Dodaj do ulubionych

kapuscinski moze dostac nobla

29.09.05, 21:27
zanim zaczniemy dyskusje,czy ktos moze mi powiedziec,czy on ma zydowskie
korzenie,bo znowu okaze sie,ze czegos tam nie wiem?
mysle,ze to swietny pisarz i bardzo trafnie opisuje historie roznych malo
znanych kraikow,tak by odnioslo sie to do naszej polskiej rzeczywistosci:))
Obserwuj wątek
    • i-love-2-bike Re: kapuscinski moze dostac nobla 29.09.05, 21:28
      oops tu link.
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2942368.html
    • krystian71 jazwariuje, spytaj dane, ona ma Mariana Fuksa 29.09.05, 21:34
      pod poduszka
      • i-love-2-bike Re: jazwariuje, spytaj dane, ona ma Mariana Fuksa 29.09.05, 21:38
        krystian71 napisała:

> pod poduszka

no wiesz ja zanim zaczne rozmawiac o jakimkolwiek polaku to musze sie spytac,czy
        on zyd,czy nie. potem glupio wpadam,ze nie wiem i taki antos mini me,mnie od
        glupich wyzywa. juz ja sie wole zapytac grzeczne zanim zaczniemy deliberacje
        intelektualne. no lece na razie pomeczyc swe cialo,aby potem nie plakalo,ze za
        duzo przywioslowalo i dane przypominalo:))
        • neceser Re: jazwariuje, spytaj dane, ona ma Mariana Fuksa 01.10.05, 23:14
          zalosny jestes.
          i-love-2-bike napisała:

> krystian71 napisała:
          >
          > > pod poduszka
          >
          > no wiesz ja zanim zaczne rozmawiac o jakimkolwiek polaku to musze sie
          spytac,cz
          > y
          > on zyd,czy nie. potem glupio wpadam,ze nie wiem i taki antos mini me,mnie od
          > glupich wyzywa. juz ja sie wole zapytac grzeczne zanim zaczniemy deliberacje
          > intelektualne. no lece na razie pomeczyc swe cialo,aby potem nie plakalo,ze za
          > duzo przywioslowalo i dane przypominalo:))
    • t0g Test na znajomośc historii ojczystej 29.09.05, 22:02
      Bohaterski polski patriota, Kapuściński. Prosze udzielic odpowiedzi na
      następujące pytania:

(a) Jakie nosił imię?
      (b) Za co skazany na śmierć?
      (c) Przez którego zaborcę?
      (d) W którym roku stracony?
      (e) Gdzie stracony?
      (f) Gdzie stanął Jego pomnik, i w którym roku?

(dla ułatwienia - stanal w najbardziej polskim ze wszystkich miast).

Takie rzeczy trzeba wiedzieć - a nie tylko uprawiac filozofie typu: "Jewrei,
      jewrei, wsjuda krugom jewrei,..."

• i-love-2-bike Re: Test na znajomośc historii ojczystej 29.09.05, 22:13
        t0g napisał:

> Takie rzeczy trzeba wiedzieć - a nie tylko uprawiac filozofie typu: "Jewrei,
        > jewrei, wsjuda krugom jewrei,..."
        >
        >
        tomus,ty dzisiaj od rzeczy mowisz. ja znowu mam proste pytanie,a ty durs,ciegiem
        o czym innym. mozesz wlasne watki na temat jewrejow pisac,ale ja sie chce
        doksztalcic i zadaje na prawde podstawowe pytanie,a na historii sie nie znam,nie
        ma po co,za duzo tu nowych,nieautoryzowanych jej wersji sie pojawia.
        • t0g Re: Test na znajomośc historii ojczystej 29.09.05, 22:22
          i-love-2-bike napisała:

> ...a na historii sie nie znam,...

A szkoda, bo warto! Historia vitae magistra, i w tym prastarym rzymskim
          powiedzeniu jest szczera prawda.
          • i-love-2-bike Re: Test na znajomośc historii ojczystej 29.09.05, 22:24
            t0g napisał:

> i-love-2-bike napisała:
            >
            > > ...a na historii sie nie znam,...
            >
            > A szkoda, bo warto! Historia vitae magistra, i w tym prastarym rzymskim
            > powiedzeniu jest szczera prawda.

no kazdy zna jakas historie,w koncu zyjemy na tym swiecie troche,ale ja nie znam
            jej roznych wersji,i wcale tego nie zaluje. sa inne zajmujace dziedziny
            nauki,wiec kazdy zna to co lubi i co go interesuje.
            • t0g Józef Kapuściński...każdy Lwowianin o nim wie... 29.09.05, 23:39
              Próbowal wywołac powstanie przeciw Austriakom. Schwytany, osądzony, stracony na
              szubienicy koło Lwowa w 1847 roku. Pomnik stanął w Lwowie chyba jeszcze za
              autriackich czasow, czy nie w 50 rocznice śmierci? (ale tu się moge mylić, to
              trzeba sprawdzić - choc rzecz jest prawdopodobna, bo Franciszek Jozef często
              odcinał sie od spraw, które wydarzyły sie przed jego wstąpineim na tron).

• antek_cukierman Ten jest z Pińska. 29.09.05, 23:50
                Dość sugestywnie pisze o swej podróży sentymentalnej do rodzinnego miasta:

...Tymczasem wyjść z wagonu bodaj na chwilę. bodaj na minutę wydaje się deską
                ratunku. zbawieniem. W wagonie bowiem panuje dławiący zaduch. Nie sposób opisać
                jego przygniatającej konsystencji. Pachną skarpetki, koszule, kiecki i zapaski,
                pachy i nogi, coś w tych koszykach pachnie, coś w tych ceratowych torbach, coś
                idzie od podłogi i ścian, jakaś woń nieokreślona, kwaśnomdła, gorzkosłodka,
                wszechobecna, uporczywa, stale atakująca, kneblująca. Nie wiadomo, jak
                oddychać - płytko, to człowiek się dusi, ale głęboko - też się dusi, z tym że
                przy oddychaniu płytkim uduszenie jest czyste, własne, ekologicznie nieskażone,
                natomiast przy głębokim - jest naładowane odorem, lepkie, zatykające, jakby kto
                spoconą pięść pchał komuś do gardła....

www.kapuscinski.hg.pl/index.php?id=publikacje_1996_4
                • t0g Re: Ten jest z Pińska. Tak, wiem, oczywiście. 30.09.05, 00:36
                  Mogła być ta sama rodzina. Ze Lwowa pociągiem do Pińska to jak splunąć, 250 km
                  pociągiem przez Kowel. Oczywiście, nie musiała, bo Kapuścińskich w końcu było
                  jak mrówków.
      • antek_cukierman Konsekwencja, konsekwencja 29.09.05, 22:14
        a właściwie jej brak.

Jak Prawdziwa Polka i Polak mogą cenić Kapuścińskiego, który był w PZPR,
        fascynował się przyjacielem ZSRR niejakim Kwame Nkrumahem, pisał peany na cześć
        Che G., S.Allende, komunizujących sandinistów w Nikaragui, chwalił krwawego
        satrapę Mengistu Hajle Mariama w Etiopii, no i na domiar złego za Gierka
        Edwarda wydawany był w dziesiątkach tysięcy egz. nakładu. (Podobnie jaki i
        niejaki Łysiak zresztą). A wcześniej, za Gomułki Wieśka gloryfikował
        schodzącego z konia radzieckiego Kirgiza, który grał w bilard w meczecie.
        Tfu, podlec!
        No bo jak Szymborska taka się prostytuowała z komuną....
        • i-love-2-bike brak logiki,brak logiki 29.09.05, 22:25
          zyd,czy nie zyd antos? pytanie jest proste,prosze kwiecistych,barokowych zdan tu
          nie uzywac,tylko na temat.
          • antek_cukierman Owszem. U Ciebie. 29.09.05, 22:58
            Skoro był w kompartii to Żyd. Żydokomun znaczy.
            Nie kokietuj forum swoją "niewiedzą" tematu.
            • i-love-2-bike Re: Owszem. U Ciebie. 30.09.05, 02:40
              antek_cukierman napisał:

> Skoro był w kompartii to Żyd. Żydokomun znaczy.
              > Nie kokietuj forum swoją "niewiedzą" tematu.

co znaczy nie kokietuj antos,ja zawsze sie pytam w sposob nieskomplikowany,a ty
              jako nasz wybrany intelektualista mnie douczasz. to nie kokietowanie,to zostawie
              na pozniej,kiedy bedziemy sobie nasze aparycje opisywac.
        • t0g Antku Cukiermanie!!! 29.09.05, 22:45
          Do Ciebie post, ale na fonii - stukanie w klawiaturę juz mnie męczy, a ponadto
          nie mam cyrylicy, która koniecznie by tu była potrzebna. Mam nadzieję, że
          zdołasz odsłuchać:

groszek.741.com/AAA/czajkowski.wav
          Pozdrowienia, t0g
        • ariadna-enta Re: Konsekwencja, konsekwencja 30.09.05, 15:33
          antek_cukierman napisał:

> a właściwie jej brak.
          >
          > Jak Prawdziwa Polka i Polak mogą cenić Kapuścińskiego, który był w PZPR,
          > fascynował się przyjacielem ZSRR niejakim Kwame Nkrumahem, pisał peany na
          cześć
          >
          > Che G., S.Allende, komunizujących sandinistów w Nikaragui, chwalił krwawego
          > satrapę Mengistu Hajle Mariama w Etiopii, no i na domiar złego za Gierka
          > Edwarda wydawany był w dziesiątkach tysięcy egz. nakładu. (Podobnie jaki i
          > niejaki Łysiak zresztą). A wcześniej, za Gomułki Wieśka gloryfikował
          > schodzącego z konia radzieckiego Kirgiza, który grał w bilard w meczecie.
          > Tfu, podlec!
          > No bo jak Szymborska taka się prostytuowała z komuną....

No i znów wychodzi na wierzch małostkowośc i zaściankowośc niektórych Polaków ,
          wszystkich ,którzy należeli do PZPR,albo napisali kiedyś coś dobrego o komunie
          powini być spudzczeni na śmietnik historii. Kapuściński jest znany i ceniony
          na cąłym świecie ,jegoksiążki są tłumaczone na kilkadziesiąt języków. Niestey
          dla ludzi o ciasnych horyzontach umysłowych wazniejsza jest jakaś przynależność
          człowieka niż jego dokonania. Cóż pisarze "splamieni" w młodości fascynacją
          komunizmem,albo o nieczyści rasowo piszą często wspaniałe ksiązki. Wolę
          Kapuścińskiego lub np Singera niż np Orzeszkową lub Prusa. Po za tym co to za
          kretyńskie określenie "prawdziwy Polak- bo jeżeli to oznacza zawiść , ciasnotę
          umysłową, prowincjonalizm i nienawiść do wszystkiego co nie polskie i
          katolickie to ja wolę być "NIEPRAWDZIWA" Polką ,z tymi "prawdziwymi mi nie po
          drodze.Mam nadzieję ,że takich jak ja jest więcej bo inaczej bym się załamała.
    • t0g Ród Kapuścińskich pojawił sie na Podkarpaciu 29.09.05, 22:11
      w XVI lub XVII wieku, w ramach osadnictwa rycerskiego. Informacje można znaleźć
      wrzucajac hasło "osadnictwo rycerskie" do polskiego Googla.

• t0g Herb: Łabędź (taka jest jego ortografia) 29.09.05, 22:15
      Pod taka nazwą - nie "Łabądź" - figuruje w herbarzach.
    • t0g A propos: "Podróże z Herodotem" czytali, aha? 29.09.05, 22:27
      Kapuścińskiego książkę, znaczy.

Jak nie, to bardzo radzę - absolutne arcydzieło, moim zdaniem! Ja juz za tę
      jedną książkę bym mu dał Nobla
    • read1 Kapuściński nie ma szans... 29.09.05, 23:23
      nie jest homo, ani nawet bi, a co więcej nie napisał nawet jednego reportarzu o
      ciężkim życiu gejów i lesbijek z Barlinka... w oczach szwedzkich specjalistów
      od literatury nie tknął więc podstawowych problemów jakie powinien postawić
      sobie światowej sławy pisarz
      • i-love-2-bike Re: Kapuściński nie ma szans... 30.09.05, 02:41
        read1 napisał:

> nie jest homo, ani nawet bi, a co więcej nie napisał nawet jednego reportarzu o
        >
        > ciężkim życiu gejów i lesbijek z Barlinka... w oczach szwedzkich specjalistów
        > od literatury nie tknął więc podstawowych problemów jakie powinien postawić
        > sobie światowej sławy pisarz

ale pisal o muszynach,to podniesie mu szanse,bo to temat chwytliwy.
    • ariadna-enta Re: kapuscinski moze dostac nobla 30.09.05, 14:51
      i-love-2-bike napisała:

> zanim zaczniemy dyskusje,czy ktos moze mi powiedziec,czy on ma zydowskie
      > korzenie,bo znowu okaze sie,ze czegos tam nie wiem?
      > mysle,ze to swietny pisarz i bardzo trafnie opisuje historie roznych malo
      > znanych kraikow,tak by odnioslo sie to do naszej polskiej rzeczywistosci:))

Pytasz poważnie?,a powinien mieć czy nie?. Jest "czystym "Polakiem" urodził się
      na terenie dzisiejszej Białorusi{a propos teraz kiedy jest sławny 3 domu w jego
      rodzinnym Pińsku pretendują do miejsca jego urodzenia}.Skończcie ludzie z tymi
      korzeniami najważniejsze żeby pisarz tworzył dobre książki.
      • i-love-2-bike Re: kapuscinski moze dostac nobla 30.09.05, 16:05
        ariadna-enta napisała:

>
        > Pytasz poważnie?,a powinien mieć czy nie?. Jest "czystym "Polakiem" urodził się
        >
        > na terenie dzisiejszej Białorusi{a propos teraz kiedy jest sławny 3 domu w jego
        >
        > rodzinnym Pińsku pretendują do miejsca jego urodzenia}.Skończcie ludzie z tymi
        > korzeniami najważniejsze żeby pisarz tworzył dobre książki.

widze,ze mnie nie znasz,na tym forum nie mozna byc powaznym bo zginiesz. tu
        powazni sa tylko zydzi,bo dostaja za to pieniadze,aby tepiec antysemitow,ktorych
        sobie sami na poczekaniu lepia,niszcza,jada lawa na nich,obrazaja sie
        smiertelnie etc, jak to w skrypcie filmowym idzie. ostatnio na forum dowiaduje
        sie ,ze kazdy polak ma korzenie zydowskie i oczywiscie byl albo tym,ktory zydow
        przesladowal,albo antysemita albo wspolpracowal z gestapo,pozniej komuna aby
        zydow niszczyc. jak wiadomo nic wiecej na swiecie i w polsce sie nie
        dzialo,oprocz tematyki i problemow zydowskich. dlatego ja sie pytam znawcow
        tematu,a tych tu zatrzesienie vide antos z cukrzyca,zeby mi odpowiedzieli
        krotko:zyd,czy nie zyd,ale jak widzisz oni zawsze elaboruja:)))
        • ariadna-enta Re: kapuscinski moze dostac nobla 30.09.05, 16:51
          Do i-love-2-bike- masz rację nie jestem tu stałą "pisarką" na tym forum od
          czasu do czasu pozwolę sobie wtrynić swoje 3 grosze, widzę tu stałe towarzystwo
          już odróżniam Polakó iZydów. Jako stały bywalec musisz wybaczyć,że nie zawsze
          dopasowuję się do waszego kółka wzajemnej adoracji i napiszę coś co wam nie
          pasuje. Piszę to co myślę {chyba mogę?}
          • i-love-2-bike Re: kapuscinski moze dostac nobla 30.09.05, 16:56
            ariadna-enta napisała:

> Do i-love-2-bike- masz rację nie jestem tu stałą "pisarką" na tym forum od
            > czasu do czasu pozwolę sobie wtrynić swoje 3 grosze, widzę tu stałe towarzystwo
            >
            > już odróżniam Polakó iZydów. Jako stały bywalec musisz wybaczyć,że nie zawsze
            > dopasowuję się do waszego kółka wzajemnej adoracji i napiszę coś co wam nie
            > pasuje. Piszę to co myślę {chyba mogę?}

po pierwsze,my tu nie tworzymy kolka,tu kazdy pisze co chce i jak chce i do kogo
            chce(oczywiscie zgodnie z netykieta) i na prawde nie musisz sie tlumaczyc do
            kogo pasujesz, a do kogo nie jako,ze mamy tu jak widzisz otwarte forum. poprostu
            ja odpowiedzialam tobie na pytanie,wiec nie musisz sie mnie pytac o
            pozwolenie,bo ja nie jestem adminem. pozdro
    • polski_francuz Popieram 01.10.05, 23:05
      te kandydature. Co do twojego pytanie, to uwazam ze jest niewazne czy mu sie do
      biografii zaplatal jakis zyd czy nie.

Swietny pisarz, znalazm swoj styl. Pisze obrazkami, ktora jak soczewka skupiaja
      sie na najwazniejszy. Cesarz, Imperium to arcydziela...do Imperium wracam raz
      po raz.

Boje sie, ze Szymborska troche niedawno nagrode dostala i Kapuscinski m male
      szanse. I z klucza na Polske nie bedzie mogl dostac...Ale moze sie myle bo
      Amerloki co roku zachapuja a to fizyke a to chemie a to medycyne.

Wolalbym co prawda nagrode Nobla dla jakiego polskiego Polaka (Polki) wlasnie z
      fizyki, chemii albo medycyny.

Ale z wyroznienia pania Rysia tez bylbym dumny.

PF
      • polski_francuz Cos jest na rzeczy 02.10.05, 19:19
        jak pisze moja dostawca internetu:

"L'Académie a parlé de sa volonté d'élargir le prix, ce qui pourrait ouvrir une
        porte par exemple pour des journalistes littéraires comme le Polonais Ryszard
        Kapuscinski", selon Eva Bonnier, à la tête de la maison d'édition suédoise du
        même nom"

Czyzby trzeba zaczac mrozic szampana?

Ale nalezy sie nalezy. Od dawna wiedzialem!

PF
        • schlagbaum Re: Cos jest na rzeczy 02.10.05, 22:11
          polski_francuz napisał:

> jak pisze moja dostawca internetu:
          >
          > "L'Académie a parlé de sa volonté d'élargir le prix, ce qui pourrait ouvrir
          une
          >
          > porte par exemple pour des journalistes littéraires comme le Polonais Ryszard
          > Kapuscinski", selon Eva Bonnier, à la tête de la maison d'édition
          > suédoise du
          > même nom"
          >
          > Czyzby trzeba zaczac mrozic szampana?
          >
          > Ale nalezy sie nalezy. Od dawna wiedzialem!
          >
          > PF

Za nieciekawy belkot ?

Sluchaj Ty lepiej gdakania klonicy to bedziesz lepiej wiedzial.
          • polski_francuz Re: Cos jest na rzeczy 02.10.05, 22:23
            A mnie sie on podoba. Belkot nie belkot...poza tym tez z kresow wschodnich,
            skromny, pracowity.

W skrocie...fajny gosc.

W szkole reportazu Niemcy mieli Egona Erwina Kischa...my Wankowicza,
            Pruszynskiego i wlasnie Kapuscinskiego.

Ale bym sie ucieszyl gdyby dostal;

PF
            • schlagbaum Re: Cos jest na rzeczy 02.10.05, 22:25
              polski_francuz napisał:

> A mnie sie on podoba. Belkot nie belkot...poza tym tez z kresow wschodnich,
              > skromny, pracowity.
              >
              > W skrocie...fajny gosc.
              >
              > W szkole reportazu Niemcy mieli Egona Erwina Kischa...my Wankowicza,
              > Pruszynskiego i wlasnie Kapuscinskiego.
              >
              > Ale bym sie ucieszyl gdyby dostal;
              >
              > PF

Tym razem to ja zartowalem.

To taka stara "przyjazn" z klonica i jej przyleglosciami.
              • polski_francuz Re: Cos jest na rzeczy 02.10.05, 22:29
                No to bylo oko za oko i zaczynamy rachunek od nowa.

PF

• schlagbaum Re: Cos jest na rzeczy 02.10.05, 22:33
                  polski_francuz napisał:

> No to bylo oko za oko i zaczynamy rachunek od nowa.
                  >
                  > PF
                  >
                  >

Przedni pomysl ale juz nie dzisiaj.
                  Ide troche poczytac.

Czesc

>
                  • polski_francuz Re: Cos jest na rzeczy 02.10.05, 22:36
                    A ja ide spac.

Dobranoc

PF

P.S. Szwabski to nie bylo obrazliwe, ale on sie de Baden Würtemberg poczuwa sam
                    to mowil wlasnie szwabkim akcentem.

Ade
    • schlagbaum Re: kapuscinski moze dostac nobla 01.10.05, 23:23
      i-love-2-bike napisała:

> zanim zaczniemy dyskusje,czy ktos moze mi powiedziec,czy on ma zydowskie
      > korzenie,bo znowu okaze sie,ze czegos tam nie wiem?
      > mysle,ze to swietny pisarz i bardzo trafnie opisuje historie roznych malo
      > znanych kraikow,tak by odnioslo sie to do naszej polskiej rzeczywistosci:))

Witaj obiezyswiacie

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=18254404&a=18254404
      • schlagbaum Re: kapuscinski moze dostac nobla 01.10.05, 23:26
        Fachowcy juz sie na ten temat wypowiadali

Re: Rozumiec swiat
        Autor: klonica
        Data: 03.12.04, 16:11 + dodaj do ulubionych wątków

zarchiwizowany

--------------------------------------------------------------------------------
        Jak mawial Homer:"Nie ma nic gorszego niz bladzenie po nieznanych krajach".Stad
        tez taki nieciekawy choc belkotliwy, rezultat...w postaci ksiazek tego pana.

• i-love-2-bike Re: kapuscinski moze dostac nobla 01.10.05, 23:29
        schlagbaum napisał:

> i-love-2-bike napisała:
        >
        > > zanim zaczniemy dyskusje,czy ktos moze mi powiedziec,czy on ma zydowskie
        > > korzenie,bo znowu okaze sie,ze czegos tam nie wiem?
        > > mysle,ze to swietny pisarz i bardzo trafnie opisuje historie roznych malo
        > > znanych kraikow,tak by odnioslo sie to do naszej polskiej rzeczywistosci:
        > ))
        >
        > Witaj obiezyswiacie
        >
        > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=18254404&a=18254404
        >

jestem obiezyswiatem,ale nie tym,ktorego ty cytujesz. ona jak widzisz po IP
        mieszka w NYC,reszte mamy taka sama. kapuscinskiego uwielbiam,jak rowniez
        uwielbiam podroze dlatego niedlugo znikne na dosc dlugo. pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka