Dodaj do ulubionych

Białoruś

IP: *.tatrynet.pl 26.07.02, 12:07
Czemu wszystkie wiadomości z Białorusi są złe. W Gazecie kraj ten jawi sie
jako wcielenie diabła. Byłem na Białorusi w czasie długiego weekendu. Nigdzie
indziej nie spotkałem ludzi tak pozytywnie nastawionych do Polaków. Dla
odmiany proponuje aby co jakis czas w Gazecie pojawiala sie jakas pozytywna
wiadomość na temat tego kraju.
Obserwuj wątek
    • bimi Re: Białoruś 26.07.02, 12:14
      Gość portalu: maro napisał(a):

> Czemu wszystkie wiadomości z Białorusi są złe. W Gazecie kraj ten jawi sie
      > jako wcielenie diabła. Byłem na Białorusi w czasie długiego weekendu. Nigdzie
      > indziej nie spotkałem ludzi tak pozytywnie nastawionych do Polaków. Dla
      > odmiany proponuje aby co jakis czas w Gazecie pojawiala sie jakas pozytywna
      > wiadomość na temat tego kraju.

Bo zazwyczaj o Białorusi rozmawia się w kontekście polityki a nie stosunków
      międzyludzkich. Jeśli zaś chodzi o politykę, to muszisz przyznać, że sytuacja
      tam wygląda nienajlepiej...
      • Gość: Ed Re: Białoruś IP: 2.4.STABLE* / 192.168.115.* 26.07.02, 12:17
        Bimi, to niewiarygodne. Jednak potrafisz napisać cos sensownego.
        • bimi Re: Białoruś 26.07.02, 12:27
          Gość portalu: Ed napisał(a):

> Bimi, to niewiarygodne. Jednak potrafisz napisać cos sensownego.

Zakoczyło cię to? Przecież ciągle piszę z sensem. Tylko niektóre z moich
          sensownych rzeczy bojkotujesz zarzucając mi to, że jestem nainy, do innych zaś
          nic nie masz...
          Normalka! :)
          • Gość: Ed Re: Białoruś IP: 2.4.STABLE* / 192.168.115.* 26.07.02, 12:43
            Nie Bimi. To pierwszy i jak na razie jedyny przypadek.
            • bimi Re: Białoruś 26.07.02, 12:45
              Gość portalu: Ed napisał(a):

> Nie Bimi. To pierwszy i jak na razie jedyny przypadek.

Zapomniałeś dodać "moim zdaniem". :)
      • Gość: maro Re: Białoruś IP: *.tatrynet.pl 26.07.02, 12:52
        To moze warto zmienic ten zwyczaj i napisac czasem o prawdziwym zyciu w
        Białorusi. Tzw "zwykłkych" białorusinów denerwuje że ich państwo jest ciągle
        opisywane jako kraj "osi zła" nawet jeśli nie popierają i nie lubią Łukaszenki
        i swojego rządu.
        • bimi Re: Białoruś 26.07.02, 12:58

> To moze warto zmienic ten zwyczaj i napisac czasem o prawdziwym zyciu w
          > Białorusi.

Można, tylko po co? To jest forum gazety służące od wymiany poglądów, a nie
          strona-poradnik turystyczny.
          Ale jeśli chcesz, to prosze bardzo; jestem pewien, że nikt nie będzie miał Ci
          za złe jeśli posłużysz się tym forum do napisania co nieco o "prawdziwym zyciu
          w Białorusi".
          • Gość: maro Re: Białoruś IP: *.tatrynet.pl 26.07.02, 13:03
            Licze po prostu na to ze moze i czasem jakis redaktor gazety spoglada na to
            forum.
            • bimi Re: Białoruś 26.07.02, 13:50

> Licze po prostu na to ze moze i czasem jakis redaktor gazety spoglada na to
              > forum.

Nie żartuj!:) To komercyjne forum - zrobione chyba tylko po to, aby portal
              Gazety miał większe wzięcie. Nie myślisz chyba, że to forum kiedykolwiek
              zainspirowało jakiegokolwiek redaktora GW do czegokolwiek? To by było zbyt
              piękne... :)
              • Gość: maro Re: Białoruś IP: *.tatrynet.pl 26.07.02, 13:54
                Nigdy nie wiadomo, moze pod pseudonimem "kochanka" kryje się na przykład Monika
                Olejnik
                • bimi Re: Białoruś 26.07.02, 13:58

> Nigdy nie wiadomo, moze pod pseudonimem "kochanka" kryje się na przykład
                  > Monika Olejnik

Nie obrażaj Pani Moniki...
    • Gość: Tomasz Re: Białoruś IP: *.ibch.poznan.pl 26.07.02, 12:56
      A może przyczyna tkwi w tym, że prezydent Łukaszenka trzyma swoich
      Michników w ciupie. Nasz (polski) Michnik nie może mu takiej potwarzy wybaczyć.

Białoruś jest pokazywana w Polsce jak nasz kochany kraj na Zachodzie
      (szczególnie w Niemczech)- bieda-szyby, szwendające się głodomory,
      totalny burdel.
      • Gość: maro Re: Białoruś IP: *.tatrynet.pl 26.07.02, 13:01
        Ale to nas nie usprawiedliwia, jesli mamy pretensje do Niemców ze nas
        przedstawiają jako brudasów, a nasz kraj jako wielki burdel, to dajmy im dobry
        przykład i nie traktujmy tak samo Białorusi.

Gość portalu: Tomasz napisał(a):

> A może przyczyna tkwi w tym, że prezydent Łukaszenka trzyma swoich
        > Michników w ciupie. Nasz (polski) Michnik nie może mu takiej potwarzy
        wybaczyć.
        >
        > Białoruś jest pokazywana w Polsce jak nasz kochany kraj na Zachodzie
        > (szczególnie w Niemczech)- bieda-szyby, szwendające się głodomory,
        > totalny burdel.
        • Gość: Tomasz Re: Białoruś IP: *.ibch.poznan.pl 26.07.02, 13:15

> Ale to nas nie usprawiedliwia, jesli mamy pretensje do Niemców ze nas
          > przedstawiają jako brudasów, a nasz kraj jako wielki burdel, to dajmy im dobry
          > przykład i nie traktujmy tak samo Białorusi.

To prawda. Ale w życiu jeden dziad gnębi drugiego jeszcze większego dziada.

Sądzę jednak, że Białoruś pełni rolę takiej "antytezy" naszego kraju. Mówi się
          ciągle nam- patrzcie gdyby nie nasze reformy, Pan Balcerowicz i nasza
          euroatlantycka strategia bylibyśmy krajem jak Białoruś.
          Gdyby opierać się na tym co piszą w GW o Wschodzie (do czego nie namawiam)
          to kraje te dotkniete są wszystkimi możliwymi plagami i staczają się w otchłań rozpaczy.
          Problem w tym, że towarzystwo to może nie być obiektywne także w innych sprawach.

• Gość: maro Re: Białoruś IP: *.tatrynet.pl 26.07.02, 13:23
            Ich problem (dziennikarzy) polega na tym ze formuuja swoje opinie siedzac w
            Warszawie w redakcji, nie chce im się ruszyć tyłka i spojrzec na sytuację tego
            kraju z bliska.

Gość portalu: Tomasz napisał(a):

>> To prawda. Ale w życiu jeden dziad gnębi drugiego jeszcze większego dziada.
            >
            >
            > Sądzę jednak, że Białoruś pełni rolę takiej "antytezy" naszego kraju. Mówi się
            > ciągle nam- patrzcie gdyby nie nasze reformy, Pan Balcerowicz i nasza
            > euroatlantycka strategia bylibyśmy krajem jak Białoruś.
            > Gdyby opierać się na tym co piszą w GW o Wschodzie (do czego nie namawiam)
            > to kraje te dotkniete są wszystkimi możliwymi plagami i staczają się w
            otchłań
            > rozpaczy.
            > Problem w tym, że towarzystwo to może nie być obiektywne także w innych
            sprawac
            > h.
            >
            • Gość: Tomasz Re: Białoruś IP: *.ibch.poznan.pl 26.07.02, 13:33

Tu się nie zgadzam. Oni maja bardzo dobrych i aktywnych dziennikarzy.
              Problem w tym, że całe to środowisko lubi 'pociągać za sznurki'. Ambicja
              władzy jest głównym motywem. Przy okazji załatwia się swoje interesy, te calkiem
              drobne (na jakieś 2mld złotych) będące skutkiem zwolnień i ulg podatkowych,
              jak i strategiczne związane ze światowym żydostwem, które tu reprezentują
              i interesów którego pilnują.

> Ich problem (dziennikarzy) polega na tym ze formuuja swoje opinie siedzac w
              > Warszawie w redakcji, nie chce im się ruszyć tyłka i spojrzec na sytuację tego
              > kraju z bliska.
              >
              • Gość: maro A juz myślałem że jesteś normalnym człowiekiem IP: *.tatrynet.pl 26.07.02, 13:38
                Czemu wszyscy i wszędzie węszą żydowski spisek. Co wy byście bez tych Żydów
                zrobili, musielibyście chyba zacząć zwalać winę na Masonów albo cyklistów.

> Tu się nie zgadzam. Oni maja bardzo dobrych i aktywnych dziennikarzy.
                > Problem w tym, że całe to środowisko lubi 'pociągać za sznurki'. Ambicja
                > władzy jest głównym motywem. Przy okazji załatwia się swoje interesy, te
                calkie
                > m
                > drobne (na jakieś 2mld złotych) będące skutkiem zwolnień i ulg podatkowych,
                > jak i strategiczne związane ze światowym żydostwem, które tu reprezentują
                > i interesów którego pilnują.

• Gość: Tomasz Re: A juz myślałem że jesteś normalnym człowiekie IP: *.ibch.poznan.pl 26.07.02, 14:20

> Czemu wszyscy i wszędzie węszą żydowski spisek. Co wy byście bez tych Żydów
                  > zrobili, musielibyście chyba zacząć zwalać winę na Masonów albo cyklistów.

To nie jest kwestia spisku. Chodzie m.in., o zwrot znacznego, a w przypadku biednej Polski nawet
                  bardzo znacznego majątku. Czyli chodzi o pieniądze.
                  Ale to jest tylko jeden z celów. Nie twierdzę, że najważniejszy. Gazeta Wyborcza ma duże ambicje
                  na władzę. Oni chcą mianować i obalać ministrów. To mnie niepokoi.

Sami podnoszą problem antysemityzmu, czasem też piszą o uprzedzeniach antypolskich
                  wśród Żydów. Nigdy nie starają się jednak wyjaśnić skąd antysemityzm się w Polsce
                  bierze. Jak sądzisz, może jest dziedziczny? Żeby problem ograniczyć trzeba najpierw
                  zrozumieć jakie są jego przyczyny.
                  Moim zdaniem korzenie wzajemnych resentymentów tkwią w realnej rzeczywistości i nie są jedynie
                  wynikiem paranoi poszczególnych osobników (jak nakazuje to widzieć polityczna poprawność).

Ja nie jestem zwolennikiem wzajemnych rozliczeń, poprawiania historii, czy kajania się z powodu
                  przeszłości. Nie oczekje też tego od innych nacji. Dlatego razi mnie manipulownie faktami,
                  podnoszenie spraw które nie mają dziś wiekszego znaczenia.
    • Gość: Andriy Tylko zabijaja ludzi... IP: *.sbdc.iastate.edu 26.07.02, 23:41
      - uwazniaja zurnalisci,
      - sadza niezgodnych,
      - obieraja igraszkowy parlament...

Bialoruscy juz wtracili swoj jezyk - nikt w ja nie mowi! Koscol grekotatolicki
      jest ucisniety.

Najliepszy program co Polacy moga zrobic jest program ze stypendium dlia
      mlodziezy Bialoruskiej. Teraz Polska nadaje stypendium cydzoziemcom "o Polskim
      pochodzeniu" zamiast obcym przyszlym liderom spolecznym.
      • Gość: ERYK ZAL MI BIALORUSI IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.02, 17:20
        LUDZIE MILI, ALE BEZ PRZYSZLOSCI, ZYCZE IM JAK NAJLEPIEJ,
        MAM NADZIEJE ZE BEDZIEMY IM MOGLI KIEDYS POMOC...
        • force Re: ZAL MI BIALORUSI 27.07.02, 18:16
          Gość portalu: ERYK napisał(a):

> LUDZIE MILI, ALE BEZ PRZYSZLOSCI, ZYCZE IM JAK NAJLEPIEJ,
          > MAM NADZIEJE ZE BEDZIEMY IM MOGLI KIEDYS POMOC...

Wolałbym, żeby Polacy nie "pomagali" Białorusinom, bo przy okazji katolicka
          hałastra zacznie znowu nawracać... Lepiej będzie dla Słowian, jeśli nie zostaną
          zarażeni watykańskim wirusem.
          • Gość: ERYK Re: ZAL MI BIALORUSI IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.02, 19:54
            force napisał:

> Gość portalu: ERYK napisał(a):
            >
            > > LUDZIE MILI, ALE BEZ PRZYSZLOSCI, ZYCZE IM JAK NAJLEPIEJ,
            > > MAM NADZIEJE ZE BEDZIEMY IM MOGLI KIEDYS POMOC...
            >
            > Wolałbym, żeby Polacy nie "pomagali" Białorusinom, bo przy okazji katolicka
            > hałastra zacznie znowu nawracać... Lepiej będzie dla Słowian, jeśli nie
            zostaną
            >
            > zarażeni watykańskim wirusem.

MOZE MASZ I RACJE ALE MUSZE POWIEDZIEC ZE INNE WIARY I ODLAMY NIE NALEZA
            DO PRAWYCH I UCZCIWYCH, NAJLEPIEJ NALEZALOBY SIE ZAPYTAC SAMYCH BIALORUSINOW....
            • palesz Re: ZAL MI BIALORUSI 27.07.02, 20:12
              Białorusini przetrwali tyle, przetrwają i Łukaszenkę - trzeba czasu!
              • Gość: Andriy Trzeba czasu? IP: *.client.mchsi.com 30.07.02, 08:50
                Mysylę że Białorusy potrzebują AKTYWNOśćI! W Ukrainie mamy Kuczmę, ale ż są
                także wielu organizacje pozarądowe, które "kontrolują" kuczmiśći dużą
                informacją prawdziwą. To odbywa sie na fonie odrodzenia języka Ukraińskiego i
                podwyżenia aktywnośći państwowej.

Białorusy są w ogulie "zabijęty" przed łukaszyzm. Jęnzyk już praktycznie nie
                używany, państwo jest biedną część Rosji.

Białorusy potrzebują aktywnośći spoleczną.
          • patriota Re: "ambasador" - niech bedzie pochylony.... 30.07.02, 09:33
            force napisał:

> Wolałbym, żeby Polacy nie "pomagali" Białorusinom, bo przy okazji katolicka
            > hałastra zacznie znowu nawracać... Lepiej będzie dla Słowian, jeśli nie
            > zostaną zarażeni watykańskim wirusem.

Wlasnie. Jakos dziwnie jestem przekonany, ze te resztki sympatii, ktore my
            Polacy mamy jeszcze na Ukrainie czy Bialorusi przeplimpamy ostatecznie bo
            naszymi "ambasadorami" sa tam teraz pedo-ksiezulki (niech bedzie pochylony) i
            nacjonalistyczne oszolomy, ktore koniecznie chca widziec, ze "orleta" polegly w
            obronie "Rzeczpospolitej".

Jak tak dalej pojdzie to chyba zaloze inicjatywe budowy pomnika
            dla "Volkssturmu" we Wroclawiu. I tam koniecznie bedzie musialo pisac, ze owi
            chlopcy i starcy polegli w obronie "Niemiec" lub jeszcze lepiej w
            obronie "Tysiacletniej Rzeszy". Ciekawe jak by sie im to podobalo.
            • Gość: AB Re: 'ambasador' - niech bedzie pochylony.... IP: 2.4.STABLE* / 194.181.74.* 31.07.02, 09:20
              Przeczytałem i oniemiałem.
              Ile w Was zjadliwej, beznadziejnej, głodnej i bezsilnej głupoty.
              Cz Wy naprawdę myślicie, że Wy jesteście nam Polakom do czegoś potrzebni.
              Przecież to wierutna głupota.
              Co Wy nam możecie dać, pół litra samogonu, zacietrzewionych w swojej
              bezsilności popów, słoninę na cztery palce, durnia łukaszenkę ze swoją hałastrą.
              A w ogóle to co to za naród białoruski który nie zna swojego jęzka narodowego
              tylko posługuje się językiem obcym.
              • force Re: 'ambasador' - niech bedzie pochylony.... 31.07.02, 11:11
                Gość portalu: AB napisał(a):

> Co Wy nam możecie dać

Hehehe... Takim jak ty - Białorusini mogą dać kijów i kopa w dupę.
                Na pewno nie dadzą natomiast przywiązania do swoich słowiańskich korzeni,
                poczucia swojej wartości, swojego słowiańskiego honoru, umiłowiania natury,
                spontaniczności, szacunku dla siebie i innych, itd...
                To są cechy, których takim jak ty brakuje, watykański wasalu! Stąd twoje
                komleksy! Całe cywilizowane otoczenie - niezależnie od tego, czy na wschodzie,
                czy na zachodzie - śmieje się z "takich" i nie uważa ich za godnych partnerów
                do czegokolwiek, ani do dyskusji, ani do jakiejkolwiek wspołpracy. Można was
                jedynie wykorzystać - co właśnie się dzieje...
              • Gość: Andriy. Ca moga Bialorusi dlia Polakow? IP: *.sbdc.iastate.edu 01.08.02, 23:25
                Zakrec dupy Polakow od rosyjske rakety (missles) nuklearne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka