Dodaj do ulubionych

Rita przerwała wały Nowego Orleanu

23.09.05, 17:15
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • a_s_i_m_o Parametry Katriny? 23.09.05, 17:15
      Jaka kategorie miala Katrina uderzajac w N.O. I jaka predkosc. Ktos moze pamieta?
      • centrala Slaba czworka. Byla jednak znacznie wieksza od 23.09.05, 17:27
        Rity. Rita slabnie. Nawet nie zdazyla przebudowac eyewalla. Wiec maja duzego
        fuksa mimo wszystko.
        • centrala 200 km/h przy ladowaniu 23.09.05, 17:46
          • osiolekporfirion Kara boska 23.09.05, 21:48
            Tylko czemu pada zawsze na niewinnych?
            • mariuszdz I znowu murzyna,bedzie scigać białego człowieka 24.09.05, 11:30
              I na odwrót .
              Deskami się w lokalach pozabijali , i grozne napisy na deskach sprawili .
        • bxb_chicago KHOU TV Houston - relacje na zywo -> link 23.09.05, 21:18
          TV na zywo z Houston i Nowego Orleanu (linki)

KHOU TV, Houston
          playlist.yahoo.com/makeplaylist.dll?id=1377931&segment=152389

WWLTV, Nowy Orlean
          www.wwltv.com/cgi-bin/bi/video/makeadplaylist.pl?title=beloint_nwcn&live=yes

• marianna_777 Parametry Katriny dla A_S_I_M_O - pozdr. 24.09.05, 02:43
        KATRINA/RITA COMPARISON - CNN.COM
        48 hrs before 24 hrs before Landfall/Proj.landfall 24 hrs after
        Katrina Rita Katrina Rita Katrina Rita* Katrina Rita*
        Wind mph 115 170 160 140 140 * 50 *
        Size mi 300 370 370 410 460 * 210 *
        Radius Hur. 85 70 40 85 125 * * *
        Radius TS. 150 185 185 205 230 * 105 *
        Move mph 7 9 12 10 15 * 18 *
        Wave/surge * * * * 18-22 15-20 feet * *
        (* not applicable/not available)
      • kk-de Re: Parametry Katriny? 24.09.05, 03:39
        160 mph Katrina, Rita obecnie 120 mph. Pomnoz przez 1.6 zeby miec k/h.
        Katrian byla kategori 4.

Artkul jest mylacy 25% rafineri jest w calej zatoce Meksykanskiej od polodnia
        Teksasu do calej Luisiany. W Port Arthur, Beamount i Lake Charles jest
        stosunkowo malo okolo 7 maylch rafinerii.
    • meerkat1 Wal sie odezwal! 23.09.05, 17:19
      werter-6 napisał:

> Ameryka placi wysoką cenę za arogancję!!!!

KUBA tez???:

Vide zniszczenia spowodowane przez Rite na polnocnym wyrzezu Kuby oraz
      ewakuowanie praktycznie calej Havany!

A za co zaplacili Cejlonczycy i Indonezyjczycy (tsunami)?

Za islam?

NAPALMU, na was, swolocz, szkoda :-(((

• yann17 Re:Meerkat - Wal sie odezwal! 23.09.05, 17:58
        mam Ci przypomnieć Twoje posty z okresu tsunami????

• bxb_chicago Re: Wal sie odezwal! 23.09.05, 18:02
        dzieeki merkat. odebrac klawiatury idiotom!
      • maruda.r Re: Wal sie odezwal! 23.09.05, 18:41
        meerkat1 napisał:

> werter-6 napisał:
        >
        > > Ameryka placi wysoką cenę za arogancję!!!!
        >
        > KUBA tez???:

Kuba jest biednym komunistycznym krajem. Gdzież jej więc do mocarstwa mogącego
        bez większych problemów zabezpieczyc się przed powodzią i zorganizować pomoc.

• meerkat1 Re: Wal sie odezwal! 23.09.05, 20:00
          "Kuba jest biednym komunistycznym krajem. Gdzież jej więc do mocarstwa mogącego
          > bez większych problemów zabezpieczyc się przed powodzią i zorganizować pomoc."

Nie pieprz, <maruda>, tylko czytaj, na co odpowiadam!

"Autorom" chodzi o POMSTE ZA GRZECHY BUSHEVICKIEJ HAMERYKI!!! ;-)))

Tu sie nie pisze o zadnej akcji ratunkowej, tylo dlaczego huragan Rita zmierza
          do wybrzezy USA, a nie np. do wybrzezy Kraju Rad.

Oczywiscie mozna zapytac, dlaczego Bog karze nie USA, ale wlasnie FIEDIERACJE
          plagami AIDS, gruzlicy, alkoholizmu, narkomanii i dlaczego sie jej populacja w
          alarmujacym tempie kurczy?

Ale TO wlasnie byloby mnozenie bytow zbednych, a ja, odkad doroslem, zaczelem
          sie regularnie golic Brzytwa Okhama!

P.S. Ktos tu wspomnial tsunami... Wyjasnialem juz wtedy ze tsunami spowodowane
          zostalo podmorskim testem nowej supertajnej hamerykanskiej broni HAARP,
          zakopanej tam przez Pentagon wespol z CIA przy pomocy wypozyczonych z Rosji
          batyskafow!

• maruda.r Re: Wal sie odezwal! 23.09.05, 22:29
            meerkat1 napisał:

> Nie pieprz, <maruda>, tylko czytaj, na co odpowiadam!
            >
            > "Autorom" chodzi o POMSTE ZA GRZECHY BUSHEVICKIEJ HAMERYKI!!! ;-)))

Skąd ta pewność, że autorom o to właśnie chodzi?

• meerkat1 Re: Wal sie odezwal! 24.09.05, 01:47
              Skąd ta pewność, że autorom o to właśnie chodzi?
              >

Bo tak wlasnie pisza!

Co jest, maruda?! Po tym palowaniu co Ci absolwent szkoly policyjnej w
              Slupsku -tomson- na przejsciu zrobil, to juz czytac nie potrafisz?
          • insite Re: Wal sie odezwal! 24.09.05, 01:08
            napisz, ez chodzi o Occam's Razor, bo durnoty nie beda wiedzialy, o co chodzi.

"One should not increase, beyond what is necessary, the number of entities
            required to explain anything".

poniwaz mozemy tu zastosowac Hanlon's Razor -

"Never attricute to malice that which can be adequately explained by stupidity".
            • meerkat1 Occam czy Hanlon? Rita czy Rokita? Nicea czy s... 24.09.05, 02:03
              insite napisał:

> napisz, ze chodzi o Occam's Razor, bo durnoty nie beda wiedzialy, o co chodzi.
              >
              > "One should not increase, beyond what is necessary, the number of entities
              > required to explain anything".
              >
              > poniewaz mozemy tu zastosowac Hanlon's Razor -
              >
              > "Never attribute to malice that which can be adequately explained by
              stupidity"

A jak nawet napisze

"entia non sunt multiplicanda praeter necessitatem",

to myslisz, ze durnoty zyskaja jakis <insite> -:-)- i PRZESTANA marudzic?

Taaa, Hanlon te byl nieglupi, mimo, ze do KK nie nalezal! :-)

pozdr.
        • borrek Re: Wal sie odezwal! 23.09.05, 21:57
          maruda.r napisał:

>
          > *****************************
          >
          > Kuba jest biednym komunistycznym krajem. Gdzież jej więc do mocarstwa mogącego
          > bez większych problemów zabezpieczyc się przed powodzią i zorganizować pomoc.

Rita jeszcze 100 km od wybrzeza a juz puscily Waly Nowego Orleanu.Jak to
          mozliwe? Swiezo po remoncie.

• goldi_wawa Re: Wal sie odezwal! 24.09.05, 05:52
        Do Meerkat...Cejlon to juz od wielu lat Sri Lanka i tam nie ma zbyt wielu
        muzułmanów.Mimo wszystko TSUNAMI jeszt dużo wieksza tragedia bo zgarneła bogu
        ducha winnych nic nie wiedzacych turystow wprost do morza.Ci w USA mieli
        przynajmniej jakas szanse ucieczki,a te 300.000 nieszczęśników na terenach do
        których dotarło tsunami takiej szansy nie mieli.
        • insite Re: Wal sie odezwal! 24.09.05, 08:07
          wielu z nich moglo przeniesc sie na tereny wyzej polozone, ale wybrali widowisko.
    • v0id hahahh 23.09.05, 17:22
      wszystko tu sie wali w USA... benzyna jeszcze staniala od wczoraj.. wlasnie
      zatankowalem swojego dodge'a za 2.87 za galon :) jutro lub najpozniej w
      poniedzialek pewnie cena dojdzie do 4$/Gal

dobrze ze stad spadam niedlugo ;)
      • a_s_i_m_o Re: hahahh 23.09.05, 17:24
        To gdzie spadasz. Do kraju z tansza benzyna?
      • kropekus spadaj,spadaj- w UE zaplacisz $5 za galon:-))))))) 23.09.05, 19:54
      • odtomka cena benzyny 24.09.05, 04:23
        >v0id napisał:
        wlasnie zatankowalem swojego dodge'a za 2.87 za galon :) jutro lub najpozniej w
        > poniedzialek pewnie cena dojdzie do 4$/Gal

Ja sciagnalem 70 galonow w BP do mojej lodzi $2.77/galon zamiast placic $3.50 w
        marinie. Powinno wystarczyc na 2-3 weekendy.
        • mitffoch Wytlumacz teraz wszystkim 24.09.05, 05:15
          powod dla ktorego napisales ile Cie kosztuje zatankowanie lodzi. Na pewno nie
          bylo to, ze chciales zeby czytelnicy dowiedzieli sie ile kosztuje benzyna w
          Stanach. Gdyby to bylo celem, napisalbys ze benzyna tam gdzie mieszkasz kosztuje
          $2.77. Z tym, ze po co to pisac, poprzednik juz powiedzial, ze zatankowal
          dodge'a za 2.87 (oczywiscie nalezy wspomniec jaki samochod), inny powiedzial ze
          na przeciwko "instytutu" jest za tyle i tyle (zeby nie bylo ze pracuje w masarni).
          A wiec po co? Zeby zaimponowac ludziom ktorych nie znasz, ktorzy Ciebie nigdy
          nie poznaja tym ze masz lodz, i ze stac Cie na $200 zeby poplywac w 2 weekendy?
          Czy widzisz jaki jestes jednoczesnie zalosny i smieszny? Tym bardziej, ze dla
          kazdego kto mieszka w USA, posiadanie lodzi a tym bardziej jej zatankowanie nie
          jest symbolem luksusu.
          • 0sa Re: Fusy 24.09.05, 06:53
            mitffoch napisał:

> powod dla ktorego napisales ile Cie kosztuje zatankowanie lodzi. Na pewno nie
            > bylo to, ze chciales zeby czytelnicy dowiedzieli sie ile kosztuje benzyna w
            > Stanach. Gdyby to bylo celem, napisalbys ze benzyna tam gdzie mieszkasz kosztuj
            > e
            > $2.77. Z tym, ze po co to pisac, poprzednik juz powiedzial, ze zatankowal
            > dodge'a za 2.87 (oczywiscie nalezy wspomniec jaki samochod), inny powiedzial ze
            > na przeciwko "instytutu" jest za tyle i tyle (zeby nie bylo ze pracuje w masarn
            > i).
            > A wiec po co? Zeby zaimponowac ludziom ktorych nie znasz, ktorzy Ciebie nigdy
            > nie poznaja tym ze masz lodz, i ze stac Cie na $200 zeby poplywac w 2 weekendy?
            > Czy widzisz jaki jestes jednoczesnie zalosny i smieszny? Tym bardziej, ze dla
            > kazdego kto mieszka w USA, posiadanie lodzi a tym bardziej jej zatankowanie nie
            > jest symbolem luksusu.

Z cen taniej benzyny potrafisz wydedukowac ze ze ktos ma imponujaca lub
            nie-imponujaca lodke i to wszystko powyzsze? To nowosc
            • mitffoch Re: Fusy 24.09.05, 07:34
              Oczywiscie moze to byc yacht, moze to byc zwykla lodka - tego oczywiscie nie
              wiem. Jesli mi podasz wiarygodne wytlumaczanie dlaczego ktos chcacy podac cene
              benzyny w USA dodaje informacje na temat ilosci zatankowanego paliwa, i ze to
              jest do czegos co sluzy do rekreacji, i na ile weekendow to ma starczyc to wtedy
              stwierdze, ze sie czepiam niepotrzebnie.
              Wyobraz sobie sytuacje odwrotna. "Dzisiaj zatankowalem 10 galonow za $2.80 do
              mojego 10 letniego Geo Metro, mam nadzieje ze do nastepnej wyplaty starczy...."

Oczywiscie jest mala szansa ze nie ma racji, ale bardzo mala...

• 0sa Re: Fusy i Geo 26.09.05, 00:07
                mitffoch napisał:

> Oczywiscie moze to byc yacht, moze to byc zwykla lodka - tego oczywiscie nie
                > wiem. Jesli mi podasz wiarygodne wytlumaczanie dlaczego ktos chcacy podac cene
                > benzyny w USA dodaje informacje na temat ilosci zatankowanego paliwa, i ze to
                > jest do czegos co sluzy do rekreacji, i na ile weekendow to ma starczyc to wted
                > y
                > stwierdze, ze sie czepiam niepotrzebnie.
                > Wyobraz sobie sytuacje odwrotna. "Dzisiaj zatankowalem 10 galonow za $2.80 do
                > mojego 10 letniego Geo Metro, mam nadzieje ze do nastepnej wyplaty starczy...."
                >
                >
                > Oczywiscie jest mala szansa ze nie ma racji, ale bardzo mala...

To ze ty zatankowales swoj Geo samo w sobie o niczym nie swiadczy. Jest bardzo
                trudno ocenic sytuacje materialna kogokolwiek po zewnetrznych oznakach takich
                jak np. o tym czym ktos jezdzi. Niektorzy dziwili sie ze Ross Perot (miliarder i
                kandydad na prezydenta USA w 1992 roku) najczesciej wolal jezdzic swoim starym
                10+ letnim Buick'em. Prezydent Bush prywatnie nadal najczesciej jezdzi swoim
                pickup'em a Bill Gates kiedy jezdzil sam to najczesciej byl widziany w swoim
                Lexusie serii 300 czyli samochodzie ktory cenowo miesci sie blisko przecietnej
                dla uzytkownkia w USA.

Czesto w najbiedniejszych miejscach gdzie statystycznie mieszka najbiedniejsza
                ludnosc spotkasz wlasnie nieproporcjonalnie wiele drogich samochodow.

Zreszta to nie jest tylko moje stwierdzenie ale jest to uniwersalnie znane
                zjawisko w USA zreszta badane wielokrotnie. Poczytaj sobie np. "The Millionaire
                Next Door" Thomas J. Stanley, William D. Danko. Jest tam poruszanych szereg
                badan i statystyk na ten temat.

Po drugie wiekszosc rodzin posiada po kilka samochodow wiec moze posiadac dla
                przykladu powiedzmy jakis Hummer czy inny drozszy SUV, przecietny Buick czy
                pickup , i jakis tanszy powiedzmy VW, Honda czy Geo i przypuszczam ze do
                lokalnego supermarketu najczesciej ktos udaje sie byc moze tym Geo.

Poza tym twoj przyklad marki Geo jest raczej nieporozumieniem. Po pierwsze
                wydaje mi sie ze na tym forum 99% ludzi nie zna marki Geo i nie ma pojecia o
                czym piszesz. Po drugie szukajac na autos.msn.com zauwazylem ze samochody marki
                Geo nie sa produkowane od bodajze 1997 roku. Po trzecie nawet kiedy je
                produkowano to byla to malo znana marka
                • mitffoch Re: Fusy, Geo i inne 28.09.05, 07:48
                  Nie wiem, jakies nieporozumienie ogolne. Ja nie pisze, ze jakis samochod jest
                  symbolem czegokolwiek (Geo metro to przyklad bo byl tani i malo palil, moglem
                  rownie dobrze umiescic Yugo, samochod czesto wysmiewany ze wzgledu na jego niska
                  cene i jakosc).
                  Jest jednak oczywiste, ze dla "odtomka" posiadanie lodzi jest symbolem, nie
                  wiem, luksusu, dorobienia sie czegos, trudno powiedziec. Gdyby tak nie bylo, nie
                  umieszcalby w swojej wypowiedzi informacji o swoim nabytku (to nie byl temat
                  rozmowy). W swojej odpowiedzi dodal rowniez, ze na jego ulicy kazdy ma lodz a
                  niektorzy nawet lodzie za kilka milionow dolarow, i zeby nie bylo zludzen to
                  nawet te milionowe lodzie nie sa niczym nadzwyczajnym. Co prawda Tomek takiej
                  lodzi jeszcze nie ma ale mieszka wsrod takich ktorzy maja - to juz chyba sukces,
                  nie?
                  Jak widzisz to nie fusy, to po prostu obserwacja ludzi (a szczegolnie niestety
                  Polakow).

"Czesto w najbiedniejszych miejscach gdzie statystycznie mieszka najbiedniejsza
                  > ludnosc spotkasz wlasnie nieproporcjonalnie wiele drogich samochodow."

To juz troche inny temat, ale sie troche zagalopowales...odloz ksiazke i pojedz
                  do najbiedniejszej dzielnicy swojego miasta (kazde amerykanskie miasto ma takie
                  moze nieladnie nazwane "Murzynowo"). Policz ile spotkales Range Roverow czy
                  innych Mercedesow.
            • meerkat1 Re: Fusy i platfusy o cenie benzyny w USA...:-((( 24.09.05, 10:08
              "Gdyby to bylo celem, napisalbys ze benzyna tam gdzie mieszkasz kosztuje $2.77.
              Z tym, ze po co to pisac, poprzednik juz powiedzial, ze zatankowal dodge'a za
              2.87"

A jesli ktos chce dac porownanie, to gdyby cena benzyny wynosila srednio nawet
              $3.00 za galon, to przekladaloby sie to na 2.60 PLN za LITR!

NB.Gdyby galon kosztowal CZTERY dolary, to w Polsce litr kosztowalby 3.48 PLN

SIE NIE UTRZYMA TEN KRAJ!!! ;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

P.S. Zeby nie dawac powodow do krytyki nie podam ile pali moj TownCar, i jaka
              firma go produkuje. :-)))
              • mariuszdz Re: Fusy i platfusy o cenie benzyny w USA...:-((( 24.09.05, 11:43
                Na lep super amerykańskich karier , to ludzie już się nie łapią.
                Pewien aktor mówił ,że pracował w USA jako aranżer wyposarzenia wnętrz ,
                ale mu się to znudziło i przyjechał do kraju :)

meerkat1 napisał:

> "Gdyby to bylo celem, napisalbys ze benzyna tam gdzie mieszkasz kosztuje $2.77.
                >
                > Z tym, ze po co to pisac, poprzednik juz powiedzial, ze zatankowal dodge'a za
                > 2.87"
                >
                > A jesli ktos chce dac porownanie, to gdyby cena benzyny wynosila srednio nawet
                > $3.00 za galon, to przekladaloby sie to na 2.60 PLN za LITR!
                >
                > NB.Gdyby galon kosztowal CZTERY dolary, to w Polsce litr kosztowalby 3.48 PLN
                >
                > SIE NIE UTRZYMA TEN KRAJ!!! ;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
                >
                > P.S. Zeby nie dawac powodow do krytyki nie podam ile pali moj TownCar, i jaka
                > firma go produkuje. :-)))
          • odtomka Smieszne 26.09.05, 02:55
            Twoje wypowiedzi sa doprawdy smieszne i swiadcza jak bardzo czuly jestes na
            punkcie tego co inni posiadaja.
            Wokolo mnie wszyscy maja lodzie - ja mieszkam na Florydzie przy Sarasocie.
            Bylem chyba jedynym ktory zawracal sobie glowe zeby sciagnac benzyne ze zwyklej
            stacji benzynowej. Zaden z mych sasiadow nie zawracalby sobie tym glowy. Ceny
            wcale nie wzrosly wiec holowanie benzyny by zapelnic 100 galonowy bak bylo
            bezsensowne. Moge zapewnic cie ze mimo ze moja lodz nie jest najmniejsza to
            nawet nie jest w srednicy tych w mojej okolicy. Wielu ludzi inwestuje tu 7 cyfr
            w lodzie i nie jest to nic nadzwyczajnego. Ja tylko poruwnywalem ceny benzyny z
            roznych regionow.
            • mitffoch Boki zrywac 28.09.05, 07:22
              "Ja tylko poruwnywalem ceny benzyny z roznych regionow."

Jesli to bylo Twoim celem to dlaczego nie umiesciles w swojej pierwotnej
              wypowiedzi lokalizacji stacji benzynowej (ewentualnie przystani) gdzie
              zatankowales za $2.77? Jaka wartosc ma informacja, ze gdzies w USA benzyna jest
              o 10c tansza niz w jakim innym rowniez niesprecyzowanym miejscu (bo poprzednik
              tez podal tylko cene benzyny i marke samochodu).
              Jesli porownywales ceny benzyny to jakie znaczenie ma to do jakiego pojazdu jest
              ona wlewana?
              Moja czulosc odnosnie rzeczy posiadanych przez innych jest w mojej ocenie
              ponizej sredniej krajowej, a juz na pewno ksztaltuje sie w dolnych granicach
              jesli chodzi o osoby z internetowego forum (czyli ludzi ktorych raczej nigdy nie
              spotkam). Jestem jednak uwrazliwiony na wypowiedzi podobne do Twojej. Dzisiaj
              czytalem inna wypowiedz "kiedy jechalem jednym z moich samochodow" - nasze forum
              jest pelne tego...w sumie zabawna lektura, patrzac na to z innej strony.
              Polecam rowniez przycztac wywiady z naszymi pilkarzami (w sportowych gazetach).
              Zareczam ze w wiekszosci z nich bedzie wzmianka jakim samochodem jezdza (nawet
              ktorys wymienil Forda Focusa). Niesamowite, nie spotkalem sie z tym w zadnym
              innym kraju.
    • jamajk to skutek rzadow korporacyjnych faszystow . 23.09.05, 17:26
    • wujcio44 Re: Rita przerwała wały Nowego Orleanu 23.09.05, 17:29
      werter-6 napisał:

To prawda. Jest oczywiste, że gdyby Ameryka okazała pokorę, to wiatry
      przestałyby wiać.
    • czerwony_zlodziejski_ryj To sprawa Allacha 23.09.05, 17:36
      Nie wiedziałem, że Allach jest tak Wielki.
    • pndzelek Jahwe karze USA i Busha jak juz wyjasnil rabi 23.09.05, 17:45
      “Bush was behind the (evacuation of) Gush Katif (Gaza Strip),” he said. "He
      encouraged Sharon to expel Gush Katif…we had 15,000 people expelled here, and
      there 150,000 (were expelled). It was God’s retribution..God does not short-
      change anyone.”
    • qfc Galveston to nie zaden kurort. Znowu w Wyborczej.. 23.09.05, 17:49
      ..sie koloryzuje.
      • future_phd Re: Galveston to nie zaden kurort. Znowu w Wyborc 24.09.05, 01:13
        Galveston to praktycznie tylko UTMB (University of Texas Medical Branch),
        podobnie jak np. Waco, TX - tp Baylor University a Palo Alto, CA to Stanford.
        Bez UTMB Galveston prawdopodobnie nie mialoby racji bytu.
    • klik.klak Re: Rita przerwała wały Nowego Orleanu 23.09.05, 18:13
      Rekordowo wysoka cena paliwa: ok 2,5 zł/litr. Ech....
    • 1977kasia Re: To sprawa Allacha 23.09.05, 18:41
      Ladne:))
    • atheix_mail Re: Rita przerwała wały Nowego Orleanu 23.09.05, 18:42
      Mogliby usypać na morzu wysoki wał z żużlu z hut stali.
    • raccoon_5 Re: Rita przerwała wały Nowego Orleanu 23.09.05, 19:34
      Nie przystoi generalizowac i wlaczac 'smierdzacej' polityki do zywiolu natury,
      gdzie tragicznie gina bezbronni ludzie.

Obserwujac zza miedzy, potepiam jednak rzadzacych tam amerykanow, za
      niedoleznosc i brak cywilizowanej organizacji podczas ewakuacji. Podczas ataku
      Katriny nie ewakuowano starcow, po prostu potopili sie w lozeczkach, dzisiaj
      tych pozostalych spalono w autobusie. Dojdzie niebawem do kataklizmu, gdy
      walnie na dodatek trzesienie ziemi z dodatkiem ataku terrorystycznego. Tu sie
      zyje tylko dniem dzisiejszym, ot co!.

pozdrawiam
    • cracovian [...] 23.09.05, 19:55
    • bxb_chicago CO TO ZA idiotyczne opinie? JAKIM PRAWEM? 23.09.05, 20:08
      Gubernator Luizjany Kathleen Blanco wsławiona już mało energiczną reakcją na
      nadejście "Katriny",

malo wslawiona? gdzie? w mediach? napewno nie wsrod ludnosci Nowego Orleanu i
      Luizjany, dla których jest bohaterem. Proponuje czytac wiecej lub chociaz
      podawac zrodla skad sie ma takie poaszkwilowe rewelacje.

"teraz popadła w drugą skrajność. Zaapelowała do ludzi, którzy zostają w
      regionie, gdzie nadciąga "Rita", by wykaligrafowali sobie wodoodpornym tuszem
      numery ubezpieczenia społecznego na przedramieniu. Dzięki temu ma być łatwiej
      zidentyfikować ich ciała"

skrajnosc? nie za duzo w tym ironii? byc moze skrajnosc.
      siedz w tej cieplej dziurze gdzie siedzisz i komentuj lepiej skrajnosci
      pogodowe nad swoja glowa.

• grek77 do: WERTER-6 23.09.05, 20:10
      werter-6 napisał:

TY ZA SWOJA ZAPLACISZ 1000 RAZY WIEKSZA...
    • bxb_chicago TV z Houston i Nowego Orleanu, rel na zywo (linki) 23.09.05, 20:18
      TV na zywo z Houston i Nowego Orleanu (linki)

KHOU TV, Houston
      playlist.yahoo.com/makeplaylist.dll?id=1377931&segment=152389
      WWLTV, Nowy Orlean
      www.wwltv.com/cgi-bin/bi/video/makeadplaylist.pl?title=beloint_nwcn&live=yes
    • ar.co Re: Rita przerwała wały Nowego Orleanu 23.09.05, 20:34
      Człowieku, bredzisz. To co, jakby nie była arogancka, to huragan by ją ominął?
      Chyba, że rozumujesz w kategoriach kary bożej i ognia piekielnego, ale w takim
      razie szkoda czasu na dyskusję.
      • wnerwiony [...] 23.09.05, 20:58
    • asp420 znow dziennikarze-barany...:-( 23.09.05, 21:02
      Smiem twierdzic, ze Houston bedzie przezywac ciezkie chwile i to duzo ciezsze niz dziennikarze to obecnie opisuja. Dlaczego? Otoz powody sa dwa:
      1. wbrew tekstowi powyzej Houston jest takim talerzem jak Nowy Orlean, na szczesie w porownaniu z NO to talerz plytki, a nie gleboki. Latwo to sprawdzic, Houston przezywal juz powodz w czerwcu 2001 roku, z powodow opadow. Do dzis pamietam roje moskitow. A rozmiar zywiolu byl nieporownywalny.
      2. atrakcja Houston jest siec podziemnych tuneli pod centrum miasta, jest to cos w rodzaju "miasta w podziemiach". Juz wczesniej zastanawiano sie co z tym zrobic. Nie daj Boze jak zaleje to woda. Nie trzeba byc ani inzynierem, ani epidemiologiem aby domyslic sie co to moze oznaczac.

W jeszcze gorszej sytuacji jest Galveston. Jak Rita tam pierdyknie, to strat w ludziach moze nie bedzie, za to katastrofa ekologiczna na 102. Oby wiec Rita przeszla bokiem.
      • borrek Re: Rita przerwała wały Nowego Orleanu 23.09.05, 21:15
        Wałkiem na wały Nowego Orleanu.
        www.cagle.com/working/050922/cagle00.gif
      • meerkat1 Re: znow dziennikarze-barany...:-( 23.09.05, 21:23
        "W jeszcze gorszej sytuacji jest Galveston. Jak Rita tam pierdyknie, to strat w
        ludziach moze nie bedzie, za to katastrofa
        ekologiczna na 102."

Galveston juz zostal pier..kniety przez huragan...Galveston w roku 1900
        (ok. 8000 zabitych).:-(((

Poniewaz bylo to 105 lat temu, byl on niewatpliwie konsekwencja "global
        warming" oraz nie podpisania przez "W" Belkoto z Kyoto! ;-)))
      • future_phd Re: znow dziennikarze-barany...:-( 24.09.05, 01:27
        asp420 napisał:

> Smiem twierdzic, ze Houston bedzie przezywac ciezkie chwile i to duzo ciezsze
        n
        > iz dziennikarze to obecnie opisuja. Dlaczego? Otoz powody sa dwa:
        > 1. wbrew tekstowi powyzej Houston jest takim talerzem jak Nowy Orlean, na
        szcze
        > sie w porownaniu z NO to talerz plytki, a nie gleboki. Latwo to sprawdzic,
        Hous
        > ton przezywal juz powodz w czerwcu 2001 roku, z powodow opadow. Do dzis
        pamieta
        > m roje moskitow. A rozmiar zywiolu byl nieporownywalny.
        > 2. atrakcja Houston jest siec podziemnych tuneli pod centrum miasta, jest to
        co
        > s w rodzaju "miasta w podziemiach". Juz wczesniej zastanawiano sie co z tym
        zro
        > bic. Nie daj Boze jak zaleje to woda. Nie trzeba byc ani inzynierem, ani
        epidem
        > iologiem aby domyslic sie co to moze oznaczac.
        >
        > W jeszcze gorszej sytuacji jest Galveston. Jak Rita tam pierdyknie, to strat
        w
        > ludziach moze nie bedzie, za to katastrofa ekologiczna na 102. Oby wiec Rita
        pr
        > zeszla bokiem.

Hmm, Galveston a katastrofa ekologiczna? Z czego? Z laboratorium
        mikrobiologicznego UTMB? Zarty na strone, Galveston to nic, ale Texas City, ok.
        17 mil na polnoc od Galveston (prawie polowa drogi do poludniowych przedmiesc
        Houston) to prawda. Olbrzymie rafinerie. Tam maly "ogienek" moze spowodowac
        niewyobrazalna katastrofe ekologiczna.
        Natomiast co do "podziemnego miasta w Houston".... czyzby moj szacowny
        Przedmowca myslal o San Antonio? TAM sa jaskinie... Znam Houston chyba nie
        najgorzej, ale o JASKINIACH nigdy nie slyszalem, natomiast o tychze jaskiniach
        slyszy sie i czyta na kazdej drodze w kierunku San Antonio. I jeszcze jedno -
        Houston - talerz? Moze, nie wiem, glosu nie zabieram, ale cos wydaje mi sie, ze
        nie (tutaj moge sie mylic).
    • joannawie kondolencje dla ignorantów z GW 23.09.05, 21:19
      Redaktora-ignoranta ponosi zapał, gdy plecie trzy po trzy:
      ,,A potem to wszystko zleje się w jedno - gigantyczne morskie fale, ściana
      deszczu i niszczący wszystko na swojej drodze, wiejący z prędkością 250 km na
      godzinę, wiatr staną się jednorodnym piekłem. Okiem huraganu kategorii 4."
      Otóż w oku cyklonu nie dzieje się zupełnie nic. Panuje cisza. To, co według
      wyobrażenia pana ignoranta miało być dramtycznzm cresscendo, stało się
      groteską, żałosnym sflaczeniem przekłutego balona (sic! - nie ,,balonu", bo to
      nie ta poetyka).
      I takie fajtłapy tworzą cały serwis informacyjny GW. Kondolencje.
      • meerkat1 ZURNALISTA PUSZCZA HURAGANOWE WIATRY! 23.09.05, 21:25
        "niszczący wszystko na swojej drodze, wiejący z prędkością 250 km na
        godzinę, wiatr staną się jednorodnym piekłem."

Jak autor powyzszego puszcza wiatry, to moze to i tak wyglada.

Astrahujac oczywiscie od skutkow ubocznych: akustycznych i organoleptycznych.
        • borrek Re: ZURNALISTA PUSZCZA HURAGANOWE WIATRY! 23.09.05, 21:41
          Dlaczego tak szybko puscily waly Nowego Orleanu?
          • meerkat1 Re:Borek PUSZCZA HURAGANOWE WIATRY! 24.09.05, 01:49
            borrek napisał:

> Dlaczego tak szybko puscily waly Nowego Orleanu?

Dlaczego tak szybko wala borka puscili? :-(((
        • katolik_polski1 Re: ZURNALISTA PUSZCZA HURAGANOWE WIATRY! 23.09.05, 22:38
          Co wlasciwie oznacza w slowie abstrahuje to abstra ???
          Druga czesc to rozumiem !!!
          • meerkat1 Duch swiety PUSZCZA HURAGANOWE WIATRY! 24.09.05, 01:52
            katolik_polski1 napisał:

> Co wlasciwie oznacza w slowie abstrahuje to abstra ???
            > Druga czesc to rozumiem !!!

Podobnie jak druga czesc slowa <oxy-moron>? :-)
      • mitffoch Re: kondolencje dla ignorantów z GW 24.09.05, 00:07
        Zgadza sie. Pamietam jak z jednych artykulow wspomnial o "impeachment czyli
        usunieciu z urzedu" - oto korespondent GW ze Stanow Zjednoczonych. Teraz oko
        huraganu jako pieklo....

• insite Re: kondolencje dla ignorantów z GW 24.09.05, 01:52
        ten facet przepisuje z innych gazet i z tego co slyszy w telewizji, ile tysiecy
        km jest z Waszyngtonu do Houston?
        Jaki pan, taki kram. Pewnie mu Michnik zelazka porcje wody ognistej poslal.

joannawie napisał:

> Redaktora-ignoranta ponosi zapał, gdy plecie trzy po trzy:
        > ,,A potem to wszystko zleje się w jedno - gigantyczne morskie fale, ściana
        > deszczu i niszczący wszystko na swojej drodze, wiejący z prędkością 250 km na
        > godzinę, wiatr staną się jednorodnym piekłem. Okiem huraganu kategorii 4."
        > Otóż w oku cyklonu nie dzieje się zupełnie nic. Panuje cisza. To, co według
        > wyobrażenia pana ignoranta miało być dramtycznzm cresscendo, stało się
        > groteską, żałosnym sflaczeniem przekłutego balona (sic! - nie ,,balonu", bo to
        > nie ta poetyka).
        > I takie fajtłapy tworzą cały serwis informacyjny GW. Kondolencje.
    • katolik_polski1 EWAKUACJA W STYLU DZIKIEGO ZACHODU 23.09.05, 21:54
      Ratuj sie kto moze !
      Teraz stoja ludzie w 100 kilometrowym korku !
      W siedemnascie godzin przejechac 30 km to juz sukces!
      Benzyny nie ma i nie bedzie ,moze po huraganie.
      Jak Rita przejdzie nad ta autostrada ,to bedzie masakra !
      Nie widze tutaj zadnej koordynacji wladz i sluzb ratowniczych!
      Jeden wielki chaos !
      Tylko tyle ,ze autobusy podstawili .
      • rodeolady Re: EWAKUACJA W STYLU DZIKIEGO ZACHODU 23.09.05, 22:18
        Przeżyłam identyczną sytuację dwa lata temu, kiedy uciekałam przed huraganem
        Isabell z North Caroline .Tez umierałam ze starchu w samochodzie na
        autostradzie , też osoby które nie zgodziły sie na ewakuację musiały na
        ramieniu napisac swoje dane .Nie zapomnę tego do końca życia , jak uwięzieni w
        samochodzie słyszliśmy wycie huraganu i czuliśmy na plecach pęd wiatru.Do dziś
        snia mi się te koszmry.Dlatego sercem jestem przy tych wszystkich, którzy
        uciekają przed huraganem .Ja miałam wtedy takie chwile , że całe moje
        niedlugie do 21 letnie życie stawało mi przed oczami i wtedy żałowałam
        wszystkiego tego czego jeszcze w życiu nie zaznałam.To co przeszłam zmieniło
        mnie .Trzymam za wszystkich , którzy muszą teraz się zmierzyć z huraganem.
    • frank_drebin Jak ten huragan nie zahaczy o Teksas zaraz 23.09.05, 22:18
      pewnie Moore nakreci film o tym jak w tajemnicy na granicach Teksasu ustawiono
      olbrzymie dmuchawy, zeby przesunely huragan znad rodzinnego stanu Busha ;)
    • kozaczek3 Bin Laden poprosił allacha i ten naćpany działa!!! 23.09.05, 22:50
      A nasz bóg jest w śpiączce narkotycznej, przedawkował i śpi już 2000 tysiące lat.
      Amen.
      • katolik_polski1 JAK, NO JAK PISZESZ ALLAHA BARANIE JEDEN ! 23.09.05, 23:00
        Poza tym BOG z duzej litery !
        Skonczylismy edukacje na siodmej klasie podstawowki ???
        • kozaczek3 Katoli_polski nie wie, Allach pisze się przez ch 24.09.05, 00:09
          katolik_polski1 napisał:

> Poza tym BOG z duzej litery !
          > Skonczylismy edukacje na siodmej klasie podstawowki ???
          Zawsze piszę postaci które szanuję z dużej litery.
          Amen.
          • katolik_polski1 KOZACZEK ZAGUBIONY W XXI WIEKU 24.09.05, 00:31
            Bin Laden,czy jak Gazeta propaguje ben Laden ???
            Allah nie jest polskim wyrazem i obowiazuje
            oryginalna pisownia .
            Przyszla pora zadac sobie pytanie !
            Skad pochodze i dokad ide !!!!
            • kozaczek3 katolik_polski nie wie że,obie formy są poprawne!! 24.09.05, 00:39
              katolik_polski1 napisał:

> Bin Laden,czy jak Gazeta propaguje ben Laden ???
              > Allah nie jest polskim wyrazem i obowiazuje
              > oryginalna pisownia .
              > Przyszla pora zadac sobie pytanie !
              > Skad pochodze i dokad ide !!!!
              I w różnych źródłach są różnie podawane.
              Zanim kogoś katoliku wyzwiesz to sobie przypomnij.
              Kochaj bliźniego jak siebie samego.
              Amen
              • katolik_polski1 Re: katolik_polski nie wie że,obie formy są popra 24.09.05, 00:48
                Patrzcie panstwo ,patrzcie !
                Kozaczek poznaje chrzescijanskie zasady zycia !
                Respekt !!!!
                • kozaczek3 katolik już wie że,obie formy są poprawne!!!!!!!!! 24.09.05, 01:07
                  katolik_polski1 napisał:

> Patrzcie panstwo ,patrzcie !
                  > Kozaczek poznaje chrzescijanskie zasady zycia !
                  > Respekt !!!!
                  Będę się modlił o rozum.
                  Chociaż, czytałem że, był taki co się modlił o rozum 40 lat i mu nic nie przybyło, a wręcz ubyło.
                  Kozaczek poznaje nie tylko chrześcijańskie zasady życia.
                  Czyta również historię wszystkich religii.
                  Amen.
                  • cveps Re: katolik już wie że,obie formy są poprawne!!!! 24.09.05, 12:01
                    kozaczek3 napisał:

> katolik_polski1 napisał:
                    >
                    > > Patrzcie panstwo ,patrzcie !
                    > > Kozaczek poznaje chrzescijanskie zasady zycia !
                    > > Respekt !!!!
                    > Będę się modlił o rozum.
                    Propgowanie ateizmu,czyli ideologii komunistycznej jest w Polsce zabronione prawnie i powinno być rzetelnie ścigane z urzędu.Tsunami,huragany to dzieło zniszczenia ktore mogło się rozwinąć tylko jako skutek cynicznego niezrównoważenia agresywnych ateistów i bierności ze strony wolności.W każdym razie moc nigdy nie żartuje,tylko działa.
    • nosterdamoos DLACZEGO USA NIE ZAATAKUJE RITE BOMBA ATOMOWA? 23.09.05, 23:18
      Az prosi sie o zemste. Jak mozna tak rzucac na kolana taka potege
      militarno-gospodarcza
      • dziwak4 Re: DLACZEGO USA NIE ZAATAKUJE RITE BOMBA ATOMOWA 23.09.05, 23:50

Z ta bomba to nie sa zarty.
        Rosjanie uzywali bomb do rozbijania huraganow.
        Poprostu taka bomba np.neutronowa kiedy by wybuchla
        w oku huraganu to sila podmuchu jest o rzad wielkosci wieksza
        od szybkosci wiatru i rozchodzi sie izotropowo w przestrzeni,
        co rozbiloby huragan na kilka malych.
        Dlatego tez nie rozumiem, dlaczego Ameryka tego nie stosuje?
        pozdr.
        :)
        • insite proponuje lusterko, gdzy sie Rita obejrzy, to sie 24.09.05, 01:16
          zawstydzi i odwroci. Proste. Mozna tez poprosic jakiegos specjalisty od
          piramidek, wahadelek, ziol, i innych metod alternatywnych, tak bzrdzo obecnie
          mdnych.

"Nothing in all the world is more dangerous than sincere ignorance and
          conscientious stupidity".
          Martin Luther King
    • darkuss To TLEN WYBUCHA ????? 24.09.05, 01:21
      Nie jestem chemikiem- ale nie sądzę, żeby tlen mógł wybuchnąć !!! Może wspomagać wybuch innego gazu - ale żeby butle z tlenem wybuchły??? Pierwsze słyszę... Oj panie redaktorze - znowu do szkoły (przynajmniej) średniej....No chyba, że tlen jest gazem łatwopalnym...(sic!)
      • odtomka TLEN WYBUCHA ???? 24.09.05, 04:58
        Chyba nie pamietasz katastrofy samolotu ValueJet na Florydzie ktory
        zbankrutowal te linie lotnicza. Powodem byl wybuch pojemnikow z tlenem ktore
        byly transportowane z bagazem. Od tego czasu pojemniki z tlenem moga byc tylko
        przewozone w samolotach transportowych bez pasazerow.

• insite Re: TLEN WYBUCHA ???? 24.09.05, 05:23
          W przypadku tego autobusu, prawdopodobnie pacjenci domu starcow oddychali tlenem
          z butli. Ten tlen podsycal pozar, nie sadze zeby nastapila awaria butli, ktore
          musza wytrzymac znaczne cisnienie (150 atm gdy butla jest pelna).
          W atmsferze czystego tlenu nawet metale sie pala.
          Starsi ludzie nie byli fizycznie sprawni, aby uciec z autobusu. Ja bym sie
          zapytal, co spowodowalo pozar? Tlen byl sprawa wtorna.
          Nie sadze aby w samolocie wybuchly butle, z powodu jak wyzej.
          Czemu mialyby by tam byc?
          Chyba, ze awarii uleglo urzadzenie do wytwarzania tlenu w wypadku
          rozhermetyzowania kabiny, z reguly sa to nadtlenki metaliczne.
          Istotna jest ROZNICA, a nie stosunek cisnien, wobec czego jedynie 1 atm moze byc
          zaliczona na poczet niskiego cisnienia atmsferycznego, czyli 1/140 - 1/150,
          mniej niz 1 procent.
          Butle sa testowane na wyzsze cisnienia.
          • insite zapomnialem dodac, ze widzialem dwa 24.09.05, 05:26
            wypadki ciezarowek przewozacych butle ze sprezonymi gazami. W zadnym z wypadkow
            butle nie eksplodowaly>
            • club66 Re: zapomnialem dodac, ze widzialem dwa 24.09.05, 05:55
              Butle z tlenem sa materialem wybuchowym i jak juz ktos wczesniej napisal, z tego
              powodu jest zakaz przewozenia ich w samolotach pasazerskich.
              • insite Re: zapomnialem dodac, ze widzialem dwa 24.09.05, 08:13
                w samolotach nie wolno przewozic zadnych butli ze sprezonym gazem, z tlenem czy
                bez. nie wolno takze termometrow rteciowych, zapalek, i wielu innych rzeczy.
                co to jest material wybuchowy sprawdz w encyklopedii.

club66 napisał:

> Butle z tlenem sa materialem wybuchowym i jak juz ktos wczesniej napisal, z teg
                > o
                > powodu jest zakaz przewozenia ich w samolotach pasazerskich.
          • club66 Re: TLEN WYBUCHA ???? 24.09.05, 06:03
            insite napisał:
            > Nie sadze aby w samolocie wybuchly butle, z powodu jak wyzej.
            > Czemu mialyby by tam byc?

Butle zostaly nadane jako bagaz do pewnej firmy. Nadawca podal, ze sa puste.
            Linie VauleJet byly pozniej sadzone przez rodziny zabitych za niesprawdzenie
            zawartosci butli i umieszczenie na pokladzie samolotu materialow wybuchowych
            (butle z tlenem).
            P.S.
            Przyczyna awarii Apollo 13 byla explozja zbiornika z tlenem.
            • insite Re: TLEN WYBUCHA ???? 24.09.05, 08:30
              Apollo 13 mial zbiorniki z CIEKLYM tlenem, o specjalnej konstrukcji i oslonie
              termicznej. Cisnienie w takim zbiorniku jest nizsze niz w typowej butli z gazem
              sprezonym. O szczegolach przeczytaj na stronie NASA.
              W moim dlugim zyciu nigdy nie spotkalem sie z przypadkiem rozerwania butli ze
              sprezonym gazem, natomiast sa znane wypadki spowodowane cieknacymi butlami
              (acetylen, propan/butan).
              O ile chodzi o Flight 592 to prawdopodobnie chodzi o male pojemniki zawierajace
              sole (chlorany) ktore sa uzywane jako zrodlo tlenu.
              Tu nie bylo wybuchu tylko POZAR.
              Nie mam czasu czytac calej dokumentacji, ale tobie poradze, zanim cos napiszesz
              - sprawdz.

club66 napisał:

> insite napisał:
              > > Nie sadze aby w samolocie wybuchly butle, z powodu jak wyzej.
              > > Czemu mialyby by tam byc?
              >
              > Butle zostaly nadane jako bagaz do pewnej firmy. Nadawca podal, ze sa puste.
              > Linie VauleJet byly pozniej sadzone przez rodziny zabitych za niesprawdzenie
              > zawartosci butli i umieszczenie na pokladzie samolotu materialow wybuchowych
              > (butle z tlenem).
              > P.S.
              > Przyczyna awarii Apollo 13 byla explozja zbiornika z tlenem.
              • club66 Re: TLEN WYBUCHA ???? 24.09.05, 19:19
                insite napisał:
                > W moim dlugim zyciu nigdy nie spotkalem sie z przypadkiem rozerwania butli ze
                > sprezonym gazem,

Stwierdzenie typowe dla sredniowiecznych filozofow; czegos co nie widzialem to
                nie istnieje.
                Na poczatek, poloz troche smaru na zawor w butli z tlenem :)))
                Nie tak dawno na Florydzie byl wypadek, gdzie wybuch butli z tlenem zabil dwoch
                pletwonurkow a kilku zranil.
              • club66 Re: TLEN WYBUCHA ???? 24.09.05, 19:41
                insite napisał:
                > Apollo 13 mial zbiorniki z CIEKLYM tlenem, o specjalnej konstrukcji i oslonie
                > termicznej.

A w jakiej to postaci jest tlen w podrecznych butlach medycznych? ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka