozogi i zniszczenia? Co pozostanie po kulturowym przywodcy naszej
Ery, USA? Tylko pamiec broni masowego razenia uzytej przeciw drugiemu
czlowieku, tylko kurz po zdemolowanych tysiacletnich zabytkach innych kultur,
tych na Bliskim Wschodzie i w Azji. A poza tym NIC. Bo ta kultura jest
NIczym, Pax Americana jest oparta na nienawisci i chciwosci i nic trwalego
nie zbuduje, nic po sobie nie pozostawi oprocz zanieczyszczonego powietrza,
anihilacji wszelkich innych kultur i pustki. Nikt nie bedzie zdobywal USA.
Nikt nie bedzie sie bil o USA bo NIE BEDZIE O CO SIE BIC. Pax Americana nie
stworzyla niczego dla cywilizacji czlowieka.
Tak jak mam szacunek dla Arabow i cywilizacji srodziemnomorskich,czy tez
Chinczykow, tak przeraza mnie to ze wszystko co moja rasa przyniosla ze soba
opiera sie na zniszczeniu innych ras i kultur. Dzisiaj to USA jest nosnikiem
dziedzictwa Barbarzyncow i Nazistow. To jest nasz spadek dziejowy. Popiol na
glowy!
Obserwuj wątek
    • i-love-2-bike Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 02:40
      a ja mam szacunek do ludzi dobrej woli niezaleznie od rasy. chinczykom jako
      nacji bym za bardzo nie wierzyla,w koncu pokazali wiele razy ludzkosci na co ich
      stac.
      ps.mysle,ze powinnas wiedziec o tej website,gdyz po czesci to ciebie dotyczy. ja
      osobiscie nie lubie tego typu zartow naszego tomcia.
      www.freewebs.com/portal-pig/
      • abe_ltd Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 02:48
        Mnie chodzi o pewne wypracowane przez pokolenia cechy w roznych rasach i
        nacjach. Rasy blisko- i dalekowschodnie wykazaly sie genem tworczym, rasy
        europejskie genem niszczycielskim. Dobra wola malo ma z tym wspolnego,
        szczegolnie jak sie patrzy calosciowo.

Co do portalu kolegi Tomka to wiem o jego istnieniu i go szczerze odgornie
        olewam. Tobie tez radze. Kolega Tomek jest osoba troche wrednawa i ufac
        niestety mu nie mozna. Lubi ludziom osobiscie dowalic. To mu daje satysfakcje.
        Nie zwracam na niego ani na jego posty najmnieszej uwagi. Personalnosc tego
        rodzaju mnie odpycha. Tak, dysponuje on moimi danymi, ktore byly mu powierzone
        w prywatnej capacity poprzez prywatny przekaz emailowy, a nie opublikowane do
        wiadomosci anonimowych odbiorcow. Zastanawiam sie czy ma wystarczajaco oleju w
        glowie aby ich nie udostepniac innym. Wszystko ma swoje granice.
        • i-love-2-bike Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 03:01
          abe_ltd napisała:

> Mnie chodzi o pewne wypracowane przez pokolenia cechy w roznych rasach i
          > nacjach. Rasy blisko- i dalekowschodnie wykazaly sie genem tworczym, rasy
          > europejskie genem niszczycielskim. Dobra wola malo ma z tym wspolnego,
          > szczegolnie jak sie patrzy calosciowo.

no wiesz rasa biala byla genialna,ale sie wyrodzila,co rowniez grozi rasie
          zoltej. wszystko ma swoj poczatek,rozkwit i upadek, a wiec zobaczymy.

>
          > Co do portalu kolegi Tomka to wiem o jego istnieniu i go szczerze odgornie
          > olewam. Tobie tez radze. Kolega Tomek jest osoba troche wrednawa i ufac
          > niestety mu nie mozna. Lubi ludziom osobiscie dowalic. To mu daje satysfakcje.
          > Nie zwracam na niego ani na jego posty najmnieszej uwagi. Personalnosc tego
          > rodzaju mnie odpycha. Tak, dysponuje on moimi danymi, ktore byly mu powierzone
          > w prywatnej capacity poprzez prywatny przekaz emailowy, a nie opublikowane do
          > wiadomosci anonimowych odbiorcow. Zastanawiam sie czy ma wystarczajaco oleju w
          > glowie aby ich nie udostepniac innym. Wszystko ma swoje granice.

ja tez uwazam,ze to strasznie niskie "sprzedawac info" poufnie powierzone. nie
          rozumiem motywacji tego typu postepowania i taniego "funu",jaki tego typu ludzi
          zadawala ,ale jak widac zboczenia ludzkie sa rozne. osobiscie mysle,ze czlowiek
          pokroju tomka powinien miec innego typu podniety niz donosicielstwo,czy
          straszenie banowaniem,bo to kurcze pachnie pomyjami. no coz kazdy z nas jest inny.
          • abe_ltd Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 03:10
            Widze, ze cos tam nie za bardzo lubisz Chinczykow. Ja uwazam ze sa w porzadku.
            Troche przycwaniawi w businessie ale w kontaktach z nimi widac, ze maja pewne
            podstawy kulturowe. Jak sie stykam z Amerykanami to tylko wyczuwam
            pretensjonalny snobism i plycizne - cos w rodzaju naszego asymilanta Tomka, na
            ktorego osobe tutaj nam ten watek jakos tak willy-nilly schodzi. A kysz maro
            nieczysta tomaszowata ;))
            • i-love-2-bike Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 03:16
              abe_ltd napisała:

> Widze, ze cos tam nie za bardzo lubisz Chinczykow. Ja uwazam ze sa w porzadku.
              > Troche przycwaniawi w businessie ale w kontaktach z nimi widac, ze maja pewne
              > podstawy kulturowe. Jak sie stykam z Amerykanami to tylko wyczuwam
              > pretensjonalny snobism i plycizne - cos w rodzaju naszego asymilanta Tomka, na
              > ktorego osobe tutaj nam ten watek jakos tak willy-nilly schodzi. A kysz maro
              > nieczysta tomaszowata ;))

nie tyle nie lubie chinczykow,ale uwazam ich za dosyc groznego przeciwnika.
              wystarczy popatrzec co robia chinczycy w usa,zeby ci sie odechcialo ich kochac.
              to brutalny,szowinistyczny,pozbawiony skrupolow narod, w dodatku totalnie
              inaczej myslacy niz rasa biala,ale bardzo okrutny. nie palam do nich miloscia bo
              nie sa w niczym lepsi od bialych. kazdego sila deprawuje,niezaleznie od
              rasy,koloru slory,czy wyznania. jedynie konkurencja moze byc zdowym
              rozwiazaniem. a co do tomusia,masz racje,kapo wont stad:))
              • abe_ltd Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 03:20
                Przypuszczam ze lata skorupowanego zycia w Chinach czy to monarchicznych czy
                komunistycznych zrobilo swoje aby zdeprawowac co nieco ich mentalnosc. Trzeba
                wziac na to poprawke. Komunizm nas rowniez zdeprawowal, caryzm i komunism
                zdeprawowal Rosjan do poziomu degeneracji.
                Ale ta deprawacja, ktorej doswiadczasz to nie jest prawdziwy obraz Chinczyka.
                U nas jest ich sporo glownie z Hong Kongu. Oni nie zyli pod komuna. Sa soba.
                Maja duzo stoicyzmu i duzo madrosci. ICh kultura jest przepiekna.
                • abe_ltd Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 03:22
                  Dodam tu o Arabach tez. Bo tez moglby ktos powiedziec ze Arabowie to terrorysci
                  i mordercy opierajac sie na paru przypadkach z najnowszej historii w stosunkach
                  amerykansko=arabskich czy stosunkach palestynsko-izraelskich. Ale to jest
                  wlasnie przejaw deprawacji na skutek zycia w uciemiezeniu. Terroryzm to nie
                  jest prawdziwe oblicze tej pieknej rasy.
                • i-love-2-bike Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 03:39
                  abe_ltd napisała:

> Przypuszczam ze lata skorupowanego zycia w Chinach czy to monarchicznych czy
                  > komunistycznych zrobilo swoje aby zdeprawowac co nieco ich mentalnosc. Trzeba
                  > wziac na to poprawke. Komunizm nas rowniez zdeprawowal, caryzm i komunism
                  > zdeprawowal Rosjan do poziomu degeneracji.
                  > Ale ta deprawacja, ktorej doswiadczasz to nie jest prawdziwy obraz Chinczyka.
                  > U nas jest ich sporo glownie z Hong Kongu. Oni nie zyli pod komuna. Sa soba.
                  > Maja duzo stoicyzmu i duzo madrosci. ICh kultura jest przepiekna.

chinczycy z Hong-Kongu,Singapouru,Taiwanu sa zupelnie inni od Mainland,ale ten
                  ich pozera.
    • manny_ramirez Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 04:09
      abe_ltd napisała:

> Zbudowali podwaliny naszej cywilizacji,==============
      Arabowie ABe , mozesz dac przyklady??
      stworzyli kulture ktora przetrwala
      > stulecia i tysiaclecia:======
      tak? Z tego co wiem jest moldsza od kazdej z innych wielkich religgi swiata
      piramidy Egiptu============
      Od kiedy starozytnie egipcjanie to Arabowie???????
      irygacje Nilu, ==========
      to dzielo starozytnych Egipcjan nie Arabow

ogrody Mezopotamii,=======
      to dzielo ludow nic wspolnego z Arabami nie majacych
      > jezyk===========
      wolne zarty??????????
      pismo================
      znowu starozytny Egipt, Grecja, Rzym. Na jakim poziomie byli wtedy
      Arabowie??????????????

nauka - pomyslmy tylko jak zaawansowana mysl poszla w
      > astronomie, geometrie, matematyke, technologie, architekture w czasach kiedy
      > nasi przodkowi ganiali po lasach w skorach z jelenia.
      ====================================
      Cala nasza wiedza tu pochodzi ze starozytnosci ktora z Arabami nie miala nic
      wspolnego=======

Z calego postu tylko czesc z Chinczykami ma cokolwiek wspolnego ze znajomoscia
      historii

Sorry ABE ale to byl absolutny niewypal
      • abe_ltd Widze ze ty jeden z tych fantastow ktorzy 19.06.05, 04:14
        swiecie wierza w to ze Egipcjanie to rasa biala albo conajmniej kosmici, ha ha
        ha. Manius, slonko, te dyskusje to chyba jeszcze przed moim urodzeniem byly
        popularne. W UFO tez wierzysz?
        A moze wierzysz tez w to ze te piramidy niewolnicy budowali?
        A moze tez wierzysz w mitologie Persow? Ja, ja, herr profeSSor!
        • manny_ramirez Re: Widze ze ty jeden z tych fantastow ktorzy 19.06.05, 04:16
          Moja droga Egipcjanie tyle maja do Arabow co Placy do Gemranow. Zajrzyj do
          kazdej ksiazki historycznej i zobacz kiedy powstala kultura starozytnego Ehiptu
          a kiedy zawitali tam pierwsi Arabowie. roznica okolo 3000 lat co najmniej.
          • abe_ltd Re: Widze ze ty jeden z tych fantastow ktorzy 19.06.05, 04:18
            To wyjasnij jakiej rasy sa starozytni Egipcjanie. Przy okazji tez wyjasnij co
            to "Placy" i "Gemranie".
            • manny_ramirez rodowitymi Afrykanczykami 19.06.05, 04:19
              www.geocities.com/wally_mo/punt.html
            • dragger dla ciebie blyskotliwa przedstawicielko pokoleniaX 19.06.05, 23:28
              kazdy, kto ma ciemniejsza skore i zyje na pld od wybrzeza chorwacji jest arabem? :]
        • manny_ramirez masz tu na temat starozytnego Egiptu 19.06.05, 04:18
          i wszystko zanim pojawil sie tam jeden Arab

www.starozytny-egipt.info/historia-egiptu.html
          • abe_ltd Re: masz tu na temat starozytnego Egiptu 19.06.05, 04:21
            No to co my sie tu jeszcze opieprzamy z tymi Arabami. Wymordowac do ostatniego.
            I tak z nich zero pozytku dla cywilizacji.
            • manny_ramirez ABE 19.06.05, 04:23
              nie uciekaj w zaparte bo nie ma po co
              • abe_ltd Re: ABE 19.06.05, 04:30
                Alez ja nie uciekam. Wciaz tu waruje ;))
                Starasz sie bardzo uproscic sprawy, szczegolnie te ktore dotycza zrodel i
                migracji rasowych. Chcesz, wzorem tych wlasnie ktorzy uzasadniaja wybicie
                pewnych ras czy nacji na podstawie ich 'nieprzydatnosci', udowodnic ze
                wspolczesni mieszkancy Bliskiego Wschodu to tylko nalepka na gruncie etnicznym,
                ktora nigdy sie nie wymieszala i nie przejela cech genetycznych ludow
                starozytnych tam zamieszkujacych. To jest operowanie w historycznej prozni.
                W ten sposob mozesz powiedziec ze wspolczesni Europejczycy nie sa
                spadkobiercami Starozytnego Rzymu czy Grecji. Wkoncu Grecja zostala zalana
                przez Turkow - to w takim razie teraz juz tam krztyny greckosci nie ma, a w
                Grecji zyja Turcy. Przeciez to sa uproszczenie na modle propagandowych
                uzasadnien. Stad moja konkluzja powyzej. Wynika ona z twojego toku myslenia.
                • manny_ramirez abe nie amsz racji 19.06.05, 04:33
                  nic nie upraszczam, stwierdzam fakty

migracje nie maja nic do faktu ze Arbaowie nie maja ABSOLUTNIE zadnego wplywu
                  na zadna rozwinieta kulture starozytna, ABSOLUTNIE

jak byly budowane piramidy to Arabowie byli kompletnie niepismiennie i
                  wlasciwie nie mieli kontaktu z zadna wazniejsza kultura afrykanska lub
                  bliskowschodnia

I to w zaden sposob nie jest na nich atak. Tylko stwierdzenie NIEZBITEGO faktu
                  • abe_ltd Re: abe nie amsz racji 19.06.05, 04:58
                    Nu, i dodajmy gwoli scislosci ze te brudne Araby co to siem teraz rozpanoszyly
                    w takim Egipcie czy nad Tygrysem to wogole ale to wogole NIC nie maja wspolnego
                    z jej starozytnymi mieszkancami bo ICH WSZYSTKICH CO DO NOGI WYBILI I ZADEN
                    STRZEPEK GENETYCZNY SIE NIE OSTAL, TAAAAAAK????
                    To to teraz slusznie wujek Sam ich za kare wybija co do nogi. Po nich przyjda
                    nowe ludy tam z AMeryki Polnocnej i bedziemy wszystkie mogli zgodnie stwierdzic
                    ze nie maja one zadnego wspolnego mianownika z temi arabami bo zanim one
                    przyszli to te wszystkie araby tam wymarly jak dinozaury (or byly wybite zeby
                    miejsce zrobic)
                    Czy jestes w stanie pojac o czym ja mowie? Mowie ze wspolczesni mieszkancy
                    Egiptu i innych krajow Bliskiego Wschodu ktorych w uproszczeniu nazywamy
                    Arabami maja w sobie material genetyczny tych starozytnych luduow ktore
                    zbudowaly kolebke cywilizacji. Ci wsploczesni Arabowie to nie sa czystej krwi
                    arabskiej chlopaki ale amalgam genetyczny, i dlatego kultura Egiptu jest ich
                    rightful dziedzictwem, nie twoim czy moim.
                    • i-love-2-bike Re: abe nie amsz racji 19.06.05, 05:00
                      abe_ltd napisała:

> Nu, i dodajmy gwoli scislosci ze te brudne Araby co to siem teraz rozpanoszyly
                      > w takim Egipcie czy nad Tygrysem to wogole ale to wogole NIC nie maja wspolnego
                      >
                      > z jej starozytnymi mieszkancami bo ICH WSZYSTKICH CO DO NOGI WYBILI I ZADEN
                      > STRZEPEK GENETYCZNY SIE NIE OSTAL, TAAAAAAK????
                      > To to teraz slusznie wujek Sam ich za kare wybija co do nogi. Po nich przyjda
                      > nowe ludy tam z AMeryki Polnocnej i bedziemy wszystkie mogli zgodnie stwierdzic
                      >
                      > ze nie maja one zadnego wspolnego mianownika z temi arabami bo zanim one
                      > przyszli to te wszystkie araby tam wymarly jak dinozaury (or byly wybite zeby
                      > miejsce zrobic)
                      > Czy jestes w stanie pojac o czym ja mowie? Mowie ze wspolczesni mieszkancy
                      > Egiptu i innych krajow Bliskiego Wschodu ktorych w uproszczeniu nazywamy
                      > Arabami maja w sobie material genetyczny tych starozytnych luduow ktore
                      > zbudowaly kolebke cywilizacji. Ci wsploczesni Arabowie to nie sa czystej krwi
                      > arabskiej chlopaki ale amalgam genetyczny, i dlatego kultura Egiptu jest ich
                      > rightful dziedzictwem, nie twoim czy moim.

nie zastanawiasz sie czasem co ci ludzie czytaja,zeby tego typu pierdoly pisac?
                      jak mowie to rece opadaja nad poziomem naszych "niektorych" politykow,historykow
                      i innej zlotoustej gawiedzi amerykanskiej.
                      • abe_ltd Re: abe nie amsz racji 19.06.05, 05:04
                        Rece (i inne czesci ciala ;) mi juz calkiem opadaja!
                        • i-love-2-bike Re: abe nie amsz racji 19.06.05, 05:07
                          abe_ltd napisała:

> Rece (i inne czesci ciala ;) mi juz calkiem opadaja!

to cholera co jeszcze? musze powiedziec,ze manius sie nam bardzo rozwinal w
                          histroii. nie tak dawno porownal uczestnika powstania listopadowego Wysockiego
                          do Barucha Goldsteina,twierdzac,ze oboje to tacy sami mordercy. jak to sie
                          ladnie mowi po polsku "no more comment counsellor" bid u good night tzn. u mnie
                          bedzie good:))
                          • abe_ltd Re: abe nie amsz racji 19.06.05, 05:10
                            Oh, goodness gracious me!!! Gdzie on takie bzdury napisal, musze sobie
                            poczytac. Jak on to uzasadnil? Ojejku... czyzby Piotr Wysocki cierpial na jakas
                            choroba psychiczne przejawiajaca sie w zadzy krwi? Nie wiedzialam...
                    • manny_ramirez ABE material genetyczny moga sobie miec 19.06.05, 15:18
                      ale zrozum ze przypisywanie Arabom kredytu za sukcesy starozytnej kultury
                      egipskiej to tak jakby przypisywac Hiszpanom budowe pyramid Majow
                      • krystian71 Re: ABE material genetyczny moga sobie miec 19.06.05, 17:10
                        Hiszpanom-nie
                        Ale juz Kreolom -jak najbardziej
                      • abe_ltd Re: ABE material genetyczny moga sobie miec 19.06.05, 23:50
                        Krystian ma racje. Hiszpanie nie sa czescia permanentna ameryki lacinskiej. Ich
                        potomokowie Kreole sa i rzeczywiscie maja ladunek genetycznych starozytnych
                        Indian.
                        Po drugie, jak proponujesz wyciac ten element genetyczny starozytnych z
                        organizmow wspolczesnych Arabow, ktore go w sobie maja? Bo tylko wtedy bedziemy
                        mowic o tym ze jedni z drugimi nic wspolnego nie maja.
          • manny_ramirez poczytaj tu 19.06.05, 04:22
            zwroc uwage na rok 640 AD

a ile Egipt zdolal juz stworzyc do wtedy

a ile OD wtedy--na to tez trzeba zwrocic uwage

www.lonelyplanet.com/destinations/africa/egypt/history.htm
            • abe_ltd Re: poczytaj tu 19.06.05, 04:31
              Daty mi wogole nie przeszkadzaja w przyjeciu tezy ze wspolczesni mieszkancy
              Egiptu sa genetycznymi spadkobiercami starozytnych. Nawet jak ich teraz w
              uproszczeniu kwalifikujemy jako Arabow sensu stricto.
              • manny_ramirez Nie moja droga 19.06.05, 04:35
                to ze dzisiejsi Egipcjanie moze przyznaja sie do arabskosci po prawie 14 wiekow
                ich dominacji to nic dziwnego, ale to ma absolutnie zero wplywu na to z kultura
                starozytnego Egiptu maja tyle wspolnego co Polacy

Sa jej wtornymi przetworcami
                • abe_ltd No comment. Po prostu to za trudne dla ciebie.n.t 19.06.05, 04:59
                  • antithesis abe, masz duzo racji 19.06.05, 06:01
                    Arabowie stworzyli wspaniala kulture i nalezy im sie czesc i szacunek za to,
                    ale nasza kultura zachodnia oparta na greckich korzeniach, ktore maja zreszta
                    glebsze korzenie sumeryjskie, nie jest TYLKO zla. Ona dala nam Europejczykom
                    podwaliny filozofii i demokracji. USA tez ma swoje dobre strony - np. wspaniala
                    nauke i technike, choc prymat w tych dziedzinach przenosi sie dzis do Azji, bo
                    obecna administracja zbyt jest zajeta mordowaniem innych nacji i grabieza ich
                    dobr i przenacza na te cele wiekszosc publicznej kasy. Zadza hegemonii
                    najpierw zabije sama Ameryke. tak konczyly wszystkie imperia - implozja. Miejmy
                    jednak nadzieje, ze pewne dobre elementy zachodniej cywilizacji zostana
                    przyswojone przez te, ktore ja zastapia. A wojny i ludobojstwa nie sa wyjatkowa
                    cecha zachodniej cywilizacji - one sa cecha cywlizacji meskiej-patriarchalnej.
                    • abe_ltd Re: abe, masz duzo racji 19.06.05, 07:18
                      Jest cos w tej mesko-patrialchalnej tezie, co zawiedzie cala nasza cywilizacje
                      do samowyniszczenia. Smutne. I nic mi nie pomoze ze ja kobieta. Szczezne razem
                      z chlopami.
                      Masz duzo racji. Nasza kultura tez ma wiele pieknych elementow, ale ja mam
                      wrazenie ze US-led World kultywuje tylko te wsteczne, rasistowskie i
                      niszczycielskie elementy. Reszta stala sie irrelevant.
                      • antithesis Re: abe, masz duzo racji 19.06.05, 07:30
                        abe_ltd napisała:

ale ja mam
                        > wrazenie ze US-led World kultywuje tylko te wsteczne, rasistowskie i
                        > niszczycielskie elementy. Reszta stala sie irrelevant.
                        ---
                        Dzis to jest prawda i jest tragiczne, ale mysle, ze USA i swiat sie niedlugo
                        otrzasnie z tego szlenstwa, bo USA same sie zniszcza. Nie wykluczone, ze
                        nastapi wtedy era hegemonii Chin, jeszcze gorsza. Najlepszy jest swiat, w
                        ktorym istnieje kilka biegunow, ktore trzymaja sie wzajemnie za mordy. W sumie
                        lata zimnej wojny to byl okres POKOJU na swiecie. Nie wierze w konytynuacje
                        zycia na Ziemi jesli mezczyzni utrzymaja wladze. Niedlugo nastapi nasz koniec.
    • lechu_1 Nigdy nie powinnismy zapomniec,ze : 19.06.05, 07:14

• abe_ltd Re: Nigdy nie powinnismy zapomniec,ze : 19.06.05, 07:20
        Jewhater,
        Ja akurat chce Zydow z tej equasion wyjac. Zydzi stoja tu wyraznie na poboczu
        bo mowa o dwoch dominacyjnych kulturach jakimi jest nasza europejsko-
        chrzescijanska i ich arabsko-muzulmanska.
        Zydzi w tym momencie robia sie bez znaczenia, nie uwazasz?
    • t0g Odkad ABE bezlitosnie wydrwila moja ignorancje... 19.06.05, 08:01
      ...w sprawach historii rok temu, ja juz nie zabieram glosu
      • z_daleka Re: Odkad ABE bezlitosnie wydrwila moja ignorancj 19.06.05, 08:13
        Ja jestem pewny, ze ABE sobie "jaja robi", to nie jest mozliwe, zeby ona tak myslala...ba,nawet trudno
        mi uwierzyc, ze rachelci tak mysli...alu nie dalbym sobie glowy uciac...
        • abe_ltd Re: Odkad ABE bezlitosnie wydrwila moja ignorancj 19.06.05, 08:21
          Na powaznie.Musimy sie nauczyc szanowac wszystkie rasy i nacje na tym globie.
          Dosyc propagandy nienawsci i pogardy, ktora nikomu nie sluzy.
          A ty Z_Daleka, skoro jestes zdziwiony to zadam Ci pytanie - uwazasz Arabow za
          podrzedna rase niezdolna do wysilku cywilizacyjnego?
          • z_daleka Re: Odkad ABE bezlitosnie wydrwila moja ignorancj 19.06.05, 08:33
            abe_ltd napisała:

> Na powaznie.Musimy sie nauczyc szanowac wszystkie rasy i nacje na tym globie.
            > Dosyc propagandy nienawsci i pogardy, ktora nikomu nie sluzy.
            > A ty Z_Daleka, skoro jestes zdziwiony to zadam Ci pytanie - uwazasz Arabow za
            > podrzedna rase niezdolna do wysilku cywilizacyjnego?-------
            ---------------------
            Nie uwazam Arabow ani zadnej innej rasy, za podrzedna i nezdolna do wysilku cywilizacyjnego, jednak
            to zaden powod aby twierdzic, ze sa oni tworcami piramid i podwalin cywilizacji, to po prostu nie jest
            prawda.
            • abe_ltd Re: Odkad ABE bezlitosnie wydrwila moja ignorancj 19.06.05, 08:43
              A kto je stworzyl i zbudowal - kto w dzisiejszych czasach reprezentuje tych
              ktorzy budowali piramidy. Twierdzisz, ze ta grupa etniczna bezpowrotnie wymarla
              i nic z jej genetyki sie nie ostalo w dzisiejszych mieszkancach znad nilu?
              • abe_ltd Re: Odkad ABE bezlitosnie wydrwila moja ignorancj 19.06.05, 08:45
                Nawet z Inkow i Aztekow brutalnie wymordowanych przez Konkwiskadorow cos tam
                zostalo - dzisiejsi Indianie pld-amerykanscy i kreole nosza w sobie ich geny. A
                przeciez wiecej prawdy w tym ze konkwiskadorzy wyrzneli Aztekow niz w tym ze
                Arabowie wyrzneli Egipcjan.
              • z_daleka Re: Odkad ABE bezlitosnie wydrwila moja ignorancj 19.06.05, 08:55
                abe_ltd napisała:

> A kto je stworzyl i zbudowal - kto w dzisiejszych czasach reprezentuje tych
                > ktorzy budowali piramidy. Twierdzisz, ze ta grupa etniczna bezpowrotnie wymarla
                >
                > i nic z jej genetyki sie nie ostalo w dzisiejszych mieszkancach znad nilu?
                ---------------
                Idziesz w zaparte...
    • aaki za wczesnie na oceny; zostaw to 19.06.05, 08:23
      swoim pra,pra,pra(jesli chodzi o dorobek zachodniej cywilizacji XXw i jego wpływ na świat)
      to wymaga naprawdę dużego dystansu czasowego
      p.s. arabowie nie wywodzą się od starożytnych egipcjan
      • abe_ltd Re: za wczesnie na oceny; zostaw to 19.06.05, 08:37
        Dlaczego wszyscy mysla ze starozytni Egipcjanie nie maja najmniejszego udzialu
        w genetycznym makeup wspolczesnych Egipcjan. Przeciez ci starozytni nie
        wyparowali ale raczej zaasymilowali sie z ludami naplywowymi. Wspolczesni
        Egipcjanie (Arabowie) sa naturalnymi spadkobiercami kultury starozytnego Egiptu.

PO drugie, nie przypuszcza ze mamy az tyle czasu aby moc oceniac wklad
        kulturowy USA w cywilizacje - po prostu USA nas wszystkich wykonczy zanim
        przyjdzie czas na podsumowania.
        • aaki Re: za wczesnie na oceny; zostaw to 19.06.05, 08:54
          oczywiście,że mają ;natomiast kultura i cywilizacja islamu nie jest bezpośrednim sukcesorem cywilizacji starożytnego egiptu.
          religia jest monoteistyczna,czerpiąca elementy z judaizmu i chrzrscijaństwa
          architektura zawiera elementy rzymsko-bizantyjskie,a nauka częściowo czerpie ze starożytnych greków choć ma też wiele osiągnięć własnych.Islam rzeczywiście potrafił wytworzyć wspaniałe rzeczy ale okres jego swietności pewnie się rozciągał od kalifatu bagdadzkiego do rządów sułtana sulejmana wspamiałegow turcji i akbara wielkiego z dynastii mogołów w indiach
          różnie to zresztą wyglądało na róznych terytoriach
    • 1ja Re: ja mam pelny szacunek do Arabow+ 19.06.05, 08:27
      Cha,Cha!
      czy
      Ha,ha!
      • abe_ltd Re: ja mam pelny szacunek do Arabow+ 19.06.05, 08:38
        SMiej sie, smiej. Wiadoma rzecz ze w Szwecji obiektywizmu wobec Arabow jak na
        lekarstwo. Widzicie ich tam jako zagrozenie waszej tozsamosci. Sa biedni i
        brudni. Tyle tylko ze to nie ci sami Arabowie o ktorych ja mowie.
    • galaxy2099 Babo jest glupia jak but 19.06.05, 08:31
      Piramidy stworzyli Arabowie ???
      Wroc do podstawowki. Zal mi ciebie bo glupota jest nieuleczlana.
      Moze nam jeszcze wytlumaczysz skoro tak zachwycasz sie cywilizacja dzikusow
      arabskich to powiedz mi skad sie bierze dominacja zachodniej kultury
      cherzescijanskiej skor my tyko pare budowli w sredniowieczu stworzylismy i
      biegamy po drzewach jak malpy.
      Boze wybacz tej genetycznie uposledzonej istocie bo niedouczona i slepa jest.
      • abe_ltd Re: Babo jest glupia jak but 19.06.05, 08:39
        Te prostak, przeczytaj caly watek bo juz nie chce mi sie powtarzac.
        Choc, po namysle, nie czytaj, za glupi jestes.
        • antithesis abe, nie przejmuj sie, forum jest pelne chamow 19.06.05, 08:53
          Wiesz dlaczego pewne nacje demonizuja Arabow i obdzieraja ich z historycznego
          dorobku? Bo odczlowieczenie jest pierwszym krokiem do pozniejszego beztroskiego
          zamordowania ich. Potem zbrodni dokonuje sie juz nie na ludziach, ale
          na "bestiach" i to latwiej jest wytlumaczyc wlasnemu sumieniu, jesli takowe
          istnieje. Jasne, ze niektorzy Arabowie sa potomkami starozytnych Egipcjan.
          Celowo odbiera sie im dzis wielka historie, zeby ponizyc, tak jak celowo nazywa
          sie dzis nazistowskie obozy polskimi. Strategia jest ta sama i cele podobne.
          trzym sie:)
          • galaxy2099 Re: abe, nie przejmuj sie, forum jest pelne cham 19.06.05, 09:12
            Kolejny idiota.
            Sam klamiesz i demonizujesz.
            Co to jest za tekst ..."niektorzy Arabowie so spadkobiercami starozytnych
            Egipcjan"
            A niektorzy chrzescijanie nie sa ???
            Synku, zarzucasz innym demagogie a sam jestes lepszy od Goebbelsa.
            • antithesis Re: abe, nie przejmuj sie, forum jest pelne cham 19.06.05, 09:49
              konkretnie - dzisiejsi Egipcjanie, zaliczani do Arabow, sa potomkami
              starozytych Egipcjan. reszta jak napisalam.
    • 1ja Re: ja mam pelny szacunek do Arabow+ 19.06.05, 08:48
      Pomysl-Arabowie(z Egiptu budowali piramidy,jako ze sa genetycznie(w ilu
      procentach?)sa zwizani z starodawnymi Egipcjanami-zaskakujacy.
      No ale to fakt-genetycznie musi byc powizanie.
      Niezaprzeczalne!

Ale z drugiej strony,Polak i reszta HOMO sa tez genetycznie powizani z
      pitekantropusem?
      Gdzie jest granica tych powiazan?
      A z drugiej strony:jeden lud podbija inny,a kulture podbitego po wielu
      latach uwaza za swoja-co ty na to.
      jeden lud podbija inny,gwalci (jak to zwykle) kobiety
      tamtejsze-powstaje nowy lud-co ty na to?
      Tuaregi-sa w Egipcie?Nie sa Arabami?-co ty na to?
      Ciekaw jestem na odpowiedz.
      Bo ja na to nie mam.

Pozdrowinia.
      • 1ja Re: ja mam pelny szacunek do Arabow+ 19.06.05, 08:50
        Ja sie smiale nie z Arabow -tylko watku i reakcji.
        Ha,ha,ha!
      • abe_ltd Re: ja mam pelny szacunek do Arabow+ 19.06.05, 08:51
        jeden lud podbija inny,a kulture podbitego po wielu
        > latach uwaza za swoja-co ty na to.
        Tak chyba wlasnie jest. Tylko sa rozne odcienie podbijania innych. Jesli podboj
        nie opiera sie na wybiciu podbitego narodu ale na asymilacji z nim, to nie
        widze powodu dlaczego dzieci urodzone ze zwiazku podbitych z podbitymi nie maja
        prawa roscic sobie dziedzictwa kulutury obu.
        No ale jeszcze sie nad tym przespie,bo juz za trzezwo o tej porze nie mysle.
        • 1ja Re: ja mam pelny szacunek do Arabow+ 19.06.05, 09:02
          Wnioski mozna wyciagnac rozne-zalezy kto je wyciaga.
          Asymilacja tez bywa rozna.
          Asymilowac sie mozna w rozny sposob.
          Pozytywnie lub negatywnie-widac po kilku stuleciach,w zaleznosci od tego co
          asymilowani w stanie obecnym uwazaja.

Powatarzam-ja z Arabow si nie smialem.
          Z watku,tylko, i reakcje.
          Co do Szwedow to sie mylisz.
          Religia muzulmanska(wszystkich odcieni razem wzietych) jest druga co do
          wielkosci.
    • cepimierz O czym tutaj mowa? 19.06.05, 09:18
      • cepimierz Re: O czym tutaj mowa? 19.06.05, 09:50
        O czym tutaj mowa?

O Arabach - w wąskim rozumieniu tego terminu, tj. dawnych mieszkańcach Półwyspu Arabskiego?

O ludach dziś posługujących się językiem arabskim?

O narodach dziś wyznających islam?

Sądzę, że dla dobra tej dyskusji warto byłoby zrobić to rozróżnienie.

A swoją drogą to sam mam drobną teorię, wiążącą się z tematem. Uważam, że znakomita większość dzisiejszych mieszkańców tzw. Terenów Okupowanych (West Bank) oraz arabsko-języcznych mieszkańców Izraela to potomkowie dawnych ludów (w tym Hebrajczyków) zamieszkujących historyczne ziemie Izraela. Ktoś zdziwiłby się i zapytałby - jak to? Gdzie są jakieś znaki ciągłości między jednymi a drugimi? Odpowiem wtedy: najważniejsze składniki tożsamości tych ludzi nie tkwiły w sferze ideologicznej, a w sferze relacji międzyludzkich i sferze relacji człowiek-środowisko naturalne. Rezygnacja z Tory na rzecz islamu nie oznaczała utraty tożsamości. (Tym bardziej, że absolutna większość dawnych mieszkańców o Torze i jej mitologii miała raczej mgliste pojęcie.) Podobnie rezygnacja z własnego języka na rzecz arabskiego. Fakt, że współcześni Palestyńczycy wyznają islam lub chrześcijaństwo i mówią po arabsku, nie oznacza, że nie są spadkobiercami cywilizacji, która ukształtowała się na tych obszarach na przełomie er. Nie dość tego - oni zachowali najważniejsze jej składniki: chłopską kulturę, szacunek dla środowiska - czyli umiejętność korzystania z jego zasobów bez naruszania jego równowagi, rozwiązywanie konfliktów w trybie negocjacji. Fakt, że nie odbudowywali Masady, ani Świątyni oznacza jedynie, że stanowiły dla nich element zewnętrzny, nieistotny dla przetrwania tego, co stanowiło sam rdzeń ich tradycji. Ten rdzeń przetrwał, po dziś dzień.
        • abe_ltd Re: O czym tutaj mowa? 19.06.05, 23:34
          Ciekawa teoria. Ja kiedys rzucilam tutaj podobna o korzeniach obecnych
          mieszkancow Palestyny siegajacych zapewna czasaow Kaananitow i Philistynow.
          Marcus_Krasula mnie za to ukrzyzowal, i na tym sie skonczylo.
          • cepimierz Re: O czym tutaj mowa? 20.06.05, 00:26
            Co Ty - dajesz się krzyżować? I to przez gościa, który twierdził, że w Iranie prawnie zezwala się na niewolnictwo?
            • abe_ltd Re: O czym tutaj mowa? 20.06.05, 00:40
              Jemu sie tak wydawalo, a ja nie mialam czasu na edukacje Rity. Zreszta jego
              edukacja to strata czasu. Nieeudukowalny. Takim trzeba po prostu przyznac racje.
        • cepimierz Re: O czym tutaj mowa? 21.06.05, 15:34
          www.guardian.co.uk/Archive/Article/0,4273,4307083,00.html
    • abstrakt2003 Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 09:35
      abe_ltd napisała:

> Zbudowali podwaliny naszej cywilizacji, stworzyli kulture ktora przetrwala
      > stulecia i tysiaclecia: piramidy Egiptu, irygacje Nilu, ogrody Mezopotamii,
      > jezyk, pismo, nauka - pomyslmy tylko jak zaawansowana mysl poszla w
      > astronomie, geometrie, matematyke, technologie, architekture w czasach kiedy
      > nasi przodkowi ganiali po lasach w skorach z jelenia.
      Droga Abe!
      Fundamenty naszej cywilizacji to grecki "umiłowanie nauki" czyli FILOZOFIA
      która dała podstawę racjonalnego i logicznego rozumowania! To gercka idea
      demokracji oraz rzymska idea republiki! To prawo, organizacja państwa i
      technika Rzymu! Wreszcie to monoteizm który narodził się w Judaiźmie! Wspomnę
      jeszcze o etyce która ma swoje źródło w Chrześcijaństwie!
      Abe! Piramid Egipskich, kanałów irygacyjnych w połnocnej Afryce, ogrodów
      Mezopotamii, pisma i języka nie zbudowali i nie wynaleźli Arabowie!!! W czasach
      gdy powstały te wspaniałe obiekty i wynalazki plemiona arabskie ganiały się i
      tradycyjnie nawzajem wyrzynały na pustyniach półwyspu arabkiego!
      Pozdro!
      • abe_ltd Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 09:58
        To jeszcze po umyciu zebow i przed pojsciem spac krociutko.
        Fajnie sie tu zlapales abstract. Przyjrzyj sie tej analogii: nasi przodkowie
        najechali na Rzym i go zniszczyli tak samo zreszta jak wczesniej Rzym podbil
        Grecje. Jednakowoz to ci nie przeszkadza wcale nazywac nas, wspolczesnych
        Europejczykow-chrzescijan, spadkobiercami Rzymu i Grecji.
        Ale cus cie nie pasuje jak ja probuje nazwac wspolczesnych egipskich arabow-
        muzulmaninow spadkobiercami starozytnego Egiptu.
        No ale przeciez jak Rzymianie Kolloseum stawiali to nasi przodkowie, tzw
        Barbarzyncy skakali po Europi i sie nawzajem wyrzynali dokladnie tak jak "W
        czasach
        >
        > gdy powstały te wspaniałe obiekty i wynalazki plemiona arabskie ganiały się i
        > tradycyjnie nawzajem wyrzynały na pustyniach półwyspu arabkiego!"
        Widzisz jaki z ciebie wybiorczy demagog. Co sie stalo z ta logica i
        demokratycznymi wzorcami rownosci wszystkich ludzi, ktore ponoc odziedziczyles
        po Grekach?
        Dobrej nocy sobie zycze, a tobie dobrego dzionka.
        Pozdro!
        jak tam w Otwocku?
        • abstrakt2003 Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 10:05
          My jesteśmy spadkobieracmi ponieważ przejęliśmy i rozwinelismy idee o których
          mówiłem!
          Co przejęli i rozwineli Arabowie? Praktycznie nic. Mało tego na obszarach
          podbitych przez Arabów doszło do regresu cywilizacyjnego. Wspomne jescze o
          fanatykach islamskich których celem jest zniszczenie piramid o których
          wspomniałaś.
          PS
          W Otwocku mamy fantastyczną pogogę! Słońce świeci od rana, jest ciepło, idę na
          spacer! Dobrej nocy życzę!
          • cepimierz Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 10:30
            abstrakt2003 napisał:

> Co przejęli i rozwineli Arabowie? Praktycznie nic. Mało tego na obszarach
            > podbitych przez Arabów doszło do regresu cywilizacyjnego.

Dziwaczne masz poglądy. Zdaje się - oparte na dziwacznych informacjach. Kłania się chyba XIX wiek.
            • abstrakt2003 Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 10:55
              cepimierz napisał:

> abstrakt2003 napisał:
              >
              >
              > > Co przejęli i rozwineli Arabowie? Praktycznie nic. Mało tego na obszarach
              >
              > > podbitych przez Arabów doszło do regresu cywilizacyjnego.
              >
              >
              > Dziwaczne masz poglądy. Zdaje się - oparte na dziwacznych informacjach.
              Kłania
              > się chyba XIX wiek.
              A dlaczego? Może przytoczysz argumenty obalające moją tezę.
              • cepimierz Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 11:07
                abstrakt2003 napisał:

> cepimierz napisał:
                >
                > > abstrakt2003 napisał:
                > >
                > >
                > > > Co przejęli i rozwineli Arabowie? Praktycznie nic. Mało tego na obs
                > zarach
                > >
                > > > podbitych przez Arabów doszło do regresu cywilizacyjnego.
                > >
                > >
                > > Dziwaczne masz poglądy. Zdaje się - oparte na dziwacznych informacjach.
                > Kłania
                > > się chyba XIX wiek.
                > **************************************
                > A dlaczego? Może przytoczysz argumenty obalające moją tezę.

O nie. To Ty wysil się trochę i wskaż przypadki regresu cywilizacyjnego. Ale najpierw zastanów się trochę, co rozumiesz przez terminy: Arabowie, podbój i cywilizacja.
                >
                • abstrakt2003 Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 11:17
                  cepimierz napisał:

> abstrakt2003 napisał:
                  >
                  > > cepimierz napisał:
                  > >
                  > > > abstrakt2003 napisał:
                  > > >
                  > > >
                  > > > > Co przejęli i rozwineli Arabowie? Praktycznie nic. Mało tego
                  > na obs
                  > > zarach
                  > > >
                  > > > > podbitych przez Arabów doszło do regresu cywilizacyjnego.
                  > > >
                  > > >
                  > > > Dziwaczne masz poglądy. Zdaje się - oparte na dziwacznych informacj
                  > ach.
                  > > Kłania
                  > > > się chyba XIX wiek.
                  > > **************************************
                  > > A dlaczego? Może przytoczysz argumenty obalające moją tezę.
                  >
                  >
                  > O nie. To Ty wysil się trochę i wskaż przypadki regresu cywilizacyjnego. Ale
                  na
                  > jpierw zastanów się trochę, co rozumiesz przez terminy: Arabowie, podbój i
                  cywi
                  > lizacja.
                  > >
                  ===================
                  W świecie arabskim od XV do początków XX wieku praktycznie nie istniał wzrost
                  gospodarczy. Dochód karajowy brutto utrzymywał się praktycznie na tym samym
                  poziomie.
                  • cepimierz Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 11:20
                    I to wtedy odbywało się to, co nazywasz "arabskim podbojem"?
                    • abstrakt2003 Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 11:41
                      cepimierz napisał:

> I to wtedy odbywało się to, co nazywasz "arabskim podbojem"?
                      ================================
                      "arabski podbój" miał miejsce w okresie od VII do X-XII wieku. Jeśli dołączymy
                      do tego Turków to ekspansję islamu możemy przedłużyć do XV-XVII wieku. Potem to
                      już tylko upadek i regres.
                      • cepimierz Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 11:48
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=25392755&a=25394999
                        Pierwsza część.
    • kika-kiki Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 12:31
      też, do momentu, kiedy w imię swoich wyłącznie racji nie ścinają toporami głów
      cywilnych jeńców, nie przeprowadzają krwawych napaści na cywilów niezależnie od
      tego czy w monachium, czy nowym jorku, czy jerozolimie, nie wykrzykują, że
      zniszczą wszystkich obcych i dzięki temu pójdą do nieba,

abe - czy aby nie pomyliłaś narodu z ludem?

abe - ja byłam w iraku i widziałam "genetycznych spadkobierców" babilonu,
      zero "pamięci genetycznej" w nich tkwi, człowiek to nie pszenica, to uprawa,
      jeśli jesteś w stanie to pojąć
    • chestburster Chyba normalne ze ludzie nie lubia zyc pod butem.. 19.06.05, 13:19
      ....wiec naprawde nie rozumiem niektorych forumowiczow ktorzy twierdza ze
      Arabowie to krwawe bestie.....
      Przeciez to normalne ze narod okupowany przez inny narod nie lubi
      okupanta........
      Polacy nie lubia Rosjan i Niemcow wiadomo za co.....
      Arabowie nie lubia USA tez wiadomo za co....za traktowanie ich panstw jak
      kolonii pelnych ropy i popieranie roznego rodzaju kacykow.....patrz prezydent
      Egiptu Mubarak czy Arabia Saudyjska, czyli "wzorcowa" demokracja.......no ale
      to Iran jest zly wedlug USA........

A co do przejecia kultury starozytnej przez Arabow...........genetycznie
      rzeczywiscie sa potomkami Egipcjan i innych, natomiast kulturowo juz troche
      mniej choc w architekturze czy sztuce nadal sa widoczne elementy egipskie,
      babilonskie etc.........
      • pielgrzym_we_mgle Re: Chyba normalne ze ludzie nie lubia zyc pod bu 19.06.05, 13:24
        Iran to nie Arabowie.
        • chestburster A przeczytales o czym ja pisze???????????? 19.06.05, 13:31
          Wiem doskonale ze Iran to w polowie Persowie a reszta to glownie inne ludy
          indoeuropejskie oraz Kurdowie o nieustalonej przynaleznosci etnicznej, a Arabow
          jest jakies 3 % glownie na poludniowy zachodzie......

Chodzi mi o to ze USA popieraja rezimy jak Arabia Saudyjska a czepiaja sie
          bardziej demokratycznych panstw jak Iran tylko dlatego ze Iran nie realizuje
          polityki ani USA, ani chinskiej, ani rosyjskiej tylko swoja wlasna.....

• mila.panna historyczne nieuctwo ABE 19.06.05, 13:28
      abe_ltd napisała:

> Zbudowali podwaliny naszej cywilizacji, stworzyli kulture ktora przetrwala
      > stulecia i tysiaclecia: piramidy Egiptu, irygacje Nilu, ogrody Mezopotamii <

Niestety nie byli to Arabowie, tylko inne ludy, ktore mieszkaly tam wczesniej.

Arabowie rozplyneli sie z polwyspu Arabskiego dopiero w 7. w ne.

I zazwyczaj przyszli na "gotowe" zbudowane wczesniej przez Rzymian (od Maroka
      do Syrii, przez dawnych Egipcjan, czy inne ludy (Babilon).
    • migselv Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 14:56
      Wydaje mi sie, ze rozumiem Twoj sposob myslenia.
      Moge nawet zaakceptowac, ze dzisiejsi arabowie sa/chca byc spadkobiercami
      owczesnych egipcjan/persow, ktorzy "stworzyli kulture ktora przetrwala stulecia
      i tysiaclecia".
      Zastanawiam sie, co stalo na przeszkodzie, by po stworzeniu opisanej przez
      Ciebie kultury ("piramidy Egiptu, irygacje Nilu, ogrody Mezopotamii, jezyk,
      pismo, nauka - pomyslmy tylko jak zaawansowana mysl poszla w astronomie,
      geometrie, matematyke, technologie, architekture") zatrzymac sie w tworzeniu
      jej, zamiast kontynuowac tak dobrze rozpoczete dziela? To samo pytanie mozna
      tez zadac w odniesieniu do Chinczykow.

"Umiemy tylko niszczyc, rabowac, palic, trwonic i nienawidziec. Z nienawisci
      jeszcze nic na tym swiecie nie zbudowano, nic nie stworzono." Cytat jest Twoj,
      Abe i dotyczy naszej "rasy" ale cos podobnego napisal Ibn Warraq w swojej
      ksiazce "Why I'm not a Muslim" o muslimach. Nie zapomonaj talibanow w
      Afganistanie niszczacych zabytki, ktore przetrwaly(by) stulecia i tysiaclecia!
      • chestburster I tak w koncu wygraja Chinczycy....... 19.06.05, 14:58
        Zachod i Islam nie maja szans w starciu z chinskim racjonalizmem i
        pracowitoscia.......

No i do tego te Chinki.......
      • wojcd Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 15:11
        migselv napisał:
        > "Umiemy tylko niszczyc, rabowac, palic, trwonic i nienawidziec. Z nienawisci
        > jeszcze nic na tym swiecie nie zbudowano, nic nie stworzono." Cytat jest Twoj,
        > Abe i dotyczy naszej "rasy" ale cos podobnego napisal Ibn Warraq w swojej
        > ksiazce "Why I'm not a Muslim" o muslimach. Nie zapomonaj talibanow w
        > Afganistanie niszczacych zabytki, ktore przetrwaly(by) stulecia i tysiaclecia!
        ZAWSZE powtarzam ZAWSZE
        działo się to na terenie państw muzułmańskich.

Kto więc miłuje pokój.
        No kto???
      • abe_ltd Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 23:39
        Co ich zatrzymalo w kontynuacji dziela? Przypuszczam ze bieg historii, a w
        szczegolnosci wojny. Wojny wlasnie stoppuja rozwoj cywilizacji. Wojny z Rzymem,
        najazdy ludow afrykanskich itd itd.
        Jakakolwiek inna interpretacja insynuuwalaby rasism.

To sa madre slowa. Zgodze sie z nimi. Chce okazac szacunek Arabom co nie znaczy
        ze osleplam na ich przywary.
        ""Umiemy tylko niszczyc, rabowac, palic, trwonic i nienawidziec. Z nienawisci
        > jeszcze nic na tym swiecie nie zbudowano, nic nie stworzono." Cytat jest
        Twoj,
        > Abe i dotyczy naszej "rasy" ale cos podobnego napisal Ibn Warraq w swojej
        > ksiazce "Why I'm not a Muslim" o muslimach. Nie zapomonaj talibanow w
        > Afganistanie niszczacych zabytki, ktore przetrwaly(by) stulecia i tysiaclecia!
    • j-k ABE, na Pana! cywilizacje Egiptu stworzyli 19.06.05, 14:59
      poprzednicy , dzisiejszych KOPTOW!.

Arabowie nie maja z tym nic wspolnego. sa tam dopiero od 7 w. ne!
    • markv501 Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 16:24
      a co z "WOLNOSCIA"

WOLNOSC lezy u podstaw wspolczesnej zachodniej cywilizacji.
      Pojecie to jest obce Arabom i muzulmanom.
      Abe to ze mieszkasz gdzie chcesz robisz co chcesz i mowisz co chcesz
      zawdzieczasz
      ZACHODOWI. Przyznaj sie , nie chcialabys urodzic sie Arabka
      pzdr
      • wojcd Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 16:33
        markv501 napisał:
        > a co z "WOLNOSCIA"
        >
        > WOLNOSC lezy u podstaw wspolczesnej zachodniej cywilizacji.
        > Pojecie to jest obce Arabom i muzulmanom.

Właśnie suwerenność zabierano im regularnie.
    • fredzio54 Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 17:14
      zydy dali swiatu 10 przykazan a arabstwo terror !
      mam wielki szacuenk do arabow jak traktuja swoje kobiety jako towar na wagi
      rozwody sa proste przysla sie 3 smsy "jestec rozwiedzona zona" ruchi ruchi
      ruchi ja marat
      wolno mniec 4 zony jedna do seksu droga do dzieci trzecia do paracy a czwarta
      do bicia
      Arabki sa takie piekne tluste nie wierz czy w ciorze albo z zrania nakrywaja
      sowje sylwetke i twarz aby nas nie pryzstrasic
      kocham arabow ale martwych
      • wojcd Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 17:23
        fredzio54 napisał:
        > zydy dali swiatu 10 przykazan
        >a arabstwo terror !
        • fredzio54 Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 17:26
          wydac kto jestes ciemny katolik zacofany co nie nawidzi zydow ale modli sie do
          tego zyda z nazaretu
          Palestinian teen nabbed at checkpoint

IDF troops detain 16-year-old youth after found carrying five homemade pipe
          bombs; says had no intention to carry out attack
          By Ali Waked and Associated Press

NABLUS, West Bank - IDF soldiers arrested a Palestinian teenager on Sunday
          trying to smuggle five homemade pipe bombs across a West Bank checkpoint, which
          he denied.

Troops at the Hawara checkpoint near the city of Nablus became suspicious of
          the teen carrying a wooden box and blew up the contents in a controlled
          detonation after discovering the explosives.

According to Palestinian sources the teen is 16-year-old Khalil Mohammed
          Hashash, whose family has a history of criminal offenses connected to weaponry
          possession.

However, Hashash claimed he had no intention of carrying out an attack on
          Israelis.

"I didn't do it to blow anything up, I did it to get arrested and get a break
          from this life," he said, adding that he was hoping to collect a paycheck from
          the Palestinian prisoner associations to help out with his family's expenses.

Over the past three months the IDF has thwarted 21 attempts to smuggle
          explosives into Israel, where the suspects have been under the age of 18 years.

(06.19.05, 15:10)

• wojcd Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 17:33
            fredzio54 napisał:
            > wydac kto jestes ciemny katolik zacofany co nie nawidzi zydow ale modli sie
            do tego zyda z nazaretu
            • fredzio54 Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 17:36
              on sie modli dla potego Erec Israel sam uciek z polski w 57 do Galileje i ma
              was w nosie
              U was pelne kosciele kamieniamy i bogastwo ale niema u was Boga !
              • markv501 Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 18:10
                fredzio powtarzasz sie
                nie zawracaj glowy
                pzdr
                • fredzio54 Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 18:15
                  ja proponowalem za murwac caly arabski swiat od atlatiku do indi i nalewac
                  piachem ! ale koszty sa wyskoie proponuie wszytkich poslac do saudi miedzy
                  medina a meke zamurowac tylkood jordani do turcy i nalewac piachem
                  • krystian71 Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 18:31
                    no i co , wysmiali cie ci co czuja sympatie do Arabow?
                    • fredzio54 Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 19:43
                      bo oni maja takiego hu____a dla ciebie :)))))
                  • wojcd Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 18:39
                    fredzio54 napisał:
                    > ja proponowalem za murwac caly arabski swiat od atlatiku do indi i nalewac
                    > piachem ! ale koszty sa wyskoie
                    • fredzio54 Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 19:44
                      juz mamy swoj mur a w haadze nie zgodzili sie
                      • wojcd Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 20:41
                        fredzio54 napisał:
                        > juz mamy swoj mur a w haadze nie zgodzili sie
                        ---------------------------------------------
                        A w Norymberdze jeszcze nie obradowali.
              • wojcd Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 18:36
                fredzio54 napisał:
                > on sie modli dla potego Erec Israel
                • markv501 Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 18:45
                  suwerennosc zabierano niemal wszystkim,
                  w Europie anglicy scotom, irlandczykom itd,
                  arabowie tez odbierali,
                  martw sie o Polske
                  • wojcd Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 18:54
                    markv501 napisał:
                    > suwerennosc zabierano niemal wszystkim,
                    > w Europie anglicy scotom, irlandczykom itd,
                    > arabowie tez odbierali,
                    > martw sie o Polske

Kto kogo napadał w dwu ostatnich stuleciach?
                    • fredzio54 Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 19:46
                      oczewiscie polacy niemcow w 1914 i w 1939
                    • markv501 Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 20:50
                      czy mozesz rozwinac :" odpornym na sieczke neocomics"
                      Turcja (muzulmanie) nie chcieli zwrocic suwerennosc balkanom w XX w,
                      arabowie dotad uwazaja ze Iberia im sie nalezy
                      pzdr
                • fredzio54 Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 19:45
                  tak twierdzil ze jest syn boga ale goje go skryzzowali razem z innymy zydami
                  tylko mu sie udalo byc wasz Bog zdaen z nami
                  • arap1 Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 19:47
                    DWA METRY POD ZIEMA na STOJACO....mnie miesca zajmowac benda
                    • fredzio54 Re: ja mam pelny szacunek do Arabow 19.06.05, 19:49
                      ale nie ostrzedzaj piachu :))))
                      • abe_ltd Fredzio i Arab zywcem wzieci ze Starego Testamentu 19.06.05, 23:41
                        Nie wydaje Wam sie moi drodzy ze oni sa po prostu wcieleniami krwawych postaci
                        ze starego testamentu. Jak ich czytam to mi sceny mordu, rozlewu krwi,
                        niszczenia swiatyn, gwaltu i przemocy staja przed oczami.
                        Gdybym wierzyla w reinkarnacje to Fredzio i Arap byliby dla mnie jej dowodem
                        rzeczowym
                        • wojcd Re: Fredzio i Arab zywcem wzieci ze Starego Testa 19.06.05, 23:52
                          To radosne krwią ociekające kwilenie.
                          Rzadkie doświadczenie mroków ludzkiej
                          egzystencji.

Oj biedni oni. Wg tej miary im będą płacić.
                          • abe_ltd Re: Fredzio i Arab zywcem wzieci ze Starego Testa 20.06.05, 00:41
                            Moralnie to oni juz od dawna niewyplacalni sa.
    • kecawy Arabowie częścią sztafety ale nie jedyną 19.06.05, 19:49
      Taka mała uwaga.Nie dyskredytując Arabów pragnę poinformować iż według mnie
      spełnili oni ważną rolę cywilizacyjną jako uczestnicy sztafety!! Przekazali
      pałeczkę (o nazwie cywilizacja ) dalej. Pamiętać należy jednak iż cywilizacja
      nie tylko im zawdzięcza trwanie.Bizancjum w owym czasie ma się też całkiem
      (cywilizacyjnie ) nieźle

kecaw
      • fredzio54 Re: Arabowie częścią sztafety ale nie jedyną 19.06.05, 19:53
        to byli zydy IBEN SZAPRUT IBEN EZRA pysali po arabsku
        jakie araby ? araby byli w haremach i walili na obe strony :)))))
        • kecawy Re: Arabowie częścią sztafety ale nie jedyną 19.06.05, 19:55
          Chyba nie lubisz swojego brata ?

zaciekawiony twoimpostem kecaw
          • fredzio54 [...] 19.06.05, 20:10
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • cepimierz Re: Arabowie częścią sztafety ale nie jedyną 20.06.05, 00:28
              Takie obrazki publikowali w "Stuermerze" - ale dziwna sprawa, nie mówili, że chodzi o Arabów.
      • arap1 Re: Arabowie częścią sztafety ale nie jedyną 19.06.05, 19:54
        TAK PALECZKI Z DYNAMITEM..przekazuja w majtkach...JAk widza IDF...bije rekord
        na 100 m...
      • abe_ltd Re: Arabowie częścią sztafety ale nie jedyną 19.06.05, 23:42
        Wlasnie za przekazanie tej paleczki a nie spalenie jej na stosie wlasnych
        uprzedzen i przekonan nalezy im sie za to szacunek.
    • tkuprian Oj, Abe. 19.06.05, 20:26
      Nie będę Ci zwracał uwagi na przekłamania, które znalazły się w Twoim poście, a
      na które zwrócili już uwagę inni.

Ograniczę się do jednej tylko uwagi. Napisałaś, że podziwiasz, czy też masz
      szacunek, do cywilizacji śródziemnomorskich. Powiem Ci na to: Nasi przodkowie
      żyli sobie w kolektywnych opolach złożonych z równych podczas gdy cywilizacje
      śródziemnomorskie w pocie czoła budowała rzesza niewolników. Traktowano ich jak
      rzeczy, mieli nawet swoją własną kategorię: rzeczy obdarzone mową.
      Borowski w swoich oświęcimskich opowiadaniach porównywał system hitlerowski do
      systemów niewolniczych państw antycznych, punktów zbieżnych z barbarzyńskim
      dziedzictwem europy w nich nie wytknął.

P.S. Zanim zdyskredytujesz to dziedzictwo przeczytaj książkę z której autorem
      wywiad był niedawno w GW:

serwisy.gazeta.pl/kultura/1,34791,2463191.html?as=1&ias=4
      • tkuprian Jeszcze sobie dopowiem. 19.06.05, 20:32
        Amerykańskim wynalazkiem o znacznej doniosłości dla nas waszystkich jest
        choćby "odkrycie" prawa do prywatności. Wkładem niezaprzeczalnym USA jest też
        przeprowadzenie pionierskiego eksperymentu p.t. nowożytna demokracja.
        Znaczna część historii podboju kosmosu jest napisana przez USA, podobnie jak
        historia awiacji, motoryzacji i tysiąca innych dziedzin (czy Intrenet, w którym
        możemy zamieścić nasze wypociny swojego rodu nie wywodzi z Ameryki?).
        • i-love-2-bike Re: Jeszcze sobie dopowiem. 19.06.05, 20:36
          tkuprian napisał:

> Amerykańskim wynalazkiem o znacznej doniosłości dla nas waszystkich jest
          > choćby "odkrycie" prawa do prywatności. Wkładem niezaprzeczalnym USA jest też
          > przeprowadzenie pionierskiego eksperymentu p.t. nowożytna demokracja.
          > Znaczna część historii podboju kosmosu jest napisana przez USA, podobnie jak
          > historia awiacji, motoryzacji i tysiąca innych dziedzin (czy Intrenet, w którym
          >
          > możemy zamieścić nasze wypociny swojego rodu nie wywodzi z Ameryki?).

w tej litanii co do osiagniec ameryki zapomniales chyba kolego o najwazniejszym
          jej wkladzie co do swiatowych osiagniec - o McDonalds i jego legendarnych
          hamburgerach z soda i chipsami(spolszczylam,zeby bylo ladniej)
          Alleluja AMEN.
      • abe_ltd Re: Oj, Abe. 19.06.05, 23:45
        Mnie tez o tych kolektywnych opolach uczono w podstawowce w latach
        siedemdziesiatych. A potem okazalo sie ze nasz Mieszko sprzedawal
        naszych "rownych" przodkow w niewolnictwo. Stad nazwa "Slavs" - Slowianie -
        slaves.
        Zwroc uwage jednakze ze piramidy zbudowane byly przez ludzi wolnych.
        Co do Rzymu to sie zgadzam. To wlasnie USA jest spadkobierca Rzymu, faszyzmu
        jaki tam sie zaczal, i imperialismu. To jest wlasnie ta czesc naszego
        Europejskiego dziedzictwa, ktora mnie uwiera.
        • 1ja Re: Oj, Abe.+ 21.06.05, 15:47
          No nareszcie!
          Cieszy mnie,ze sie uznajesz "naszych" za normalnych w trakcie rzwoju
          plemienia ludzkiego.
          Czyli nie sa wyjatkowi w gromadzie homo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka