Dodaj do ulubionych

DISCOVERY - o powstaniu warszawskim, od poniedział

31.07.05, 08:43

Nie wiem,czy mnie nie zaniesie w jakieś miejsce, gdzie nie da sie
obejrzeć. Nie ode mnie zależy. Jestem strasznie ciekawa Waszych wrażeń, tzn.
obu słóconych stron.

Acha,znam temat na wyrywki, ale Daviesa przeczytałam.Po czym naszła mnie
taka myśl: powstanie w getcie było heroicznym wprawdzie zrywem, ale oczywiście
nie miało żądnego znaczenia militarnego.

Natomiast powstanie warszawskie miało znaczenie militarne, niezależnie
od skutków.Tylko - czy by w ogóle by się zdarzyło, gdyby nie było powstania w
getcie? Na siedmiu chłopaków 1 pistolet- tak wyglądał początek.Taka sama
beznadzieja, bo przecież nikt nie mógł zagwarantować, że powiedzie się atak na
niemiecki arsenał i magazyny.Dowództwo (czy o tym mówiło się głośno, czy nie
), świetnie wiedziało, jak to na sojuszników można liczyć w potrzebie.

Swiadoma konsekwencji rzucam to pytanie - czy getto nie było
inspiracją, nie dało przykładu "lepiej umrzeć stojąc, niż żyć na kolanach"
Obserwuj wątek
    • hiperrealizm NIE! 31.07.05, 08:57
      Powstanie w gettcie nie było inspiracją.
      Polacy mają na tyle bogate tradycje powstań że o inspiracji można mówić, ale w
      drugą stronę!
      TO POLSKA TRADYCJA POWSTAŃ I OPORU ZAINSPIROWAŁA ŻYDOWSKI ŻOŁNIERZY W GETTCIE!
      PS
      Wiem, formalnie to nie byli żołnierze. Ale ja będę się upierła wbrew faktom że
      to właśnie w gettcie, w jego ruinach i z jego popiołu narodziła się Armia
      Izraela!
      ===============
      To od Polaków Żydzi nauczyli walczyć! Bez polskiej tradycji walki o
      niepodległość nie byłoby współczenego Izraela!
      • dox1 Re: NIE! 31.07.05, 21:23
        hiperrealizm napisał:

> Powstanie w gettcie nie było inspiracją.
        > Polacy mają na tyle bogate tradycje powstań że o inspiracji można mówić, ale w
        > drugą stronę!
        > TO POLSKA TRADYCJA POWSTAŃ I OPORU ZAINSPIROWAŁA ŻYDOWSKI ŻOŁNIERZY W GETTCIE!
        > PS
        > Wiem, formalnie to nie byli żołnierze. Ale ja będę się upierła wbrew faktom że
        > to właśnie w gettcie, w jego ruinach i z jego popiołu narodziła się Armia
        > Izraela!
        > ===============
        > To od Polaków Żydzi nauczyli walczyć! Bez polskiej tradycji walki o
        > niepodległość nie byłoby współczenego Izraela!

To polska trdycja powstan i oporu.... Co ? ile razy rozbierana ILE RAZY
        GWALCONA byla Polska i tak trwa dalej, dzisaj prostytucja Polski dla usa z kk na
        czele.
        • smoku_wawelski Re: NIE! 31.07.05, 21:54
          Ciebie chyba ktos zgwalcil i ci sie pomieszalo, USA Polsce przynioslo
          stabilizacje , najpotezniejszy sojusz (niby), a przedwszystkim wolnosc. Ci co
          gwalca oskarzaja swoja ofiare o prostytucje, bo nie moga zniesc ze sa niechciani.
          • dox1 Re: NIE! 31.07.05, 22:18
            smoku_wawelski napisał:

> Ciebie chyba ktos zgwalcil i ci sie pomieszalo, USA Polsce przynioslo
            > stabilizacje , najpotezniejszy sojusz (niby), a przedwszystkim wolnosc. Ci co
            > gwalca oskarzaja swoja ofiare o prostytucje, bo nie moga zniesc ze sa niechcian
            > i.

Jaka stabilizacje ??? (Ta stabilizacje ze POLSKA PROWADZI WOJNE W IRAKU?
            niewiedzac dlaczego tam sie znalazla i dlaczego polskie wojsko zniszczylo
            BABILON szukajac tej BOMBY ATOMOWEJ MADE IN IRAK) Jaka wolnosc ??? (zamalo
            mieliscie wolnosci? ale narazie usa nieuwolnili was od kk) Ile $ wam
            dali?(narazie nieduzo)
            A co do mojego zycia prywatnego, niemartw sie polaczku(chodzi mi o gwalty i
            ofiary o kturych ty polaczku wspominasz) jeszcze to mnie niedotyczy.
            • smoku_wawelski Re: NIE! 31.07.05, 22:26
              Nie martwie sie o twoje zycie prywatne ludziku marny. Stwierdzam tylko ze twoje
              panstewko za duzo ma na sumieniu gwaltow, a z synami suk sie nie dyskutuje bo
              wszedzie widza dziwki oborniku. Kazda stabilizacja jest dobra jak niema u nas
              obcych wojsk, a zwlaszcza waszych gwalcicieli i chamow.
      • dana33 Re: NIE! 31.07.05, 21:55
        nu, hipciu, nie rozpedzaj sie..... zydzi polscy, jako obywatele polski zawsze
        bili sie razem z polakami, jak to sie mowi, ramie w ramie. zydzi rowniez
        patrzac sie na daleka historie, nie byli takimi zlymi zolnierzami.... wspomnij
        tylko dawida.... no i armia israelska jest zbudowana i zorganizowana na
        niepodobienstwo zadnej innej armii, rowniez i polskiej.
        a to twoje "To od Polaków Żydzi nauczyli walczyć!" znow pokazuje to my i wy,
        ktore dla zydow polskich nie istnialo, bo czuli sie obywatelami polskimi w
        calym znaczeniu tego slowa.
        • smoku_wawelski Re: NIE! 31.07.05, 21:59
          Ja tez o tym pomyslalem, ze sie bili razem z Polakami, ale dana ile sprzedawalo
          Polakow ? V kolumna Stalina. I Ilu Polakow sprzedawalo Zydow ? To sa trudne
          tematy, a ogolniki sa krzywdzace dla obu stron.
          • dana33 Re: NIE! 31.07.05, 22:06
            ty rozumiesz, smoku, roznice w sposobie twojego i mojego myslenia?
            nie mam pojecia ilu sprzedawalo polakow. nie mam tez pojecia ilu sprzedawalo
            zydow. nie interesuje mnie to zupelnie, chyba ze masz ochote na licytacje, to
            znajdz sobie kogos gotowego sie licytowac. mnie interesuje tylko jedna rzecz:
            obywatele polscy wyznania chrzescijanskiego i obywatele polscy wyznania
            mojzeszowego bili sie razem stojac po jednej stronie naprzeciw wrogom. jak sie
            orientuje, nie sprawdzano u 200 tysiecy zabitych, ilu bylo tam zydow a ilu
            chrzescijan. zginelo 200 tysiecy polakow. jak dlugo bedziesz rozroznial miedzy
            religiami obywateli polskich, tak dlugo bedziesz karmil sie klamstwami.
            • smoku_wawelski Re: NIE! 31.07.05, 22:15
              Wlasnie chodzi o to by sie nie licytowac, bo to do niczego nie proawdzi i nie
              jest istotne. Bede nazywal Polakiem, kazdego kto czuje i mysli jak Polak.
              Wyznawcy mojzeszowi czuli sie Polakami ? To dla mnie nowosc, od Was i ruskich
              slucham obelg pod adresem Polakow.
              • dox1 Re: NIE! 31.07.05, 22:31
                smoku_wawelski napisał:

> Wlasnie chodzi o to by sie nie licytowac, bo to do niczego nie proawdzi i nie
                > jest istotne. Bede nazywal Polakiem, kazdego kto czuje i mysli jak Polak.
                > Wyznawcy mojzeszowi czuli sie Polakami ? To dla mnie nowosc, od Was i ruskich
                > slucham obelg pod adresem Polakow.

A wiec kim jest Polak ktury czuje i mysli jak Polak?
                Jesli ty jestes tym WSPANIALYM POLAKIEM to znaczy ze jest koniec Polski.
                Poniewaz czlowiek ktury miesza religije i panstwa JAK MOZE MOWIC O JAKISM
                PRAWDZIWYM POLAKU ????????? etc...
                • mmkkll Powiem tak: 31.07.05, 22:34
                  Urazy do niektórych żydowskich i rosyjskich historyków są jak najbardziej
                  uzasadnione, ale przed kłamstwami i półprawdami należy się przede wszystkim
                  bronić samemu. Kiedyś było z tym gorzej(przyczyniła się też do tego publicystyka
                  pewnych mediów), ale jest postęp.
                  Tym niemniej należy zauważać i cenić ludzi dobrej woli.
                • smoku_wawelski Re: NIE! 31.07.05, 22:37
                  Odpowiedz jest prostsza niz Ci sie wydaje. Dba o swoj wlasny kraj i jest dumny z
                  tego kim jest i gdzie sie urodzil. Nie jest to wiernopoddancze sluzenie
                  silniejszemu, do nas nie przemawia sila piesci i nigdy nie bedzie. Jestesmy tu
                  od ponad tysiaca lat i dlugo jeszcze bedziemy.
                  • dox1 Re: NIE! 31.07.05, 22:58
                    smoku_wawelski napisał:

> Odpowiedz jest prostsza niz Ci sie wydaje. Dba o swoj wlasny kraj i jest dumny
                    > z
                    > tego kim jest i gdzie sie urodzil. Nie jest to wiernopoddancze sluzenie
                    > silniejszemu, do nas nie przemawia sila piesci i nigdy nie bedzie. Jestesmy tu
                    > od ponad tysiaca lat i dlugo jeszcze bedziemy.

Skad ta data 1000 lat? Chodzi Ci o Mieszka 1ego i chrzescijanstwo ?
                    Rozumie teraz lepiej z kim mam do czynienia. Czy 2000 lat temu nikt niezyl na
                    ziemi ktura dzisaj nazywa sie POLSKA ?
                    Podoba mi sie twoje wypowiedzenie o "do nas nie przemawia sila piesci i nigdy
                    niebedzie" CO ROBICIE W IRAKU ?
                    JESTES WSPANIALYM POLAKEM! problem twoj jest ze mieszasz zydow i rosje to znaczy
                    religje i panstwa.
                    A wiec TY! MALY WASIATY SLOWIANIE SZTURMOJ DALEJ Z TWOJA SZABELKA z kk.
                    • smoku_wawelski Re: NIE! 31.07.05, 23:03
                      Napisalem od ponad tysiaca lat, wczesniejsza historia jest malo mi znana
                      niestety. Rosjan i wyznawcow mojzeszowych laczy pogarda dla Polakow i tu nie ma
                      zadnej pomylki. Jakiejs tam grupy oczywiscie, bo to bylaby bzdura mowic o
                      wszystkich.
              • smoku_wawelski PS 31.07.05, 23:15
                Kazdy jest Polakiem kto sie nim czuje, Władzio Bartoszewski na przykład. Każdy
                wyznawca mojżeszowy majacy Polakow za braci oczywiscie byl Polakiem dla mnie
                przynajmniej. Braci sie jednak nie szkaluje, wiesz dana jaka jest tradycja
                Izraelitow, nocujacych w krakowskich hotelach przed odwiedzeniem Oświęcimia ?
                Młodzi sami sobie tego nie wymyslili.
                • mmkkll Re: PS 31.07.05, 23:18
                  Braci sie jednak nie szkaluje, wiesz dana jaka jest tradycja
                  > Izraelitow, nocujacych w krakowskich hotelach przed odwiedzeniem Oświęcimia ?
                  > Młodzi sami sobie tego nie wymyslili.

Mógłbyś napisać coś więcej? Nie za bardzo kojarzę sprawy, a chętnie bym się dowiedział.
                • dana33 Re: PS 01.08.05, 00:31
                  israelitow? a kto to? bo ja nie jestem israelitka, ja jestem israelka.
                  nie wiem kto szkalowal polakow, ja nie. wiec nie do mnie z tymi pretensjami.
                  czy moze jesli uslyszalam tutaj niezle epitety pod moim adresem, to mam
                  napisac, ze to ty mnie szkalowales?
                  • smoku_wawelski Re: PS 01.08.05, 00:37
                    Czy ja napisalem ze Ty mnie szkalowalas ? Oczywiscie ze nie. Nie potrafisz
                    jednak ukryc radosci jak ktos nam dopierdzieli.
                    • krystian71 Re: PS 01.08.05, 00:45
                      przerazajace jest, ze kosciol katolicki ze swym
                      gocanowo 29.07.2005 20:28

celibatem ma czelnosc zabierac glos, nakazywac, zakazywac, grozic, moralizowac w
                      sprawach kobiet, malzenstwa, wychowania.
                      Kompetentny moglby byc jedynie w sprawach homoseksualizmu meskiego czy
                      pedofilii.

• Re: przerazajace jest, ze kosciol katolicki ze sw
                      dana33 29.07.2005 21:29

:))))
                      • i-love-2-bike Re: PS 01.08.05, 00:49
                        krystian71 napisała:

> przerazajace jest, ze kosciol katolicki ze swym
                        > gocanowo 29.07.2005 20:28
                        >
                        >
                        > celibatem ma czelnosc zabierac glos, nakazywac, zakazywac, grozic, moralizowac
                        > w
                        > sprawach kobiet, malzenstwa, wychowania.
                        > Kompetentny moglby byc jedynie w sprawach homoseksualizmu meskiego czy
                        > pedofilii.
                        >
                        >
                        >
                        > • Re: przerazajace jest, ze kosciol katolicki ze sw
                        > dana33 29.07.2005 21:29
                        >
                        >
                        > :))))

tia paniusia miala pojechac na wycieczke,ale bebni przed kompem te swoje komedie
                        nieboskie. to jest stara cyrkowka,tylko cosik kiepskawo juz jej te popisy
                        wychodza,jakies takie nieswieze cusik.
                        • krystian71 Re: PS 01.08.05, 01:09
                          czesc rachelciu,tylko lapac i wklejac.Tylko,ze strasznie pozna juz godzina,czas
                          na lulu :)
                    • dana33 Re: PS 01.08.05, 09:09
                      radosci jak wam ktos dopierdzieli? chyba upadles na glowe.
                      • smoku_wawelski Re: PS 01.08.05, 09:29
                        Czasami upadam. To takie moje hobby :)) Poza tym bez przerwy slysze ze popierasz
                        fredzia (od innych nie widzialem tego), a on przy byle okazji daje upust swojej
                        niecheci mowiac delikatnie, nie majac wogole powodow by atakowac w danym topicu.
                        A gocanowo ?

>przerazajace jest, ze kosciol katolicki ze swym
                        >gocanowo 29.07.2005 20:28

>celibatem ma czelnosc zabierac glos, nakazywac, zakazywac, grozic, moralizowac >w
                        >sprawach kobiet, malzenstwa, wychowania.
                        >Kompetentny moglby byc jedynie w sprawach homoseksualizmu meskiego czy
                        >pedofilii.

>• Re: przerazajace jest, ze kosciol katolicki ze sw
                        >dana33 29.07.2005 21:29

>:))))
                        • dana33 Re: PS 01.08.05, 10:19
                          nie popieram fredzia wypowiedzi przeciwko polakom, ale stoje za nim, bo uwazam,
                          ze on po prostu oddaje pieknym za nadobne. ty widzisz tylko zydow plujacych na
                          polske, a jakos nie widzisz polakow plujacych na zydow.
                          kto to jest gocanowo to nie mam pojecia, ale nie mysle, ze jest zydem.
                          natomiast poslalam mu usmiech na znak, ze zgadzam sie z jego zdaniem na temat
                          tego, co napisal. rabin, pastor, ludzie, ktorzy moga wg swojej religii zalozyc
                          rodziny, maja dzieci, wiedza co mowia, jesli odnosza sie do spraw wychowania
                          czy stosunkow panujacych w rodzinie. co wie ksiadz katolicki o problemach
                          rodzicow, ktorzy maja syna narkomana? zero. ale z ambony nakazuja i moralizuja.
                          oczywicie, ze w tym wypadku gocanowo ma absolutna racje.
                          • smoku_wawelski Re: PS 01.08.05, 10:24
                            Niestety widzę takich Polakow :(
              • dana33 Re: NIE! 01.08.05, 00:28
                rzeczywiscie smoku? od ilu z nas nasluchales sie tutaj obelg?
                bo na naprzyklad slysze od ciebie w powyzszym poscie piszac "od was". od nas"
                od pieciu milionow israelczykow uslyszales obelgi? okolo 15 milionow zydow
                calego swiata plulo na ciebie? nu, to oczywiscie masz racje....
                • smoku_wawelski Re: NIE! 01.08.05, 00:34
                  Dana napisalem ze bzdura jest mowa o wszystkich. Caly czas to mowie, a ty jakby
                  na przekór. Chodzi mi o obelgi fredzia i innych. Nie czytam zbyt wielu zreszta,
                  bo wiem z gory co w nich bedzie. W ostatnim topicu marcusa jego post sobie
                  przeczytalem i faktycznie cieszycie sie ze mozna nam dopiec delikatnie mowiac. Z
                  twoimi sie nie spotkalem, ale caly czas widze wylewanie wzajemnych zalow i
                  uprzedzen. Szczegolna radoche maja wtedy ruskie i francuskie pieski, bo moga nam
                  dopierdzielic wtedy.
                  • dana33 Re: NIE! 01.08.05, 09:11
                    jesli juz tak dokladnie czytasz, smoku, to zwroc uwage, ze nie zaczynamy
                    zadnych watkow z pretensjami czy zalami. tylko jak dostajemy te ciagle
                    oskarzenia, wtedy broniac sie, pokazujemy, ze z waszej strony nie bylo inaczej.
            • smoku_wawelski Re: NIE! 01.08.05, 01:34
              >zydzi polscy, jako obywatele polski zawsze
              >bili sie razem z polakami, jak to sie mowi, ramie w ramie

To sa twoje slowa dana, zarzucasz mi ze rozrozniam Polakow ze wzgledu na
              religie, a popelnilas ten sam blad. Roznice w naszym mysleniu nie sa zatem zbyt
              duze.
              • smoku_wawelski Re: NIE! 01.08.05, 01:36
                Onywatel Polski to jeszcze nie Polak według mnie.
              • dana33 Re: NIE! 01.08.05, 09:14
                mylisz sie smoku. hiperrealizm napisal "zydowscy zolnierze" i do tego sie
                ustosunkowalam.
        • guru_sieciowy Re: NIE! 01.08.05, 01:27
          > wspomnij tylko dawida....

Dawid to nie armia .. tylko 1 gość z procą ..

> no i armia israelska jest zbudowana i zorganizowana na
          > niepodobienstwo zadnej innej armii, rowniez i polskiej.
          > .. To od Polaków Żydzi nauczyli walczyć

I tu się mylisz .. Większość wyższych oficerów w Haganie to polscy Żydzi po
          przeszkoleniu wojskowym odbytym w Polsce ..
          • dana33 Re: NIE! 01.08.05, 09:25
            nie czeipiaj slowek, drogi guru. mowilismy o zolnierzach israelskich. dawid
            byul zolnierzem. co do przywodcow hagany, to nie sledzilam tak dokladnie ich
            przeszlosci wojskowej i bardzo mozliwe, ze tak jest, jak piszesz. nie zmienia
            to faktu, ze israelska armia jest zorganizowana inaczej, niz armie innych
            krajow.
            • hiperrealizm Re: NIE! 01.08.05, 12:35
              dana33 napisała:

> nie czeipiaj slowek, drogi guru. mowilismy o zolnierzach israelskich. dawid
              > byul zolnierzem. co do przywodcow hagany, to nie sledzilam tak dokladnie ich
              > przeszlosci wojskowej i bardzo mozliwe, ze tak jest, jak piszesz. nie zmienia
              > to faktu, ze israelska armia jest zorganizowana inaczej, niz armie innych
              > krajow.
              =======================
              Dana.
              Jak już się czepiać słówek to Dawid nie był żołnierzem tylko wojownikiem.
              ===
              Aramia Izraela nie powstała z niczego ani nie stworzyli jej marsjanie. Kazda
              armia na śwaiecie ma swoją specyfikę - izraelska też.
              Nic nie zmieni faktu że ludzie którzy tworzyli tę armię w większości
              przeszkolenie wojskowe orzymali w WP. To musiało i miało duży wpływ na tworzona
              przez nich armię - choćby nawet temu zaprzeczali.
        • hiperrealizm Re: NIE! 01.08.05, 08:56
          Dana!
          Mówimy o historii najnowszej a nie o czasach biblijnych (ja do np. husarii się
          nie odwoływałem w swoim poście)
          Żydzi walczyli w powstaniach, służyli w wojski polskim - a jak mieli się
          inaczej tej walki nauczyć!? Czy tylko poprzez obserwację (choć i ona nie była
          bez znaczenia)!?
          =========
          A teraz bez symboli i emocji.
          Gdyby nie Anders i kilka tysięcy oficerów wyznania mojżeszowego którym
          pozwolono zdezerterować w Palestynie to pierwszej wojny z Arabami byście nie
          wygrali. Słyszałem nawet taka anegdotę że w czasie tej wojny rozkazy w czasie
          wlaki bywy wydawane po po polsku.
          • dana33 Re: NIE! 01.08.05, 10:06
            tej anekdoty hipciu nie slyszalam, ale slyszalam dowcipy, jak trenowali w palka
            w reku, udawajac ze to karabin... :)))

wygralibysmy ta wojne napewno. nie zapominaj, ze ta wojna zaczelo sie w pare
            godzin po ogloszeniu powstania panstwa. regularnego wojska jeszcze wtedy wogole
            nie bylo!!!! a wygralibysmy w kazdym wypadku, bo wiedzielismy juz wtedy, ze to
            walka o istnienie narodu.
            • hiperrealizm Co by było gdyby 01.08.05, 12:29
              oczywiście takie rozważania nie mają większego sensu.
              Fakty są takie
              - kilka tysięcy Polakw wyznania mojżeszowego wraz z armią Andersa wyszło z
              Sowietów (życie swoje w ten sposób ratują najprawdopodobniej) W czasie służby
              w WP przeszkolenie wojskowe otrzymali (lub byli przeszkoleni jescze przedwojną -
              też w WP). Ludzie ci zdezerterowali w Palestynie z WP (przy cichej aprobacie
              dowództwa)
              W '48 to własnie ci ludzie tworzyli kadrę Armi Izraela.
              PS
              A ja i tak będzę się upierał że pierwszymi żołnierzami Izraela byli powstańcy w
              Gattcie.
              PPS
              Czy Marek Edelman nie powinien być (a może jest) honorowym żołnierzem Armi
              izraelskiej?
              • dana33 Re: Co by było gdyby 01.08.05, 12:53
                nu, nie bede sie przeciez o to klocic, hipciu.... :))))
                nie mam pojecia, czy edelman jest honorowym czlonkiem idf, nie ma zdaje sie
                wogole czegos takiego.... jeszcze niedawno nie bylo wogole w armii israelskiej
                medali nawet.....
                • hiperrealizm Re: Co by było gdyby 01.08.05, 13:02
                  W WP jest coś takiego ja "...(stopień wojskowy) w stanie spoczynku"
                  PS
                  A kto sie kłóci!? :) toż my sobie normalnie rozmawiamy :)
                  • dana33 Re: Co by było gdyby 01.08.05, 13:37
                    nu, to u nas tez jest jakas tam ranga w stanie spoczynku....
                    ale mowilam o medalach, wiesz, odznaczenie za to czy za tamto.... wprowadzono
                    to po latach istnienia cahalu....
                    wogole np zdarza sie, ze syn jest komendantem ojca, naprzyklad... :))))
    • aaki Re: DISCOVERY - o powstaniu warszawskim, od ponie 31.07.05, 09:03
      pytanie nieco akademickie-nie do rozstrzygnięcia.
      zresztą walka zbrojna społeczeństwa polskiego przeciwko hitlerowi trwała praktycznie cały czas od 1.09.39. do 8.05.1945
      mielismy i regularną wojnę 1939r i partyzantkę z różnych ugrupowań politycznych i powstanie warszawskie i armie polskie, czy formacje zbrojne uformowane na zachodzie i wschodzie.jak na całokształt możliwości i uwarunkowań geopolitycznych bilans nie jest taki zły
    • borrka1 Re: DISCOVERY - o powstaniu warszawskim, od ponie 31.07.05, 12:54
      > Swiadoma konsekwencji rzucam to pytanie - czy getto nie było
      > inspiracją, nie dało przykładu "lepiej umrzeć stojąc, niż żyć na kolanach"

haslo aktualne i logiczne dla powstancow z zydowskiego getta nie pasuje dla
      uczestnikow powstania warszawskiego!zydzi wiedzieli ze nie maja zadnych szans
      zarowno na przezycie bez walki jak i walczac z bronia w reku,natomiast
      wywolanie powstania bezposrednio przed operacja wyzwalania Warszawy bylo niczym
      innym jak polityczna decyzja nie majaca nic wspolnego z ratowaniem ludnosci od
      likwidacji przez okupanta,jak w przypadku zydow.
      Dowodztwo powstania swiadomie zniszczylo miasto i ponad 200 tys mieszkancow!Nie
      ma co gdybac,to nie byl odpowiedni moment na polityczne gierki.
      • i-love-2-bike Re: DISCOVERY - o powstaniu warszawskim, od ponie 31.07.05, 17:11
        borrka1 napisał:

> > Swiadoma konsekwencji rzucam to pytanie - czy getto nie było
        > > inspiracją, nie dało przykładu "lepiej umrzeć stojąc, niż żyć na kolanach
        > "
        >
        >
        > haslo aktualne i logiczne dla powstancow z zydowskiego getta nie pasuje dla
        > uczestnikow powstania warszawskiego!zydzi wiedzieli ze nie maja zadnych szans
        > zarowno na przezycie bez walki jak i walczac z bronia w reku,natomiast
        > wywolanie powstania bezposrednio przed operacja wyzwalania Warszawy bylo niczym
        >
        > innym jak polityczna decyzja nie majaca nic wspolnego z ratowaniem ludnosci od
        > likwidacji przez okupanta,jak w przypadku zydow.
        > Dowodztwo powstania swiadomie zniszczylo miasto i ponad 200 tys mieszkancow!Nie
        >
        > ma co gdybac,to nie byl odpowiedni moment na polityczne gierki.

od razu widac ruski gieroju za kim ty stoisz. to nie powstancy warszawscy
        zniszczyli miasto,miasto zostalo zniszczone przez dzicz giermanska,a wasze
        tchorzliwe wojsko ruskie czekalo spokojnie za wisla,az polacy sie
        wykrwiawia,zamiast pomoc,ale czego mozna spodziewac sie po komunistycznych
        lobuzach,calujacych sie z hitlerem.
        • borrka1 Re: DISCOVERY - o powstaniu warszawskim, od ponie 31.07.05, 22:47
          i-love-2-bike napisała:

> od razu widac ruski gieroju za kim ty stoisz. to nie powstancy warszawscy
          > zniszczyli miasto,miasto zostalo zniszczone przez dzicz giermanska,a wasze
          > tchorzliwe wojsko ruskie czekalo spokojnie za wisla,az polacy sie
          > wykrwiawia,zamiast pomoc,ale czego mozna spodziewac sie po komunistycznych
          > lobuzach,calujacych sie z hitlerem.

Ha ha ha,no to ci cisnienie podnioslem!
          pomine twoje glupie domysly,sprobuje ci co nieco wyjasnic.
          Warszawe zburzyli niemcy,to fakt, ale to byla akcja odwetowa i zemsta za
          wywolanie powstania.Wywolali powstanie,jak bysmy ich dzisiaj nazwali, oszolomy.
          Stalin, mozliwe ze celowo nie wydal rozkazu WYZWALAC miasto,ale zrobilby to
          samo i Roosvelt,Churchil i inny gdyby mu powiedzieli ze powstanie wywolano dla
          tego aby po wkroczeniu armii przywitac i powiedziec ze wladza juz jest i
          iddzcie sobie dalej.A Stalin mial inne plany jak wiemy,niestety.On po prostu
          dal im mozliwosc wyzwolic Warszawe od niemcow samodzielnie aby laury dostali
          prawdziwi wyzwolency,no coz chlopcy sie przeliczyli,ruski niedzwiedz okazal sie
          nie taki juz glupi jak mysleli.
          Powtarzam,powstanie to byla gra polityczna,a w polityce sentymentow nie ma,
          jest zimne wyrachowanie.
          Czy przywodcy powstania uzgadniali z Rosjanami(badz co badz,bezposredni
          uczestnik wydarzen w grze)?koordynowali dzialania?nie,bo ruskie byli
          daleko,blizej byl Londyn,co sie okazalo pomylka.Tu nie chodzilo o warszawiakow
          i miasto,gra szla o wieksza stawke i Stalin ja wygral.
          A z Hitlerem sie rozni calowali,nawet nasz Rydz ten od Smiglych tez!
          • smoku_wawelski Re: DISCOVERY - o powstaniu warszawskim, od ponie 31.07.05, 22:51
            Z hitlerem to sie ruskie calowac potrafili, my z nimi zadnych traktatow przeciw
            innym panstwom nie podpisywalismy i nie tanczylismy na ich grobie. Sprawa
            Zaolzia to niedokonczona umowa z 1920 roku zlamana przez Czechow wkroczeniem
            wojsk i nie rozpisywaniem referendum. Becka przekonywano w Niemczech do
            porozumienia przeciw Moskwie, ale sie nie zgodzil. Z diablem sie nie dyskutuje
            • i-love-2-bike Re: DISCOVERY - o powstaniu warszawskim, od ponie 31.07.05, 22:55
              smoku_wawelski napisał:

> Z hitlerem to sie ruskie calowac potrafili, my z nimi zadnych traktatow przeciw
              > innym panstwom nie podpisywalismy i nie tanczylismy na ich grobie. Sprawa
              > Zaolzia to niedokonczona umowa z 1920 roku zlamana przez Czechow wkroczeniem
              > wojsk i nie rozpisywaniem referendum. Becka przekonywano w Niemczech do
              > porozumienia przeciw Moskwie, ale sie nie zgodzil. Z diablem sie nie dyskutuje

ta ta borrka to dosyc kiepskawy agencik ruski,ale dox to juz calkiem fajny
              zuch,tylko,zeby tak nie kaleczyl polskiego:))
              • smoku_wawelski Re: DISCOVERY - o powstaniu warszawskim, od ponie 31.07.05, 22:59
                borrka jest ok i antyradziecki , ten cwanaik borrka1 sie podszywa pod niego
                • i-love-2-bike Re: DISCOVERY - o powstaniu warszawskim, od ponie 31.07.05, 23:04
                  smoku_wawelski napisał:

> borrka jest ok i antyradziecki , ten cwanaik borrka1 sie podszywa pod niego

no wlasnie o tym agenciku borrka1 mowie,borrka jest ok.
          • i-love-2-bike Re: DISCOVERY - o powstaniu warszawskim, od ponie 31.07.05, 22:54
            borrka1 napisał:

> i-love-2-bike napisała:
            >
            >
            >
            > > od razu widac ruski gieroju za kim ty stoisz. to nie powstancy warszawscy
            > > zniszczyli miasto,miasto zostalo zniszczone przez dzicz giermanska,a wasz
            > e
            > > tchorzliwe wojsko ruskie czekalo spokojnie za wisla,az polacy sie
            > > wykrwiawia,zamiast pomoc,ale czego mozna spodziewac sie po komunistycznyc
            > h
            > > lobuzach,calujacych sie z hitlerem.
            >
            >
            > Ha ha ha,no to ci cisnienie podnioslem!
            > pomine twoje glupie domysly,sprobuje ci co nieco wyjasnic.
            > Warszawe zburzyli niemcy,to fakt, ale to byla akcja odwetowa i zemsta za
            > wywolanie powstania.Wywolali powstanie,jak bysmy ich dzisiaj nazwali, oszolomy.
            > Stalin, mozliwe ze celowo nie wydal rozkazu WYZWALAC miasto,ale zrobilby to
            > samo i Roosvelt,Churchil i inny gdyby mu powiedzieli ze powstanie wywolano dla
            >
            > tego aby po wkroczeniu armii przywitac i powiedziec ze wladza juz jest i
            > iddzcie sobie dalej.A Stalin mial inne plany jak wiemy,niestety.On po prostu
            > dal im mozliwosc wyzwolic Warszawe od niemcow samodzielnie aby laury dostali
            > prawdziwi wyzwolency,no coz chlopcy sie przeliczyli,ruski niedzwiedz okazal sie
            >
            > nie taki juz glupi jak mysleli.
            > Powtarzam,powstanie to byla gra polityczna,a w polityce sentymentow nie ma,
            > jest zimne wyrachowanie.
            > Czy przywodcy powstania uzgadniali z Rosjanami(badz co badz,bezposredni
            > uczestnik wydarzen w grze)?koordynowali dzialania?nie,bo ruskie byli
            > daleko,blizej byl Londyn,co sie okazalo pomylka.Tu nie chodzilo o warszawiakow
            > i miasto,gra szla o wieksza stawke i Stalin ja wygral.
            > A z Hitlerem sie rozni calowali,nawet nasz Rydz ten od Smiglych tez!

cisnienia mi nie podnioslej ruski gieroju,bo takich jak ty peczki juz
            probowaly,ale sie sami przekrecili ze zlosci. jak mowie ty studiujejsz historie
            ze starej ksiazeczki papy stalina,a jak wiesz twoja rodina tak juz w d..
            dostala,ze trudno o lepszy scenariusz moj drogi. od polakow to sie raczej
            odczep,bo ci co gineli w Powstaniu sa godni wspomnienia i oddania im holdu za
            bohaterskosc w walce z 2 lobuzami,hitlerem i stalinem. hitler dostal pierwszy w
            tylek a po jakims,dosc dlugim czasie i twoi czerwoni w tlusty tylek kopa
            zalapali i do dzisisiaj wyjsc z dolka nie potrafia,a Polska idzie w gore,czego
            wynikiem jest to ,ze ty jako rusek piszesz na polskim forum a my mamy gdziesz
            wasze ruskie.
            • borrka1 Re: DISCOVERY - o powstaniu warszawskim, od ponie 31.07.05, 23:18
              > cisnienia mi nie podnioslej ruski gieroju,bo takich jak ty peczki juz
              > probowaly,ale sie sami przekrecili ze zlosci. jak mowie ty studiujejsz
              historie
              > ze starej ksiazeczki papy stalina,a jak wiesz twoja rodina tak juz w d..
              > dostala,ze trudno o lepszy scenariusz moj drogi. od polakow to sie raczej
              > odczep,bo ci co gineli w Powstaniu sa godni wspomnienia i oddania im holdu za
              > bohaterskosc w walce z 2 lobuzami,hitlerem i stalinem. hitler dostal pierwszy
              w
              > tylek a po jakims,dosc dlugim czasie i twoi czerwoni w tlusty tylek kopa
              > zalapali i do dzisisiaj wyjsc z dolka nie potrafia,a Polska idzie w gore,czego
              > wynikiem jest to ,ze ty jako rusek piszesz na polskim forum a my mamy gdziesz
              > wasze ruskie.

ojojoj,bluzgi,pomyje i zadnych konkretow!A jednak cisnienie podnioslem,widac
              efekt.
              Tym co gineli w powstaniu,poklony,ale nie oszolomom ktorzy doprowadzili do
              niego,to zdrajcy narodu polskiego!
              Dla ciebie moge byc nawet chinczykiem,jaka roznica?`
              Chociaz znajac twoje opcje swiat sie dzieli tylko na ruskich(be)i innych
              (ok),masz ograniczone horyzonty,to choroba nieuleczalna dlatego puszczam mimo
              uszu i oczu twoje wypociny.
              • i-love-2-bike Re: DISCOVERY - o powstaniu warszawskim, od ponie 31.07.05, 23:23
                borrka1 napisał:

>
                > ojojoj,bluzgi,pomyje i zadnych konkretow!A jednak cisnienie podnioslem,widac
                > efekt.
                > Tym co gineli w powstaniu,poklony,ale nie oszolomom ktorzy doprowadzili do
                > niego,to zdrajcy narodu polskiego!
                > Dla ciebie moge byc nawet chinczykiem,jaka roznica?`
                > Chociaz znajac twoje opcje swiat sie dzieli tylko na ruskich(be)i innych
                > (ok),masz ograniczone horyzonty,to choroba nieuleczalna dlatego puszczam mimo
                > uszu i oczu twoje wypociny.

chlopie jakie pomyje,nie nauczyli cie wladac jezykiem polskim czy co? ty wiadomo
                komu sie musisz klaniac,dobrze,ze polacy nie musza tego robic razem z toba,ale
                boli to was bardzo. a o moje horyzonty myslowe sie nie martw,ja zyje za swoje
                pieniadze a nie za twoje kolego wiec patrz na swoja kieszen i nie medrkuj za
                bardzo,bo masz slabiutkie,cienkie argumenty na tym polskim forum. polacy dobrze
                iwedza kim byli twoi bohaterowie i wybacz,ale my ich nie cenimy bo to
                zwykle,pospolite bandziory.
              • smoku_wawelski Re: DISCOVERY - o powstaniu warszawskim, od ponie 31.07.05, 23:55
                Ja mam wrazenie, ze to wam sie wydaje tylko ze swiat sie dzieli na Rosjan i
                pozostalych. To chyba pytanie skierowane do Ciebie. Mierzycie innych swoja
                miarką po prostu i zarzucacie nam jakies tam fobie jak juz brakuje argumentow.
                My bysmy Rosjanami sie wogole nie przejmowali, gdyby tu nie wchodzili. Tak to
                juz z wami jest.
              • kerebron Re: DISCOVERY - o powstaniu warszawskim, od ponie 01.08.05, 02:54
                Masz rację, borka, ze w tym wątku więcej jest bluzgów i pomyj, niż argumentów,
                ale dotyczy to i twoich postów. Nazywasz dowódców powstania zdrajcami, bo nie
                chcieli, by Stalin "wyzwolił" stolicę kraju? A czego mieli się po
                takim "wyzwoleniu" spodziewać? Odpowiedź jest prosta - spodziewali się tego,
                czego już raz, i to niedawno, Polska od stalinowskiej władzy doświadczyła.
                Sowiecki terror na Kresach pomiędzy październikem 1939 a czerwcem 1941 był
                bardziej dotkliwy niż terror nazistów w GG w tym samym okresie. Wprawdzie
                teraz, latem 1944, Sowieci przychodzili jako oficjalni sojusznicy, ale ich
                zachowanie upoważniało do najgorszych obaw. Dość przypomnieć zdradzieckie
                aresztowanie dowódców wileńskiej i nowogródzkiej AK podczas wspólnej odprawy
                sztabowej w trzy dni po zdobyciu Wilna przez połączone siły AK i Armii
                Czerwonej. Dlatego dążenie do uchwycenia kontroli nad stolicą przez
                przedstawicieli legalnej władzy RP to nie były żadne "polityczne gierki", jak
                piszesz, ale desperacka próba ocalenia kraju i narodu przed kolejną okupacją.
                Próba ta zakończyła się klęską i dlatego nasza pamięć o ówczesnym dowódctwie AK
                nie powinna być bezkrytyczna. Ale czym innym jest krytycyzm, z czym innym
                insynuowanie zdrady. Twój zarzut, że "dowodztwo powstania swiadomie zniszczylo
                miasto i ponad 200 tys mieszkancow", to po prostu podłość.
              • maska00 Do borrki 01.08.05, 09:23
                Nigdy nikomu nie ubliżyłam, ale teraz ciśnie mi się parę ruskich "piętrusów"
                pod czaszką. Na tym forum pyskują na siebie POLACY, w kraju i na
                emigracji.Polacy różnych wyznań i różnych przekonań, z garbem wzajemnych urazów
                i krzywd, z których część jest prawdziwa,część wydumana.
                Antysemici wiedzą, że w gruncie rzeczy Izrael musi swoje zrobić. Nie
                załatwi spraw pocztą do Boga pod ścianą płaczu.
                Zydzi wiedzą, że Polacy jako społeczeństwo nie mieli szans ani z Niemcami,
                ani z własną, sterowaną z Moskwy władzą.

Ale skąd się bierze takie coś, jak ty? Bo przecież nie Ty, to jest
                zarezerwowane dla ludzi.Uzgadniać coś? Może z Sierowem, który złamał każde słowo
                każdego układu?
                Nie sądzę, żebyś o tym wiedział, więc informuję:
                Na moskiewskim procesie 16. ( wywiezionych podstępem, po "uzgodnieniach)
                Wyszyński spytał, chyba z czystej ciekawości, dlaczego ta 16. zgodziła sie na
                spotkanie.
                Okulicki odpowiedział: "Zawierzyliśmy słowu honoru radzieckiego oficera"

A cała sala wybuchnęła śmiechem.

Do mnie sie już nie odnoś, nie odpowiem.
                • smoku_wawelski Re: Do borrki 01.08.05, 09:34
                  maska00 napisała:

> Nigdy nikomu nie ubliżyłam, ale teraz ciśnie mi się parę ruskich "piętrusów"
                  > pod czaszką. Na tym forum pyskują na siebie POLACY, w kraju i na
                  > emigracji.

Słońce, to że ktoś potrafi pisać po polsku to nie znaczy że jest Polakiem, bo
                  porządny ćwirek swojego gniazda nie kala. Jak przypatrzysz sie niektorym postom
                  jasno z nich wynika ze nie czuja sie Polakami , wiec nie widze powodu tak ich
                  nazywac. Po drugie borrka1 to podrobka borrka, ktory jest antyradziecki.
                • krystian71 w tym miejscu i przy takim temacie 01.08.05, 09:50
                  az sie cisna na usta porownania tych dwoch kapitulacji.
                  16-tki Okulickiego zakonczonej farsowym procesem i smiercia glownych
                  oskarzonych i honorowa kapitulacja Powstancow Warszawskich w kwaterze
                  hitlerowskiego generala.
          • krystian71 JAK BY SIE TAK DOGRZE ZASTANOWIC 31.07.05, 23:22
            jakbyscie to lepiej przemysleli , to chyba byloby korzystniej i polityczniej
            temu wlasnie powstaniu udzielic pomocy.
            Polska w tym momencie byla takim samem aliantem ZSRR jak kraje zachodnie.
            Z Armia Czerwona na ziemiach polskich znalazla sie I Armia WP -jako towarzysze
            broni.
            Coz w tym dziwnego, ze w Stolicy wybucha powstanie skierowane przeciwko
            niemcom, ktorego celem jest przechwycenie wladzy.
            Przeciez Stalin glosi,ze wkracza na ziemie polskie jako wyzwoliciej a nie w
            celu podporzadkowania sobie suwerennego narodu.I wy ciagle chcecie byc
            traktowani jako ci wyzwoliciele.
            A zeby sie to oplacalo-jestem pewoen-40 milionow potencjalnych sprzymierzencow
            i przyjaciol.
            Polacy to dziwny narod, lubia takie gesty. :)
      • smoku_wawelski Re: DISCOVERY - o powstaniu warszawskim, od ponie 31.07.05, 21:57
        Sowieticusie radio Moskwa wzywalo mieszkancow Warszawy do zbrojnego oporu
        przeciw Niemcom, a Stalin z armia radziecka czekal az sie Polacy wykrwaiwa bo
        wiedzial, ze beda to przeciwnicy planow okupacji Polski przez ZSRR. Decyzja
        zostala wydana, poniewaz Stalin w Warszawie mial byc gosciem a nie okupantem.
        Zolnierzy ktorzy rzucali sie do Wisly by pomoc powstancom rozstrzeliwano w
        wodzie. Reka w reke hitleroecy z sowietami, taka czkawka wspolnej nienawisci do
        Polakow i paktu Ribbentrop -Molotow
    • antek_cukierman Dowódcy 31.07.05, 22:06
      Gen. Tatar – Zastępca Szefa Sztabu AK – "trędowaty"

Jesienią 1943 opracował dla Dowódcy AK referat, w którym udowadniał, że cała
      Europa południowo-wschodnia dostanie się w strefę wpływów sowieckich, więc nie
      można prowadzić polityki dwóch wrogów, lecz trzeba się z Rosja ułożyć i czym
      wcześniej tym lepiej, bo uzyska się lepsze warunki zanim Rosjanie wejdą. Został
      uznany w sztabie za zdrajcę i aby nie "zarażał" tymi ideami młodszych oficerów –
      został wysłany w kwietniu 1944 do Londynu.

Płk Bokszczanin – Z-ca Szefa Sztabu AK

Na odprawach poprzedzających decyzję o powstaniu przekonywał, że Rosjanie
      zatrzymają ofensywę, gdy zorientują się, że powstanie zostało wywołane przez
      wrogi im Rząd w Londynie, celem zainstalowania w stolicy podległych mu władz
      cywilnych.

Ostrzegał przed przedwczesnym rozpoczęciem powstania, zanim nie pozna się
      intencji Rosjan. Radził, aby nie wydawać rozkazu do walki, zanim nie
      zaobserwuje się, że artyleria sowiecka przenosi ogień na lewy brzeg Wisły.
      Byłby to dowód, że przełamali opór niemiecki na prawym brzegu i zamierzają
      forsować Wisłę. Przyjęto to, jako warunek rozpoczęcia powstania, ale w chwili
      wydawania rozkazu do walki – zapomniano o tym.

Jan Nowak- Jeziorański – "Kurier z Londynu" –sygnał ostrzegawczy

Gdy w lipcu 1944 wrócił z Londynu do Polski, był chyba najlepiej zorientowanym
      człowiekiem w sytuacji zarówno w Londynie jak i w Polsce. W Londynie rozmawiał
      z Mikołajczykiem i Sosnkowskim, był przyjęty przez Churchilla i ministra Edena
      i miał wystąpienie w Parlamencie Brytyjskim. Ostrzegał dowództwo AK, że
      sytuacja międzynarodowa jest taka, że Rosjanie po zajęciu Polski, będę w niej
      rządzić jak zechcą, wiec powstanie będzie walką o przegraną już sprawę. Ze nie
      można liczyć na żadna pomoc militarna z zachodu i że powstanie nie poruszy
      tez opinii publicznej na Zachodzie. Uprzedził też, że Polska Brygada
      Spadochronowa nie przybędzie z pomocą, bo została już przez Aliantów
      przeznaczona do innych celów. Nie przybędzie nawet anglo-amerykańska misja
      obserwatorów, bo Polska leży w strefie działań sowieckich.

Wspomina, że młodsi oficerowie prosili go, aby przekonał dowództwo, że
      powstanie to szaleństwo. Nie przekonał.

Gen. Okulicki

Znany był w Kołach wojskowych ze swojej impulsywności i brawury. Bór-Komorowski
      wyrażał się o nim: "to jest ktoś, to jest chłopak do wypitki i do wybitki" i
      widział w nim męża opatrznościowego. Postać tragiczna. Gorący patriota, ale bez
      wyobraźni i poczucia odpowiedzialności, a dziwne, bo przeszedł w 1940-1941
      przez więzienia NKWD, lecz w 1944 ciągle nie doceniał perfidii i przebiegłości
      Rosjan. Zrozumiał to chyba dopiero wtedy, gdy w 1945 został podstępnie
      uprowadzony do Moskwy i znalazł się znowu na Łubiance (gdzie po procesie 16-tu
      zmarł lub został zamordowany).

Zrzucony do Polski w maju 1944 uparcie dążył do wywołania powstania.
      Mówił: "potrzebny jest czyn, tylko przez walkę można wykazać dążenie narodu do
      wolności i niepodległości". Członków Komendy Głównej AK, którzy wyrażali obawy,
      posądzał o defetyzm i tchórzostwo. Na argumenty, że brak jest broni,
      odpowiadał: "lud paryski nie liczył ilości pałek jak ruszał na Bastylię".
      Borowi-Komorowskiemu groził, że jeśli nie wyda rozkazu do powstania, to stanie
      się drugim Skrzyneckim. Cały czas parł do walki, namawiał członków KG, aby
      Borowi przedstawiali fałszywy obraz sytuacji, aby przyśpieszyć wydanie rozkazu.
      (Ciechanowski)

Gdy 6 sierpnia miasto płonęło, na Woli rozstrzeliwano codziennie 30 tysięcy
      ludzi i wiadomo już było, że powstanie obraca się w katastrofę – Okulicki pisał
      do Bora: "należy zdobyć najważniejsze gmachy rządowe jak Akademię Sztabu
      Generalnego i ratusz i oflagować te budynki, aby wkraczający bolszewicy
      ujrzeli potęgę Państwa Polskiego".

Gen. Bór-Komorowski – Dowódca AK – kawalerzysta

Według opinii płk Bokszczanina wojskowe wiadomości i przygotowanie dowódcy
      AK "ograniczały się do umiejętności dowodzenia pułkiem kawalerii". Nie miał
      żadnego doświadczenia w prowadzeniu walki w mieście i nie znał się na
      koniecznych zabezpieczeniach logistycznych takiej walki. Był człowiekiem
      słabego charakteru i ulegał wpływom takich osobników jak Okulicki. Generał
      Tatar wyrażał się o nim "pajac"(Ciechanowski)

Jan Nowak-Jeziorański (Kurier z Warszawy) pisze o nim: "Wbrew jakby jemu samemu
      pchały go nieustannie w górę wojenne okoliczności i dziwny polski system
      selekcji, zapewniający największe szanse temu, na którego wszyscy najłatwiej
      się godzą, bo nikomu nie przeszkadza".

Na dwa tygodnie przed wybuchem powstania Bór-Komorowski twierdził: "Przy
      obecnym stanie sił niemieckich i ich przygotowaniach polegających na rozbudowie
      każdego budynku zajmowanego przez wojsko lub urzędy w obronne fortece z
      bunkrami i drutem kolczastym – powstanie nie ma szans powodzenia".

Rozkaz do rozpoczęcia powstania wydal po naciskach Okulickiego i pod
      nieobecność szefa wywiadu i szefa wydziału operacyjnego, na podstawie nie
      sprawdzonej wiadomości d-cy okręgu warszawskiego, że na Pelcowiznie zauważono
      już czołgi sowieckie. Pół godziny później okazało się, że to nie były czołgi
      sowieckie, tylko niemieckie, przechodzące do kontrofensywy. Rozkaz mógł jeszcze
      odwołać, lecz nie zrobił tego.

W czasie Powstania wykazał się brakiem elementarnej wiedzy wojskowej. Żądał,
      aby przysłano Polską Brygadę Spadochronową i polskie dywizjony Mustangów, co
      było niewykonalne aż z dwóch powodów: nie zdobyto lotniska i ze względu na
      ograniczony zasięg samolotów. 14-go sierpnia wydał desperacki rozkaz, aby
      oddziały leśne AK "szły na odsiecz Warszawie". Oddziały z Kampinosu dotarły na
      Żoliborz, ale te z Puszczy Kozienickiej i Swietokrzyskiej, po wyjściu z lasów,
      zostały rozbite przez Niemców..

Gen. Pełczyński – Szef Sztabu KG AK

Na jednej z ostatnich odpraw KG, Delegat Rządu zapytał go, co będzie, jeśli
      Rosjanie wstrzymają ofensywę. Odpowiedział : "no to Niemcy nas wyrżną".

Ustalono też, że ze względu na brak broni, silnie ufortyfikowane obiekty
      zajmowane przez Niemców, jak aleja Szucha czy koszary lotników na Rakowieckiej –
      nie będą atakowane, lecz jednie izolowane, bo chodzi o opanowanie miasta.
      Pierwszego sierpnia w s z y s t k i e obiekty były atakowane i mimo
      olbrzymich strat w ludziach ż a d e n nie został zdobyty. Po wojnie
      powiedział, że te silnie bronione obiekty były atakowane przez
      n i e d o p a t r z e n i e ...
      • antek_cukierman Re: Dowódcy c.d 31.07.05, 22:07
        Płk Chruściel ("Monter") –D-ca Okręgu Warszawskiego –wywiadowca- amator

Nie zorganizował wywiadu na przedpolu walki w postaci obserwatorów
        zaopatrzonych w krótkofalówki, aby informować o postępach wojsk sowieckich.

31-go lipca wsiadł w tramwaj i pojechał na Pragę, zobaczyć co się dzieje na
        rogatkach miasta. Dojechał do wylotu Grochowskiej i do wylotu Radzymińskiej. I
        baby powiedziały mu, że na Pelcowiznie widziano już czołgi bolszewickie. Dalej
        wywiad dowódcy okręgu nie sięgał. Z tą wiadomością, która okazała się po prostu
        plotką, wrócił do Bora i było to podstawą do wydania rozkazu o początku
        powstania.

Powstańców nie posiadającyh broni kazał uzbroić w siekiery, łomy i kilofy.

Jeszcze przez cały sierpień, nie mając żadnych odwodów, aż do upadku Starówki
        snuł nierealne plany "kompletnego wyrzucenia Niemców z miasta".

Na ostatniej przed kapitulacja naradzie dowództwa AK, w dniu 28 września, będąc
        świeżo awansowany na generała oświadczył: (Zenczykowski-Samotny bój Warszawy) -
        "Duch żołnierzy jest doskonały, nasze pozycje obronne są dobre, sytuacja
        amunicyjna i stan broni jest dobry, walkę obronną możemy prowadzić stosunkowo
        długo..."

Płk Iranek-Osmecki – Szef Wywiadu KG AK – spóźnialski

Dał się przekonać Okulickiemu, że: "musimy stoczyć w Warszawie bitwę, której
        świat nie będzie mógł zignorować, bo dostarczy to krwawego dowodu perfidii
        sowieckiej". I dalej: "Jako szef wywiadu miałem obowiązek przestrzec Bora przed
        nieprzemyślaną decyzją, ale jako Polak podzielałem pogląd Okulickiego, że
        Warszawa nie może przejść z rąk niemieckich w sowieckie bez wyrażenia naszej
        woli zachowania niepodległości choćby poprzez wielki krzyk buntu i rozpaczy".

Ostrzegał Bora, że Niemcy koncentrują na przedpolu Warszawy doborowe dywizje
        pancerne SS. Niestety, gdy dostał informacje, że dywizje te przeszły już do
        kontrnatarcia – spóźnił się na ostatnią odprawę, na której Bór wydał rozkaz
        rozpoczęcia nazajutrz powstania.

• naf-naf Re:Amen 01.08.05, 00:05
          Coz sie dziwic temu, ze tak okrutna prawda dotychczas pozostaje nie do zaaprobowania?
          • smoku_wawelski Re:Amen 01.08.05, 00:07
            Zamiast martwic sie o apropobowanie prawdy o Powstaniu Warszawskim lepiej zajmij
            sie pamiecia u was w Rosji, ktora ma dziury jak u baby z Alzheimerem
            • naf-naf Re:Jak zawsze! 01.08.05, 00:13
              Twoje rady sa bezcenne...
              • sapeha rywalizacja pomiedzy Zydowskim a Polskim 01.08.05, 13:04
                Powstaniami Warszawskimi. Ktore z nich wyciezy?
                • smoku_wawelski powstania 01.08.05, 13:23
                  Oba byly dramatyczne, symboliczne i polskie. W przypadku Polakow wyznania
                  mojzeszowego zryw wyrazal wole życia, zas w 1944 wyrazal wole zycia w wolnej
                  niepodleglej Polsce bez narzuconego jarzma. Nie ma tu miejsca na licytacje
                  • dana33 Re: powstania 01.08.05, 13:40
                    nie jestem pewna smoku, czy powstanie w getcie wyrazalo wole zycia, wiedzieli
                    przeciez, ze nie maja najmniejszych szans.... mysle raczej, ze nie chcieli
                    umrzec bez protestu, woleli w powstaniu, niz komorach gazowych...
                    • smoku_wawelski Re: powstania 01.08.05, 13:43
                      Czy sprzeciw wobec smierci bezsenswonej nie jest wyrazem woli zycia ?
                      • dana33 Re: powstania 01.08.05, 15:13
                        jesli ten sprzeciw wyraza sie w samobojstwie, bo praktycznie biorac tym bylo
                        powstanie w getcie, to chyba nie....
                  • borrka1 Re: powstania 01.08.05, 23:54
                    smoku_wawelski napisał:

> Oba byly dramatyczne, symboliczne i polskie. W przypadku Polakow wyznania
                    > mojzeszowego zryw wyrazal wole życia, zas w 1944 wyrazal wole zycia w wolnej
                    > niepodleglej Polsce bez narzuconego jarzma.

no to sobie pozyli!w Polsce lubia bohaterow,zwlaszcza martwych!z martwych zadna
                    korzysc,zywy jest bardziej pozyteczny dla kraju.
                    Madry to zrozumie,glupi poleci z motyka na ksiezyc.

Nie ma tu miejsca na licytacje
                    • smoku_wawelski Re: powstania 01.08.05, 23:57
                      No a w Rosji to nie. Ile was tam zginelo ? 30 mln tatusiek Stalin utopil w morzu
                      krwi, a ich szczatki do tej pory sie walaja po lasach, bo nie mial ich kto
                      pochowac? Kto ich ostatnio tak czcil ?
                    • i-love-2-bike Re: powstania 01.08.05, 23:59
                      borrka1 napisał:

> smoku_wawelski napisał:
                      >
                      > > Oba byly dramatyczne, symboliczne i polskie. W przypadku Polakow wyznania
                      > > mojzeszowego zryw wyrazal wole życia, zas w 1944 wyrazal wole zycia w wol
                      > nej
                      > > niepodleglej Polsce bez narzuconego jarzma.
                      >
                      > no to sobie pozyli!w Polsce lubia bohaterow,zwlaszcza martwych!z martwych zadna
                      >
                      > korzysc,zywy jest bardziej pozyteczny dla kraju.
                      > Madry to zrozumie,glupi poleci z motyka na ksiezyc.
                      >
                      >
                      >
                      > Nie ma tu miejsca na licytacje

polacy nie tak bardzo lubia tych martwych bohaterow jak wy. lenina odswiezacie
                      co dzien purujac mu lica juz przez 100 lat. znowu palnales ruskie trele morele
                      saszka,nie pij tyle.
                • dana33 Re: rywalizacja pomiedzy Zydowskim a Polskim 01.08.05, 13:38
                  jaka rywalizajca sapeha, oba byly bohaterskie, ale jak rozne pod kazdym
                  wzgledem....
    • smoku_wawelski Re: DISCOVERY - o powstaniu warszawskim, od ponie 31.07.05, 22:47
      Informacje o zniszczeniu Babilonu okazaly sie nieprawdziwe ludziku marny,
      naglasniane przez takie brodawki jak ty. Poza tym tam pojechali na poczatku
      ochotnicy, by sobie zarobic jak na misjach pokojowych. Poza tym Polacy nie biora
      udzialu w zadnych akcjach ofensywnych.Nie jestem dumny z obecnosci tam zlonierzy
      polskich i do Francji nikt nie ma zamiaru wysylac polskich hydraulikow, bo
      potrzebujemy ich na miejscu. To Francuzi sie bali jak zwykle zreszta, a my sobie
      znich jaja zrobilismy. Jak sie nie ma poczucia humoru, to sie nie wie takich rzeczy.
      • borrka1 Re: DISCOVERY - o powstaniu warszawskim, od ponie 31.07.05, 22:59
        smoku_wawelski napisał:

> Informacje o zniszczeniu Babilonu okazaly sie nieprawdziwe ludziku marny,
        > naglasniane przez takie brodawki jak ty. Poza tym tam pojechali na poczatku
        > ochotnicy, by sobie zarobic jak na misjach pokojowych. Poza tym Polacy nie
        bior
        > a
        > udzialu w zadnych akcjach ofensywnych.

Armia to cala machina i prowadzenie wojny,a co za tym idzie morderstwo,nie
        polega na samym strzelaniu.Ale aby inni strzelali,drudzy powinni ich
        ochraniac,zaopatrywac wyreczac ich bardziej "niewojskowej"robocie,co i robia
        Polacy,a wszystko to sie sprowadza do jednego wspolnego
        mianownika;okupanci,mordercy zaborcy!Na wojnie nie ma niepotrzebnych i wedlug
        mnie wine ponosi ten co naciska spust jak i kucharz ktory jego karmi.

Nie jestem dumny z obecnosci tam zlonierz
        > y
        > polskich i do Francji nikt nie ma zamiaru wysylac polskich hydraulikow, bo
        > potrzebujemy ich na miejscu. To Francuzi sie bali jak zwykle zreszta, a my
        sobi
        > e
        > znich jaja zrobilismy. Jak sie nie ma poczucia humoru, to sie nie wie takich
        rz
        > eczy.
      • dox1 Re: DISCOVERY - o powstaniu warszawskim, od ponie 31.07.05, 23:13
        smoku_wawelski napisał:

> Informacje o zniszczeniu Babilonu okazaly sie nieprawdziwe ludziku marny,
        > naglasniane przez takie brodawki jak ty. Poza tym tam pojechali na poczatku
        > ochotnicy, by sobie zarobic jak na misjach pokojowych. Poza tym Polacy nie bior
        > a
        > udzialu w zadnych akcjach ofensywnych.Nie jestem dumny z obecnosci tam zlonierz
        > y
        > polskich i do Francji nikt nie ma zamiaru wysylac polskich hydraulikow, bo
        > potrzebujemy ich na miejscu. To Francuzi sie bali jak zwykle zreszta, a my sobi
        > e
        > znich jaja zrobilismy. Jak sie nie ma poczucia humoru, to sie nie wie takich rz
        > eczy.

Tak szybko (czas leci) co do hydraulikow z pl Francuzi nieslyszeli o tym wcale.
        Jedyna osoba wina tej glupoty europejskej to Pan BOLKENSTEIN (jakis ultra
        liberalny Holender) To on chcial wprowadzic dyrektywe ktura by wam pasowala
        (chociaz trzeba policzyc) To on powiedzial ze w Francji nieama hydraulikow lub
        ze sa drodzy i zle pracuja itd... Wy z tego zadowoleni, NO I CO z TEGO tylko
        WASZ SMIECH Z JAJ KTURE SOBIE WALICIE i nic wiecej. Trzeba wiedziec tez ze Pan
        BOLKENSTEIN jest Holendrem mieszkajacym w Holandji i ze posiada piekny dom na
        polnocy Francji. A wiec robcie sobie z tego WIELKIE JAJA do tego maly wasiaty
        slowianie jestescie bardzo zdolni.
        • i-love-2-bike Re: DISCOVERY - o powstaniu warszawskim, od ponie 31.07.05, 23:16
          dox1 napisał:

> Jedyna osoba wina tej glupoty europejskej to Pan BOLKENSTEIN (jakis ultra
          > liberalny Holender) To on chcial wprowadzic dyrektywe ktura by wam pasowala
          > (chociaz trzeba policzyc) To on powiedzial ze w Francji nieama hydraulikow lub
          > ze sa drodzy i zle pracuja itd... Wy z tego zadowoleni, NO I CO z TEGO tylko
          > WASZ SMIECH Z JAJ KTURE SOBIE WALICIE i nic wiecej. Trzeba wiedziec tez ze Pan
          > BOLKENSTEIN jest Holendrem mieszkajacym w Holandji i ze posiada piekny dom na
          > polnocy Francji. A wiec robcie sobie z tego WIELKIE JAJA do tego maly wasiaty
          > slowianie jestescie bardzo zdolni.

chlopie po co ty piszesz na polskim forum? od razu widac twoja rasistowska
          nienawisc do polakow plynaca z kazdego wpisu,po drugie bredzisz jakies idiotyzmy
          w jakims narzeczu i nijak cie nie mozna zrozumiec,czyzbys byl bratem arapa?
        • smoku_wawelski Re: DISCOVERY - o powstaniu warszawskim, od ponie 31.07.05, 23:24

Coz za popis elokwencji i ile pasji marny ludziku. Widac marnie z twoja
          samoocena skoro przychodzisz na obce sobie forum by ludziom ublizac. Od
          powatrzania , ze jestem maly nie skurcze sie , z toba wrecz odwrotnie. Ze
          zlosci i zolci ktora sie z ciebie wylewa dostaniesz takich spazmow ze bedziesz
          jeszcze bardziej pokurczony. Nie mysl tez ze kotos uwierzy w to co piszesz, mamy
          okazje tylko pomedytowac nad wspolczesna glupota prymitywnych ludow
          paraeuropejskich. Nie ma wiec sensu bys to ciagle powtarzal chyba ze chcesz
          przekonac siebie samego, a to sorka. Snij dalej.
          Chyba tam na wschodzie nie slyszeli o hydraulikach 8) Jak tylko dzicz , step i
          oborniki dziurawe, to sie nie dziwie. Prasa europejska o tym sie rozpisywala, a
          naszych ministrow mecza o koszulki z polskim hydraulikiem, ktory marny ludziku
          byl wlasnie przjeawem zartu z Francuzow. Jak sie okazalo celnego.
        • krystian71 Re: DISCOVERY - o powstaniu warszawskim, od ponie 31.07.05, 23:31
          co ty gulgoczesz chlopie, jaki bolkenstein i co z tego,ze ma dom na polnocy
          Francji-kanalizacja mu puscila, rury sie zapchaly?
          Co to ma wspolnego z udana akcja reklamowa zapraszania Francuzow, a zwlaszcza
          Francuzki do Polski, gdzie oprocz wielu niewatpliwych urokow czekaja na nie
          niewatpliwie przystojni hydraulicy jak z plakatu
    • pinokkio Re: DISCOVERY- pytanie do maski 01.08.05, 01:21
      Codziennie? O której godzinie?

Dzieki z góry
      • maska00 Re: DISCOVERY- pytanie do maski 01.08.05, 08:55
        Napewno w poniedziałek,"bitwa o Wasrszawę" w 2 cz., o 17 i 20
    • guru_sieciowy Re: DISCOVERY - o powstaniu warszawskim, od ponie 01.08.05, 01:21
      > Tylko - czy by w ogóle by się zdarzyło, gdyby nie było powstania w
      > getcie?

Oczywiście że tak ..
      Za to nie byłoby Powstania w getcie bez pomocy Polaków (cytat z wypowiedzi
      Marka Edelmana)..
    • guru_sieciowy Re: DISCOVERY - o powstaniu warszawskim, od ponie 01.08.05, 01:24
      Poza tym w czasie Powstania uratowano wielu Żydów min. z Gęsiówki ..

W pierwszych dniach Powstania rozbito więzienie na Okopowej ratując Żydów
      Na Muranowie również uratowano Żydów ..
    • 1ja Re: DISCOVERY - o powstaniu warszawskim, od ponie+ 01.08.05, 11:03
      >>>>>>>>><DISCOVERY - o powstaniu warszawskim, od poniedział
      Autor: maska00
      Data: 31.07.2005 08:43 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

Acha,znam temat na wyrywki, ale Daviesa przeczytałam.Po czym naszła mnie
      taka myśl: powstanie w getcie było heroicznym wprawdzie zrywem, ale oczywiście
      nie miało żądnego znaczenia militarnego.
      Natomiast powstanie warszawskie miało znaczenie militarne, niezależnie
      od skutków.>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Czy potrafila bys to uzasadnic?
      • maska00 Re: DISCOVERY - o powstaniuw spr.uzasadnienia 01.08.05, 12:38

Uzasadnić konkretnie - nie.Miała być burza mózgów, co się udało.
        Jakie -takie uzasadnienie podałam na początku: można domniemywać, że
        dowództwo ogólnie było zorientowane co do lojalności sojuszników.To przecież
        było już po Katyniu i Teheranie, po "akcie wdzięczności" za kampanię rzymską.

Sojusznicy brali wszystko, co rozpaczliwie rzucaliśmy na wojenny stół
        ofiarny: krew, wiarę i nadzieję, zdobycze wywiadu polskiego, no itd., itd,itd.
        z zimnym wyrachowaniem. Nie mieli najmniejszego zamiaru kiwnąć palcem w bucie.
        Liczyła się ( z wojennego punktu widzenia zupełnie słusznie) Armia
        Czerwona,czyli - Stalin. W. Brytania działała wobec własnych zasad:Państwa nie
        mają przyjaciół, tylko interesy.

Stalin wprawdzie twierdził, że komunizm pasuje Polsce jak świni
        siodło, ale... gdyby się udało, chętnie by sobie ten cyrk,tzn. świnię z siodłem,
        pooglądał.
        Trzeba było zrobić coś, żeby mu ta chętka przeszła, przypomnieć, że
        przegrane powstania upuściły sporo krwi rosyjskiej.Bez względu na siły ,możliwości.

A ponieważ możliwości były żadne, sądzę, że tok myślenia przebiegał z
        uwzględnieniem przykładu getta. Oni dali przykład walki beznadziejnej,dla
        czystego honoru. Pozdrawiam

• 1ja Re: DISCOVERY - o powstaniuw spr.uzasadnienia+ 01.08.05, 15:01
          Przykro mnie za jednych i drugich.
          Kto komu przyklad dal?
          Moze i dal,a moze i nie.
          W kazdym razie sa tutaj tacy,co bezapelacyjnie twierdza,ze przyklad dali Polacy.
          Cos jakby,wg chronologii zdarzen,dzialali wstecz.
          No ale taki juz maja charakter.
          Co do wplywu do przebiegu wojny-obydwa wypadki nie mialy zadnegoznaczenia.

Pamiec im sie nalezy za to co zrobili.
          Niezaleznie od pobudek prawdziwycych lub tych ,co imdopisano.
    • hiperrealizm Re: DISCOVERY - o powstaniu warszawskim, od ponie 01.08.05, 13:00
      up
    • smoku_wawelski Re: DISCOVERY - o powstaniu warszawskim, od ponie 01.08.05, 13:29
      patent na nienawisc, trzeba microsoftowi podsunac. Moze mniej bedzie takich postow.
      • dana33 Re: DISCOVERY - o powstaniu warszawskim, od ponie 01.08.05, 13:43
        cos ty, takich to znajdziesz wszedzie, jak nie napisze czegos takiego raz
        dziennie, to stracila dzien taka zosia. napisze, usmiechnie sie z zadowoleniem,
        ze "pokazala", a potem znow wroci do swojego biedniutkiego zycia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka