Dodaj do ulubionych

Hebrajski bukwami pisany

20.07.05, 09:38
Artykuł w "Przeglądzie" -
Obserwuj wątek
    • dana33 Re: Hebrajski bukwami pisany 20.07.05, 09:55
      ale bzdury, cepie, i jaki przyklad na jednostronnosc.... nie dziwie sie, ze ci
      sie ten artykul tak spodobal, ze uznales go zas godnym zamieszczenia na forum.
      • cepimierz Re: Hebrajski bukwami pisany 20.07.05, 10:06
        Napisz coś więcej. Bo Ty tylko, że to bzdury, albo coś podobnegio. A ja tymczasem czytałem (i to niejeden raz i nie tylko w Haaretzu), że w tym środowisku izraelskość bywa traktowana cynicznie, że pojawiają sie ugrupowania neo-faszystowskie, anty-semickie.
        • dana33 Re: Hebrajski bukwami pisany 20.07.05, 10:10
          nawet nie mam zamiaru wdawac sie z toba w dyskusje, cep.
          nie jestes przeciez zainteresowany w prawdzie, bo juz wiesz i czytales i
          podajesz "fakty". po co ci moje zdanie? po ci ci prawda? ty masz swoja. wg
          bzdurnego artykulu jakiegos dziennikarza 3 klasy, ktory natualnie pokazuje
          tylko to, co chce pokazac. i wlasnie, poltora miliona zydow/niezydow
          rosyjskich, i wszyscy to albo prostytutki, albo pijacy i cale poltora miliona
          wysmiewa israel. tak jest i tak ty wiesz.
          • cepimierz Re: Hebrajski bukwami pisany 20.07.05, 10:14
            Ależ ja właśnie nie wiem. Ja tylko o tym czytałem. Nie mam pojęcia, kim jest dziennikarz, który to napisał (nawet nie wiem, czy jest z PL czy z IL). Rzecz ukazała się w poczytnym polskim tygodniku, temat ciekawy.

Nie musisz wdawać się ze mną w polemikę, bo ja tu nic nie postuluję. Ale możesz napisać, co sądzisz o samym tekście. A Ty znowu -
            • dana33 Re: Hebrajski bukwami pisany 20.07.05, 10:30
              ja nie jestesm obrazona, cep. ja po prostu nie lubie tracic wiecej czasu niz go
              juz trace na tym forum. ciebie i tak nic nie przekona, bo ty wiesz. kalbys
              naprawde chcial wiedziec, to by napisal: dana, albo forumowicze z israela, jest
              taki artykul w gazecie poslkiej (tutaj dalbys link, bez cytownia), co wy o tym
              myslicie. tak jak robiles to setki razy, podsylajac mi cos, co wg ciebie bylo
              warte przeczytania.
              cos ostatnio czytasz tylko artykuly o israelu, i do tego wszystkie negatywne.
              skonczyla ci sie inna literatura?
              • wyrodnamatka Re: Hebrajski bukwami pisany 20.07.05, 11:28
                wiesz , my z cepusiem to się ostatnio boksowaliśmy - taki sport :D
                ale , on ma rację tym razem wg mnie . to jest ciekawy temat .
                macie niezłą ekipę rusków , tam u siebie .
                nawet amos , jak pisze o rodzince to w czasie przeszłym . związki współczesnego
                izraela i rosji , owiane są jakąś mgłą tajemnicy .
                polskie media i rosyjskie , to ciągłe plwanie , mafia i konkursy urody ...
                tak , że napisz nam od siebie o ruskach współczesnych w izraelu .

ps. pisanie zadziorne , obrażone i wojownicze jak najbardziej :D
                • dana33 Re: Hebrajski bukwami pisany 20.07.05, 12:34
                  spojrz do skrzynki, mamusiu....
            • z_daleka Re: Hebrajski bukwami pisany 20.07.05, 10:38
              Bede cepie udawal, ze cie nie znam i ze wierze w twoja ciekawosc swiata...
              No wiec drogi kolego, pomysl o jakiej liczbie tu rozprawiamy....1.5 miliona ludzi... Powiedzmy, ze 1%
              to przestepcy (15.000) , jeszcze jeden to prostytutki(15.000), 10% inzynierowie (150.000), 5% (75.000)
              lekarze....15% (225.000) to emeryci lub lada dzien emeryci... Pomysl cepie, ta grupa ludzi o przeroznej
              kulturze, wieku, wyksztalceniu....stanowi ok 1/4 ludnosci Izraela...Pomysl cepie , ze do Polski przybywa
              w ciago 15 lat 10 milionow nowych obywateli...nie wazne skad... no i pomysl na koniec, ze zgarneles
              na chybil trafil 1.5 miliona np.Polakow i zastanow sie ilu w srod nich jest zlodziei, prostytutek, lekarzy
              itd... Baw sie dobrze.
              • krystian71 Re: Hebrajski bukwami pisany 20.07.05, 11:32
                hmmm, wg autora rosyjscy zydzi zaczynaja nadawac ton w roznych kryminalno-
                mafijnych srodowiskach.
                Dlaczego tak sie dzieje, skoro zgodnie z prawami statystyki powinno byc ich
                zaledwie 1/4 calej populacji.
                Zarowno ludzi uczciwych , jak i tych na bakier z prawem.
                • z_daleka Re: Hebrajski bukwami pisany 20.07.05, 12:06
                  krystian71 napisała:

> hmmm, wg autora rosyjscy zydzi zaczynaja nadawac ton w roznych kryminalno-
                  > mafijnych srodowiskach.
                  > Dlaczego tak sie dzieje, skoro zgodnie z prawami statystyki powinno byc ich
                  > zaledwie 1/4 calej populacji.
                  > Zarowno ludzi uczciwych , jak i tych na bakier z prawem.
                  ---------------------------
                  Mysle, ze te relacje rzeczywiscie troche sie pogorszyly...duzo czynnikow na to wplywa...jadnak dotyczy
                  to kazdej spolecznosci ( z malymi wyjatkami).
    • zbalansowany Re: Hebrajski bukwami pisany 20.07.05, 09:56

Oj Cep, zaraz cie nazwa antysemita!
      A swoja droga to ciekawy jest ten proces rusyfikacji izraela
      • kotek.filemon Re: Hebrajski bukwami pisany 20.07.05, 10:46
        > A swoja droga to ciekawy jest ten proces rusyfikacji izraela

Ciekawe ilu z tych przyjeżdżających z CCCP jest Żydami. Komplet żydowskich
        papierów można sobie było skołować jak się miało dojścia. Genealogię robili że
        Ben Gurion by się takiej nie powstydził.
        • marcus_crasuss Re: Hebrajski bukwami pisany 20.07.05, 10:59
          kotek.filemon napisał:

> > A swoja droga to ciekawy jest ten proces rusyfikacji izraela
          >
          > Ciekawe ilu z tych przyjeżdżających z CCCP jest Żydami. Komplet żydowskich
          > papierów można sobie było skołować jak się miało dojścia. Genealogię robili że
          > Ben Gurion by się takiej nie powstydził.
          >
          >
          W Niemczech gdzie dano nieograniczona mozliwosc osiedlania sie zydom rosyjskim,
          nawet gminy zydowskie juz ich nie chca. Zydzi z nich w przygnialajacej
          wiekszosci jak z koziej d..y traba.
    • wojcd Re: Hebrajski bukwami pisany 20.07.05, 09:59
      cepimierz napisał:
      > Istota moralno-ideowa żydowskiego państwa, które trzymają za sejf bankowy
      znacznej pojemności, ważna jest dla nich jak guzik u kalesonów od Gucciego.
      --------------------------------------------------------------
      • explicit Re: Hebrajski bukwami pisany 20.07.05, 16:04
        E tam gadasz ,... To je cymes !!! Widac to szczegolnie w Hollywood , tu kazdy
        szanujacy sie Zyd szuka rodzicielki swoich spadkobiercow poza jewish genetic
        pool i trudno sie dziwic - Wyobrazasz sobie patrzec na taka gebe latami , dupe
        wycierac , przewijac , nie wspominajac , sluchac tego co plodzi w chorej
        wyobrazni ???

He , he , poczekaj jak znajde jego fotke w beciku :)))

www.smolanim.com/articles/boris.html
        uklony

==============================================================================

Ale imigracja z Rosji ma też niezaprzeczalny aspekt estetyczny. Na deptaku
        nadmorskim w Tel Awiwie miejscowi poszukiwacze modelek nagabują egzotyczne dla
        nich panny Rosjanki, spacerujące na długich nogach, płowowłose i niebieskookie.
        W rezultacie niskie i ciemne Izraelki zniknęły z wybiegów na pokazach mody
        zastąpione przez Rosjanki

Rzecz jasna, nikt tym pannom nie zagląda do metryki rodzicielki.

To je cymes.

• bam_buko Re: Hebrajski bukwami pisany 20.07.05, 13:00
      Emigracja Rosjan do Izraela ma rowniez pozytywne aspekty-sa nimi rosyjskie
      kobiety.Dotychczsowe mieszkanki tego azjatyckiego kraiku nie grzeszyly
      uroda,malo byly znane ze swojej wyjatkowej brzydoty.
      Zdobyte dwa lata z rzedu tytuly miss Izraela przez Rosjanki sa tego najlepszym
      dowodem . Zazdrosc "tubylczyn" jest oczywista -wystarczy ze spojrza w lustro na
      swoje nosy jak haki holownicze od Merkavy,ciemna pomarszczona cere zniszczona
      praca w kibucach.
      Sa zapewne wyjatki, chocby dana ktora twierdzi ze ma bladoniebieskie oczy i
      resztki slowianskiej urody ale takie byly w zdecydowanej mniejszosci.
      Teraz to sie zmienia,podobno coraz wiecej ladnych kobiet na ulicach Tel Avivu z
      czego zapewne meska czesc mieszkancow Izraela ma powody do zadowolenia-ma
      wreszcie na czym oko zawiesic.
      • dana33 Re: Hebrajski bukwami pisany 20.07.05, 14:02
        oj, bambusiku, zeby tylko dokopac, co?

www.geocities.com/pageantmania2000a/1976Rina.html
        www.pageantopolis.com/international/israel_1950-69.htm

miss europa w 1994
        www.misseurope.org/mepa.htm

• bam_buko Re: Hebrajski bukwami pisany 20.07.05, 14:12
          dana33 napisała:

> oj, bambusiku, zeby tylko dokopac, co?
          >

kurcze pisze ze wreszcie macie ladne kobiety w Izraelu, wasi mezczyzni sie
          ciesza,kogo ja kopie??
          dana jestes jedna z nielicznych kobiet ktora nie mozna zadowolic
          • dana33 Re: Hebrajski bukwami pisany 20.07.05, 14:17
            alez oczywiscie, ze mozna. przejrzyj te linki, zobacz, ze to nie "wreszcie
            macie", bo mamy juz od zawsze, napisz mi to, i natychmiast bede zadowolona.
            • bam_buko Re: Hebrajski bukwami pisany 20.07.05, 14:37
              dana33 napisała:

> alez oczywiscie, ze mozna. przejrzyj te linki, zobacz, ze to nie "wreszcie
              > macie", bo mamy juz od zawsze, napisz mi to, i natychmiast bede zadowolona

ten lik to jakas lipa,nie chcac byc ZNOW posadzony przez ciebie o skrajny
              antysemityzm -zapytam tylko jak azjatka mogla zostac miss europy??

wiem natomiast ze wzieli was z litosci do rozgrywek europejskich w sporcie-
              moge to zrozumiec bo niby z kim macie rywalizowac
              araby sa dobre w kamienowaniu kobiet a u was ta dyscyplina umarla smiercia
              naturalna juz dosc dawno
              • dana33 Re: Hebrajski bukwami pisany 20.07.05, 14:52
                git bambuko, przyjmuje to jako przyznanie, ze israelki sa ladne, nu, taki lekko
                zakamuflowane, bo wiadomo, jak ciezko wam przyznac zydowi racje.
                • bam_buko Re: Hebrajski bukwami pisany 20.07.05, 15:18
                  dana33 napisała:

> git bambuko, przyjmuje to jako przyznanie, ze israelki sa ladne, nu, taki
                  lekko
                  >
                  > zakamuflowane, bo wiadomo, jak ciezko wam przyznac zydowi racje.

hehe w europie,ameryce nawet w czesci azji nazywaja to makijaz a u was kamuflaz
              • z_daleka Re: Hebrajski bukwami pisany 20.07.05, 14:55
                bam_buko napisał:

> dana33 napisała:
                >
                > > alez oczywiscie, ze mozna. przejrzyj te linki, zobacz, ze to nie "wreszci
                > e
                > > macie", bo mamy juz od zawsze, napisz mi to, i natychmiast bede zadowolon
                > a
                >
                > ten lik to jakas lipa,nie chcac byc ZNOW posadzony przez ciebie o skrajny
                > antysemityzm -zapytam tylko jak azjatka mogla zostac miss europy??
                >
                > wiem natomiast ze wzieli was z litosci do rozgrywek europejskich w sporcie-
                > moge to zrozumiec bo niby z kim macie rywalizowac
                > araby sa dobre w kamienowaniu kobiet a u was ta dyscyplina umarla smiercia
                > naturalna juz dosc dawno
                -----------------------
                Blaznisz sie bam-buko, Macabi Telaviv z litosci, dwa razy pod rzad puchar Europy w koszykowce do
                Azji wywiozla...
                • bam_buko Re: Hebrajski bukwami pisany 20.07.05, 15:15
                  z_daleka napisał:

> bam_buko napisał:
                  >
                  > > dana33 napisała:
                  > >
                  > > > alez oczywiscie, ze mozna. przejrzyj te linki, zobacz, ze to nie "w
                  > reszci
                  > > e
                  > > > macie", bo mamy juz od zawsze, napisz mi to, i natychmiast bede zad
                  > owolon
                  > > a
                  > >
                  > > ten lik to jakas lipa,nie chcac byc ZNOW posadzony przez ciebie o skrajn
                  > y
                  > > antysemityzm -zapytam tylko jak azjatka mogla zostac miss europy??
                  > >
                  > > wiem natomiast ze wzieli was z litosci do rozgrywek europejskich w sporc
                  > ie-
                  > > moge to zrozumiec bo niby z kim macie rywalizowac
                  > > araby sa dobre w kamienowaniu kobiet a u was ta dyscyplina umarla smierc
                  > ia
                  > > naturalna juz dosc dawno
                  > -----------------------
                  > Blaznisz sie bam-buko, Macabi Telaviv z litosci, dwa razy pod rzad puchar
                  Europ
                  > y w koszykowce do
                  > Azji wywiozla...

z daleka niemoto przeciez napisalem ze waszych sportowcow przygarneli w
                  europie wiec dlaczego nie mieli cos wygrac
                  kobiety macie jednak brzydkie i takie z reguly w sporcie dominuja i tu sukcesow
                  nie macie
                  • z_daleka Re: Hebrajski bukwami pisany 20.07.05, 16:33
                    przygarneli z litosci...napisales. Wygrali z litosci... odpisalem.
                    O naszych kobietach wiesz tyle co nic. Dlaczego niemoto?
                • explicit Re: Hebrajski bukwami pisany 20.07.05, 20:33
                  Widzialem lepsza koszykowke w licealnych halach , niz ta w Europie ,...

uklony

Blaznisz sie bam-buko, Macabi Telaviv z litosci, dwa razy pod rzad puchar
                  Europy w koszykowce do Azji wywiozla...
    • babariba666 tekst ten tylko o przepiękności... 20.07.05, 15:10
      ...i bogactwie świata, w którym nam żyć przyszło świadczy.
      Kiedys dwóch takich z uniwersytetu w Wilnie 'tlen' jakiś sobie wymyśliło w zamian za powszechny we wszystkich chyba językach świata 'oxygen'.
      Rosjanie poszli tym tropem i sobie 'kisłoroda' zafundowali...
      Przed kilku laty spotkałem natomiast w Grodnie 'kandidata nauk' jednego. Matematyk on jest i dumny był bardzo z tego, że na język białoruski podręczniki wyższej matematyki poprzetłumaczał. Ale jak go zapytałem, jak poprzetłumaczał powszechnie stosowane definicje, to dalszego spożywania napojów alkoholowych ze mną odmówił. Na szczęście nie byliśmy tylko we dwóch.
      • babariba666 a sprzed kilku laty jakichś, jak jeszcze... 20.07.05, 23:44
        ...telewizję sobie białoruską oglądałem, to dwóch takich z Witebska pokazywali, którzy plany mieli, żeby po białorusku, ale za to łacińskim alfabetem składać i drukować popdręczniki różne komputerowe. Co nie byłoby niczym nowym, bo w Supraślu takie wydawnictw apowstawały przed kilkuset laty.
        Podobnie jidish dwie wersje zapisu miał - 'łacinką' i hebrajskimi 'kurzymi łapami'.
        Tak, że by mnie wcale nie zdziwiło, gdyby się za jakiś czas pojawiły w Izraelu pisane po rosyjsku, choć hebrajskim alfabetem gazety :)))
    • samsone I pomysl arabski medrcu,ze to wlasnie 20.07.05, 23:00
      rosyjscy Zydzi beda w przyszlosci Israela sila...a poatym ich nienawisc do
      arabow jest czysta i na kommunistycznej dialektyce oparta.
      • cepimierz Re: I pomysl arabski medrcu,ze to wlasnie 21.07.05, 03:50
        Czysta nienawiść -----
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka